You are on page 1of 22

REFERAT PE TEMA: Perfuzii i transfuzii

Elaborat : Bologan Anastasia - gr. 32 Orhei 2011

Perfuzie
Procedeu care permite injectarea lenta si continua a unui lichid in circulatia sangvina, de obicei printr-o vena. Perfuziile venoase permit administrarea de medicamente, de solutii electrolitice (sodiu, potasiu etc.) si/sau glucozate ("seruri"), de derivate de sange sau de produse de hranire artificiala (pe baza de glucide, de lipide si de acizi aminati). Ele sunt indispensabile de indata ce calea orala si tubul digestiv nu mai pot fi utilizate. Aplicarea si mentinerea perfuziei - Aplicarea unei perfuzii venoase periferice trebuie sa fie realizata perfect aseptic, dupa punerea unui garou si antisepsia pielii, iar materialul de acces vascular este acoperit cu un pansament steril. pansamentele, refacute la intervale regulate, sunt inlocuite de indata ce se umezesc sau se dezlipesc. Tubulaturile de acces trebuie sa fie schimbate la fiecare 24 sau 48 de ore. Aceste manipulari, schimbarea flaconului si administrarea medicamentelor prin tubulatura de perfuzie, trebuie sa fie facute cu mari precautiuni de asepsie. Complicatii - complicatiile locale constituie principalul risc al perfuziilor. inflamatia, frecventa, se traduce prin dureri si printr-o roseata in jurul punctului de punctionare si pe traiectul venei, uneori printr-un edem. Infectia este cea mai grava complicatie de invins.

Perfuziile (fig. 4.10.) sunt indispensabile pentru reechilibrarea pacienilor ocai sau n perioada postoperatorie la pacienii ce au suferi intervenii laborioase. Recent, perfuziile sefolosesc din ce n ce mai mult n diverse scopuri, cum ar fi administrarea antibioticelor sau achimioterapiei adjuvante n maladii oncologice. De asemenea, pentru un dozaj foarte exact alsubstanelor administrate se utilizeazperfuziile continue, cu ajutorul dispozitive numiteseringi electrice sau injectomate.Substanele folosite sunt sterilei livrate n flacoane desticlsau pungi de plastic. Dupdezinfecie se puncioneazdopul flaconului cu acul de la captul distal al sistemului de perfuzie,i apoi cu un alt ac ce permite ptrunderea aerului nflacon. Dupce sistemul de tuburi s-a umplut cu substaninu mai exist nici o pictur de aer, se ntrerupe scurgerealichidului din flacon printr-un sistem de comprimare. Se pretete apoi regiunea unde perfuzmi se puncioneazvena cu acul proximal montat fie la tubulatur, fie la osering. Dupintroducerea acului n ven i dup adaptarealui la sistemul de perfuzie se regleazdebitul perfuzieii sefixeazaculi tubul la piele cu leucoplast. La sfr itul perfuziei se scoate aculi se maseazuor locul punciei.Fig. 4.10.Trusa de perfuzie Incidentele i accidentele care pot aprea n cazul injectrii intravenoase a substanelor sunt:-vena nu poate fi puncionat se va recurge la puncionarea unei vene profunde sau la cateterizare;- bizoul acului nu a ptruns complet n lumenul venei i o parte din substan se scurge paravenos; bolnavul are senzaie de

usturime sau durere la locul injectrii datorit substanei iritante sau hipertone, iar la locul injectrii apare o tumefiere. Se puncioneazo altveni se pun pansamente umede alcoolizate pe zonadureroas;-durerea la injectarea substanei se datoreaz vasospasmului produs prin iritarea endovenei de ctre substanele foarte hipertone sau caustice pentruesuturile din jur; se injecteazfoarte lent;-embolia, produsprin injectare de aer sau substane uleioase, poate avea urmrifatale;-tromboflebita, ca urmare a injectrii repetate i frecvente de substane iritante naceeai ven, urmatde sclerozarea acesteia;n cazul punciei venei subclaviculare se poate leza domul pleural, cu pneumotoraxi leziunile specifice injectrii substanelor n pleur.

TRANSFUZIA
Este o metod de tratament biologic, care const in administrarea de sange si preparate sau derivate din sange. Cum este deseori cazul in medicin, raportul dintre beneficii si transfuzia de sange necesit o examinare atent. Astazi decizia de efectuare a transfuziei nu se poate baza numai pe concentraia de hemoglobin sau valoarea hematocritului. Intr-o anumit situaie clinic, tolerana la anemie va depinde de abilitatea pacientului de a-si regla mecanismele de compensare, in conformitate cu nevoile metabolice. Trebuie insa permanent avut in vedere ca meninerea volumului circulator are o importan deosebit de mare.Scaderea cu mai mult de 30% a volumului circulator este mult mai periculoasa decit anemia severa (Hb<7g% ) . Daca acum citiva ani se indica transfuzia de singe la valori ale Hb<7g% sau a Ht<30%(declansatorul universal al transfuziei),astazi aceste reguli s-au schimbat in sensul ca in multe situatii nu mai este recomandata efectuarea transfuziei bazindu-ne numai pe valorile Hb si hematocritului.In absena unui declansator universal al transfuziei, decizia de efectuare a transfuziei la un pacient cu concentraie a hemoglobinei intre 7,0 si 10,0 g/dl depinde in principal de judecata clinic. De asemenea se acorda o importanta crescuta tratamentului cu eritropoietina mai ales in starile de anemie cronica,recuperarii singelui pierdut intraoperator si autotransfuziei.

Sangele si componentele sale.


Sangele este un fluid care se gseste in spaiul intravascular si reprezint 8% din greutatea corporal.Cantitatea de sange din corp depinde de greutatea persoanei, dar in general un adult de 70 de kg are aproximativ 5 l de sange. Sangele este compus dintr-un element lichid, plasma, si celule sau elemente figurate. Mai mult de jumtate din volumul total al sangelui este reprezentat de plasm. Plasma conine proteine, carbohidrai, aminoacizi, lipide, si sruri minerale. Elementele figurate sau celulele sanguine includ: eritrocitele sau hematiile(celule sangvine rosii), leucocitele (celule sangvine albe), si plachetele sau trombocitele. Aceste elemente figurate sunt suspendate in plasm. Eritrocitele, sau hematiile, sunt cele mai numeroase dintre elementele figurate din sange si au functia de a transporta oxigen. Oxigenul transportat este aderent la hemoglobin, o protein care conine fier. Hematocritul(Ht) este un termen utilizat pentru identificarea procentajului volemic de celule sangvine rosii din corp. Un hematocrit de 45 inseamn c la fiecare 100

ml de sange exist 45 ml de celule rosii si 55 ml de plasm. Hematocritul mediu este de 45 7 pentru brbai si 42 5 pentru femei. Leucocitele sunt mai puine de 700 de ori decat hematiile,cea mai important funcie a acestora este distrugerea elementelor strine. Alt tip de celule sangvine albe, limfocitele, ofer imunitate fa de bolile infecioase. A treia clas de elemente este format din trombocite (plachete). care sunt cele mai mici elemente figurate multi autori considerindu-le fragmente de celule. Plachetele sunt eseniale pentru coagularea sangelui.

Grupele sanguine si Factorul Rh


Tipul sanguin al unei persoane este dependent de ereditate. si este determinat de tipul de antigen prezent in membranele celulelor rosii sangvine(hematiilor).Un antigen este o substan care determin formarea de anticorpi. Antigenii A, B si Rh sunt cei mai importani antigeni cand este vorba de transfuzii sangvine. Tipurile de sange sunt denumite dup antigenii prezeni in membrana hematiilor(tabel 2). Tip sanguin Antigen Pot dona ctre Pot primi de la Tip sanguin Antigen Pot dona catre Pot primi de la A A A , AB A,O B B AB , B B, O AB A, B AB A, B, AB, O O niciunul A, B, AB, O O Tabel. Grupele de sange Persoanele cu grup O si Rh negativ sunt donatori universali deoarece, in situaii de urgen, sangele lor poate fi transfuzat oricarei persoane. Cei cu grupa AB sunt primitori universali, deoarece pot primi sange de la majoritatea donatorilor cu orice alta grupa sanguina.. Antigenul Rh este fie pozitiv (prezent), fie negativ (absent) din membrana hematiei. Este indicat ca pacientiilor sa li se transfuzeze singe cu acelasi factor Rh. Antigenul Rh are o importan deosebit in timpul sarcinii mai ales in cazul mamelor cu factor Rh negativ si sot cu factor Rh pozitiv.In aceasta situatie pot sa survina izoimunizari foarte periculoase pentru fat mai ales daca mama este la a 2-a sarcina sau a beneficiat de intreruperi de sarcini prin chiuretaj uterin. Sangele unui pacient trebuie testat in vederea determinrii compatibilitii directe cu sangele donatorului, inainte de efectuarea transfuziei. Dac nu sunt compatibilinu se indica efectuarea transfuziei.

Determinarea Grupelor sangvine si Factorului Rh


Landsteiner a descris in 1901 sistemul ABO. Antigeni eritrocitari A,B Aglutinine plasmatice anti A () anti B () In 1940 s-a descris sistemul Rh.

Sistemul ABO. Grupa Antigen Aglutinine Frecventa , OI 34-35% A II A 42% B III B 16-17% AB IV A, B 7-8% Antigenele A, B = glicoproteine,se sintetizeaza inc din viaa intrauterin Aglutininele nu se sintetizeaz intrauterin,nu sint prezente la nou nascut In sangele unui individ nu coexist niciodat aglutinogenul si aglutinina omoloage. Pentru compatibilitate transfuzional este necesar cunoasterea aglutinogenelor donatorului si a aglutininelor primitorului.Aglutininele donatorului sunt neutralizate in
organismul primitorului prin fixare pe endoteliu si eritrocite.

Reactia de incompatibilitate transfuzionala sint extrem de periculoase fiind determinate de reactia dintre aglutinogenele donatorului si aglutininele primitorului Pentru determinarea grupelor sanguineau fost descrise 2 metode:metoda Simonin si metoda Beth-Vincent. Metoda Simonin -consta in determinarea aglutininelor primitorului prin punerea in contact a serului primitorului cu eritrocite test O,A,B. Metoda Beth-Vincent -consta in determinarea aglutinogenelor primitorului prin punerea in contact a singelui primitorului cu seruri hemotest O(anti A,anti-B),A(anti-B),B(anti-A). Sistemul sau factorul Rh: Este reprezentat de 3 perechi de antigeni, cel mai important fiind antigenul D. In funcie de prezena sa pe eritrocite se descrie: Rh (D prezent) = 80% Rh - (D absent) = 15% Anticorpii acestui sistem nu sunt naturali (nu apar spontan), ei fiind sintetizai prin imunizare. Inainte de transfuzie se verific grupa ABO si factorul Rh ale pacientului (primitorului) si ale sangelui din flacon. Pentru evidenierea anticorpilor imuni unii autori recomanda sa se adauge 1 pictur de soluie de papain si sa se lase singele la termostat 15 minute la 37 grade Celsius (nu este obligatoriu).

Componente din plasma


Plasma Proaspata Congelata (PPC)
Definitie Produs sanguin labil preparat fie din snge integru, fie din plasma recoltata prin afereza, congelat ntr-un interval de timp si la o temperatura indicata sa mentina functiile factorilor labili de coagulare. Proprietati

Acest preparat contine, la valori normale, factori stabili de coagulare, albumina si imunoglobuline. Contine peste 70% din valoarea initiala, factor VIII C si ceilalti factori labili de coagulare, precum si inhibitori naturali prezenti.

Crioprecipitatul (Cr)
Definitie Preparat de crioglobuline plasmatice, obtinut din plasma proaspata congelata debarasata de celule, prin centrifugare la viteza nalta, pentru obtinerea unui volum final de 10 - 20 ml. Proprietati Contine cea mai mare parte din factorul VIII, factorul von Willebrand, fibrinogen, factorul XIII si fibronectina prezente n plasma proaspat prelevata si separata.

Plasma decrioprecipitata (PdeCR)


Definitie Produs preparat din plasma prin eliminarea crioprecipitatului. Proprietati Continutul in albumina, imunoglobuline si factori de coagulare este identic cu al plasmei proaspete congelate, excluznd factorul V si factorul VIII, cu valoare net scazuta. Concentratia in fibrinogen este de asemenea inferioara celei din plasma proaspata congelata.

PRODUSE SANGUINE UTIZATE PENTRU TRANSFUZIE Sange Total omolog, unitate adult
Este un sange venos, de origine umana, prelevat aseptic de la un donator a carui aptitudine pentru donarea de sange este constatata printr-un act medical. Este recoltat intr-un recipient sau sistem de pungi autorizat, inchis, continand un volum corespunzator de solutie anticoagulanta si de consevare, sterila si apirogena. Volumul unei unitati adult de sange total este in medie de 400ml 10% sange venos, cu un volum maxim autorizat de 450ml sange la care se adauga volumul de solutie anticoagulanta si de conservare.Continutul minim de hemoglobina al unitatii adult de sange total corespunde unei cantitati de 100g hemoglobina/litru, respectiv minimum 45g unitate adult sange total. Dupa 24 de ore de la recoltare, sangele total nu mai contine factorii plasmatici labili(V si VIII) ai coagularii in concentratii terapeutice eficiente. Sangele total unitate adult se prezinta macroscopic ca un lichid de culoare rosu inchis, care dupa o perioada de de repaus sau dupa centrifugare se separa intr-un sediment de globule rosii si un supernatant de plasma. Intre cele doua componente poate apare o pelicula fina de culoare alb galbuie, formata de stratul leuco-plachetar. Conditii si durata de conservare: Durata de conservare depinde de tipul de solutie anticoagulanta si de conservare utilizata in punga de prelevare. Pentru solutiile ACD si CPD, durata de conservare este de maxim 21 de zile. Pentru solutiile CPD-Adenina, durata de conservare este de maxim 35 de zile. Conservarea unitatii adult de sange total se face in spatii frigorifice, la temperaturi cuprinse intre +2C si +8C.In caz de transportare in timpul duratei de conservare, in interiorul continatorului nu este admisa depasirea temperaturii de +10C mai mult de 24 de ore.

In timpul conservarii singelui se produc urmatoarele modificari:trombocitele si factorii labili V si VIII isi reduc viabilitatea dupa 24 ore,leucocitele dupa 48 de ore,pH-ul scade prin acumulare de acid lactic,creste continutul de potasiu.Se formeaza microtrombi de aceea trusele pentru transfuzia de singe trebuie sa contina un filtru.

Concentrat Eritrocitar homolog, unitate adult


Este un sediment eritrocitar impreuna cu stratul sau leuco-plachetar de origine umana, de culoare rosu inchis, preparat aseptic prin decantarea supernatantului plasmatic, obtinut prin centrifugarea unei unitati adult de Sange Total, provenita de la un donator a carui aptitudine pentru donarea de sange este constatata printr-un act medical. Este recoltat intr-un sistem de pungi autorizat, inchis, continand un volum corespunzator de solutie anticoagulanta si de conservare, sterila si apirogena. Volumul minimal al unui Concentrat Eritrocitar unitate adult este de 150 ml, inclusiv cantitatea reziduala de solutie anticoagulanta si de conservare. Continutul minim de hemoglobina al Concentratului Eritrocitar unitate adult este de 45g / unitate iar hematocritul este cuprins intre 60 si 80%. Conditiile si durata de conservare precum si controlul fizic la distributie sunt identice cu cele ale sangelui total unitate adult. In caz de deschidere intentionata a pungii, in decursul pregatirii sau transformarii, Concentratul Eritrocitar poate fi conservat maxim 24 de ore.

Concentrat Trombocitar Standard homolog


Concentratul Trombocitar Standard este o suspensie de trombocite in plasma, obtinuta in mod aseptic prin centrifugare, dintr-o singura unitate adult de Sange Total uman, preparata intr-un sistem de pungi autorizat, inchis, steril si apirogen. Dupa preparare, produsul prezinta o culoare galbuie, cu un aspect turbid la o agitatie usoara. Obtinerea se face printr-o prelevare de Sange Total proaspat, conservat la o temperatura cuprinsa intre +18C si 24C, la maximum 24 ore de la colectare. Prepararea consta in centrifugari seriate si intr-o perioada finala de repaus, fara agitatie, de cel putin o ora, cu mentinerea temperaturii intre +18C si 24C. Cantitatea medie de trombocite este de 0,5.1011 / unitate, cu 20 % cantitate in cel mult 20 % din unitatile produse, controlate la sfarsitul perioadei de conservare. Continutul maxim de leucocite reziduale este de 0,2. 109 / unitate. Pentru o conservare de mai mult de 24 de ore, volumul de resuspendare in plasma anticoagulata este cuprins intre 40-60ml. Valoarea pH este cuprinsa intre 7,4 si 6,0. Conditii si durata de conservare: Concentratul de Trombocite Standard este conservat la o temperatura cuprinsa intre +20C si +24C, cu un dispozitiv de agitatie lenta si continua. In caz de transportare in timpul duratei de validitate, in interorul continatorulu este mentinuta o temperatura cat mai apropiata de cea de conservare.In functie de calitatile plasticului pungii de conservare a trombocitelor, Concentratul de Trombocite Standard poate fi conservat, in aceste conditii, 3 sau 5 zile. In caz de deschidere intentionata a pungii, in decursul pregatirii sau transformarii, Concentratul de Trombocite Standard poate fi conservat maxim 6 ore. Sunt eliminate de la distributie unitatile a caror continut prezinta alterari ale aspectului de turbicitate, ale culorii sau existenta unor coaguli.

Concentrat Trombocitar Unitar homolog (2.1011 trombocite), obtinut prin Plasmafereza


Concentrat Trombocitar Unitar homolog, de origine umana, obtinut prin

Plasmafereza este preparat cu ajutorul unui plasma-cito-separator automat, din sangele venos a unui singur donator a carui aptitudine pentru donarea de sange este constatata printr-un act medical. Prelevarea se face intr-un sistem autorizat, inchis, steril si apirogen. Prepararea se face prin separarea automata a trombocitelor din efluentul plasmatic recoltat, cu sau fara intercalarea unui filtru pentru deleucocitare. Dupa preparare, produsul prezinta o culoarea galbuie, cu un aspect turbid la o agitatie usoara, fara semne de hemoliza. Volumul total al efluentului de plasma prin plasmafereza automata nu poate depasi, in acest caz, cantitatea de 650ml daca se obtin doua componente, cea plasmatica si cea trombocitara, si 200ml daca se obtine numai componenta trombocitara aceste volume tin cont de cantitatea de solutie anticoagulanta adaugata. Cantitatea medie de trombocite este 2.1011 / unitate, cu 10 % cantitate in cel mult 10 % din unitatile produse, controlate la sfarsitul perioadei de conservare. Daca continutul unitatii este inferior de 1,8.1011 atunci produsul poate fi transformat in echivalenti de Concentrat Trombocitar Standard (multiplu de 0,5.1011).Continutul maxim de leucocite reziduale este de 0,6. 109 / unitate nefiltrata.Valoarea pH este cuprinsa intre 7,4 si 6,0.

Concentrat Granulocitar Unitar homolog


Concentratul Granulocitar Unitar homolog de origine umana este o suspensie de granulocite intr-un volum de plasma. Concentratul Granulocitar Unitar este recoltat aseptic intr-un recipient autorizat, inchis, steril si apirogen, prin citafereza, porninand de la sangele venos a unui singur donator a carui aptitudine pentru donarea de sange este constatata printr-un act medical. Recoltarea Concentrat Granulocitar Unitar prin citafereza se face cu ajutorul unui cito-separator automat, dotat cu un program specializat pentru afereza granulocitelor de la un donator supus in prealabil unui tratament medicamentos ce permite cresterea concentratiei celulelor sanguine apartinand liniei granulocitare. Pentru cresterea formarii stratului de granulocite este posibila utilizarea unui agent de sedimentare a eritrocitelor de tipul hidroxi-etil starch, dextran cu greutate moleculara mica si gelatina fluida modificata, sub forme farmaceutice autorizate. Din punct de vedere macroscopic, Concentratul Granulocitar Unitar se prezinta ca o suspensie celulara intr-un lichid fara semne vizibile de hemoliza, de culoare albgalbuie. Cantitatea totala de granulocite este de 2.1010 / unitate, cu limita inferioara tolerata de pana la 1,5.1010 / unitate, in cel mult 10 % din unitatile produse. Volumul Concentratul Granulocitar Unitar este cuprins intre 200 500 ml, tinand cont de volumul solutiei anticoagulante si conservante si de eventualul agent de sedimentare introdus in sistem. Volumul fiecarei unitati este sistematic inregistrat si mentionat pe eticheta. pH-ul produsului este cuprins intre 6,5 si 7,5. Conditii si durata de conservare: Concentratul Granulocitar Unitar se conserva la o temperatura cuprinsa intre +20 C si +24C, pe o perioada de maximum 12 ore incepand cu sfarsitul prelevarii. In caz de deschidere intentionata a pungii, in decursul pregatirii sau transformarii Concentratul Granulocitar Unitar poate fi conservat maxim 6 ore. In caz de transportare in timpul duratei de validitate, in interiorul continatorului este mentinuta o temperatura cat mai apropiata de cea de conservare.

Plasma Prospata Congelata homologa, provenita din Sange Total


Plasma Prospata Congelata homologa de origine umana provenita din sange total este plasma obtinuta aseptic dintr-o singura Unitate Adult de Sange Total dupa separarea de

elementele celulare. Este preparata intr-un recipient autorizat, inchis, steril si apirogen. Separarea si debutul congelarii plasmei se fac in primele 6 ore de la prelevarea sangelui. Sistemul de congelare al plasmei trebuie sa permita congelarea completa a unitatii de plasma in mai putin de 6 ore de la debutul ei, la o temperatura -30C. Separarea si congelarea cat mai aproape de momentul prelevarii si la o temperatura de -30C conserva o cantitate mai mare de factori labili ai coagularii. Plasma Proaspata Congelata conserva concentratii normale ale factorilor stabili ai coagularii, a albuminei si ale imunoglobulinelor, precum si minimum 70 % din concentratia initiala de Factor VIII, a celorlalti factori labili ai coagularii si a inhibitorilor naturali. Volumul unitatii de Plasma Proaspata Congelata este de cel putin 150ml de plasma. Acest volum tine cont de volumul solutiei anticoagulante si de conservare. Volumul fiecarei unitati este sistematic inregistrat si se scrie pe eticheta unitatii. Continutul maximal permis de trombocite este de 30.109 / L inainte de congelare. Dupa decongelare, Plasma Proaspata Congelata se prezinta ca un lichid limpede sau cu o usoara turbiditate, fara semne vizibile de hemoliza. Imediat dupa decongelare, Plasma Proaspata Congelata contine minimum 0,7 unitati internationale pe mililitru de Factor VIII. pH-ul produsului este de 7-7,5. Unitatea de Plasma Proaspata Congelata mai prezinta urmatoarele caracteristici: - Nivelul proteinelor totale este valorii de 50g/L - Nivelul hemoglobinei plasmatice libere valorii de 0,05g/L - Nivelul potasiului plasmatic este valorii de 5 mmol/L (195mg/L) - In cazul unei transfuzii non-isogrup, titrul anti-corpilor anti-A si anti-B imuni nu trebuie sa depaseasca 1/64. Conditii si durata de conservare si decongelare: Plasma Proaspata Congelata conservata la o temperatura -30C are o duratamaxima de conservare de 12 luni, incepand cu ziua recoltarii. Decongelarea plasmei in vederea utilizarii terapeutice se face la +37C, in circa 30 minute, folosind o metoda care sa asigure o temperatura constanta pe toata durata decongelarii. Dupa decongelare se verifica aspectul macroscopic al fiecarei unitati, pentru eliminarea celor care ar prezenta defecte ale etanseitatii continatorului (scurgeri) sau modificari ale aspectului normal al plasmei (floculare, alterari de culoare). Dupa decongelare, produsul se utilizeaza de preferinta imediat sau dupa un interval de maximum 6 ore cu mentinere la temperatura de +4C.

Tehnica transfuziei:
Primul pas in efectuarea unei transfuzii este determinarea grupei sanguine si a factorului Rh al primitorului.Apoi este obligatorie efectuarea testului de compatibilitate directa Janbreau dintre singele primitorului si singele donatorului Aceasta proba de compatibilitate direct se face prin amestecarea pe o lam de sticl a unei picturi de sange de la primitor cu o pictur de 10 ori mai mic din flaconul de singe selectat pentru administrare( donator). Daca apare o reactie de aglutinare sangele este incompatibil si acel flacon de singe nu se va administra pacientului..Aceasta metoda (testul de compatibilitate directa Janbreau) pune in eviden anticorpii naturali.Cele mai multe reactii de incompatibilitate au fost descrise in cazul grupei sanguine AII. Urmeaza in continuare incalzirea singelui de transfuzat la termostat si montarea

unei truse de perfuzie prevazuta cu filtru standard de 140 microni intr-o vena periferica a pacientului. Inceperea transfuziei se face intotdeauna cu efectuarea probei Ochlecker-primii 20 ml de singe se transfuzeaza in ritm rapid si se urmareste cu foarte mare atentie aparitia semnelor si simptomelor reactiei de incompatibilitate (reactia hemolitica acuta intravasculara). Ritmul de infuzie intravenoasa a singelui este de 60 picaturi /minut,dar acest ritm poate fi accelerat in caz de pierderi sanguine importante (soc hemoragic,singerare activa) In cazul pacientilor cu afectiuni cardiopulmonare severe ritmul de infuzie va fi mai lent,in functie de toleranta bolnavului In caz de necesitate se poate utiliza singe grup O Rh negativ (donator universal).Trebuie insa avut in vedere ca exist si donatori universali periculosi care au un numr foarte mare de aglutinine, care vor induce reactii de hemoliza la primitor. De aceea dac trebuie administrate cantiti mari de singe (mai mari de 1 l) este indicat sa folosim numai singe izogrup izoRh.

Indicaiile transfuziei. 1.Refacerea volemiei


Pierderi mai mici de 30%,din volum sanguin circulant se pot substitui cu soluii macromoleculare (Dextran 40) si solutii cristaloide Pierderi mai mari de 30%,din volum sanguin circulant (1,5 litri de singe)- se utilizeaz sange (se asociaz cu solutii macromoleculare si cristaloide). Sangele integral este indicat a fi administrat pentru a restaura volumul intravascular dar si volumul hematiilor in pierderile prin hemoragie intern sau hemoragie externa. Plasma proaspata congelata, poriunea fluid a sangelui, este de asemenea indicata a fi transfuzat acestei categorii de pacieni deoarece exista si o depletie importanta a factorilor coagularii. Riscurile asociate cu transfuzia de sange, de natur infecioas dar si imunologice, continu s modifice practica transfuziei de sange. Variaiile substaniale ale practicii de transfuzare exist in continuare, in ciuda opiniilor generate la diferite conferine naionale de consens, si de publicarea a numeroase ghiduri. Cel mai important obiectiv terapeutic in aceasta situatie este refacerea volemiei. Meninerea livrrii tisulare de oxigen in timpul anemiei normovolemice acute depinde si de cresterea debitului cardiac si de cresterea raportului de extracie al oxigenului. Contribuia relativ a acestor mecanisme va depinde de abilitatea organismului de a le declansa pe fiecare. Aceste mecanisme permit ca si consumul sistemic de oxigen s rman constant, pan cand hematocritul scade la 10%, moment in care de dezvolt hipoxia tisular. Studiile experimentale la diferite specii de animale au demonstrat c aceast concentraie critic de hemoglobin este in jurul valorii de 4 g/dl. Valorile corespondente sunt dificil de obinut la om. Un studiu recent a demonstrat c hemodiluia normovolemic acut la o concentraie a hemoglobinei de 5 g/dl este bine tolerat la voluntarii sntosi. La un pacient martor al lui Iehova care a decedat din cauza hemodiluiei, a fost observat o concentraie a hemoglobinei de 4,0 g/dl . Tolerana la anemia acut depinde nu numai de integritatea mecanismelor compensatorii descrise mai sus, ci si de nivelul cererii tisulare de oxigen. Pentru un debit

cardiac dat si raport de extracie a oxigenului, orice scdere a necesarului tisular de oxigen va avea ca rezultat o toleran crescut la anemie acut, si invers. Orice crestere a nevoii tisulare de oxigen ca scade de asemenea si tolerana pacienilor la anemia acut. Acest fapt este important in special in timpul fazei de recuperare din anestezie, caz in care consumul de oxigen poate fi multiplicat cu 2. In bolile clinice, majoritatea mecanismelor compensatorii pentru anemie sunt reduse de prezena hipovolemiei, hipoxemiei, funciei miocardice deprimate si / sau capabilitilor sczute de extracie a oxigenului. In plus, necesarul tisular de oxigen este deseori crescut in aceste situaii ca rezultat al febrei, durerii, stresului sau lucrului mecanic respiratoriu crescut. Toate aceste concepte trebuie aplicate nu numai la nivel global, ci si la nivel de organe.

2.Refacerea capacitii de transport a O2


In aceasta situatie cel mai indicat preparat de singe este concentratul eritrocitar(masa eritrocitara). Astazi nu este recunoscuta o valoare prag pentru valorile Hb si Ht (sub 7 g Hb/dl respectiv 30% Ht) care sa impuna administrarea singelui. Concentraia corespunztoare de hemoglobin intr-o anumit situaie clinic depinde dac este purtat o cantitate suficient de oxigen la esuturi, pentru a le indeplini necesarurile metabolice. Utilizarea concentraiei hemoglobinei ca singur declansator al transfuziei va avea ca rezultat transfuzarea unei cantiti mai mari de sange la anumii pacieni, si a unei cantiti mai mici la alii . Erorile de laborator, gradul de hemodiluie si prezena de pierderi de sange oculte sunt factori diferii, care fac transfuzia bazat pe concentraia de hemoglobin un declansator impropriu. Este important de evaluat curba de disociaie a oxihemoglobinei. Bazandu-se pe efectul Bohr, o schimbare a curbei la dreapta, prezent in timpul hipotermiei si acidozei, contribuie la descrcarea oxigenului in esuturile periferice. Acest efect s-a dovedit a fi benefic. De asemenea multe sisteme enzimatice, funcioneaz mult mai bine in mediu usor acid decat in cel alcalin. De aceea, corectarea alcalozei poate avea un impact important asupra disponibilului de oxigen de la nivelul esuturilor periferice. Clinic, exist si alte metode de schimbare a curbei. Cu cat sangele este mai proaspt, cu atat depleia de 2,3- diphosoglycerate (2,3 DPG) este mai mic si extracia de oxigen periferic mai buna.. Reducerea nivelelor de 2,3 DPG cauzeaz o schimbare la dreapta a curbei si deci cu cit singele este mai vechi cu atit extracia de oxigen periferic devine mai dificil. Totusi trebuie avut in vedere ca hematiile nu au substitueni. Deci dac capacitatea de transport a oxigenului este diminuat de o pierdere masiv de hematii, numai infuzia de hematii restaureaz capacitatea de transport a oxigenului. Pacienii care au nevoie cel mai mult de atenie sunt aceia care au un mare grad de afectare cardiac ,pacientii septici si cei cu afectiuni severe cerebrovasculare care sunt incapabili s tolereze o lipsa prelungita de oxigen. Pentru pacientii septici se indica mentinerea unei valori a Hb de cel putin 10 mg%,iar in cazul pacientilor cu afectiuni vasculare cardiace sau cerebrale mentinerea unei valori a Hb de cel putin 8-10 mg%.

Declansatorul transfuziei
Valoarea optim a concentraiei hemoglobinei intr-o anumit situaie clinic depinde dac o cantitate suficient de sange este livrat esuturilor, pentru a le satisface

necesarurile metabolice. Semnele clinice ale intoleranei la anemie, cum ar fi tahicardia, ameeala, hipotensiunea postural, etc., au din nefericire o sensibilitate foarte mare, si o specificitate foarte mic. Aceeasi afirmaie este valabil si pentru modificrile segmentului ST de pe electrocardiogram. Mai mult, aceste semne sunt de obicei absente la pacienii sedai sau anesteziai. Mai muli autori au propus utilizarea variabilelor cum ar fi saturaia mixt a oxigenului venos, si fracia de extracie a oxigenului ca declansatori ai transfuziei.S-a demonstrat ca acesti doi parametri sint ghiduri fiziologice de incredere pentru indicatia sau nonindicatia transfuziei (13,14). Ins, pentru a fi msurate, aceste variabile necesit monitorizare invaziv. In mod sigur nu exist un singur declansator al transfuziei care poate fi aplicatoricrui pacient, in oricare situaie. Decizia de efectuare a transfuziei depinde in principal de judecata clinic, care ine cont de abilitatea pacientului de a-si creste debitul cardiac si extracia de oxigen, gradul de cerere metabolic de oxigen si riscul potenial de complicaii. Concentraia de hemoglobin reprezint numai una din variabilele care trebuie luate in considerare. Cu excepia situaiilor de urgen, transfuzia va fi efectuat unitate cu unitate, cu evaluare clinic dup fiecare unitate. In majoritatea circumstanelor, transfuzia autolog va respecta aceleasi criterii.

3.Tratamentul tulburrilor hemostazei.


- tulburri de coagulare plasmatic preparate de sange(plasma proaspata congelata) - deficite trombocitare trombocitopenii, trombocitopatii.(masa trombocitara) Produsele sanguine utilizate pentru tratamentul tulburarilor de coagulare includ plasma proaspata congelata, concentratul trombocitar(masa trombocitara) si crioprecipitatul. Plasma proaspata congelata este indicata in deficitul de factori labili V si VIII,corectarea deficitului de antitrombina III si antagonizarea anticoagulantelor cumarinice. Masa trombocitara are indicatii profilactice si indicatii terapeutice.Administrarea profilactica de masa trombocitara se impune cind numarul trombocitilor e mai mic de 20000 fiind indicata mai ales la pacientii care urmeaza sa beneficieze de interventii chirurgicale sau manopere invazive.Indicatiile terapeutice se refera la scaderea sub 50000 a trombocitelor insotite de singerare activa.Masa trombocitara nu este indicata la bolnavii cu trombocitopenie prin procese distructive (purpura idiopatica trombocitopenica),deoarece efectul este de scurta durata. Crioprecipitatul este un concentrat de plasma continind factor VIII si fibrinogen suspendati I 10-15 ml de plasma.Este indicat in hemofilia A,boala von Willebrand,si corectarea hipofibrinogenemiei.

REACTII ADVERSE LA ADMINISTRAREA SANGELUI SI A PRODUSELOR DERIVATE DIN SANGE


Pot apare in timpul transfuziei sau postransfuzional.In functie de timpul de aparitie se descriu reactii postranfuzionale acute (in timpul sau la 2-3 ore dupa transfuziei) si cronice.Marea majoritate au etiologie imunologica. Cea mai severa complicatie este reprezentata de hemoliza acuta intravasculara.10 ml de singe incompatibil sint suficienti pentru declansarea acestei reactii cu mortalitate de peste 50% in formele grave.Apare hemoliza severa a eritrocitelor transfuzate urmata de

necroza corticala acuta cu oligurie si anurie. Simptomatologia clinica include durere la locul de infuzie,dispnee severa cu durere toracica,hipotensiune 12 arteriala,hemoglobinurie,febra,greturi,varsaturi,oligurie,anurie.Daca bolnavul este anesteziat putem observa hipotensiune severa inexplicabila,singerare difuza in cimpul operator,hemoglobinuria. Tratmentul trebuie instituit de maxima urgenta si consta in oprirea imediata a perfuziei, fiind obligatorie si inlocuirea trusei de perfuzie.Se continua cu administrarea de solutii cristaloide si macromoleculare,diuretice(manitol si furosemid) cu mentinerea unui debit urinar de 100 ml/h ,alcalinizarea urinii cu bicarbonat de sodiu.Utilizarea Dopaminei in doze dopaminergice poate fi utila. Alte complicatii sau reactii adverse mai importante sint:infectii bacteriene ,infectii virale,reactii alergice ,reactii febrile,efect imunosupresor,hiperpotasemie,intoxicatie cu citrat,reactii hemolitice transfuzionale tardive. Cele mai frecvente boli transmise prin singe sint SIDA si hepatita virala. Riscul de SIDA rmane de 1 la 200000 uniti de sange iar riscul de hepatit non-A, non-B este de 6-8%.

Substane coloidale
1 Reupoliglicin
Dozaj form: soluie perfuzabil [n clorur de sodiu 0,9%] Indicatii: Pentru a mbunti fluxul de snge capilar i umple CCA: ileus paralitic, embolie grsime, traumatice, arsuri, sngerare, oc post-operatorie, cardiogen, i toxice (profilaxia i tratamentul). nlocuirea volumului plasmatic, n pierderea de snge la pacienii copii i adolesceni. Pentru a mbunti circulaia arterial i venoas (profilaxie i tratament): tromboz, tromboflebit, endarteritis obliterant, boala Raynaud, ameninarea de cangrena, accident vascular cerebral acut. Pentru detoxifiere: pancreatit peritonita, enterocolita necrozanta, boli foodborne, extinse purulent-necrotice procese in tesuturile moi, sindrom de strivire, "inclusiv". Pentru hemodilution n perioada preoperatorie. Realizarea de plasmafereza terapeutic pentru a elimina volumul plasmatic de nlocuire. Prevenirea formrii trombilor n transplanturi (valve cardiace, grefe vasculare) pentru a aduga la soluia de perfuzie n aparatul de circulaie artificiale n chirurgie pe cord deschis. Tulburri microcirculator: pierderea auzului traumatice sau idiopatic. Boli ale retinei i a nervului optic (miopatie complicate de un grad ridicat, degenerarea retinei, vasculare (venos) patologie a retinei, atrofie iniial), bolile inflamatorii ale corneei si coroida. Contraindicaii: Hipersensibilitate, sngerare, trombocitopenie, insuficien cardiac cronic decompensat (risc de edem pulmonar), insuficien renal (oligo-, anurie). Electroforeza nu este potrivit pentru secolul macerarea pielii, muco-purulente copioase de descrcare de gestiune. Efecte secundare:

Reacii alergice (erupii cutanate, reacii anafilactoide - scderea tensiunii arteriale, colaps, oligurie), febr, frisoane, febr, grea. Poate provoca sngerare, dezvoltarea de insuficien renal acut. Dozaj i administrare: Individuale este determinat de ctre pacient, dimensiunea de snge frecvenei cardiace sub presiune,, hematocritului. n jet /, jet-picurare i picurare. Doza i rata de administrare ar trebui s fie alese individual, conform mrturiei i pacient. Imediat nainte de utilizarea de droguri, cu excepia cazurilor de urgen, test de piele este efectuat. Pentru a face acest lucru, dup tratamentul cu etanol la locul de injectare n mijlocul de pe suprafaa interioar a antebraului / ml la 0,05 este introdus pentru a forma o coaja de lamaie. Prezena roea la locul injectrii cu un diametru mai mare de 1,5 mm, formarea de papule sau apariia de simptome de reacie general a organismului, n form de grea, ameeli i alte manifestri de 10 -15 min dup injectare a artat hipersensibilitate la medicament pacientului (grupul de risc). Utilizarea de droguri trebuie s realizeze bioteste: dup introducerea lent a primelor 5 picturi de droguri este oprit pentru transfuziile de 3 min, apoi injectat alte 30 de picturi i apoi oprii de perfuzie timp de 3 min. n absena unei reacii de droguri continu. Rezultatele bioteste trebuie s fie nregistrate n istoricul bolii. 1. n caz de nclcare a fluxului de snge capilar (diverse forme de oc) este injectat la / ctre picurare sau bolus-perfuzie la o doz de 0,5 pn la 1,5 litri, pentru a stabiliza variabile hemodinamice pe salvare la nivel. Dac este necesar, cantitatea de medicament poate fi majorat pn la 2 litri. La copiii cu diferite forme de oc este administrat la o rat de 5-10 ml / kg, doza poate fi crescut dac este necesar, pn la 15 ml / kg. Noi nu recomandm valori mai mici hematocrit sub 25%. 2. n chirurgia cardiovascular i din material plastic injectat i / v picurare, chiar inainte de operatie , pentru 30-60 de minute pentru adulti si copii de la o doz de 10 ml / kg n timpul interveniei chirurgicale pentru aduli - 500 ml pentru copii - 15 ml / kg. Dupa operatie, medicamentul este administrat / picurare (60 minute) timp de 5-6 zile la: aduli - 10 ml / kg doz unic pentru copii 2-3 ani - 10 ml / kg, 1 dat pe zi, pentru copiii de pn la 8 ani - 70-10 ml / kg de 1-2 ori pe zi, pentru copii pn la vrsta de 13 ani - la 5-7 ml / kg de 1-2 ori pe zi. Pentru copiii mai mari de 14 de ani, aceeai doz ca pentru aduli. 3. n cadrul operaiunilor cu snge cardiorespirator produs a fost adaugat la rata de 10-20 ml / kg de greutatea pacientului pentru a umple oxygenator pompa. Concentraia de dextran n soluia de perfuzie nu trebuie s depeasc 3%. Postoperator, doza este aceeai ca n nclcarea de fluxul de sange capilar. 4. n scopul de a intra dezintoxicare / picurare ntr-o singur doz de 500 - 1250 ml (copii 50-10 ml / kg) pentru 60-90 min. Dac este necesar, se toarn n prima zi de un alt 500 ml de droguri (un medicament pentru copiii din prima zi poate fi repetat n aceleai doze). n zilele care medicamentul este administrat adulii picurare - o doz zilnic de 500 ml pentru copii - o rata de 5-10 ml / kg. Introduc n comun soluie cristaloid corespunztoare (Ringer i de acetat de Ringer, etc), n sum de a normaliza apelectrolitice echilibru (n special de important n tratamentul pacienilor deshidratate i dup intervenii chirurgicale), un medicament provoac, de obicei, o cretere a cantitii de urin (scderea diurezei indic pe pacient deshidratat). 5. n practic, oftalmic folosit de electroforez, care se desfoar ntr-un mod convenional. Consumul de produse pe procedur a fost de 10 ml. Procedura se efectueaz o dat pe zi, administrat ca o pozitiv i un pol negativ. Densitate de curent - de pn la 1,5 cm

mA /. Tratamentul de timp - 15-20 de minute. Cursul de tratament const n a procedurilor 5-10.

2 Refortan
Indicaii pentru utilizare: Medicament este folosit pentru prevenirea i terapia de oc hipovolemic i de state, inclusiv septic (care sa dezvoltat din cauza lipsei de volumul de snge circulant). Intervenii chirurgicale operative, leziuni, boli infecioase, arsuri, intoxicaii i alte condiii care necesit o restaurare de volumul de snge circulant. Dac este necesar, diluare snge terapeutic (hemodilution). n hemodilution acut de a reduce volumul de sange injectat in timpul interventiei chirurgicale. Metoda de aplicare: Medicamentul este administrat intravenos. Primii 20 ml trebuie s fie introduse foarte lent, de monitorizare n mod constant starea pacientului, ca atunci cnd se utilizeaz de droguri pot dezvolta reacii anafilactice pn la oc anafilactic. Calcularea doza zilnic necesar de a conduce medic, innd seama de greutatea pacientului, suma de pierdere de snge, valorile hematocritului. Doza zilnic maxim este Refortan 33ml per kilogram de greutate corporal. Pentru a nlocui pierdut de snge i de stabilizare a CCA injectat 250-1000ml pe zi. Pentru hemodilution administrate pentru mai multe zile la o doz de 500 ml pe zi. Rubric de obicei, doza este de 5000ml, cursul dureaza aproximativ 4 sptmni. Rata de administrare de droguri Refortan dect cazurile acute, 500 ml, timp de 30 minute. Efecte secundare: Odat cu introducerea de droguri pot dezvolta reacii anafilactoide, inclusiv varsaturi, frisoane, erupii cutanate, i febr. n plus, poate o manifestare de reacii adverse, cum ar fi glandele salivare a crescut, mncrimi ale pielii, o cretere temporar a activitii de alfa-amilaz, simptome asemntoare gripei (dureri de cap, mialgii). Extrem de rare, la pacienii ca o reacie la introducerea de gidrooksietilkrahmala pot dezvolta oc anafilactic, stop cardiac i chiar ncetarea de respiraie. n acest caz, trebuie s oprii imediat administrarea de droguri i s fac un tratament adecvat simptomatic. Contraindicaii: Sensibilitate crescut individuale la medicament. Hiperhidratare. Hypervolemia. Suma redus de potasiu n snge. Nivelurile crescute de sodiu i clorur n snge. Creterea presiunii intracraniene. Hipertensiune arterial. Coagulopatie. Hypocoagulation grele. Niveluri mai scazute de fibrinogen n snge.

Deshidratarea este nevoia de a corecta de apa-sare echilibru. Insuficien cardiac congestiv. Trombocitopenie. Insuficien renal, care este nsoit de oligurie sau anurie. Edem pulmonar. Sngerare intern. Perioada de hemodializ. I trimestru de sarcin. Copiii pn la vrsta de 10 de ani. Cu o ngrijire prescrie de droguri la pacienii cu boli hepatice cronice, diateze hemoragice, i insuficien renal.

3 Hidrofiletil amidon
O soluie intravenoas de hidroxietil amidon este folosit pentru a preveni Shock urmtorul text sever n snge pierderilor cauzate de traume , interventii chirurgicale , sau alte probleme. Aceasta crete volumul de snge , permind celule rosii din sange pentru a continua pentru a livra oxigen pentru a organismului. Contraindicaii Acest produs nu trebuie utilizat la persoanele care sunt hipersensibili sau alergice la hidroxietilamidon. Pacienii cu insuficien renal referitoare la volum sczut, care nu hematologice i Pacienii pe dializa ar trebui s evite acest produs n doze mari, care sunt folosite pentru expansiunea volumului. Utilizarea de hidroxietil-amidon cu soluie salin normal n pregtirea acestora este contraindicat la persoanele cu creteri sever n n snge de sodiu sau clorur . Pacienii cu hemoragii intracraniene, nu trebuie s utilizeze acest produs.

4 Gelatinoliu
Indicaii pentru utilizare: oc (operaie i traumatice), hemoragie (sngerare), pregtirea pentru operaiunile pentru detoxifierea organismului (excreia de substane nocive). Metoda de aplicare: Introducei n pierderi de snge acute i condiiile de oc, n primul rnd intravenos sau intra-bolus, trece apoi la o picurare (100-150 picturi pe minut) pentru normalizarea tensiunii arteriale. n acelai timp, pot fi introduse pn la 2000 ml. Efecte secundare: Poate c apariia de proteine n urin n termen de 1-2 zile. Contraindicaii: Nefrit acut i cronic (inflamarea rinichilor).

5 Poliglucin
Dozaj form: soluie perfuzabil Mod de aciune: Substitut de snge, cu soluie de hyperosmotic osmolaritatea de 0.34-0.37 mmol / kg. Are plazmozameschayuschie, antishock, completeaza volumul efectului de CCA i antiagregant plachetar. Din cauza presiunii osmotice ridicat mai mare de 2,5 ori presiunea oncotica de proteinele plasmatice, este implicarea activ a esutului lichid (20-25 ml per 1 g de polimer), i pstreaz-l n perioada de sange suficient de lung. Elimin nclcri ale hemodinamicii sistemice i restaureaz CCA, ridica tensiunea arteriala, OCS i CIO, elimina spasmul vaselor periferice. Introducerea de un efect pozitiv asupra normalizare a principalilor indicatori de CSR i a gazelor sanguine. Imbunatateste stabilitatea suspensiv de snge, reducnd caracteristicile sale vscozitatea i are un puternic anti-aderen i efectele antiplachetare asupra trombocitelor, ajuta la eliminarea periferice staz i agregare eritrocitare, care rezult n reologia snge mbuntit, consolida microcirculatia i de a spori fluxul de sange esut. Infuzie reduce riscul de a dezvolta DIC. Non-toxic, pyrogen-free. Indicatii: Pentru a mbunti hemorheology i microcirculaia i de a reduce propensiunea pentru tromboz printr-o operaie i tratament conservator de condiii care presupun sindrom vscozitate mare i ngroarea de tulburari sanguine i macromicrohemodynamics, mbunti proprietile reologice ale sngelui, normalizarea de tromboz arterial i venoas, profilaxia de CID. Prevenirea si tratamentul: o stare de oc (probabil ca urmare a unor pierderi de snge acute, inclusiv de livrare, sarcina ectopica, prejudiciu, leziuni combinate, intoxicaii i sepsis), oc operaionale i arde, accident vascular cerebral ischemic, adugnd la lichidul de perfuzie cu ajutorul aparatelor de artificial circulaia sngelui. Contraindicaii: Hipersensibilitate, insuficien cardio-vasculare, a continuat sngerare intern, traum la cap, hipertensiune intracranian, hemoragie cerebral, anurie, trombocitopenie, situaii clinice n care introducerea nedorite de volume mari de lichide (inclusiv hipertensiune arterial, hiperkaliemia mpotriva hematocritului sub 0.3) , grele HPN.C pruden. Deshidratare sever n. Efecte secundare: Reacie alergic (nroire i mncrime, angioedem). Dozaj i administrare: n / prin picurare, pierderi de snge acut - un / o (in spital). Valoarea i rata de administrare este determinat de ctre pacient, dimensiunea de snge frecvenei cardiace sub presiune,, hematocritului. Transfuzie se efectueaz n mod obinuit cu regulile de producie de transfuzie: transfuzie nainte de efectuarea unei probe biologice (dup introducerea de capacul 5.10 faca 3 pauz min, apoi se toarna 10 -15 picaturi i dup acelai interval, n absena unor simptome de reacie (creterea frecvenei btilor inimii, scderea tensiunii arteriale, nroirea pielii, respiraie

dificil), continu s transfuzie). La debut de pierderi de snge acute sau oc - n / bolus, 0.4-2 l (5-25 ml / kg). Dup o cretere a tensiunii arteriale la 80-90 mmHg de obicei, merge pe un picurare, la o rat de 3-3.5 ml / min (60-80 picturi / min). anse de / i metoda de administrare (n aceleai doze). Infuzie de droguri trebuie s fie monitorizate constant indicatorii-cheie ale hemodinamicii sistemice. Cu o cretere semnificativ a presiunii venoase centrale, se reduce doza i viteza de perfuzare sau a opri complet. Cu mai mult snge pierdere 500-750 ml i pacient, exprimat anemizatsii combina un medicament cu transfuzie de sange, ambalate celule rosii din sange sau de celule roii din snge suspendare necesare pentru a elimina hipoxie tisular, precum i plasm proaspt congelat care conin factori ai sistemului hemostatic. Pentru prevenirea pierderii de sistem de operare de snge, precum i pentru a realiza un hemodilution artificial, prevenind formarea cheagurilor de snge i a reduce tendina la dezvoltarea sau progresia de droguri DIC injectat n doze de 5-10 ml / kg (pentru copii - 10-15 ml / kg) timp de 30-60 min nainte de intervenia chirurgical (n cazul de o reducere semnificativ a tensiunii arteriale n jet introducerea n micare, cu o scdere a tensiunii arteriale sub 60 mmHg - un / o). Volumul de perfuzie n timpul interveniei chirurgicale este determinat de pierderi operaionale de snge (hematocritul nu ar trebui s scad sub 0,3). Postoperator, jet-picurare este un mod eficient de a preveni ocul. Cnd arde oc: n primele 24 de ore se administreaz 2 -3 litri n urmtoarele 24 de ore - 1,5 litri. Copiii, n primele 24 de ore - 40-50 ml / kg n ziua urmtoare - 30 ml / kg. n arsuri extinse i profunde combinate cu introducerea de plasma, albumina globulina, gamma, cu arsuri de peste 30-40% din suprafaa corpului - o transfuzie de snge. Pentru a preveni deshidratarea este posibil a esuturilor recomand infuzie combinata cu introducerea de soluii cristaloide n aciunile de 1:2.

Substane cristaloide
1 Ringher lactat
Solutie lactata Ringer, este o soluie care este izotonic cu snge i destinate pentru administrarea intravenoas . Acesta poate fi administrat subcutanat . Este cu intravenoas de lichide grupate care sunt cunoscute ca " cristaloizi "- care includ Saline i dextroz Solutions (n comparaie cu " coloidale "care conin molecule mai mari, cum ar fi gelatinei sau amidon). Soluie Ringer lactat este abreviat ca "LR", "RL" sau "LRS". Este cunoscut ca asemenea soluie Ringer lactat (Dei soluie Ringer punct de vedere tehnic se refer la componenta Numai Saline, Fara lactat). Este foarte similare, dei nu identice cu, solutie Hartmann , care este mai frecvent intalnite in spitalele britanice i-a concentraiilor uor diferite Ionice. Soluie Ringer lactat este adesea folosit pentru Reanimare Dup un fluid pierdere de sange din cauza traume , interventii chirurgicale , sau un prejudiciu Burn . Anterior, a fost folosit pentru a induce cantitii de urin n Pacienii cu insuficien renal .

O alt utilizare comun este tratamentul insuficienei renale la animale mici, n cazul n care soluia se administreaz subcutanat n loc de printr-un IV. Administrarea fluidelor n acest mod permite soluiei s se acorde pentru animale rapid i nu necesit o ven care urmeaz s fie amplasate. Fluidul este apoi absorbit lent de sub piele n fluxul sanguin al animalului. [5] Soluie Ringer lactat este utilizat deoarece prin-produse ale metabolismului lactat n ficat contracara acidoza , care este un dezechilibru chimic se produce cu aceast pierdere acut de lichide renal sau insuficien. [6] Doz iv de soluie Ringer lactat este de obicei calculat prin pierderea de lichide si deficitul estimat lichid presupus. Pentru resuscitrii hidrice rata obinuit de administrare este de 20 - 30 greutate corporal ml / kg / ora. Soluie Ringer lactat nu este potrivit pentru terapia de ntreinere, deoarece coninutul de sodiu (130 mEq / L) este considerat prea mare, n special pentru copii, precum i coninutul de potasiu (4 mEq / L) este prea mic, avnd n vedere necesarul zilnic de electrolit.

2.Glucoz 5 % m/v
Soluie perfuzabil Compoziie 1000 ml soluie perfuzabil conin Glucoz monohidrat 55,0 g (echivalent cu glucoz anhidr 50,0 g) i excipient ap distilat pentru preparate injectabile. Solui are o osmolaritate de 278 mOsm/l, aciditatea titrat (la pH 7,4) este sub 0,5 mmol/l, iar valoarea pHului intre 3,5-5,5. Grupa farmacoterapeutic Soluii perfuzabile. Indicaii terapeutice Soluie vehicol pentru concentrate electrolitice i medicamente compatibile. Contraindicaii Hiperglicemie, acidoz metabolic, hiperhidratare (in cazul administrrii unor volume mari). Precauii Este necesar monitorizarea glicemiei, a echilibrului hidroelectrolitic i acido-bazic. Soluia perfuzabil de glucoz 5 % m/v nu se administreaz cu aceeai trus de perfuzie simultan cu, inainte sau dup administrarea sangelui, datorit riscului de pseudo-aglutinare. Aceast soluie se administreaz cu mare pruden pacienilor cu diabet zaharat i celor cu insuficien renal. Interaciuni Datorit pH-ului acid al soluiei perfuzabile de glucoz 5 % m/v, in amestec cu alte medicamente poate s apar incompatibilitate. Concentratele eritrocitare nu se suspend in soluia perfuzabil de glucoz 5 % m/v, datorit riscului de pseudoaglutinare. Atenionri speciale Sarcina i alptarea Soluia perfuzabil de glucoz 5% m/v prescris ca vehicol poate fi administrat in cursul sarcinii i alptrii.

Doze i mod de administrare Soluia perfuzabil de glucoz 5 % m/v se utilizeaz ca vehicol in volum corespunztor, pentru a obine concentraia indicat a medicamentului. Doza maxim admis este de 40 ml/kg i zi (echivalent cu 2 g glucoz/kg i zi). Rata maxim de perfuzare este de 5 ml/kg/h (echivalent cu 0,25 g glucoz/kg/h). Ritmul maxim de perfuzare este de 1,7 picturi/kg/min. Se administreaz in perfuzie intravenoas. Efecte adverse Dac se respect instruciunile de administrare,nu apar efecte adverse. Pstrare A nu se folosi dup data de expirare inscris pe ambalaj. A se pstra la temperaturi sub 25 C, in ambalajul original.

3 Ser fiziologic 0,9%


Solvent pentru uz parenteral Compozitie 10 ml solvent pentru uz parenteral contin clorura de sodiu 90 mg si excipienti: apa pentru preparate injectabile. Grupa farmacoterapeutica: Neterapeutice. Solventi si agenti pentru dilutii. Indicatii terapeutice Vehicul si diluent pentru administrarea unor medicamente (compatibile in solutie de clorura de sodiu) injectabile intramuscular, intravenos, sau subcutanat. Contraindicatii

Hipersensibilitate la oricare dintre componentii produsului. Stari de retentie hidrosalina din: insuficienta cardiaca congestiva edeme periferice sau edem pulmonar ciroza hepatica decompensata vascular sindrom nefrotic pre-eclampsie Precautii Prepararea amestecului se va face pe loc (extemporaneu), cu materiale si instrumente sterile, in conditii riguroase de asepsie. Inainte de utilizarea medicamentului se va verifica limpezimea solutiei din fiole. Produsul este incompatibil cu: substante insolubile in apa, solutii uleioase, solutii alcolice, saruri de argint, plumb si mercur. amfotericina B carbenicilina eritromicina lactobionat Inainte de a se amesteca cu un alt medicament, trebuie verificat intervalul de pH la care memedicamentul isi pastreaza eficacitatea, acesta trebuind sa fie cuprins intre 4,5 si 7.

4 Trisol
Dozaj form: soluie perfuzabil Mod de aciune: Instrument Plazmozameschayuschie reduce hipovolemie, imbunatateste diureza, reduce cheaguri de snge i acidoz metabolic, i mbuntete circulaia capilar, are un efect de detoxifiere. Indicatii: Boli asociate cu deshidratare i de intoxicare a organismului (inclusiv dizenteria acut, intoxicaii alimentare, holera El Tor (Inaba), etc.) Contraindicaii: Hipersensibilitate, hiperkaliemia, insuficien renal, insuficien cardiac cronic. Efecte secundare: Edem, i tahicardie. n unele cazuri poate aprea o febr, de dezvoltare a hiperkaliemia este nlocuit cu o soluie de acetat de sodiu / NaCl. Dozaj i administrare: n / (bolus i perfuzie) sub controlul parametrilor de laborator. In formele severe de boal (soc hipovolemic toxic, acidoz metabolic decompensat, anurie), ncepe cu injecie cu jet tranziiei ulterioare la o picurare. In formele mai usoare de boala (intoxicaie i acidoz deshidratare, metabolic, oligurie), poate fi limitat la administrarea de droguri de aerosoli. Suma total de soluie injectat ar trebui s corespund cu volumul de lichid pierdut. Fluid i valoarea cantitii de urin este determinat la fiecare 6 ore timp de 1 h, injectat ntr-o sum care corespunde la 7-

10% din greutatea pacientului, apoi introducerea de picturi cu jet nlocuiete n termen de 24-48 de ore, la o rata de 40-120 picturi / min.

5 Acesol
Dozaj form: soluie perfuzabil Mod de aciune: De dezintoxicare de droguri combinat a, plazmozameschayuschie, regidratiruyuschee, diuretic, antishock, efect antiagregant plachetar. Hipovolemie reduce, previne cheaguri de snge, precum i dezvoltarea de acidoz metabolic crete producia de urin, i mbuntete microcirculaia. Indicatii: Deshidratarea, o intoxicatie (dizenterie, intoxicaii alimentare, holera El Tor). Contraindicaii: Hipersensibilitate, hiperkaliemia, alcaloz, insuficien renal, cu contraindicaii pentru introducerea unor cantiti mari de fluide corporale. Efecte secundare: Edem, tahicardie, frisoane, hiperkaliemia. Dozaj i administrare: In formele severe de tip boal n / bolus (1-3 h), cu o uoar - n / prin picurare la o rata de 40120 picturi / min (24-48 h). Soluia a fost injectat in cantitati necesare pentru a restabili volumul de lichid pierdut cu fecale, vom, urin i transpiraie.