You are on page 1of 14

Martin Luther

1483-1546
Foarte putine figuri istorice sunt asa de controversate precum Martin Luther. Suporterii lui il numesc un erou Protestant, un luptator pentru libertate, un conducatator al bisericii intelept si semnificativ. Dusmanii lui il numesc un nebun, un terorist. Luther adesea se numea pe el insusi un simplu calugar sau un simplu crestin. Tineretea lui Martin Luther (1483-1516) 1483 10 noiembrie

Luther se naste la 23:00 fix in Eisleben, parintii lui fiind Hans si Margaretta Luther. Luther e botezat in biserica Sf. Peter si Paul.

11 noiembrie
Hans Luther

1484 Hans Luther, nemultumit cu afacerile din


Eisleben, se muta in Mansfeld, sperand sa fie mai prosper in minele de cupru de acolo.

1491 Hans Luther se imprumuta de la contele de


Mansfeld. Problemele financoare ale familiei aproape dispar.

12 martie

Luther incepe scoala la Mansfeld Lateinschule.

1497

( varsta de 13 ani) Luther incepe scoala cu internat in Magdeburg. ( varsta de 14 ani) Luther incepe scoala de parorhie Sf. George In Eisnach. El locuieste la rudele sale.

1498

1499

( varsta de 15 ani)
Luther se muta cu Heinrich Shalbe, unul dintre conducatorii orasului si tatal unui coleg de clasa al lui Luther.

1501 24 mai

( varsta de 17 ani) Luther incepe sa invete artele liberale la Universitatea Erfurt, una dintre cele mai bune in timpul acela. Tatal sau a ales scoala aceasta si a platit meditatiile.

1502 2 iulie
Septembrie 29 Septembrie

Electorul Frederick cel Intelept intemeiaza Universitatea Wittenberg. Luther ia bacalaureatul si termina al 30 intrun grup de 57. Luther isi primeste diploma de bacalaureat si incepe sa studieze pentru Masterate. (varsta de 21 ani) Luther isi primeste diploma de masterat.

1505 Ianuarie

Tatal lui arangeaza ca el sa intre la Facultatea de Drept. 19 Mai Luther incepe Dreptul la Universitatea Erfurt. El trebuie sa predea filosofie pentru Artele Liberale si sa isi incepa studiul prin a memora titlurile legilor Pe drumul spre Erfurt , el venind de la parinti, Luther este prins intr-o mare furtuna. Un fulger aproape l-a lovit. El jura ca daca Sf. Ana il va salva el va deveni calugar. Luther intra la Manastirea Neagra din Erfurt. ( varsta de 22 ani) Luther spune juramintele monarhice. Luther devine un subdecan. Luther incepe sa studieze teologia la Universitatea Erfurt. Luther preda in semestrul de iarna la noua Universitate Wittenberg. ( varsta de 25 ani) Luther devine Baccalaureus Biblicus, aproape de a-si da doctoratul. Luther se intoarce la Erfurt de la Wittenberg. ( varsta de 26 ani) Luther pleaca intr-o calatorie la Roma.

2 Iulie

17 Iulie

1506 Iulie/August 19 Septmbrie 1507

1508

1509 9 martie 1 octombrie

1510 Noiembrie

1511 Aprilie

( varsta de 27 ani) Luther se intoarce la Erfurt de la Roma. Luther este transferat la Wittenberg. ( varsta de 28 ani) Luther incepe sa predea din nou la Universitatea Wittenberg. Luther devine Doctor de Teologie. Luther este admis in senatul facultatii de teologie la Universitatea Wittenberg. ( varsta de 29 ani) Luther incepe sa predea Psalmurile. Luther devine preot la biserica din Wittenberg in adunare si cu treburile lui la Universitate. Luther este programat la vicarul Augustinian Pentru Meissen si Thuringia.Acesta programare ii da controlul asupra unsprezece manastiri Augustiniene din acea zona. El este suprasolicitat. ( varsta de 32 ani) O ciuma loveste Wittenbergul. Prietenii lui Luther il sfatuiesc sa paraseasca orasul dar Luther nu vrea sa isi abandoneze treburile. Luther incepe un an de lecturi despre Galatieni. Luther publica Theologia Germanica, un Manuscris de Prietenii lui Dumnezeu. Isi scrie Prefata si sustine ca el a invatat mai mult din

1512 Mai 19 Octombrie 22 Octombrie

1513 16 August 1514

1515

1516

27 Octombrie

Decembrie

Luther Reformantul ( 1517-1525)


1517

Manuscris decat din orice alta sursa.

Martin Luther

31 Octombrie

Decembrie

(varsta de 33 ani) Johann Tetzel incepe sa vanda indulgente la granitele Saxoniei. Printre clientii lui se numara si elevii lui Luther. Luther observa ca mai putini oameni vin la Spovedanie. El afla de activitatiile lui Tetzel si Incepe sa tina discursuri importriva Indulgentelor. La Universitate Luther incepe sa un an de lecturi despre Epistola Hebrewrilor. Luther pune Cele 95 de teze importiva indulgentelor pe usa de la Biserica din Wittenberg. El trimite copii si la prietenii lui. Initial, el a primit foarte putine raspunsuri. Deoarece i-au scazut vanzarile la indulgente, Johann Tetzel el scrie doua seturi de lucrari impotriva Celor 95 de teze ale lui Luther. Tetzel primeste ajutor de la prieteni Dominicani. ( varsta de34 ani) Disputa la Heidelberg incepe. Aceasta este o dezbatere despre ideile lui Luther la o intalnire destre capitolul Augustinian. Luther se alatura dezbaterii in aprilie. Cativa dintre frati accepta modul lui de a gandi. Tribunalul papal incepe o inchizitie in Roma ca Raspuns la ideile lui Luther. In absenta lui, Luther este incercat sa fie acuzat deoarece ei credeau ca Luther are alte credinte religioase.

1518 26 martie

Vara

Luther este adus la Roma pentru a raspunde acuzatiilor importiva sa. 12 octombrie Luther vorbeste cu Cardinal Cajetan in Augsburg. Cajetan ii spune sa se retraga, sa se intoarca in inima bisericii si sa inceteze disputa cu biserica. 14 octombrie Luther refuza sa se retraga. 20 octombrie Luther pleaca din Augsburg de frica pentru viata sa. 30 octombrie Luther ajunge inapoi in Wittenberg si se afla sub protectia Electorului Frederick al III-lea al Saxoniei. 8 noiembrie Papa Leo al X-lea a emis Cum Postquam, reprezentatand doctrina indulgentelor, in directa contradictie cu pozitia lui Luther. 18 decembrie Luther este gata pentru a fi exilat. Dar Frederick decide sa nu-l alunge, in ciuda rugamintilor Papei. 1519 4 ianuarie 6 ianuarie 1 martie 3 martie ( varsta de 35 ani) Luther se intalneste cu reprezentantul Papei. Carl von Miltitz in Altenburg. Luther accepta sa trimita o scrisoare prin care ii cere Papei scuze. Luther publica Psalmii celor 7 penitente traduse. Luther ii scrie Papei Leo al X-lea. In scrisoare el spune ca intentia lui nu a fost sa nedetermine autoritatea Papei sa a Bisericii. Luther si Andrea Karlstadt dezbat despre Johann Eck in Leipzig. In inima dezbaterii impactul disputei a lui Luther la Roma incepe sa creasca. Luther si ideile lui devin de neignorat. Luther scrie Slujba Maslului.

7 august

27 iunie

Octombrie

1520

( varsta de 36 ani) Luther incepe o perioda intensa de lucrari Polemice. El mai si completeaza Cele zece Porunci, Crezul, Rugaciunile Domnului, despre care credea ca aceasta contine lucruri esentiale pentru salvare. 9 ianuarie Roma reincepe inchizitia importiva lui Luther si ideilor lui. Mai Luther scrie Tratatul Faptelor Bune. 11 iunie Luther scrie Papalitatea din Roma. 11 iulie Luther primeste protectie de la 100 de cavaleri. 15 iulie Papa vrea sa il excomunice pe Luther. Luther are 60 de zile pentru a se retrage si pentru a-si retrage ideile. 6 octombrie Luther scrie Captivitatea Babiloniana. 12 noiembrie Cartile lui Luther sunt arse in Cologne. Curand si in alte orase sunt arse cartile sale. 20 noiembrie Luther scrie Libertatea Omului Crestin si o publica impreuna cu o scrisoare deschisa adresata Papei in care isi cere scuze dar continua sa creada ca ceea ce vede este o falsa doctrina si coruptie. 1521 3 ianuarie Luther este excomunicat. Februarie Electorul Frederick cel Intelept cere ca Luther sa nu fie inchis fara a i se da sansa de a se apara intr-un proces. Aprilie Luther se apara intr-un proces. 25 aprilie Luther este gasit nevinovat. 10 mai Luther primeste protectie in castelul Wartburg, langa Eisnach. Se ascunde acolo 11 luni. In acest timp el se numeste pe el insusi Junker Jorg ( Cavalerul George).

Decembrie 1522

Luther scrie Noul Testament German. In timp ce Luther este la Wartburg, oamenii ii accepta ideile si incep sa le puna in aplicare ( preotii s-au maritat etc.) Luther scrie Contra Henricum Regem Anglicum, un raspuns la Assertio septem sacramentorum adversus Martinum Lutherum al Regelui Henric al VIII-lea al Angliei.

4 august

1523 1 iunie

( varsta de 39 ani) Primii martiri Protestanti au fost arsi pe rug la Brussels. Taranii se revolta in SV Germaniei. Luther scrie Pentru cateva calugarite, Comunicandu-le posibilitatea de a parasi calugaria. Luther nu mai poarta hainele preotesti. Katharina von Bora se muta in Wittenberg si Asteapta sa ii fie aranjat un sot. Frederick cel Intelept moare. John cel Impietrit ii ia locul. Luther scrie o carte importriva taranilor. La Batalia de la Frankenhausen, 50000 de tarani sunt omorati. 1000 de castele si manastiri sunt distruse. Aproape 100000 de oameni mor. Ministri Protestanti sunt spanzurati de catre printi Catolici. Taranii cred ca Luther i-a tradat. Luther se casatoreste cu Katherine von Bora. Ei

1524

1525 2 aprilie 5 aprilie 15 mai

13 iunie

locuiesc in manastirea din Wittenberg.

Luther,conducatorul bisericii(1526-1537
1526 ianuarie 7 iunie (varsta de 42 ani) Prima Dieta a face religia Protestanta legala. Hans Luther al II-lea se naste, parintii lui fiind Martin si Katherine Luther. Luther incepe sa sufere de probleme cu inima si ameteli. Luther scrie O fortareata puternica este Dumnezeul nostru. Elizabeth Luther se naste. La sfarstitul anului 1526, toata Saxonia devenise Protestanta. (varsta de 44 ani) Elizabeth Luther, fiica lui Martin si Katherine, moare. (varsta de 45 ani) A Doua Dieta a elimina decizia Primei Diete. Catolicii cred ca acesta este un compromis drept. Magdalena Luther se naste. Dieta de la Augsburg se reuneste. Sfantul Imparat Charles al V-lea trimite nobilimea Luterana germana la Augsburg pentru a-si spune felul lor de a vedea Luteranismul. Hans Luther, tatal lui Martin, moare.

1527 Vara 1 decembrie

1528 4 mai

1529 21 februarie

4 mai 1530

1 mai

19 noiembrie

Dieta de la Augsburg se incheie. Charles al V-lea declara ca au fost invinsi. Luther si ajutoarele lui termina de treadus Psalmii. Margaretta Luther, mama lui Martin, moare. Alianta Smalkaldian se formeaza. Este o alianta protectoare formata din printi ca sa apere impotriva atacurilor Catolice. Martin Luther Jr. se naste. Pacea Religioasa de la Nurnberg le da voie Protestantilor germani sa fie Protestanti. ( varsta de 49 ani) Luther ajuta la reformarea Facultatii de Teologie la Universitatea Wittenberg. Paul Luther se naste. ( varsta de 50 ani) Luther publica prima editie a Bibliei Germane. Margarethe Luther se naste. Luther devine decanul Facultatii de Teologie la Wittenberg. Luther negociaza cu Pietro Vergerio la Castelul Wittenberg despre participarea Protestantilor in consiliul papal. ( varsta de 52 ani) Luther ajuta la reorganizarea programei la Universitatea Wittenberg. Luther publica Articolele Schmalkaldicene. ( varsta de 53 ani)

1531

29 martie

9 noiembrie 1532

1533

29 ianuarie 1534 17 decembrie 1535 7 noiembrie

1536

1 decembrie 1537

9 februarie

Bundestagul la Schmalkald incepe. Luther asista desi este foarte bolnav.

Anii tarzii ai lui Luther (1538-1546)


1538 ( varsta de 54 ani) Sanatatea lui Luther se deterioreaza. El sufera de artrita, probleme cu inima si deranjari Digestive. Luther scrie Pe consilii si biserici. Katherine Luther se imbolnaveste. Luther sta cat mai mult timp langa ea iar oamenii din toata lumea Luterana se roaga pentru ea. Luther publica Disputa din cauza divinitatii si a umanitatii lui Hristos. Sanatatea lui Luther este foarte rea. Ulcerul de pe piciorul lui se redeschide. El are infectii la gat si la urechi si continua sa aiba probleme cu artrita si inima. Lucrarile polemice ale lui Luther incep sa fie vulgare. ( varsta de 58 ani) Madalena, fiica lui Luther, moare. Luther sufera de o depresie grava. El crede ca moartea fiicei lui si ciuma care a navalit in Wittenberg sunt semne ale Apocalipsei. (varsta de 60 ani) Luther publica o carte de ceremonii.

1539 1 noiembrie

1540

1541

1542 20 septembrie Iarna

1544

1545 28 iulie

(varsta de 61 ani) Luther ii cere lui Katherine sa isi vinda bunurile. El este suparat si dezamagit de Wittenberg si Vrea sa se mute. Universitatea il roaga sa Ramana.

1546 17 ianuarie

( varsta de 62 ani) Luther este chemat sa medieze intre Gebhard si Albert, cei doi conti din Mansfield. Sase zile Mai tarziu el pleaca la Eisleben si Mansfield. 17 februarie Luther, inconjurat de multime, moare de inima la 3 dimineata. Un pictor ii surprinde chipul inainte ca Luther sa moara. 20 februarie Cosciugul lui Luther este mutat la Wittenberg. 22 februarie Inmormantarea lui Luther are loc in biserica din Wittenberg. Johannes Bugenhagen a tinut predica de inmormantare. El este inmormantat in biserica de la Wittenberg sub o piatra pe care scrie: Aici se afla corpul lui Martin Luther, Doctor al Teologiei Sacre, care a murit in orasul in care s-a si nascut, Eisleben, in anul Domnului nostru 1546 in a optsprezecea zi din Februarie dupa ce a trait 63 de ani, 2 luni si 10 zile.

Camera lui Luther la Wartburg.

Luther la 38 ani.

Katherine Luther

Luther la 45 ani.

Wittenberg in 1546

Masca lui Luther la moarte

Fotogarafii de a lui:

Martin Luther