You are on page 1of 4

Afl totul despre nodulii mamari! Rspunsuri la cele mai frecvente ntrebri!

Asist. Univ. Dr. Florin Bobirc, medic chirurg la Spitalul Cantacuzino, va rspunde, de astzi, ntrebrilor voastre legate de sntate. Un serial util, ce i propune s v informeze, s v ndrume i s v sftuiasc atunci cnd avei nevoie. Primul episod trateaz problematica delicat a nodulilor mamari.
de Diana Sorescu, 26 Iunie 2013

Sursa Foto: Hepta

Trebuie s precizm, nc de la nceput, c 80-85% din nodulii de sn la femeile sub vrsta de 40 ani, sunt benigni. Nu acelai lucru se poate spune despre femeile trecute de menopauz, care la descoprirea unui nodul de sn, necesit o investigare mai aprofundat.In orice caz, cel mai indicat ar fi, ca la cea mai mic dubiu, s v adresai unui medic care s v ghideze ctre investigaiile suplimentare corespunztoare.

Ce este un nodul mamar?


Nodulii mamari sunt tumori ale snului, de form, dimensiuni i consisten variabile, care pot fi benigne sau maligne; pot fi uni sau bilterale(ambii sni), unice sau mutiple.

Cum descoperim nodulii mamari?


Autopalparea lunar este cea mai bun metod de diagnostic i se face corect astfel: dup menstruaie (deoarece unii noduli mamari pot fi influentai de secreia de hormoni din timpul acesteia), cu degetele de la mini unite, relaxat i cu blndee, de sus n jos i dinspre interior ctre exterior. O mare importan trebuie acordat mamelonului care la palpare ar putea elimina o eventuala secreie, dar i axilei (zona de subbra), unde se pot palpa, n unele cazuri, ganglioni mrii.

Ce facem dac descoperim un nodul mamar?


Dac la autopalpare descoperim un nodul mamar nu este cazul s ne panicm, dar nici s ignorm prezenta acestuia. Trebuie fcut o programare la medicul de familie, care va face o palpare mai atent i ne va ndruma ctre medicul potrivit pentru a face analize suplimentare: ecografie de sn, mamografie, analize de snge (exist un marker specific pentru bolile de sn i anume CA 15-3, care se recolteaz ca o analiz uzual). Dac la aceste investigaii apar modificri specifice (cunoscute de ctre medic), care ar indica scoaterea nodulului prin operaie, recomandarea ar trebui urmat, pentru c analiza de laborator a nodulului este singura care ofer certitudinea c nodulul este sau nu benign. Operaia presupune scoaterea nodulului cu o parte din esutul normal din

jur.Rezultatul este o cicatrice greu sesizabil, pentru c de cele mai multe ori incizia se face n jurul mamelonului, dar i un confort psihic legat de faptul c aflam exact despre ce e vorba.

Dac tim de prezenta unui nodul mamar, cnd ne ngrijorm?


Ne ngrijorm n momentul n care nodulul crete n dimensiuni, devine dur, dureros, fix (nu se mic), pielea se retract i/sau are aspect de coaj de portocal, sau asociaz scurgere mamelonar. Toate aceste caracteristici ne indic faptul c este momentul prezentrii rapide la medic.

Ce nseamn operaia pentru nodulul mamar?


Operaia nseamn internare n spital 1-2 zile, scoaterea nodulului printr-o incizie in jurul mamelonului, deci cicatricea care va rmne va fi greu de perceput, sutura intradermic (cu un fir resorbabil - care nu necesit a fi scos), rezultatul de laborator al nodulului la 10-14 zile de la operaie. In ceea ce privete durerea postoperatorie acesta este de intensitate sczut i cedeaz uor la calmantele uzuale. Nu necesit repaus la pat i nu exist restricii legate de efort, alimentaie sau via sexual; concediu medical se acorda doar pe perioada internrii, cu revenire rapid la locul de munc i activitile zilnice.

Exist vreo legatur ntre apariia unui nodul mamar i istoricul de noduli mamari din familie?
Este foarte important de tiut dac descendenii pe linie feminin din familie au avut noduli mamari sau cancer de sn, pentru c transmiterea genetica a acestor boli este dovedit, iar n aceste cazuri este nevoie de o evaluare periodic i mai din timp, fa de restul femeilor din populaia general(fr antecedente). In concluzie, acest articol i propune s aduc n prim plan problema diagnosticului precoce in bolile de sn, care, dei, este bine cunoscut de toata lumea, are tendina de a i se acorda o importan scazut. Pentru c acest articol cuprinde informaii generale despre nodulii mamari i pentru c fiecare caz n parte are particularitaile lui, v ncurajez, pentru aprofundarea subiectului, s imi scriei la dr.bobirca@gmail.com.

Sursa: Dr. Florin Bobirc: Afl totul despre nodulii mamari! Rspunsuri la cele mai frecvente ntrebri! - Boli i tratamente | Unica.ro http://www.unica.ro/detalii-articole/articole/dr-florin-bobirca-afla-totul-nodulii-mamariraspunsuri-frecvente-intrebari-34424.html#ixzz2Z2aCkurL