Cursul 2.

Sistemul de operare pentru calculatoare personale

În prezent, calculatoarele personale, si nu numai, nu pot fi utilizate fara ajutorul unui sistem de operare. Sistemele de operare evolueaza permanent, devenind pe zi ce trece mai dotate si mai performante. Totusi, pentru efectuarea unor activitati „serioase” utilizatorii sunt obligati sa foloseasca aplicatii specializate.

Continutul acestui curs este urmatorul: 2.1. Sisteme de operare .............................................................................................................26 2.2. Volume, fisiere si dosare ...................................................................................................27 2.3. Sisteme de operare (Microsoft) Windows .......................................................................29 2.4. Accesoriul Character Map ...............................................................................................35 2.5. Aplicatia-accesoriu Notepad .............................................................................................36 2.6. Aplicatia-accesoriu Paint ..................................................................................................43 2.7. (Microsoft) Word ................................................................................................................48 2.8. Aplicatii de calcul tabelar. Excel ......................................................................................59 2.9. Sistemul de operare Windows XP. Bara activitatilor .....................................................65 2.10. Sistemul de operare Windows XP. Lucrul cu ferestre si aplicatii ..............................66 2.11. Sistemul de operare Windows XP. Navigarea în sistemul de fisiere .........................67 2.12. Sistemul de operare Windows XP. Cautarea unui fisier/dosar ...................................69 2.13. Sistemul de operare Windows XP. Crearea unui fisier si deschiderea sa ..................71 2.14. Sistemul de operare Windows XP. Stergerea fisierelor ...............................................73 2.15. Sistemul de operare Windows XP. Fisiere si dosare ....................................................74

25

2.1. Sisteme de operare Preferam sa fim înlocuiti de calculatoare atunci când este nevoie sa efectuam activitati plicticoase cum ar fi calculele sau contabilitatea, caci calculatoarele ne ofera rapid rezultate exacte, precise. Aceste rezultate sunt obtinute ca urmare a folosirii aplicatiilor, programe sofisticate create si dezvoltate de echipe mari de programatori, lucrând sub conducerea unui manager. (Poate ca doar asa se explica „rational” de ce multe aplicatii au erori!) Exista un program „intermediar” care este executat permanent si care traduce comenzile aplicatiilor în instructiuni care controleaza dispozitivele. Acest program (care este mai precis un set de programe) este numit sistemul de operare . Sistemul de operare trebuie sa fie instalat pe un calculator; aceasta însemnând plasarea componentelor sale în memoria permanenta. De fiecare data când startam un calculator, principala parte executabila a sistemului de operare va trebui transferata în memoria de lucru. Acest transfer constituie cel de-al doilea pas al procedurii de startare , dupa un prim pas ce consta întro verificare amanuntita a componentelor calculatorului. Principala activitate a oricarui sistem de operare este cea de control al distribuirii resurselor calculatorului între diversele taskuri. (Prin task se întelege o aplicatie aflata întrun stadiu oarecare al executiei.) Deoarece timpul de lucru al unitatii centrale de prelucrare este cea mai importanta resursa, sistemul de operare trebuie sa functioneze impunând reguli de prioritate bine stabilite pentru a putea exploata la maximum aceasta resursa „pretioasa”. Prin multitasking întelegem abilitatea sistemului de operare de a reusi executarea „simultana” a mai multor activitati, fara sa piarda controlul în caz ca unul dintre taskuri este întrerupt accidental. Alta activitate a sistemului de operare este cea de control al transferului datelor (adica comunicatiile) între diversele parti ale calculatorului si cu exteriorul. Un sistem de operare „bun” ar trebui sa stie sa se adapteze unui numar mare de „arhitecturi”. Aceasta explica de ce acelasi sistem de operare se comporta diferit, depinzând de cantitatea si calitatea resurselor calculatorului (iar pentru unele arhitecturi nu este deloc performant). În sfârsit, o alta activitate esentiala a sistemului de operare este cea de a permite utilizatorilor umani o activitate comoda, ceea ce se întâmpla astazi prin oferirea unei interfete grafice bazata pe ecranul monitorului.
26

2.2. Volume, fisiere si dosare Un disc fix actual, de capacitate peste 20 GB, poate contine o cantitate imensa de informatii (de magnitudinea celei continute în genomul uman). Din dorinta de a regasi cât mai rapid informatia stocata pe discuri, se obisnuieste – cel putin pentru discurile „mari” – ca acestea sa fie partitionate în cel putin doua partitii . Informatia privind frontierele fizice ale acestor partitii trebuie sa fie stocata undeva. Chiar daca discul nu este partitionat, si aceasta informatie trebuie retinuta undeva, de aceea orice disc fix are o zona de partitionare (în care, în afara informatiei de partitionare mai exista si un mic program de „recunoastere” a organizarii discului în cilindri, piste si sectoare). Orice alta informatie pe care o dorim stocata pe discul fix trebuie sa ia forma continutului unui fisier. Continutul unui fisier poate ocupa mai multi ciorchini (clusters = grupari de sectoare) si poate fi eventual fragmentat în diverse pozitii pe disc. Acelasi lucru se poate spune si despre dischetele sau discurile compacte, inserate în unitatile de citire-scriere corespunzatoare. Diferenta consta în faptul ca pe aceste materiale de stocare este creata implicit doar o singura partitie si este interzisa modificarea, deci nu mai este nevoie de zona de partitionare. Dischetele, discurile compacte si partitiile de disc fix sunt tratate similar, purtând numele generic de volume de date . Orice fisier are nu doar un continut ; el are de asemenea un „cap” în care se afla plasate datele necesare identificarii si accesarii continutului. Capul include: – un nume, cunoscut ca numele fisierului; – eventual un alt nume, mai scurt, obtinut printr- un fel de trunchiere din numele „complet”; – o lungime (= numarul caracterelor din continut) limitata la 2 , ceea ce înseamna numar de caractere practic nelimitat; – un indicator spre clusterul în care începe continutul fisierului; – mai multe atribute ce servesc la restrictionarea utilizarii fisierului; – eventual numele utilizatorului care a creat fisierul („proprietarul”); – data crearii, eventual data celei mai recente modificari a continutului.
64

27

Sistemul de operare are posibilitatea de a identifica locatia tuturor clusterelor în care este depus continutul, plecând de la aceste date din „cap”. Sa dam pe „Read -only” ca exemplu de atribut al fisierului; activarea acestui atribut interzice modificarea continutului fisierului (dar nu si modificarea numelui, nici „distrugerea” totala a fisierului!). Unele fisiere au continutul foarte special, anume doar „capete” de alte fisiere; un asemenea fisier- container este numit generic dosar (folder sau, cu un nume mai vechi, directory). Pentru aceste fisiere-container, si numai pentru ele, atributul „Directory” este activ. Un dosar contine asadar (capete de) fisiere obisnuite si/sau subdosare. Sa mentionam si faptul ca în sistemul de operare Windows fiecare partitie de disc, de asemenea fiecare discheta, trebuie sa fie formatata înainte de prima utilizare. Prin formatare se creeaza un dosar special, numit dosarul radacina. Acesta este, din punct de vedere logic, radacina asa- numitului arbore al dosarelor. În acest arbore „frunzele” sunt exact fisierele obisnuite. Radacina are o notatie speciala, anume caracterul „\” (backslash ). În sistemul de operare UNIX (sau Linux) întreaga memorie a calculatorului este continuta întrun singur dosar numit, evident, radacina. Notatia sa aici este caracterul „/” ( slash ). Ce înseamna de fapt un folder ? În general, poate fi orice fel de container, considerat însa împreuna cu metodele asociate. Din acest punct de vedere, ceea ce distinge „directory ” de „folder” este „inteligenta” ultimului: un folder este capabil sa execute anumite actiuni asupra lui însusi. Iata, ca exemplu, trei astfel de actiuni: 1) trimiterea continutului sau catre un alt container (vezi figura alaturata), 2) regasirea unei informatii Meniul de context al unui folder. (Sunt listate metodele asociate.)

particulare în interiorul sau, si 3) comprimarea continutului.

28

2.3. Sisteme de operare (Microsoft) Windows Din punct de vedere istoric, sistemele de operare Windows îsi au originea întro aplicatie de tip interfata grafica creata înainte de 1990 pentru sistemul de operare (MS)DOS. (Aceasta aplicatie a luat ca model aplicatia mai veche XWindow din sistemul de operare UNIX.) În anul 1995 a fost lansata, sub numele Windows’95, o prima varianta, pregatita pentru calculatoarele personale. Evolutia a fost rapida, versiunile succedându- se la intervale de doi-trei ani: Windows’98, Windows 2000, Windows XP. Pe de alta parte, Windows NT (care initial a fost creat pentru alte tipuri de sisteme de calcul) a fost adaptat si pentru calculatoarele personale. Caracteristicile generale ale sistemelor de operare Windows recente sunt urmatoarele: 1) Folosirea de catre utilizator a unei interfete grafice „prietenoase”. În afara barei de activitati (taskbar) – pe care aplicatiile deschise sunt reprezentate prin butoane – în zona de lucru (desktop) pot fi plasate iconite ale principalelor aplicatii sau fisiere/dosare pe care le dorim a fi „la îndemâna”. 2) Posibilitatea alegerii de catre utilizator a unor nume „lungi” pentru fisiere sau dosare, nume formate din mai multe cuvinte. (De mentionat ca unele sisteme de operare nu permit aparitia spatiului alb în numele de fisiere, de aceea se recomanda evitarea acestor situatii.) 3) Recunoasterea automata a caracteristicilor „fizice” ale echipamentele periferice PNP (plug and play), fara a mai fi nevoie de interventia utilizatorului sau de instalarea vreunui program de control (driver ). Aceasta face ca, de exemplu, transferul de date de la aparate foto digitale sa fie permis prin intermediul oricarui port USB. 4) Existenta în sistemul de operare a câtorva aplicatii utile, cum ar fi un editor de text (Notepad), un procesor elementar de text (WordPad) care însa poate prelucra unele documente Word , un editor grafic elementar (Paint), un utilitar pentru controlul dosarelor (Windows Explorer ), utilitare multimedia ( Sound Recorder , Media Player ), utilitare pentru retea, un navigator pentru Web (Internet Explorer ) si multe altele. 5) Posibilitatea conectarii la distanta a calculatorului la o retea, folosind eventual linia telefonica. 6) Asigurarea unei protectii suficiente fata de stergerea accidentala a fisierelor sau dosarelor, prin dosarul special Recycle Bin . (Datele sterse de utilizator de pe discurile fixe nu sunt eliminate definitiv, ci depuse în Recycle Bin ; de aici, la nevoie, ele pot fi recuperate.)

29

În momentul lansarii în executie a unei aplicatii se va deschide o fereastra a aplicatiei respective.7) Rezervarea unei zone din RAM. Mentionam ca vechea notiune de director – definita drept container de „capete” de fisiere. iar aplicatia va fi reprezentata de un buton pe bara activitatilor. Control Panel. livrate pe kit-ul sistemului de operare. dosarul va fi reprezentat de un buton pe bara activitatilor. iar preluarea din clipboard se efectueaza prin comanda Paste . dosare. disc compact introdus în unitatea de citire sau scrie re. iar continutul îi va fi afisat în cadrul unei ferestre speciale. Plasarea unui obiect în aceasta zona. Shared Documents. fisiere. ele pot fi usor manevrate de catre utilizator cu ajutorul mausului. Firma Microsoft ofera corectarea erorilor descoperite ulterior instalarii prin intermediul unor fisiere disponibile în site-ul firmei. Un obiect plasat în clipboard ramâne acolo pâna la urmatoarea comanda Cut sau Copy (sau pâna la închiderea calculatorului). în vederea utilizarii lor ulterioare. în momentul deschiderii unui dosar pentru a.a dovedit a fi „perfecta”. mediu amovibil cuplat la un port). modificându . La fel. volume de date etc. Printers . Exemple de dosare speciale: My Computer. My Documents. a fost înlocuita de cea de dosar ( folder ). În sistemele de operare Windows.li. Kit.se dimensiunile si pozitia.ROM (sau DVD). fara erori. denumita clipboard . – sunt reprezentate vizual prin iconite (pictograme) si sunt manevrate prin intermediul mausului sau al tastaturii (eventual si al microfonului). Fisierele aplicatiilor si fisierele obisnuite (documentele): a) din punctul de vedere al stocarii. Aceasta din urma notiune presupune existenta unei functionalitati. sunt organizate în directoare dispuse arborescent în fiecare volum de date în parte (partitie de disc fix. Program Files. b) din punctul de vedere „logic” al administrarii.ul unei aplicatii este format din totalitatea fisierelor necesare pentru instalarea si configurarea acesteia pe sistemul de calcul al utilizatorului. în care utilizatorul poate stoca temporar diverse obiecte. Pâna în prezent nicio varianta a sistemelor de operare (Microsoft) Windows nu s. sunt grupate în dosare (folders). Network Neighborhood . Toate ferestrele au aceleasi caracteristici. dupa selectarea obiectului). 8) Suportul pentru comanda vocala. se face prin comenzile Cut sau Copy (evident. fisiere care înlocuiesc pe cele imperfecte. 30 . toate obiectele operabile – fie ca sunt documente sau aplicatii. Se livreaza de obicei pe CD.i afisa continutul.

barele de defilare si multe altele. o bara de titlu cu butoane. casetele de editare. sa invoce comenzi. Notiunile cele mai des întâlnite. O fereastra este un spatiu dreptunghiular de prezentare pe ecran. în general. aflata de obicei drept componenta a unei casete de dialog. o fereastra are un meniu de sistem (sau meniu de control ) grupând comenzi folosite pentru a controla fereastra în ansamblu. 31 . în toate sistemele de operare Windows (si în câteva altele. doua sau mai multe ferestre se pot suprapune (sau nu). partial sau total. A doua notiune fundamentala în Windows este cea de control. sa aleaga optiuni.De fapt.) Fiecare fereastra este reprezentata intern printr-o structura de memorie si de un interpretor de evenime nte – sau de mesaje – aparute ca urmare a activitatilor utilizatorului sau sistemului (activitati legate de aceasta fereastra). Orice fereastra are o bordura . caseta de dialog. adica poate prelua intrari de la utilizator. Exemple de controale sunt butoanele pe care se apasa. casetele de validare. În general. Controalele permit utilizatorului sa introduca text prin tastare. O fereastra poate ocupa aceeasi parte a ecranului ca si alta fereastra. dar si pentru receptionarea de intrari din partea utilizatorului. poate avea una sau doua bare de defilare . (Dar în fiecare moment doar una singura dintre ferestre este activa. control. mai multe meniuri . Acest meniu este localizat în extremitatea stânga a barei de titlu. unele mai vechi decât Windows) întâlnim aceleasi tipuri de obiecte. butoanele radio. folosit de o aplicatie în scopul afisarii de rezultate. legate de acestea. sunt patru: – – – – fereastra. Toate aceste notiuni sunt exemplificate în figura de mai jo s (este vorba despre fereastra aplicatiei-accesoriu Paint). eveniment. Un control este reprezentat. de o mica iconita cu aspect specializat si functionalitate fixata.

Acest eveniment este generat atunci când un buton al mausului a fost apasat în zona client a ferestrei. – dublu clic. efectul depinde de care buton a fost apasat: stângul. Sistemul de operare Windows ofera posibilitatea utilizatorului sa mute focusul între controale. cel din mijloc . Exemplele principale sunt: – clic.Fereastra tipica a accesoriului Paint Casetele de dialog seamana cu ferestrele. dreptul. dar nu trebuie confundate cu acestea din urma! Casetele de dialog sunt „chenare” de tip special. 32 . dar si unor cauze externe. pentru oferirea de posibilitati de selectie. „spre înapoi” folosind combinatia [Shift]+[Tab]. În fiecare moment doar un singur control/fereastra poate avea focusul. „spre înainte” folosind repetat tasta [Tab]. pentru acceptare de intrari din partea utilizatorului. Sunt utilizate pentru afisare de rezultate. pentru permiterea de editari. adica poate primi intrari de la tastatura. poate depinde de asemenea de starea din momentul apasarii a tastelor [Shift]. Se poate observa ca sunt doua grupuri de controale precum si un buton radio (Orientation) ! Aparitia evenimentelor este datorata actiunilor utilizatorului asupra mausului sau tastaturii. [Ctrl] si [Alt]. În figura de mai jos prezentam exemplul casetei de dialog Page Setup (folosita pentru controlul aspectului unei pagini înainte de a fi imprimata). de obicei continând controale. cu functionalitatea restrictionata.

Efectul poate depinde de starea tastelor [Shift]. – Printr.un clic cu butonul stâng al mausului se realizeaza o selectie.(Atunci când este efectuat un clic pe butoane. – tasta eliberata. de asemenea de caracteristicile typematics ale tastaturii. sunt generate alte evenimente!) – tasta apasata. care nu se afla în zona client. [Ctrl] si [Alt]. ei pot programa actiuni asociate diferitelor perechi (control. legate de selectarea din meniuri. Caseta de dialog Page Setup Maniera de lucru clasica în sistemele de operare Windows este urmatoarea: – Printr. de modificarile de locatie sau de marime. 33 .un dublu clic cu butonul stâng al mausului se deschide un folder. Exista multe alte evenimente posibile. un document sau se lanseaza în executie o aplicatie. eveniment) posibile. Toate aplicatiile Windows sunt construite în acest fel. de obtinerea/pierderea focusului. borduri etc. de trecerea unui anumit timp fixat dinainte etc. meniuri. Programatorii construiesc aplicatiile prin asamblarea de controale.

un clic cu butonul din dreapta al mausului este selectat un obiect si este facilitat accesul la proprietatile obiectului. Aflati caracteristicile typematics ale tastaturii si parametrii mausului.va asupra modului în care se poate înlocui efectul unei taste de pe tastatura. 2) Identificati forme ale cursorului mausului. (Mentionam ca generalizarea accesului la Internet a condus si la preluarea în Windows a modului de lucru din Internet Explorer. 34 . au aparut astfel unele modificari. 3) Comanda Control Panel din Windows permite modificarea parametrilor de functionare pentru dispozitivele atasate calculatorului.– Printr. atunci când ea se defecteaza.) Exercitii. 1) Informati. diferit de maniera clasica. în sensul posibilitatii de a actiona si altfel.

precum si a casetei-text Search for. operatori matematici etc.4. Fontul dorit poate fi ales în caseta-lista Font (vezi figura de mai jos). 35 . Accesoriul Character Map Sistemele de operare Windows ofera accesoriul Character Map pentru vizualizarea grafemelor disponibile în fonturi. urmata de un tabel în care sunt afisate grafemele.2. Grafemele pot fi cautate cu usurinta tinând seama de gruparea caracterelor Unicode în categorii speciale (semne de punctuatie. sageti. în ordinea caracterelor Unicode carora le sunt asociate. prin utilizarea casetelor-lista Character set si Group by .).

Efectul apasarii altor taste/combinatii de taste este cel de declansare de la tastatura a comenzilor din meniuri. Pozitia punctului de inserare este cea la care este inserat caracterul „trimis” de la tastatura. Introducerea de text într-un document realizat cu Notepad se face în general de la tastatura. în acest scop. – apasarea tastei [Delete] determina stergerea caracterului din dreapta punctului de inserare. se efectueaza prin intermediul comenzii Font din meniul Format (vezi figura urmatoare). destul de rara astazi. Notepad este un accesoriu extrem de simplu de controlat. accesoriul Notepad. cu doar cinci meniuri. Anumite taste/combinatii de taste au efecte speciale.5. Este recomandat pentru vizualizarea continutului unui fisier de explicatii (numit de obicei README.INI).TXT ) sau de initializare (cu extensia . sistemele de operare Windows ofera. Alegerea fontului ce va fi utilizat. analoaga activitatilor efectuate la vechile masini de scris). – apasarea combinatiei [Ctrl]+[Backspace] determina stergerea cuvântului din stânga punctului de inserare. 36 . – apasarea tastei [End] determina repozitionarea punctului de inserare la sfârsitul rândului. Aplicatia -accesoriu Notepad Presupunând ca dorim sa realizam un document folosind literele unui singur font (ceea ce este o activitate primitiva. – apasarea tastei [Backspace] determina stergerea caracterului din stânga punctului de inserare. – apasarea combinatiei [Ctrl]+[Home] determina repozitionarea punctului de inserare la începutul documentului. precum si marimea „literelor”.2. – apasarea combinatiei [Ctrl]+[End] determina repozitionarea punctului de inserare la sfârsitul documentului. De exemplu: – apasarea tastei [Home] determina repozitionarea punctului de inserare la începutul rândului.

– comenzi de control al paginarii si imprimantei.) În caz ca aceasta optiune este dezactivata. 37 . Comenzile sale sunt usor de înteles. Pe aceasta bara este afisata o singura informatie. textul este rearanjat asa încât sa umple spatiul disponibil. de activare/ dezactivare a barei de stare (vizibila în partea inferioara a ferestrei Notepad). – comanda Exit de parasire a aplicatiei.Cea de-a doua comanda din acest meniu este de fapt o optiune. iar stocarea unui document „pe suport magnetic” are loc sub forma continutului unui fisier. în partea inferioara va aparea o bara de defilare ce se activeaza automat atunci când un rând de text depaseste (ca lungime) zona vizibila. anume optiunea Status Bar. Word Wrap . anume pozitia punctului de inserare. (Odata cu redimensionarea ferestrei. Meniul File are o compozitie foarte simpla. Comenzile sunt grupate în trei grupuri: – comenzi de lucru cu documente si fisiere. daca tinem seama de faptul ca Notepad creeaza documentele în memoria volatila. comparativ cu alte aplicatii. imprimarea lor se efectueaza prin intermediul unei imprimante atasate calculatorului. Meniul View contine doar o comanda. care are ca efect limitarea textului la zona vizibila.

38 . atunci când documentul este salvat pentru prima data. este foarte importanta si merita studiata în detaliu. Atentie. iar continutul afisat în fereastra este redat conform cu versiunea din memoria interna! Folosirea comenzii Save elimina eventuala neconcordanta. în memoria interna. prezentata în figura urmatoare. Acesta va fi identificat ca „Untitled” – pe bara titlului ferestrei Notepad. comanda New va avea ca efect deschiderea unui nou document. Caseta de dialog Save As. Diferenta între efectul comenzilor Save As si Save consta în posibilitatea de a alege un alt nume pentru fisier (în primul caz).Evident. Odata salvat pe suport magnetic. evident. vezi figura de mai sus – pâna la „salvarea” sa pe suport magnetic. Pentru salvare putem folosi comanda Save As. efectul celor doua comenzi este identic. apar doua versiuni ale documentului: cea salvata în fisierul creat si cea din memoria interna. numele care este afisat pe bara titlului ferestrei Notepad se refera la versiunea salvata. în executia careia se va cere alegerea unui nume pentru fisierul al carui continut va deveni forma curenta a documentului.

butoanele Save si Cancel servesc la confirmarea comenzii. aflata si ea în meniul File . iar tipul fisierului este „Text”. este prezentat continutul acestui folder. Totusi. caseta. un document oarecare poate fi deschis ulterior pentru a fi refolosit. permite imprimarea selectiva a paginilo r si stabilirea numarului de còpii. ceea ce este corespunde extensiei . Odata salvat ca fisier. nu avem motive sa tastam numele acestui fisier!) Notepad nu are optiuni avansate de paginare. în zona centrala a casetei de dialog. În sfârsit. În partea inferioara. Alegerea acestei comenzi conduce la caseta de dialog Open.) Pentru a deschide un fisier – presupunând ca îi cunoastem folderul de depunere – vom proceda astfel: 1) vom încerca sa selectam acest folder în caseta. iar butonul Save devine Open. respectiv la renuntarea la comanda de salvare. în zona centrala. 3) codificarea dorita va fi aleasa în caseta-lista Encoding . 39 . caseta de dialog Print.lista Save in în care va fi ales folderul de depunere. UTF-8. care se deschide ca urmare a comenzii Print. Unicode. caseta.lista Look in (folosind toate „instrumentele” de navigare în structura folderelor ce sunt disponibile). trei casete-lista permit alegerea numelui fisierului. numele fisierului ce va fi deschis. (Ca deosebiri minore. desi poate imprima pagini cu antet si subsol.În partea superioara. a tipului sau si a codificarii. comanda de deschidere este Open. 2) vom alege tipul dorit de fisier în caseta lista Files of type (actiune mult usurata dat fiind ca Notepad nu permite decât selectarea fisierelor text). Evident. Notepad permite crearea si lucrul cu documente în mai multe codificari: ANSI. (Implicit este folosita codificarea ANSI standard. asemanatoare celei prezentate în figura de mai sus.lista Save as type devine Files of type . Sub aceasta.lista Save in devine Look in . 4) vom alege. asa cum sunt stabilite prin comanda Page Setup . (Atentie. principalul obiect este o caseta.) Mai multe butoane în partea stânga si în partea superioara ajuta la „navigarea” în structura destul de complexa a folderelor existente si chiar la crearea unor noi foldere.txt.

care declanseaza comanda Copy . acesta poate fi: a) eliminat din cadrul documentului (prin efectul comenzii Delete ). (În aceasta succesiune. este initial inactiva. – comenzile de editare. Ea devine activa abia dupa executarea unei comenzi Cut sau Copy. Executarea comenzii Paste are ca efect plasarea la pozitia curenta a punctului de inserare a unei còpii a obiectului aflat în acel moment în clipboard . 40 . diverse blocuri de text.Meniul Edit (vezi figura urmatoare) contine mai multe comenzi. Odata selectat un bloc de text. A patra comanda din grupul celor de editare. grupate în patru grupuri: – comanda Undo de anulare a ultimei comenzi executate. care declanseaza comanda Paste .) În cadrul acestei succesiuni de caractere putem selecta. Sa reamintim ca clipboard este o memorie gestionata de Windows. – comenzile speciale. – comenzile de cautare/înlocuire. întreruperea paragrafului curent si implicit trecerea la un paragraf nou sunt determinate de o pereche de caractere 13. care declanseaza comanda Cut. folosita pentru transferul de obiecte între diversele aplicatii cu care se lucreaza. – combinatia [Ctrl]+[V]. Efectul fiecarei comenzi este usor de înteles daca ne imaginam ca întreg continutul unui document este o succesiune „liniara” de caractere. sau doar c) copiat în Clipboard (prin efectul comenzii Copy ). – combinatia [Ctrl]+[X]. De aceea se recomanda folosirea combinatiilor de taste care declanseaza de la tastatura comenzile de editare. b) mutat în Clipboard (prin efectul comenzii Cut). comanda Paste . de obicei prin tragere cu mausul. Acestea sunt: – combinatia [Ctrl]+[C] . Tehnica numita „copiere/lipire” (copy/paste ) este foarte utila pentru economisirea timpului de lucru la calculator. 10 care este inserata în secventa ca urmare a apasarii tastei [Enter].

înlocuire impusa de regulile gramaticale adoptate în România. al eliminarii globale). Folosirea comenzii Replace conduce la o caseta de dialog Replace destul de simpla. Comenzile speciale au efect evident: comanda Select All are ca efect selectarea întregii succesiuni (secvente) de caractere ce formeaza documentul în acel moment (în scopul unei copieri sau. întro caseta de dialog Help Notepad destul de interesanta. mai rar. ” (punct urmat de spatiu alb). În figura de mai jos este exemplificata înlocuirea caracterului ‚.Meniul Edit si alegerea comenzii Copy în Notepad Efectul comenzilor de cautare/înlocuire Find . iar comanda Time/Date are ca efect inserarea momentului curent la pozitia punctului de inserare. si anume: – Help Topics . Cu ajutorul comenzii Go To putem plasa punctul de inserare la început ul rândului ce va fi precizat în caseta de dialog corespunzatoare. – About Notepad. care ofera utilizatorului informatii organizate si indexate despre acest soft. 41 . Nu putem încheia scurta prezentare a comenzilor utilitarului Notepad fara a aminti cele doua comenzi incluse în meniul Help. Find Next si Replace este evident. care ofera informatii despre versiunea instalata si drepturile legale de utilizare.’ (punct) prin secventa „.

Evident. acestea au fost „copiate”. Caracterele 1 -31. întrucât utilizarea procesorului de text Word . 13 urmat de 10 (cu tasta [Enter]) si 32-126. asa cum am precizat anterior. evident. precum si caracterele 127-255 pot fi inserate folosind simultan tasta [Alt] si tastele cu cifre din partea dreapta. Sistemele de operare Windows ofera si un procesor de text. cunoscute sub numele de caractere text. nu recomandam nici folosirea acestuia. Unii utilizatori îl folosesc pentru a crea pagini Web sau programe PHP (ceea ce nu recomandam). daca utilizam Notepad documentul nostru va fi creat în cea mai mare masura prin tastare. Dar nu numai acestea. 42 . Este rar folosit ca atare. denumit WordPad . (Pentru inserarea caracterelor Unicode > 255 se poate folosi comanda Paste dupa ce. este larg raspândita astazi în întreaga lume. Reprezentarea acestor caractere prin grafeme tine seama. în special fisiere text. mai elaborat si mai puternic decât Notepad . folosind Character Map. de fontul care a fost ales prin comanda Font. si alte caractere pot fi inserate prin tastarea unor combinatii. mult mai puternic. Totusi. îl putem utiliza însa pentru a vizualiza continutul unor fisiere.) Sa subliniem înca odata faptul ca Notepad este un editor de text care ne poate ajuta în crearea de documente simple. în prealabil. Tastele alfanumerice ne ajuta sa inseram cu usurinta caracterele 9 (cu tasta [Tab]).

Cunoscând numarul P de Biti/pixel. Astfel. Daca se utilizeaza 24 Biti/pixel. a. d. ce difera între ele prin numarul de Biti utilizati pentru stocarea culorii unui pixel. independent de culorile celorlalti. utilizând doar un Bit/pixel. – informatii privind formatul. Chiar daca foloseste instrumente de desenare. ne dam seama imediat ca prin stocarea unei imagini obisnuite în format de tip BMP consumam cantitati apreciabile de memorie. apoi pentru cei de pe rândul al doilea. atunci pentru fiecare dintre cele trei culori fundamentale (rosu.6. albastru) se pot considera 256 de nuante. precum si stocarii acestora în câteva formate grafice. formele care se obtin cu aceste instrumente sunt transformate în modificari de culoare ale unor pixeli si nu mai formeaza vreo structura aparte. În mod traditional. Aceste imagini nu se ridica la standarde înalte de calitate. 43 . verde. dar pot fi inserate în documente nepretentioase. – culorile tuturor pixelilor din imagine (întâi pentru cei de pe primul rând. În continutul unui asemenea fisier se stocheaza: – numarul de rânduri de pixeli ce formeaza imaginea ( R). Aplicatia -accesoriu Paint Paint este un accesoriu destinat crearii si editarii unor imagini formate din retele de puncte colorate (pixeli). Un alt neajuns al formatelor de tip BMP îl constituie faptul ca nu sunt recunoscute de catre aplicatiile de navigare în Web. stocarea imaginilor bitmap este facuta în (continuturi de) fisiere de tip BMP (initialele de la Bit-Mapped Picture). unul dupa altul. m. – numarul de coloane de pixeli (C ). Paint poate stoca însa imagini si în fisiere de tipuri care sunt „întelese” ca atare de catre navigatoare. posibilitatile de a colora acest pixel sunt foarte reduse: 0 = alb si 1 = negru. existând în total peste 16 milioane de posibilitati de a colora un pixel. De mentionat ca Paint opereaza direct asupra retelei de puncte colorate – numita si harta de biti ( b itmap) – ce formeaza o imagine. unul dupa altul.2. Exista mai multe formate de fisiere de tip BMP. este usor de apreciat cantitatea de memorie necesara pentru stocarea imaginii: aproximativ R × C × P/8 Bytes. Acesta este asa. Dat fiind ca o imagine este considerata „buna” atunci când rezolutia sa depaseste 10 pixeli/milimetru.). s.numitul format „bitmap monocrom”. prin utilizarea unor instrumente simple de desenare.

Chiar daca se aplica o procedura de comprimare. Acesta este un standard folosit deseori de aparatele foto digitale pentru înregistrarea imaginilor de înalta calitate.Un asemenea tip este JPEG (initialele de la Joint Photographic Experts Group). Fiind pusa la punct de experti în arta fotografica. La fel ca în cazul ferestrei Notepad. Procedura permite pierderea unor amanunte de detaliu. Un buton radio Units permite stabilirea acestor dimensiuni în toli (inches ). 44 . Acesta este utilizat în special pentru stocarea de imagini simple. Fisierele de tipul JPEG sunt folosite pentru stocarea imaginilor preluate de aparatele foto digitale. sacrificate în scopul declarat al reducerii dimensiunii fisierului. Un alt tip de fisier imagine des întâlnit în paginile Web este GIF (initialele de la Graphic Interchange Format).accesoriu Paint. detaliile pierdute sunt nesemnificative. doar doua meniuri fiind specifice: Image si Colors . Zona centrala constituie suprafata de lucru. În stânga suprafetei de lucru se afla un set de butoane care reprezinta instrumentele de desenare. Pe bara de stare se afiseaza coordonatele punctului (din suprafata de lucru) deasupra caruia se afla cursorul mausului. În aceeasi caseta de dialog Attributes putem alege între imagini alb/negru si imagini color. Dimensiunile suprafetei de lucru pot fi stabilite prin selectarea comenzii Attributes din meniul Image . Prima figura de pe pagina urmatoare prezinta fereastra aplicatiei. si în fereastra Paint distingem o bara de stare în partea inferioara si o bara a meniurilor în partea superioara. iar dedesubt se afla paleta de culori disponibile. centimetri sau pixeli (vezi figura de pe pagina urmatoare). Accesoriul Paint permite stocarea imaginilor si sub forma de fisiere de tipul TIFF (initialele de la Tagged Image File Format). prin care stocarea imaginii are loc în urma aplicarii unei proceduri de comprimare. Din pacate el nu este înca recunoscut de catre aplicatiile de navigare. aceasta este fara a se pierde detaliile vizuale. cu numar mic de culori (de obicei embleme). care însa sacrifica detaliile despre culoare si nu detaliile imaginii. iar reducerea cantitatii de memorie „consumata” pentru stocare este considerabila (peste 95%). Si în stocarea unei imagini ca fisier de acest tip este utilizata o procedura de comprimare. Bara meniurilor este una dintre cele mai simple. ceea ce face ca acest format sa fie adecvat arhivarii imaginilor.

– cu un clic-dreapta pentru culoarea de fundal. anume culoarea de prim plan (foreground color) si culoarea de fundal (background color).Fereastra accesoriului Paint si instrumentele de desenare Caseta de dialog Attributes Înainte de a folosi un instrument de desenare trebuie sa stabilim cele doua culori cu care se va lucra. 45 . Culorile care au fost alese sunt afisate în coltul de stânga-jos. iar înlocuirea uneia dintre ele cu o alta culoare din paleta se face: – cu un clic-stânga (deasupra culorii dorite) pentru culoarea de prim plan.

ci a unei imagini. Anume. Meniul View contine o comanda interesanta. prin comanda Invert Colors . (Sa facem observatia ca si de aceasta data aplicatia creeaza în memoria interna o secventa de caractere. cu subcomenzile Large Size si Custom. dar aceste caractere nu mai sunt interpretate drept „bloc de text”. Meniul Image. O deosebire fundamentala exista totusi. 6× si 8×. „inversarea” culorilor. plasam cursorul mausului deasupra unui punct colorat în culoarea dorita si cu un clic. Începând de la 4× . ci drept culori de pixeli.) 46 .stânga facem ca aceasta sa devina culoarea de prim-plan. Edit si Help sunt asemanatoare celor analoage din aplicatia Notepad . contine si comenzi prin care putem efectua transformari asupra imaginii: – – transformari geometrice simple. Prin Zoom→ Custom sunt posibile 4 niveluri de marire: 2×. dupa alegerea „pipetei” ca instrument. cu ajutorul careia putem sa schimbam culorile existente în paleta de culori cu altele. 4× . sau prin Zoom→ Large Size putem chiar edita imaginea pixel cu pixel. fie folosind modelul HSL (vezi figura). iar cu un clic-dreapta culoarea de fundal. alese fie folosind modelul RGB al celor trei culori fundamentale.Pentru înlocuirea celor doua culori de lucru se poate proceda si altfel. si aceasta este usor de înteles daca ne dam seama ca acum nu mai este vorba despre editarea unui text. Zoom. Cel mai simplu meniu este acum Colors . Meniurile File . cu singura comanda Edit Colors . despre care am amintit anterior. prin comenzile Flip/Rotate si Stretch/ Skew. Acestea permit marirea imaginii pentru lucrul cu detalii.

) 47 . Exceptia trebuie sa fie retinuta: ultimele trei operatiuni efectuate cu instrumentele de desenare sunt retinute si pot fi „inversate”. prezentam în figura urmatoare ferestrele aplicatiior Paint si Adobe Photoshop. iar pentru selectare se utilizeaza unul dintre instrument ele selector. (Pentru compararea complexitatii. Învatarea manipularii instrumentelor de desenare este usurata de explicatiile ce apar pe bara de stare. de regula. a carei grosime a fost stabilita anterior în urma folosirii instrumentului segment. nu mai poate fi anulat. prin comanda Undo din meniul Edit.) Tot ce se adauga în suprafata de lucru este înglobat în imagine si. iar în cazul unor activitati grafice pretentioase se recomanda folosirea unui soft specializat. (În figura de mai jos exemplificam folosirea instrumentului elipsa transparenta. Se recomanda salvarea variantelor intermediare ale imaginii în fisiere diferite (cu nume diferite). cum este Microsoft Photo Editor. CorelDraw! sau Adobe Photoshop .Copierea se poate efectua doar dupa selectarea unei parti a imaginii.

). fonturilor si marimilor literelor etc. Afisarea diferitelor bare de instrumente este controlata prin comanda Bare de instrumente din meniul Vizualizare . cea de Formatare. meniul derulant corespunzator este deschis prin apasarea tastei [Alt] urmata de apasarea tasteilitera subliniata. Aceasta este o conventie generala respectata în aplicatiile Microsoft (si nu numai): în caz ca lipseste mausul. Un sablo n (template ) consta dintr. pentru a deschide un document nou. coloanelor. ce se afla de obicei în partea inferioara a ferestrei (deasupra barei de stare). dedicata diverselor activitati de editare simpla: scrierea unei scrisori simple sau a unui raport sofisticat de cercetare.2.0 si 2. etc. Însa Word este dotat cu mai multe machete predefinite de aranjare a textului pe pagina. evident. avem de ales în primul rând unul dintre sabloanele predefinite (sau sa cream unul). si are ca efect afisarea unei pagini albe. eventual pe alte bare de instrumente. Fereastra acestei aplicatii prezinta trasaturile uzuale ale oricarei ferestre de aplicatie: are o bara de titlu în partea superioara si o bara de stare în partea inferioara. (Microsoft) Word Word este o aplicatie produsa de catre Microsoft. ea este folosita. Prima comanda din primul meniu Fisier (File ) este numita Nou… .0 la versiuni operationale capabile si de creare a paginilor Web. apoi una sau mai multe bare de instrumente (cea Standard.7. Utilizatorul poate alege diferite comenzi grupate în urmatoarele meniuri derulante: Fisier Editare Vizualizare Inserare Fo rmat Instrumente Tabel Fereastra Ajutor Sa observam ca în denumirea fiecarui meniu una dintre litere este subliniata. bordata de bare de defilare în dreapta si dedesubt. Imediat dedesubtul barei de titlu apare bara meniurilor. eventual o rigla verticala în stânga si o rigla orizontala deasupra.un set de optiuni pentru controlul marginilor. Prin urmare. 48 . sau chiar a unui roman complex. Cea mai mare parte a ferestrei simuleaza o pagina alba de hârtie. de asemenea si de schimburi de date cu multe alte tipuri de soft. atunci când comandam Fisier→ Nou. Comenzile grafice sunt plasate sub forma de controale pe bara grafica (desenare). Comenzile din meniuri care sunt folosite cel mai des sunt dublate de butoane (sau de alte controale) plasate pe bara „standard” a instrumentelor. În ultimele doua decade a evoluat de la versiunile primitive 1.

unele caractere. Prin contrast. odata aleasa. De mentionat si faptul ca interpretarea continutului unui asemenea fisier-document depinde si de versiunea aplicatiei Word. Continutul unui fisier rtf este relativ simplu. Aceasta structura este salvata de obicei ca fisier întro memorie permanenta. Exista trei tipuri principale de fisiere-document ce pot fi create cu Word : • • • clasice (având extensia doc ). organizate ca secvente de entitati de forma urmatoare {\comanda bloc_de_text} în care comanda este aplicata blocului de text. în continutul unul fisier doc poate aparea orice caracter (Unicode). Câteva cuvinte despre documentele Word. ceea ce constituie o alta conventie respectata în aplicatiile Windows: daca numele unei comenzi este urmat de trei puncte. comenzi grupate în mai multe grupuri. structura identificata prin numele „Document N ”. atunci comanda. Utilizatorii neexperimentati pot folosi întotdeauna sablonul „Normal” (stocat în fisierul denumit Normal. dimpotriva. alaturi de text si de caracterele-comenzi de formatare. subliniere a cuvintelor etc. Continutul unei fisier html va fi prezentat în partea a II-a.cheie si comentarii. 49 . Meniul Fisier contine comenzi folosite pentru controlul fisierelor. nu va fi executata automat.dot). un titlu si un subiect. Ne asteptam la aceasta întrucât numele comenzii este urmat de trei puncte (… ). aflate în pozitii speciale. cuvinte. pot reprezenta comenzi particulare cum sunt cele de centrare a paragrafelor. hipertext (având extensia html). anumite date de identificare: numele autorului. este compus doar din caractere text (printabile). La crearea unui document este deschisa o structura complexa în memoria electronica a calculatorului. rich text format (având extensia rtf ). Aceasta structura contine.Alegerea sablonului se va face prin intermediul unei casete de dialog denumita de asemenea „Nou”. pe ecran va aparea o caseta de dialog în care va trebui sa stabilim valorile mai multor parametri care însotesc comanda.

Sa observam ca noua caseta de dialog „Salvare ca” este similara cu caseta de dialog „Deschidere” (ceea ce nu este de mirare.litera subliniata declanseaza comanda. Sa observam ca si numele comenzii Deschidere este urma de trei puncte. Nou si Deschidere sunt dublate prin butoane specifice pe bara instrumentelor. formeaza primul grup. efectul alegerii lui Salvare sau Salvare ca este acelasi. si Salvare ca . Un buton special pe bara instrumentelor (iconita „discheta") dubleaza comanda Salvare . în caz ca a fost realizata cu soft al altei firme (nu Microsoft). Deschidere si Închidere . întrucât ambele sunt destinate controlului unor fisiere). imprimarea documentului curent. Comanda Închidere este folosita. Trei comenzi. Sa observam litera subliniata în fiecare nume de comanda. prin intermediul unei casete de dialog multiple. Comanda Deschidere este fol osita. evident. cu aceasta ocazie sa evidentiem alta conventie generala în aplicatiile Windows: în absenta mausului. pentru a închide documentul curent. caseta de dialog „Deschidere” este foarte importanta si întelegerea tuturor componentelor ei este obligatorie pentru toti utilizatorii Word -ului! Cu Word utilizatorul este capabil sa controleze simultan mai multe documente. prin intermediul altei casete de dialog similare cu „Deschidere". 2. apasarea tastei. evident. a felului în care va arata pagina imprimata. pe ecran. În cel de-al treilea grup sunt grupate câteva comenzi ce controleaza realizarea paginii pe suport „concret” (hârtia). evident. pentru a deschide un document salvat. întro asemenea situatie ne putem astepta sa pierdem cea mai mare parte a formatarii documentului. O a treia comanda din acest grup. aparitia textului pe o pagina virtuala. numite Nou. 3. Comanda Initializare pagina controleaza. 50 . Comenzile Imprimare si Examinare înaintea imprimarii sunt dublate de obicei de butoane (iconitele „imprimanta” si „foaie cu lupa” pe bara instrumentelor).1. atunci când documentul este salvat pentru întâia data. creat nu neaparat cu Word ! Evident. Diferenta între comenzile Salvare si Salvare ca consta în posibilitatea de alegere a altui nume pentru fisier (în cea de-a doua). Al doilea grup contine comenzile Salvare . Examinare înaintea imprima rii. iar comanda Imprimare controleaza. poate fi folosita pentru vizualizarea. Aceste comenzi sunt folosite pentru salvarea documentului curent.

sau sa transformam acest cuvânt în hyperlink . 7. folosita pentru a controla (întro caseta de dialog multipla) datele de identificare ale documentului curent. cu un triplu clic va fi selectat întregul paragraf de sub indicator. Dimpotriva. 5. adica Nou. aici sunt prezentati identificatorii celor mai recente fisiere-document pe care le-a prelucrat Word . 6. ceea ce ne permite regasirea rapida a unui asemenea document. În meniul Fisier ar putea sa apara si alte comenzi. Efectul este similar celui pe c are. Comenzile acestuia ne permit de exemplu sa alegem un sinonim al cuvântului de dedesubtul indicatorului. Urmatorul grup are un numar variabil de componente. numit punct de inserare. eliminarea caracterelor poate fi facuta în ambele directii. ceea ce ne permite sa efectuam urmatoarele actiuni: • cu un singur clic (pe butonul stâng) plasam un cursor clipitor (având forma unei bare verticale) în pozitia cea mai apropiata a textului. Sa observam ca principalele comenzi ce actioneaza asupra structurilor din memorie si asupra fisierelor. în cazul în care este atasat un scanner.4. este posibil ca forma sa i se schimbe. • • • cu un dublu clic va fi selectat cuvântul de dedesubtul indicatorului mausului.ne de taste. 51 . Inserarea de caractere noi are loc întotdeauna în stânga punctului de inserare. prin tragerea mausului ne este permisa selectarea unui bloc de text arbitrar (o secventa contigua de cuvinte). sunt întâlnite de regula în toate aplicatiile Windows. Atunci când deplasam indicatorul mausului deasupra „paginii albe” de pe ecran. putem insera sau distruge text folosindu . Deschidere si Închidere . • cu un singur clic (pe butonul drept) se va deschide meniul de context. ultimul grup contine doar comanda Iesire . În jurul acestui cursor. folosita atunci când dorim sa încheiem activitatea cu Word. De obicei are forma asemanatoare literei I. Si comanda Imprimare apare întro forma similara în toate aplicatiile ce produc rezultate ce pot fi imprimate pe hârtie. În sfârsit. Un alt grup contine comanda Proprietati. folosind tasta [BackSpace] înspre stânga si tasta [Delete] înspre dreapta.l obtinem prin închiderea ferestrei Word. si Trimitere catre . dintre care mentionam doar Scaneaza . cu alte cuvinte a folosirii comenzii Close din meniul de control al ferestrei.

este o memorie special întretinuta de Windows pentru a se permite transferuri de obiecte între aplicatii. Odata ce a fost selectat un bloc de text. un clic pe butonul stâng conduce la selectarea rândului corespunzator în zona de text. stergere. Un prin grup contine comenzile Anulare si Repetare/Refacere . toate trei dublate de butoane pe bara instrumentelor. Al doilea grup contine comenzile clasice de editare Decupare . Actiuni de editare mai elaborate sunt permise prin intermediul comenzilor grupate în meniul Editare : 1. 2. iar listele continând ultimele activitati efectuate. „Copierea” unui bloc de text selectat poate fi facuta si printr-o „scurtatura”. mai precis de ultima actiune efectuata (tastare. cu un dublu clic selectam întregul paragraf. În aceasta situatie.Lipire. O „scurtatura” similara. „Copierea” înseamna plasarea în clipboard a unei còpii a blocului de text selectat. având ca iconite sageti curbe. „Lipirea” înseamna preluarea unei còpii a continutului „magaziei” clipboard în pozitia curenta a cursorului de editare.Coloana alba speciala din stânga zonei textului este numita bara de selectare (selection bar). comenzile Decupare si Copiere vor fi permise. iar tragerea ne permite sa selectam rânduri contigue. [Ctrl]+[V]. „Decuparea” unui bloc de text înseamna de fapt mutarea sa în asa. în interiorul sau si în jurul marginilor sale indicatorul mausului ia forma unei sageti albe cu vârful spre stânga. reamintim. Daca nu este selectat niciun bloc de text. de tipul Decupare. Putem trage acum blocul selectat întro noua pozitie. ceea ce înseamna ca aceste comenzi sunt nepermise în contextul respectiv. etc. Aceste comenzi depind de context. dupa o selectare de bloc de text. poate fi folosita pentru a lipi din clipboard. Evident. Aici indicatorul mausului devine o sageata alba cu vârful spre dreapta.lista speciale pe bara instrumentelor. numele Decupare si Copiere si butoanele respective sunt filtrate cu gri. Ambele aceste comenzi pot fi sunt dublate de casete. Copiere si Lipire . Aceasta este o alta conventie generala valabila în toate aplicatiile Windows: numele sau controalele filtrate cu gri corespund comenzilor sau optiunilor ce nu sunt permise în momentul respectiv.numitul clipboard care.) si permit corectarea facila a erorilor. prin tastarea combinatiei [Ctrl]+[C]. 52 . Aceasta este de fapt o operatiune de editare.

alegând Aspect pagina We b vom putea vedea felul în care documentul nostru va aparea în fereastra unui navigator ( browser pentru World Wide Web ). 3. 53 . Al patrulea grup contine comenzi folosite pentru a regasi informatii particulare în interiorul unui document si eventual a le înlocui automat cu alte informatii. De obicei. folosita evident pentru a selecta întreg continutul documentului ca bloc de text. Al treilea grup contine o comanda importanta. 4. în particular copierea si lipirea folosind „scurtaturile” obisnuite [Ctrl]+[C]. Toate cele trei comenzi Gasire . Alte comenzi din meniul Vizualizare – evident. [Ctrl]+[V]! Sa observam si iconita („binoclu”) din stânga cuvântului „Gasire”. dar. Dar. Aceasta ne spune ca putem avea comanda dublata de un buton pe bara instrumentelor. pot avea loc modificari ale continutului barei instrumentelor. plasate în alte grupe – ne permit sa • controlam aparitia antetului (header ) si/sau a subsolului (footer). Primul grup de comenzi contine de fapt mai multe comenzi mutual exclusive (asadar un „buton radio” de comenzi) prin care controlam cât de multa informatie este afisata pe ecran împreuna cu textul documentului. cât si aparitia altor auxiliare.În acest al doilea grup sunt incluse alte comenzi speciale de lipire. dintre care mentionam doar Lipire ca hyperlink . De exemplu. Meniul Vizualizare contine mai multe comenzi ce permit sa controlam atât modul în care documentele sunt afisate pe ecran. Selectare totala. • • • controlam aparitia riglelor (orizontala si verticala). aici cele mai importante controale sunt doua casete combinate (text plus lista) intitulate „De cautat” si „Înlocuire cu”. în urma unei comenzi din meniul ce urmeaza. a notelor de subsol (footnotes) si comentariilor. atentie. atunci când producem documente ce urmeaza a fi imprimate este recomand abil sa folosim vizualizarea Aspect pagina imprimata. se va folosi vizualizarea Normal. atunci când se tasteaza rapid fara formatare. Înlocuire si Salt la conduc la aceeasi caseta de dialog. controlam aparitia si continutul diferitelor bare de instrumente. marim/micsoram imaginea paginii pe ecran. Trebuie mentionat ca în toate casetele-text sunt aplicabile regulile de editare.

comentarii. simboluri speciale pentru formule simple sau cu diacritice. în scopul micsorarii timpilor de perceptie a componentelor sale importante. fiecare paragraf este o succesiune de cuvinte. coloane. a urmatoarelor atribute: • • • fontul si marimea literelor. Sa mentionam o exceptie: pentru inserarea de tabele va trebui sa folosim comanda Inserare Tabel din meniul Tabel! A formata un document înseamna a actiona pentru a. evident. ca o succesiune de paragrafe. Traditional se practica prezentarea pe un numar de coloane (în cadrul sectiunii) si sunt adoptate reguli de spatiere si repozitionare a rândurilor unui paragraf ce nu încap în întregime pe coloana. • • • • • text automat. imagini si chenare. Din punct de vedere logic. culori etc. un document clasic este organizat în sectiuni. ce permit utilizatorului sa insereze în document: • • • • • întreruperi. pentru diverse blocuri de text. numerotari ale paginilor. dimensiunile suportului fizic (hârtia) impun divizarea paragrafelor „lungi” pe mai multe rânduri. texturi.i îmbunatati aspectul. „semne de carte” ( bookmarks). borduri. referinte încrucisate si indexarea termenilor. 54 . obiecte realizate cu soft auxiliar. hiperlegaturi (hyperlinks). continutul altor fisiere. o secventa de caractere text. note de subsol. Prin formatare se întelege de obicei modificarea.Meniul Inserare contine mai multe comenzi. Pe de alta parte. Formatarea unui document poate fi facuta atât în timpul tastarii textului. evidentierea prin înclinare (italic). îngrosare (bold) si/sau subliniere. iar fiecare cuvânt este. data si ora curenta. cât si ulterior (dupa încheierea tastarii).

în realizarea informatizata a documentelor se tine seama de toate elementele traditionale. precum si indentarea speciala. cum ar fi notele de subsol. Stilul este. Alte doua casete derulante controleaza fontul (de fapt familia de fonturi) si marimea literelor pentru blocul de text selectat sau. ceea ce se numeste indentare speciala. Alinierea rândurilor unui paragraf se face. de asemenea. iar pentru paragrafele de titlu sunt prevazute diverse stiluri adecvate. Majoritatea comenzilor importante prin care se realizeaza formatarea unui document sunt dublate prin casete derulante si butoane plasate pe o bara speciala. numita bara de formatare si afisata de obicei sub bara standard a instrumentelor. în lipsa selectiei. în mod obisnuit. Cu ajutorul casetei derulante se poate alege. Galeria de stiluri poate fi explorata printr-o comanda (Stil) usor identificabila în meniul Format. A doua posibilitate „grafica” de a modifica cele doua margini ale paragrafului. prin traditie se obisnuieste sa se retraga primul rând al unui paragraf fata de marginea din stânga. fata de marginile stânga-dreapta ale coloanei curente. De obicei în stânga barei de formatare se afla caseta derulanta prin care se controleaza stilul paragrafului curent. acestea sunt plasate ca optiuni în caseta de dialog „Paragraf” asociata comenzii Paragraf din meniul Format. Aceasta practica se poate modifica prin schimbarea indentarii. iar crearea unui stil nou sau modificarea unuia existent se poate face apelând la aceeasi comanda. considerat ca bloc de text. paragrafele obisnuite sunt realizate în stilul „Normal” al sablonului implicit „Document necompletat”. pentru paragraful curent. unul dintre stilurile gata pregatite (aflate în „galeria de stiluri” a sablonului folosit). De obicei. De asemenea. prin definitie. Acelasi efect va fi obtinut si prin comenzi. o constituie repozitionarea unor indicatori aflati pe bara orizontala a riglei. 55 .Se practica de asemenea plasarea „pe pagina” a unor chenare continând imagini sau texte separate. Evident. se practica plasarea unui antet si/sau unui subsol continând informatii de identificare sau de numerotare a paginilor. ansamblul valorilor atributelor de formatare pentru un paragraf. Aceste comenzi sunt grupate în meniul Format. pentru caracterul ce urmeaza a fi tastat. folosind doua butoane de pe bara de formatare dedicate acestui scop.

doar la dreapta. prin apasarea butoanelor corespunzatoare de pe bara de formatare. Se recomanda ca stabilirea numarului de coloane sa se faca în interiorul unei sectiuni. Mentionam ca si inserarea de simboluri speciale sau de alte obiecte în cadrul documentului este considerata operatie de formatare. dar actiunile corespunzatoare sunt obtinute prin comenzi din meniul Inserare . dintre care mentionam comanda Coloane ce poate fi folosita pentru stabilirea numarului de coloane pentru blocul selectat sau pentru o sectiune a documentului. odata ce a fost selectat. De asemenea. Mentionam ca parametrii de control al tabularii pot fi schimbati pentru fiecare paragraf în parte. Aceste posibilitati sunt controlate prin patru comenzi din meniul Format: o Font. Toate conduc la casete de dialog multiple. 56 . reamintim ca o sectiune noua se obtine apelând la comanda Întrerupere din meniul Inserare . Astfel. a patra posibilitate este cea de a „centra”. o Paragraf . în mod obisnuit ei sunt preluati de la un paragraf la cel urmator. Cele patru modalitati de aliniere pot fi alese rapid. de exemplu. optiunea Continuu (din butonul radio „Tipuri de sfârsit de sectiune”). prin imagini sugestive afisate instantaneu. o Borduri si umbrire . asa cum se întâmpla de regula cu toti parametrii paragrafului. Exista foarte multe posibilitati de evidentiere a unui bloc de text. o Marcatori si numerotare . Foarte multe actiuni de formatare pot fi realizate si prin combinatii de taste.Alinierea unui rând fata de marginile stânga-dreapta (stabilite pentru paragraf) poate fi facuta în patru feluri: doar la stânga. efectul alegerii fiecarei optiuni. de obicei bazate pe tasta [Ctrl]. comanda Tabulatori poate fi folosita pentru fixarea pozitiei si proprietatilor tabulatorilor. Meniul Format contine si alte comenzi. prin combinatia [Ctrl]+[L] se realizeaza alinierea paragrafului curent fata de marginea stânga (stabilita în acel moment). a caror utilizare este însa simpla datorita posibilitatii de a controla. sau fata de ambele margini (aceasta aliniere se obtine prin dilatarea corespunzatoare a tuturor spatiilor albe ce separa cuvintele de pe rândul respectiv).

în dreapta. Mentionam ca 72 p. în general. Comanda AutoCorectie ne permite sa completam o lista cu erorile pe care le facem în mod reflex la tastare si cu corectiile ce trebuie efectuate.t. plasata în grupul „Editare”. de regula activata.am utilizat recent). iar 1 inch = 2. aici controlam afisarea listei acestor fisiere. începând cu crearea lor. Sa ne obisnuim cu ideea ca un bloc selectat. În interiorul unui tabel câteva reguli de editare sunt modificate sau chiar anulate. ci urmeaza sa alegem între câteva subcomenzi. În tipografia clasica se foloseste mult punctul tipografic. O alta optiune importanta. în grupul „General”. Alegerea limbii în care redactam documentul este evident efectuata prin comanda Limba . un corector gramatical este extrem de util. nu definitiv.54 cm. 57 . De exemplu. sunt optiunile: • de stabilire a numarului fisierelor recente (pe care le. În cazul nostru subcomenzile importante sunt doua: Stabilire limba si Despartire în silabe . apoi pe un set de reguli gramaticale clare. oriunde si oricât de „mare” ar fi. Folosirea unui asemenea corector gramatical se bazeaza în primul rând pe un „lexicon” de cuvinte în limba respectiva. va disparea instantaneu odata cu apasarea unei taste oarecare! (Evident. Corectare ortografica si gramaticala. Aceste instrumente sunt implementate în fisiere cu extensia lex si existenta acestor fisiere conditioneaza evident posibilitatea folosirea comenzilor. caci optiunea Anulare din meniul Editare va determina revenirea la situatia anterioara. = 1” (inch ).) Comanda Optiuni conduce la o caseta multipla de dialog. prin intermediul careia putem efectua modificari asupra valorilor parametrilor ce controleaza global activitatea aplicatiei Word .) Comenzile meniului Tabel controleaza evident tabele. este cea denumita „Selectare înlocuita prin tastare”. foarte ampla.Un alt meniu foarte amplu este cel denumit Instrumente . aparitia acestui triunghi alaturi de denumirea unei comenzi are rolul de a ne avertiza ca aceasta comanda nu este completa. Vom insista doar asupra a patru comenzi ale sale: AutoCorectie . tabularea nu este permisa în interiorul celulelor unui tabel. Foarte importante. Atentie. semnalându . de un triunghi negru. Sa facem observatia ca denumirea comenzii este însotita. Evident. • de stabilire a unitatii de masura pentru lungimi. asa cum apare în meniul Fisier. aplicatia Word va efectua în mod automat aceste corectii! (Acolo unde corectia nu se impune va trebui sa revenim.ne eventualele constructii gresite de propozitii. Limba si Optiuni.

evident. comanda este. evident. întrunul de tip rtf si întrunul de tip html. va fi nevoie. unele neîntâlnite în alte situatii. cu litere aldine. despre comanda Sortare . între „celule” putându-se plasa caractere de separare. de la un document la altul. a doua sau mai multe documente distincte. • • calcularea unor valori pe baza datelor din celulele tabelului. ceea ce permite compararea „vizuala” a continuturilor lor.Împrejurul si deasupra unui tabel indicatorul mausului poate lua diverse forme. Identificati modul în care va fi salvata informatia aferenta blocului de text întrun fisier de tip document Word. evident. 2) Identificati toate optiunile ce pot fi controlate în caseta de dialog ce apare ca urmare a comenzii Instrumente ? Optiuni. anume cea de a converti în tabel un bloc de text selectat. Comenzi importante din acest meniu permit: • sortarea liniilor. 1) Blocul de text „Introducere” este afisat pe ecran. adica rearanjarea liniilor în alta ordine. Conversie Tabel în text. de la versiune la versiune devenind tot mai complexa si performanta. Aflati ce modificari au avut loc fata de versiunea anterioara. Aceste forme sunt folosite pentru redimensionarea coloanelor sau liniilor si pentru selectarea coloanelor. întrun paragraf special. este vorba. simultan: • • a do ua parti distincte ale aceluiasi document. conversia liniilor tabelului în paragrafe obisnuite. Exercitii. prin comanda Formula. de precizarea caracterului care determina separarea datelor pe coloane. 58 . Exista si posibilitatea inversa. În acelasi meniu apare si lista documentelor deschise. Cele câteva comenzi ale meniului Fereastra permit afisarea pe ecran. Care este rolul fiecareia? 3) Aplicatia Word a evoluat în timp. în particular transfer de text. ceea ce permite comutarea rapida a activitatilor de „editare”.

Pentru activitatile umane în care sunt folosite tabele au fost create – de catre diverse firme creatoare de soft – asa. Aplicatii de calcul tabelar. dupa diverse criterii.2. Fiecare foaie de lucru are o denumire ce o identifica Implicit. existenta unei varietati de functii „implementate”. de diverse forme. financiara care. pe ecran. Excel Traditia activitatilor contabile cere ca datele privind veniturile si cheltuielile unei firme sau gospodarii sa fie aranjate sub forma unui tabel. Quattro Pro . … O foaie de lucru poate fi organizata ca tabel ( spreadsheet ). posibilitatea reordonarii rapide a liniilor. De peste un deceniu în aceste aplicatii a fost implementata organizarea datelor pe mai multe foi de lucru (worksheets). • posibilitatea realizarii rapide a diagramelor si graficelor statistice. a datelor. în general este adecvat tuturor activitatilor în care datele „primare” numerice urmeaza a fi prelucrate. Modul tabelar de aranjare a datelor este adecvat si pentru alte activitati. presupuse situate „una peste alta” ca întro carte. • • • posibilitati multiple de formatare utile pentru prezentarea. si în domeniul medical întâlnim deseori situatii în care aranjarea tabelara a datelor prezinta avantaje considerabile. cu ment iunea ca deosebirile fata de alte aplicatii similare sunt minore. si aceasta nu doar în gestiunea spitalului sau a cabinetului medical. sunt utilizabile cu usurinta chiar de catre nespecialisti. În afara rapiditatii cu care sunt executate calculele. imediat ce o valoare oarecare a fost modificata. Foaie2 (Sheet2 ). statistica.numitele aplicatii de calcul tabelar. însotite fiind de explicatii detaliate privind modul de utilizare. în general aplicatiile de calcul tabelar prezinta si alte avantaje: • recalculare automata (si „instantanee") a tuturor rezultatelor. în Excel aceste denumiri sunt Foaie1 (Sheet1).8. pe baza datelor din tabele. de na tura matematica. Evident. În cele ce urmeaza ne vom referi de regula la aplicatia Excel (creata de firma Microsoft). • posibilitatea transferului rezultatelor spre si dinspre documente (create nu doar cu Word ). Cele mai cunoscute sunt Excel . 59 . Lotus 1-2-3.

acesta este în principiu 65536 (un numar „foarte mare” fata de necesitatile obisnuite ale unui utilizator sau ale unui grup restrâns de utilizatori. notatia R21C8 identifica p recis celula aflata pe linia ( row) a 21-a si coloana (column ) a 8-a. text (secventa de caractere). 60 . notatia Foaie2!AB215 identifica celula aflata pe coloana a 28-a si linia a 215-a de pe a doua foaie implicita. Afisarea pe ecran a valorii unei celule poate fi efectuata în diverse moduri. 2. formula de calcul cu datele plasate în alte celule. În fiecare celula putem plasa o valoare de un tip extrem de divers: • • • • valoare numerica. formulele sunt precedate de caracterul ‚=’. Cât despre numarul maxim de linii. * (pentru înmultire) si / (pentru împartire). AZ. B. un calcul imediat. notatia H21 identifica aceeasi celula ca si R21C8 . De obicei identificarea coloanelor se face prin litere A. Pe o foaie de lucru organizata ca tabel pot exista cel mult 256 de coloane (ceea ce înseamna ca ultimul identificator de coloana este IV). de regula valoarea afisata difera. data calendaristica. … Astfel. … Cât despre identificarea liniei. în domenii. AB. … iar dupa epuizarea acestora prin secvente de doua litere AA. BB. uneori substantial. Acest mod de identificare este însa rar folosit. ce tine seama de faptul ca în fiecare celula putem plasa cel mult 32000 de caractere. Evident. În realitate limitarea este data de capacitatea memoriei de lucru a calculatorului. …. 3. iar pentru usurinta domeniile pot fi denumite. aceasta este data de numarul de ordine: 1. BA. Ca exemplu general.Orice tabel este format din celule dispuse pe linii si pe coloane. semnele operatiilor aritmetice fiind +. Pentru a fi deosebite de textele ordinare. Astfel. de valoarea plasata în celula! Exprimarea formulelor respecta regulile clasice ale algebrei. o celula este identificata prin precizarea liniei si coloanei din care face parte. dupa dorinta. arata ca o foaie de calcul „plina” va ocupa aproximativ 1 TB!) Celulele pot fi grupate. –.

În general. grupate în doua domenii elementare separate. B3:C6 A4:D5 identifica exact domeniul elementar B4:C5. iar pentru simbolizarea intersectarii se foloseste caracterul ‚ ’ (blanc). Astfel. Ca sa dam un alt exemplu. Identificarea unui domeniu elementar (care nu este degenerat) poate fi facuta prin specificarea identificatorilor celulelor de colt. Fata de Word. ’. Evident. (În general domeniile care nu sunt elementare sunt mai rar folosite. De asemenea.Un domeniu elementar este usor de definit. un domeniu este alcatuit din domenii elementare. ea singura.sus si cea de colt din dreapta-jos. în Excel apar noi forme ale indicatorului mausului (vezi figura). Domeniul elementar selectat va fi încadrat. având 4 celule. Un asemenea grup este determinat evident de doua celule extreme: cea de colt din stânga. separându-i prin caracterul ‚:’. un domeniu elementar „degenerat”.D3:E5 identifica un domeniu format din 12 celule. iar celulele sale vor avea fundalul colorat (cu exceptia celu lei active. ca grup dreptunghiular de celule (contigue). Astfel. Excel – forme ale indicatorului mausului 61 . Astfel. o celula poate fi considerata ca formând. analog pentru linii. Excel „întelege” rostul fiecarei date din acest domeniu extins. Forma asemanatoare literei I este folosita în activitati de editare. C1:E4 identifica un domeniu elementar având 12 celule (situate pe 4 linii si 3 coloane). în cazul reprezentarii grafice a unor date numerice se obisnuieste sa se extinda domeniul datelor cu o linie si o coloana de „explicatii”. pot exista domenii de tip coloana. Forma de sageata alba (vârful înspre stânga) este folosita pentru mutarea domeniului selectat. A3:B5. prin operatiuni de reunire si intersectare. Forma de cruce alba este folosita pentru selectarea unui domeniu. Pentru simbolizarea reunirii se foloseste caracterul ‚.) De obicei întrun domeniu sunt depuse date ce au o legatura logica între ele (dar nu sunt neaparat de acelasi tip). plasata în colt). pentru care „dreptunghiul” se reduce la celule contigue de pe aceeasi coloana. iar A2:D2 identifica un domeniu tip coloana.

prin „tragere” (drag and drop) Forma de sageata dubla este folosita pentru redimensionare (în directiile aratate de sageti) Ca pentru orice aplicatie Windows. Folosindu . si în fereastra aplicatiei Excel apare bara titlului. daca formula din C1 ar fi fost =$A$1+B$1*$A2 . Astfel. În functie de necesitati pot fi afisate si alte bare. bara instrumentelor si bara de stare. deasupra zonei de lucru. continutul-sursa al unei celule poate fi copiat în alte celule. De exemplu. ianuarie/februarie. Daca se completeaza doua celule contigue cu primele doua valori ale progresiei (exemple: luni/marti. liniile si coloanele sunt bordate cu zone „gri” pentru identificare. atunci prin tragere cu mausul (forma cursorului = cruce neagra) de „mânerul de tragere” progresia se va extinde. 1) Completarea automata a unui domeniu (linie sau coloana) cu valorile unei progresii. 3) Copierea unui întreg domeniu. Evident. 2) Extinderea prin copiere a unei formule. ca de exemplu bara de desenare. folosita pentru redenumire si regasirea rapida a unui domeniu. cu adaptarea sau nu a formulelor la noua situatie.Forma de cruce neagra se foloseste pentru activitati de umplere automata a continuturilor celulelor. iar indicatorii liniilor au fost mariti cu 3). în urma copierii formula se va modifica „diferential”. daca în celula C1 continutul este formula =A1+B1*A2. bara meniurilor. În stânga sus. Sa trecem în revista câteva dintre posibilitatile de calcul ale aplicatiei Excel . 10/20) si se selecteaza aceste doua celule. Indicatorii ce nu trebuie sa se modifice în urma copierii trebuie sa fie înregistrati precedati de caracterul ‚$’. atunci în urma copierii în celula E4 ar fi aparut formula =$A$1+D$1*$A5. de la o celula la un domeniu. folosita pentru editarea formulei din celula curenta.se comenzile Editare → Copiere si Editare → Lipire . 2) aparitia barei formulei. în stânga ei se afla caseta numelui. Daca „sursa” este o formula implicând identificatori ai altor celule. atunci prin copiere în celula E4 (cu doua coloane în plus si trei linii în plus) formula devine =C4+D4*C5 (adica indicatorii coloanelor au fost mariti cu 2. încadrând zona de lucru. spatiul ramas este ocupat de butonul „Selecteaza totul”. 62 . Specific aplicatiei este: 1) organizarea celei mai mari parti a zonei de lucru în linii si coloane corespunzatoare foii active.

având asadar ca argumente domenii. logice sau de prelucrare a textului. fie Editare → Lipire speciala → Valori . operatii cu numere complexe).Dupa selectarea domeniului si folosirea comenzii Editare → Copiere . STDEV(domeniu) – pentru calculul abaterii standard a datelor depuse în domeniu. Acestea din urma sunt de regula functii de domeniu. implementate în aplicatie. FREQUENCY(domeniul datelor. 4) Folosirea functiilor încastrate. Folosirea tuturor acestor functii este usurata enorm de caseta de dialog ce ofera toate explicatiile necesare utilizatorului. AVERAGE(domeniu ) – pentru calculul mediei datelor depuse în domeniu. din datele depuse în domeniu. Iata câteva: SUM(domeniu) – pentru calculul sumei datelor depuse în domeniu. Este vorba atât despre functiile matematice uzuale (trigonometrice. se poate folosi fie Editare → Lipire . Organizarea ferestrei aplicatiei Excel 63 . dar mai ales despre majoritatea functiilor statistice necesare prelucrarii elementare a datelor. unele functii financiare. domeniul limitarilor) – pentru calculul frecventei absolute a claselor formate prin limitarile indicate. exponentiale si logaritmice.

rozeta etc.). legenda. event ual obtinute cu alte programe: imagini din fisiere grafice. în toate contextele posibile.) Odata realizat. deformate. Posibilitatile aplicatiei Excel sunt mult mai ample. etichete etc. alegerea tipului de diagrama: cu bare. texte din WordArt . Este important de retinut ca legatura între datele din domeniu si reprezentarea grafica a lor este dinamica (ceea ce însemna ca orice modificare a datelor va fi reflectata „instantaneu” în diagrama). Ele permit. …) independent. declararea diverselor componente anexa: titlu. de colorare si de protectie. adresat tuturor utilizatorilor. Exercitii.. 64 . în ordine: 1. rotite. Identificati efectul fiecareia. 2. 1) Formatarea unei celule de pe o foaie de calcul Excel implica mai multe optiuni. respectiv ca foaie noua. 3) Comenzile Lipire speciala din meniul Editare si Celule din meniul Format sunt foarte importante. Acestea pot fi plasate în orice pozitie si pot fi transformate geometric (translatate. sageti. depasind cu mult cele prezentate în acest curs. În încheierea acestei sectiuni repetam ca Excel face parte din softul de uz general. Pentru aceste actiuni se folosesc de obicei butoanele plasate pe bara de desenare. 2) Aflati amanunte despre componentele care pot fi incluse la cerere în Excel. confirmarea (sau modificarea) domeniului datelor precum si precizarea seriilor de date. 3. conform regulilor obisnuite. figuri geometrice standard (dreptunghiuri. graficului i se pot adauga diverse componente suplimentare. a carei afisare este controlata cu optiunea Vizualizeaza → Bare →Desen). Controlul reprezentarii grafice este asigurat printr-o succesiune de patru casete de dialog. etc. (Aceasta ultima optiune este cea recomandata. 4.. Identificati optiunile de aliniere. Prin comanda Insereaza → Diagrame putem obtine diverse reprezentari grafice ale datelor depuse întrun domeniu.Excel dispune de o serie de posibilitati grafice. alegerea modului de afisare: ca obiect grafic inserat în foaia de calcul.

Sistemul de operare Windows XP . este posibil ca pozitia barei activitatilor se fie modificata. o serie de amanunte privind sistemul de operare Windows XP care este folosit.9. Bara activitatilor În sectiunile urmatoare din acest curs vom prezenta. – compartimentul de sistem (System Tray). – butoanele de lansare rapida (Quick Launch) în dreapta butonului Start. – butoane asociate ferestrelor deschise – a se vedea figura urmatoare. pe care distingem: – butonul Start. pe majoritatea calculatoarelor personale. În partea inferioara a ecranului se afla. asa-numita bara a activitatilor (taskbar). de asemenea dimensiunile sale. în extremitatea stânga. Atentie. în special pentru începatori.2. Se recomanda începatorilor (pentru a nu avea probleme de identificare) ca optiunea Lock the Taskbar sa fie activata – a se vedea figura urmatoare. în extremitatea dreapta. În acesta sunt grupate comenzile care pot fi executate. de obicei. Un clic dreapta deasupra barei – în zona „libera” – determina deschiderea meniului de context. – alte posibile componente. în prezent. Meniul de context al barei activitatilor 65 .

– tragere de borduri sau colturi.10. Ultimele doua optiuni nu sunt recomandate atunci când avem un numar mare (peste 3) de ferestre deschise. apoi clic deasupra iconitei aplicatiei dupa identificarea acesteia. apoi alegerea optiunii Tile Windows Horizontally. – clic-dreapta pe bara activitatilor. Lansarea une i aplicatii – clic pe butonul Start. – clic-dreapta pe bara activitatilor. – folosirea repetata a combinatiei [Alt]+[Tab].2. Aranjarea si redimensionarea ferestrelor pe suprafata de lucru (desktop ) – folosirea butonului de maximizare/restaurare. apoi alegerea optiunii Tile Windows Vertically . – tragere de bara de titlu. privind: A. C. Comutarea între aplicatiile aflate în executie – clic în fereastra aplicatiei. – clic-dreapta pe bara activitatilor. 66 . – clic pe butonul aplicatiei de pe bara de instrumente Quick Launch. dar nu este recomandata. Sistemul de operare Windows XP. urmat de clic pe butonul All Programs …. apoi alegerea optiunii Cascade Windows . Pentru compatibilitate cu vechile sistem de operare MS-DOS. aplicatiile vechi pot fi lansate în executie prin intermediul comenzilor Run→ cmd sau Run→ command. Lucrul cu ferestre si aplicatii Câteva sfaturi pentru începatori. – clic pe butonul ferestrei aplicatiei de pe bara activitatilor. B. Executarea principalului fisier executabil al aplicatiei – dupa identificarea sa în dosarul aplicatiei – este posibila.

De exemplu. Un clic pe iconita unui container determina selectarea acestuia. …) însa majoritatea sunt volume de date (unitatea de discheta A:. Câteva dintre aceste containere sunt dosare ( My Documents.11. …). capacitatea si gradul de ocupare. Navigarea în sistemul de fisiere Se începe prin deschiderea ferestrei My Computer – fie prin dublu. Fiecare dintre aceste containere este reprezentat de o iconita si de o inscriptie. 67 . prima partitie a principalului disc fix C:. însotita de afisarea unor informatii. odata cu selectarea partitiei C: se va afisa modul de organizare. Optiunile meniului View stabilesc modul de afisare a informatiilor despre containerele principale ale calculatorului.clic pe iconita de pe suprafata de lucru.jos a ferestrei.2. Sistemul de operare Windows XP. apoi butonul My Computer. Shared Documents . Aceste informatii sunt prezentate în zona Details din partea de stânga. Un dublu-clic pe iconita containerului determina deschiderea sa si afisarea continutului. – fie apasând butonul Start. De exemplu.

i este asociata. evident. Prin dublu-clic pe aceasta iconita deschidem de fapt fisierul folosind aplicatia ce. Iconita unui fisier arata care este aplicatia asociata fisierului respectiv. Daca dorim sa deschidem fisierul cu o alta aplicatie. atunci ne putem adresa meniului de co ntext (apelabil. cât si alte dosare. 68 . b) prin deschiderea partitiei C: se va afisa o lista de dosare – între care se vor gasi probabil Documents and Settings. Sa presupunem ca aceasta este capabila sa-i interpreteze corect continutul. Atunci când selectam un fisier. Dosarele pot contine atât fisiere. cu un clicdreapta) alegând din acesta optiunea Open With. în zona Details este prezentata o descriere a acestuia. ce contine principalele metode speciale care pot fi aplicate containerului. Lista acestor metode depinde în mod esential de tipul containerului. Un clic-dreapta pe iconita unui container face sa se deschida meniul de context. Program Files si Windows – urmata posibil de o lista de fisiere.a) prin deschiderea dosarului My Documents va fi afisata lista documentelor ce au fost salvate ca fisiere – de diverse tipuri – în acest dosar.

afisându-se optiuni suplimentare de cautare. Capitolul?. O alta posibilitate de regasire a unui anumit fisier/dosar. tipul fisierului. Pentru a regasi unul anume. La indicarea numelui ce trebuie cautat se va tine seama de rolul caracterelor speciale ‚*’ si ‚?’.doc indica o cautare a tuturor fisierelor cu extensia doc al caror nume – indiferent cât de lung – începe cu „Capit” (vezi figura urmatoare). primele 9 fiind „Capitolul”. c. ar trebui sa cunoastem: a. ultimul putând fi oricare. b.12. data crearii. se bazeaza pe comanda Details din meniul View existent în majoritatea ferestrelor. Capit*. dar nu neaparat cu exactitate. în functie de butonul apasat. Astfel. e. dimensiunea (aproximativa). Recomandam folosirea acestei comenzi deoarece apar unele amanunte (despre fisierele/dosarele cautate) utile în operatiunea de regasire.2. foarte utila dar mai putin „automatizata”. Rezultatele cautarii sunt afisate în panoul din dreapta. o secventa de caractere din continutul fisierului. d. 69 . Cautarea unui fisier/dosar Asa cum am precizat anterior. numele sau. dosarele sunt si ele fisiere) care satisfac toate conditiile specificate în criteriul de cautare. este vorba despre lista fisierelor (evident. cel putin aproximativ. Fereastra Search Results care se deschide – ca efect al executiei acestei comenzi – are o organizare extrem de simpla: identificam în ea doar doua panouri. În panoul din stânga gasim o lista de butoane servind la formarea criteriului de cautare. întro partitie de disc fix ar putea fi stocate zeci de mii de fisiere.txt indica o cautare a tuturor fisierelor „text” al caror nume este format din 10 caractere. La fel. dupa un clic pe butonul Start se selecteaza comanda Search. Sistemul de operare Windows XP. Sistemele de operare Windows ofera o posibilitate comoda de cautare dupa elementele de identificare de care dispunem. Concret. iar acest panou se modifica.

c) fie în ordinea tipului fisierelor. aceasta posibilitate de regasire va fi utilizata cu precadere atunci când cunoastem dosarul în care a fost depus fisierul/dosarul cautat. evident. 70 . Size . Apasarea butoanelor Name . Type si Date Modified (vezi figura de mai sus) determina afisarea listei fisierelor/dosarelor continute.Dar. cu dosarele precedând fisierele. d) fie în ordinea cronologica a datei crearii. reordonate: a) fie în ordinea alfabetica a numelor. b) fie în ordinea ascendenta/descendenta a dimensiunilor.

Mentionam ca un clic-dreapta deasupra iconitei sau numelui fisierului determina aparitia meniului de context. vom face apel la comanda New din meniul File . vom proceda astfel: – clic pe butonul Start. deschizând cu Notepad un fisier imagine.13. ce începe cu optiunea Folder (prin care putem crea subdosare). Totusi. Unele indicatii îi pot fi de folos. Sistemul de operare determina ca fisierul sa fie deschis de catre aplicatia asociata tipului fisierului. ceea ce nu corespunde întotdeauna realitatii! b) fie utilizând o aplicatie si apoi facând apel la comanda Open din meniul File (din fereastra aplicatiei). crearea unui fisier nou si întelegerea modului sau de folosire este produce dureri de cap. Probabil secventa de caractere pare neinteligibila (ca text). vom putea „vedea” o interpretare aparte a continutului sau. dar sa nu uitam ca aceste caractere reprezinta culorile punctelor din imagine. în care este posibil sa apara comanda Open With. Deschiderea unui fisier se poate face: a) fie cu un dublu-clic deasupra iconitei ce reprezinta tipul fisierului (atentie. dupa selectarea dosarului dorit si deschiderea ferestrei sale. Sistemul de operare Windows XP. – deschidem fereastra Control Panel. care ataseaza implicit anumite extensii (specifice aplicatiei) de numele fisierului. Crearea unui fisier si deschiderea sa Pentru un începator. NU deasupra textului ce reprezinta numele fisierului!). Concret. dar continua cu optiunile de creare de fisiere de tipurile ce sunt asociate aplicatiilor instalate pe calculator. care ne permite alegerea aplicatiei cu care vom deschide fisierul. Pentru a vizualiza si eventual modifica asocierile între aplicatiile instalate pe calculator si tipurile de fisiere. 71 . Se va deschide o lista de optiuni. sistemul de operare Windows ofera posibilitatea de a crea fisiere direct. Ca o curiozitate. De regula fisierele sunt create de catre aplicatiile pe care le folosim.2. fara a folosi vreo aplicatie.

o exploram. Crearea unei scurtaturi se poate face simplu: cu un clic-dreapta deasupra denumirii fisierului. ca urmare se va deschide o caseta de dialog cu mai multe file. care indica exact calea de acces spre fisier. asa încât fisierele curente cu care lucram sa fie la îndemâna. ordonate alfabetic dupa extensie. aflat de obicei în alt dosar. O nota aparte pentru asa.– apoi dublu-clic pe iconita Folder Options . Daca dorim sa „vedem” spre ce fisier conduce o scurtatura. vom alege comanda Properties din meniul ce apare dupa un clic dreapta deasupra scurtaturii. – asteptam completarea listei Registered File Types care prezinta asocierile extensie →tip. Scurtaturile se creeaza de obicei pe suprafata de lucru. tragem de aceasta pâna ajungem în zona dorita.numitele scurtaturi. 72 . O scurtatura ( shortcut ) nu este alt ceva decât un fisier special al carui continut este identificatorul unui alt fisier. alegem optiunea Shortcut Here . eliberând butonul mausului. – clic pe fila File Types. Vom observa apoi continutul casetei text Target. selectam extensia dorita si eventual modificam asocierea prin apasarea butonului Change . indiferent de dosarul lor de depozitare.

Sistemul de operare Windows XP. (Evident.2. dar stergerea unui fisier din Recycle Bin are ca efect eliminarea sa din sistem. dar care este usor de rezolvat în cazul fisierelor text!) Sa retinem ideea ca un disc fix ar putea fi montat pe un alt sistem de calcul. Evident. în functie de necesitati. iar sistemul de operare Windows nu le va mai putea recupera! Atentie. folosit de catre sistemul de operare pentru a accesa continutul asociat denumirii fisierului.14. Acest „cap” este pastrat în continutul dosarului în care este stocat fisierul. un fisier ce a fost plasat în Recycle Bin va putea fi oricând recuperat. sau ar putea fi explorat cu ajutorul unor sisteme de operare altele decât Windows. nici macar nu modifica vreun bit din continut! „Capul” însa este transferat în continutul unui dosar special. sistemul de operare Windows nu distruge automat continutul fisierului. sa ne amintim ca un fisier are un continut (util!) si un „cap” de identificare. ceea ce înseamna ca prin folosirea unor programe speciale de recuperare se pot recupera datele din aceste sectoare. urmând a fi refolosite ulterior. denumit Recycle Bin . Atunci când stergem un fisier. în asemenea situatii int erpretarea lor corecta va fi o problema dificila. lansat de pe o discheta! Formatarea unei partitii de disc fix provoaca însa disparitia tuturor „informatiilor” ce au fost stocate în acea partitie! 73 . fara posibilitatea de a mai fi recuperat. Stergerea fisierelor Pentru a întelege ce se întâmpla în cazul stergerii unui fisier. sa nu identificam niciodata un fisier cu continutul sau! Eliminarea unui fisier nu conduce automat la disparitia fara urma a continutului sau! Nu se întâmpla altceva decât ca sectoarele (clusterele) de pe discul fix ce au fost ocupate de catre continut vor fi declarate libere. Este posibil ca ele sa nu fie refolosite mult timp dupa eliminarea fisierului. de exemplu cu ajutorul unui sistem de operare DOS simplu. în care situatie fisierele sterse vor fi eliminate direct. Acest mod de folosire a lui Recycle Bin poate fi însa dezactivat.

De exemplu.2. Daca nu ar exista o organizare rationala a lor. fisierele vor fi plasate în dosare. format dintr-un numar de caractere. în fiecare volum de date. în capul unui fisier vom gasi: a) Numele fisierului. în vechiul sistem de operare MS-DOS acest numar maxim era 8. nimic nu impune ca unele dintre aceste fisiere sa nu fie de fapt dosare. Notiunea de fisier este foarte simpla dar foarte generala: un fisier este un ansamblu compus dintr. Însusi sistemul de operare Windows. Acelasi lucru se poate spune si despre toate aplicatiile instalate pe calculatorul pe care. iar sistemul de operare foloseste datele din capul fisierului pentru a regasi continutul. Exista limitari si asupra numarului maxim de caractere. Aproape 100% din informatiile ce „exista” întrun calculator personal sunt depuse în continuturi de fisiere aflate pe discurile fixe. acestea vor fi numite subdosare. sau sa cream fisiere noi. oricare ar fi acest sistem de operare. aceste date vor forma continuturi de fisiere. pe care le grupam în dosare depuse pe rafturi. Fisiere si dosare Atunci când dorim sa stocam date pe un suport magnetic sau optic.15. Evident. dosarul numit radacina volumului de date. Structura capului unui fisier depinde în mod esential de sistemul de operare care controleaza spatiul de memorare folosit. Sistemul de operare Windows XP.un continut si un „cap” (head ). 74 . care le administreaza. Trebuie mentionat ca unele sisteme de operare permit ca acelasi continut sa fie regasit plecând de la mai multe capete diferite. etc. facturi. Un dosar nu este altceva decât un container ce poate contine doar fisiere si/sau alte dosare. si asupra setului de caractere permise. în primele versiuni ale sistemului de operare UNIX acest numar era 14. s-ar pierde foarte mult timp cu operatiile de regasire a fisierelor. chitante. Evident. majoritatea continând cod (instructiuni pentru procesor). lucrând cu aceste aplicatii nu facem altceva decât sa folosim fisiere create anterior. Trebuie sa ne asteptam asadar ca numarul fisierelor stocate pe un disc fix sa fie de ordinul zecilor de mii. iar în majoritatea versiunilor sistemului de operare Windows numarul maxim este 256. Organizarea adoptata „la calculator” copiaza ceea ce se întâmpla cu hârtiile cu care lucram: notite. Arborescenta dosarelor are ca punct de plecare. Pe suportul de stocare capul si continutul unui fisier sunt depuse în locuri diferite. Asadar. este un ansamblu de câteva mii de fisiere. Dar. Sa amintim faptul ca un dosar nu este altceva decât un fisier al carui continut este format doar din capete de fisiere.l folosim.

(Uneori nu se face distinctie între caracterele ‚A ’ si ‚a’ sau între ‚T’ si ‚t ’.Caracterele utilizate pentru formarea numelui unui fisier pot fi litere. De exemplu. sa mentionam ca prin denumirea „ . ‚/’. Este vorba despre semnul întrebarii ‚?’. dar în sistemul de operare MS-DOS literele minuscule erau identificate cu majusculele corespunzatoare. sistemele de operare Windows creeaza automat. ‚:’. Extensia unui fisier este optionala. atunci când exista. evident. precum si alte câteva (a se vedea cazul caracterelor ‚?’ si ‚*’ al caror rol este explicat mai jos). „*cat*” va fi interpretat ca „orice nume de fisier ce are în interior cuvântul „cat” . Numele fisierului întrun sistem de operare Windows Simplu. „cat* ” va fi interpretat ca „orice nume de fisier ce începe cu literele „cat” .DOC MEMORI~1 CAPITO~1 CAPITO~2 Doua caractere „ambigue” au interpretari speciale atunci când sunt folosite în nume de fisiere. Se obisnuieste – dar nu este o regula – ca extensia unui dosar sa fie lasata „vida”. De asemenea. care va fi int erpretat ca „orice combinatie de caractere” . începe printr-un caracter punct ‚. ’ si nu mai contine vreun alt caracter punct.” (un singur punct) se face referire la dosarul curent. acestea având rol de separatori. iar „?at*” va fi interpretat ca „orice nume de fisier în care al doilea caracter este ‚ a ’ iar al treilea este ‚t’. Rolul extensiei este de a indica tipul de date continute în fisier. prin denumirea „. Nu sunt însa permise caracterele ‚\ ’. Exemple de extensii cu semnificatie speciala sunt prezentate în tabelul urmator: 75 . unic. Tabelul urmator prezinta câteva exemple. acesta este.doc Memoriu de activitate Capitolul 1 Capitolul 2 Numele MS-DOS asociat SIMPLU. Pentru compatibilitate. În legatura cu denumirile de dosare. Uneori extensia este „invizibila” si este înlocuita cu o iconita (cazul sistemelor de operare Windows).) b) Extensia . si un nume MS-DOS „clasic” al fisierului respectiv. ” (doua puncte) se face referire la dosarul „parinte” al dosarului curent. cifre. ea succede numelui fisierului.. care va fi interpretat ca „orice caracter” . precum si caracterul asterisc ‚*’. o serie de alte semne speciale. prin trunchierea numelui si trecerea la litere majuscule. care reprezinta tipul fisierului.

.com . exprimata în Bytes . cu exact aceleasi interpretari ca mai sus. În aceasta din urma extensia este trunchiata la maximum 3 caractere dupa ‚ . 76 . pentru sistemele de operare Windows avem atributele: – R/o (Read-only ). .txt . c) Dimensiunea. Spatiul ocup at de catre fisier este mai mare. De exemplu. Atributele depind de sistemul de operare ce controleaza suportul magnetic.htm .arj Semnificatie Fisier executabil (program) Fisier document creat de aplicatia Word Fisier al carui continut este un text Fisier ce contine instructiuni în limbajul Pascal Fisier-carte de calcul creat cu aplicatia Excel Fisier-document hipert ext Fisier-tabel de date Fisier ce contine o clasa Java Fisier ce contine o înregistrare sonora „digitala” Fisier ce contine o imagine de tip fotografie Fisiere având continutul comprimat Si în extensia unui fisier pot aparea caractere ambigue.xls .Extensie . indiferent de extensie” .wav .html. iar „*.*” trebuie interpretat ca „toate fisierele (sau dosarele) cu numele CAT.doc .zip. „cat. evident. care pot fi active sau inactive. „*. caci continutului i se aloca un numar suficient de ciorchini! d) Atributele de protectie. . De exemplu.doc ” trebuie interpretat ca „toate fisierele (sau dosarele) cu extensia DOC” . iar a doua trunchiata. activarea sa interzice modificarea continutului (nu însa si a numelui!). de numarul de caractere (octeti) ce formeaza continutul fisierului.java .dbf . Este vorba.exe. compatibila MS-DOS.*” trebuie interpretat ca „toate fisierele (sau dosarele)”.’.pas . În sistemele de operare Windows fisierele au doua denumiri: una completa.jpeg . Despre ansamblul format din numele si extensia unui fisier se spune ca este denumirea fisierului.

DOC A:\Cursuri\Anul Universitar 2005-2006\Cursul Nr. activarea sa indica faptul ca avem d e-a face cu un dosar. analogia cu dosarul de hârtie nu mai poate fi facuta. Exemple de identificatori de fisier (în sistemele de operare Windows): A:\readme C:\Cursuri\Anul Universitar 2005-2006\Cursul Nr. activarea carora acordând permisiunea respectiva. Pentru sistemul de operare UNIX fiecare fisier are seturi de atribute r (read).. Nu este o simpla schimbare de nume.DOC A:Cursul Nr. Referitor la dosare. depinzând de sistemul de operare. subdosarele sunt asimilate fisierelor!) Aceasta nu exclude posibilitatea ca doua fisiere sa aiba aceeasi denumire. De aceea. – D (Directory ). este momentul sa precizam ca termenul clasic directory a fost înlocuit de curând cu folder. depinzând de sistemul de operare. O cale de acces este formata dintr-o succesiune de denumiri de dosare. Pentru a identifica corect un fisier trebuie specificate urmatoarele: a) volumul de date. ce începe cu ‚. d) (optional) extensia fisierului.DOC 77 . e) Data si o ra ultimei modificari a continutului fisierului respectiv. b) calea de acces catre fisier.’. ce presupune un fel de „inteligenta” a dosarelor. (Atentie. Trebuie mentionat aici ca întrun dosar nu pot exista doua fisiere cu exact aceeasi denumire. separate printr-un caracter separator. specificat de o litera (A. înlocuirea se datoreaza generalizarii notiunilor din programarea orientata obiect.DOC A:. C. simple containere în întelesul „clasic” (directories).– H (Hidden).1. li se pot aplica diverse metode ale clasei. w (write) si x (execute).1.1. activarea sa face fisierul „invizibil” în anumite situatii. c) numele fisierului.1. …) urmata de ‚: ’. cu conditia sa fie depuse în dosare diferite. Acesta este întelesul modern (folder). în structura arborescenta a volumului de date. Dosarelor.\Anul Universitar 2005-2006\Cursul Nr. considerate ca obiecte ale unei clase. acesta este ‚\ ’ sau ‚ /’. precedat de caracterul ‚\’ sau ‚/ ’.

\Anul Universitar 2005-2006 este un exemplu tipic de cale de acces relativa. Fisierele de sistem sunt fisierele ce contin instructiunile sistemului de operare.DOC ” aflat în prima situatie (probabil) întro partitie a unui disc fix. Putem deduce ca dosarul curent este „frate” cu dosarul denumit „Anul obligatoriu radacina dischetei! Cu toate ca este formal corect. va trebui sa denumeasca un fisier. 78 . Caile de acces absolute încep. în primele doua exemple de mai sus avem caile de acces absolute: \Cursuri \Anul Universitar 2005-2006 spre fisierul denumit „Cursul Nr.1. Se poate observa ca radacina partitiei C: contine patru dosare si alte câteva fisiere. Este de preferat sa precizam o cale de acces nevida. . probabil. Aceasta deoarece exista doua tipuri de cai de acces: absolute si relative. Asadar.DOC” si aflat în dosarul curent al dischetei. plasate în subdosare ale dosarului denumit Program Files. În caz contrar avem de-a face cu o cale de acces relativa . lasând la o parte identificatorul de volum (C: si A: în exemplele de mai sus) obligatoriu cu caracterul ‚\’.. de exemplu astfel: A:. iar în a doua situatie pe o discheta. În schimb. În cazul sistemelor de operare Windows. denumit Windows . care încearca sa identifice fisierul denumit „Cursul Nr.DOC Universitar 2005-2006”. fara a face nicio mentiune la calea de acces. utilizatorului i se cere doar sa indice numele fisierului.\Cursul Nr. În figura de pe pagina urmatoare este prezentata componenta unei partitii controlate de un sistem de operare Windows.1. parintele nefiind însa Extrem de putine sunt cazurile în care un utilizator obisnuit. iar aplicatiile precizeaza extensia.1. fara cunostinte de programare. De regula fisierele sunt create în urma folosirii aplicatiilor. nu recomandam identificari de tipul „A:Cursul Nr. majoritatea acestora sunt depuse întrun dosar special.1. Aplicatiile sunt.DOC”.Este perfect posibil ca ultimele trei exemple sa identifice acelasi fisier.

„Io.sys”. întrucât nu contin nimic. si b) sa nu depuna fisierele create personal decât în dosare speciale (de tipul My Documents).bat”. asemenea situatii se întâlnesc deseori. informatia de control aflându.Exemplu de continut al radacinii unei partitii de disc fix Se poate observa ca în fisierul denumit „Autoexec.se în nume. au un continut vid (0 KB). toate aflate în radacina partitiei C:. nu în continut! Lipsa unor asemenea fisiere poate face ca unele programe sa nu functioneze corect.sys”. Din asemenea motive. la fel ca si fisierele denumite „Config. Totusi. Aparent ele sunt inutile.sys” si „Msdos. 79 . recomandam ca utilizatorii începatori: a) sa nu „stearga” fisiere de pe discurile fixe daca nu le-au creat personal. dar consuma un oarecare spatiu de memorare.

Linux . SAMS Teach Yourself Windows XP in 24 Hours. Adrian Wong. 2002 4. Heidi Stevie. An Introduction to Information Theory. 1994 8. QUE. Ideen der Informatik. 2002 De asemenea.. The Hardware/Software Interface. pentru amanunte privind dispozitivele care compun calculatoarele personale. 2002 3. Grundlegen Modelle und Konzepte. Hardware Bible (5th Edition). 2004 10. David A. SAMS Teach Yourself Microsoft Office Excel 2003 in 24 Hours. Fazlollah M. Uwe Schöning. MicroApplication. Pearson Education Inc. Hennessy. Cum functioneaza calculatoarele. Computer Organization and Design. Breaking Through the BIOS Barrier – The Definitive BIOS Optimization Guide for PCs. Bernhard Eder..webopedia. Rosch. Word für Fortgeschrittene. Dover Publ. Brian Knittel.. 2004 7. Special Edition Using Microsoft Windows XP Professional. Veritas Verlag. Greg Perry. Trudi Reisner.. Inc. 2002 11. Oldenbourg Verlag. Cyril Nocton.. 2001 2. John L. Franz Lechner. pentru începatori: Ron White. Patterson.Bibliografie pentru primele doua cursuri: 1.. Pearson Education Inc. QUE.com 80 . recomandam informatiile din www. 1999 9. Willibald Kodym. Pearson Education Inc. Robert Cowart. Winn L. 2004 6. Pearson Education Inc. 2005 Recomandam.. Reza. Morgan Kaufmann Publ. SAMS Teach Yourself Microsoft Office Word 2003 in 24 Hours . 1998 5. Durchst @rten zum Computer Fürerschein. Pearson Education Inc.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful