Patologia Stomacului

Functiile Stomacului in medicina chineza sunt:
    

controleaza „receptia‟ – primeste alimentele controleaza „descompunerea‟ alimentelor pentru a ajuta Spina in separarea esentelor alimentelor controleaza transportul esentelor alimentelor controleaza coborarea Qi-ului – sensul miscarii Qi-ului Stomacului este descendent, „impingand‟ alimentele in urmatoarele etape ale digestiei este originea fluidelor

Stomacul impreuna cu Splina ocupa o pozitie centrala in corp si este in centrul tuturor meridianelor celorlalte organe. Stomacul cu Splina reprezinta radacina Qi-ului Post-Heaven (Qi Post-Heaven reprezinta Qi-ul care se produce dupa nastere). Daca Stomacul prezinta o deficienta, nu se va produce destul Qi si corpul si persoana va simti oboseala si slabiciune. Aceeasi explicatie o avem si in medicina vestica, daca nu ne hranim corespunzator sau avem probleme cu Stomacul evident nutrientii necesari corpului vor lipsi. Starea Stomacului o puteti vedea pe limba (studiul limbii reprezinta o etapa in diagnosticul din acupunctura) manifestanduse prin prezenta unui strat pe limba. In primele etape ale unei deficiente a Stomacului acest invelis va incepe sa se desprinda, limba va avea un aspect ca si cum ar avea petice in special in partea mijlocie. Intr-o forma avansata, lipsa acestui invelis arata o Deficienta a Yin-ului Stomacului. Daca invelisul se desprinde la periaj (multi incearca sa-si curete acest invelis cu periuta de dinti) arata o deficienta a Stomacului. Stomacul este origina fluidelor, toate lichidele ingerate vor fi transformate si digerate. Factori care afecteaza Stomacul Dieta Evident, dieta este una din cauzele principale ale bolilor de Stomac. Se va analiza natura alimentelor, regularitatea meselor si conditiile cand mancam. Voi insista pe aceste aspecte deorece o ingrijire a Stomacului prin dieta ne poate salva de multe neplaceri. Natura alimentelor In acest caz se iau in discutie mai multe variabile precum caracterul alimentului, sezonul, constitutia, starea de sanatate si ocupatia persoanei. In general, Stomacul prefera alimentele care sunt usor umede si nu foarte uscate (Splina prefera opusul). Supele ca exemplu de alimente umede sunt preferate de Stomac, alimentele care sunt gatite foarte mult timp (inclusiv painea) sunt uscate. Daca persoana va consuma alimente care sunt mult prea uscate (de exemplu coapte), Stomacul va deveni uscat si va suferi in final de o Deficienta de Yin.

Furia va afecta Stomacul indirect prin intermediul Ficatului mai bine spus va cauza stagnarea Qiului Ficatului care va invada Stomacul cauzand greata. Aceasta deoarece corpul nostru are un ritm al curgerii Qi-ului in organe si la ore diferite (Stomacul are apogeul intre 7-9 dimineata). sa avem un micdejun consistent. munca) va duce la stagnarea Qi-ului in Stomac sau la Rebeliunea Qiului Stomacului. Consumul excesiv de alimente fierbinti (carnea rosie in special. Stomacul poate suferi de consumul excesiv de alimente care sunt fie prea fierbinti fie prea reci in termeni de energie. ragaieli. Acelasi lucru si atunci cand la masa ne certam cu ceilalti. sa nu mancam excesiv sau prea putin. bauturi reci) poate cauza Frig in Stomac. Cititul in timp ce mancam duce la deficienta. Este important sa mancam mesele la ore regulate. Mancatul prea repede nu lasa Stomacului timp sa digere mancarea corespunzator ducand la retentie. consumul de alimente calde este indicat.Pe langa asta. Daca o persoana presteaza activitati fizice intense. Ca si termen. Consumul excesiv de alimente reci (legume crude. balonare si durere. “excesiv” depinde si de constitutia fiecarei persoane. la fel ca si Splina. Daca cineva mananca intr-o stare de tristete va duce la Deficienta Stomacului. Consumul de alimente este indicat pentru persoane care au o constitutie de Exces de Yang (persoanele calduroase. Mancatul excesiv afecteaza Stomacul in digerarea mancarii astfel ca va stagna. alcool. Regularitatea meselor Medicina chineza subliniaza importanta regularitatii meselor (ca si medicina vestica). condimente) poate duce la Caldura in Stomac. activitatea fizica consumand energie in special Yang. greata. Factori patogeni externi . Mancatul prea putin sau o forma de malnutritie va duce la Deficienta Stomacului si Splinei. Daca cineva mananca in timp ce-si face griji despre ceva (ex. Grija cauzeaza stagnarea Qi-ului in Stomac si se va manifesta prin durere ca o arsura. Conditiile cand mancam Circumstantele in care luam masa sunt foarte importante. fructe crude. sa nu mancam prea repede. Alimentele calde sunt bune mai ales in sezonul rece. Mancatul tarziu in noapte va face Stomacul sa-si consume energia Yin ducand intr-un final la o Deficienta de Yin. sa nu mancam la ore tarzii in noapte. le recunoasteti mai ales atunci cand restul se imbraca ele nu au nicio problema). Munca mentala excesiva de-a lungul mai multor ani va duce la Deficienta Qi-ului Stomacului. Mancatul pe fuga. sau luam cate o imbucatura va duce de asemenea la stagnarea Qi-ului Stomacului. Cauzele emotionale Stomacul este afectat mai ales de griji si gandirea excesiva. ragaieli. Daca o persoana sufera de o Deficienta de Yang (persoanele vor fi mai friguroase) ar trebui sa consume alimente calde.

in anumite cazuri Deficienta Yin a Stomacului fiind mostenita. oboseala. REN12. membre slabe. Deficienta Yin a Stomacului Manifestari clinice: lipsa apetit sau usoara foame dar fara dorinta de a manca. Cauzele sunt dieta prin consumul excesiv de alimente si bauturi reci si factorul patogen extern. grija in timp ce mancam. Tratamentul se bazeaza pe tonifierea Qi-ului Stomacului: ST36. mesele neregulate. constipatie (scaune uscate). Febra in bolile infectioase poate cauza Deficienta Yin a Stomacului insa in mod normal dispare dupa cateva zile sau saptamani de la vindecare. tarzii in noapte. ten palid. membre reci si slabiciune. durere epigastrica surda sau ca o arsura usoara. Stomacul avand activitatea maxima intre orele 7-9 dimineata. ameliorare dupa ce mancam si se amelioreaza la apasare sau masaj. varsaturi cu lichid transparent. BL21. o senzatie usoara de plin dupa mancare. oboseala in special dimineata. Cauzele sunt dieta si o boala cronica care are ca rezultat afectarea Stomacului. in particular Frigul. Patologii Deficienta Qi-ului Stomacului Manifestari clinice: disconfort in epigastru (zona de deasupra ombilicului). lipsa sete. Frigul invadeaza direct Stomacul trecand de straturile externe de aparare ale corpului si va cauza Frig in Stomac cu simptome precum durere brusca acuta si varsaturi. Antibioticele pot afecta Qi-ul si Yin-ul Stomacului si duc la disparitia invelisului de pe limba. Oboseala mai ales dimineata este simptomul principal al acestei patologii. sarirea peste mese. REN6. Frig care invadeaza Stomacul. lipsa apetit. senzatia de caldura in palme. REN6 tonifica Qi in general cu moxa elimina Frigul din Stomac. gingii care sangereaza. BL21. BL20 tonifica Splina. lipsa apetit. lipsa gustului. Alta cauza e data de constitutie. senzatia de caldura seara. scaune moi.Stomacul poate fi afectat de factori climatici direct. Stomac Deficient si Frig Manifestari clinice: disconfort sau durere surda in epigastru. Dieta este cauza principala a acestei patologii. preferinta pentru bauturi si alimente calde. senzatia de foame. gura si gat uscat in special dupa-amiaza cu dorinta de a bea in inghitituri mici. . transpiratii nocturne. In cazul in care avem o Deficienta de Yang vor aparea manifestari precum sete cu dorinta de a bea in inghitituri mici. Tratamentul se bazeaza pe tonifierea si incalzirea Stomacului si Splinei: ST36.

alcool. frustrare. TB6 pune in miscare Qiul. membre reci. In cazul in care avem si Flegma mai apar: senzatia de apasare pe piept si epigastru. respiratie urat mirositoare. SP4. frustrarea duce la Stagnarea Qi-ului care poate avea ca rezultat Focul. suparare). mancatul intr-o stare de tensiune. varsaturi imediat dupa masa. emotii (furie. Furia. respiratia urat mirositoare din cauza Caldurii care fermenteaza fluidele din Stomac. ST34 opreste durerea. preferinta pentru alimente si bauturi calde. greata. Tratamentul se bazeaza pe expulzarea Frigului si incalzirea Stomacului: ST21 cu moxa. greata. Cauzele sunt reprezentate de dieta (mancatul in graba. expectoratie de flegma. varsaturi. LI11. eliminarea stagnarii: ST34. SP15 pentru constipatie. ST21 si ST19 restaureaza miscarea descendenta a Qi-ului Stomacului. senzatia de caldura. SP3 hraneste fluidele Stagnarea Qi-ului Stomacului Manifestari clinice: durere epigastrica si distensie. ragaieli. Prezenta Flegmei si Focului in Stomac poate cauza simtome mintale precum depresii. greata. senzatie generala de frig. neliniste mentala. Sangerarile apar din cauza Caldurii care face ca Sangele sa iasa din vasele sanguine. muncitul in timp ce mancam. Flegma apare din cauza consumului de alimente grase fierbinti (fripte). iritabilitate. sete intensa cu dorinta de a bea lichide reci. Cauza inca o data avem dieta din cauza consumului excesiv de alimente fierbinti (carne rosie. . Cauza este evidenta. gingii care sangereaza. ulcere bucale. Gura uscata si scaunele uscate sunt date de Foc care consuma fluidele. sughit. ST36. resentiment). GB34 si REN12 pune Qi-ul in miscare din abdomen. scaun uscat. ST40. P6 calmeaza Mintea. mucus in scaun. ST21 elimina Caldura din Stomac. afectiuni mintale. Principiul de tratament se bazeaza pe eliminarea Focului si stimularea miscarii descendente a Qiului Stomacului: ST44.Tratamentul se bazeaza pe hranirea Yin-ului Stomacului si fluide: REN12 tonifica Yin-ul Stomacului. REN11. Tratamentul se bazeaza pe punerea in circulatie a Qi-ului Stomacului. Frigul care Invadeaza Stomacul Manifestari clinice: durere brusca in epigastru. Foc in Stomac Manifestari clinice: durere epigastrica ca o arsura. LI4 elimina Caldura la modul general. condimente) si fumat (tutunul are energie fierbinte). invazia de Frig. SP6. varsaturi cu lichid transparent care poate ameliora durerea. reglux gastric. gura uscata. foame excesiva.

nas infundat sau curgere nazala groasa lipicioasa (meridianul Stomacului ajunge la nivelul nasului. reflux gastric. varsaturi. SP9. SP4. ST40 restaureaza miscarea descendenta a Qi-ului Stomacului.P6. Nu exista o cauza specifica totusi poate deriva din Stagnarea Qi-ului. . Cauzele: dieta (mancatul in graba. Retentia Alimentelor in Stomac Manifestari clinice: senzatia de plin. Frigul sau Caldura in Stomac. emotionale (suparare. intr-o stare de tensiune). eliminarea Caldurii si restaurarea miscarii descendente a Qi-ului Stomacului: ST44. REN10. REN12 rezolva Umiditatea. ST44. ragaieli. REN10. Dieta prin mancatul excesiv este cauza principala.Qi-ul Stomacului Rebel Manifestari clinice: greata. Principiul de tratament se bazeaza pe supunerea Qi-ului rebel si stimularea miscarii normale descendente: REN13 supune Qi-ul rebel. scaune moi sau constipatie. sete fara dorinta de a bea. ST25 elimina Caldura din Stomac. REN9. senzatia de caldura. greata. insomnie. greata. ragaieli. Cauzele: dieta (consumul excesiv de produse lactate si grase. Tratamentul se bazeaza pe rezolvarea retentiei alimentelor si restaurarea miscarii descendente a Qi-ului Stomacului: REN13. mancaruri fripte). frustrare. emotionale (suparare. P4 stimuleaza miscarea descendenta. Este mai frecvent la copii si bebelusi deoarece Stomacul si Splina lor sunt inca slabe in primii ani din viata. varsaturi chiar cu sange. sinuzita tratandu-se si cu puncte pe Stomac). pacientul evita presiunea pe epigastru. sughit. varsaturi de tipul bobitelor de cafea. apetit scazut. Umiditate-Caldura in Stomac Manifestari clinice: senzatia de plin si durere in epigastru. Staza Sangelui in Stomac Manifestari clinice: durere epigastrica severa ca un junghi care se poate agrava noaptea. ST21. inghitire dificila. furie). gust lipicios. frustrare). durere si balonare in epigastru care este ameliorata prin varsaturi. greata. respiratie urat mirositoare. durere faciala. REN11. Tratamentul se bazeaza pe rezolvarea Umiditatii.

BL20. BL21. slabiciune in membre. ST36. BL17 si SP10 invigoreaza Sangele. scaune moi. ten palid. senzatie neconfortabila in epigastru. In posturile viitoare vom continua cu sistemul digestiv. SP4 si P6 invigoreaza Sangele. Colecist si Vezica Biliara. TB6. oboseala.Tratamentul se bazeaza pe invigorarea Sangelui si eliminarea Stazei si si stimularea miscarii descendente a Qi-ului Stomacului: ST34. GB34 si REN12. Deficienta Qi a Stomacului si Splinei Manifestari clinice: apetit scazut. Intestin Gros. Intestin Subtire. ST21. SP3. lipsa gustului. ST19. . SP6. usoara distensie abdominala dupa masa. Tratamentul se bazeaza pe tonifierea Stomacului si Splinei: REN12.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful