KAEDAH SUKU KATA

Pengenalan Kaedah ini bermula dengan mengeja suku kata perkataan bermakna. Contohnya, ‘ka’ + ‘yu’ = kayu. Proses mengeja dan membatang perkataan ini perlu dimulakan dengan mudah iaitu bermula dengan dua suku kata (KV+KV), kemudian dikembangkan menjadi tiga suku kata (KV+KVK) dan seterusnya menjadi empat suku kata (KV+KV+KV+KV), penggunaan diftong (V) dan konsonan berganding (K). Langkah-Langkah Pengajaran 1. Perkenal bentuk dan bunyi huruf vokal mudah a i u, dan satu konsonan, eg. b 2. Bina dan sebut suku kata terbuka ba bi bu; bu bi ba 3. Bina perkataan dan baca perkataan 4. Buat frasa dan ayat, dan bacanya. 5. Tulis atau salin apa yang dibaca 6. Buat latihan pengayaan: permainan, secara berpasangan atau kumpulan kecil Contoh Pengajaran Mulakan dengan membunyikan huruf vokal mudah a i u Pilih satu konsonant mudah seperti b, Bunyikan huruf ‘b’ (bh) beberapa kali. Bina suku kata ‘ba bi bu’. Ulang Bina dan baca perkataan ‘ba ba’ ‘bi bi’ ‘bu bu’ dan ‘u bi i bu a bu’ Baca ayat ‘ibu abu’ ‘bubu baba’ ‘ubi ibu’ Murid menulis huruf, suku kata dan huruf . Setelah mahir, murid boleh mula membaca ‘cerita’

1. 2 3 4 5 6 7 8

Contoh Membina dan membaca ‘cerita’ itu buku itu buku abu abu buka buku abu baca buku abu suka baca buku Mengajar suku kata tertutup (kvk) b ba bi bu bat bit but ubat sabut k ka ki ku kan kin kun makan ikan

• •

Penyu bertelur di pantai.• s sa si su sak sik suk masak masuk • • • Mengajar huruf vokal ‘o’ dan ‘e’ O ko po lo ro om lom otak. pokok koko. k ka ka ki ki ku ku.Buku Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to Facebook . Suku kata istimewa: nga ngi ngu. nya nyi nyu Bunga nyonya ungu. Contohnya: ulang (guna kad imbasan) b ba ba bi bi bu bu. Bapa letak kereta di tepi rumah. Singa nganga mulutnya Salim menyanyi lagu sunyi Suaranya nyaring. • • • • • • • • Saya Pandai Membaca Kaedah Suku Kata . Murid diajar mengikut kadar kebolehannya Murid boleh diajar secara individu atau dalam kumpulan kecil (2-4 orang) Buat latih tubi bagi murid yang lemah. roda lori e e mak e nam em pat e e kor e lok be lon Emak Ella bela enam ekor kera. s sa sa si si su su.

Mungkin ia boleh dijadikan rujukan dan panduan guru dalam mempelbagaikan aktiviti dan kaedah pengajaran dalam kelas. Murid tersebut membawanya ke kelas pemulihan. Siri buku ini mengandungi 4 judul. Apapun. mereka masih tergagap-gagap. ayat-ayat dan petikan-petikan. program bacaan awal menggunakan buku ini akan membolehkan murid membaca dengan mudah dan tidak perlu mengeja sesepatah kata itu. Adakah benar kaedah yang digunakan adalah keadah suku kata? Menurut penulis buku ini yang tidak disertakan namanya. Namun apa yang saya perhatikan. . Saya ambil kesempatan untuk membelek-belek buku ini. Murid ini memang rajin. saya saya fikir buku ini kurang sesuai untuk kegunaan pemulihan khas. cantik dan kemas tersusun. petikan yang terdapat dalam buku 1 agak sukar untuk dibaca oleh murid kelas saya. walhal Buku 1 lebih kepada pengenalan kepada bunyi huruf vokal dan huruf konsonan. Suku kata-suku kata diperkenalkan secara berperingkat-peringkat dan diulang-ulang secara latih tubi melalui kata-kata. Apabila latihan yang saya berikan sudah siap dan ditanda.Buku Saya Pandai Membaca Kaedah Suku Kata ini dibeli oleh salah seorang ibubapa anak murid saya. Sayangnya saya tidak berpeluang untuk meninjau ke semua judul buku. dia akan sambung membuat latihan dalam buku ini. Contohnya petikan "Ayah Aman Ke Pasar Mini". Nampak cepat dan mudah tetapi hakikatnya apabila saya minta murid pemulihan membaca petikan. Selepas diperkenalkan bunyi huruf vokal murid kemudian akan membaca ayat dan seterusnya petikan. Persembahan buku ini agak menarik dengan ilustrasi gambar yang menarik.

.

.

e. huruf rangkap. "ng" (ngaum. skuasy).i. "ny"(nyiru. Elemen digraf (gabungan konsonan) "kh" (khas.Digraf: Apabila wujud dua huruf konsonan (selain a. dwihuruf. "gh" (ghazal. Contoh: nganga.o. tanya). akhir. ny. dan lain-lain . ny dan sy. "sy" (syurga. tarikh). baligh). sy).u) yang duduk bersebelahan dalam perkataan seperti ng. bengang. menang). kusyuk. nyanyi. dwilambang.syair DIGRAF ialah dua huruf berturut-turut yang mewakili satu bunyi (seperti ng.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful