SNEK RIA FOOD INDUSTRIES

RANCANGAN PERNIAGAAN MEMPROSES MAKANAN RINGAN
PERMOHONAN PEMBIAYAAN MARA
ESSE MANAGEMENT SERVICES 01-Jun-07

ESSE MANAGEMENT SERVICES

012 – 693 9868 / 012 – 370 8438

SNEK RIA FOOD INDUSTRIES RANCANGAN PERNIAGAAN _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________

KANDUNGAN

MUKA SURAT

1. PENDAHULUAN 2. LATAR BELAKANG PERNIAGAAN 3. LATAR BELAKANG USAHAWAN 4. ASPEK TEKNIKAL/OPERASI 5. ASPEK PEMASARAN 6. ASPEK PENGURUSAN 7. ASPEK KEWANGAN 8. KESIMPULAN 9. LAMPIRAN

3 4 5 7 15 17 19 30 31

2 UNTUK PANDUAN YANG TERKINI SILA KE http://janacash.com

SNEK RIA FOOD INDUSTRIES RANCANGAN PERNIAGAAN _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________

PENDAHULUAN

Rancangan Perniagaan ini di majukan adalah bertujuan untuk memohon bantuan pembiayaan dari pihak MARA bagi pembelian mesin pengeluaran snek ‘Prawn Fingers’ berskala besar dan pembiayaan modal operasi. Pusat pengeluaran bertempat di: 18-G Jln UP ½, Ukay Perdana, 68000 Ampang Selangor. Perjanjian sewa telah dibuat dengan pemilik kedai dan pihak syarikat bersetuju untuk masuk ke premis baru pada 1 Mac 2008. Sebelum ini syarikat beroperasi di Jalan Air Madu, Setapak Kuala Lumpur. Salinan perjanjian sewa dilampirkan di bahagian lampiran. Kos projek adalah berjumlah RM 167,000. Ia meliputi kos pembelian mesin sebanyak RM 81,500, dan modal operasi sebanyak RM 68,500. Pengusaha telah pun mengeluarkan modal sendiri sebanyak RM 17,000 untuk kos pra-operasi projek. Pembiayaan sebanyak RM 150,000 diperlukan dari pihak MARA untuk merealisasikan projek ini. Mesin memproses ‘Prawn Fingers’ tersebut meliputi dari awal proses iaitu dari proses bancuhan tepung sehinggalah ke proses pembungkusan. Ianya akan mengeluarkan barang siap dengan purata pengeluaran sebanyak 1 tan sehari. Pembelian mesin ini amat perlu untuk mencapai pengeluaran yang efektif. Sasaran pengeluaran adalah sebanyak 1 tan sehari. Pengusaha hanya dapat mengeluarkan produk 100 kg sehari jika menggunakan proses manual biasa. Sekiranya mesin ini digunakan, purata pengeluaran 100 kg sejam dapat dihasilkan. Permintaan untuk produk ‘Prawn Fingers’ ini amatlah tinggi sehinggakan Snek Ria Food Industries tidak dapat memenuhi permintaan memandangkan proses pengeluaran sedia ada di jalankan secara manual.

3 UNTUK PANDUAN YANG TERKINI SILA KE http://janacash.com

com . Syarikat mempunyai pasaran yang stabil dan seringkali tidak dapat memenuhi permintaan pelanggan berikutan pengeluaran yang amat terhad. Telefon Alamat Kilang : 03 4142 8052 : 18-G Jln UP ½. Syarikat adalah milikan tunggal dimiliki oleh Cik Asmah Laili binti Abd Rahman. Selangor. Pendaftaran Syarikat Alamat Pejabat : SNEK RIA FOOD INDUSTRIES : Milikan Tunggal : 06 Februari 2006 : 15 Januari 2006 : 001597147-M : 90 Jalan 82/26. 68000 Ampang. Ukay Perdana. Aktiviti utama syarikat syarikat ini ialah pengeluaran snek tradisional melayu dengan skala pengeluaran di tahap sederhana iaitu 100 kg sehari.SNEK RIA FOOD INDUSTRIES RANCANGAN PERNIAGAAN _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________ LATARBELAKANG PERNIAGAAN Snek Ria Food Industries telah ditubuhkan pada tahun 6 Februari 2006. Walaupun syarikat ini baru ditubuhkan. Taman Sri Rampai 53300 Setapak. Produk utama syarikat adalah ‘Prawn Fingers’ iaitu sejenis kuih tradisional masyarakat melayu biasanya di kenali sebagai kuih gunting. namun kemahiran untuk mengeluarkan produk ini datangnya dari pengusaha sendiri yang sebelum ini menjalankan perniagaan dari rumah selama tujuh tahun. Maklumat Am Nama Syarikat Jenis Milikan Tarikh Didaftarkan Tarikh Mula Operasi No. Kuala Lumpur No. Jenis Industri Jenis Produk : Makanan Ringan : Snek ‘Prawn Fingers’ 4 UNTUK PANDUAN YANG TERKINI SILA KE http://janacash.

13A-4. Kg.5 tahun Pengusaha Makanan Ringan .L : 012 660 9067 5 UNTUK PANDUAN YANG TERKINI SILA KE http://janacash. Klang Gate. Telefon : Rodhiah Abdul Kudus : Akauntan : No.SNEK RIA FOOD INDUSTRIES RANCANGAN PERNIAGAAN _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________ LATAR BELAKANG USAHAWAN Nama Pemilik No. K/P Baru Tarikh Lahir Bangsa Jantina Taraf Perkahwinan Warganegara Taraf Pendidikan Agama Pengalaman Kerja : Asmah Laili Binti Abdul Rahman : 670612-06-5458 : 12 Jun 1967 : Melayu : Perempuan : Ibu tunggal : Malaysia : Sekolah Menengah : Islam : Pengusaha Kedai Makan .com . K.7 tahun Pekerjaan Sekarang Kursus Yang Dihadiri Kemahiran/Kebolehan No Telefon Bimbit Jawatan Dalam Syarikat Sumber Rujukan : Usahawan Snek Makanan Ringan : Kursus Asas Keusahawanan – MARA : Pengurusan Operasi dan Pemasaran : 017 316 4397 : Pengurus Operasi : Nama Pekerjaan Alamat No.

SNEK RIA FOOD INDUSTRIES RANCANGAN PERNIAGAAN _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Tanggungan Syarikat Dengan Institusi Kewangan Masa Kini Bil Nama Institusi Kewangan Tarikh & Jumlah Diluluskan (RM) Tujuan Faedah/ Jangkamasa Baki Pada 31 Disember 2007 (RM) RM 6.com .111 Jenis Cagaran Tunggakan (Bulan) 1 MARA 15/08/2006 RM 10.000 Modal Pusingan 5% 36 bulan - - Jumlah 6 UNTUK PANDUAN YANG TERKINI SILA KE http://janacash.000 RM 10.

com . Permintaan untuk produk Prawn Fingers ini amatlah tinggi sehinggakan Snek Ria Food Industries tidak dapat memenuhi permintaan memandangkan ianya di jalankan secara manual. Dari segi pembungkusan produk. produk ini telah mengalami proses evolusi dimana ianya memenuhi selera pelanggan iaitu tidak berminyak. Setiap pembungkusan dilekatkan label Snek Ria Food Industries. ianya dibungkus mengikut berat iaitu 5kg sebungkus untuk pasaran borong.SNEK RIA FOOD INDUSTRIES RANCANGAN PERNIAGAAN _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________ PELAN TEKNIKAL/OPERASI Profil Produk Snek Ria Food Industries mempunyai beberapa produk snek iaitu i) ii) iii) iv) v) vi) vii) viii) ix) x) Snek Prawn Fingers (Produk Utama) Snek Tiram Manis Snek Muruku Kuetiaw Snek Ubi Pedas Manis Snek Ubi Black Peper Snek Ubi BBQ Snek Ubi Keledek Ungu Snek Ubi Bulat Masin Snek Bawang Snek Pisang Lemak Masin Keluaran utama syarikat Snek Ria Food Industries adalah ‘Prawn Fingers’ atau lebih dikenali di kalangan masyarakat melayu iaitu kuih gunting. 7 UNTUK PANDUAN YANG TERKINI SILA KE http://janacash. tiada bahan pengawet serta rasanya yang sedap. rangup. 1kg sebungkus untuk pasaran runcit. Sepanjang penglibatan pengusaha dalam pengeluaran Prawn Fingers selama 7 tahun.

Setapak Kuala Kumpur.SNEK RIA FOOD INDUSTRIES RANCANGAN PERNIAGAAN _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Premis Pengeluaran Lokasi pengeluaran snek pada sebelum ini terletak di Jalan Air Madu. Selangor. Selangor. Ianya terletak di terletak di 18-G Jln UP ½. 68000 Ampang. Ukay Perdana. Pelan Lokasi Dari Cheras Lebuh Raya MRR2 Dari Batu Caves Exit Ukay Perdana Sering Ukay 18-G Jalan UP ½. begitu menjimatkan dari segi kos penghantaran produk di sekitar Lembah Kelang khususnya. Ukay Perdana.com . Keluasannya adalah 20x40 kaki persegi. Oleh sebab itu pihak syarikat mengambil inisiatif mencari premis baru yang luas untuk memasang mesin berkenaan. 68000 Ampang. Perjanjian sewa telah dibuat dan pihak syarikat akan mula menyewa bermula 1 Mac 2008 ini. ianya cukup sesuai untuk pemasangan mesin tersebut. 8 UNTUK PANDUAN YANG TERKINI SILA KE http://janacash. Premis tersebut disewa dengan kadar RM 1.900 sebulan. Kedudukan premis yang strategik iaitu dekat dengan tempat-tempat pengedaran syarikat. Dengan keluasan tapak premis iaitu 20x80 kaki persegi. Premis ini 100% kegunaannya untuk memproses snek makanan ringan. Premis ini secara amnya tidak cukup ruang untuk memasang mesin pemprosesan lengkap ‘Prawn Fingers’.

SNEK RIA FOOD INDUSTRIES RANCANGAN PERNIAGAAN _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Susun Atur Premis RUANG PAMERAN/ STOR BAHAN SIAP PEJABAT STOR BAHAN MENTAH MESIN MEMPROSES ‘PRAWN FINGER’ 9 UNTUK PANDUAN YANG TERKINI SILA KE http://janacash.com .

68000 Ampang Selangor 10 .SNEK RIA FOOD INDUSTRIES RANCANGAN PERNIAGAAN _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Gambar Premis 18-G Jalan UP ½. Ukay Perdana.

Memandangkan mesin ini di buat oleh Zul Design Autotronic. mesin ini mudah diselenggara dan barang-barang ganti mudah didapati di semua kedai. Jika sekiranya salah satu motor rosak. Matlamat Zul Design Autotronic yang ingin membantu pengusaha-pengusaha bumiputera. 11 UNTUK PANDUAN YANG TERKINI SILA KE http://janacash. pihak Zul Design Autotronic sendiri akan datang ke premis untuk memberi bantuan teknikal.SNEK RIA FOOD INDUSTRIES RANCANGAN PERNIAGAAN _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Mesin/Kenderaan/Peralatan Penting Sedia Ada Jenis Dan Bilangan Keupayaan Sebenar % Kegunaan Sekarang Harga Belian (RM) Pembiaya Mesin Mixer Roller & Cutter (7mm) Roller Industrial Blender Kenderaan Van 100kg/hari 100kg/hari 100kg/hari 100kg/hari 100% 100% 100% 100% 4. ianya hanya perlu diganti dan ianya mudah didapati di kedai-kedai alat ganti di seluruh negara. Setiap proses ditunjangi dengan motor yang berlainan. tidak meletakkan keuntungan sebagai matlamat utama. Ini bagi mengelak kos pembaikan yang tinggi.000 Sendiri Sendiri Sendiri Sendiri 40.com .000 Bank Mesin Yang Akan Dibeli Jenis Keupayaan Sebenar Harga Sebenar (RM) Harga (RM) Pembekal Mesin 1 line production ‘Prawn Fingers’ 1 tan/hari 81.500 Zul Design Autotronic Zul Design Autotronic dimiliki oleh pereka terkenal negara Zulkifli Hj Haron yang seringkali mengharumkan nama negara dengan ciptaan yang inovatif.500 2.000 7. Latihan pengendalian mesin diberikan oleh pihak pembekal.000 5. ianya murah jika di bandingkan dengan harga pasaran. Jika mesin mengalami kerosakan. Dengan rekabentuk yang mudah.500 81.

Kapasiti pengeluaran untuk mesin baru pula dijangka dapat mengeluarkan 100 kg dalam masa satu jam. 12 UNTUK PANDUAN YANG TERKINI SILA KE http://janacash. Sememangnya Snek Ria Food Industries ingin mencapai pengeluaran 1 tan sehari. Syarikat yakin dengan keadaan pasaran yang begitu menggalakkan.SNEK RIA FOOD INDUSTRIES RANCANGAN PERNIAGAAN _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Kapasiti Dan Pengeluaran Kapasiti sekarang pengusaha hanya dapat mengeluarkan produk sebanyak 100 kg sehari. Kesimpulannya secara purata. dalam masa sehari dengan penggunaan mesin baru.com . produk dapat dikeluarkan sebanyak 1 tan sehari.

Kemudian di gerakkan menuju ke mesin menggoreng. bawang. Produk akan dibungkus didalam plastik mengikut berat yang telah ditentukan.SNEK RIA FOOD INDUSTRIES RANCANGAN PERNIAGAAN _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Proses Pengeluaran Carta Aliran Pengeluaran ‘Prawn Fingers’ MIXER Bahan-bahan seperti tepung. FILLER VACUUM Setiap pembungkusan produk tersebut akan divakum untuk menjamin mutu ketahanan setiap produk. perasa dan air digaul sehingga sebati. udang kering. ia akan di toskan untuk mengurangkan kandungan minyak dalam produk tersebut. cili kering. telur. garam. Setelah sebati. FRYING BLOWER Setelah masak. 13 . ianya akan di gelek menjadi kepingan nipis SHEETER CUTTER Di potong mengikut saiz yang ditetapkan. Proses menggoreng mengambil masa selama lima belas minit. jintan.

pengusaha menggunakan kaedah vakum iaitu penyedutan udara keluar daripada plastik pembungkusan. pengusaha memastikan kebersihan mesin.SNEK RIA FOOD INDUSTRIES RANCANGAN PERNIAGAAN _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Kawalan Mutu Setiap kali proses pengeluaran dilakukan. Plastik pembungkusan dari jenis O.P yang mempunyai kualiti terbaik untuk menjamin ketahanan produk dan tidak menghilangkan aroma Prawn Fingers tersebut. Snek Ria Food Industries telah memasang alat untuk memerangkap minyak untuk menjamin kebersihan premis pengeluaran dan disekitarnya. ianya tidak akan dibuang terus ke dalam longkang.com . Bahan-bahan terbuang seperti minyak masak yang telah di gunapakai.P. Memandangkan resipi ini tidak mengunakan bahan pengawet untuk memanjangkan jangka hayat produk. 14 UNTUK PANDUAN YANG TERKINI SILA KE http://janacash. Mesin akan dibasuh selepas setiap kali habis proses pengeluaran untuk hari tersebut.

Dengan adanya mesin baru ini.com . Tapi ianya telah dihentikan memandangkan pihak syarikat tidak dapat membekalkannya secara konsisten memandangkan pengeluaran yang terhad. Pasaran SNEK RIA FOOD INDUSTRIES terbahagi kepada 2 pasaran. Dengan adanya mesin ini proses pengeluaran akan dapat dikeluarkan sebanyak lapan kali ganda. Pendekatan yang diambil adalah seperti: a. bagi memenuhi permintaan pelanggan. pihak syarikat berkeupayaan mengeluarkan sebanyak 10 tan produk prawn fingers pada setiap musim perayaan hari raya puasa. c.SNEK RIA FOOD INDUSTRIES RANCANGAN PERNIAGAAN _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________ PELAN PEMASARAN Strategi pemasaran SNEK RIA FOOD INDUSTRIES adalah mengkaji dan peka terhadap segala keperluan pemborong-pemborong di sekitar Lembah Kelang. Setiap hari produk di jual di 2 buah tapak pasar malam. Ianya meliputi pasaran runcit dan borong. Pihak syarikat sebelum ini telah mendapat tempat untuk membekal produk ‘Prawn Fingers’ di Mydin. Semua ini dikeluarkan dengan proses manual yang memenatkan. syarikat turut memasarkan sendiri produk di sekitar 10 kilometer dari kawasan pengeluaran iaitu di sekitar pasar-pasar malam. pengeluaran yang konsisten dapat dikeluarkan dan boleh mendapat tempat di Mydin. Pihak syarikat akan memberi keutamaan kepada sikap dan keselesaan pekerja pemprosesan supaya mereka mempunyai motivasi yang tinggi dalam menjalankan tugas. Pada masa lalu. Jualan Borong: Menjual secara borong di kedai-kedai sekitar Chow Kit. Jalan Masjid India. Dalam pada masa yang sama. Jualan Ejen Penjualan dilakukan melalui ejen-ejen yang dilantik dengan memberi komisen pada setiap jualan. Jadi dalam seminggu pihak syarikat menjual di 14 tempat yang berasingan. Pengguna utama produk ini terdiri daripada pelbagai lapisan masyarakat. b. Disamping itu pihak pengurusan syarikat akan memastikan semua kakitangan memberi komitmen sepenuhnya dalam mencapai visi dan misi syarikat. 15 UNTUK PANDUAN YANG TERKINI SILA KE http://janacash. Jualan Runcit: Menjual produk secara runcit di pasar-pasar malam di sekitar Kuala Lumpur.

787. satu dulang sampel produk akan dibuka untuk pengguna mencuba dahulu sebelum membelinya. Kedai Buku (U.H.000 1.500 *K. Sykt.com . di setiap premis pasar malam.SNEK RIA FOOD INDUSTRIES RANCANGAN PERNIAGAAN _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Strategi promosi produk.000 52. Ini akan mengukuhkan lagi kepercayaan pelanggan bahawa produk yang dihasilkan adalah amat bermutu. Mydin (akan datang) Jumlah 8 tan 8 tan 5 tan 6 tan 8 tan 240 tan 275 tan 5 tan 5 tan 5 tan 5 tan 5 tan 5 tan 30 tan Setiap tahun Setiap tahun Setiap tahun 52.500 Setiap tahun Setiap tahun Setiap tahun 39.M – Universiti Malaya Secara amnya jualan dijalankan secara tunai bagi pelanggan runcit.560. Kop. manakala bagi pelanggan borong dasar kredit secara puratanya 2 minggu. Ani Biskut 5. Senarai Pelanggan sedia ada dan akan datang Nama & Alamat Pelanggan Keperluan Setahun (kuantiti) Bekalan Oleh Pemohon (kuantiti) Tempoh Pasaran Nilai Pasaran (RM) 1.M) 4.000 32.B) 2. 6. Matahari Pagi 3.000 1. Heng Keng (K.P Ent.B – Kedai Borong U. M.000 52. 16 UNTUK PANDUAN YANG TERKINI SILA KE http://janacash.

Carta organisasi seperti di Rajah 1. ‘Memproses snek mengikut kehendak dan selera pengguna’ ORGANISASI SYARIKAT Syarikat diterajui oleh seorang pengurus besar dan 2 pegawai dengan dibantu seramai 4 kakitangan.com . Misi. SNEK RIA FOOD INDUSTRIES menetapkan visi dan misi iaitu: ‘Menjadi pembekal snek ‘Prawn Fingers’ yang terbesar dan terkenal di kawasan Lembah Kelang’. PEMILIK / PENGURUS OPERASI PENGURUS KEWANGAN / PENTADBIRAN PENGURUS PEMASARAN 3 KAKITANGAN BAHAGIAN PEMPROSESAN 1 KAKITANGAN BAHAGIAN PEMBUNGKUSAN 17 UNTUK PANDUAN YANG TERKINI SILA KE http://janacash.SNEK RIA FOOD INDUSTRIES RANCANGAN PERNIAGAAN _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________ RANCANGAN ORGANISASI Visi.

com .SNEK RIA FOOD INDUSTRIES RANCANGAN PERNIAGAAN _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Nama Dan Latar Belakang Kakitangan Utama Syarikat Nama Umur Kelulusan : Berahim : 36 tahun : SPM Jawatan Dalam Syarikat : Pegawai Pemasaran Nama Umur Kelulusan Pengalaman Kerja : Mohd Hazil Izzuan Bin Md Rasib : 26 tahun : Diploma Pemasaran UiTM : Kedai Runcit – 2 tahun Esse Management Services – 1 tahun Jawatan Dalam Syarikat : Pengurus Pemasaran 18 UNTUK PANDUAN YANG TERKINI SILA KE http://janacash.

395 800 28.720 6.140 Jumlah Kos Pengilangan Jumlah Kos Pengeluaran 60.640 580 3.836 26.559 29.SNEK RIA FOOD INDUSTRIES RANCANGAN PERNIAGAAN _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________ PENYATA AKAUN TERKINI SNEK RIA FOOD INDUSTRIES PENYATA PENGILANGAN BAGI TAHUN BERAKHIR 31 DISEMBER 2007 RM Kos Bahan Mentah Stok Awal Bahan Mentah + Belian Tolak Stok Akhir Jumlah Kos Bahan Mentah 2.000 19.200 2.com .260 32.595 Kos Pengilangan Sewa Premis Upah Pekerja Overhead Premis Penyelengaraan Mesin Pembungkusan Susutnilai Mesin 6.735 19 UNTUK PANDUAN YANG TERKINI SILA KE http://janacash.

735 62.699 Kos Jualan Pengiklanan/Promosi Pengangkutan Kos Pengurusan Gaji Pengurus Telefon Penyelenggaraan Kenderaan Alatulis & Alatan Pejabat Daftar Perniagaan DBKL Caj Perakaunan Faedah Sewa Beli Faedah Pinjaman Mara 1 Caj Bank Jumlah Perbelanjaan UNTUNG BERSIH 1.771 9.800 6.240 12.SNEK RIA FOOD INDUSTRIES RANCANGAN PERNIAGAAN _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________ PENYATA AKAUN TERKINI SNEK RIA FOOD INDUSTRIES PENYATA PENDAPATAN BAGI TAHUN BERAKHIR 31 DISEMBER 2007 RM Jumlah Dagangan (Jualan/Pendapatan) Kos Barang Dijual Stok Awal + Kos Pengeluaran Tolak Stok Akhir Kos Barang Di Jual UNTUNG KASAR 94.410 59.332 60.657 34.com .302 564 780 70 0 600 1.356 1.067 2.050 263 102 24.928 20 UNTUK PANDUAN YANG TERKINI SILA KE http://janacash.000 1.

00 30.00 22.500.951.113.50) 19.928.00 (17.50 25.00 16.com .50 2.00 9.00 30.600.00 2.644.000.00 14.410.520.00 22.Bil Belum Bayar Penghutang Sewa Beli ASET/TANGGUNGAN BERSIH ASET TETAP Pembelian Aset Kelengkapan Projek Peruntukan Susutnilai / Susutnilai terkumpul Nilai Bersih JUMLAH ASET LIABILITI/TANGGUNGAN JANGKA PANJANG Pembiayaan MARA 1 DIBIAYAI OLEH Modal Asal Modal Tambahan Ambilan 2006 Ambilan 2007 Untung / (Rugi) Bersih 2006 Untung / (Rugi) Bersih 2007 NILAI BERSIH RM 1.500.268.000.50 6.144.00 40.50 2.50 62.00 2.400.080.224.111.00 0.080.00) (6.50 21 UNTUK PANDUAN YANG TERKINI SILA KE http://janacash.SNEK RIA FOOD INDUSTRIES RANCANGAN PERNIAGAAN _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________ PENYATA AKAUN TERKINI SNEK RIA FOOD INDUSTRIES PENYATA KUNCI KIRA-KIRA PADA 31 DISEMBER 2007 ASSET SEMASA Wang Di Tangan/Bank Stok Akhir Deposit Penghutang Perdagangan LIABILITI/TANGGUNGAN SEMASA Pemiutang Perdagangan Bil .00 36.131.00 0.113.00 10.834.00 0.

500 0 0 0 0 0 0 0 0 6.400 1.500 81.400 1.000 150.000 4.000 6.000 JUMLAH (I + II+III) PERATUSAN PEMBIAYAAN 167.500 17.000 4.000 8.500 81.500 81.300 7. api & air Ubahsuai premis Papan perniagaan JUMLAH III KOS MARA USAHAWAN JUMLAH 1 81.000 8.500 81.000 6.com .000 0 0 0 0 7.800 2.000 0 0 0 0 0 0 7.000 10% 167.500 1 2 3 7.600 6.000 6.600 6.500 0 0 81.000 90% 17.500 1 2 3 4 5 6 7. KOS TETAP 1 Line Machine Production JUMLAH I II.100 3.900 2.100 3.000 8.000 11. KOS BERUBAH Kos Barangan Jualan(KBJ) 3 Bulan Minyak masak Bawang Udang Tepung Cili kering Plastik pembungkus Modal Kerja (3 bulan) Gaji Pengurus Gaji Pekerja Air / Elektrik / Telefon Perjalanan/Pengangkutan Promosi dan Pengiklanan Penyelenggaraan Mesin Alatulis JUMLAH II III.000 11.000 8.500 800 68.600 2.000 7.300 7.900 2.SNEK RIA FOOD INDUSTRIES RANCANGAN PERNIAGAAN _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________ PELAN KEWANGAN Kos Projek dan Sumber Pembiayaan SUMBER PEMBIAYAAN (RM) BIL BUTIR KEPERLUAN I.000 8.000 100% 22 UNTUK PANDUAN YANG TERKINI SILA KE http://janacash.000 7.900 2.500 6.600 2.600 2.000 11.500 800 68.500 800 68.500 17.600 6.400 1.300 7.500 17. KOS PRA OPERASI Deposit Sewa.800 2.000 1 2 3 4 5 6 7 6.000 4.000 8.800 2.100 3.

000 105.000 105.000 105.000 105.900 5.000 70.700 7.000 105.000 70.000 PERBELANJAAN Perbelanjaan Modal 1.520 9.000 105.000 140.000 140.000 70.000 BULAN 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 JUMLAH 1 9.000 140.000 70.500 23 UNTUK PANDUAN YANG TERKINI SILA KE http://janacash.com .000 70.520 70.000 658. Pelbagai Deposit : Deposit Elektrik.500 81.000 140.000 70.000 70.000 140.000 105.900 JUMLAH 1.000 140.000 1.260.000 140.000 140.000 105.520 9.SNEK RIA FOOD INDUSTRIES RANCANGAN PERNIAGAAN _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________ PERINCIAN ALIRAN KEWANGAN 3 TAHUN Unjuran Jualan Bulanan 3 Tahun TAHUN 2 105. Pembelian/Perbelanjaan Aset : Kos Mesin & Peralatan Operasi 1 Line Machine Production JUMLAH (RM) 81.000 105.000 105.600 2.000 70.000 105.000 1.560 3 140.000 140.680.000 140.000 140. Air dan Talipon Deposit Sewa RM 1.

542 PERKARA Promosi dan Pengiklanan Pengangkutan Gaji Pengurus Telefon Penyelenggaraan Kenderaan Alatulis JUMLAH 1 3.300 40.880 1.300 40.040 3 3.000 1.400 6.300 40.600 Perbelanjaan Perkilangan Bulanan TAHUN 2 22.225 30.000 20.800 38.923 24.552 1.409 81.com .300 483.056 78.225 30.225 30.600 34.600 9.660 3 22.300 40.000 20.069 24 UNTUK PANDUAN YANG TERKINI SILA KE http://janacash.225 30.300 40.951 20.300 40.225 30.720 75.969 9.303 PERKARA Sewa Premis Upah Pekerja Overhead Premis Penyelenggaraan Mesin Pembungkusan JUMLAH 1 22.780 9.225 362.700 3 40.513 3.000 20.225 30.300 40.440 5.300 40.336 6.225 30.780 34.225 30.969 35.000 188.000 24.000 1.450 24.000 20.000 1.000 20.951 2.320 6.500 6.512 5.800 40.000 20.000 20.300 40.300 40.654 7.250 3.225 30.000 20.300 40.800 42.951 2.225 30.853 TAHUN 2 30.588 5.225 30.078 Perbelanjaan Pengurusan Bulanan TAHUN 2 3.575 7.000 3.SNEK RIA FOOD INDUSTRIES RANCANGAN PERNIAGAAN _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Kos Barang Dijual BULAN 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 JUMLAH 1 2.240 1.

976 4.373 4.361 3.SNEK RIA FOOD INDUSTRIES RANCANGAN PERNIAGAAN _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Perbelanjaan Pengurusan Tahunan TAHUN 2 70 240 600 910 70 240 600 910 PERKARA Pembaharuan lesen MPAJ Caj Perakaunan JUMLAH 1 3 70 240 600 910 Anggaran jangka hayat aset tetap ASET TETAP Van Mesin Ubahsuai Kilang J.com .Hayat (Thn) 10 10 5 Kaedah garis lurus Anggaran kadar peningkatan tahunan modal kerja KADAR PENINGKATAN MODAL KERJA Kadar kenaikan modal tahun 2 Kadar Kenaikan modal tahun 3 Anggaran nilai stok barang siap dan bahan mentah akhir tahun STOK BARANG SIAP AKHIR TAHUN Tahun 1 Tahun 2 Tahun 3 STOK BAHAN MENTAH AKHIR TAHUN Tahun 1 Tahun 2 Tahun 3 RM 3.243 5.628 RM 1.218 5% 5% Anggaran peningkatan modal kerja KADAR PENINGKATAN MODAL KERJA Kadar kenaikan modal kerja tahun 2 Kadar kenaikan modal kerja tahun 3 5% 5% 25 UNTUK PANDUAN YANG TERKINI SILA KE http://janacash.

SNEK RIA FOOD INDUSTRIES RANCANGAN PERNIAGAAN _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Cadangan Pembayaran Balik Pinjaman BAYARAN BALIK PINJAMAN MARA 150.143 75.429 1.714 23.286 21.571 0 Jumlah Kadar Faedah Tempoh Pembayaran balik bermula Kaedah Amaun Pokok Sebulan Amaun Faedah Sebulan Tahun 1 2 3 4 5 6 7 8 26 UNTUK PANDUAN YANG TERKINI SILA KE http://janacash.857 21.571 139.786 RM 143 Pokok Faedah Jumlah Bayaran Baki Pokok 10.714 857 11.000 21.714 10.429 1.143 10.714 23.714 23.429 1.571 21.com .429 1.143 21.143 32.714 23.143 53.429 1.714 857 11.000 8% 84 BULAN JULAI 2008 GARIS LURUS RM 1.143 117.429 1.714 23.143 96.714 23.429 21.

500 6.337 438.056 17.400 6.552 1.com .361 360.618 564.336 6.039 27 UNTUK PANDUAN YANG TERKINI SILA KE http://janacash.240 1.409 17.310 81.720 17.575 7.961 5.976 187.800 40.320 6.976 362.000 482.676 4.361 483.961 Kos Pengilangan Sewa Premis Upah Pekerja Overhead Premis Penyelengaraan Mesin Pembungkusan Susutnilai Mesin Jumlah Kos Pengilangan Jumlah Kos Pengeluaran 22.310 75.800 42.078 263.853 189.315 TAHUN III RM 4.800 38.654 7.310 78.677 TAHUN II RM 1.880 1.653 1.SNEK RIA FOOD INDUSTRIES RANCANGAN PERNIAGAAN _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________ SNEK RIA FOOD INDUSTRIES UNJURAN PENYATA PENGILANGAN BAGI 3 TAHUN TAHUN I RM Kos Bahan Mentah Stok Awal Bahan Mentah + Belian Tolak Stok Akhir Jumlah Kos Bahan Mentah 800 188.600 487.303 22.660 22.700 364.

504 396.600 70 240 600 0 263 180 857 48.373 564.115.747 3.714 51.560 TAHUN II RM 1.818 347.250 3.000 1.337 265.049 1.260.628 564.056 3.000 3.588 5.000 1.850 3.SNEK RIA FOOD INDUSTRIES RANCANGAN PERNIAGAAN _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________ SNEK RIA FOOD INDUSTRIES UNJURAN PENYATA PENDAPATAN BAGI 3 TAHUN Jumlah Dagangan (Jualan/Pendapatan) Kos Barang Dijual Stok Awal + Kos Pengeluaran Tolak Stok Akhir Kos Barang Di Jual UNTUNG KASAR TAHUN I RM 658.373 436.158 0 675 1.714 52.039 569.463 3.513 3.206 772.680.000 24.450 24.410 263.784 1.103 219 345 1.000 TAHUN III RM 1.com .216 Kos Jualan Pengiklanan/Promosi Pengangkutan Kos Pengurusan Gaji Pengurus Telefon Penyelenggaraan Kenderaan Alatulis & Alatan Pejabat Daftar Perniagaan DBKL Caj Perakaunan Faedah Sewa Beli Faedah Pinjaman Mara 1 Caj Bank Faedah Pinjaman Mara 2 Jumlah Perbelanjaan UNTUNG BERSIH 3.512 5.412 4.780 70 240 1.600 9.969 9.243 262.243 438.062.923 24.440 5.488 823.969 70 240 1.000 1.398 28 UNTUK PANDUAN YANG TERKINI SILA KE http://janacash.780 9.618 441.000 2.861 5.512 5.

952) (17.676 2.373 7.268 9.206 773.770 100.com .600 57.235) 0 19.215.154.000 1.500 429.884 3.556 2.714 25.219 25.101) (38.600 10.500 1.176 TAHUN III 2.000 431.262.857 1.150 74.195.152 0 1.101) (38.286 527.714 2.500 2.101) 0 0 19.289.140 87.203 5.206 0 0 527.500 0 0 2.262.928 347.500 0 0 2.000 167.268 9.727 TAHUN II 1.600 10.136 158.460 1.628 7.177.174.928 347.564 ASET/TANGGUNGAN BERSIH (i)-(ii) ASET TETAP Pembelian Aset Kelengkapan Projek Peruntukan Susutnilai / Susutnilai terkumpul Nilai Bersih JUMLAH ASET ( iii + iv ) LIABILITI/TANGGUNGAN JANGKA PANJANG Pembiayaan MARA 1 Pembiayaan MARA 2 DIBIAYAI OLEH Modal Asal Modal Tambahan Ambilan 2006 Ambilan 2007 Ambilan Tahun I Ambilan Tahun II Ambilan Tahun III Untung / (Rugi) Bersih 2006 Untung / (Rugi) Bersih 2007 Untung / (Rugi) Bersih Tahun I Untung / (Rugi) Bersih Tahun II Untung / (Rugi) Bersih Tahun III NILAI BERSIH 158.429 2.136 0 96.243 7.262.000 167.460 87.000 2.000 (17.600 71.289.836 4.206 773.714 29 UNTUK PANDUAN YANG TERKINI SILA KE http://janacash.770 529.997 158.830 100.Bil Belum Bayar Penghutang Sewa Beli 2.268 9.152 1.000 (17.063.000 (17.150 2.131) (6.136 25.218.952) (17.500 0 0 2.235) (35.778 139.952) (17.SNEK RIA FOOD INDUSTRIES RANCANGAN PERNIAGAAN _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________ SNEK RIA FOOD INDUSTRIES UNJURAN 3 TAHUN PENYATA KUNCI KIRA-KIRA ASSET SEMASA Wang Di Tangan/Bank Stok Akhir Deposit Penghutang Perdagangan TAHUN I 410.600 10.600 84.978) 19.450 74.000 167.227 2.289.131) (6.928 347.131) (6.219 0 117.064 LIABILITI/TANGGUNGAN SEMASA Pemiutang Perdagangan Bil .

Pihak SNEK RIA FOOD INDUSTRIES amat berkeyakinan penuh pihak MARA dapat meluluskan permohonan pembiayaan kewangan berjumlah RM 150.000 bagi menjayakan perniagaan ini 30 UNTUK PANDUAN YANG TERKINI SILA KE http://janacash.com . Keuntungan syarikat dapat dilihat meningkat secara dinamik dari masa ke semasa.SNEK RIA FOOD INDUSTRIES RANCANGAN PERNIAGAAN _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________ KESIMPULAN Berdasarkan faKtor-faktor yang telah dinyatakan dalam rancangan perniagaan ini. dapat dirumuskan bahawa perniagaan pemprosesan makan ringan ‘Prawn Fingers’ mampu memberi pulangan yang lumayan dalam jangka masa panjang.

Permit Perniagaan MPAJ (dalam proses kelulusan) 10. Salinan Pendaftaran Perniagaan 2. Sebutharga Mesin 11. Surat tawaran pinjaman MARA 5. Sijil Kursus Asas Kebersihan & Penyediaan Makanan 8.com . Gambar 31 UNTUK PANDUAN YANG TERKINI SILA KE http://janacash. Kad Perakuan Suntikan Pengendali Makanan TY2 9.SNEK RIA FOOD INDUSTRIES RANCANGAN PERNIAGAAN _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________ LAMPIRAN 1. Perjanjian sewa premis 7. Penyata Kewangan 6 bulan Terakhir 4. Slip bayaran pinjaman MARA 6. Penyata akaun pelanggan 12. Sebut Harga Mesin Memproses ‘Prawn Fingers’ 3.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful