P. 1
Csúcson a migrációt

Csúcson a migrációt

|Views: 0|Likes:
Published by Berényi Zoltán
Gazdag magyar, ne menj külföldre!
Gazdag magyar, ne menj külföldre!

More info:

Categories:Types, Research
Published by: Berényi Zoltán on Jul 29, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/14/2014

pdf

text

original

Csúcson a migrációt tervezők aránya</h1>

2012.11.24. 1:13

[hírek: ] [kutatások: ] [szolgáltatások: adatbank | adatfelvétel | gazdaságkutatás | tárki-tudok [kiadványok: ] [TÁRKI-ról | ügyfeleink | munkatársaink ] [honlaptérkép | kapcsolat ] keresés ] [en:english ] Érték-elkötelezett szakszerűség Körültekintő elemzések Megbízható adatok Nyitóoldal Kutatások Szolgáltatások Hírek Kiadványok A TÁRKI-ról Segítség English / Angol

Csúcson a migrációt tervezők aránya
Az elmúlt 20 évben sose volt ilyen magas a magyarok körében a migrációt tervezők aránya: mára minden ötödik magyar felnőtt tervezi, hogy rövid- vagy hosszú távon külföldön vállal munkát vagy véglegesen kivándorol. Mindez egy néhány éve tartó, egyértelműen növekvő trend eredménye, hiszen 2010 óta másfélszeresére nőtt a külföldi munkavállalást vagy kivándorlást tervezők aránya – derül ki a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet márciusi kutatásából. A magyar lakosság migrációs potenciálja, azaz azok aránya, akik külföldi munkavállalást vagy letelepedést terveznek, a kilencvenes évekhez képest a 2000-es évek elejére megnőtt. 2010 óta a rövid- és hosszú távú munkavállalás szándéka (különösen az utóbbi) erősen nő, a kivándorlást tervezők aránya lényegében változatlan. 2012 elején a felnőtt lakosság 13%-a tervezi, hogy néhány hétre vagy hónapra, 16%-a, hogy pár évre külföldre menne dolgozni, 7%-uk kivándorolna. Mint az ábrán látható, a 2012-ben mért migrációs potenciál (ide értve a háromfajta migrációs terv halmozott arányszámát is, ami 2012-ben 19%) a valaha mért legmagasabb értéket mutatja, így már minden ötödik magyar felnőtt azt tervezi, hogy rövidebb-hosszabb időre külföldre költözik.

A migrációs szándék alakulása a tervezett migráció időtávja szerint, 1993–2012 (%)

Forrás: TÁRKI Monitor és Omnibusz felvételek, 1993–2012. március

Vannak természetesen olyan társadalmi csoportok, amelyek esetében az átlagosnál (19%) magasabb a (halmozott) migrációs hajlandóság mértéke. Ez leginkább a fiatalokra, illetve azokra a társadalmi csoportokra jellemző, amelyek körében magas a fiatalabbak aránya, s ezen túlmenően még a gazdasági-társadalmi helyzetük és jövőjük sem rózsás (munkanélküliek, roma származásúak). A migrációs tervet fontolgató társadalmi csoportok közül kiemelendő, hogy minden második 30 év alatti magyar felnőtt, azaz a 18-29 évesek közel fele gondolkodik így, a Jobbik szavazóinak pedig a harmada tervezi, hogy külföldre költözik.

Az átlagosnál magasabb migrációs hajlandóságú társadalmi csoportok (%)

Forrás: TÁRKI Omnibusz felvétel 2012. március

http://www.tarki.hu/hu/news/2012/kitekint/20120523_migracio.html

1/2 oldal

oldal tetejére előző oldal TÁRKI: Szakpolitikai elemzések.24. Adatbányászat 1985 óta.hu/hu/news/2012/kitekint/20120523_migracio. azaz a külföldre költözést tervezők célországai 2012-ben is azok.html 2/2 oldal . a kivándorlást tervezők célországainak összetétele pedig a legheterogénebb.fax: +36 1 309 7666 Kapcsolat Imprint .TÁRKI Webmail http://www.hu telefon: +36 1 309 7676 . mint a munkavállalási célú migráció esetében. Társadalom.11. Emellett az is érdekes. 1112 Budapest Budaörsi út 45 . hogy a kivándorlás céljaként a magyarok mentális térképen jobban látszik az USA és Kanada.mailto:tarki@tarki. Németország és az Egyesült Királyság. A migrációs potenciál iránya a tervezett migráció időtávja szerint (%) Forrás: TÁRKI Omnibusz felvétel 2012. Felmérések. TÁRKI Zrt. március Sik Endre. A migráció tervezett időtávja szerint azonban kisebb eltérések figyelhetők meg a célországok összetételében: a rövidtávú migráció iránya a legkoncentráltabb (a három leggyakrabban választott ország az összes választás kétharmadát teszi ki). Társadalomstatisztika.és gazdaságkutatás.Csúcson a migrációt tervezők aránya</h1> 2012.tarki. amelyek korábban voltak: elsősorban Ausztria. 1:13 A migrációs potenciál irányai.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->