TINGKATAN 1

BAB 1 SEJARAH DAN KITA

1. Pengertian/Maksud Sejarah diberi oleh: Ibn Khaldun - perabadan, perubahan, sifat-sifat masyarakat manusia. Herodotus - penceritaan tindakan manusia dan sebab mereka melakukannya Mohd Yusof Ibrahim - catatan atau rekod peristiwa masa lalu 2. Sumber Sejarah (perlu dibuat taksiran, pemilihan, pertimbangan / penilaian dan penyelidikan saintifik untuk membuktikan kebenaran/kesahihan) 3. Ciri-ciri sejarah Contoh Tepat dan benar Mengistiharaan Putrajaya sebagai Wilayah Persekutuan. Penting dan bermakna sambutan Hari Kemerdekaan Sebab dan akibat Sebab-sebab kemasukan imigran Cina / India 4. Sumber Pertama / primer memberi gambaran tentang perabadan sesebuah masyarakat.(bersifat asli dan belum diolah) a. artifak / monumen / bahan ciptaan tinggalan sejarah terdapat di Tapak Bandar Kedah Tua dan Candi Lembah Bujang. b. manuskrip, surat khabar sezaman (disimpan di Arkib Negara) c. batu bersurat di Kuala Terengganu ( menunjukkan tarikh kedatangan Islam dan penemuan tembaga purba pada kurun ke-13 dengan tulisan al-Quran) d. catatan asal, dairi / buku harian, surat peribadi, minit-minit mesyuarat dan fail rasmi kerajaan. 5. Sumber Kedua / sekunder (fakta yang telah diolah / diterbitkan) - Laporan, majalah, jurnal, risalah, kajian dan ensiklopedia, buku. 6. Kaedah mendapat sumber sejarah i. Kaedah LISAN (temubual, tiada kebenaran atau kesahihan diragui kerana ucapan, cerita/pengisahan) ditokok tambah dengan sastera rakyat seperti mitos, dongeng, lagenda dan puisi. ii. Kaedah BERTULIS / Catatan penulisan ahli sejarah dahulu seperti manuskrip. iii. Kaedah ARKEOLOGI (cari Sumber sebenar, seperti: fossil, batu bersurat dan gali) artifak di gua. 7. Faedah mempelajari sejarah ialah i. memberi iktibar / perangsang. ii. menjadi berwawasan iii. mempertahankan kedaulatan negara iv. membentuk keperibadian negara v. dapat melahirkan perasaan jati diri tinggi / patriotisme vi. menggelakkan kita mengulangi kesilapan masa lalu

6

www.andrewchoo.edu.my

berkembang menjadi pusat perdagangan dan menguasai jalan perdagangan India-China . Kota Tampan dan Manusia Perak di Gua Gunung Runtuh di Perak.setiap benda seperti batu dan pokok mempunyai semangat .andrewchoo.my .pentadbiran yang sistematik 7 www. Kedah Tua dan Chih Tu di Tanah Melayu. Tingkayu di Sabah. Paleolitik b. Bukit Jawa. Kedah Tua. Hidup berpindah-randah (Nomad) dan memungut hasil hutan. Zaman a.Menerokai tamadun 2. v. 2. lukisan lama di Gua Niah di Sarawak. Majapahit dan Melaka . i. Pengebumian menggunakan kepingan batu mempunyai adat resam dan kepercayaan tertentu. Srivijaya.TINGKATAN 1 BAB 2 ZAMAN PRASEJARAH . Hidup menetap (bercucuk tanam dan penternakan). iv. Neolitik c. Alat penetak untuk menetak pokok dan alat genggam untuk memotong daging. a) Palembang. 1. Santubong. Alat batu seperti beliung (untuk mengetam kayu dan menggali tanah) dan pemukul kulit kayu (untuk meleperkan dan menghaluskan kulit kayu). Penemuan manik. berdagang secara tukar barang berdagang (Sistem Barter).Menghargai khazanah . 3.Memupuk perasaan cinta kepada negara. Kelantan. Kepercayaan Anisme. Alat repihan untuk meraut dan memotong daging.Buddha melalui kegiatan perdagangan. Pelabuhan Awal (entreport ) menjadi orang tengah / Kerajaan Awal / Maritim (tertumpu di muara sungai / mahir membina kapal / menguasai ilmu pelayaran / pusat perdagangan/ pengumpulan). duit perak. Kuala Selinsing. Logam Ciri-ciri mempunyai peralatan batu. ii. tiada pengeluaran hasil tempatan / tiada tanah subur atau hasil bumi.diamalkan oleh masyarakat Zaman Prasejarah TINGKATAN 1 BAB 3 KERAJAAN AWAL DI ASIA TENGGARA 1.Mengenali budaya . Kemajuan dalam penciptaan barang perhiasan seperti kalung. Gunung Jerai menjadi panduan / penunjuk arah kepada pedagang untuk singgah di Pelabuhan Sungai Mas dan Lembah Bujang. peralatan logam (gangsa / besi) dan mula berdagang (pelabuhan / sungai) ditemui di Gua Harimau (Perak). peralatan tembikar di Bukit Tengkorak. barangan kaca di Lembah Bujang.edu. Sungai Tembeling (Pahang)(kapak dan mata lembing). Kedah Tua adalah bukti wujud pelabuhan entrepot / perdagangan. Changkat Menteri (Perak). dipengaruhi agama Hindu . kubur lama. Kajian sejarah penting untuk : . anting-anting dan gelang di Gua Cha. Hidup menetap(bercucuk tanam dan penternakan). iii. Majapahit maju sebagai pelabuhan antarabangsa kerana keberkesanan pentadbiran yang sistematik.

daripada perkampungan nelayan menjadi pelabuhan entrepot / antarabangsa. Parameswara mendakwa Temasik pernah menjadi naungan Palembang. Angkor dan Majapahit b.) 2. pemerintah Temasik tetapi membunuh Temagi. Srivijaya berkembang a. d. (merupakan pahlawan. seperti Angkor dan Funan di pedalaman sekitar Tasik Tonle Sap.edu. Parameswara melarikan diri ke Muar kemudian Melaka kerana dikejar Siam akibat membunuh Temagi (pegawai Siam).berasaskan undang-undang Manu c) Palembang . Temasik dan Lingga (mengikut laporan Tome Pires) 3. mempunyai pentadbiran diraja berkuasa mutlak. Panjajahan Parameswara Palembang  Temasik  Muar  Sening Ujung  Bentam  Melaka iv.menerima pengaruh Hindu-Buddha .mengamalkan konsep Devaraja . Diselamatkan oleh Temagi.b) Majapahit . Sanskrit Amalaka pokok Melaka Sejarah Melayu (menceritakan pelanduk menendang anjing buruan. Selat Sunda dan Laut Jawa dengan menakluk kerajaan-kerajaan lain. menerima pengaruh agama Hindu-Buddha (seperti pembinaan pusat agama Angkor Wat di Funan). tentera dan daerah yang cekap dan pemimpin yang berwibawa.diasaskan oleh Raden Wijaya . pendayung yang handal dan mahir membuat senjata) yang berasal dari Bentan.(ancaman kuasa luar) ii. iii. Arab Mulaqah/Malakat pertemuan/perhimpunan Perdagang Arab (Mitos Hindus) segala dagang b. menguasai perdagangan di Selat Melaka. Raja Funan pertama. 4. Asal Usul Nama Melaka Bahasa Nama Melaka Maksud Sumber a. mendapat bahan mentah seperti rempah-ratus secara peluasan / penaklukan (menguasai laluan perdagangan) dan berhubung dengan penduduk di pedalaman c. Kemajuan Kesultanan Melaka . TINGKATAN 1 BAB 4 PENGASASAN KESULTANAN MELAYU 1. menyebarkan agama Hindu ke Chih Tu. Temasik berpotensi maju kerana kedudukan strategik. Terdapat pengairan dan empangan / kolam air / baray. cuba membebaskan Palembang dari Majapahit dan melarikan diri ke Temasik akibat diserang oleh Majapahit.my . Champa. memiliki semangat taat setia. Keazaman Parameswara membentuk Kerajaan sendiri (membentuk Kerajaan Berdaulat) i.mencapai kegemilangan semasa pemerintahan Hayam Wuruk dan dibantu oleh Patih Gajah Muda. Kerajaan Agaria (negara pertanian dan penternakan) i. Dibantu oleh Orang Laut-menjaga keselamatan Selat Melaka. Tumpuan pelbagai pedagang asing / Terdapat pelbagai bahasa dipertuturkan/ Pelbagai matawang digunakan / Sesak dengan kapal kerana: 8 www.andrewchoo. kerana hendak menjadi pemerintah Temasik. iii. ii. 3. Raja Kaundi digelar Kurung Bernam (simbol kekuasaan).

angkatan laut yang kuat / pahlawan (orang laut / orang Selat) untuk menjamin keamanan/ keselamatan perairan Selat Melaka. Keberkesanan / kecekapan sistem pentadbiran / kepimpinan / kebijaksanaan pemerintah/ kewibawaan dan berwawasan / sistem pemerintahan teratur / Angkatan tentera yang kuat. d. i. Kesan hubungan diplomatik dengan China akibat lawatan Laksamana Yin Ching dan Cheng Ho (Melaka dilindungi/keselamatan terjamin / Pengiktirafan daripada Negara China / penghantaran ufti ditamatkan dan Melaka bebas daripada ancaman Siam dan Majapahit.edu.a. pengeluaran surat kebenaran untuk berurus niaga kepada pedagang (surat ini memudahkan urusan perdagangan dan memberi sumber pendapatan kepada kerajaan Melaka). h. f. g. (Sultan berfikiran strategik mengadakan hubungan dengan Negara China ) j.bukit-bukau sesuai untuk panduan kapal dan sebagai kubu pertahanan . menghantar ufti kepada Siam untuk mengelakkan ancaman.laut yang dalam dan pantai terlindung (tetapi tiada tanah subur atau hasil laut). 5.mengangkut barang dari kapal pedagang ke daratan. Jong . c.. 4. beras diimport masuk dari Siam ke Melaka tanpa cukai untuk menampung keperluan makanan / penduduk. Mengubal Undang-undang Laut yang berkesan untuk menjaga keamanan. Pembesar Melaka Tugas Kawasan Pegangan / Pemakanan / Percukaian diberi kepada pembesar untuk mendapat sokongan Taat Setia kepada Sultan (mengukuhkan kedudukan Sultan) (membolehkan pembasar memungut cukai ) (a) Bendahara (b) Bendahari - Pemangku Sultan/Perdana Menteri Penasihat Raja Ketua Hakim Ketua Angkatan Perang Urusetia Istana memungut hasil/ufti Ketua Syahbandar 9 Muar dan Bentan Sening Ujung dan Kampar www.pedagang Cina tidak perlu membayar cukai sebaliknya memberi hadiah dan pedagang India membayar 6% cukai manakala pedagang Arab 3% (berdasarkan hubungan antara pemerintah). mengumpul hasil keluaran perdagangan. e. cukai berpatutan (keutamaan) . Negera China mendapat perdagangan luas. Pembuat senjata dan pendayung yang handal.andrewchoo. tenaga kerja dan bekalan air bersih dan makanan. . kedudukan geografi yang strategik membawa kemajuan dan pengasasan kerajaan Melaka. b. kemudahan urusniaga dan pelabuhan menyimpan barang.terdpt pokok api-api & pokok bakau – benteng ketahanan semula jadi (kesyukuran daripada Tuhan) .my .

edu. a. Perluasan kuasa Melaka oleh Sultan Mansur Syah dan Muzaffar Syah . d. campur tangan politik di negara Parsi sebagai rakan setaraf (membantu Parsi mengalahkan Aru & menumpaskan golongan perampas takhta).(diiktiraf sbg sebuah kerajaan) c. dan Beruas secara sukarela menjadi jajahan takluk Melaka.(c) Temenggung (d) Laksamana (e) Syahbandar - (f) Sultan (g) Hulubalang (h) Biduanda Ketua Polis/Hakim darat Ketua Protokol Istana Ketua Angkatan Laut Ketua Duta/Utusan Pengawal Peribadi Raja Urus cukai/Hakim pelabuhan Keselamatan pedagang/mengawal pasar dan gudang Mengawal sistem timbangan Ketua angkatan tentera Ketua agama Islam Ketua hubungan diplomatik Pahlawan orang suruhan raja membawa alat kebesaran raja Temasik Sungai Raya dan Siantan TINGKATAN 1 BAB 5 KEGEMILANGAN MELAKA a. bahasa perantaraan di Kepulauan Melayu 3. Ketokohan Bendahara Tun Perak – kepimpinan yang cekap a.(Parameswara berfikiran strategik) 2. Negara China mendapat perdagangan di Selat Melaka. Siak. tidak menderhaka (bersifat taat setia) walaupun anaknya. Berwibawa dan cekap dalam tugasnya – Digelar pelantik raja kerana berkuasa dalam pemilihan raja. Kampar. perkahwinan politik menyebabkan Pahang. bahasa rasmi Melaka b. Kesan Hubungan Diplomatik dengan China (Hasil lawatan Laksamana Yin Ching dan Cheng Ho). Kedah. dapat menguasai Selat Melaka kerana mendapat perlindungan daripada China (keselamatan negeri terjamin) dan penghantaran ufti ke Siam ditamatkan. RiauLingga. b.andrewchoo. penaklukan ke Tanah Melayu. Tun Besar dibunuh oleh Raja Muhammad. Kedah. e. Kedaulatan / keselamatan Melaka terjamin. Pattani. Bahasa Melayu menjadi Lingua Franca di Kepulauan Melayu kerana merupakan : a. c. menakluk Siak dan Kampar untuk mengawal pengeluaran emas.my 1. Akibatnya. b. cop mohor dan payung kuning). dan pantai timur Sumatera dengan mengarahkan pentadbiran kawasan pegangan ini kepada pembesar sendiri untuk mendapatkan sokongan taat setia kepada Sultan. Inderagiri dan Jambi menjadi naungan Melaka. Raja Melaka dapat pengiktirafan / keselamatan daripada Raja China (sepesalinan baju sutera. d. Melaka berkembang menjadi pusat perdagangan/tumpuan perdagang asing. b. 4. Bebas daripada ancaman Siam dan Majapahit. Raja Muhammad dibuang ke Pahang menjadi 10 www.

perdagangan (galakkan kepada pedagang asing) c.my . Keutamaan diberi kepada saudara sejagat c. Perkahwinan b. dilengkapi semasa S. Hikayat-hikayat digunakan sebagai perantara untuk menyebarkan agama islam dan memberi pengajaran.andrewchoo. Karya Undang-undang di Melaka .Hikayat Amir Hamzah . 8. Prinsipnya mudah difahami 14. Hukum Kanun Melaka (Karya Undangundang digubal semasa pemerintahan S. Siak dan Kampar e. Islam datang ke Melaka secara : a. selamat. jurubatu dan malim adalah pembantu nakhoda. d. 11. 7. Pendakwahan /Peranan Mubaligh / Ulama c.Sultan Pahang kerana Raja Muhammad tidak akan di pilih oleh Tun Perak sebagai waris Sultan Melaka.Muhammad Shah. 11 www. Kepimpinan yang cekap menghadapi serangan dengan mengikat beratusratus jamung (obor-obor) pada pokok kelapa untuk menakutkan tentera Siam(kemantapan strategi yang bijak) 5. 12. b. disusun semasa S. menyebabkan perniagaan berjalan lancar. 9. unsur Islam dalam pentadbiran secara musyawarah. Kalimantan.Mahmud Shah) a.Hikayat Muhammad Ali Hanafiah . b. pendakwahan oleh ulama ke Pulau jawa. menggubal perjanjian dan guru kepada putera. bertanggungjawab mengembangkan agama Islam di Melaka. Agama Islam mudah diterima kerana a. Penyebaran Islam oleh Melaka oleh Sultan Mansur Syah dan Muzaffar Syah secara: a.Hukum Kanun Melaka . Layanan istimewa daripada pemimpin b.Hikayat Iskandar Zulkarnian 15. Sultan Mansur Syah dan Muzaffar Syah sangat berminat dalam persoalan agama. Kedah. tempat perbincangan. Sultan Alauddin Riayat Syah – kepimpinan melalui teladan dengan menyamar sebagai rakyat dan meronda pada waktu malam untuk menjaga keamanan / keselamatan. tanggungjawab raja dan pembesar c. Selatan Filipina. c. Institusi Kesultanan Melaka a. menterjemahkan kitab Islam dan mempelajari agama Islam. Jurutulis: mengarang surat rasmi raja. kepentingan negara melebihi keperluan keluarga dengan mengarahkan tenteranya membawa bersama keluarga ke medan perang untuk menaikkan keberanian / semangat perjuangan tentera. Hikayat Sastera Terjemah di Melaka . pegawai kiwi. perkahwinan politik putera-puteri ke Pahang. hak istimewa Raja b. c. penaklukan / peranan raja b. Perdagangan 13. 6. d. askar upahan digalakkan d. Undang-undang Laut Melaka a. kegiatan intelektual. Melaka juga digelar “Serambi Mekkah” tempat belajar urusan menunaikan Haji sebelum ke Mekkah.edu.Undang-undang Laut Melaka 16. 10. Islam menjadi agama rasmi dan tulisan Arab dijadikan tulisan Jawi. pelabuhan diurus dengan baik dan menyakinkan pedagang.menghantar pembesar ke Parsi untuk mendapatkan jawapan tentang agama. Istana dijadikan tempat pertemuan ulama. .(nakhoda ialah raja di laut).Muzaffar Shah.

) b. a. (Pengajaran: Perlu berhati hati dalam tindakan. (Iktibar: setia kepada negara. a.menjalinkan hubungan diplomatik antara Portugal dengan Melaka b. Faktor-faktor kejayaan Portugis menakluk Melaka: a. Tujuan kedatangan Portugis ke Timur. dibebaskan tawanan Portugis ii. 8.edu. Rakyat Melaka bersatu padu merampas balik jambatan penting yang diserang . Kedatangan Lopez de Sequeire . Bantuan beberapa tongkang daripada pedagang Cina kepada Portugis. persengketaan pemerintah (menguasai pengaruh ) (Iktibar Bersatu padu dalam masyarakat) d. Tindakan Sultan Muzaffar Syah mengatasi perpecahan dikalangan pembesar golongan Tamil-Islam a. Portugis menerima rahsia ketahanan daripada Si Kitol. b. persaingan kaum Tamil Islam dan Melayu Islam ( iri hati dan fitnah / pilih kasih pemimpin) c. 10.kekuatan kubu A’Famosa 9. e. memujuk Tun Ali meletak jawatannya. Perpecahan masyarakat Melayu Islam dan Tamil Islam (Perpaduan terjejas). Penggantungan kepada askar upahan yang melarikan diri / berpaling tadah / tidak terlatih. Buku Hikayat Muhammad Ali Hanafiah mengisahkan keberanian pahlawan dan dijadikan bahan cerita semasa Portugis menyerang Melaka untuk menaikkan semangat juang askar untuk mempertahankan Melaka. 6. Kepimpinan Alfonso c. Rebutan kuasa pembesar tempatan / masalah perpaduan. Senjata mundur / tradisional. f. 4. Kelemahan kepimpinan .Sultan Mahmud Shah telah membunuh sekeluarga Bendahara Tun Mutahir tanpa usul – periksa setelah difitnah kekayaan beliau melebihi Sultan. Berjaya menguasai jambatan Sungai Melaka. c. Pedagangan asing berpindah ke pelabuhan Acheh. Kemerosotan Melaka akibat : a. perebutan kuasa pembesar / masalah perpaduan / pecah-belah (Iktibar Rakyat perlu bersatu padu) b.TINGKATAN 1 BAB 6 KEMEROSOTAN MELAKA oleh Portugis. Kedatangan Portugis 3. galakan Putera Henry / Kemegahan (Glory) b. melantik Tun Perak sebagai bendahara 2.) e. a. Faktor – faktor kejatuhan Melaka. dibayar ganti rugi iii. Meyebarkan agama Kristian (Gospel) 12 www. dibenarkan membina kubu di Melaka c. d. Kesannya. Senjata moden/meriam dapat menembak jarak jauh. Patani. Kekuatan Portugis selama 130 tahun di Melaka kerana . Tentera terlatih b. Batam dan Brunei kerana dasar perdagangan Portugis berubah iaitu mengenakan cukai tinggi di Melaka.andrewchoo. e.my 1. 5. menceraikan isterinya untuk dikahwin kepada Tun Ali c. 7. (Melaka jatuh diserang oleh Portugis apabila tuntutan tidak dipenuhi oleh Sultan Muhamad Shah) Sultan Melaka kehilangan kedaulatan negeri / menjadi jajahan takluk Portugis. Bantuan tongkang dari luar (orang Cina) d. kerajaan Melaka menjadi semakin lemah dan perpaduan terjejas. Tuntutan Alfonso kepada Sultan Muhd Syah i.

Pelantikan Bendahara Tun Abdul Jalil sebagai Sultan Abdul Jalil Riayat Shah IV memulakan kesultanan Johor daripada keturunan Bendahara. Johor bergabung dengan portugis menyerang Aceh.c.(berusaha mendapat Melaka semula) Melaka  Pagoh  Muar  Pahang  Bentan  Kampar BAB 7 JOHOR MENEGAKKAN SEMULA KEWIBAWAAN KESULTANAN MELAKA 1. TINGKATAN 1 13 www. kemudahan perdagangan / perkembangan persuratan. Ibu negeri Johor berpindah sebagai strategi ketahanan/peperangan kerana ancaman luar. a. Pergerakan Sultan Mahmud Shah berusaha mempertahankan kedaulatan bangsa selepas kejatuhan Melaka. antara Johor. (Sayung Pinang   Johor Lama   Kota Tinggi   Batu Sawar) c. Raja Sulaiman. kejatuhan Potugis di Melaka b.(Iktibar: bersifat patrotisme mempertahankan ketuanan/kedaulatan bangsa) d. Pembesar Johor meminta bantuan Belanda untuk mengusir orang Bugis dari Riau. Perang Tiga Segi berakhir apabila Johor bergabung dengan Belanda dan berjaya mengalahkan Portugis di Melaka. mencampuri urusan pentadbiran Johor dan menyebabkan kemerosotan kerajaan Johor. putera Sultan Abdul Jalil berpakat dengan anak raja Bugis lima bersaudara untuk mengusir Raja Kechil bagi mendapatkan semula kuasa dengan syarat orang Bugis menjadi Yamtuan Besar.Orang Bugis menguasai Johor secara berkahwin dengan puteri Johor. pusat persuratan Melayu. kewibawaan/kecekapan/kebijaksanaan pemerintah Johor. Portugis dan Acheh yang hendak merebut jalan perdagangan di Selat Melaka (Johor bergabung dengan acheh menyerang potugis.edu.my . Perang Tiga Segi (selama 100 tahun) a. 3. Politik 11. Faktor-faktor kebangkitan Johor (kurun ke-16&17 ) sebagai pusat pedagangan antarabangsa.(merampas semula Melaka) d. Ibu kota Johor berpindah untuk mengelakkan serangan Acheh dan Portugis.andrewchoo. Kesannya Aceh menyerang Johor) b. d. pusat pengajian Islam dan pangkalan tentera kerana a. 2. persahabatan dengan Belanda / bantuan belanda (Belanda memberi keistimewaan / kemudahan perdagangan di Selat Melaka kepada Johor kerana membalas jasa Johor membantu Belanda menyerang Potugis di Melaka) d. Membalas dendam (lanjutan perang Salib) e. Hasilnya. Menguasai ekonomi perdagangan rempah(Gold) dengan menguasai Selat Melaka. Johor mengamalkan sistem naungan untuk menjaga keselamatan pedagang asing dan mengamalkan undang-undang laut Melaka. c. perdagangan Johor maju kerana Belanda memberi keistimewaan perdagangan kepada Johor. kekuatan angkatan perang dan kemudahan perdagangan f. b. e. kemerosotan Acheh c. Kesannya portugis menyerang Johor.

Orang Laut . menawan semula Melaka daripada Portugis (berusaha mengekalkan kedaulatan) d.menjadi kuasa politik dan ekonomi yang kuat semasa kebijaksanaan pemerintahan Sultan Iskandar Muda Mahkota Alam kerana telah menguasai perdagangan di Selat Melaka. .C) 8.meninggalkan Johor apabila Johor dikuasai orang Bugis 5. Pahang dan Kedah .andrewchoo. 14 www. pengawal pelabuhan dan pendayung kapal. Johor dapat mengumpul pelbagai bekalan barangan dagangan dan askar dari jajahan takluk yang luas seperti Klang sehingga Singapura.menguasai perdagangan di Selat Melaka . 9. . Jambi dan Rakan. Berusaha mendapatkan kebebasan daripada Johor . menyusun ketahanan Johor daripada serangan Acheh dan Portugis c. Jambi merupakan jajahan takhluk Johor ii.O.menyerang Perak.penglibatan Bugis . Kampar.Perebutan kuasa antara Bendahara Tun Abdul Jalil dengan Raja Kechil.4. Sebab Kemerosotan Johor: .bertugas sebagai penunjuk arah. menulis buku sejarah Melayu b. Bangkalis. membuat perjanjian dengan Admiral Matelief untuk mempertahankan Johor daripada Acheh.menawan Johor dan berkuasa menentukan bakal Sultan Johor. Hasil Karya Johor ialah Hikayat Hang Tuah dan Sejarah Melayu.Perang Johor-Jambi i. Ketokohan Tun Sri Lanang (Bendahara Johor) a.menakluk Pedir dan Pasai untuk menguasai perdagangan lada hitam/rempah. Kebangkitan Acheh . 7. menghantar utusan ke Goa untuk berunding dengan Portugis e. . . Siak.edu.pengaruh Syarikat Hindia Timur Belanda (V. NNM megamalkan pembahagian pentadbiran kampung  Daerah  Negeri untuk menjamin keberkesanan pelaksanaan arahan. Muncul sebagai sebuah negara kuasa politik dan ekonomi iii. TINGKATAN 1 BAB 8 KERAJAAN NEGERI-NEGERI MELAYU 1.my . 6.

ii.Sembilan Terengganu u Selangor Kelantan Kedah Perak Pahang i.merupakan pelabuhan entrepot yang mengamalkan Undangundang Laut Melaka i. menghantar ufti kepada Burma/Siam untuk mengekalkan keselamatan /kedaulatan ii. Adat Pepatih lebih demokrasi dalam pemilihan baupak. Adat Temenggung lebih Autokratik. Arab Kalahar Kataha Siam Kataha. iii. setiap orang terikat kepada peraturan. Keturunan ibu diutamakan dan pembahagian harta pusaka kepada anak perempuan iv. India Kalagam. Perjanjian Perak dengan Belanda antara Sultan Iskandar Zulkarnian dengan Thomas Acheppers – Perak setuju menjual bijih timah kepada Belanda. . ii. lembaga. negeri pertama yang terdiri daripada persekutuan (gabungan beberapa daerah). Cukai kepala dikenakan ke atas rakyat untuk membuat bunga emas.penghulu dan raja iii. Mengalakkan hubungan diplomatik dengan Siam dan menghantar ufti / bunga emas kepada Siam untuk mengelakkan ancaman jiran Terengganu (menjamin keselamatan / kedaulatan negeri) iii. iv. Sultan Melaka Mahmud Syah menghantar putera Raja Muzaffar untuk ditabalkan sebagai Raja Perak dengan alat kebesaran Cura Si Manjakini. Kerajaan Melayu Tua (diasaskan sebelum Kesultanan Melaka) Baru (diasaskan selepas Kesultanan Melaka) N.andrewchoo. kuasa Bendahara Pahang kuat menyebabkan pengaruh Bugis lenyap di Pahang ii. Sultan Pahang menggubalkan undang – undang Pahang ‘Daulat dan Derhaka’ untuk mengukuhkan kedudukan raja.berasal dari sebutan taring anu harimau). iii. vi. Dibawah pemerintahan Yamtuan Muda Johor iaitu Raja Bajau. Kadaram i.edu.Keturunan bapa diutamakan dan pembahagian harta pusaka diberi kepada anak lelaki v.my . mengenakan hukuman berat mengikut Hukum Syarak untuk pengajaran. Bendahara Megat Terawis telah menentukan sempadan antara Perak dengan Siam atas perintah Sultan Melaka untuk memudahkan pembesar Perak memungut cukai 15 www.2. i. v. Digelar ’Negeri Cik Siti Wan Kembang’ ii. Dipanggil oleh pedagang ChehCina Cha Kalah. Adat Pepatih ditafsir dan dilaksanakan oleh Ketua Adat. Terdapat undang 99 Perak vi. Amalan melantik Yamtuan dari Pagar Ruyong berakhir selepas Raja Lenggang menjadi Yamtuan Besar. kuasa luar seperti Belanda dan Acheh hendak merebut kekayaan Bijih Timah di Perak. berakhirlah pemerintahan i.Tong Ya Nong dan Teng Ya Nung iv. menghantar ufti kepada Burma apabila Burma telah menawan Siam (Siam dibawah naungan Burma) iii.

dan jengka. 19. sepekan atau setanak nasi. 4. kemangkatan dan keberangkatan raja ke balairung seri. depa. 5.Bidor (di Perak) . Ukuran panjang ialah hasta. tangguk dan tanggul. 8. Ukuran jarak jauh masyarakat Tradisional Melayu ialah seperti sepelaung. Pendidikan awal (tidak formal) mementingkan agama. 13. 12. Sistem Serah – memberi sebahagian daripda hasil tanaman kepada pemerintah. pembentukan akhlak. Sistem Kerah – dipaksa bekerja tanpa upah.Sebelum mata wang logam diperkenalkan. 14. Tengkolok.Duit emas. 10. 20. penggelek. Sastera Lisan seperti Cerita Jenaka. Hasil Seni Tekat ialah kipas.andrewchoo.alat kebesaran di raja melambangkan kedaulatan. 7. 15. Ukuran berat ialah cupak. Kegiatan pertanian menggunakan peralatan tenggala. Undang bertulis . kehidupan masyarakat.Hukum Kanun Melaka dan Undang-undang Laut Melaka. 3. . Sembah – bermaksud dibawah jajahan (terdapat perbezaan taraf) 16. siput gerus dan geweng digunakan. adat. Penglipur Lara dan Binatang adalah berbentuk hiburan dan pengajaran. Kegiatan perikanan menggunakan peralatan serkap. 17. gantang. 18. Denai penarikan -jalan pendek yang perahu terpaksa ditarik untuk sampai ke sungai (menghubungkan Pahang dan Melaka).edu. Rakyat ikut perintah Sultan. Contoh-contoh mata wang ialah: . Penggunaan mata wang Tradisional penting untuk kegiatan perdagangan / entreport. Nobat (alat muzik diraja) digunakan semasa Upacara pertabalan. 9. cap mohor dan Keris . pertukangan tangan dan asas kemahiran untuk berdikari bukan pencapaian akademik. 11.Ayam jantan (di Kedah) .TINGKATAN 1 BAB 9 WARISAN KESULTANAN MELAYU 1. Cop Mohor diraja – memperkukuhkan kedaulatan pemerintah dan sebagai lambang surat rasmi kerajaan. bantal dan balutan tepak sirih. Pitis dan Jokoh (Terengganu) 2. 6.my . Upacara menjunjung duli dilakukan oleh pembesar sebagai tanda hormat dan taat kepada Raja. b. Bendera putih menunjukkan kemangkatan Raja. 21.Tampang Buaya (di Selangor) . 16 www. pencakar. Terengganu dan Kelantan. penyisir& kuku kambing.Mas dan Kupang (di Johor) . tahil dan kaul. a. Cukai Kepala – dikenakan ke atas rakyat untuk membuat bunga emas oleh Kedah. Kegiatan perdagangan Orang Melayu merosot pada kurun ke-19 kerana kegiatan perdagangan dibolot oleh Kuasa Barat.

Rumah panjang i.tidak boleh hidup menetap. iii. setiap kali berpindah apabila berlaku kematian. b. bernilai. petempatan bagi masyarakat suku kaum Iban. Jenis jenayah Bentuk ganti rugi dinamakan Perbuatan sumbang Kepanasan Melakukan pergaduhan Babas Merosakkan harta benda Sogit b.Tradisi Bergendang. Batu. Kayan.lelaki menari tetapi perempuan bermain gendang sambil berpantun. gong atau tempayan) di simpan turun-temurun. bersatu padu.TINGKATAN 1 BAB 10 SARAWAK 1. Sistem keadilan orang Kadazan (untuk menjamin kesejahteraan / mengeratkan hubungan) a. .tinggal di pendalaman hutan 17 www.andrewchoo. dianggap suci. Bidayuh. dihormati dan berfungsi sebagai harta simpanan (diperolehi secara tukar barang.edu.mengantung kalung pada telinga Melukis tatu/mencacah badan - b. ketua dipanggil Tuai Rumah berfungsi: a. Kenyalan dan Antu) Menindik telinga (kecantikan) .Merayakan perayaan Kaul untuk menjamu Ipok yang mengawal laut (mendapat tangkapan yang baik/memuaskan. Bilikan – alat muzik orang Iban c. Orang Penan . Menetapkan hari perayaan / pesta menuai / perayaan Beranyi’.my . Gulieng – Serunai orang Iban b. Kenyah c.) . Orang Melayu beragama Islam e. keluarga besar. Melanau - d. Malapetaka seperti wabak penyakit akan menimpa sekiranya undang-undang tidak dipatuhi. Kayan.) Merayakan pesta menuai (Hari Gawai) dengan tarian Ngajat tanda kesyukuran. Kaum/etnik a. dan Kadazan ii. 2. selamat dan mengelakkan penyakit. . .mempunyai kepercayaan kolot . Tajau (pasu. Kaloree – alat muzik orang Penan 4. Alat muzik Tradisional masyarakat a. Menyelesaikan masalah anak buahnya. Kelabit. Satu unit perkampungan. 3. Menjaga keamanan c. Iban Adat dan Peraturan mengamalkan amalan menyemah tanah dan tidak membina rumah apabila terdengar bunyi burung Ketupung atau burung Beragai. (Terdapat Gawai Burung.dilarang menebang pokok besar atau melapangkan hutan. aman damai dan bertoleransi. Kenyah.

andrewchoo. c. Murut menanam padi dan kelapa/menjadi peniaga vi. Pendidikan tidak formal Sabah mementingkan asas kemahiran untuk berdikari seperti mendaki. nelayan kedudukan geografi / bentuk muka bumi / c. 7.edu. Bajau Pelaut.memungut hasil hutan Murut . .mempercayai Aki Kopuno 3. 4. Pribumi/Etnik Kegiatan Berlainan Padi huma/berburu i. Tiada perpaduan dan mengukuhkan kuasa permerintahan. Kelabit (beras Bario) Petani / Menangkap ikan di pantai / sagu iii. b. 7. suka amalan bergotong-royong c. bentuk muka bumi dan petempatan. Kadazan Menanam padi Kegiatan Ekonomi di Sabah dipengaruhi oleh b. Kaum/Etnik Murut Khadazandusun Murut Tarian Magunatip Sumazau Mengalang Limbai Tujuan menyambut Hari Magavau/memuja semangat padi menyambut pesta menuai/perayaan/majlis menyambut tetamu/pindah rumah /Hari Monggotom (pesta menuai padi) d. Iban Memungut hasil hutan/berburu/bersawah ii. Sompoton dan gobana. 6. Bajau 8. a. Rungus Petani keadaan sekeliling / petempatan d. memburu dan memanjat. Melayu kecil-kecilan Kegiatan ekonomi pribumi /etnik dipengaruhi oleh sumber alam. Pribumi Ekonomi a. 2. Bidayuh Lada hitam v. Melanau (lemantak) Melombong antimoni/padi huma /peladang iv. TINGKATAN 1 BAB 11 SABAH 1. Pelbagai etnik dapat hidup berharmoni kerana sikap bertoleransi . Bajau di Sabah a. Kebanyakan alat muzik di Sabah diperbuat daripada buluh seperti Bas. Hari Gawai (Pesta Keamatan) – upacara kesyukuran selepas menuai padi. Suling. mengeratkan perpaduan dan semangat muhhibah / harmoni. Pasar Tamu – pelabagai etnik bertemu untuk berdagang. mengamalkan upacara ngeduang (bertukar-tukar makanan pada Hari Raya). 18 www.5. Ketua Kampung digelar Orang Tua menjaga keharmonian masyarakat dan menguatkuasa undang-undang adat. penunggang kuda yang cekap / pahlawan berani b.my . 6. 5. Berkahwin pada bulan terang (pada14 dan 15 hari bulan Hajirah) untuk kemurahan rezeki.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful