DIN CAIETELE „Cum să conduci...?” Partea 1.

www.circulatiarutiera.ro

Pagina - 1

DIN CAIETELE „Cum să conduci...?” Partea 1.

www.circulatiarutiera.ro

Te rugăm! În cazul în care ai primit această carte electronică pe altă cale decât pagina noastră web, te rugăm să vizitezi siteul www.circulatiarutiera.ro pentru a descărca GRATUIT ultima versiune(în cazul posibilelor modificări) a acestei cărţi electronice, şi pentru a citi şi alte materiale existente pe pagină respectiv care vor apărea în viitor. Totodată eşti binevenit şi pe FORUMUL nostru recent creat unde poţi pune întrebările tale şi poţi împărtăşi din experienţa ta. Discutăm cu plăcere cu tine!

Acest material este creat de către CIRCULATIARUTIERA.RO Numai câteva drepturi rezervate! Variantei electronice, în format .PDF a acestui material sunt valabile următoarele condiţii de licenţă: Poţi trimite materialul nemodificat prietenilor, cunoscuţilor, îl poţi folosi(şi ca persoană fizică şi ca persoană juridică, ex. şcoală de şoferi etc.),îl poţi copia, tipări, multiplica, distribui, îl poţi oferi pe pagina ta de web, îl poţi folosi în cursul prezentaţiilor tale, dacă specifici univoc şi în mod vizibil www.circulatiarutiera.ro ca sursa materialului. Nu ai dreptul să modifici sau să vinzi acest material. Lasă cartea electronică în varianta ei iniţială şi dacă o distribui, fă-o gratuit! Mulţumim! Nu ne asumăm responsabilitate producerii daunelor datorate unei posibile înţelegeri greşite respectiv folosirii cărţii. www.circulatiarutiera.ro

Pagina - 2

... Cum să.. Cum să.....................ro CUPRINS 1.circulatiarutiera.4 2. conduci în trafic aglomerat?..13 Pagina ..... conduci în ceaţă?........ Cum să... www....................3 ...... Cum să. conduci în siguranţă pe ploaie?........10 4....7 3. conduci noaptea?..?” Partea 1..DIN CAIETELE „Cum să conduci.......

www.. Câteva ponturi în acest sens: Variaţiuni pe temă Ceea ce îţi trebuie pentru aceasta: a) o maşină b) trafic aglomerat c) răbdare Pagina .?” Partea 1. Fie conduci zilnic. NU EŞTI SINGURUL în această situaţie. conduci în trafic aglomerat? Blocajul în trafic este o experienţă neplăcută pentru toţi conducătorii auto..4 .ro Cum să. fie conduci ocazional cel mai important lucru pe care trebuie să-l faci în această situaţie este să fii atent la circulaţie şi să te conformezi situaţiei create.DIN CAIETELE „Cum să conduci..circulatiarutiera..

camion).. Să nu fii agresiv... www. Dacă este posibil. să nu încerci să te strecori printre maşini. evită producerea vreunui accident! Pas 6: Condusul în trafic este prea stresant pentru tine? Dacă este posibil. să accelerezi după care să frânezi brusc.. Pas 3: Să nu-ţi distragi atenţia de la trafic uitându-te în jur. Nu încerca să te muţi pe banda respectivă şi să frânezi brusc dacă totuşi nu te-au lăsat. Pas 2: Să fii respectuos cu ceilalţi conducători. coloana de maşini va putea înainta şi mai lent. acesta va enerva oamenii şi mai mult. pe care maşinile se mişcă în coloană. Ponturi şi avertismente: Când vrei să intri pe banda alăturată.?” Partea 1. Probabil toată lumea este înârziată şi nervoasă precum eşti şi tu.circulatiarutiera. chiar dacă este mai lungă decât ruta aglomerată. planifică-ţi altă perioadă ca să poţi circula când nu este aşa de aglomerat.5 . Dacă produci vreun accident. Aşteaptă-ţi rândul! Pas 5: Fii atent la motociclişti şi la cei care circulă cu bicicleta printre benzi. Acestea nu pot accelera aşa de brusc ca autoturismele şi s-ar putea să fie mai uşor pentru tine să faci schimbarea de bandă. Fie este legal sau nu ceea ce fac. Dacă se întâmplă vreun accident sau ciocnire. caută o maşină mai mare(ex.. Pagina . Nu are sens. Nu îngreuna situaţia! Pas 4: Să fii prudent la schimbarea de bandă! Semnalizează după care aşteaptă să prinzi loc liber în banda respectivă. încearcă o altă rută. Aşteaptă maşinile care circulă mai lent şi cu viteza continuă.DIN CAIETELE „Cum să conduci.ro Instrucţiuni: Pas 1: Rămâi calm şi acceptă situaţia! Să te înfurii nu te ajută deloc şi nici nu o să facă rândul din faţa ta să dispară..

.Intră în faţa unui vehicul „mare” numai când traficul.DIN CAIETELE „Cum să conduci.ro Nu încerca să intri în faţa unui camion sau masină grea care ar trebui să oprească (ex: când se apropie de semafor sau când coloana se opreşte).. www.6 . Pagina . coloana este în mişcare.circulatiarutiera. Acestea au nevoie de o distanţă mai mare ca să încetinească sau să oprească.?” Partea 1.

conduci în ceaţă? Conducerea în ceaţă este periculoasă – mult mai periculoasă decât cred oamenii.?” Partea 1.ro Cum să.circulatiarutiera.DIN CAIETELE „Cum să conduci.7 .. www.... Pas 2: Pagina . Minimalizează posibilitatea de a avea un accident prin conştientizarea riscurilor şi învăţarea conducerii în condiţii de ceaţă! Accesorii de care poate ai nevoie: • • • Atenţie Becuri far Faruri ceaţă Instrucţiuni Pas 1: Redu viteza!Cele mai multe accidente fatale produse în condiţii de ceaţă se întâmplă din cauza vitezei mari şi a imposibilităţii de a opri la timp.

dar şi faptul că nu conduci pe drum Pas 4: Gândeşte-te ce văd ceilalţi participanţi în trafic urmărindu-te.DIN CAIETELE „Cum să conduci. www.Ascultă maşinile care se apropie înainte de a se întoarce.?” Partea 1.8 . astfel ceilalţi participanţi în trafic vor şti că eşti acolo.circulatiarutiera. Pas 3: Dacă trebuie să te opreşti. Semnalizează din timp şi pe cât posibil să nu frânezi brusc! Pagina . care la rândul lor pot conduce la accidente grave în asemenea condiţii. dacă îţi trebuie.Nu fi prins în această capcană! Pas 7: Închide radioul.ro Aprinde farurile ca ceilalţi să te poate vedea!Nu aprinde faza lungă care este direcţionată mai sus şi nu prea te ajută reflectând lumina spre tine. de a schimba direcţia. Pas 8: Aminteşte-te: (şi) ceilalţi conducători au distanţa de vizibilitate redusă şi ceaţa face ca drumul să fie umed.Stinge luminile de întâlnire şi aprinde luminile de avarie. dacă este posibil.. Studiile au arătat că oamenii conduc mai rapid. Pas 5: Foloseşte ştergătorul. instalaţia de dezaburire. proporţional cu timpul petrecut conducând în condiţii de ceaţă. important este să ai ferestrele curate oferind vizibilitatea necesară Pas 6: Fii atent şi la vitezometru.) poate să enerveze conducătorii în trafic conducând la depăşiri. Ceaţa produce lumină difuză şi reduce contrastul dintre obiecte. ventilatorul sau alte aparate existente în maşină care produc zgomot. să ieşi complet de pe partea carosabilă a drumului..Conducerea inconsecventă(accelerări şi frânări în mod repetat de ex.

ro -una dintre mişcările inteligente pe timp de ceaţă deasă este să tragi pe marginea drumului şi să aştepţi până când ceaţa se ridică. Ponturi şi avertismente www.?” Partea 1..DIN CAIETELE „Cum să conduci. -mergi cu foarte mare atenţie Pagina .circulatiarutiera.9 ..

10 ..?” Partea 1..DIN CAIETELE „Cum să conduci.. conduci în siguranţă pe ploaie? Ploaia abundentă poate să reducă foarte mult distanţa de vizibilitate respectiv poate să creeze condiţii de drumuri alunecoase şi foarte periculoase Nu uita. a conduce în siguranţă începe înainte de frânare! Lucruri de care ai putea avea nevoie: • • • • Ştergător de parbriz Lichid de spălare parbriz Cârpă pentru ştergerea parbrizului Lumini de avarie Pagina . www.circulatiarutiera..ro Cum să.

. Pas 3: Pe timp de ploaie aprinde farurile împreună cu pornirea ştergătorului de parbriz Pas 4: În condiţii dificile condu mai încet decât dictează limitările de viteză Pas 5: Păstrează o distanţă mai mare faţă de maşina de dinaintea ta decât în condiţii normale pentru compensarea distanţei mărite de frânare. Pagina .. spălătorul de parbriz nu este gol şi lamelele din cauciuc nu sunt uzate sau rupte.11 .circulatiarutiera.DIN CAIETELE „Cum să conduci. când nu poţi să vezi clar autovehiculele din trafic sau drumul dinaintea ta. Asigură-te că motorul ştergătorului de parbriz este funcţional.ro Instrucţiuni: Pas 1: Înainte de a porni asigură-te că ai vizibilitate bună verificând şi curăţând parbrizul atât din interior cât şi din exterior.?” Partea 1. www. Pas 2: Verifică farurile şi luminile semnalizatoare. Pas 6: Opreşte-te când plouă abundent.

circulatiarutiera..?” Partea 1. Pagina . www..DIN CAIETELE „Cum să conduci.ro Popasurile. restaurantele.12 . magazinele sunt locurile cele mai bune unde ai putea să petreci timpul până când trece ploaia.

?” Partea 1. Pas 2: Pagina . conduci noaptea? Învaţă câteva modalităţi de a conduce comfortabil pe timp de noapte! Instrucţiuni Pas 1: Începe cu împrejurimi familiare...Începe exersarea conducerii pe timp de noapte prin a parcurge câteva trasee prin împrejurime în fiecare noapte până când te simţi comfortabil.Dacă nu ştii unde te afli şi eşti începător în conducerea pe timp de noapte.. www.ro Cum să.DIN CAIETELE „Cum să conduci.13 . căutarea indicatoarelor rutiere poate mări şi mai mult discomfortul..circulatiarutiera.

Prin exersarea frecventă condusul va fi mai sigur şi vei fi mai stăpân pe situaţiile apărute. Ponturi şi avertismente Adu pe cineva cu tine în timpul exersării pentru a uşura anxietatea.Zicala veche „repetarea este mama înţelepciunii” este adevărată când înveţi să conduci în orice situaţie ce crează discomfort. www.Adu un prieten cu tine în cazul în care devii obosit sau îngrijorat şi să ştii tot timpul unde mergi.Întotdeauna planifică-ţi înainte traseul pentru a nu te rătăci în timpul exersării.ro Exersează la apus de soare când încă mai este puţină lumină.circulatiarutiera.Fă un scurt traseu care se va sfârşi prin a ajunge aproape de casă până se întunecă.Aventurează-te pe străzile laterale şi rutele alternative numai când poţi conduce confortabil şi eşti pregătit pentru orice situaţie posibilă. ar fi bine să conduci când mai este semi-intuneric afară.14 . Pagina . Pas 3: Fă călătorii frecvente pe timp de noapte ca să-ţi devină comfortabile..?” Partea 1..Când decizi să te aventurezi afară din zona ta „familiară”. Niciodată să nu conduci singur dacă te simţi nesigur sau dacă te temi că sar putea întâmpla ceva.DIN CAIETELE „Cum să conduci.Conducerea la apus de soare până la întuneric te ajută să te conformezi treptat astfel încât nici nu vei observa întunecarea.

circulatiarutiera.. fă-o gratuit! Mulţumim! Nu ne asumăm responsabilitate producerii daunelor datorate unei posibile înţelegeri greşite respectiv folosirii cărţii. receives instruction himself without lessening mine.DIN CAIETELE „Cum să conduci. Nu ai dreptul să modifici sau să vinzi acest material.” „Cei care primesc o idee de la mine.“ Thomas Jefferson Condiţiile de licenţă: Acest material este creat de către CIRCULATIARUTIERA. Lasă cartea electronică în varianta ei iniţială şi dacă o distribui. îl poţi folosi în cursul prezentaţiilor tale. dacă specifici univoc şi în mod vizibil www.?” Partea 1. şcoală de şoferi etc. distribui. cunoscuţilor. se instruiesc fără să micşoreze cunoaşterea mea. receives light without darkening me.ro “He who receives an idea from me. aşa cum atunci când îşi aprinde lumânarea de la mine nu mă trimite pe mine în întuneric.circulatiarutiera. ex.).. îl poţi oferi pe pagina ta de web.îl poţi copia. as he who lights his taper at mine.15 . tipări. îl poţi folosi(şi ca persoană fizică şi ca persoană juridică.ro Pagina .ro ca sursa materialului. multiplica.circulatiarutiera.RO Poţi trimite materialul nemodificat prietenilor. www. www.

www..ro Pagina .circulatiarutiera.?” Partea 2.DIN CAIETELE „Cum să conduci..1 .

. cunoscuţilor. dacă specifici univoc şi în mod vizibil www.circulatiarutiera. şcoală de şoferi etc. îl poţi folosi(şi ca persoană fizică şi ca persoană juridică..DIN CAIETELE „Cum să conduci.circulatiarutiera. www.ro ca sursa materialului. îl poţi folosi în cursul prezentaţiilor tale.ro pentru a descărca GRATUIT ultima versiune(în cazul posibilelor modificări) a acestei cărţi electronice. în format . multiplica. Discutăm cu plăcere cu tine! Acest material este creat de către CIRCULATIARUTIERA.?” Partea 2. Totodată eşti binevenit şi pe FORUMUL nostru recent creat unde poţi pune întrebările tale şi poţi împărtăşi din experienţa ta.circulatiarutiera. Lasă cartea electronică în varianta ei iniţială şi dacă o distribui.circulatiarutiera. Nu ai dreptul să modifici sau să vinzi acest material. şi pentru a citi şi alte materiale existente pe pagină respectiv care vor apărea în viitor. fă-o gratuit! Mulţumim! Nu ne asumăm responsabilitatea producerii daunelor datorate unei posibile înţelegeri greşite respectiv folosirii cărţii. tipări.ro Te rugăm! În cazul în care ai primit această carte electronică pe altă cale decât pagina noastră web.).2 . distribui.îl poţi copia. ex.PDF a acestui material sunt valabile următoarele condiţii de licenţă: Poţi trimite materialul nemodificat prietenilor. îl poţi oferi pe pagina ta de web. www. te rugăm să vizitezi siteul www.ro Pagina .RO Numai câteva drepturi rezervate! Variantei electronice.

8 Pagina ...circulatiarutiera....3 ...........4 2.DIN CAIETELE „Cum să conduci.?” Partea 2........................ www.................... Conducerea ecologică...... Întrebări de mecanică.......ro CUPRINS 1.......

oprirea motorului la staţionări lungi. orice măsură luată pentru a scădea consumul de combustibil (anvelope umflate corect. prin care se realizează economie de energie(carburant) şi protejarea mediului.. generatorul de curent) va avea drept efect creşterea consumului de carburant.circulatiarutiera. Prelungirea duratei lor de serviciu este componentă a conducerii ecologice ( de ex.. fie prin toxicitatea lor (lichid de frână. pot polua grav mediul. Autovehiculele sunt construite din multe materiale care. antigel).?” Partea 2.DIN CAIETELE „Cum să conduci. scăderea rezistenţei la înaintare.ro Conducerea ecologică Conducerea ecologică este asamblul măsurilor comportamentale . De aceea.) se înscrie în orbita conducerii ecologice. Pagina . etc. permutarea anvelopelor la 10 mii de km ). odată ajunse în stadiul de deşeu. Orice folosire a unui sistem auxiliar acţionat de motor (aer condiţionat.4 . mase plastice). de control sau verificare a vehiculului. dispozitive servo. www. fie prin perioada lungă de descompunere (anvelope.

?” Partea 2. 4. între ele după parcurgerea a cca. dacă conduceţi întrun oraş cu un trafic intens. b) deschid un geam lateral. c) să schimbi pneurile . 10. Efectul folosirii instalaţiei de aer condiţionat este: a) scăderea puternică a gradului de confort. c) creşterea consumului de combustibil. pentru ca aerul să circule 3. b) reducerea consumului de carburant. dacă conduceţi pe un drum public situat în afara localitaţilor. cu lucrări pe carosabil sau teren accidentat.5 . c) deplasarea cu viteză si accelerări bruşte. 5.DIN CAIETELE „Cum să conduci. pentru a proteja mediul ? a) pornesc aerul condiţionat.circulatiarutiera. Pagina . 6. b) reducerea consumului de combustibil. c) nu are nici un efect în ceea ce priveşte consumul de carburant. Pentru a conduce ecologic este necesar : a) să verifici o dată pe lună. b) evitarea zonelor cu circulaţie densă . pentru a scurta timpul deplasării . b) să înlocuieşti pneurile la fiecare 1000 km.000 km.ro Întrebările de la conducerea ecologică de la examenul cu poliţia (răspunsurile corecte sunt cele cu caractere îngroşate) 1. b) deschid geamurile laterale.. Comportamentul ecologic în conducerea autovehiculului presupune: a) planificarea traseului pentru a economisi timp şi carburant. În ce fel vă sporiţi confortul termic în habitaclul autovehiculului . www. pentru a proteja mediul ? a) pornesc aerul condiţionat. 2. c) pornesc aerul condiţionat şi las şi un geam intredeschis.. la rece presiunea în anvelope. Utilizarea pe autostradă a limitatorului de viteza pentru autovehicule dotate cu acest sistem are ca efect : a) creşterea consumului de carburant. de pe aceeaşi parte a autovehiculului. În ce fel vă sporiţi confortul termic în habitaclul autovehiculului. c) deschid două geamuri laterale.

. când frânezi c) să acţionezi frâna de serviciu simultan cu cea de ajutor pentru a opri mai repede. b) la culoarea roşie a unui semafor care de regulă durează foarte mult. c) deplasări urbane cu bicicleta. Cum trebuie să conduci.?” Partea 2. b) lichidul de răcire nu conţine antigel c) autovehiculul nu este dotat cu servo-direcţie. în timpul deplasării folosind accelerări rapide. 15. b) atunci când fumul de la eşapament este de culoare neagră. Pagina . role. b) ansamblul măsurilor comportamentale. Consumul de carburant se măreşte dacă: a) foloseşti orice aparat electric conectat la generatorul autovehiculului (alternator). c) să utilizezi spoilere şi faruri suplimentare. portbagajul suplimentar. apoi porneşti de pe loc demarând agresiv.. c) porneşti motorul cu acceleraţia la podea. 11. 10. b) utilizarea climatizării numai când este absolut necesar c) utilizarea climatizării numai pe timp de noapte. astfel încât să reduci poluarea ? a) porneşti motorul fără a folosi acceleraţia şi demarezi imediat b) porneşti motorul. Pentru a conduce ecologic un autovehicul. pe jos sau alte mijloace care nu poluează atmosfera. pentru ca motorul să se încălzească rapid. Cum trebuie să procedezi pentru a conduce ecologic un autovehicul ? a) să reduci viteza. 9. 8.DIN CAIETELE „Cum să conduci. 13. apăsând acceleraţia la un sfert din cursă.6 . c) atunci când motorul funcţionează cu întreruperi. b) să nu ai montat în permanenţă pe autovehicul.circulatiarutiera. Ce se înţelege prin conducere ecologică ? a) folosirea permanentă a combustibilului biodegradabil. Când se recomandă oprirea motorului pentru reducerea consumului de combustibil ? a) în cazul unei opriri lungi la trecerea la nivel cu calea ferată. în cazul staţionării voluntare. apoi încălzeşti motorul pentru ca în timpul deplasării consumul să fie redus. pentru a economisi carburant. În sensul conducerii ecologice a autovehiculului se recomandă: a) să evitaţi transportul obiectelor inutile în portbagaj sau habitaclu. prin care se realizează economie de energie şi protejarea mediului. folosind frâna de motor.ro 7. se recomandă: a) folosirea motorului la ralanti. 14. În care situaţii creşte consumul de carburant ? a) atunci când motorul nu atinge temperatura de funcţionare. 12. www. Pentru a conduce ecologic se recomandă: a) utilizarea climatizării numai în cazul traseelor scurte. c) la semnalul de oprire al poliţistului rutier. b) să scoţi levierul schimbătorului de viteză pe punctul mort. de control sau verificare a vehiculului . b) oprirea motorului la coborârea unei pante.

astfel încât să ajungi cât mai curând în treapta de viteză optimă.circulatiarutiera. c) defectarea filtrului de carburant. 18. astfel încât să reduci consumul de carburant? a) să schimbi succesiv treptele de viteză. pentru a obţine putere maximă. b) reducerea consumului de combustibil. astfel încât să nu frânezi brusc şi să nu accelerezi agresiv. Transportul bagajelor pe portbagajul de pe pavilionul autovehicului are ca efect: a) scăderea puternică a gradului de confort. folosind instalaţia de sonorizare la maxim. b) rularea cu viteză redusă . de preferinţă medie. www.7 . b) să anticipezi situaţiile din trafic.ro 16. Conduita ecologică în conducerea unui autovehicul înseamnă : a) să nu poluezi fonic mediul înconjurător. pentru viteza de deplasare pe acel sector de drum. b) foloseşti o treaptă de viteză superioară. la o turaţie medie sau medie-inferioară. la turaţii ale motorului medii-superioare sau superioare. c) să întreţii permanent autovehiculul curat 17.. Pagina . 19..DIN CAIETELE „Cum să conduci. c)creşterea consumului de combustibil.?” Partea 2. c) foloseşti trepte de viteză inferioare.. Cum este indicat să demarezi. c) menţinerea unei viteze constante. Cauzele care determină poluarea mediului sunt: a) arderea incompletă şi defectuasă a combustibilului.

DIN CAIETELE „Cum să conduci.ro Întrebări de mecanică (răspunsurile corecte sunt cele cu caractere îngroşate) 1. www. iarna 3. Uleiul de motor este caracterizat prin: a) culoare b) temperatură c) vâscozitate şi onctuozitate 6. Emisia de fum negru a autovehiculelor se datorează: a) consumului exagerat de ulei. datorită uzurii motorului b) amestecului carburant prea bogat c) pătrunderii carburantului în baia de ulei Pagina . Care motiv determină consum mărit de carburant? a) dereglarea carburaţiei sau a sistemului de injecţie a carburantului b) conducerea ecologică c) folosirea unui carburant ecologic 4.circulatiarutiera.?” Partea 2. datorită uzurii motorului b) amestecului carburant prea bogat c) pătrunderii carburantului în baia de ulei 7. Uleiul din motor are rolul: a) de a unge piesele în mişcare ale acestuia.8 . Care poate fi motivul încălzirii excesive a motorului? a) blocarea termostatului în poziţia închis b) ruperea curelei de antrenare a ventilatorului sau pompei de apă c) blocarea termostatului în poziţia deschis 2... vara c) temperatura scăzută a aerului. Emisia de fum albastru a autovehiculelor se datorează: a) consumului exagerat de ulei. prin formarea unei pelicule de lubrifiant pe suprafaţa acestora b) de a proteja motorul de rugină c) de a asigura montarea uşoară a motorului 5. Care poate fi motivul încălzirii excesive a motorului? a) blocarea termostatului în poziţia închis b) temperatura ridicată a aerului.

Ce se urmăreşte la lucrul cu soluţia antigel? a) evitarea diluării acesteia cu apă b) evitarea agitării acesteia. Blocarea termostatului în poziţia deschis conduce la: a) fierberea lichidului de răcire b) pierderea lichidului de răcire c) consum mărit de combustibil.. Ce defecţiune poate determina aprinderea lămpii martor a nivelului încărcării acumulatorului de pe tabloul de bord? a) defectarea pompei de ulei b) defectarea pompei de apă c) ruperea curelei de acţionare a alternatorului 13.ro 8. de către motor b) electric. deoarece motorul nu atinge temperatura normală de funcţionare 14. Calamina depusă pe electrozii bujiilor indică: a) consumului exagerat de ulei. prin termocontact şi motor electric c) hidraulic Pagina . www. Care este temperatura de regim normală a lichidului de răcire? a) 60-70 grade Celsius b) 90-95 grade Celsius c) 110-120 grade Celsius 15. pentru că poate exploda c) evitarea contactului cu aceasta pentru că este toxică 12.?” Partea 2. Când trebuie schimbat lichidul antigel? a) în fiecare an b) o dată la trei ani c) niciodată 11. prin curea.DIN CAIETELE „Cum să conduci. Defecţiunea cea mai frecventă a sistemului de răcire cu lichid este: a) ruperea ventilatorului b) ruperea sau tensionarea necorespunzătoare a curelei de acţionare a ventilatorului sau pompei de apă c) defectarea radiatorului 16. Ventilatorul instalaţiei de răcire cu lichid poate fi acţionat: a) mecanic..circulatiarutiera. Creşterea nivelului uleiului din baia de ulei a motorului se datorează: a) defectării pompei de ulei b) defectării pompei de apă c) pătrunderii carburantului sau a lichidului de răcire în baia de ulei 10. datorită uzurii motorului b) amestecului carburant prea bogat c) pătrunderii carburantului în baia de ulei 9.9 .

?” Partea 2. Benzinelor le este caracteristică: a) culoarea b) cifra octanică c) cifra cetanică 22.. acesta emite un sunet slab sau nu funcţionează c) este mai uşoară ca de obicei 19.circulatiarutiera. Autoaprinderea.10 . Motoarele cu aprindere prin scânteie (MAS sau motoare Otto) utilizează drept carburant: a) benzina b) motorina c) uleiul de motor 25. Motoarele cu aprindere prin comprimare (MAC sau Diesel) utilizează drept carburant: a) benzina b) motorina c) uleiul de motor 24.ro 17. Cărui fenomen se datorează funcţionarea în continuare a motorului după întreruperea contactului? a) autoaprinderii b) calării c) gripării 20.. Bateria de acumulatoare este descărcată dacă: a) la aprinderea farurilor. în cazul motoarelor care funcţionează cu benzină. Blocarea motorului datorită creşterii excesive a temperaturii se numeşte: a) gripare b) detonaţie c) calare Pagina .DIN CAIETELE „Cum să conduci. se poate datora: a) reglării greşite a aprinderii b) utilizării unui carburant cu cifră octanică inferioară celei recomandate c) utilizării unui carburant cu cifră octanică superioară celei recomandate 21. Motorinelor le este caracteristică: a) culoarea b) cifra octanică c) cifra cetanică 23. www. Sistemul de ungere poate fi întreţinut prin: a) schimbarea periodică a uleiului b) verificarea şi completarea nivelului uleiului c) spălarea radiatorului 18. lumina acestora slăbeşte progresiv b) la acţionarea claxonului.

11 . www. Blocarea motorului datorită lipsei ungerii se numeşte: a) gripare b) detonaţie c) calare 27. Defectarea frecventă a ambreiajului poate fi determinată de: a) porniri de pe loc cu sarcini mari. cu motorul pornit b) rularea cu viteze ridicate c) rularea frecventă cu levierul schimbătorului de viteze scos la punctul mort 31. arbore cotit b) supapă. Defectarea frecventă a ambreiajului poate fi determinată de: a) patinarea acestuia la turaţii ridicate ale motorului b) rularea cu viteze reduse c) rularea frecventă cu motorul oprit 32. Defectarea frecventă a ambreiajului poate fi determinată de: a) acţionarea îndelungată a pedalei de ambreiaj. bolţ.?” Partea 2.DIN CAIETELE „Cum să conduci. bolţ. Care poate fi cauza uzurii premature a pneurilor roţilor din faţă? a) deplasarea cu viteze reduse b) acţionarea volanului pe loc c) reglarea defectuoasă sistemului de direcţie Pagina . Care dintre motivele enumerate mai jos poate determina acţionarea greoaie a volanului? a) presiune prea mare în roţile din faţă b) presiune prea mică în roţile din faţă c) presiune prea mare în roţile din spate 34.. arbore cu came c) carburator. Supapele motorului în patru timpi sunt acţionate de: a) arborele de distribuţie b) axul cardanic c) axul compresorului 29. Mecanismul mobil al motorului este alcătuit din: a) piston. la opriri mai lungi. bielă.ro 26.. Ambreiajul are rolul: a) de a cupla sau decupla progresiv motorul de restul transmisiei b) de a asigura posibilitatea efectuării virajelor c) de a asigura o turaţie constantă motorului 30.circulatiarutiera. tobă de eşapament 28. care necesită turarea motorului şi patinarea îndelungată a ambreiajului b) rularea pe autostradă c) utilizarea de carburanţi necorespunzători 33.

?” Partea 2. după o perioadă de staţionare b) la cald.12 . deoarece nu prezintă pericol 36. Cum se procedează pentru repararea defecţiunilor sistemului de direcţie? a) se remediază numai în ateliere autorizate b) se apelează la o cunoştinţă care se pricepe la maşini c) acestea nu se repară.ro 35...circulatiarutiera. Care este rolul cutiei de viteze? a) permite alegerea unor rapoarte de transmitere convenabile între motor şi roată. www. Efortul mare solicitat la acţionarea pedalei de frână poate avea drept cauze: a) prezenţa aerului în instalaţie b) griparea pistonaşelor de frână ai cilindrilor receptori c) blocarea cablului frânei de mână 39. Durata de serviciu a pneurilor este influenţată în principal de : a) starea sistemului de frânare b) temperatură c) presiunea din pneuri 43. Jocul mare la volan poate fi determinat de : a) uzura axului volanului b) uzura pneurilor c) uzura bieletelor de direcţie 37. O cursă liberă mică a pedalei de frână poate fi determinată de : a) pierederea lichidului de frânare b) ruperea arcului de readucere a saboţilor c) joc prea mic între saboţi şi tambur 41.DIN CAIETELE „Cum să conduci. O cursă liberă mare a pedalei de frână poate fi determinată de : a) joc prea mare între saboţi şi tambur b) ruperea arcului de readucere a saboţilor c) pierederea lichidului de frânare 40. după rulare c) cu vehiculul încărcat 44. Frâna funcţionează eficient dacă: a) spaţiul de frânare este cât mai mic b) urma de frânare vizibilă pe carosabil este scurtă c) pedala are cursă mare 42. Presiunea din pneuri se măsoară: a) la rece. inclusiv scoaterea la punctul mort Pagina . Eliberarea incompletă a frânei de mână determină: a) economie de carburant b) consum suplimentar de carburant c) încălzirea butucilor roţilor pe care acţionează frâna de mână 38.

Observaţi că la acţionarea frânei aceasta trebuie apăsată de mai multe ori pentru a fi eficace. Care dintre caracteristicile enumerate mai jos pot fi caracteristice frânei? a) promptitudine b) fidelitate c) declivitate 50... Dacă pe roţile aceleiaşi osii eficienţa frânei este diferită.ro b) asigură mersul înapoi fără a inversa sensul de rotaţie al motorului c) asigură transmiterea momentului motor de la motor la roţi 45.13 . Termostatul este parte componentă a instalaţiei de: a) răcire b) ungere c) aer condiţionat 47. Fumul negru emis de motoarele Diesel se datorează: a) înfundării tobei de eşapament b) culorii combustibilului c) defecţiunilor sistemului de injecţie 46. Blocarea roţii în timpul rulării poate fi cauzată de: a) griparea rulmenţilor roţii respective b) uzurii garniturilor de frânare c) ovalizarea tamburului 49. Care poarte fi cauza faptului că volanul trage într-o parte? a) încărcătura dispusă asimetric b) geometria roţilor directoare greşit regalată c) presiunea prea mică din pneuri 52.circulatiarutiera.DIN CAIETELE „Cum să conduci. atunci: a) după frânare roţile rămân blocate b) la frânare vehiculul poate derapa lateral c) acest lucru nu afectează ţinuta de drum 48. www. Care poarte fi cauza faptului că volanul trage într-o parte? a) presiunea prea mare din pneurile roţilor din faţă b) presiunea inegală din pneurile roţilor din faţă c) presiunea prea mică din pneurile roţilor din faţă 53.?” Partea 2. se va circula cu o viteză maximă de: Pagina . La utilizarea roţii de rezervă de tip subţire (de urgenţă). Ce măsuri luaţi? a) circulaţi fără a ţine cont de acest fenomen b) reparaţi frâna la un atelier specializat c) rugaţi un cunoscut care se pricepe să o repare 51.

atunci când motorul este oprit 57.?” Partea 2. Bateria de acumulatoare are rolul: www. Roata de rezervă de dimensiuni normale se va utiliza: a) doar la viteze reduse b) doar în cazul permutării roţilor c) doar atât cât este strict necesar 55. Ce asigură sistemul ESP (Electronic Stability Program)? a) controlul asupra tracţiunii b) controlul asupra frânelor c) controlul asupra diferenţialului 62. Termostatul are rolul: a) de a asigura răcirea uleiului motor b) de a asigura răcirea habitaclului c) de a menţine constantă temperatura motorului 58. Sistemul ABS (Antiblockiersystem) permite: a) blocarea diferenţialului b) blocarea uşilor c) păstrarea controlului asupra direcţiei în timpul frânării 60. Sistemul ABS: a) previne blocarea totală a roţilor la frânare b) asigură blocarea totală a roţilor la frânare c) asigură controlul tracţiunii 61.circulatiarutiera. Frâna de serviciu asigură: Pagina .14 . Vibraţia volanului poate fi cauzată de: a) neechilibrarea roţilor din faţă b) presiunea prea mare din pneurile roţilor din faţă c) neechilibrarea volanului 56. între motor şi radiator c) deschiderea şi închiderea circuitului uleiului motor 59.. Termostatul permite: a) deschiderea şi închiderea circuitului aerului din motor b) deschiderea şi închiderea circuitului lichidului de răcire.. a) 50 km/h b) 60 km/h c) 80 km/h 54.DIN CAIETELE „Cum să conduci.ro a) de a acţiona pompa de apă b) de a acţiona sistemul de ungere c) de a asigura curent electric consumatorilor.

ro a) de a asigura sprijin braţelor b) de a asigura protecţia în caz de impact frontal sau lateral c) de a sigura protecţia coloanei cervicale în caz de impact din spate (telescopaj) 67.2. Ce fel de benzină se foloseşte la motoarele dotate cu catalizator? a) benzină aditivată b) benzină cu cifră octanică scăzută c) benzină fără plumb Pagina . Normele Euro 1.circulatiarutiera..15 . a) imobilizarea vehiculului atunci când acesta stă pe loc b) reducerea vitezei sau oprirea vehiculului. Cifra octanică a benzinei utilizate la motoarele cu aprindere prin scânteie se alege în funcţie de: a) raportul de transmitere b) raportul final c) raportul de compresie 68. Tetierele au rolul: www.3.?” Partea 2. Airbag-ul (perna de aer) are rolul: a) de a asigura suspensia vehiculului b) de a asigura protecţia în caz de impact frontal sau lateral c) de a sigura protecţia în caz de impact din spate (telescopaj) 66. reprezintă: a) norme de consum b) norme de poluare c) norme de confort 69. Inspecţia tehnică periodică (ITP) se efectuează: a) la ARR (Autoritatea Rutieră Română) b) la RAR (Registrul Auto Român) c) la staţiile autorizate în acest sens 64.. Inspecţia tehnică periodică (ITP) se efectuează: a) după reparaţii capitale b) la intervalele prevăzute de lege c) lunar 65. rapid şi eficace c) frânare roţilor motoare 63.4 etc. Arderea incompletă a carburantului determină: a) poluare suplimentară b) consum suplimentar c) uzură suplimentară 70.DIN CAIETELE „Cum să conduci. sigur.

Uzura pneurilor se accentuează din cauza: a) deplasării cu frânări şi accelerări bruşte (stil agresiv de conducere) b) deplasării cu viteze constante (stil preventiv de conducere) c) deplasării pe drumuri cu piatră cubică 79. Menţinerea piciorului pe pedala de ambreiaj după eliberarea acesteia provoacă uzura: a) rulmenţilor roţilor motrice b) rulmentului de presiune Pagina . Care poate fi cauza încălzirii accentuate a pneurilor? a) deplasarea cu viteze ridicate b) supraîncărcarea vehiculului c) presiunea prea mică 77.16 . Uzura diferită a pneurilor de pe aceeaşi punte poate avea drept cauză: a) deplasarea cu viteze ridicate b) încărcarea asimetrică a vehiculului c) defecţiuni ale sistemului de frânare sau reglaj defectuos al direcţiei 78. www.circulatiarutiera.. La ce intervale se schimbă uleiul de motor şi filtrul de ulei? a) anual b) lunar c) la intervalele recomandate de producătorul vehiculului 75. Expresia Tubeless de pe pneurile vehiculului desemnează: a) anvelope de iarnă b) anvelope fără cameră c) anvelope de curse 76.DIN CAIETELE „Cum să conduci. Nivelul uleiului din baie se controlează de regulă cu: a) manometrul de ulei b) termometrul de ulei c) joja 72. Care este nivelul corect al electrolitului din bateria de acumulatoare? a) 1 mm peste nivelul plăcilor b) 1 cm peste nivelul plăcilor c) 10 cm peste nivelul plăcilor 74.ro 71.?” Partea 2. Când se consideră că nivelul uleiului din baie este corect? a) când este peste gradaţia MAX a jojei b) când este sub gradaţia MIN a jojei c) când este între gradaţia MIN şi cea MAX a jojei 73..

DIN CAIETELE „Cum să conduci. dacă vehiculul nu dispune de ABS? a) fin. a crăpăturilor în canalele profilului? a) rularea cu viteză mare b) rularea cu presiune mai mică decât cea prescrisă în anvelope c) dezechilibrarea roţii 88.. aceasta este elastică. De pe care parte a jantei se începe demontarea anvelopei? Pagina .17 . Cum veţi frâna pe un drum alunecos.circulatiarutiera. Ce împiedică sistemul ABS? a) patinarea roţilor sub sarcină b) deraparea vehiculului în viraj c) blocarea roţilor la frânare 85. Care poate fi cauza încălzirii tamburului de frână al sistemelor de frânare hidraulice? a) garnituri de frânare uzate b) saboţii se află prea departe de tambur c) arcul de readucere a saboţilor de frânare este rupt 86. c) rulmenţilor alternatorului 80.ro 81. Care poate fi cauza? a) uzura saboţilor de frână b) fierberea lichidului de frână c) ovalizarea tamburilor de frână 82.. Din care parte a jantei se începe montarea anvelopei? a) de lângă valvă b) din partea opusă valvei c) din oricare parte www. Ce cauzează apariţia tăieturilor pe suprafaţa de rulare a anvelopei. întărinduse doar după apăsări repetate. Care este cauza încălzirii excesive a anvelopelor? a) presiunea prea mare din anvelopă b) presiunea prea mică din anvelopă c) rularea cu viteză excesivă 87. cu mai multe eliberări ale pedalei de frână b) cu o singură apăsare energică a pedalei de frână c) cu mai multe apăsări energice ale pedalei de frână 83. Care este cauza? a) cuplajul compresorului patinează b) garniturile de frânare sunt murdare c) existenţa aerului în instalaţie 84.?” Partea 2. La acţionarea pedalei de frână aceasta pulsează ritmic. La acţionarea pedalei de frână a unei instalaţii hidraulice.

În timp ce conduceţi autoturismul sesizaţi că volanul trage într-o parte.18 .?” Partea 2. Uzura neuniformă.DIN CAIETELE „Cum să conduci. Uzura uniformă a pneurilor la marginile suprafeţei de rulare este cauzată de: a) deplasarea cu viteze ridicate b) presiunea din pneuri prea scăzută c) presiunea din pneuri prea ridicată 94. Uzura uniformă a pneurilor pe mijlocul suprafeţei de rulare este cauzată de: a) deplasarea cu viteze ridicate b) presiunea din pneuri prea scăzută c) presiunea din pneuri prea ridicată 93. Consumul ridicat de combustibil şi implicit conducerea neecologică sunt favorizate de: a) deplasarea cu viteze ridicate b) folosirea permanentă a instalaţiei de aer condiţionat a vehiculului c) rularea cu geamurile deschise 95.. Cum se realizează aprinderea combustibilului la motoarele alimentate cu benzină? a) cu bujii incandescente b) cu bujii cu scânteie c) prin compresiune 96. a) de lângă valvă b) de pe partea opusă valvei c) de pe oricare parte 89. Care poate fi cauza descărcării acumulatorului electric? a) folosirea frecventă a demarorului b) reglajul defectuos al releului de încărcare c) mersul cu viteze ridicate www.ro 90.circulatiarutiera.. în pete a suprafeţei de rulare a pneurilor este cauzată de: a) deplasarea cu viteze ridicate b) presiunea din pneuri prea scăzută c) uzura amortizoarelor telescopice 92. Cum se realizează aprinderea combustibilului la motoarele Diesel? a) cu bujii incandescente b) cu bujii cu scânteie c) prin compresiune Pagina . Care poate fi cauza? a) presiune diferită în pneurile din faţă b) reglajul defectuos al geometriei roţilor directoare c) vânt lateral puternic 91.

.?” Partea 2. fără accelerări intense c) conducerea la turaţii mari ale motorului 99. Ce tip de conducere favorizează conducerea ecologică? a) conducerea cu viteze mari b) conducerea cu viteza legală. Ce tip de benzină favorizează conducerea ecologică? a) benzina aditivată cu tetraetil de plumb b) benzina cu cifră octanică ridicată c) benzina fără plumb www. 97. Compresorul instalaţiei de aer condiţionat a autoturismului este acţionat : a) mecanic.19 . Pe ce tip de anvelope se inscripţionează literele M+S? a) pe anvelopele all-season (pentru toate anotimpurile) b) pe anvelopele de iarnă c) pe anvelopele de vară 98. de către motorul autovehiculului b) electric. Ce reprezintă cifra octanică a benzinei? a) gradul de puritate al combustibilului b) un raport etalon dintre izooctan şi heptan c) cantitatea de izooctan din benzină 104.DIN CAIETELE „Cum să conduci. Ce tip de benzină se foloseşte la autoturismele dotate cu catalizator? a) benzină aditivată cu tetraetil de plumb b) benzină cu cifră octanică scăzută c) benzină fără plumb 102.ro 101. Folosirea instalaţiei de aer condiţionat a autovehiculului: a) creşte consumul de carburant b) scade consumul de carburant c) nu influenţează consumul de carburant 100.. de către demaror sau alt motor electric Pagina . Un motor cu aprindere prin scânteie cu raport de compresie ridicat impune folosirea unei benzine: a) cu cifră octanică ridicată b) cu cifră octanică scăzută c) lipsite de aditivi 103.circulatiarutiera. Catalizatorul autoturismului are rolul de a: a) îmbunătăţi performanţele dinamice ale vehiculului b) reduce emisiile poluante c) reduce consumul de ulei 105.

.DIN CAIETELE „Cum să conduci. Instalaţia de aer condiţionat: a) încălzeşte aerul din habitaclu b) răceşte aerul din habitaclu c) nu modifică temperatura din habitaclu www.20 . de către alternator 106. Cum sunt de regulă roţile directoare ale autoturismelor cu tracţiunea pe roţile din spate? a) divergente b) divergente sau paralele c) convergente sau paralele Pagina .circulatiarutiera.. c) electric. Cum sunt de regulă roţile directoare ale autoturismelor cu tracţiunea pe roţile din faţă? a) divergente sau paralele b) convergente sau paralele c) convergente 108.ro 107.?” Partea 2.

îl poţi folosi în cursul prezentaţiilor tale. tipări.circulatiarutiera.21 .RO Poţi trimite materialul nemodificat prietenilor. www.circulatiarutiera. receives light without darkening me. fă-o gratuit! Mulţumim! Nu ne asumăm responsabilitatea producerii daunelor datorate unei posibile înţelegeri greşite respectiv folosirii cărţii. îl poţi oferi pe pagina ta de web..“ Thomas Jefferson Condiţiile de licenţă: Acest material este creat de către CIRCULATIARUTIERA.?” Partea 2.). distribui.DIN CAIETELE „Cum să conduci. aşa cum atunci când îşi aprinde lumânarea de la mine nu mă trimite pe mine în întuneric. as he who lights his taper at mine.ro ca sursa materialului.ro Pagina . dacă specifici univoc şi în mod vizibil www. receives instruction himself without lessening mine.circulatiarutiera. multiplica. îl poţi folosi(şi ca persoană fizică şi ca persoană juridică.îl poţi copia. cunoscuţilor. şcoală de şoferi etc. se instruiesc fără să micşoreze cunoaşterea mea.. Nu ai dreptul să modifici sau să vinzi acest material. ex.” „Cei care primesc o idee de la mine. www.ro “He who receives an idea from me. Lasă cartea electronică în varianta ei iniţială şi dacă o distribui.