P. 1
TAJUK 4

TAJUK 4

|Views: 2|Likes:
Published by Pei Shan

More info:

Published by: Pei Shan on Jul 30, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/13/2014

pdf

text

original

TAJUK 4 HURAIAN DAN TAFSIRAN SUKATAN PELAJARAN PENDIDIKAN JASMANI KBSR SINOPSIS Tajuk dalam modul ini menjelaskan

tafsiran sukatan pelajaran Pendidikan Jasmani (PJ) KBSR yang digunapakaikan di sekolah. Tajuk ini juga dapat menjelaskan konsep kesepaduan, penggabungjalinan dan integrasi dalam PJ. HASIL PEMBELAJARAN 1. Pelajar dapat memahami konsep kesepaduan, penggabunjalinan dan integrasi dalam PJ. 2. Pelajar dapat memahami Huraian Sukatan Pelajaran (HSP) PJ KBSR. 3. Pelajar mampu mengenalpasti sub-sub tajuk dalam setiap tunjang pembelajaran mengikut HSP. KERANGKA TAJUK-TAJUK 1. Kesepaduan Kesepaduan merupakan kaedah pengajaran dan pembelajaran yang mana konsepnya bersepadu dengan mata pelajaran yang lain. Kesepaduan adalah selaras dengan matlamat Pendidikan Jasmani untuk melahirkan masyarakat secara menyeluruh. Konsep bagi kesepaduan adalah gabungan beberapa ilmu pengetahuan, bahasa atau nilai-nilai dalam mata pelajaran lain secara menyeluruh. Menurut Kamus Dewan (Edisi 4), kesepaduan merupakan keadaan yang bersepadu atau perihal bersepadu menjadi kesatuan yang utuh. Maknanya di sini, proses penyerapan mata pelajaran lain berlaku dalam mata pelajaran Pendidikan Jasmani secara terancang. Contohnya, mendedahkan konsep pergerakan, sistem otot, sistem tulang dan fungsi-fungsi tubuh manusia yang terdapat dalam mata pelajaran Sains dapat diserapkan secara bersepadu dalam Pendidikan Jasmani secara lagsung. Guru mestilah menekankan aspek kesepaduan dalam membuat perancangan pengajaran Pendidikan Jasmani agar dapat membantu murid menguasai kemahiran atau ilmu pengetahuan mata pelajaran yang lain. Kaedah perlaksanaannya bolehlah melibatkan kesepaduan dari segi bahan pengajaran dan pembelajaran, kesepaduan komponen utama dalam Pendidikan Jasmani sendiri (Intra) serta kesepaduan dua ilmu pengetahuan yang berbeza mata pelajaran (Inter). 2. Penggabungjalinan

Kemahiran utama menjadi fokus kepada penggabungjalinannya. Kaedah penggabungjalinan adalah bersandarkan kepada perkara pokok seperti mengenalpasti kemahiran utama dan kemahiran sampingan. hubungan. kebolehan dan pencapaian murid 3. Kemahiran utama digunakan di peringkat perkembangan pelajaran dan kemahiran sampingan digunakan di semua peringkat pelajaran. Dalam Penyata Razak (1956). Integrasi Integrasi adalah merupakan penggabungan. 4. Contohnya. secara berkumpulan atau individu serta penggunaan alat dan bahan bantu mengajar yang pelbagai bersesuaian dengan proses pengajaran dan pembelajaran. kemahiran lisan digabungkan dengan kemahiran membaca. Kecergasan . menggabungkan kemahiran lisan dengan membaca dan kemahiran membaca dengan menulis. integrasi mampu memupuk dan mengembangkan budaya nasional. Strategi penggabungjalinan kemahiran hendaklah dirancangkan berdasarkan objektif pelajaran.Bermaksud menggabungkan pelbagai kemahiran dalam satu masa. Di mana kemahiran utama yang menjadi fokus pembelajaran perlulah disusuli dan dikuasai terlebih dahulu dengan kemahiran-kemahiran sampingan untuk kukuhkan kemahiran utama. Ciri-ciri penggabungjalinan adalah berasaskan kepada konsep mengintegrasikan beberapa kemahiran. Dalam konteks KBSR. penggabungjalinan dalam pengajaran dan pembelajaran dibahagikan kepada dua iaitu penggabungjalinan kemahiran-kemahiran dalam satu mata pelajaran dan penggabungjalinan kemahiran daripada beberapa mata pelajaran. penggabungan aktiviti dalam kelas. dua atau beberapa kaum (unsur.dll) menjadi satu kesatuan. Antara tumpuan utama ialah memastikan bahasa dan kebudayaan lain dipelihara. Huraian Sukatan Pelajaran (HSP) Huraian Sukatan Pelajaran (HSP) disusun mengikut tiga tunjang pembelajaran iaitu : a. Hal ini akan membentuk consensus iaitu persetujuan bersama terhadap sesuatu pekara dan mengusahakan pembinaan budaya nasional. ada menyatakan berkenaan integrasi yang perlu bermula daripada murid-murid di sekolah. Sebagai contohnya. Integrasi harus berlaku secara evolusi melalui proses natural bukannya secara pentadbiran dan paksaan. Pada masa yang sama juga. Integrasi dalam Pendidikan Jasmani dapat dilaksanakan dengan menggabungkan unsur –unsur seperti kaum dan sebagainya menjadi satu integrasi Malaysia yang saling menghormati kepelbagaian dalam meraikan ciri-ciri budaya kaum masing-masing.

vi. Kesenggangan 4.1 Kercergasan Kesukanan boleh dibahagikan kepada kesihatan tahan dua yang tahan Kecergasan cabang utama: merangkumi : kardiovaskular otot Kekuatan Kelenturan a. Keselamatan . i. Daya iii. Tunjang kesukanan juga akan menekankan beberapa isu pokok yang menjadi keutamaan seperti: h. c. Kecergasan berasaskan i. iv. Pergerakan asas b. Kecergasan berasaskan perlakuan yang Masa merangkumi : Koordinasi Imbangan Ketangkasan Kuasa tindakbalas Kepantasan 4. Kebiasaan proses pengajaran dan pembelajaran tunjang kemahiran biasanya mendedahkan murid-murid untuk berfikir dan bermain dengan keseronokan. Tunjang kemahiran meliputi bidang-bidang seperti: a.2 Kemahiran Tunjang kemahiran meliputi aspek-aspek yang memberi pendedahan kepada muridmurid untuk menonjol dan mengembangkan kemahiran mereka ke tahap yang lebih baik khususnya bakat terpendam. Permainan c. Pergerakan kreatif f. Rekreasi g.b. v. Olahraga d. Daya ii. iii. Gimnastik e. Komposisi badan b. ii.3 Kesukanan Tunjang kesukanan memberi tumpuan kepada amalan pendidikan yang perlu diketahui dan dikuasai oleh murid-murid di sekolah sebagai persediaan untuk mereka melibatkan diri dalam kegiatan kesukanan. Kemahiran 4. v. iv.

k. l. dan 2.i. . j. penggabungjalinan dan integrasi dalam Pendidikan Jasmani. Huraikan konsep kesepaduan. Nyatakan tunjang-tunjang yang terdapat dalam sukatan Pendidikan Jasmani dan berikan dua contoh tajuk dalam setiap tunjang. Etika Isu Pendidikan Jasmani dan Pengurusan Kerjaya Sukan SOALAN 4 : 1.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->