P. 1
11 SUMBANGAN TOKOH – TOKOH JEPUN

11 SUMBANGAN TOKOH – TOKOH JEPUN

|Views: 9|Likes:
Published by Chong Own

More info:

Published by: Chong Own on Jul 30, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/14/2014

pdf

text

original

SUMBANGAN TOKOH – TOKOH JEPUN

TOKOH -TOKOH JEPUN:
Minamoto Yorimoto (Zaman Kamakura) Ashikaga Takauji (Kesyogunan Ashikaga) Oda Nabuaga (Zaman Sengoku Jidai) Tokugawa Leyasu (Kesyogunan Tokugawa) Maharaja Mutsuhito (Zaman Meiji)

MINAMOTO YORIMOTO .

Pemimpin yang paling berkuasa di Jepun Mengambil gelaran Sei –I -Taishogun(Panglima) Tindakan pertama beliau:Mendirikan ibu negerinya di Kamakura dan menwujudkan era baru dalam sejarah tamadun Jepun iaitu Zaman Kamakura(1185-1331 M) .

Peningkatan perniagaan---Pertumbuhan ekonomi wang dan pertukaran wang sehingga membawa kepada urbanisasi(perbandaran)baru. Peningkatan aktiviti pertukangan tangan Mendorong kemunculan pedagang – pedagang yang kemudiannya membentuk Persatuan – persatuan perdagangan(guilds) .Sumbangan Minamoto Yorimoto: Politik Memperkenalkan pemerintahan yang berbentuk ketenteraan Memperkenalkan sistem feudal Ekonomi Penggunaan peralatan untuk pertanian--Peningkatan hasil pengeluaran pertanian dan pembuatan. Lebihan hasil pengeluaran----Kemunculan pasar – pasar dan kedai – kedai.

Kebudayaan Terbahagi kepada dua: Pertama: Maharaja dan golongan bangsawan yang meneruskan adat –adat tradisional aristokrasi. . Kedua: Suatu jenis kebudayaan baru yang sedang dipopularkan di kalangan golongan pewira.

Ashikaga Takauji .

. Melancarkan pemberontakan dan penentangan terhadap kerajaan diraja(Keluarga Imperial)  Melantik dirinya sebagai Sei-I-Taishogun dan mengasaskan Kesyogunan Ashikaga.

Tanaman teh kapas ditanam secara besar – besaran. Sistem pengairan diperkenalkan. Pertanian-dua jenis tanaman diusahakan setiap tahun. Kuda dan dapi digunakan untuk proses penanaman.iaitu selepas penanaman padi ditanam pula gandum atau barli.Sumbangan Ashikaga Takauji Ekonomi Pembaharuan dalam bidang pertanian dan bidang perindustrian. .

 Muncul organisasi – organisasi yang serupa dengan persatuan(za)atau guilds yang berperanan memonopoli pengeluaran dan pemasaran sebarang barangan.pembuatan dan pengeluaran tembikar dan perlombongan terutama emas.  Pertumbuhan ekonomi wang. Kesannya.Bidang perindustrian pula. .perak dan tembaga semakin meningkat.

Seni Lukis Dua pelukis yang terkenal iaitu Tosa Mitsunobu dan Kano Motonobu Kesusasteraan muzik dan tarian dipopularkan Upacara teh dan penyusunan bunga(ikebana) menjadi terkenal .seni lukis. Kyoto yang dibina oleh Ashikaga Yoshimitsu dan Adhikaha Yoshimasa.Kebudayaan Perubahan dan pencapaian dalam seni bina .kesusasteraan dan sebagainya Seni bina Pavillion Emas(Kinkaku)di Kitano.Kyoto dan Pavillion Perak(Ginkaku)di Higashiyama.

Oda Nobunaga .

. Beliau menggalakkan hubungan kebudayaan dengan orang – orang Eropah.Tokoh yang berperanan penting ke arah penyatuan negara Jepun.

.Ekonomi Pedagang – pedagang telah memperluas kegiatan perniagaan mereka ke seluruh Jepun dan memonopoli za. Pendaftaran tanah baru diperkenalkan dan sistem cukai tanah yang lebih tersusun. Mata wang syiling tembaga telah digunakan dengan meluas.perak dan tembaga dipertingkatkan untuk memudahkan percetakan duit syiling. Pengeluaran emas.

istilah asing terutama dari bahasa Portugis.butang [botan] . Pelbagai jenis barangan barat telah diperkenalkan (tembakau.topi.cermin mata.Kebudayaan Perkembangan kesenian tembikar terutamanya membuat cawan dan teko untuk upacara the.kerusi dan roti) Bahasa Jepun diperkayakan perbendaharaannya dengan menerima masuk istilah .seluar panjang.jam.Misalnya:roti [pao].

Maharaja Mutsuhito .

Seorang maharaja yang terbaik dan digelar Meiji. Pelbagai perubahan yang telah dilakukan oleh Maharaja Meiji ke atas Jepun bagi memodenkannya serta mengikut perubahan zaman. .

Sumbangan – sumbangan Maharaja Mutsuhito .

Pelbagai perubahan yang telah dilakukan oleh Meiji ke atas Jepun bagi memodenkannya serta mengikut perubahan zaman. . Langkah utama yang dilakukan oleh Meiji ialah memindahkan ibu negara dari Kyoto ke Edo dan kemudiannya dari Edo ditukar kepada Tokyo.

Keadaan ini telah mengubah corak kehidupan masyarakat Jepun di mana golongan samurai telah dibenarkan menceburi di mana golongan samurai telah mula dibenarkan menceburi bidang lain seperti berniaga dan sebagainya.sistem politik feudalism ditamatkan dengan menghapuskan sistem clans dan uji. .Menghapuskan sistem feudal. Memperkenalkan sistem pemerintahan yang lebih terbuka.iaitu menjelang tahun 1871.

diberikan kebebasan untuk memilih cara hidup sendiri. Manakala.Walaubagaimanapun. .ramai antaranya yang gagal untuk menyesuaikan diri dengan keadaan yang baru. Bagi rakyat jelata pula.petani dengan tuan tanah menjadi lebih mesra dan unik.

Dari Segi Pendidikan … .

Meiji memberikan kebebasan dan penekanan kepada kepentingan mencari ilmu pengetahuan khusus dari Barat. Oleh yang demikian .sebuah Jabatan Pendidikan ditubuhkan pada tahun 1871 dan menekan aspek pendidikan awal dan menengah.Maharaja Meiji menyedari bahawa pentingnya mencari ilmu. Menjelang bulan Jun 1868. .terutama untuk menjadikan kuasa ekonomi dan militari termoden.

Keadaan ini menyebabkan majoriti rakyat Jepun celik huruf dan cekap dalam bidang teknikal serta bersedia menerima pembangunan .

Dari Segi Infrastruktur… .

Pembinaan jalan kereta api dibina pada tahun 1872. .iaitu sepanjang 18 batu dan pada tahun 1897 sepanjang 3000 batu .Pelbagai pembaharuan material dilakukan antaranya ialah bandar Yokohama dan Kobe telah dibangunkan dengan reka bentuk Barat.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->