RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN PENDIDIKAN JASMANI Mata Pelajaran Tunjang Kemahiran Tajuk Tarikh Masa Tahun Bil.

Murid : Pendidikan Jasmani : Kemahiran : Asas menghantar dan Menerima : Menghantar dan Menerima bola sisi, lantun dan atas kepala : 26 Mei 2008 : 7.40 – 8.10 pagi : 4 Fairuz : 20 Orang (10 lelaki 10 perempuan) membaling bola ke sasaran Objektif : Pada akhir pengajaran dan Pembelajaran, diharapkan murid-murid dapat : Psikomotor : membaling dan menyambut bola pada jarak 5 meter dengan kadar 3 dari 5 percubaan Kognitif Afektif Penerapan Nilai KBKK Kesepaduan Alatan : Dedikasi : Membuat analisis : Matematik – membuat anggaran jarak : Bola, Wisel, Skital, tali, kotak, gelung
45

Pengalaman Lepas : Murid pernah melakukan aktiviti melompat dan mendarat, melambung dan menyambut bola serta

: menyatakan secara lisan otot utama yang digunakan sewaktu menghantar dan menerima bola : menghormati pandangan dan cadangan rakan lain

PenggabungJalinan : Kecergasan – koordinasi

Murid dingatkan jog secara perlahan di sekeliling “hantu" 5.9 gelung . Pada masa ini satu gelung akan GHOST . 4 gelung diselerakkan dalam kawasan yang ditetapkan 3. Murid dibahagikan kepada 4 kumpulan (setiap kumpulan ada 5 murid) 2. murid dihendaki bergerak ke arahnya tetapi jika menyebut “darah”. seorang murid berdiri di tengah kawasan permainan sebagai “hantu” 4. semua murid perlu lari dan masuk ke dalam gelung 6. “hantu” bergerak di sekeliling graveyard area 7.Kinestetik .Skittle (tanda kawasan) TKP . Apabila “hantu” menyebut “kawan”. Murid yang tidak dapat masuk ke dalam gelung akan menjadi “hantu” yang baru 8.Visual Ruang 46 .BAHAGIAN / MASA Set induksi (5minit) AKTIVITI FOKUS PEMBELAJARAN ORGANISASI CATATAN / ALATAN Alatan GRAVEYARD AREA Permainan Siapa yang akan menjadi manusia 1.

3. siku membengkok untuk Alatan . markah diberi apabila bola diletakkan ke dalam petak yang disediakan mengikut penjuru Langkah 2 Kemuncak (8 minit) “Hog Ball” 1. Selerakkan murid dalam kawasan permainan.Bola . Guru mulakan permainan dengan melantun bola ke atas dan murid perlu menangkap bola tersebut dan menyerahkan kepada rakan sepasukan.dikeluarkan 9. 2. mainkan permainan tersebut menggunakan lantun atas kepala. dalam berkumpulan 5 lawan 5.Visual Ruang .skittle 47 B A Kump A Kump B A B A Alatan Petak untuk kumplan A Petak untuk kumpulan B B . 4.4 tali untuk membuat petak . Pelajar kekal dalam kumpulan sebelum ini 2.Bola TKP . Pelari pertama dalam setiap 1. memegang bola menggunakan 2 tangan atas dari kepala 2. Teruskan sehingga hanya seorang pelajar sahaja yang tinggal untuk menjadi manusia Langkah 1 (8minit) Permainan 4 penjuru 1.

Tukar pemain dan kemudian menukar balingan dari static ke keadaan bergerak. melantun . 4.Kon A B A B B A B A Penutup (6 minit) Aktiviti Menyejukkan Badan Tai-Chi “ Membelah Tembikai Yang Besar” • • Buka kaki seluas bahu Membuat bulatan besar dari atas kepala hingga ke pinggang sambil menarik nafas • “Menarik Tali Besar di sisi” • • Membelah di tengah-tengah nya Lebih bersemangat Berat badan di atas kaki kanan Tangan menarik tali besar di 48 .kumpulan berlari mendapatkan bola dalam gelung di bahagian tengah. 3. Menyerahkan bola menggunakan lantun bola ke atas ke point A dimana 2 meter jauh dari kawan dan kemudian meneruskan ke point B sejauh 3 meter.

sebelah kiri berselang-seli • “ Mengangkat Air di Perigi” • Tukar arah serta pindahkan berat badan ke kiri pula Badan dibongkokkan sedikit sambil tangan menarik timba berselang seli 49 .