You are on page 1of 2

Thema: maskers Kunstlink: symbolisme ; James Ensor Bouwstenen: ruimte innemend ; organische vorm Materiaal & Techniek: 3D ; gips ; verf

; schilderen A. Energiser / insteek
Kennismaking met James Ensor. - Belgische kunstenaar - thema: maskers, carnaval

aandachtspunten

B. Opdracht in stappen
1: Zoek goede en slechte eigenschappen van de mens en zoek er van elk één bij jezelf. - goede: sociaal, vrolijk, lief, eerlijk,... - slechte: jaloers, niet eerlijk, egoïstisch, onbeleefd 2: Verhoudingen van het gezicht overlopen. - eivormig - oog 5x in de breedte van het hoofd - oren tussen neus en ogen - mond zo breed als de pupillen van het oog 3: Voorbereiding gipsmasker: - smeer veel vaseline op je gezicht 4: Werkwijze gipsmasker Knip een stukje gips af dep het in het water, niet laten weken. Laat uw partner zijn een hoofd een beetje naar achter kantelen en breng het gipsverband aan op het gezicht van je partner. Zie dat je oppast voor ogen en mond. Laat de gips even drogen en haal het dan voorzichtig van gezicht en laat drogen. - Gipsverband goed aandrukken, glad strijken - Laat neus, mond en ogen open - Gipsverband bijknippen - Afkuisen en gezicht indien nodig reinigen 5: Ontwerp je masker op papier. Integreer een goede en slechte eigenschap. 6: Neem het gedroogde masker en maak met kranten vormen om het masker op te vullen. 7: Leg de krantenvormen erop en leg er gipsverband over dat je stevig aandrukt. 8: Werk het af met vloeibare gips.

aandachtspunten

Gipsverband niet te nat maken. Oppassen voor de ogen.

9: Schuur met lichte korrel schuurpapier de maskers tot ze glad zijn. 10: Beschilder je masker zodat de emoties of eigenschappen goed naar voor komen. Gebruik het kleurenpalet van Ensor.

C. Slot / afronding
Evaluatiefase.

aandachtspunten