You are on page 1of 2

Thema: vakantie Kunstlink: expressionisme ; Wassily Kandinsky Bouwstenen: geometrische vorm ; schikking Materiaal & Techniek: papier ; collagetechniek ; inkten

; marmeren

A. Energiser / insteek
Kennismaken met de techniek 'marmeren'. - vroeger vooral gebruikt in boeken - ontstaan meer dan 1000 jaar geleden in China - populair in de 12de eeuw in Japan, Indië en Perzië - in Europa populair in de 17de en 18de eeuw - Druppel olieverf in een bak met water, de olie zal blijven drijven. Maak leuke vormen in de verf en leg dan je papier diagonaal in het water. De olieverf zal in het papier dringen. Haal het papier er voorzichtig terug uit en laat drogen.

aandachtspunten

B. Opdracht in stappen
1: De leerlingen gaan in groepen van drie zitten. Per groep is er een bak water, olieverf en papier van 10x15cm 2: De leerlingen proberen vrij enkele papieren te marmeren. De resultaten worden samen gelegd en besproken. 3: Kennismaken met de kunstenaar Wassily Kandinsky. - Russische, abstracte schilder - voornamelijk bezig met kleur en muziek - veel aandacht naar compositie en gebruikt geometrische vormen 4: Knip uit gekleurd papier enkele geometrische vormen. 5: Neem de gedroogde marmeren papieren en plak hier de vormen op in verschillende composities, geïnspireerd op Kandinsky. 6: Kies het beste resultaat, hier maken we een postkaart van. Kleef achteraan een postkaartsjabloon. 7: Schrijf er iets op.

aandachtspunten
Olieverf gaat niet uit de kleren, pas op.

C. Slot / afronding
Evaluatiefase: bespreking over de techniek, compositie en inspiratie Kandinsky.

aandachtspunten