Badminton- Kemahiran Pukulan Lob 1.

0 Pendahuluan “ Badminton ialah acara sukan Olimpik dengan lima disipin yang kompetitif perseorangan lelaki dan wanita, beregu lelaki dan wanita, dan beregu campuran, yang mana setiap pasangannya ialah lelaki dan perempuan. Bagi tahap tinggi permainan, sukan ini memerlukan penjagaan kesihatan yang cemerlang: pemain memerlukan stamina aerobik, ketangkasan, kekuatan, kelajuan, dan ketelitian. Ia juga merupakan sebuah sukan teknikal, yang memerlukan koordinasi badan yang baik, kemahiran teknikal, dan kecanggihan kemahiran penggunaan raket.” Berdasarkan petikan diatas, kita ketahui bahawa permainan badminton merupakan sukan yang memerlukan kemahiran, daya tahan serta stamina yang tinggi kerana ia memerlukan ketangkasan dan kecekapan yang tepat dan pantas semasa bermain. Seseorang pemain badminton seharusnya cekap mengawal emosi dan minda bagi mengawal permainan yang bagus. Badminton atau dahulunya dikenali sebagai merupakan satu permainan gelanggang yang menggunakan raket dan amat popular di Malaysia. Permainan harus dimainkan oleh dua orang bertentangan (perseorangan) ataupun dimainkan secara berpasangan (beregu). Seakan-akan permainan Tenis, badminton dimainkan dengan pemain disetiap belah dan cuba dan cuba memukul bola yang dipanggil bulu tangkis melepasi jaring agar jatuh di ruang lawan yang telah disediakan. Mereka juga harus mencuba untuk menghalang lawan mereka daripada jatuh ke kawasan mereka. Sukan yang memerlukan kepantasan yang cekap ini

terdapat dua cara asas pegangan bagi pengangan raket yang betul iaitu pegangan hadapan dan pegangan kilas. servis flik. ayunkan raket ke hadapan dengan lengan diluruskan. servis tinggi. Servis flik merupakan penerbangan bulu tangkis tinggi melepasi pihak lawan. Pemain haruslah memegang bulu tangkis tinggi di paras hadapan muka kemudian dilepaskan bulu tangkis. Seterusnya. Pandang tepat ke sasaran dan ikut lajak yang sesuai. pukul bulu tangkis di hadapan kaki kiri dengan ayunan pantas. Kemudian siku dibengkokkan hampir ke badan. Terdapat tujuh cara yang boleh digunakan didalam pukulan servis iaitu servis rendah. sebelah kaki di hadapan. Pukul bulu tangkis di hadapan kaki kiri. pukulan kilas. . Kemudian ayunkan raket pantas ke hadapan. Servis Tinggi pula ialah berdiri sisi dengan sebelah kaki di hadapan kemudian raket diayunkan tinggi ke belakang. Selepas itu. Servis Rendah adalah bermula dengan berdiri sisi. Flik bulu tangkis dengan pergelangan tangan di hadapan kaki kiri. Kemahiran Seperti pengetahuan yang sedia ada. pukulan smesy dan juga pukulan lob. pukulan hadapan. Ayunan raket ke belakang.memerlukan latihan yang mantap setiap hari bagi menguasai kemahiran-kemahiran serta teknik-teknik asas. Pandang tepat kearah bulu tangkis. 1. Kemudain. Servis Flik. Pukulan servis merupakan pukulan yang perlu dibuat dan dikuasai oleh seseorang pemain badminton yang cemerlang. tangan kiri pegang bulu tangkis dan lepaskan bulu tangkis.

Kaki kanan menyilang ke kiri dan kemudian kilas raket separas bahu dan terus memukul bulu tangkis. Ia digunakan untuk menamatkan rally atau mencipta ruang. 2. Sasarannya ialah ke ruang kosong gelanggang lawan. sebelah kaki di hadapan. Ayun raket ke belakang dengan siku bengkok. Latihan ansur maju a. Kemnudian. Pukul bulu tangkis pantas. ayunkan raket ke belakang. pandang tepat kearah bulu tangkis. Aksi pukulan lob tanpa bulu tangkis -pemain tersebut harus belajar memegang raket dengan betul -kedudukan sedia untuk menerima bola lob -kedudukan kaki di buka seluas bahu -jika tangan kanan yang memegang raket. Sebelah tangan lagi diluruskan. kaki kanan hendaklah berada di kedudukan belakang -ayunkan raket kebawah dan kebelakang -lengan dibengkokkan supaya kepala raket dibawa kebahagian antara tulang belikat . Pukulan ini digunakan untuk memaksa pihak lawan bergerak jauh ke belakang gelanggang. Sebelah tangan lagi lurus ke atas. Pukulan Kilas juga agak sama iaiut pemain haruslah memandang tepat kearah bulu tangkis. Pandang bulu tangkis. Ayun raket ke hadapan dengan lengan lurus.Pukulan Hadapan. Ayun raket dengan tangan lurus. Pukulan smesy pula boleh digunakan ketika bulu tangkis berada tinggi di udara. Pukulan lob merupakan kemahiran pukulan hadapan boleh digunakan untuk melakukan pukulan lob. Kemudian. Berdiri sisi. pukul bulu tangkis pada jangkauan yang tertinggi.

-pada kedudukan ini. b. siku haruslah berada diatas. kaki kanan hendaklah berada di kedudukan belakang -ayunkan raket kebawah dan kebelakang bagi memukul bulu tangkis hantaran lob c. Aksi pukulan lob dengan bulu tangkis yang digantung -pemain tersebut harus belajar memegang raket dengan betul -kedudukan sedia untuk menerima bola lob yang digantung -kedudukan kaki di buka seluas bahu bagi bersedia untuk menerima bola lob yang digantung -jika tangan kanan yang memegang raket. kaki kanan hendaklah berada di kedudukan belakang -ayunkan raket kebawah dan kebelakang bagi memukul bulu tangkis hantaran lob . lengan dibengkokkan serta pergelangan tangan diketatkan. Aksi pukulan bola lob yang tidak digantung -pemain tersebut harus belajar memegang raket dengan betul -kedudukan sedia untuk menerima bola lob yang digantung -kedudukan kaki di buka seluas bahu bagi bersedia untuk menerima bola lob yang digantung -jika tangan kanan yang memegang raket.

-tangan dibengkokkan kebelakang -tangan ditolak ke hadapan keatas serta tangan lurus -titik sentuhan pada ketinggian sederhana dan mengikut lajak yang sesuai e. Aksi pukulan lob dengan jarak yang jauh -pemain melakukan pukulan lob yang dilakukan dibelakang gelanggang secara pukulan depan atau kilas -lob dilakukan seperti aksi membaling dengan bulu tangkis dipukul tinggi arah belakang gelanggang -tangan dibengkokkan kebelakang -tangan ditolak ke hadapan keatas serta tangan lurus -titik sentuhan pada ketinggian maksimum dan mengikut lajak yang sesuai . Aksi pukulan lob pada jarak yang dekat -pemain melakukan pukulan lob yang dilakukan didalam gelanggang secara pukulan depan atau kilas pada jarak yang agak dekat dengan jaring.d. -lob dilakukan seperti aksi membaling dengan bulu tangkis dipukul agak tinggi arah belakang gelanggang pada jarak yang tidak jauh.

Permainan kecil Permainan kecil seperti Clock Game iaitu konsep throw and hit. Ia dilakukan dengan secara bergilir-gilir. lantai court badminton juga haruslah diberi perhatian agar tidak licin. Langkah-langkah keselamatan Terdapat pelbagai langkah-langkah keselamatan yang perlu diamabil kira ketika melakukan pukulan lob. Ini adalah kerana lob memerlukan penggunaan tenaga kaki dan hayunan tangan yang kuat bagi memberi impak kepada bola lob yang tinggi. seorang murid membaling bulu tangkis selepas satu pusingan permainan tangkis dan rakan memukul dan ditukar kearah lawan jam.kumpulan X membuat pukulan lob yang boleh secara berterusan dan bergilir kemudian berlari untuk melakukan pukulan . Pemain akan melakukan pukulan dalam kumpulan masing-masing. Murid dibahagikan dalam dua bahagian sebagai contoh ada 3 orang murid didalam kumpulan A dan juga 3 orang murid didalam kumpulan B. 4. terutama sekali ketika melakukan pukulan lob. Sparring lob. pemain bermain secara berpasangan. dari segi pemakain.Permainan dimulakan dengan hantaran lob dari pemain kumpulan A ke pemain kumpulan B ke sisi mengikut arah jam. pakaian yang sesuai sangat perlu dipakai ketika bermain badminton. Permainan hanya terhad kepada pukulan lob sahaja. kasut sukan yang bersesuain perlu dilakukan bagi mengelakkan kecederaan yang di bahagian kaki. Oleh itu. Murid dibahagikan kepada 3 orang sekumpulan. Kemudian. permainan badminton merupakan permainan yang boleh memberikan impak yang menyeluruh keseluruh badan. Lob Touch n Go. . Jarak permainan boleh dikurangkan mengikut kesesuaian. Sebagai contoh. Pemenang dikira bagi pemain yang berjaya melakukan lob tanpa henti dalalm masa 2 minit sahaja. Selain itu. Ini kerana lantai yang basah dan licin boleh mengakibatkan kecederaan yang parah apabila pemain-pemain badminton ini tergelincir. Pukulan lob sisi mengikut arah jam danh juga membalasnya mengikut lawan jam. setiap pemain haruslah melakukan warming-up.3. Tambahan lagi. sebelum bermain badminton. Pemain yang sudah membuat pukulan lob seterusnya dan menggunakan akan berpindah ke belakang seluruh kawasan. Lob Touch n Go paling banyak dikira belakang dalam masa 2 minit.

Hanya dengan menguasai kemahiran pukulan lob sahaja tidak boleh menjadikan seseroang itu permain badminton yang terbaik seperti Datuk Lee Chong Wei serta Rashid Sidek. seorang pemain itu haruslah menguasai kemahiran-kemahiran asas yang lain lain seperti serivs flik. Sekiranya seseorang pemain Berjaya menguasai kemahiran ini. degan melakukan latihan-latihan permainan kecil yang kerap serta mantap dapat melahirkan pemain-pemain badminton yang berkualiti di dalam pukulan lob yang mereka yang lakukan. 6. untuk menguasai kemhiran lob. servis tinggi serta pukulan hadapan. Namun. . Refleksi Kemahiran lob adalah kemahiran pukulan yang sangat penting untuk dikuasai oleh setiap pemain.5. ini memberikan satu kelebihan kepada pihak lawan. Rumusan Sebagai rumusan. Ini adalah kerana kerana pukulan yang tinggi di belakang gelanggang ini selalunya tidak boleh ditangkis oleh pihak lawan. sekiranya kemahiran lob ini tidak dapat diadaptasikan atau tersalah teknik. servis rendah. bulu tangkis yang dibaling boleh off-side di mana ia sebaliknya memberikan kelebihan kepada pihak lawan. Ini adalah kerana setiap pukulan yang terkandung didalam asas permainan badminton ini adalah berkait rapat antara satu sama lain. Seperti yang kita ketahui. Pengorbanan serta latihan yang tidak pernah kenal erti putus asa dapat membentuk seorang pemain badminton yang berjaya serta cemerlang.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful