HURAIAN RANCANGAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN PENDIDIKAN JASMANI DAN PENDIDIKAN KESIHATAN TAHUN 5

Minggu 1 Tunjang 1PJ Tajuk Isi

2 Waktu Kecergasan Daya Tahan Kardiovaskular 1. Definisi –Daya tahan kardiovaskular juga dikenali sebagai kecergasan aerobik atau kuasa aerobik atau daya tahan aerobik.Kecergasan kardiovaskular dapat mengawal penyakit jantung dan masaalah kegemukan 2. Senamrobik-

Kemahiran / Butir Mengajar 1. Naik turun tangga gimnastik. 2. Berjalan dan berlari 1000 M. 3. Senaman ritma selama 5 minit. Aktiviti 1. Siapa pantas. Murid dibahagikan kepada beberapa kumpulan kecil yang sama bilangan Setiap ahli berlari seberapa pantas yang boleh melalui halangan dan kembali semula ke garis mula mengikut giliran. Kumpulan yang dapat menamatkan dahulu larian akan dikira sebagai pemenang.

Minggu 2 Tunjang 1PK Tajuk Isi Definisi

1 Waktu Kesihatan diri dan keluarga. Kesihatan diri. 1. Akil baligh 2. Haid dan Ihtilam. : Akil baligh - Satu proses yang berlaku semasa proses pertumbuhan dan pembesaran manusia. Haid - Darah yang keluar dari rahim. Ihtilam - Suatu keadaan apabila air mani keluar secara tidak sedar semasa bermimpi sesuatu yang memberahikan

Kemahiran / 1. Butir Mengajar 2. 3. 4.

Menerangkan proses akal baligh. Menyatakan maksud haid dan Ihtilam. Menerangkan langkah kebersihan yang diambil semasa haid dan Ihtilam. Mengenalpasti salah tanggapan tentang haid.

1

Aktiviti

: Menyenaraikan cara penjagaan kebersihan diri semasa kedatangan haid dan Ihtilam

Minggu Tunjang 2 PJ Tajuk Isi Kemahiran

2 Kemahiran Permainan Sofbol. : 1. 2. 3. 4. : -

1 waktu.

Latar belakang / sejarah. Peralatan. Gelanggang. Pemain tempatan dan luar negara. Dicipta oleh George W.Hancock (1887). Kejohanan kali pertama di taja oleh The Amateur Softball Assocition (1933) 1952 The International Softball Faderation (ISF) ditubuhkan. 1965 The Women’s World Champion. 1966 The Man’s World Champion. 1967 Softball telah diterima sebagai acara olampik. 1974 Persatuan Sofbol Malaysia ditubuhkan. Glof, Mit, Adang Muka, Bet, Plat, Bola Sofbal, Bes, Penahan Dada. Dimainkan di kawasan berbentuk lelayang dengan empat bes sejarak 19.6 M antara satu sama lain.

Butir-butir Mengajar

Aktiviti

:

Guru memberikan peluang pada murid untuk memegang dan menggayakan Alatan dengan betul.

Minggu Tunjang 2 PJ Tajuk Isi Kemahiran Butir-butir Mengajar

3 Kemahiran Permainan Sofbol. : : -

2 waktu.

1. Balingan. 2. Menangkap Balingan sisi Berdiri sisi, pandang sasaran. Depakan tangan ke arah sasaran. Tarik tangan ke belakang bahu.

2

Aktiviti Contoh Ansur - maju : :

Baling bola dari sisi bahu. Balingan atas bahu. Berdiri sisi, pandang sasaran. Tarik tangan ke belakang bahu. Baling bola melepasi atas bahu. Ikut lajak. Menangkap bola tinggi. Menghadap bola. Kaki dibuka seluas bahu. Bengkokkan lutut. Luruskan tangan ke atas hadapan. Pandang bola masuk ke glof Menangkap bola leret Bengkokkan badan dan lutut. Pandang ke arah bola. Kedua-dua tangan hampir mencecah tanah. Pandang bola masuk ke glof.

Latihan secara berpasangan , pelbagai teknik balingan dan tangkapan Lambungan bawah lengan 3 Meter. Melutut, berdiri dan seterusnya bergerak. Daripada balingan bawah lengan (perlahan), bola leret hingga kepada bergerak

Minggu 4 Tunjang 1PK. Tajuk Kemahiran Isi/Butiran Mengajar

1 waktu. Kesihatan diri dan keluarga. Kesihatan diri. Pengurusan kesihatan diri. Guru menyanyikan lagu “Kebersihan Diri” Guru menyanyikan bersama-sama murid. Dalam kumpulan kecil murid akan menyediakan jadual aktiviti pengurusan kesihatan. Wakil setiap kumpulan akan membentangkan hasil. Mengedarkan lembaran kerja – Kepentingan Menguruskan Kesihatan Diri.

Minggu Tunjang 3 PJ Tajuk Isi

4 1 waktu. Pendidikan sukan. Keselamatan. Keselamatan semasa beraktiviti.

Kemahiran/ 1. Menyenaraikan 3 langkah pengawasan semasa aktiviti olahraga. Butir mengajar Murid diminta menyenaraikan 3 langkah pengawasan memeriksa alatan, memeriksa tempat dan mematuhi arahan guru.

3

Formasi separuh bulatan. seorang murid memegang bat dan yang lain bersedia untuk menangkap bola. Dengan menggunakan kawasan padang. Cekak panjang. Butir-butir Mengajar Aktiviti - Melakukan aktiviti latihan bayangan tanpa bat. 2.(bergilir-gilir) Formasi separuh bulatan. Murid yang lain bersedia untuk menangkap bola. : 1. Murid diminta (dalam kumpulan kecil) membincangkan langkah-langkah keselamatan bagi mencegah daripada berlakunya kemalangan. Gunakan alatan yang telah ditetapkan. letakkan plat dan bes di tempat yang betul dan adakan satu permainan kecil sofbol. Memegang peluru dan cara yang salah Menggunakan alatan yang rosak. Teknik memegang bat. : - 2 waktu. 3.2 Guru menunjukcara serta menerangkan perlakuan dan situasi yang mendatangkan bahaya semasa aktiviti olahraga. Pastikan kawasan aktiviti adalah selamat dan tidak berlubang. Cekak pendek Cekak sederhana. Memakai pakaian sukan Mendengar dan memenuhi arahan tentang langkah keselamatan yang diberi oleh guru. Laporkan sebarang kemalangan dengan segera kepada guru. Meningkatkan tahap kemahiran memukul dan menampan. seorang murid memegang bad dan bersedia untuk menampan. 4 . Lakuan memukul dan menampan bola dengan tepat dan betul Menjelaskan lakuan memukul dan menampan. Kemahiran asas Pertandingan. Minggu Tunjang 2 PJ Tajuk Isi Kemahiran 5 Kemahiran Permainan Sofbol.

H. Berasal dari India 1870 Duke of Beuford – Di Badminton 1934 Persatuan Badminton Antarabangsa ditubuhkan 1948 Piala Thomas diadakan setiap dua tahun 1956 Piala Uber (Betty Uber) 1937 Badminton Terbuka Malaya 2.1 m X 0.Perseorangan. Christensen (Denmark). Latar belakang / sejarah 1. Beregu. Amalan harian b. Pemain Kebangsaan. Menyediakan catatan amalan asas aktiviti kecergasan dan kesihatan Tajuk Hari Masa Aktiviti 2.76 m) Reket 6. J. Wong Choon Han dll. Alatan 2.Perseorangan Rashid Sidek. Pemain (tempatan / luar) : 1.4 m X 6.Lee Wan Wah& Chong Tan Fook. • Seharusnya murid diberi peluang untuk memegang dan menggayakan peralatan Isi Kemahiran Aktiviti 5 .1 m 3. Taufik Hidayat (Indonesia).Minggu 6 Tunjang 1 Tajuk Isi Kemahiran 1 Waktu. Luar Negeri.5 m Net/ Jaring (6. Alatan yang digunakan Tiang 1. Merekodkan amalan asas kesihatan dari segi aktiviti asas kecergasan dan kesihatan Butir-butir Mengajar : a.661 m panjang Bulu tangkis diameter 25-28 mm Gelanggang berukuran 13.Cheng Hong (China). Gelanggang 1. Kebersihan tubuh badan Minggu 6 Tunjang 2 Tajuk 1 Waktu. Kemahiran Badminton 1. Roslin Hashim. Gopichand (India) BereguRicky Subagja & Rexy Maniaky (Indonesia). Michael Sogard & Thomas Stuer Lauridsen : Dalam pengajaran ini guru akan membawa murid ke gelanggang menunjukkan pada murid alatan yang akan digunakan. Kesihatan Diri dan Keluarga Kesihatan Diri : 1.

Makanan bervitamin semasa latihan dan bersukan : 1.Berdiri sisi. membantu pertumbuhan tulang dan gigi Menggalakkan selera makan. Pukulan Hadapan.Bulu tangkis tinggi melepasi lawan. Secara ansur maju bermula dengan sevis rendah. : a. . . mengelakkan kerosakan gigi dan menguatkan tulang Memastikan kandungan oksigen dalam darah mencukupi untuk proses pembakaran makanan Mempercepatkan pembekuan darah daripada semasa Butir-butir Mengajar 6 . sebelah kaki di hadapan. Servis Tinggi. . sebelah tangan lagi diluruskan.Lepaskan bulu tangkis dan ikut lajak. .Flik bulu tangkis dengan pergelangan tangan di hadapan kaki kiri. Servis Rendah . pukul bulu tangkis pada sasaran tertinggi.Hayun reket dengan tangan lurus. . .Pegang bulu tangkis separas mata. menguatkan otot dan serat serta membantu pertumbuhan tubuh Membantu kesihatan tulang.Menyebabkan masalah kesihatan dan tidak berupaya untuk melakukan aktiviti atau bersukan : a. Guru menunjukkan carta “vitamin dan fungsi” serta memberi penerangan VITAMIN Vitamin A Vitamin B Vitamin C Vitamin D Vitamin E Vitamin K FUNGSI Menjaga kesihatan mata dan kulit. b.Pandang bulu tangkis.Tubuh badan yang tidak memperolehi nutrien yang mencukupi menyebabkan kecekapan tubuh badan menurun . PENDIDIKAN SUKAN Pengurusan Diri . Definisi / konsep . Servis Flik. Badminton. gigi dan gusi serta mencegah jangkitan penyakit Membantu pertumbuhan tubuh. Aktiviti Minggu 8 Tunjang 3 PJ Tajuk Isi Kemahiran 1 Waktu. . Servis Pukulan Hadapan. .Hayun reket jauh ke belakang.Pukul bulu tangkis di hadapan kaki kiri. c. KEMAHIRAN PERMAINAN. d.Hayun reket ke belakang.Berdiri sisi . : Murid melakukan aktiviti secara berpasangan. .Minggu 7 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi Kemahiran Butir-butir Mengajar 2 Waktu.

Minggu 9 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi Kemahiran Butir-butir 2 waktu. Aktiviti pengukuhan : Kotak Beracun . : 1.Terdapat kertas di dalam kotak yang mempunyai soalan berkaitan dengan fungsi vitamin . . . Perasaan. : Memahami perasaan sendiri. . : 1.Gigi rosak – Vitamin D c.Kurang selera makan – Vitamin B C. . . Guru menunjukkan gambar tunggal penyakit kekurangan vitamin & guru meminta murid dalam kumpulan kecil untuk mencadangkan vitamin-vitamin yang sesuai bagi mengatasi masalah tersebut : Contoh gambar A. KEMAHIRAN PERMAINAN. 2. . Pukulan Kilas.Kilas reket separas dengan bahu.Murid yang bertuah akan mencabut kertas tersebut dan menjawab soalan. Secara lisan minta beberapa orang murid menyatakan perasaan mereka setelah dapat membantu menyelesaikan masaalah keluarga.Kaki kanan menyilang ke kiri. .Berdiri sisi.Pukulan Smesy. Guru memberikan situasi bermasaalah – keluarga ketika menghadapi kesempitan wang. 4.Pesakit Osteoporosis.Pandang bulu tangkis.setelah dapat menolong keluarga.Senaraikan langkah-langkah yang boleh diambil untuk meringankan masaalah ini. Guru meminta ketua kumpulan untuk membentang hasil kerja kumpulannya. 3. sebelah kaki di hadapan. Guru menunjukkan contoh gambar pelbagai mimik muka minta murid memilih situasi perasaan mereka ketika itu.cadangan vitamin D B. : 1.Pukulan Kilas. Badminton. sekiranya gagal mereka akan didenda * Radio kaset diperlukan untuk memutarkan lagu ketika kotak diedarkan Minggu 8 Tunjang 1 PK Tajuk Isi Butir-butir Mengajar 1 waktu. 2.berlaku perdarahan b.Ayun reket ke belakang siku di bengkokkan. sebelah lagi tangan lurus ke 7 .Pukul bulu tangkis dan ikut lajak 2. KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA. Pukulan Smesy.

3 5. Kekeluargaan : Keremajaan . . Minggu 10 Tunjang 1PK Tajuk Isi 1 waktu.Menjamin peralatan berada dalam keadaan selamat.menyertai bidang sukan. Guru menayangkan pita video yang menunjukkan salah laku yang sering berlaku di sekolah. 8 . Butir-butir Mengajar Minggu 10 Tunjang 3 PJ Tajuk Isi 1 waktu. .sertai aktiviti kemasyarakatan dan sebagainya. 2. : Guru meminta murid untuk menyatakan masaalah salah laku yang sering ditimbulkan oleh remaja di sekolah. . mencuri. .Pukul bulu tangkis dengan pantas. 4 4. KECERGASAN . Guru meminta murid secara berkumpulan menyenaraikan cara/langkah untuk mengatasi/mengurangkan permasaalahan ini :. Pengurusan sukan . KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA.Pengurusan alatan sukan Susunan / pengelasan. Guru melaksana aktiviti kembara dengan membawa murid ke stor alatan.Kekuatan. : Pengurusan alatan secara sistematik memberikan faedah : . : 1.Menyatakan masaalah dan isu-isu yang melibatkan golongan remaja. persatuan atau kelab di sekolah. variasikan pelbagai teknik hantaran dan pukulan.atas .Daya tahan otot .menyertai unit berunifom. Guru membahagi murid kepada kumpulan dan memberikan satu kawasan angkat untuk pengurusan.Menghindar berlakunya kemalangan. .mendalami bidang agama. Minta komen dari murid tentang keadaan stor. PENDIDIKAN SUKAN. Butir-butir Mengajar 3 4 Minggu 11 Tunjang 1 PJ Tajuk 2 waktu. berbahasa kesat dan sebagainya. 3. Aktiviti : Bermain dengan rakan. . Guru meminta murid untuk menguruskan peralatan mengikut kreativiti mereka sendiri Diakhir P&P guru memberi rasional mengapa sesetengah cadangan dan kedudukan peralatan yang dibuat oleh murid tidak boleh dilaksanakan.merosakkan kerusi dan meja.Tidak mudah rosak / tahan lama. .Difinisi salah laku :Sikap dan tingkah laku yang bertentangan dengan norma masyarakat.

Lomu. kerani. a) Pengamalan cara makan yang sihat. Gelanggang.Dimainkan oleh William Webb Ellis.Butir-butir Aktiviti : 1. buruh kasar. – Pasukan Cobra/ All Black. Daya tahan otot .letakkan dua gelung rotan di atas tanah (bersentuhan). .Gambar-gambar jenis makanan.saya makan makanan yang bersih dan dicerna dengan baik. 4.Melakar dan melukis jenis makanan yang baik untuk pertumbuhan badan.1925 dimulakan di Negeri Sembilan. Minggu 12 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 1 waktu.tekan tubi. : Amalan pemakanan. 1.(1923) . Aktiviti 1 waktu. . Butiran Mengajar Aktiviti 9 .tekan tubi. 3. .bangkit tubi lutut bengkok 5 kali. .1923 dimainkan oleh penuntut Rugby School (England) . tukang kebun ). 2. . . pemandu lori. bendera atau penanda.tangan letakkan atas bahu pasangan. : . . . . Minggu 12 Tunjang 2 Tajuk Isi Butir-butir Mengajar. 2.Piramid makanan. KEMAHIRAN PERMAINAN.Model makanan. Kekuatan .imbangan makanan yang dimakan dengan aktiviti fizikal. – Bola saiz 3.makan pelbagai jenis makanan. . Pemain (Dalam/Luar Negeri). .pasangan berdiri dalam gelung rotan sendiri. . Rugbi Sentuh. Peralatan. .cuba keluarkan pasangan dari gelung. 4.Jhon N. Pemakanan. : Menunjukkan alatan Rugbi Sentuh (Pengenalan). Latar Belakang.tolak bahu berpasangan. . : . 3.Mengenal pasti dan memilih makanan yang bersih untuk dimakan. Keperluan untuk 5 jenis pekerjaan. : 1. GAYA HIDUP SIHAT. . : Gusti dalam gelung. . .Bentuk segi empat tepat : 70m panjang 50m lebar. ( guru.makanan yang baik untuk tubuh badan saya.Kajian kesihatan. 2.

Minggu 13 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 2 Waktu. . e. Dadah yang digunakan oleh athlit adalah dari jenis dadah perangsang seperti steroids anabolic dan amphetamines yang kemungkinan kesannya ialah athlit bertambah segar. memberikan tenaga. Langkah ke hadapan. c. a. Rakan sambut guna dua tangan. Dapatkan bola awal (dari hantaran/tendangan). : Pengamalan cara makan yang sihat. membina sel-sel dan tisu badan. a. Rugbi Sentuh. d.Menyenaraikan jenis-jenis makanan yang baik untuk kesihatan dan kecergasan a. Butiran Mengajar / Aktiviti Minggu 14 Tunjang 2 PK Tajuk Isi Butir-butir Mengajar 1 waktu. Hantaran Dan Menyambut. banyakkan minum air kosong. Isu-isu dalam PJ dan sukan. Bergerak perlahan – lahan. lebihkan memakan buah-buahan dan sayur-sayuran. mengelakkan berlakunya penyakit seperti cirit-birit. 2. 1. f. PENDIDIKAN SUKAN. Pemakanan. pilih makanan yang rendah lemak dan kurang kolesterol. .Jenis dadah yang diambil semasa bersukan.Kesan dadah. pilih makanan yang mengandungi kurang gula dan garam. mengurangkan kepenatan dan kelesuan serta meningkatkan 10 . b. : Difinisi dadah dalam sukan. GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT. makan makanan yang bersih dan selamat.Seharusnya murid diberi peluang memegang bola rugbi. Hantaran Statik. Mengawal Bola. : Kemahiran Asas. Sambut bola bawa ke dakapan.Menjelaskan rasional pemilihan makanan-makanan tersebut. Mengawal Bola. 2. Hantaran Dinamik (bergerak). Penyalahgunaan dadah dalam sukan. . Guna dua belah tangan. c. . pilih makanan yang banyak mengandungi bijian dan kekacang. Minggu 14 Tunjang 3 PJ Tajuk Isi 1 waktu. 1. KEMAHIRAN PERMAINAN. jantung dan kencing manis b. Menghadap sasaran Tegakkan bola dan hantar pada rakan.

Tendangan lepas . . 2 . Kesan Meningkatkan kekuatan dan keupayaan otot. Penyalahgunaan bahan. : a.asap rokok menjejaskan kesihatan orang-orang yang berhampiran.Lari sentuh kawan dari sisi. b. Guru memberikan respon kepada setiap pembentangan oleh ketua kumpulan dan menerangkan sebab sebenar athlit menggunakan dadah dan jenis-jenis dadah. menendang bola.. : Merokok dan akibatnya. c.rokok. : a.dadah. Butir-butir : a. Keburukan merokok. Menyatakan kesan dan keburukan merokok. . cepat lesu. Nama Dadah Steroids Anabolic. . Aktiviti : Bermain bersama rakan. GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT. b. gigi kuning dan nafas berbau 11 . Guru menunjukkan dan mengedarkan keratan akhbar yang menceritakan tentang penglibatan athlit-athlit sukan dalam penyalahgunaan dadah.menyebabkan sakit paru-paru.Tendangan lambung. . Murid dalam kumpulan kecil diminta untuk membincangkan 3 sebab athlit menggunakan dadah. . Amphetamines. Minggu 16 Tunjang 2 Tajuk Isi Butir-butir 1 waktu. Bil 1. Mengurangkan kepenatan dan kelesuan. .kekuatan dan keupayaan otot. Merangsang prestasi athlit Meningkatkan kesedaran aktiviti fizikal. KEMAHIRAN PERMAINAN. Minggu 15 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi Butir-butir Mengajar 2 waktu. . Ragbi sentuh. : . kurang selera makan.kesan sampingannya kurang tenaga.puntung rokok yang menyala boleh menyebabkan kebakaran. hadapan dan belakang.menyebabkan maut. larian sentuh lawan.

Minggu 16 Tunjang 3 PJ Tajuk Isi Butir-butir Mengajar 1 waktu.mengilas badan ke kiri dan ke kanan. . . Guru meminta murid menyelesaikan permasaalahan. Guru memberi penerangan tentang perlunya semangat kesukanan ketika menyertai sesuatu pertandingan seperti :. : Semangat kesukanan.jujur.tidak mudah berputus asa. KECERGASAN. Kilas badan berdua.kemudian jauhkan jarak berdiri.menjaga hubungan baik dengan pihak lawan. Kelenturan : . Etika dalam sukan. perasaan mereka ketika menghadapi kemenangan atau kekalahan. b. Minggu 17 Tunjang 1PJ Tajuk Isi Kemahiran 2 Waktu. . PENDIDIKAN SUKAN.kumpul dan cari risalah berkaitan keburukan merokok.b. : 1.mengecilkan badan. . Murid melakukan sumbangsaran.mengikut peraturan. Menerima keputusan pertandingan. . d. .mengilas badan sambil melontar pundi kacang dengan dua belah tangan.meregang otot-otot kaki statik. . c.bekerjasama. . .berlaku adil.berdiri regang temu belakang. .meregang otot kaki sambil menggunakan alatan. . . : a. Guru meminta murid untuk menceritakan pengalaman mereka memasuki sesuatu pertandingan dan perasaan mereka setelah selesai pertandingan tersebut. Butir-butir Mengajar 12 . Melukis poster keburukan merokok.

Terjatuh kerana lantai licin. . c.Menyusun perabot dengan teratur . KEMAHIRAN.Larian landas. KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN. Aktiviti : Lompat berhalangan. . : a. .Menyimpan alatan setelah digunakan. . .Menyimpan benda-benda tajam di tempat yang selamat. Gaya lompatan . .Mendarat.Melecur terkena air panas. .Setiap kumpulan akan berlumba melompat skittal berhalangan pada jarak yang tertentu.Mengelap lantai yang licin atau basah. . . Butir-butir Mengajar Minggu 18 Tunjang 2 Tajuk Isi Kemahiran Butir-butir Mengajar 1 Waktu.Terkena benda tajam.Terminum racun.Minggu 18 Tunjang 3 PK Tajuk Isi Kemahiran 1 Waktu. Perbincangan tentang langkah-langkah keselamatan yang boleh diambil di rumah.Langkah keselamatan.Menyimpan bahan yang beracun dalam tempat tertutup dan berkunci. Keselamatan. Keselamatan di rumah. . Olahraga : 1. . : Fasa 1 Fasa 2 Fasa 3 Fasa 4 . Menyenaraikan bahaya-bahaya yang mungkin berlaku dalam situasi rumah yang tidak teratur. Guru mengedarkan gambar tunggal “situasi rumah yang teratur” dan sebaliknya b. .Gaya pelana. . . : 1.Murid dibahagikan kepada beberapa kumpulan. 13 . .Lemas dalam bilik air. .Lonjakkan.Layangan.Bahaya di rumah.

3.Minggu 19 Tunjang 2 Tajuk Isi Kemahiran Butir-butir Mengajar 2 Waktu.lari landas linjak dan mendarat di atas tilam. : a. c.berhati-hati. 4. 14 . : 1. . . lonjakkan. : a.Giminisium. layangan.cedera terkena alatan yang tajam seperti gergaji dan pahat. . mendarat.kemalangan terkena air panas atau bahan yang merbahaya. . KEMAHIRAN PERMAINAN.Makmal Sains . . 2.berdisiplin. .lari dan lonjak sentuh bola.Bengkel Kemahiran Hidup.Stir Sukan. : 1.Kantin. Keselamatan. . . . KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN. lari landas. Lumba lonjak antara gelung. Keselamatan di sekolah .langkah panjang . b. Lompat tinggi gaya Fosbury. .Padang. Regangan. . Membincangkan bahaya dan langkah keselamatan . d. . Makmal / Bilik Sains. Lonjakkan .lutut tinggi.Bahaya dan langkah keselamatan. Aktiviti : Minggu 20 Tunjang 3 PK Tajuk Isi Kemahiran 1 Waktu. Olahraga. Langkah keselamatan.lonjak sentuh bola. .mematuhi peaturan dan arahan guru. Butir-butir Mengajar Tempat Bengkel Kemahiran Hidup. Bahaya .mematuhi arahan guru. 1. .kebakaran.setiap murid perlu melonjak dan mendarat antara 3 gelung yang disusun ke garisan penamat secara bergilir-gilir.murid dibahagi kepada kumpulan. Larian . b. . Menyenaraikan lokasi-lokasi di kawasan sekolah yang berkemungkinan besar mengakibatkan kemalangan.

kaki. : 1. . d.memakai pakaian yang sesuai dan lengkap ketika beraktiviti di padang. . . Butir-butir Mengajar Aktiviti 15 . KEMAHIRAN Olahraga. f. . Bilik Darjah. : . . Skipping / lutut tinggi.dirian sekala depan.Lompat tinggi gaya pelana dengan rakan. Minggu 21 Tunjang 1 PJ Tajuk Isi Kemahiran 2 Waktu.lonjak. .- melecur . .tangan. . : : a.meniti di atas kayu kecil atau tali. terhantuk meja dan sebagainya. Pendaratan atas tilam. Padang Sekolah. Lompat palang. b.berdisiplin apabila berada dalam bilik darjah. KECERGASAN.kecederaan terjatuh. Perilaku dijalankan dengan tunjuk cara terlebih dahulu. Regangan.otot. Lari langkah panjang. Setiap kemahiran boleh dijalankan secara stesen mengikut kumpulan. : a.meniti di atas bangku. . . Minggu 20 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi Kemahiran Butir-butir Mengajar 1 Waktu. Joging c. Lompat tinggi . e. b. . Imbangan.berdiri sambil mengangkat lutut. Permainan kecil.luka terpijak benda tajam. jalankan secara pertandingan.Gunakan kemahiran yang dipelajari.

KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN.Kawasan permainan yang membahayakan.Di tempat permainan. . Menyatakan peraturan-peraturan yang perlu untuk menjaga keselamatan di tempat permainan. . .Berdiri dengan kaki kanan dan hulurkan kaki kiri ke hadapan. Pekara-pekara yang perlu bagi menjaga keselamatan di tempat permainan. : Sebab berlakunya kemalangan : . . c.Kurang pengawasan daripada ibu bapa ketika anak-anak keluar bermain.Perlunya pengawasan daripada ibu. Butir-butir Mengajar 16 .Memastikan peralatan dan alat permainan berada dalam keadaan yang baik sebelum menggunakannya. mengikut tema dan fasa yang betul. Langkah Polka. .Peralatan permainan yang sudah rosak atau sudah reput . bapa atau penjaga ketika bermain.Langkah ke hadapan dengan kaki kanan. Langkah Waltz. : a. Mengenal pasti sebab berlakunya kemalangan di tempat permainan. Kebolehan melakukan gerak edar.Memakai pakaian yang sesuai.Langkah ke hadapan menggunakan kaki kiri yang dibengkokkan luruskan kaki kanan ke belakang. . . 2. pusingan badan sama ada dengan atau tanpa alatan. Butir-butir Mengajar Minggu 22 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi Kemahiran 1 Waktu. KEMAHIRAN. Langkah Grapevine. . : 1. b. Gimnastik Irama.Langkah ke hadapan menggunakan kaki kanan diikuti dengan kaki kiri. Keselamatan . ..Lonjak menggunakan kaki kanan. : 1. .Kaki dirapatkan dan berdiri tegak. .Pakaian yang tidak sesuai. . .Minggu 22 Tunjang 3 PK Tajuk Isi Kemahiran 1 Waktu.Lonjak dengan kaki kiri dan silangkan kaki kanan ke hadapan kaki kiri.Memastikan kawasan permainan selamat dan tidak membahayakan.

Berlari anak dan tukar arah. : 1. Ketangkasan.Pandang kiri dan kanan sebelum melintasi jalan raya.seperti pertandingan sebelumnya. . . . Membincangkan fungsi tanda-tanda keselamatan di jalan raya. 2. . Tanda keselamatan jalan raya. Keselamatan di jalan raya. Tampar lutut : . Menyenaraikan peraturan-peraturan yang biasa dihadapi : .jumlah mata dikira daripada berapa kali tamparan. Kemahiran : 1. Guru memperkenalkan tanda-tanda keselamatan menggunakan gambar. Butir-butir Mengajar 17 . Butir-butir Mengajar : a. c. . b. KECERGASAN.berdua dan menghadap kawan.pemain cuba menampar siku lawannya. e. c. KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN. Tampar siku : .Berjalan di tepi sebelah kanan jalan raya bertentangan dengan arah kenderaan bergerak. b. Melompat dekam merentasi tali. d.Minggu 23 Tunjang 1 PJ Tajuk Isi Kemahiran 2 Waktu. Skip dan tukar arah. : a. Minggu 24 Tunjang 3 PK Tajuk Isi Kemahiran 1 Waktu.Menggunakan jejantas untuk melintasi jalan raya. Peraturan di jalan raya.tiap-tiap seorang cuba menampar lutut rakannya.

. : 1. Minggu 25 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi Kemahiran Butir-butir Mengajar Aktiviti 2 Waktu.Silang kaki kanan di hadapan kaki kiri. : 1. 3. . Pusing dengan reben. siku dan pergelangan tangan. Pusing badan dengan bola. Kebolehan melakukan gerak edar (pusingan). . Pusingan setempat dengan dua kaki.Duduk lunjur tangan di sisi.ayunan dari bahu.Lakukan imbangan V. .kawal bola semasa berpusing.lantun dan sambut. Pusing badan dengan bola 2.rapatkan kaki dan berjengket.pegang kayu selari dengan tangan. Melakar tanda-tanda jalan raya dan fungsinya. Pusing badan dengan tali. b. kEMAHIRAN Gimnastik Irama. . KEMAHIRAN Gimnastik Irama. . Pusing badan dengan tali. . Minggu 24 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi Kemahiran 1 Waktu.Pusing badan ke kiri. : 18 . Pusing badan dengan reben.Pusing badan dengan bantuan tangan. . : 1.ayun ikut arah gerakan. Butir-butir Mengajar : Pusingan Badan a.. . . .Rapatkan kaki kanan ke kaki kiri.Menunggu bas di tempat yang telah disediakan. d. Pusingan diatas punggung dengan sokongan tangan. reben dan tali. Kebolehan melakukan gerak edar (pusingan) dengan menggunakan bola. atas bebola kaki. .

lompat kangkang atas bola yang melantun. KEMAHIRAN.elak menggunakan lebih daripada satu plag pada satu soket. . 19 . b. lantun bola tegak.letakkan bahan yang mudah terbakar jauh dari sumber elektrik/api. Mengenal pasti dan menyenaraikan punca-punca kebakaran. . c. wayar lusuh. Gimnastik Irama. Minggu 26 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi Kemahiran Butir-butir Mengajar Aktiviti 1 Waktu. . : 1. pusingkan badan dan luruskan tangan ke atas. Rangkaian. ayun bola ke sisi dan pusing badan. lantun bola. Lompat atas bola yang melantun.keselamatan api. Ayun bola dan pusing badan. : a. Punca kebakaran. KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN. : 1. tumpahan minyak penggunaan plag dua pin. Lantin bola dan pusing. 2. Membuat peta minda tentang langkah-langkah keselamatan yang perlu diberi perhatian khusus untuk mencegah kebakaran. b. Keselamatan . : ayun bola ke hadapan dan pusingkan badan ayun bola ke belakang dan pusingkan badan.amalkan membuka tingkap semasa memasak di dapur. Cara mencergah.- pusing badan dengan tali pelbagai aras.elakkan menggunakan plag dua pin yang tiada wayar bumi.hubungi juruteknik untuk memeriksa pendawaian elektrik yang lama di rumah . : a. Minggu 26 Tunjang 3 PK Tajuk Isi Kemahiran Butir-butir Mengajar 1 Waktu. . litar pintas plag yang rosak.

Minggu 27 Tunjang 1 PJ Tajuk Isi Kemahiran 2 Waktu.kapal . Berlari. 2. (Badminton) : a. Murid berlari mengikut arah yang ditunjuk oleh guru. : a. Tidak melebihi had muatan.mengangkut penumpang . Tempat berair 3. . c.Lonjak dan menjaring bola tampar. c. b. . Menyenaraikan kepentingan pengangkutan air kepada manusia. Disini. dimana (pelbagai arah pilihan guru). Jangan berebut-rebut ketika menaiki kenderaan..Setiap kumpulan akan berlari kira-kira 10M. 20 .Bahagikan murid kepada beberapa kumpulan yang sama bilangan.perahu. : . . Kebolehan melakukan satu pergerakan yang pantas dengan daya maksimum dalam masa yang singkat. Butir-butir Mengajar Aktiviti Minggu 28 Tunjang 3 PK Tajuk Isi Kemahiran 1 waktu. Banjir. KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN.Lonjak dan lakukan pukulan hadapan. Menyatakan jenis-jenis pengangkutan air yang biasa dilihat . Keselamatan . KECERGASAN Kuasa : 1.feri .di air. melompat kayu palang dan menyambut bola yang dilontarkan. Menaiki kenderaan yang lebih muatan Berebut-rebut menaiki kenderaan. .Lonjak dan smash tanpa alatan. .bot .sambut bola. Butir-butir Mengajar Bil 1.Lonjak dan menjaring bola baling. Pengangkutan air 2. b. Melakar situasi yang mungkin mengakibatkan kemalangan air dan menyenaraikan langkah langkah mengelakkan kemalangan. melompat dan menyambut bola sebelum mendarat. : 1. Situasi. disana.mengangkut barang. Langkah mengelak. .

: a. : 1.Apakah yang akan kamu lakukan sekiranya ternampak orang yang hampir lemas di lombong atau sungai. Putaran. KEMAHIRAN. Langkah ke sisi gelongsor. berdiri tegak. d. Gimnastik artistik . rangkaian gerakan asas. Tidak memakai jeket keselamatan. Membincangkan situasi bermasaalah yang diberikan oleh guru dalam kumpulan. Gimnastik. b. : 1. Gerak edar. Memakai jeket keselamatan. Langkah ke sisi gelongsor. langkah sebelah kaki ke hadapan. Minggu 29 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi Kemahiran Butir-butir Mengajar 2 Waktu. b.gerak edar : Langkah skip. langkah ke sisi dan lonjak. berdiri tegak. Gerak edar. c. Minggu 28 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi Kemahiran Butir-butir Mengajar Aktiviti 1 Waktu. rapatkan kaki di udara dan mendarat. . : a. Memanaskan badan dan regangan. lompat berpusing 180 darjah. lompat skip. angkat sebelah kaki lagi dan lompat setempat. langkah skip. Gimnastik Artistik. 21 . Gimnastik. KEMAHIRAN.3.

.Langkah ke sisi dan silangkan sebelah lagi kaki ke belakang.Ulang lakuan di atas.Aktiviti : 1.Langkah semula ke sisi dengan kaki hadapan. . Langkah ke sisi kaki tanpa silang.Mendarat dengan kedua-dua belah kaki. 22 .Mencergah penyakit. . 5. Menyatakan tentang pentingnya mendapatkan suntikan. Mengenal pasti jenis-jenis penyakit. . Guling sisi. . Lompat dan pusing 180 darjah.Berdiri tegak. Langkah ke sisi kaki bersilang. 2.Langkah kaki ke sisi. Minggu 30 Tunjang 3 PK Tajuk Isi Kemahiran Butir-butir Mengajar. . b. . . Guru mengedarkan risalah “ Cara Mencergah Wabak Penyakit “ dan minta murid membaca risalah tersebut.Berdiri tegak.Berdiri tegak. Memanaskan badan. KEBERSIHAN DANKESELAMATAN PERSEKITARAN. 5 : a. Langkah mencergah penyakit. . Guru menerangkan carta jenis-jenis penyakit dan contoh-contoh penyakit. . 2.Rapatkan kaki kanan ke kaki kiri. . Di dalam kumpulan kecil murid dikehendaki menyediakan satu jadual yang mengandungi butiran jenis penyakit dan cara mencegahnya.Cangkung dan rebahkan badan secara mengiring.Lompat sambil tangan dihayun ke atas pusing 180 darjah di udara. d. Aktiviti 1 Waktu.Lakukan gulingan dengan lutut dirapatkan ke dada. . . Penyakit berjangkit. 4.Berdiri tegak sisi. Bersoal-jawab tentang suntikan yang pernah diberikan serta perasaan murid ketika menerima suntikan. c. : Jenis penyakit : 1. e. . 3.

Masa bertindakbalas.Murid-murid berdiri dalam dua barisan dengan jarak 1 – 2 M menghadap satu sama lain .Sesiapa yang ditangkap sebelum tempat yang ditetapkan. . Rapatkan kaki dan letakkan kedua-dua belah tangan atas lantai. Guling hadapan kaki kangkang. 23 . c. b. Belalang. : : Rangkaian a.Cuba ambil atau rampas pundi kacang yang di letak antara mereka. . Kangkangkan kaki dan guling hadapan dengan kaki kangkang. b. Belatuk.Murid dibahagikan kepada dua kumpulan (belalang/belatuk).Guru melaungkan satu daripada nama kumpulan.Minggu 30 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi Kemahiran Butir-butir Mengajar Aktiviti 1 Waktu. Guling hadapan kaki rapat. Letakkan kedua-dua belah tangan di atas lantai. Guling sisi. Minggu 31 Tunjang 1 PJ Tajuk Isi Kemahiran Butir-butir Mengajar 2 Waktu. : a. Langkah ke sisi kaki bersilang.Badan bongkok sedikit dan kedua-dua belah tangan. Guling ke hadapan dengan kaki lurus dan rapat.Kumpulan yang dilaungkan nama akan berlari mengejar kumpulan yang lain .Menghadap kawan. KEMAHIRAN. . KECERGASAN. Memanaskan badan dan regangan. Merampas pundi kacang berpasangan. d. Keupayaan melakukan aktiviti dalam suatu tempoh yang lama. . . Gimnastik artistik. Gimnastik. tukar peranan dan begitulah seterusnya. Guling ke hadapan kaki rapat. . : 1. : 1.

KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN. 6. KEMAHIRAN. : Mengenal pasti agen dan punca jangkitan sesuatu penyakit. Murid menyenaraikan keperluan-keperluan orentering. 3. “ Apa itu Orentering ” : 1. guru mengedar kompas. Butir-butir Mengajar Aktiviti : a. 24 .s.Minggu 32 Tunjang 3 PK Tajuk Isi Kemahiran 1 Waktu.Guru menerangkan sukan orentering dan peralatan yang diperlukan. Guru menerangkan secara ringkas agen dan punca jangkitan sesuatu penyakit b. Mengenal pasti simbol-simbol yang digunakan. Rekereasi : 1. Murid menjawab soalan – lembaran kerja.35) 4. Minggu 32 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi Kemahiran Butir-butir Mengajar Aktiviti 1Waktu. Fokuskan perhatian murid kepada buku teks (m.menyatakan bahagian-bahagian dan cara membaca kompas. 2. Membuat portfolio berdasarkan penerangan guru dengan mengumpul bahan-bahan bergambar dan bertulis mengenai agen dan punca jangkitan penyakit. Penggunaan kompas : a.Bahagi murid dalam kumpulan kecil. 5. Pengenalan . .Cara merebak. Penyakit berjangkit. : 1.

Bagaimana berlaku kecederaan ?.Mula berlari sebagai tindakan pelbagai rangsangan (suara. .Jarakkan satu setengah tapak kaki antara kaki hadapan dengan kaki belakang. . . Berlari di atas trek 30M. isyarat. 7.Letak kaki depan satu setengah tapak dari garisan permulaan. 3. 5. . : 1.Memecut seberapa laju sejauh 30M.Bahu lurus dengan kedudukan tangan.Pitam. Permulaan tanpa blok . Minggu 34 Tunjang 3 PK Tajuk Isi Kemahiran Butir-butir Mengajar 1 Waktu. . penglihatan atau sentuhan). Tempatkan seorang pelepas di garisan permulaan dan dua orang di garisan penamat sebagai pencatat masa. KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN DIRI. : a. Kepantasan. Tanda garisan permulaan dan penamat dengan jelas. Guru menunjukkan gambar-gambar kecederaan ringan dan bersoal jawab dengan murid. . Sedia. . KECERGASAN.Naikkan pinggul sehingga lebih tinggi daripada bahu. . 4. Rawatan awal sebelum bantuan perubatan tiba. 6.Minggu 33 Tunjang 1 PJ Tajuk Isi Kemahiran Butir-butir Mengajar 6 2 Waktu. . 2. Permulaan larian dari berbagai kedudukan.Dilakukan sendirian atau dalam pasangan kejar-mengejar. : 1. Kecederaan ringan.Tangan dijarakkan seluas bahu di belakang garisan. .Hidung berdarah . Pertolongan cemas. : 1.Luka dan pendarahan . : 1.Melecet atau luka kecil.Mengenal pasti kecederaan ringan. Lari pecut 30M. .Apa yang tidak boleh dilakukan ?. kekalkan kedudukan 2-3 saat. . Mula. .Apa yang boleh dilakukan ?. Aktiviti 25 .

Minggu 34 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi Kemahiran 1 Waktu. Baca dan fahami teks.Penerima hulurkan tangan kiri ke belakang dengan tapak tangan dihala ke atas. KEMAHIRAN. b.Ambil baton tukar ke tangan kanan dan lari 50M. pegang baton dengan tangan kanan. penghantar berdiri 1M di belakang. Lari berganti-ganti 50 M 1. . ambil baton tukar ke tangan kanan. Mencari bearing. Pertukaran tampak statik. 2. Guru menerangkan cara mencari bearing objek. : 1. : : a. Memanaskan badan b. Minggu 35 Tunjang 1 PJ Tajuk Isi Kemahiran Butir-butir Mengajar Aktiviti 2 Waktu. KECERGASAN. 26 ..Penerima hulurkan tangan kiri ke belakang. c. Murid dalam kumpulan kecil dibawa keluar kelas bagi mencari bearing objek. Rekreasi. e. . Petukaran tampak dari jarak dekat. : a. Butir-butir Mengajar/ Aktiviti. Kepantasan. d. . . : 1. penghantar baton dengan tangan kanan. Murid membuat rumusan mengenai tajuk pelajaran. . Fokuskan pemerhatian murid kepada buku teks halaman 36.Berpasangan.Berpasangan.

1. KECERGASAN. Rekreasi. d. : 1. Bantuan segera diberi pada seseorang mangsa. Minggu 37 Tunjang 1 Tajuk Isi Kemahiran Butir-butir 2 Waktu. Konsep kecergasan fizikal dan kesihatan menyeluruh. KEMAHIRAN. 2. Murid memberikan maklum balas tentang tanda-tanda kecederaan. Soal-jawab guru dan murid tentang isi yang telah di pelajari. : 1. c.Minggu 36 Tunjang 3PK. Mencari objek. Mengenal simptom (Tanda) b. Guru mengedarkan buku peta kepada murid. KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN DIRI. Bagaimana kita boleh membantu mangsa ? Murid diberi lembaran kerja dalam kumpulan mengenai kecederaan dan pertolongan cemas. e. Guru menerangkan simbol-simbol yang digunakan dalam pandu arah. Guru membuat rumusan mengenai tajuk pelajaran. Pertolongan cemas. Berasaskan kesihatan. f. Baca dan fahami kandungan. 4. 27 . Kecergasan fizikal. Tajuk Isi Kemahiran 1 Waktu. : 1. : a. Mengapa berlaku kecederaan. 3. Butir-butir Mengajar Aktiviti 7 Minggu 36 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi Kemahiran Butir-butir Mengajar/ Aktiviti. : a. : : a. Fokuskan pemerhatian murid kepada halaman 37 buku teks.Bantu rakan anda. Murid dibahagi kepada kumpulan kecil dan ditugaskan mencari simbolsimbol lain dalam peta. b. 1 Waktu. .

Mengajar b.Hidung berdarah. imbangan. ketangkasan. komposisi tubuh badan. . Lari pecut. - daya tahan kardiovaskular. . daya tahan otot. Aktiviti : 1. kelenturan.Luka kecil dan melecet. 4. : 1. Guru mendemonstrasi cara-cara rawatan awal kecederaan ringan. Dirian sekala depan. . . lompat. masa bertindak balas. Minggu 38 1 Waktu. Lari zig-zag. Tunjang 3 PK. koordinasi. 3. Berasaskan perlakuan. Tajuk Rawatan awal pertolongan cemas.Menyedari bahaya yang wujud di persekitaran. Isi Kemahiran : 1. Lambung. 2. . Ialah bantuan pertama dan segera diberi kepada seseorang yang mendapat kemalangan sebelum bantuan tiba. Butir-butir Mengajar Aktiviti 28 . Rawatan awal kecederaan ringan. Langkah yang perlu diambil semasa berlaku kecemasan. : a. KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN.Luka dan pendarahan. Baling bola 5. 6. kekuatan otot. Permainan belalang belatuk. tepuk dan sambut bola kecil. kepantasan.Pitam.

: : Arah dan mata angin. 2. Minggu 39 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi Kemahiran 2 Waktu. : a. 3. Membahagikan murid kepada 2 kumpulan. 2. . Jadual pengiraan mata. Butir-butir Mengajar Aktiviti : 1. Orenteering. . ketiga). Posisi.Minggu 38 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi Kemahiran Butir-butir Mengajar Aktiviti 8 9 10 1 Waktu. Keselamatan di rumah 29 . Pertandingan antara kumpulan . Minggu 40 Tunjang 3 PK Tajuk 1 Waktu. . kedua. : 1.posisi pemain.penjaga bes (pertama. KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN. Membaca dan memahami teks (halaman 38). KEMAHIRAN. 1.pengiraan mata. .short stop.picer (pelempar). : 1.kanan dan tengah).undang-undang permainan. Guru menerangkan cara menjalankan “Permainan Mencari Harta Karun” dan peralatan-peralatan yang di perlukan. Menentukan bearing. Guru mengagihkan murid dalam kumpulan seramai 6 orang dan menjalankan “Permainan Mencari Harta Karun” dalam masa yang ditetapkan. . Sofbol.pemadang (kiri. KEMAHIRAN. Lantik pengadil 3. .kecer (penangkap bola) .

Pertandingan hantaran lop. Hantaran lop. KEMAHIRAN. 30 .tindakan apabila berlaku kebakaran. Murid dipecahkan kepada empat ahli bagi setiap kumpulan. Guru menerangkan cara-cara menggunakan telefon awam .cara mencegah kebakaran. Dua orang murid akan berdiri di hadapan gelanggang sementara dua orang lagi akan berdiri di bahagian belakang gelanggang.Nombor yang perlu di panggil.Isi Kemahiran Butir-butir Mengajar Aktiviti : 1. 2. . d. . Demonstrasi cara menyelamatkan diri dalam pelbagai situasi kebakaran. Minggu 40 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi Kemahiran 1 Waktu. c. 1. b. Badminton.menyelamatkan diri. . : 1. Aktiviti : Minggu 41 Tunjang 2 PJ Tajuk 2 Waktu. Butir-butir Mengajar : a. Tukar pasangan setiap tiga kali bulu tangkis terjatuh. alamat dan sebagainya 3. Bersoal jawab dengan murid tentang pengalaman atau maklumat tentang kebakaran. .Maklumat-maklumat yang diperlukan seperti nama. Kebakaran. KEMAHIRAN Badminton. Setiap kali hantaran dibuat pelajar di belakang akan bergerak ke hadapan dan sebaliknya. : 1.

Net/Jaring . : a. . . Sediakan alatan . Lantik 7 orang pegawai pertandingan. Pertandingan.Larian . : 1.Isi Kemahiran Butir-butir Mengajar : 1. Melakonkan rawatan pertolongan cemas mangsa pitam. Pastikan mangsa mendapat peredaran udara yang baik.Kalah mati kiraan mata 5.Bantu mangsa supaya tidak rebah. : Kemahiran yang telah dipelajari. Pertolongan cemas. Rugbi Sentuh. b.Reket. : a. . Merancang dan menjalankan pertandingan badminton berpasangan. Pertandingan antara kumpulan. Tunjukcara oleh guru : .Bulu Tangkis.Longgarkan pakaian mangsa supaya mudah bernafas dan melancarkan perjalanan darah. Keselamatan ( Guru akan sentiasa berada dengan pemain sepanjang pertandingan.Melontar dan menyambut. 31 . 2. : 1. Sistem pertandingan .Tendangan. ( seorang pengadil dan enam penjaga garisan). . : 1. Murid melakonkan situasi kecemasan. Menunjukkan cara menggunakan telefon awam semasa kecemasan. . Minggu 42 Tunjang 2PJ Tajuk Isi Kemahiran Butir-butir Mengajar 1 Waktu. dudukkan mangsa. Minta mangsa menarik nafas panjang. . Guru menunjukkan cara menggunakan telefon awam dan cara membuat panggilan kecemasan. KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN. 2. Peserta dibahagi kepada pasangan dan diundi untuk pertandingan. Minggu 42 Tunjang 3 PK Tajuk Isi Kemahiran Butir-butir Mengajar Aktiviti 1 Waktu.Dudukkan mangsa di atas kerusi dan tundukkan kepalanya diantara dua lutut.Setelah hampir pulih. KEMAHIRAN. Lakonan pertolongan cemas.

32 . .Aktiviti : 1.Lantik pengadil. Pertandingan antara kumpulan : .Lantik pegawai pertandingan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful