Dopis za medije – Promocija kompilacije Zajednička Borba Danas, kada smo svi/e zabrinuti/e zbog jačanja fašizma u našem

društvu i njegovog sve brutalnijeg ispoljavanja, dužni/e smo da mu se odlučno i jedinstveno suprotstavimo. Ne smijemo da šutimo pred nasiljem na našim ulicama koje je motivisano fašističkom ideologijom i koje sprovode pripadnici fašističkih, klerofašističkih i neonacističkih organizacija, ali ni pred sramnom revizionističkom politikom koju sprovodi vladajući režim. Fašizam znači ubistvo miliona ljudi, istrebljenje čitavih zajednica i uništenje demokratije i ljudskih prava. Šest miliona Jevreja/ki pogubljeno je u nacističkom holokaustu. Ukupno više od 15 miliona Jevreja/ki, sindikalnih aktivista/kinja, Slavena, Roma, crnaca, lezbejki, gejeva i osoba sa invaliditetom ubijeno je kao rezultat politike nacističke Njemačke. Danas su aktivne organizovane grupe koje ove zločine poriču ili veličaju i javno glorifikuju idejne tvorce politike koja je odgovorna za najtragičniji period u ljudskoj historiji. Iako je njihova brojnost i dalje ograničena, ove grupe su veoma dobro organizovane i nalaze podršku u dijelovima državnog i paradržavnog aparata. Praktičnu dosljednost fašističkoj ideologiji dokazale su brojnim ubistvima i prebijanjima koja su se dogodila u proteklih deceniju i po, kao i drugim vidovima javnog manifestovanja svojih ideja. Globalna ekonomska kriza, čije će se društvene posljedice tek ispoljiti u punoj snazi, daje nacional-šovinističkim snagama posebnu priliku da se pregrupišu i jeftinom demagogijom pokušaju da nezadovoljstvo poniženih radnika/ca iskoriste za ostvarenje svojih fašističkih programa. Država koja preimenuje ulice koje su nas podsjećale na našu antifašističku prošlost je država koja se pod naletom historijskog revizionizma odrekla svoje slobodarske, antifašističke tradicije. Mi smo dužni da njegujemo ovu tradiciju i pamtimo herojsku narodnooslobodilačku borbu naših naroda. Vlast potpaljuje fašizam na različite načine. Ona to čini kada uz pomoć policije nasilno proteruje Rome/kinje iz njihovih domova, kada se LGBT osobama osporava pravo javnog okupljanja uprkos tome što im to i Ustav i zakoni garantuju, kada se

koja u formi cd-a sadrži 23 muzičke numere bendova i izvođača sa prostora nekadašnje Jugoslavije. na jednom mjestu okupilo muzičare sa jasnim antifašističkim svjetonazorom iz gotovo svih država nastalih na eks jugoslovenskom prostoru.radnicima/ama uskraćuje pravo na štrajk i kada im se ne isplaćuju teško zarađene nadnice. ulaz 7 KM (5 KM plus 2 KM konzumacija) Početkom novembra 2012. zajedno i borbeno! Najvećem neprijatelju slobode se moramo oduprijeti u svakoj prilici – u školi. Svaki put kada su žrtve fašističkog djelovanja osobe drugačijeg imena.maja (petak). za ovdašnje standarde. posve neobičnom muzičkom izdanju. Povodom svega ovoga. Antifašistička akcija BiH & BHHC Booking predstavljaju: Promociju kompilacije ZAJEDNIČKA BORBA u Sarajevu. seksualne orijentacije. kada se ženama diktira da rađaju i da se vrate tradicionalnoj ulozi. U pitanju je kompilacija pod nazivom „Zajednička borba“. jeste to što je ono nastalo kao zajednički poduhvat antifašističkih grupa sa područja čitave nekadašnje SFR Jugoslavije i što je. Jedini na koje možemo da računamo jesmo mi sami/e. vjere – žrtve smo svi mi koji/e želimo da živimo u društvu jednakih i solidarnih ljudi. boje kože. na radnom mjestu. ona predstavlja puno više od same muzike. Protiv fašizma i nasilja nastupaćemo solidarno i masovno – na taj način pokazaćemo fašistima da njihove nazadne ideje u našem društvu nisu dobrodošle. Samim tim. Ono što ovo muzičko izdanje čini specifičnim. . Jedini način da fašizmu stanemo na put jeste da to učinimo odlučno. moramo mu se suprotstaviti kao društvo. u državnim institucijama. finaliziran je rad na. 10. po prvi put. klub AG. izgleda. godine za nama. kada mlade ljude „nepoželjnog“ izgleda presreće i batinja „zdrava“ omladina. na ulici… Ne smijemo se oslanjati na to da će država riješiti problem fašizma. socijalnog statusa.

facebook. Sarajevo) https://www.bandcamp.info/ FB event: https://www.facebook.com/redunionHQ + LOCAL SUPPORT: Moca i Biznismeni (biznis pank.com/pages/Bumfight/128348144012636 + SPEC.youtube.facebook.Nastupaju: Red Union (Punk Rock.com/user/MocaIBiznismeni Bumfight (Hysterical Hardcore Punk band from Sarajevo) https://www.com/antifaBiH https://www. Novi Sad) http://redunion.GOSTI: Lunch (punk rock.com/AntifasistickaAkcijaBiH BHHC Booking http://www. Francuska) http://lunch.com/lunchlunch Antifašistička akcija BiH http://www.com/MocaIBiznismeni http://www.facebook.bhhc.facebook.com/events/289107247891067/ .facebook.com/ https://www.antifa-bih.info/ https://www.facebook.org/ https://www.