You are on page 1of 2

Un pedagog de scoala noua

de I.L.Caragiale

Rezumat
Conferință Domnul Rostogan, ,și-a ȋ nceput cariera de pedagog printr-o conferință,unde a confirmat auditoriului că are un șistem de predare deosebit. El pune ȋntrebări de gramatică,apoi de matematică,la care elevii trebuie să raspundă corect.După prezentarea procedeului superior,auditoriu l-a aplaudat pe pedagog și ȋn următoarea zi a devenit profesor. O inspecțiune Ziua următoare,la oră,a venit un inspector,și profesorul a ȋnceput să asculte elevii.Primul a răspus binisor,și inspectorul a fost impreșionat,replica profesorului fiind ca acesta e doar mediocru.La fel și cu ceilalti,i-a laudat,iar profesorul a sustinut ca aceia sunt deja printre cei bunisori. In incheierea orei,inspectorul l-a apreciat pe profesor și a fost absolut multumit de stilul acestuia,el le-a spus copiilor sa profite de metoda aceea,pentru ca a fost aplicata cu succes,și rezultatele au dat roade. Examenul anual Profesorul i-a ascultat pe elevi.A fost foarte aspru.Mamele elevilor au stat pe scaune uimite. Dupa ce profesorul l-a ascultat pe Ionescu și pe Popescu,a intrat doamna Ftiriadi cu baiatul ei,care a raspuns corect la intrebarile profesorului și de aceea baiatul a fost apreciat in fata clasei de acesta.Doamna Ftiriadi a plecat cu copilul,in timp ce profesorul a fost laudat de dansa pentru metoda eficienta de predare.

Citate
• “Şcolerul :Vom căuta să ne roskim astăzi ghespre metoda ghe a prăda grămakica în jenăre și apoi numai doară ghespre metoda intuikivă și ghespre răspunsurile neapărake, nețășitake ghe lojica lucrului, amăsurat inkelijinții școlerului!” • “Pedagogul :No, acuma, spune-ne tu numai cum se împart substankivele? Școlerul, la întrebarea aceasta a mea doară, musai să răspunză, nețăsare, amăsurat priceperii și rățiunii sale: Școlerul: În substankive care se văd și substankive cari nu se văd - reșpeckive concreke și abstracke!” •”Pedagogul :Ați auzit voi, copii, ghespre jăn? Ce iaște jănul? Școlerul răspunghe: Jănul e cumu-i lucru: masculin, femenin și ekerojen au neutru, reșpeckive ghe bărbat, ghe femeie și ghe ce nu-i nici bărbat, nici femeie.” 1

.acestia fiind Ionescu si Popescu. nici măgar.adica cu nasul turtit. aghică corșitură.adică o persoană cu pregatire specială. Aceasta era o doamna din inalta societate.cunoastem doar doi dintre ei. Atitudinea scriitorului fata de acest personaj este partinitoare. și doară naturalia non sunt turpia!. pronunță pe: n ca gn franțuzesc.aceasta apare doar intr-o parte destul de mica din acest text. Caracterizarea personajelor Pedagogul din aceasta opera este personajul principal.Ea avea un copil. nici iapă. t ca k. Domna Ftiriadi este un personaj episodic.dar ii se spune Micul Ftiriadi. 2 . c ca ș. Din acest colectiv de elevi sau “scoleri”. Domnul Rostogan are un fel unic de a vorbi. nici cal: e catâr.asemenea tuturor celor din acea clasa. și mai gheparke pentru aceea se conzultă zoologhia.•Pedagogul: Neutru! Neutru mai apoi. Elevii din text sunt personaje secundare. Acesta se numeste Marius Chicoș Rostogan. dacă-i calul masculin și iapa femenină. El ia o nota mare de la profesor si este si laudat in fata “scolerilor”.Acesta a dovedit la conferință că ȋntradevăr metoda lui este o inovație..El este un distins pedagog.Acesta era destept. Acesta era fiul unor oameni importanti ai societatii. care-i o altă știință naturale.acesta totdeauna înainte de e și i. neutru-i catârul.dar si sfios.dupa cum obisnuieste domnul Rostogan copiilor. ghe îmbele jenuri.care avea o voce cu un diapanzon foarte inalt.care se ocupă teoretic si practic cu munca didactică si educativă.Câteodata acesta le spune elevilor „prostovan”sau”bou”.doi elevi “mediocri”. Micul Ftiriadi este si el un personaj episodic. g ca j. El și-a câstigat dreptul de a fi profesor imediat dupa conferinta tinută in fața “aughitorului”. carele nu-i nici cal. d ca gh. Era un copil gras si mops.