You are on page 1of 127

Smegi Tams:

Mg egy virg a srra

Elsz
Az eddig megszokott temphoz kpest lassan kszlt el a jelenlv versesktet, s erre nincs mentsgem. gy trtnt. Nem tudok s nem akarok a mrl mint egysgrl bvebben szlni, beszljen magrt s igazoljon engem, vagy ne igazoljon. Legfontosabb dolgomnak az els lapon a ksznetmondst hiszem: mindazoknak, akik velem kzsen rtak egy verset vagy trtnetet (hla az gnek, ktetenknt ltalban tudok prezentlni nhny testvr-alkoti egyttmkdst), mindazoknak, akik arra krtek, hogy a tollam egy tnct nekik ajnljam, illetve azoknak, akik az ajnlst valamilyen jcselekedetk viszonzsaknt elfogadtk. Tovbb hltl tlcsordul szvvel ksznm meg a vilgnak azokat az embereket, akik itt vannak az letemben, s idnknt megszorongatjk a kezemet, amivel ert adnak. Elismer meghajlssal ksznm a bortt, amelynek tlett egy budapesti kocsmai jszakban kezdtk trgyalni, hsges arculatadmnak, Sgi Krisztinnak. Sorokmajor, 2013. aug. 6.

Mg egy virg a srra


A csavarg, trsaihoz Valamit verjnk szt utoljra, hadd legyen neknk is nnep a tl, mlt md befejezett a plya! Mit vrtunk?! - s engem vr a ktl! Sorokmajor, 2012. dec. 24.

A bcsi jvvrsa Krdre vontam a bcsit: Hogyan vrja az j vet? Komskodva, ravaszdian: hogy jn hozz v, a msik? S mondja: Ha mg akkor lek, szeretettel vrom, fiam. Sorokmajor, 2012. dec. 29.

Minden megbnsok verse Hogy egynhny elrontott estn nhit dagasztotta mellemet, s nem voltam jmbor, j keresztny, bocssd meg nekem, ha meg lehet. Hogy a temrdek jrt hls nem voltam n mrhetetlenl, s nem sikerlt e csodavrs, bocssd meg nekem majd legbell. Flt volt s rz, drga szent, s n mgse hallgattam a szra, s anym intelme is krba ment, egyszer majd oldozz fel alla. Mikor megvlthattalak volna, bjt a szvem, szvem reszketett, s csak gondot hoztam asztalodra, bocssd meg nekem, ha meg lehet. Itt vagyok szpen s fiatalon, fnyre gyjthatnm az letet, s ily ttovn elmlni hagyom. Bocssd meg nekem, ha meg lehet. Piliscsaba, 2013. jan. 18.

Olyan a zafr Ha az ember fradt, csggedt izmait utoljra megaclozza, ha br mg egy vgs harcot a lelke is - tn, de taln egszen olyan a zafr. Ha a haragban elvlt, elkalldott fi egy tli jszakn hazar, s sszetall a szthullott csald kedves, n azt hiszem, olyan a zafr. Vagy kpzeld el, hogy ldott szerelembl gi ajndkknt vrt gyermek fogan, akit mint kis kirlyfit hord az anyja az milyen szp, a zafr kicsit olyan. Vagy ha elhalt rg a szvnknek kedves, s keznktl mg sok virgos a sr, s t sohasem engedjk egszen el nha azt gondolom, olyan a zafr. Sorokmajor, 2013. jan. 29.

Ht elindulok nagy mellnnyel Ht elindulok nagy mellnnyel s szzszor is elrulom magam. Ti ne fltsetek a zllsben, megvd engem az isten, ha van. Meglovagolom a vadsgot, mi eddig csak flszegen jrt t, s ha van angyala a futsnak, taln flm terjeszti szrnyt. Majd nha eldugott helyeken rikoltok, srok, mint a haris, s ha elfogysnak van bkje, taln megsimul nrajtam is. Ht elindulok nagy mellnnyel, s szzszor is meggyalzom magam. Ti pedig tn egy csendes rn megrtetek, ha szvetek van. Piliscsaba, 2013. febr. 13.

Mg egy virg elhagyott Mg egy virg kertszagot, mg egy virg elhagyott. Mg egy virg kzben l, leszaktva, vtlenl. Mg egy virg menni ksz, engedd el, emberi kz! Mg egy virg hullva hull, megpihen ott lent, alul. Mg egy virg, szp veres, srnak, srnak fldje lesz. Mg egy virg kertszagot, mg egy virg elhagyott. Piliscsaba, 2013. mj. 15.

Mg egy virg a srra Gondoltad tn: vek mltn hogy fogok emlkezni rd? Fogadd el tlem, te drga: a srodra mg egy virg. Tudtad, hogy leszek ezerszer, ki vigyzatlan eltved, de rkk nyitott szemmel most mr n rizlek tged. n rizlek, n gondozom, nevelgetem emlkedet, s te, mint hajdann a kertet, ntzgeted a kk eget. Gondoltad tn, vek mltn hogy fogok emlkezni rd? Fogadd el tlem, te drga: a srodra mg egy virg. Sorokmajor, 2012. dec. 31 - 2013. jan. 2.

Ebben az rban
Erdlyi lny Elballagtak mind a tarkk. Kifakultak a szp szemek, de maga volt a vadsg, amikor rkezett. Maga volt a rejtelmes szl a kdl Krptok all, mely kis virgokat megmr, s mindent tovaszr. A svrgs, a bujasg, a nnem s-kpe volt , az npusztt, csupa vgy, veszend szobork. vgott vgig a kerten. ksrte lmaimat. S remeg szvvel krdeztem: Stii ca te-am visat? Piliscsaba, 2012. dec. 11.

Ahogy te mentl Tn rm most jobb napok fnye vetl, de slyoskodott letemen tl, s szntelen hasogatott itt bell, ahogy te lptl, ahogy te mentl. Hisz fjt nekem, megknzott mensed, jaj, mirt vannak tulajdonodban lthatatlan, csinos elme-ksek, vagy e bennem-gytrst mire fogjam? Ahogy te mentl, jelens taln, hallosan szp, ahogy te mentl. Mr nincs arcom, nincs sorsom, nincs hazm. Megtrtl, megltl, eltemettl. Piliscsaba, 2012. dec. 12.

Megfogom pillantsukat egy dalban Szeretem a lnyok knny rmt, a hamar fakad mosolyt, hogy oly boldogak tudnak lenni attl, ami voltakpp semmi volt. s szeretem kacrkod szemket, a barnt legbolondabban. Nincs nagyobb bszkesg, mintha megfogom pillantsukat egy dalban. Szeretem a lnyok knny lpteit, amikor idetallnak. s tvozsukat. Amivel tesznek valami fjt, valami btrat. Piliscsaba, 2012. dec. 13-14.

A zimankbl jvk Vrj! Hogy tkarolhassalak, szorthassalak melegen: mgnem elhagy a vacogs, mgnem felenged a kezem. Sorokmajor, 2012. dec. 30-31.

A verfnyrl jvk Pr percen t tavasz volt - vagy pp nyr: nem tudom, de a Nap melegt, serkent tzt adta, s kr, hogy nem voltl ott, mert kint a verfnyben tged hajtottalak n az oldalamra. Sorokmajor, 2013. jan. 3.

Nem rom, hogy felmagasztaljalak Nem rom, hogy felmagasztaljalak, hogy lasszmm vljon s rabul ejtsen, nem vletlen vagyok ktes alak, s klnben is kicsisg a versem. Ne olvadozz tlsggal, hiszen csak jtszadozom, mintegy gonoszkodva, s hogy a trnra egy lenyzt felrak, tollamnak pusztn szoksos torna. Nem rom ezt kegyedrt reszketve, nem jut benne rvnyre hdolat, kltnek sincs mindig fennklt kedve, s gyis sokan lveztk cskodat. Mgis megemlkezem most rlad, s hogy ne legyen oka, lehetetlen. Helyet adtam e lapon pr sznak, olyannyira itt jrsz a fejemben. Sorokmajor, 2013. febr. 6.

Vagyunk: kt tl szabadnak... Vagyunk: kt tl szabadnak vlasztott let, s infernnk kszbn semmi mst nem krek, semmi mst, csak hogy legynk szorosan egytt, mikor elkrhozva szveink elejtjk. Sorokmajor, 2013. mrc. 9.

Szivrvnyoss sznezdik . D-nek. Ha te ltnd vagy elkpzelnd, milyen hsggel vr az rnyam, vndorolva a kvezeten, a tel-ml dlutnban! Ha te tudnd vagy elgondolnd, milyen buzgn kszl a lelkem, bokrts nnepi ruht lt, ha megismerszel a kzelben! Ha sejtend vagy megreznd a vgyat, mi t- s trobog ma rajtam villanyos elevenen: hogy rhajolnk mosolyodra! S mg tekintek kora tavaszban hvirgoktl hmezkig, minden taglejtsed s szavad szivrvnyoss sznezdik. Piliscsaba, 2013. mrc. 13-14.

A rzsaszlakhoz Hol is lennnk nlkletek, ti virul, rzss alakok? Telisded-tele a vilg gynyrsggel ltalatok. Ti vagytok az desls, mit a svr frfiszv eped, illat vagytok, szakadatlan szerelem a ltezsetek. Az embernek nha-nha a gyehennt kell megjrnia, rtetek val kzdsben lenne azonban stn fia. rtetek val kzdsben lenne rlt vagy tolvaj szarka, paradicsomi virgot szaktani ki ne akarna? Ht lesznek mindig, akiket ti hallatlan rzsasgotok elemszt s jj teremt, mg csak a nehzkes fld forog. Sorokmajorban s Piliscsabn, 2013. pr. 6-10.

Dalnoki lds Drnak Isteni fny ragyogja be a fldet s mindig is legyen feletted az g fehr, lebeg, gondtalan legyen a ltezs, amikor kezddik s amikor vget r. Olddjon fel a ronts, amerre te jrsz, legyen bartsgodban ember s llat, dvzletet zizegjen a liget, a hrs, legyen slytalan az lma jszakdnak. Piliscsaba, 2013. mj. 15.

Ebben az rban Vgl mid lettem neked? Vgl semmid se, ez a baj. Vgl senkim se vagy, s lehet, hogy ember mivoltunk a lator. Mg idn, tegnap is, tavaly, elbjhattunk volna valahol. Vgl idegen vagyok, nem vltunk levelet, szt se. Mert aki zenne, dadog, s aki megkeresne, halaszt. Pattog a fny arcunkrl le, zrg a csont, zrg a haraszt. De hogy volt az elejn, tudod, sejted-e, mi kezdett sztterjedni leny s legny ereinken perzsel-lgyan? Valami szdlt szerelmet jtszannk ebben az rban. Piliscsabn, Szombathely fel a vonaton, valamint Sorokmajorban, 2012. dec. 19.

Az ember lnyhoz
Te deam nomino A fldi szpsgnek, szeretett, mr-mr fltte llasz, vlnm. Imdlak n haland, akit arany n ringatott a trdn. Azrt rizem erimet, hogy teneked szolglhassanak, s ha - mondjuk - Hellszba szletek, templomodhoz hznk mr falat. Elmondhatjk sokan, mi mindent nem tisztelek, de azok bnk, gyarlsgok, s veszekedetten e kozmoszban egy, amit zk. A szpsggel egyeslt j az nem a tkly, mely egy letet nem jellemezhet, elvsz abban, nhapercben akibl ered. A szpsggel egyeslt j vagy, legalbb gy hiszem, mg lek, s tn tvedve, ostobn, vakon, istennnek nevezlek tged. Piliscsabn s Budapesten, 2012. dec. 16.

Szemhunysnyi szomorsg A fst a szemembe szllt, s most egy knnycseppre hunyom le. S eltndm, miattad ilyen mostanban volt-e? Piliscsaba, 2012. dec. 17.

zenet Hozzd az nnepek eltt Hol keressem, ami felolddott, ametisztre festett szemhjadat? nha, nagyon krlek, tallj mdot, napfnyezd t egy perc lma alatt abbamaradt szvemben magadat. Sorokmajor, 2012. dec. 21.

Kezemben, e fnyes-kpes lapon Klns lmokat lek veled. Valami sok szobs, csoda, elms hzban flleltelek, leltelek, megmutatod bjaidat s elmsz. Sok lk lehorgasztott fejjel, akibl a j szellem kiriadt, mint akit ton-tflen megver az isten nagy szndkai miatt. Nappal, tli Nap ltta ablakban, a fnykpet fogva t- s tszalad valami gynyr ram rajtam ezt rg nem fejezik ki a szavak. Mert tndklbb lettl mindeneknl, amit nincs mihez hasonltanom, mindig szebb a Napnl, amely felkl, kezemben, e fnyes-kpes lapon. Sorokmajor, 2012. dec. 30-31.

Vissza- visszagondolok mg Vissza- visszagondolok mg, s emlkeimben, te drga, nem szmt id s hollt, csak a szemed ragyogsa. Brmi is trtnne velem, ne sznakozz sorsom felett, mert fldntli kegyelem, hogy fnyedben nzhettelek. Vissza- visszagondolok mg, s mltidzn gy kvnlak szeretni, mint Werther Lottt, mint igaz festk a vsznat. Kinek elrongyolt a lelke, nincs is annak szebb vg taln: lemennykveztl s egekbe reptettl egy jszakn. Vissza- visszagondolok mg. Most, mikor vilgra tvedt hull hban halvny Hold g, s mer veszdsben lek. Piliscsaba, 2013. jan. 13.

Sugr Viktria Smegi Tams: Sziluett az let vgn Sziluett Nzte a tvolod sziluettet, s hirtelen rjtt, hogy lete szerelmt engedi ki a kezei kzl. Nem rtkelte nagyra ezt a gondolatot, tlsgosan hatsvadsznak s kzhelyesnek rezte ahhoz, hogy beszljen rla, hiszen msok szemben az letem szerelme lejratott kifejezs, mert most mr mindenkinek mindenki az lete szerelme, kt ht mlva meg csak simn a legutbbi bunk pasija. De neki nem. ezeltt mg soha nem volt szerelmes. Ilyen elnnal, ilyen hvvel mg soha letben nem szeretett senkit, mint azt a frfit, aki az imnt kldte el. Mert elkldte. A nagymamja jutott eszbe, aki a halla eltt hrom nappal azt mondta neki, hogy ne menjen felesgl Blinthoz, mert nem szabad hozzmenni ahhoz, akit a vilgon a legjobban szeret. Hallos beteg volt, alig ltott mr a fjdalomtl, flrebeszlt nha, de ezt az egy mondatot olyan hatrozott hangon ejtette ki, mintha semmi baja nem lett volna. Kemnyen belenzett a szembe, s csak gy a kezbe tette ezt a mondatot mindenfle magyarzat nlkl. A mai napig emlkszik a hangslyra s arra a kk, that tekintetre. Legszvesebben visszakrdezett volna, hogy ezt mgis mirt mondja, mert trtnetet sejtett a httrben, mintha a nagyanyjnak nem a nagyapja lett volna lete szerelme, hanem valaki ms. Olyan sikeres kapcsolat volt az vk, az egsz vilg a csodjra jrt, negyvenngy

vet ltek le egytt, kz a kzben, egytt jban s rosszban, egszsgben s betegsgben. s akkor, abban a pillanatban, amikor a nagymamja kszlt fl a paphoz, kpes volt azt mondani neki, hogy ne az lete szerelmt vegye el. A nagymama ismerte Blintot, imdta is, mindig kedvesen beszlt vele, nevetett a viccein, de tartott egyfajta tvolsgot, amit Dra sosem rtett igazn. Krdre is vonta ezrt, de gy tett, mintha nem tudn, mirl beszl, azt mondta, neki az gvilgon semmi baja a fival, de a hallos gyn csak kibukott belle a valloms. Akkor nem rtette, azt hitte, flrebeszl mg mindig, mert mgis micsoda tancs ez? Hiszen nem azrt tallja meg az ember lete szerelmt, hogy aztn jban s rosszban, egszsgben s betegsgben vele legyen, hogy egytt harcoljk vgig az letet kz a kzben? Ht nem errl szl az sszes film s az sszes drma, nem ez az let clja? Mgis, ki az az idita, aki hagyja, hogy az Igazi csak gy kistljon a kezei kzl? Ht most az az idita, aki harcolt azrt, hogy megtallja, s most engedi, hogy elmenjen, mert Mert tnyleg nem szabad hozzmenni ahhoz, akit az ember a legjobban szeret. Most mr rti, amit a nagymamja mondott neki, nem tudta megfogalmazni vagy formba nteni a gondolatot, de egyrtelmen rezte az zenet lnyegt. rezte, hogy nem szabad hozzmennie, mert a kapcsolat lnyegt veszten el. k ketten megsnylenk a htkznapokat, nem htkznapi kapcsolat az vk. k nem brjk se egytt, se kln, versenyeznek, gy

hullmzik a kapcsolatuk, mint a tenger a viharban, csapdossa ket ide-oda ez az rzelem, s lassan kiszvja bellk az energit. Nem, ezt nem lehet tltetni a htkznapokba, ez a szerelem a pillanatnak kszlt, egy emlkknyvet kellene belle csinlni, amit brmikor elvehet, de nem lehet bele rendszert vinni, mrpedig az lethez s a hzassghoz rendszer kell. Maga Shakespeare is megmondta, hogy Rmet s Jlit azrt lte meg, mert gy szerelmk tkletes maradhatott, teri, megismtelhetetlen. Ha nem ez trtnt volna, Jlia meghzik, Rme a munkba temetkezik, s szpen lassan rjnnek, hogy tl nagy ldozatot hoztak egymsrt, hiszen a csaldjukat, az egsz letket felldoztk, s szmzetsben, kitasztottknt kell lnik. Egymst hibztatnk, s elnyeln ket a Htkznap, a nagy szerelmek legveszedelmesebb ellenfele. Nem szabad engednie a vgynak, hogy mg egyszer a karjaiban tarthassa, s hlsnak kellene lennie a frfinak, amirt volt ereje neki kimondani az utols szt, s nem hagyta Drra a feladatot. Neki nem lett volna hozz ereje, pedig tudta, hogy ez az egyetlen, amit tehetnek. Amikor a sziluettet elnyelte a sttsg, srni kezdett, nem tudta abbahagyni. Vigasztalhatatlan volt, senki nem tudta megnyugtatni, a legjobb bartnje tancstalanul llt mellette, nem rtette az egszet. De ht szeretttek egymst... Csak ezt az egy mondatot tudta hajtogatni, semmi mst nem mondott, mg vgl Dra megunta, s gy

dnttt, inkbb alvst sznlel, hogy vgre eltnjn, s egyedl srhasson. A dolog annyira jl sikerlt, hogy el is aludt. lmban a nagyanyja llt az gya mellett, fiatalabbnak tnt, mint amikor meghalt, de ugyanolyan blcs kk szemmel nzett r. Lelt az gyra. Dra az lbe hajtotta a fejt, de nem tudott megszlalni. A nagyanyja simogatta a fejt, s csak ennyit mondott: rtem, drgm. rtem. gy ltek mg nagyon-nagyon sokig. Mindketten rtettek mindent, ha nem is tudtk pontosan formba nteni, vagy megmagyarzni, de mindketten tudtk. Mindketten tudtk, hogy a legnagyobb szerelmet nem szabad hzassgra vltani. Az let vgn Sz. M. emlkre. Akkor majd jra kibontakozik bmulatos alakod a fejemben lv szp emlkek kzl. Mert az utols idben valamikpp megsznnek hborgatni rossz s silny reminiszcencik; megbkl g s fld, vz s tz, fny s sttsg bennem. jra kibontakozik alakod, aminek az vek sorn mindenki, mindig hdolni tudott csak. Legvgl eltvolodik, sziluett halvnyul. Fehr volt, mint az elefntcsont, de szrkv vlik, kikopik az elmmbl, mieltt magam is mint befejezdtt beteljesletlensg kikopnk a nagyvilg elmjbl. Az let elmondhatatlanul egyszer. Nha azt hinn az ember. Tudom, hogy rg elfeledkeztl rlam, de megbocstom. Tengernyi idd volt a feledsre. Csak egy

kicsit rossz volt nlkled vgiglni, amit veled terveztem el. A fiatalsg napjaiban sokszor sziluettknt lthattalak csupn. n emlkezni akartam mindegyik arcvonsodra, az alakodra, jegyeidre egytl egyig s tkletesen. De hnapokon t, nemritkn egy teljes v hosszt nem lttalak, s mg egy tged brzol fnykp sem volt a birtokomban. gy ht el- meg elkpzeltelek a szegnyek hibaval, de sznhetetlen szeretetvel, amikor nagyon szerencstlennek reztem magam, amikor el kellett tndnm, mirt is vagyok a vilgon, ha jra s jra hagyom, hogy porba sjtsanak, ha folyton hibzom. s elkpzeltelek az des lom jtte eltt, s ha indulni kellett valahov, ahov nem akardzott. S olyankor is szmtalanszor, amikor elbrndoztam tpetten az vszakok vltakozsn. Mesltem rlad nhny embernek. Br kevsszer tettem, nagyon szvesen mesltem rlad, mindig rm futkosott a rszeimben. Ezek az emberek aztn j szndkkal noszogattak, buzdtottak, hogy keresselek meg tged, hogy mindenron megszerezzelek. De gy hiszem, k nem ismerik az rzst, amikor n, a hajtrtt, nem s nem vagyok kpes akadlyozni a replsedet, sirly, jgmadr, angyal, vagy vagy, ami vagy. Gynyren szllsz, n pedig csak htrltatnlak. gy szeretlek, hogy elrejtzm elled. Ahogy hnapok mltak el, egyre bizonytalanabb vltak a krvonalak, mindegyre homlyosabb a tnemny, s nem akartam elengedni, de arcod is elmosdott lassan.

Vajon rted-e? Az emlkkp, amelyet az utols tallkozsrl megriztem magamban, kvnsgom ellenre foszladozni kezdett. Nagyon jl tudtam: mindent elvesztek, ha mr ez sem marad. Hszves voltl, amikor legutoljra lttalak tged. Az utca tloldaln voltl, s nem nztl oda. Aztn idegen orszgba kellett mennem, s egsz mostanig, tven esztend amg a semmibe veszett, ktszer hallottam hrt felled. Nem tudhatom, egyltaln ltezel-e mg valahol a fldn, egy magyar falucskban vagy vrosban Csak remlni tudom, hogy boldog leted volt. Nhny ht vagy tn nap mlva azonban jra tisztn foglak ltni, hetvenegy ves fejjel n a krhzban: hszves vagy, s fehr, mint az elefntcsont. Fl vszzada, gy lthattalak utolszor az t tloldaln. Feltmadsz teljes akkori valdban az elmmben egy pillanatig. Fehren, mint az elefntcsont. Aztn a sziluett marad csak. Aztn a vgrvnyes istenveled.

Imaginatio IV. Egy tisztson poltam sebeidet. Eloroztak minden eledelt, s nem volt kenyernk egy karj, de lgy-szelden szllt a szl, s gy reztem, rm anym lehelt. Megtltostott e llegzet, s mellemet feldagasztottam, vni, mihez ragaszkodtam, mi ott lt csak egyedl benned. Forrshoz hajoltam, mint az z, mostam a sebtrl rongyot, s vrtam, hogy utnam mondod: nyugodjak meg, j erre nsz. Csak hallgattl tovbb, mint a sr, mint a tndrkirly lnya, lomleplet vett magra; nem hasznlt mgse f- s far. Egy tisztson poltam sebeidet. A vilg egyenslya megdl, gondoltam, s krl a fkon madarak daloltak brsony nekeket a szerelemrl. Mirt hazudtok, ti madarak? -

krdeztem, szinte dhdten. Itt van, ily nehz a knnyem, s itt fekszik riadt szvem alatt! Jnnnek inkbb hollk, varjak, elkrogni, hogy ezennel ideje, hogy kt kezemmel halottamnak gdrt kaparjak! Vadsztam, loptam, utasokra szegeztem vrrojtos szemem, poltalak trelmesen, mgnem felbredtl ragyogva. Egy tisztson ltem meg sebeidet. Piliscsaba, 2013. febr. 21.

Fehr virg volt hajadban Fk lombja s erdk dala kibomldott addigra mr, hzfalakra melegsget, sznkra mosolyt festett a nyr. gy tudtam, de nekem akkor olyan volt a templom tornya s a tornaterem, mintha veggyngykbl lett volna. Valszertlen volt a tr, ttetszek az emberek, s trtnhetett sok minden nem rte el a lelkemet. Nem rdekelt, hogy a tmeg mi szp szndkokat leplez, se egy kacaj, se egy beszd nem jutott el a flemhez. Egyet lttam, de azt tisztn. Minden ms rtelmt veszti, minden ms az rmrl szlt, s knny volt elfeledni. Majdnem kt v tvlatban, csak magamnak, csakis halkan, idesgok egy emlket: fehr virg volt hajadban.

Piliscsaba, 2013. mrc. 25-26.

Imaginatio V. Boldogak voltunk, mint azok a helyek a messzesgben, amelyekrl nem mondhatott ilyet ember: n itt ltem. gy gondoztuk letfnkat, hogy njn csak szpre, jra, mint eltnt idilli tjak kt mesebeli lakja. Krben a kert kivirgzott, olyan volt, mintha tndrek lejtennek benne tncot, gazdiknt ama trnek. Mellettem lt, kezem fogta nmely lngol alkonyon az anya, ki felesgem, ki nekem istenasszonyom. Szaladgltak vgre mr mint szent valsg a fld felett hsunkbl fakadt csodink: gyermekeink, a gyermekek. Sorokmajor, 2013. mrc. 31 - pr. 1.

Az ember lnyhoz Hol csend van, utak, snek zgsa tompa, s hol vastorony vasmadrral kt frigyet, ember lnya, n leszek, ki tudakolja, hov vetett a sors, belled mi lett? Vilgomlsokra kszlk, mert volt pr, s a kvetkezk ideje rik, s faggatzom a fenn, fennhat Holdnl, s folyamodom hozz, ksrjen vgig. Meg a tbbi uralg, a csillagsereg, vilgoljon neked az ton, ami ki tudja, milyen borzalmak kzn vezet, amin taln nem lesz mit mondani. Vagy nem lesz vilgomls, s az vek lomha sodrban keringnek boldog fldiek, ember lnya, n leszek, ki tudakolja, hov vetett a sors, belled mi lett? Sorokmajorban s Piliscsabn, 2013. jan. 5.

A sokadik kirepls
Az ajndkrt cserbe Psztor Krisztinnak ajnlom. Nlatok a fogadtats mindig szves, mindig meleg, s te becsld, ami gat az Alkotsban mvelek. Ht mg a megemlkezs! Az az ember szvre l, babusgatja, simogatja, jlesik az vgtelenl. Itt a legjobb helyet lelte, amit kldtt nekem Eger, amivel meglepett Debr, gyakran, gyakran nyitva hever. Olvasom kezed rst, a gyngybets, szp sorokat, s cserbe az enymeket, alzattal krlek, fogadd! Piliscsaba, 2012. dec. 18.

A fehr rozsds fldek vndorhoz Vajon a csillag, madr hova megy, mikor nagy szl van, fk fagya s tl ksznd ezerszer, ha van, ha csak egy, aki riadtan vrna, ha ksnl! Tn talpa alatt lenne nagy erkly, s Tl r havat s hideget sztoszt ksznd szzszor, ha hzat emeltl, s benne asszony is van, aki flt most! Ha szlna a Blcs, ki fjs, bke, szltana meleg hangon , hogy ksznd tucatszor, ha nem a vge, az utols jrtnyi er fogy! Sorokmajor, 2012. dec. 23.

Kereszteln Teltek a templom padjai a rokonsggal e napon, az ifj szlk mosollyal, arcukon boldog nyugalom. Beplylva, hajadonftt lben mocorog a gyermek, homlokra felrajzoljuk hvelyknkkel a keresztet. Vzzel a pap is illeti, feladja r a szentsget, aztn jt kvnunk neki, fennszval mond minden llek. De hogy ne csak kegyes beszd s idnknti pusmogs hallatsszk a szent egy hzban, Barnabs helyenknt oz. De persze visszafogottan, hiszen tudja, mi illend, mg akkor is, ha az id kzben megregszik, megn. Trelmt nem veszti, zajlik a szertarts rendben, s hogy ezzel elvgeztnk, trsasgunk tra reppen.

A szomszd falun ebd vr, hvogat, hossz asztal, roskadsig rakva jval, zes, finom sok falattal. S hogy engem a jki fik megltnak, mr m voller Lust, a szp lnnyal egyetemben, kldik nekem a spirituszt. Mind iszunk nemes nedkbl a kis keresztelt javra, s elkltjk a lakomt, mely kirlyoknl is jrja. pedig, a cspp nnepelt, idzik flt karokban, nha reccsen mr a hangja, nha vitzl megmoccan! Sorokmajor, Jk, 2012. dec. 26-27.

Szzrt tra innen Menjnk szzrt tra: tg a hatr; s az embert szntelen mrik, arm. lhetnnk szabadon, mint a madr, szksgben, bsgben s igazn. Piliscsaba, 2013. jan. 11.

Egy trk lnyhoz Ha talpamra majd tilaput sznok, ha szvem mlyn mehetnk terem, nyakamba veszem nagy Trkorszgot, s kedvessged rvbe rkezem. Nem az a mdja: hangoztatni fennen, hanem olykor, vgezve a napot, emlkezni, mi jt adatott ennem, ha ti, trkjeim, knltatok. Ha jrok egyszer nlatok az utcn, ilyenre ha van, ha nincs bocsnat, mint a vilghres Szulejmn szultn, csinos nk el dobom a slat. De flre most a bolondos beszddel, mltkpp zruljon e versezet: ksznm, mit orszgom irnt rzel, szintgy bartaid kzt a helyet. Sorokmajor, 2013. jan. 22.

Elveszni szndkkal a kdben A h s a kd prosult fehrr olvad, a fejem felett lthatatlanul suhognak szrnyai egy nagy, flelmes, nma madrnak. Ijedelemmel vegyes kalandvgy, mi that. A civilizci erdje mgttem, de tekintetemet mr mshov vetettem. Menni kezdek vakon, elveszdni a kdben, s csak h ropog, elnyel a titkos ismeretlen. Sorokmajor, 2013. jan. 23.

Tekergsek Hogy megtrtnt e sok tekergs, sose fog fjni, hiszen nztem tgra nylt szemmel, ahogy elvsz ezer nyomunk a nagy egszben. Elsknt tudtam, hogy jn a tl, mikor ruhnk mg csak lenge vrt, els voltam, akit a kacr, cinkos tavaszlehelet elrt. Br nha a tl vszterhes lett, az let kn szabdalta arca, de taln, taln ezt a testet s lelket szilrdd vltoztatta. S milyen volt, ami lobban s lobban, l s l, evot kiabl? Mindegyik sugart elfogtam, s kebelbartnak hvott a nyr. Sorokmajor, 2013. jan. 26.

Frdzk Kint szakad az gi lds, kint derekas februr van, amg a kupola alatt frdznek a finom rban. Lnytestvreim, szeretem, hogy ltzketek lenge! Szaladunk, a cspp gyermek is, a simogat elembe. Kik a szlen csrgnek, kik prszklnek, mint a blnk felbukvn a vzszn all, kik a labdt hajigljk. Msok sodortatjk maguk, megint msok forrn krik, s az igazn komolyak sok hosszt sznak vitzl vgig. *** S nztem az elhaladkat, az ignyes, ggs fajtt, akikrl frksz szemembe sttt egszsg, gazdagsg. Idegennek lttam magam, szgyelltem, hogy ott henylek. Ketthasadt tudatomban

feltlttek a szegnyek. Szentgotthrdon s Sorokmajorban, 2013. febr. 2.

Nagy nnepi versezet Ma inni indulunk btran: gavallrok gtlstalan, grbe, vakstt utckban torkunk hangos, kedvnk arany, ma a rszegsg napja van. Gyere btran, gyere btran! Piliscsaba, 2013. febr. 15.

Emlk anymrl B., aki nem szeretn teljes nevt szerepeltetni, klns rmben szerencsltetett, amikor krdn felszltott knyvem olvassbl a mg indulsra vr vonaton. Felnztem r olvasmnyombl, s a felismers nem kslekedett. Krtem rgi, j ismersmet, foglaljon helyet velem vizavi. Beszdbe elegyedtnk: a kivel-kivel jabban trtntekrl beszmol beszlgetsbe; s kzben utunkra bocstott minket az lloms, mi pedig, klcsnsen rteslvn egyms sorsnak alakulsrl, csakhamar emlkezsre fordtottuk az idt, tadtuk magunk a mindig oly kedves nosztalgizsnak. ldja meg az g cspp knnyelmsgnket, hogy fel- meg felkacagtunk a kocsi vgben! Most, hogy dolgos, gondterhelt frfiakk lettnk, j volt megidzni a dikcsnyek, a megrovssal djazott svihksgok szellemt. s j volt elmondani, hogy akit elszeretettel hecceltnk az iskolnkban s nhnyszor knnyre fakasztottunk, remljk, jl megy annak sora. B. taln gy egy ra mltn rdekldni tallt tollam, alkotsaim irnt. Hlatelt szvvel elgtettem ki kvncsisgt, de szernyen s nem tl hosszan, nehogy ntmjnezsnek hasson. Azonban nem llhattam meg, hogy el ne kalauzoljam a minket, nappal is lmodkat, olyannyira lebilincsel terleteire a klnsnek, varzslatosnak, misztikusnak s spiritulisnak. S ha azt mondom, lebilincselnek ezek, ht fel is szabadtanak. Elragadtattam magam, s csillog szemmel, ihletetten szltam spiritus mundirl, lmokrl, amelyeket elbb meglmodtam, aztn megltem, az letnket rint megmagyarzhatatlan sszefggsekrl, tallkozsokrl

emberekkel, szavakkal, elhintett gondolatokkal A furcsllsnak s megtkzsnek idnknti tvillansa az arcn hamarosan visszarndtott a przai valsgba. Lnyeg a lnyeg: taln amirt n is kitrulkoztam eltte, megosztotta velem egy benssges, megrendt lmnyt. Errl lesz sz a ksbbiekben, hiszen vgezetl arra a dntsre jutott, hogy megratja velem, ha ez nem jelent szmomra tl nagy fradsgot, elvgre n volnk a klt. Legutoljra is azt a vallomst tette, nagyon szeretn, ha prblnm amennyire tehetsgem mrtke engedi szavakba foglalni. S ezennel eleget teszek krsnek. Emlk anymrl Utaztam fel Budapestre. Rossz idk jrtak rm akkoriban, radsul tengernyi tanulnivalm volt, ezrt a nyomtatott s rott anyagot bjtam, amita felszlltam a vonatra. Gyrtt aztn meglltunk, ott rendesen sokan igyekeznek felkapaszkodni; ott kinztem az ablakon, s figyeltem a tolongst. Az ide-oda cikz tekintetek az adekvt kocsiszmot kvntk megtallni; a tves nekiiramodsok megtorpanssal vgzdtek, s mr lendltek is visszafel; anyk, apk krl helyben maradtak mg pr pillanat erejig az egyetemre indulban lv csemetk, hogy a blcs regek sietve elmondhassk utols intelmeiket. Ilyen kis egyttlls volt az, ami megbntott, ami megdermesztett, ami a lehet legvratlanabbul a katarzis nedvessgt csalta a szemembe. Egy asszony volt az, lnyval, fival. A firl nem teszek megllaptst, csak annyi szt vesztegetek

erre, hogy aki egy hajszllal szebb az rdgnl, frfinak megjrja. Aztn oldozzatok fel hatatlan vtkembl, amikor azt mondom, az asszony rt asszony volt, s lnya csnycska. A trtnet rdekben fontos, hogy leszgezzem. Nos, ez volt els gondolatom, amikor odanztem, mgis a szerencstlen klcsn nem engedte tovbbvndorolni tekintetemet. gy hiszem, mindnyjunkat gyakran fog el ez az rzs vagy taln knyszer, hogy az let ldatlan kezei ltal csff formlt arcot, avagy alakot, szinte tanulmnyozva bmuljuk. Elbb elirtzunk, kisvrtatva azonban jrzva szemgyre vesszk, s ksbb is vissza-visszafordul hozz rdekldsnk. (Bartom, valljuk meg, nem ppen hls feladat, amivel megbztl, hisz fj a szvem ilyeneket rva, de mivel szmosan hivatkozhatnak arra, hogy az eszkzt a cl szentesti, n is ezt teszem jelenleg, hogy elcsittsam lelkem hborgst.) Teht az arcvonsokba ferdlt tkletlensgnek is kell, legyen valamifle delejessge, megmagyarzhatatlan vonzereje. Ahogy jra meg jra megszemlltem a csaldi kp e hrmas kompozcijt a peronon, s legfkppen az asszonyt, aki azon krlmnyek kztt olyb hatott, mint az emberisg anyja, a trd, gondoskod, szeret anyaisten, az s termkenysgkultusz barzdltt rett, felejtdni kezd idelja; ahogy jra meg jra elmerengtem kls jegyein s a rajta sznt vall egyetemes lettrvnyen, a lankadhatatlan anyai odafigyelsen, egyszerre csak eszembe jutott az n anym Aki szp. Akkor, mikor meglttam t egy msik, flszeg formj testben, dbbentem r, milyen szp. De t sokszor lttam elgyenglten, s n fjdalom sosem

voltam tmasz a csaldban, hanem inkbb gymoltand lny, amit nagyon szgyelltem mindannyiszor, amikor jjelente bevackoldtam az gyba s lmodozni kezdtem egy hsibb letrl. Akkor azonban, teljessggel elragadtatva a vonat ablakban a jelenet ltal, gy reztem, mr ers, trhetetlen frfiknt fogok visszatrni hetek mltn, s ha leszllok a vonatrl mert ott fog vrni , tlelem t ers karokkal, ers szvvel, s elmondom neki, hogy az let velnk van. Magyarorszgon, 2012 2013.

Hz pl itt A sorokmajori kzssgi hz alapklettelre. Itt llunk a Fld egy pontjn, amelybl hz fog kinni, gy, mint kertben a fa is n, s madrjv fszkt rzi. Ami itt fog emelkedni, az is kldetssel terem, s a fld sznn feladatt remnnyel telve szentelem. Br impozns csarnokokkal nem fog felrni nagysga, kicsinyen s szeretettel lehet oly szp, olyan drga. Mert az n kedves vidkem emberei fogtak ssze, hogy e hz majdan szvket, rmket egybeksse. Gykeret ver az alapk, ldja a mjusi alkony, ldja isten, szletse eltt most fejemet hajtom. Piliscsaba, 2013. pr. 30 - mj. 2.

A sokadik kirepls Minden okts s okos tancs unt, a fiatal vr makacs, mint nmely betegsg, este, mint mskor, utcra rajzunk, rjuk a telepet, a lebujt, a mezsgyt. Piliscsaba, 2013. jan. 17.

Hromig szmol
Nhny fogadalom Ht nem tartja meg fogadalmt oly nagyon, ht nem vltja be a tett greteket, tanulsgul pp ezrt azt kell mondanom, hogy az ember mgiscsak az, amit szeret. Csak az marad mindig, aminek faragtk, nem javul, nem, brmilyen eskszt is ad, ahnyszor kecsegtetsre nyitja ajkt, lehazudja az grl a madarakat. Aki azt lltja, tbb nem iszik bort, hamar kapjk jra rajta tntorogvn, s ki gy szl, kborlsai vge itt volt, bizonyra lthatjk mg t a portyn. Ki szerint a htlensg ideje lejrt, rvid ton esik csalfasg vtkbe te lttl-e mr olyan ritka gerleprt, akik kztt hervadhatatlan a bke? Sorokmajor, 2013. febr. 9.

Vratlan megvilgosods Megksreltem elfogni sebten, mi belehullott az emlkek mly kosarba, nyltam rte ktsgbeesetten, mint az g fel a villmsjtotta fa ga. Mint a cukorkrt a kisgyerek, mohn vgyakozva, gaskodva, erlkdve, s aztn nem rtem semmi egyebet, jl belemarkoltam a tudat alatti kdbe. Abban a percben nem jutott babr, a prblkozsomat nem koronzta siker, reztem mr, hogy elmm elall, a fellelend ismeret gyesen bjik el. De meglttam epifnimat; gy van ez: napokkal ksbb teszi tisztelett, mikor is egy gondolatom tmad, melyet mg gy kutattam, mint nyomvlyt a kerk. Napok utn jtt a vilgossg, meglepetsszeren jtt, szinte fejbe vgott! Keresgltem azt a pici morzst, s nagy sok, vratlanul adott magrl szmot. Piliscsaba, 2013. febr. 11.

Hromig szmol Egyre megbnom a rosszul megrt kltemnyt, gy bnom, hogy forgok rdg klykeknt, nem vesznek engem kegybe. Kettre hirtelen florszgos tra klek, nhny kis pnzen megtmtt zsemlmet csomagolom zsebkendbe. Hromra megrkezem, s menten felszltalak, hogy kzttnk ne termeldjn salak: ringassuk magunk lomba! Sorokmajor, 2013. jan. 27.

Ki mit ltetett
Valsgomban lenni ember Lehullok, magam al halok, immr nem megy jtk gyannt, borba fojtani a bnatot s vzbe lni a magnyt. Nem tudom tbb trfakppen eltagadni, ami rg fj, s felgyelni minden lptem, s a tvutakbl: elg mr! Nem takargathatom magamat, val lnyemet, arcomat; s nem mondom, hogy brmit is arat, ki miknt vagyok, elfogad. Sorokmajor, 2012. dec. 24-25.

Ki rti a kpet? (Sosem jtszottak, szaladtak ki a rtre virgcskot adni.) A Nap spadt, halvny korong volt, eltte felhk szrkje forrt, nzte ellobbant szemk, a holt, a szntelen lptk verte port. Haladt a menet eltklten, hossz, szles, szenvtelen csapat, letiporvn az serdket, elijesztve a madarakat. Kgyzott vgerhetetlen, mit szrny, roppant akarat hajt, a hideg vonuls, s engem sztnm kiltozni sarkallt. s n jtkba hvtam ket, bjcskt krtem s krbe-tncot... Olykor-olykor lpett a sorbl valaki oldalra ki, s bntott. S nem nyughattam, staprt krtem, btrakat kalandok elbe. Hogyha rm figyeltek is ppen, elkergettek, az volt a vge. Egynmely utnam ordtott, sznoka a sor-akaratnak,

hogy jobb letrt masroznak, s nekik most mr bkt hagyjak. Sok mindent gyjtttem emlkl, bvl dolgokat, k pedig mentek-mentek, eltntek vgl, s nem tudom, j volt-e nekik. (Sose jrni a hegyekben se, a fbe se dlni egy percre.) Sorokmajor, 2012. dec. 29.

ltalnos felzduls irata I. A magam s Magyarorszg szenved magyarjai nevben. A lelkem velem tn vres tra vgtat, s nem lesz mit bnnom. A rabl, ki megttte nagyanynkat, nagyon vigyzzon! Szemet szemrt: jra rva van az gen, s nem lesz mit sznnom. Aki miatt sokat srt az n testvrem, nagyon vigyzzon! Igenis szmon tartatik minden mondat s minden lbnyom. Aki hajcsrunk volt neki a nyomornak, nagyon vigyzzon! Sorokmajor, 2013. febr. 10.

Hltlanok Gondoskod, fehr, gyengd asszonykezek vzznnyi ldsa csorgott t rajtunk, s nem tudtuk megksznni. Apk adtak vizet, mustot, munkjukat sznkba enni, nemzedkem buzgn zablt, s hagyatka nincs semennyi. Nem adtunk egy kurva szt se, m, az let vzznnyi ldst a napok telve kpnk, hnyunk megksznni. Hisg az r a fldn, hisg s nihil rgja, mi lesz veled, felntt-gyerek, szerelmes szvek virga? Nem hagytunk egy mondatot se, hogy az let vzznnyi ldst mg pp idben legyen szavunk megksznni. Piliscsaba, 2013. mj. 15.

Ki mit ltetett A trsszerz Kovcs kos. Tiportan, valnk halva ltva ocsdunk majd fel valamikor, megrtve, hogy a tuds mlha, sztjuk a mltat, hagyja msra izz hevt, mi csak halni forr. Majdani baj mg, mi ltnket elvevn gpknt ismer csak el, lsd azonban, hogy ki mit ltet, egybl nem, csak szzadnyi szret gondjai utn falhatja fel. rads j, roppant hatalom, kisodorja tibelletek ormtlan r a lha napon, s lesz a belrtkbl lomhalom, tibelletek a szent jelet. Dicsekszik, hogy istenek fia, undorfajok feletti kirly, gnyolva krd: efelett vita? Jrmba csbt, a technika az embert vgleg legyzi mr. Sorokmajor, 2013. febr. 3.

A megrts pillrnl
A megrts pillrnl Volt, hogy a jsg hajja ide jrult siratba. Volt, hogy ide jttek gynni a sttsg lgii. Piliscsaba, 2013. mj. 15.

Krs karcsonyra Nem szeretnk mst, csak lngot kandallba, klyhazugba, melegben embert, ki ldott, legszentebb lmt alussza. Nem szeretnk mst, csak nyomot a havas tjon keresztl, csaldot, mely dalba fog ott, ha a feny ga rezdl. Nem szeretnk mst, csak imt, mist, felzeng harangszt, s hogy krbejrjuk Hunnit, s mindig legynk msokhoz jk. Nem szeretnk mst, csak fnyek jtkt az ablakokban, rendletlen egszsget, ha a zimank betoppan. S mg krek n: minden egyes szvben egy zarndoklatot megtenni azrt, ki kedves s j, ki rossz, s aki halott. Sorokmajor, 2012. dec. 24.

2012. dec. 27., cstrtk A vilg olyan furcskat rlel, eszemmel alig srolom tant: j letre kszltem az jjel, s ugyanolyan szpbe lmodtam t. Sorokmajor, Szombathely, 2012. dec. 27.

Fstk, fehr hterek Az jonnan hullott hban ppen azon merengtem el, hogy hny pokoljrs esik s mennyi mennybemenetel. Nem a mondai hskkel, nem azzal, ki Xerxszknt jtt, nem velk esik, hanem kicsi kis emberek kztt. Velnk is, mikor megvltva knnyeznk s szemnkben remeg a hideg kp idekintrl: a fstk, fehr hterek. Piliscsaba, 2013. jan. 8.

A jsg arabeszkjei Nem adni fel e virrasztson semmit, lobbot vetett pldaknt kihunysig hirdetni, hogy ltezik vgtelen hit, ahol csak hs van, nem kvarcok s grnit. Hbors vrgre festve kk jelet, megszvlelni, mit j llekkel mondtak, letet nzni egy kszlk helyett, telefonlni egy ids asszonynak. Test a testtel lenni egysg, hogy vilg vgezetig forogjon a kerk, magadban hordozni minden prit, megrteni a szenveds lnyegt. Piliscsaba, 2013. jan. 9.

Holnap engem kldenek Nem felel a hegy, hah! Nincs semmi tl, de menni kell, fldet, fkat fed a h, egy kulaccsal s egy veknivel holnap engem kldenek. Holnap n vnszorgok t a jrhatatlan halmokon, a fttt, kicsiny szobt titokban magammal lopom. Holnap engem kldenek. Holnap menni kell, muszj, s ha tkzben, mi meglehet, a sors megun, megutl, fehr kopron ottveszek. Holnap engem kldenek. Senki sincs, ki visszatrt, br elindult mr milli, el kell pusztulni azrt, mert Valamirt Halni j, holnap engem kldenek. Piliscsaba, 2013. jan. 10.

Nem hagy, nem hagy, engedek Mosogat s szemetes tele, az rasztalon nagy a rumli, nem borotvlkoztam mr egy hete. Nem hagy aludni, nem hagy aludni. Elkergettem ajtmbl a tndrt, jfent vesztettnk szz terleten, megvert az let naiv hitnkrt. Nem hunyhatom, nem hunyhatom szemem. Nmelyeknek adsa maradtam, nem gymlcsztettem jl a napot, s nem mrhet mosolyom smaragdban. Nem nyugodhatok, nem nyugodhatok. rtatlan lnyokon Janus-arc van, s a gyva a maga helyn keres a vvatlan, elsumkolt harcban. Mgis alszom. Aludni rdemes. Piliscsaba, 2013. jan. 14.

Az jszaka ereklyi A h, amit levetett a fldre, a mozdulatlan s halk szav bke, a vz, a hull cseppek dflte: mind-mind gazdagsga znlse. Bmulom csak, kmlelem dbbenten, mit ezer s milli ve ebben a vilgban elhagyogat csendben, hisz e hagyatk felmrhetetlen. s ha flek, hossz kpenye vd, s mindegy, jfltj, kora hajnal-e, levlasztja imdand kezt, szemnket szent jobbal takarja le. Piliscsaba, 2013. jan. 15.

Tanulsg nincs Szoktad-e nzni az rt az jben, s a felhket vndorlsuk folyamn; hallgatni a zivatart s az olvad havat, a madarakat a fn? Latolgatni Hold sznt, Hold nvst, Nap hevt, az id fordulst; mrni kbor llekkel rt, a csillagoknak rjsra szabott plyt? Vagy csak jrni az utcn szoksod-e, szoktl-e ldglni a parkban, s odaksznni a csak egyszer ltottnak is, nem baj, nem baj, ha halkan? Piliscsaba, 2013. jan. 19.

Ment egy asszony Ment egy asszony. Misre ment. Olyan lassan, mint a napok, olyan lassan, mint a gondok szvbe be, gy ballagott. Ki is ksrgette volna? Idben, mely tli-kemny, maga haladt trelmesen, reg volt s zvegy szegny. Gyermeket s unokt nyolcat kinevelt az vek sorn, lettel etette ket, ht istenfl s sovny. Ment egy asszony. Misre ment. Vgigbicegte a jrdt a szent megalzkodssal, hogy utols utak vrjk. Sorokmajor, 2013. jan. 31.

gmly nyelt el... gmly nyelt el, fldmagas vitt el, vilgnak vgn jrtam emberkezdeti hittel. Szmban sz volt, lelkemben lptek, htrahagytam egy erdt, s zokogott, az is rzett. Holdvilgban felnztem egyszer, anymra nztem hosszan, s krdeztem n, az ember. Mondd, az rz hsnak s csontnak kt szorgalmas kezemmel mi kincset varzsoljak? Fld sarbl mit gyrjak ssze, s nap-napi kevesembl telik-e rmkre? Oly nagyokra, mint - ahogy hallom a gazdag uraknak, kik lnek az emberhalmon?

Anym ltta ktked fit, kinek el szerelmeit vittk rszeg dalik. n ezerszer, micsoda tok, a szrny katasztrft, a megbomlott vilgot. Mondd, az nz hsnak s csontnak kt szorgalmas kezemmel mi kincset varzsoljak? Mondd, az rlt hsnak s csontnak kt szorgalmas kezemmel mi bosszt kovcsoljak? Sorokmajor, 2013. febr. 6-9.

Remnykeds egy beteg asszonyrt let teljes legyen benned, vszek kerljenek immr, gymntszved kr dermed szeretetnk, ez a kristly. Megvd ez, ha senki ms sem, most s mindtig valaha, s nem riz emberi szz szem, hanem az angyalok hada! Sorokmajor, 2013. febr. 9.

A jsg tadsa Krdezed, mirt nem fecsegek, ha ms fik a lnyokrl a szoknyt lehazudjk? Mirt jrulok odbb, sok embert tallni, mint akinek csillagok jelltk ki az tjt? Figyelsz-e emberltk ta? Most majd elfordulok, tovbbmegyek, s nem intzek hozzd semmi mondst. Cskot nyomok a homlokodra, szmmal megrintem lehunyt szemed, hogy ezentl csak a jt lsd. Piliscsaba, 2013. mrc. 16.

Pipafst, sajt s vrsbor Fst tr el brzatunkbl, mint ha a srknyok dhsek, vn mr az este a balkonon, s balgatagon hallgat az reg. A tnyron friss, finomra szelt, selymes-lgy sajt knlja magt, s mi knyelmesen eszegetjk, mint kt rgi arab urasg. Jcskn bodortjuk a fstt, s kzbe-kzbe a palack spanyol keznk szortsba grdl, s torkunkon lefel araszol. S ekkor semmi mst se mondank, csak egy mondatnyi szerepre les szm kimosolyogni, hogy egy nap, egy nap, egy nap sem felesleges. Piliscsaba, 2013. mrc. 20.

Bizonytvny Tanultam prilistl is. Az sszes eddig berett szeszlyes, vltozkony hnaptl szinte szrevtlen, mintegy csettintsre tanultam a hamissgot. Titokban bzva, hogy ha megcsalom, knnyet se ejt... Kurafiaktl s kjencektl eltanultam a bjcsevejt, eltanultam a bjcsevejt s a szerelmi szgyent. Mert ltem, s az let gy bomlik ki. Nincs ms t, mint ami talpam alatt, s nincs cl ezen az ton kvl, s ha azt mondank, semmi se trtnt, hazudnak, mert lttam milli madarat, milli felht, milli csillagot, s minden pillanatban llegeztem, s sose volt mozdulatlan a vilg. Tanultam a fktl vrni, mg tavasz nem fakad, s a Naptl vrni... Tanultam sokat a felkels idejrl. Tanultam bcszni ezeregyszer s remlni, hogy nem minden bcsm vgleges.

Tanultam szeretni a vletlent, s vletlenl taln utols versem ez. De hidd el, nincs jobb, mint bevallani, hogy nem tudom, mi jn. Igyekszem vele nem trdni, csak szemllem a jkvnsgok virgzst, ha szvembe ltok. Mert legfkppen a hegyektl tanultam: szilrdnak maradni. Piliscsaba, 2013. pr. 11.

Milyen j tudni Milyen j tudni, hogy millirdokat hagy hidegen, mit elvakultan teszek, elvakultan, mert hallig se tudom kitanulni mr a helyes letet. Milyen j tudni, hogy nhny tztl vagy szztl mgsem rendeltek engem kln, s mely feljk adssgot jegyez, a tblt csak-csak tisztra trlm. Milyen j tudni, hogy az agyba-fbe kromolt feleds segttrsam, hisz vgl a legtbb bnat elcsitul egy kevs borban s megvlt nszban. Milyen j tudni, hogy klnsebben nem is zavarom fel ezt a mly tavat, egy hullmfodra vagyok csak a vznek, milyen j tudni, hogy megbocstanak! Piliscsaba, 2013. pr. 18.

Szederfa
Milyen bsak a magyar dalok! Taln jobb, ha most elhallgatok, s tkos versek sora nem terem. Milyen bsak a magyar dalok, n Istenem! Olyan sok sirmot rtatok, kltk, nagy idkkel korbban! Fonnyadt koszornk, s mely nem ragyog, koronnk van. Keser s mltatlan dicssg az, hogy a dalnok maga jtssza gyakran gysz-nekei hst megalzva. Az is, hogy drga testvreink keznk szorongatjk meghitten, s arra kell gondolnunk mr megint: msunk nincsen. Mily borongk a szerzemnyek, milyen sorsldztt nemzet ez? Csak a kltszv, mit a mreg bepermetez? Potk shaja kanyarog, vonaglik, s a tengerig megyen. Milyen bsak a magyar dalok,

n Istenem! Piliscsaba, 2012. dec. 15.

Kivltsgok Ami csillag g-hatron, denevrszrny felett reszket, ledalolni egyet-egyet, az lesz az n kivltsgom. Ha bs gpek hada berreg, szelek fjnak, tli szelek, bkvel az n szvemet megnyitom az embereknek. Ha lnek s sebzett br fed, a mi szp vilgunk rohad, legutols mosolyomat megadom a tllknek. Ami csillag beteggyon, elernyedt kezekben bgyad, felnekelni nhnyat, az lesz az n kivltsgom. Sorokmajor, 2012. dec. 28.

Mert magyar r vagyok grlszakadt, deli, mezei-berki, mindig bntudatos s bolondos vagyok, sokszor nem tudtam, mit fogok majd enni, mert magyar r vagyok. A gondolattal nni fel, hogy meghal idejekorn s elgtelen vagyok, mindennapi tncosom az idegbaj, mert magyar r vagyok. Nem tettem le msnak kezbe resten letemet, gy j gazdja vagyok, akkor is, ha rossz bort ittam s csikkeztem, mert magyar r vagyok. De legalbb kifejez, szp s ritka nyelven szl a szellem, s bszke vagyok, hogy nincs bellem a dacom kiirtva, mert magyar r vagyok! Sorokmajor, 2013. jan. 2-3.

Valaha magyarok Fohszkodom, hogy eljusson hozztok annak a szava, ki utolsknt vallja, hogy magyarok voltunk valaha. Igazsggal, becslettel valaha nem tettnk csert, s nem voltunk hitehagy eurpai cscselk. Nem vgyta a kemny fbl faragott s sok vszt ltott kvetni szolgai mdon Amerikt s a vilgot. Nincs a bnnek slyossga, pnznek, csalsnak nincs szaga, miv lettnk, nemzedkem?! Emberek voltunk valaha. Piliscsaba, 2013. jan. 12.

Az egyik versel a msikrl Farigcslja a rmeket ezerszm, e chnl szolgl is, is ilyen, mint madr az gon, csak annyit pihen, s lghat majd mg fn avagy gerendn. Anyja most se tudja, bs fia hol jr. Amikpp engem kt nknyes lbam sohase vitt a Biztos irnyban, is elmje lpcsjn botorkl. se vr jutalmat, se brt, se djat, mert minek is, s mirt is lenne jussa, de ha igazat r a papiruszra, a htbl ne hastsatok szjat! gyis megtkozta mr a szent zent, mely ifjan rntja szerzjt hallba, de zeng, dalol, nem tudva, mirt, de mg tn elfogadva - sort a sorra szntja. Piliscsaba, 2013. jan. 16.

Amg lnk Ragyogva lnk, gy mondtam volna nemrgiben, nem ppen szernyen spadtabban, kiss szomorkodva, ha nincsenek csillagok az gen, ha ertlen szeglnk a sorsnak, s nem hoz az j nap j denkertet. Amg lnk, mint az elfogott vad, szabadulssal az vek telnek. Lzadsra szt a lt: kincstrnok, ki csupa jval vltig incseleg, s mindig a klvrosi lmok, melyeket a legjobban ismerek. Forrongst akar tlnk ez a pr gyszprocesszi s bszke serkens, akarja, hogy jjjn arcunkra nyr, mert a felads valahogy kevs. Amg lnk, messze idegenben, betegen res szobban akr, vagy br lemosolyogjk a lelkem, amg lnk, ragyogtat, ami fj. Piliscsabn, Szombathely fel a vonaton, Sorokmajorban, 2013. jan. 20-21.

nekek, dalok amit tesznek nekek, dalok felvidtanak, brmily egyszerek s halk szavak. Daloltam zenitel Nap alatt, nekeltem, indulva nagy tnak. Pirospozsgs lnyarcokat hagyva elkdleni szp villany sznen, beleomoltam fodros tavakba, s menthetetlenl zenlt a szvem. Vilgnak mg megmaradt a vilg, feldltk br s igba fogtk, fordulva rztt dallamorgit, nmagrl olvasott egy kottt. Nha gy nekeltnk, testvrem, hogy tudtuk, rossz jn, hogy csak rossz jhet, s a hangunk megdermedt a trben, s a fldn szerte srtak a kvek. Sorokmajor, 2013. jan. 23.

Az rizkkel s Nefelejccsel gy kvnkozik tollam vgre, nzd el nekem, ha ismtlem magam! A fenyk havas csndjben lltam, mg jrt az Ember hdolattalan. Megtrtek krkben az rizk, mozdulatlan, nneplyes nagy fk, s rnk borult a ht lakat alatti, templomi, skori hallgatagsg. Mg jrt az Ember hdolattalan, lrmzva s tiporva egyms fejn, az rlt Bbelen kvl egyre kszlt, kszlt titokban a remny. S mikor vgeztnk, nagy rukkolssal mi felldtottuk Nefelejcsre egy szl htra -, hogy hamarosan erdk csendjt az Emberre ejtse. Sorokmajor, 2013. jan. 27-28.

Sajnlom, anym Sajnlom, anym, ezt az egszet, s most elnagyolt hangzatokat vgok, mert rendszerint az nvallomsok nem tl kifinomultak s szpek. g lelkemben rt lnggal a katlan, tz szavai ezek, s mrmost azok a formba zz akaratot nem trhetik, mind megmunklatlan. Sajnlom, anym, bbnat lakik most bennem, mint a putrisorokban, nfeledten, nzetlenl voltam mindenki, s a tied alig. Sorokmajor, 2013. febr. 5.

Ne fltsd a kedved! Ne fltsd a kedved, nem fagyasztom meg, reresztve nzetem e hst: hamarabb boldog a szimplicits, knnyebben rl a kislelksg. Mindenkppen mosolygok, nyugodj meg, kajnul, brgyn, vagy tn szelden, mg amgtt pattoghat az agyam, hasadozva vergdhet a szvem. Sorokmajor, 2013. febr. 8.

Paralzis Nem tudok duhajkodni, vandlkodni, istenesen bergni, hogy pros lbbal rghasson kocsmbl, eladsrl, laksbl az ppeni hzir ki! Csak tndm egy lny sorsn, csaldomn, a magamn, bnultan bmulom a falat, s nincs kedvem enni vagy felkszlni a Pilisbe, szp nyugodtan jrni a holdas g alatt! Nincs merszem elmondani, mert tudom, kinevetnnek vele, hogy nem kne ms, csak egy j s meleg emberi szv az enym mell, akivel egytt ma meghalni vagy lni lehet! Piliscsaba, 2013. febr. 16.

Felzduls a campuson Hogy barzdltt knozzk a brt, akinek esze van, ezt mr megunta. Nem mozgat a hivatalos dicssg, nem rdekel a llekl munka! Piliscsaba, 2013. febr. 21.

jszaks fantzia Lelk az erklyen szkemre, s felnzek Holdra, felhzetre, valami egyszert rezve. Mert taln vget rtek a rosszak, a bajt hoz idk, s az letrm lesz, mi ezentl mozgat. Persze, hogy knnyebb vagyok most, hiszen a kegyes fantzia rvsze visz t az jszaks vizen. Stt van s lmodom, szemem nyitott, a hallgatag, ks rn nyitjra lel szz szp brnd-titok. Ilyenkor kpzelem azt, hogy egyik sm vagy pota vagy ember sem kapott ajndkba ennyit. Kpzelem azt, hogy minden bolondok s akut idealistk a verseimben rtik, amit mondok. Kpzelem azt, hogy vihar vagyok mr, s j trvnyt hozok a Fldn, s hall fia, akit dhm dorgl. gy rzem, hogy brkit fldhz vgok, ha a jvend holnapban rondtani

meri a vilgot. Azt kpzelem, nem seb a lelkeden, hogy greteim szges ellentte, ahogy viselkedem. Piliscsabn s Sorokmajorban, 2013. febr. 21-23.

A bartsg ramutati Varga Dvidnak ajnlom. Te jssz, ha nehz ton tapos a lbam, s hozzm szegdsz. S n nem felejtem el sose, netn az univerzumot tllve se, hogy bartom voltl ebben a vilgban. Sorokmajor, 2013. mrc. 8.

Az j mrcius 15. Az egsz autplya mondja: ellepte a h, hes s fzik. Anym a vonattal Budapestrl fl napon t araszolt hazig. S itt mi bezrattunk, kicsi szoba avanzslt ma rabtartv: brtn. Bezg a szl hideg dhe s mondom: belki az erklyajtt rgtn. A hazat torlaszolt. Nem megynk. Br csak enni meg inni volna mit, s mg radsul a betegsg ne csfoln meg az ember dolgait! Mrcius tizent. Kokrdstul tfagyok az nnepen csontomig. Magatehetetlen vrja a np, hogy kiszabadtsk a harckocsik. Piliscsaba, 2013. mrc. 15-16.

n pedig boldog leszek n pedig boldog leszek. S taln boldogg varzsolok ezret, akkor is, ha fellegjrnak hvnak s az egyetemen lgsnak neveznek. n pedig boldog leszek. Akkor is, ha bartaim semmisg miatt egymsnak esnek a kocsmban, ahov vinni szeretnm az igt. n pedig boldog leszek. Nagyszer emberekkel, nagy hitekkel karltve s hbork ellenben hrom vegpalott ptek fel. Piliscsaba, 2013. mrc. 23.

Lyridk Az ji szabad g alatt zendl a szvem, ksri lombsuhogs, valahol a rengetegben fent l, gyszzenl messzi bagolyhuhogs. Oly hatalmasak krl a hegyek, gy rzem, hogy az egyetemessg az embernek, ki bnrl kpzeleg, tjrja s megfekszi a mellt. Az jr a fejemben, hogy lelvm, ki terrorizlta testvremet. S hogy a nevem csak nv lesz egy kvn, ide jutnak majd minden letek. Testvr, nem aggaszt, mi marad htra, gre bmul bellem az lom, hol isten haragszik, s gni ltja a Lyridkat a pupillmon. Sorokmajor, 2013. pr. 27.

Felkeltem magamrt Elvontk a napvilgtl trsaimat, knyszerek, lnc alatt bdulatba allt npem hitvny lmokat ad lbl az j szabadsgra felkeltem magamrt. Piliscsaba, 2013. mj. 7.

Mindketten sirlyok lesznk csmnek. Ha mi egytt szllunk fel a szllel flfnyes dlben, mulhat a raj, gyngyhzszn felhk lesznek felettnk, s lent szz s csillml hullmtaraj. Dlhatnak mondvacsinlt vezrek, flhatnak feneketlen dhkbe, de akkor is szent a szrnyalsunk, s utunk tiszta, mint a tenger tkre. Testvr, mindketten sirlyok lesznk, dalis rptek, eskszm n, s nem hajtunk fejet se ldzsek, se elnkk, se szektk kszbn. Mindentl fggetlenl suhanunk a lgben, a szabadsg terben, s ezalatt hordozom arcod mst, s szemed mgtt rejted el a kpem. A kt sirlyon mulhat a raj, kik j svnyt szabnak ki titokban, Jonathannak hasonmsai fent keringenek jbe tnve, hosszan. Piliscsaba, 2013. mj. 15.

Szederfa Te lgy a kapocs ember s fld-g orszglsa kztt nagy idre; lgy a csaldom, a szent rksg, emlkeim s hajtsaid re! Vlasztottalak n letful, ltem msul vlasztottalak, hogy ha az n utam messze trul, testvreimnek jelezd sorsomat. Mindent megteszek, minden telhett, hogy er vljon a tereblynek, hogy grenget, j csatk eltt korond al nevetve trjek. Sorokmajor, 2013. jan. 4.

Mrpedig a f kin!
Valamikor valaki msban Erdlyi Drnak ajnlom. Arcunkon a prja t- meg tfut, rama futkos brnkn egyre, s mint fradtan az lmot, kvnjuk, hogy mindenki rszesljn benne. Adasson meg, mire szvnk hez, legyen gy, ahogy a vnek mondjk, legyen nagy-nagy, mi tndklv tesz, s egszen kis dolgokban boldogsg! S maradktalanul megadasson fi a lnynak, darab darabnak, vgy a vgynak, a frfinak asszony (s valakinek n is adassak). Kvnjuk, hogy hibs s hibtlan napjain ott tapadjon a csknyom, hogy valamikor valaki msban minden ember megaranyozdjon. Sorokmajor, 2012. dec. 22-23.

Napok ragyogsban Mirt sorolod el napjaidnak szrkesgt s az otromba rkat, amelyekben nincs z, s nincsen illat, a kdket, miket tmar a bnat? Mirt panaszlod az olyan tetteket, amelyeket nem cselekedtl btran, s gyengesgnek mirt nevezteted a pr lpst, mit nem tettl elszntan? Nzz rm, s mondd meg, ki dacol a viharral! Ugyan, des testvrem, embertrsam, mr ezer meg ezer napja ragyogunk! Piliscsaba, 2013. jan. 6.

A bizakods verse Zab Milnnak ajnlom. Most egsz testvel borul rm, v az isten, most nagyon szeret, de ha meglkdsnek az utcn, akkor is fklyaviv leszek. n nem krdem magamtl tbb, vtkeztem-e, szablyt szegtem-e, dvss lettem vagy gylltt. Bizodalommal leszek tele. ltalam mg semmi sincs veszve, s ami mgis, azt ne lssk, ha hozzm prtol a szerencse, sosem olthatjk ki a fklyt. Piliscsaba, 2013. jan. 7.

Vrpezsdls Ha bilincsbe ver, csak nevetem bilincst, mrkzm a vaksorssal, s nem teszek panaszt, ha kt rgi bnatot egyv tapaszt. Hlt adok kihvsairt ismt. Azt mondom, jtsszunk ht frfias jtkot, ravasz leszek s szvs, bolondul btor, s minden keskeny utcbl, kzel s tvol viadalunk utn lesnek a bmszok! Sorokmajor, 2013. jan. 24-25.

A hdpt bartai Kreinkbl kiszaladt, pteni akart, emelni emberek kztt hosszan tart, szpsges szp hidakat. Vad meredlyek felett pallt dnttt szilaj remnnyel, s ingatag teremtmnyek al pillreket helyezett. , az brndos lovag, nha tl btran ptkezett, s mi hiba figyelmeztettk: az emberek gonoszak. Leginkbb az a fajta, akiket sosem pofoztak meg, s brmilyen okbl kifolylag nem kerltek mg bajba. Leginkbb az a fajta, akik nem szenvedtek igazn, s aki nem szenvedett igazn, a szpsg nem fog rajta. kiment mgis jra, vd kreinkbl kiszaladt, s id jrtval kreinkbe visszatallt lesjtva.

De a szve parancsa hajtotta elre szntelen, szakadatlanul rtta tjt, hidat hd utn rakva. S bizony voltak matuskk, hdlbakhoz bombt ragasztk, s elbb-utbb e sok-sok ordas megkrte mind a jusst. Ha a vilgba mentek, lsstok azonban nyomait: nem gyztk le a hdrobbantk a hdpt szentet! Piliscsaba, 2013. febr. 19.

Egy ton a fnnyel Sugart veri a Nap a hzakra, a fk kertjbl madrdal csilingel, s az erklyre llva elfog az inger, hogy a fnynzst sose hagyjam abba. Hls vagyok, hogy arcomat derti e langyos radat az gbl jvn, s abban a hitben megersdm n, hogy a vilg mr sohase fog srni. li, li, ht eljttl jra, milyen szp, hogy kzel a rgyfakads, a dik szvn felizzik a parzs, s br tudja dolgt, meg nem tanulja! Itt az jdon szeretsek szaka, s mert imdottunk a rszek egysge, ellovagolunk a naplementbe, a fnnyel egy ton megynk haza. Piliscsaba, 2013. mrc. 2.

Trsamhoz intzett sz Elmondtad, s n tudom, hogy a vilg csupa harc itt, s figyelmeztetsz, hogy idnk korntsem vgtelen. De n nem megyek el az let rtjeirl addig, amg tele nem lesz virggal mindkt kezem. Piliscsaba, 2013. mrc. 3.

A szvednek rtam Nem csomagban, nem paprban, de mintegy kalldva ott lehet, tedd el hasznos trgyaid kz ezt a kis apr gyngycskt, melyet a szvednek rtam. Mert nha bkot lopsz innt, s kacajt hozol, mit a Hz ihat, mg a napfny is r nem nevet, s mert szeretem az lmaidat, jobban, mint azt hinnd. Gynyr vagy, szebb a szpnl, dt, mint csak a harmatcsepp, belled egy van, s nem lesz tbb, belled a fld kerekn nincs szebb, gkk vagy s gmly. Nem adlak el pr petkrt, s nem veszlek mson, csak mosolyon, s mit rmknnyel tisztogattl, azt a darabocskt n is mosom, hiszen keznk trt... Keznk trt kinyjtzva nhny cskvr emberfejet, s cskolztunk, knyrltnk, s ha szved ennl szebbet is tehet, krem, isten vja.

Szreteltem boldog csendet, rszre ft is hasogattam, hogy tzet rakhass benne olykor, s virgokat gondolatban - gyakran szedtem a szvednek. Sorokmajorban s Piliscsabn, 2013. mrc. 9-10.

A hla szerendja Hls vagyok, mert arra mltattak, hogy ljek, s bevallottan nem egyszer lttam bsget. Az rs adomnyt kaptam ksrl, hogy j testvreket metszegessek a trl. Hls vagyok: ers fedl van fejem fltt, s a sziklahit szikla, br szzszor eltrtt. Szp a lass, sorsokbl sszellt karavn, s brmit is mondanak, boldog fld a hazm. Hls vagyok, mert j lelkek szeretnek engem, s mert rszem volt meghitt beszlgetsekben. A Nap pedig odakint felkelni nem felejt, s az g az jjel jra mulatba ejt. Hls vagyok, mert ha mr pillid nehezek, rtehetem holdas homlokodra kezemet. Az igazsg pedig, s ez hozznk bj s nyugtat, ott lesz minden elhullott szlban hajunknak. Piliscsaba, 2013. mrc. 11-12.

Velnk vannak Velnk vannak a levlkk, velnk vannak az g madarai, s asztali lmpnknl velnk l, mindig van velnk valaki. Hasonltsd ssze sorsodat a nappal, s megltod, milyen kerek, s nzd, milyen teljes is lmos arcod! Velnk vannak a reggelek. Velnk vannak az jszakk, a dobogni megsznt lpcsfokok, s mink lesz mindrkk a bke, mert velnk van minden dolog. Minden dolog itt a fldn, st velnk van a Mindensg maga! Mskpp nem lenne sok bart, s sok bartomnak sok angyala. Velnk van a tetter is, az igazmonds, a tz, a zene. Jsgnak, nagysgnak, gazdagsgnak bennnk van minden rszlete. Piliscsaba, 2013. mrc. 16-18.

Gitrhang a kpolnbl Nyugodj, g Ura, nyugodj te meg, plds bartok lesznk ezen a plantn s j gyermekek! Ezt nekelnm r szntelen. Piliscsaba, 2013. mrc. 25-26.

A hla msodik szerendja Fetter Katnak ajnlom. Az ittlv nek a vilg rszre hlmbl mertett msodik szerend. Te fld, te ldssal telt fszek s otthon, senki se lpjen nem nnepelve red! Vedd ksznetem mindegyik escsepprt, ami stm sorn sztporlik arcomon! Vedd a szvem rmt, amirt velem, mr gy rzem, porszem s tenger is rokon. Forr hlmat megsejtend-e reggel, mikor az ablakon kinzek egy kicsit, s ltom, hogy dalnok madaraink bren s csodazrakat, miket szemem kinyit? Tudj az n titkos, knny boldogsgomrl, bmulva Hlioszt, mg lebukik szemben, mg emberszeretet mindaz, mit akarok, s ha akarom, nem kell egyedl lennem. s zenem annak, aki sr mg azrt, mert semmi kincset se lel a vndorlsban, hogy egy maradt s lesz az n hitvallsom: gynyr nap ez, s n ltem, hogy lssam. Sorokmajor, 2013. mrc. 29.

Kvnjatok nekik Idzztek eszetekbe a gyerekeket, ti j emberek, ha jk akartok maradni! Gondoljatok rjuk: milyenek k, s milyenek szeretnnek lenni! Gondoljatok arra, hogyan nztetek krl friss hajtsokknt a nyiladozs rkkval mezejn! S ekkor kvnjtok a gyerekeknek, hogy soha, soha, bellk soha ne vesszen ki a remny! Kvnjatok nekik j tjoldst s rtkes tanulsgokat, lbuk al utat, melyet a legszebb fasorok szeglyeznek s a legjobb bartok vlasztanak jrfldl. Kvnjtok nekik, hogy a dolgok csodlatos sszejtszsa megkmlje ket a felesleges szenvedstl, s k legyenek a magok, melyeket a bkre szomjaz vilg a legnagyszerbb emberi teljestmnyek alapanyagnak

kiszed a szlbl. Kvnjatok nekik elfogadst s szeretetet. Sorokmajor, 2013. pr. 4.

Hegyek vagyunk Mltsgot, nemessget, bszkesget, havat, kdt, minden vltozsok kztt, erdket s forrsokat, szakadkot, kfalakat sok-sok ms-ms id alatt visznk, visznk, hegyek vagyunk, egy emberltn keresztl a mlysgnk meg nem rendl. Piliscsaba, 2013. mj. 15.

A btorsg knyvnek elhangja Ha vesztesz, ha valamilyen talentumot nem kaptl meg az lettl, a csaldi htteredtl, mit tudom n, ne mutogass msra! Azt a gyvk teszik! Ha vesztettl, sszeszeded magad, s megindulsz, hogy msodszorra gyzz! Ha valami hinyzik az eszkztradbl, legyen az tuds, pnz, tapasztalat a nk tern, a vilg ismerete akrmi legyen is az, msz, s megszerzed! Megrtettl?! Te is tzl ki clokat, s kitartasz mellettk! Tudod, hogyan ptkeznek? Tglrl tglra! s az igaz emberek megtanuljk azt is, hogyan ptsenek egy vrat a semmibl jj! Mindig az igaz embereknek kell jra ptkeznik, sohasem a nagyszjaknak, a flnyeskedknek, a msokat letiprknak vagy a tbbi semmirekellnek mindig az igaz embereknek, mert ilyen a vilg! s ha igaz ember vagy, fiam, meg fogod tanulni azt is, hogyan szabadtsd meg a Fldet az aljassgtl gy, hogy nem szgyelled se az arcod vertkt, se a vertked szagt, se a ruhd vagy krmd szakadtsgt, s legfkppen nem a gondolataidat! s bzol magadban meg abban, hogy valahol mlyen eltemetetten mgiscsak a J az alapkve ennek az egsz kurva mindensgnek, s kzbe veszi az gyedet! Piliscsaba, 2013. mrc. 1. Rszlet a Bolondribl

Mrpedig a f kin! Gyjtogattak az rltek, s r minden lt eltrlt a fld sznrl a tzr, s felmordult mlyben a fld: Mrpedig a f kin! Azon a helyen mr soha, gy mondottk az emberek, se term, se virny nem lesz, s elhagytk a kopr teret. Mrpedig a f kintt! Msutt lassan hat mrget itattak a b, ds flddel, nehogy mg zavarkoldjon terveiknek, ami zldell. Mrpedig a f kintt! S akrhol nyttk a fldet, akrhogyan tarr tettk, termette, bevirgozta, nem adta az denkertjt: Mrpedig a f kin! S te jajongasz, te keseregsz, megalzkodva panaszlod: tbb nem tudsz talpra llni s elbukottak mind a harcok, mrpedig a f kin.

Sorokmajor, 2012. dec. 20.