alt e rnat iva-za-vas.

co m

http://www.alternativa-za-vas.co m/index.php/clanak/article/dendro terapija/

Dendroterapija
Dendroterapija
Tweet Drveće liječi - intervju s ruskim znanstvenikom Mihailom Vinogradovim Od davnina postoje priče o živoj i mrtvoj vodi, o drveću darivateljima energije i drveću – kradljivcima energije. Z asnivaju li se one samo na mašti narodnog kazivača ili ipak imaju realnu osnovu? Jer, i u starim ljekarskim knjigama neko drveće, na primjer breza, spominje se gotovo kao panacea, lijek protiv svih bolesti. Gdje je mit, a gdje počinje stvarnost? Koje su to iscjeliteljske osobine drveća?

- U narodnoj medicini danas postoji čitav pravac – dendroterapija, liječenje drvećem ili uz pomoć drveća, kaže Mihail Semjonovič Vinogradov na početku našeg razgovora. Drveće zaista može izliječiti, iscijeliti, očitaviti čovjeka, nahraniti ga energijom. Najbolji u tome su hrast, breza i bor, gotovo isto tako su vrijedni cedar, bagrem, klen, rjabina (jarebika), jabuka, šljiva... Ali, ima i onih koji čovjeku mogu „ukrasti“ energiju. To su razne vrste topola, poput ruske čerjomuhe (ili američka višnja, kako se još zove kod nas). Međutim, nemojte se zavaravati da ih treba iskorijeniti; nikako, jer i ti „kradljivci“ mogu biti vrlo korisni u određenim situacijama, ali o njima ćemo nešto kasnije.

Od kada datiraju prve dendroterapeutske metode i kako su izgledale?

Znate, postoje zapisi da su još u pretkršćansko doba djevojke odlazile brezi da bi nakupile pozitivne energije, da im udaja i život budu sretni. Trudnice su sjedile pod lipom, a ranjene vojnike su stavljali ispod hrasta da od njega dobiju snagu za iscjeljenje rana... Vidari su preporučivali ne samo sjedenje pored drveća, nego i penjanje po njemu, takozvano drvolaženje, kako bi se snaga drveta što više preuzela, odnosno razmijenila s čovjekovom. I danas se djeca instinktivno penju na drveće, a mnogi grade kuće u šumi. Kao što vidite, ništa novo pod suncem.

Kakva su pravila komuniciranja s drvećem s ciljem liječenja?

Pravila komuniciranja s drvetom koje daje energiju iscjeljenja su vrlo prirodna i jednostavna: stanite licem prema drvetu-donoru na rastojanju 40 – 60 cm, zatvorite oči i opustite se. Koncentrirajte se na to da primate njegovu energiju i zamislite da se vašim tijelom odozdo nagore lagano podiže topli val energije. Poslije opuštanja počnite raditi vježbe disanja, koje će pomoći u raspoređivanju dobivene energije po čitavom tijelu. Pravilno disanje podrazumijeva udah, zadržavanje zraka u plućima, izdah i period kad su pluća ispražnjena do sljedećeg udaha. Svaka faza traje 4 – 8 sekundi, a moraju se sprovoditi ravnomjerno, bez mučenja i prekida. Tijekom zadržavanja daha dolazi do „razlijevanja“ energije drveta koja se pretvara u vašu bioenergiju. Komuniciranje s drvećem ne treba trajati dugo, nekad ne više od nekoliko minuta i to je najbolje raditi predvečer, prije spavanja. I sami znate da se čovjek poslije jedne kraće večernje šetnje po vrtu ili po gradskom parku, osjeća mnogo bolje i pomlađeno... Najbolje je ako se osamite negdje u prirodi ili kraj „svog“ drveta koje znate i koje vas „poznaje“ od djetinjstva. Znate, nekada je bio lijep običaj da se, kada se dijete rodi, posadi drvo, na primjer hrast za dječaka i jela, breza ili lipa za djevojčicu. Posebno je zanimljivo gledati kako oboje rastu i razvijaju se. Dakle, veoma je dobro boraviti u poznatom predjelu, ali i ne mora biti tako. Dobro je u prirodi srediti misli, preispitati postupke, izgovoriti molitvu Gospodinu, osjetiti povezanost svega što diše pod kapom nebeskom... Najzad, treba znati da dendroterapija pomaže samo ako je provodite redovito, ako vam to postane dobra navika.

A što da radi stanovnik velegrada, koji nema parka u blizini, a o nekom šumarku da i ne govorimo?

Specijalisti predlažu da se koriste tanke ploške koje su narezane od različitih vrsta drva. Iako svatko od nas ima svoje drvo, primijećeno je da se hrast, breza i bor uklapaju u gotovo svačiji „profil“. Akademik Boris Dodonov je uspio stvoriti univerzalan korektor čovjekova biopolja. To je obična ploška, komad određenog drva, širine 20 – 30 cm, debljine do 10 cm. Ovaj komad ima otvor u sredini i 7 kosih, radijalnih ureza oko tog otvora.

Rekli ste da neko drveće dodaje, a da drugo oduzima životnu energiju.

klen. cedar. ali u Rusiji su se oduvijek na ovaj način liječili zubobolja. donatori.. a u literaturi ima toliko opisa i recepata za liječenje brezinim sokom. iznimno bogato biološki aktivnim materijama. ona koja je kao posuta mirisnim smolastim „suzicama“. jednostavno – zagrlite drvo kao dragog druga. Vidite. Najbolja je takozvana bradavičasta breza. Bolji su komadi od gornjeg. Slabiji. masti.. lišćem. Kada to spozna. ali vrlo korisni su i kesten .. davaoci energije stvarno imaju osobinu da u sebi akumuliraju veliku količinu kozmičke energije. s bolestima. Mlado lišće sadrži i proteine. karotena. privijte se uz takvo drvo leđima (duž kičmenog stuba) i dlanovima. nego od donjeg dijela drveta. To su spomenuti hrast. vitamina. Nju su opjevali pjesnici. Ne treba naglašavati koliko je bolje da za terapiju koristite živo drvo. narodna intuicija je milenijima radila besprijekorno. U lišću breze ima eteričnih ulja. tu na scenu stupa drveće koje oduzima energiju. koje mu omogućava da se lakše izbori sa životnim teškoćama. breza.. list. Ove metode ne mogu naštetiti i preporučuju se posebno onim osobama koje pate od spazma velikog mozga ili kardiovaskularnih bolesti.. Jesenjin joj je posvetio mnoge stihove. jer ima čitav niz ljekovitih i iscjeljujućih svojstva..donori. Spomenuli ste njena ljekovita svojstva: brezovi pupoljci. Kad ste tužni. čerjomuha (američka višnja). postoji i takozvana negativna energija. bagrem. kao kad ste igrali skrivača i krili se iza drveća! To je vrlo dobro da se oslobodite napetosti i razdražljivosti. sok. Točno je da je breza najpopularnija. Ne znam je li vam poznato. upitamo o brezi. a ne njegov komadić. Dozvolite da Vas. ne preporučuje se da u tom „zagrljaju“ boravite duže od dvadesetak minuta. pupoljcima. Ali. izaberemo jedan od većih primjeraka ovog lijepog drveta i da ga zagrlimo i ostanemo uz njega petnaestak minuta. . bor.Da. pa čak i gljiva koja na njoj raste – čaga. treba ga zasaditi u svojoj blizini. flavonoida. ali u slučaju nužde može i tako. jela. Dovoljno bi bilo da jednom tjedno odemo u brezik. rutina. vitamine. Ne znam da li znate onu rusku narodnu pjesmu “Ivuška zeljenaja” – o djevojci koja pita ivu pored vode gdje da pronađe svoju ljubav. sve je ljekovito.. gastritis ili glavobolja – 5 – 7 minuta držiš daščicu pored bolnog mjesta – i gotovo. Ali. fitoncida. Najjače u tom pogledu su sve vrste topola i iva. angina. Svaki čovjek bi trebalo znati koje je njegovo drvo. zbog osobnog interesa. Ako imate problema s unutrašnjim organima. Oni su izvanredni za liječenje nekih oboljenja.. drveće . napeti ili rastrojeni. Kako se nje osloboditi? E.

tjera strah i napetost različitog porijekla. urinarnih putova i drugih. kako kaže narodna mudrost. Da bi se ubrzao i intenzivirao proces dendroterapije. Čajevi od listova i pupoljaka uspješno i bez ožiljaka pomlađuju tkivo. ne samo zato što je dugotrajan i lijep. eliminira nesanicu i. po jednu trećinu čaše triput na dan. Pijte čajeve od breze i kombinirajte ovaj postupak s boravkom u prirodi i direktnim kontaktom s drvetom. čak i kod dubokih rana. Vrlo je korisno da se breza upotrebljava kod bolesti izazvanih radijacijom. Kako je s ostalim drvećem? Hrast također ima izvanredna svojstva. Čajevi od lista breze su odlični protiv povišenog krvnog tlaka. a ublažavaju i bolove. Breza ubrzava zarastanje rana. najbolje će pomoći komadi drveta o kojima je već bilo riječi. prije svega djeluje kao antistresna terapija. posebno u periodu cvjetanja. najzad. Kod srčane insuficijencije pomaže brezovo lišće i trava kantariona. Breza također potpomaže koncentraciju. Razni biljni preparati od breze poboljšavaju cirkulaciju. direktan kontakt s drvećem može izazvati neželjene reakcije. svjetliju i gustu kosu kao stari Slaveni. kihanja. također. je li drveće oko nas neka vrsta pokazatelja kako živimo i kakvo nam je zdravlje? Da. Aktivira cirkulaciju i smanjuje vrijeme ozdravljenja. upale pluća. jer ćete tako imati jaku. specijalisti savjetuju da se svakodnevno bar 50 puta kažiprstom blago masira mjesto u području desnog podrebarja. povoljno djeluje i na cirkulaciju. . Bukva jača otpornost na stres i jača koncentraciju. bolesti žučne kesice. da mnogo od spomenutog drveća djeluje na jačanje organizma protiv alergije. Duži boravak u borovoj šumi čovjeka spašava od kašlja. Dobar je protiv trovanja i akutnih bubrežnih kolika. Ona još i sjajno ionizira zrak. upala na koži. ono ga na određen način štiti. jača pažnju i osnažuje organizam. I. Kesten olakšava reumatske tegobe. Drvo djeluje na prostor u kome raste. bronhitisa. Kod spazama velikog mozga pijte čaj od listova breze i trave rosopasa. ali dok alergija traje. Dodao bih. jer. nego i zato što zrači pozitivnom energijom. Jedan je od najboljih generatora pozitivne energije. Bor smiruje i eliminira psihičku napetost. bronhitisa i sličnih problema.Aktivni ugljen treba svakako imati u kućnoj ljekarni. gdje je smještena jetra. u pravu ste. razgrađuju trombove. i zato se preporučuju kod tromboflebitisa. Čajem od brezina lista perite kosu. regulira rad jetre i žučnog mjehura. Jako je dobro da u domu imamo namještaj od hrastovine.

32 Hvala vam za ovaj izvanredan članak o dendroterapiji. ono koje nas poznaje od djetinjstva. 2012 u 5.da li je poznato područje njenog terapijskog djelovanja? Unaprijed hvala! Željko July 16. shvatite njezine poruke! To će vam mnogo pomoći. postoje li kakve teorije u tom smjeru? SU . 2012 u 6.31 Da li to isto vrijedi i za drvene kuće.liječenje uz pomoć mladica i pupoljaka drveća Klimatoterapija . pohvala. 2012 u 5. Hvala pozdrav Miranda July 16. Molila bih vas za inf ormaciju o terapeutskom djelovanju masline . mirko July 16.18 lijep članak. obavezno pročitajte pravila komentiranja na našem portalu. glasi: naučite komunicirati s prirodom.liječenje elementima prirode Komentari Prije nego što ostavite komentar. Tweet Svidio Vam se članak? Primajte naš elektronski časopis. Poruka. besplatno je! Pribilježite se ovdje! Povezani članci Gemmoterapija .Loše stanje drveća oko kuće je znak vlasniku da nešto nije u redu. dakle.no nije rečeno kako znati koje nje naše stablo.

Ali . I ovaj članak nas potiče na razmišljanje. Hvala što ste mi ovime uljepšali dan milisav July 16.A u stvari je tako prosto:kora vrbe koju svako moze oguliti dzabe spremiti kao odvarak ne placajuci skupi aspirin. kojeg lišće danju stvara. pravo uživanje.ne povecavajuci obim kaisa. Jednom prilikom sam se požalila svojoj doktorki homeopatije na opštu malaksalost i nedostatak energije. maslina je isto tako drvo koje daje energiju.Dva stuba zdravlja su:hrana i otsustvo stresa!Ishranu mozemo menjati.Mozemo mi sedeti pod raznoraznim drvecem. Naše telo veoma često samo zna šta mu je potrebno i onda nam se to traži.42 Pokusavajuci da kroz samoobrazovanje nadjem odgovor zasto se razbolimo i koji je nacin da povratimo zdravlje koje smo poljulali.kako se danas kaze. Takve su mi šetnje nešto prekrasno.osecati se trenutno prijatno.Te mi mozemo sebe ubediti kako nam je bolje. ispuni zadovoljstvom i energijom. 2012 u 8. Pogledajte terapiske vrednosti i bahovih kapi.Postoji tzv.uglavnom biljnog porekla.14 Izvini Z eljko.Savremena f armacija nastala je na korenima prethodnih iskustava.ocekujuci da ce im pomoci.usvojio sam misljenje kompetentnijih od mene da se razbolimo zbog pogresnog stila zivota a da zdravlje mozemo povratiti povratkom na zdrav stil zivota.nikad tableta na moja usta!Imam 64g i ne pijem nikakve tablete sem piva svremena na vreme.samo ce placati raznoraznim . S poštovanjem se odnositi prema prirodi ona će nam to sigurno višestruko vratiti. jela sam ih kao i sve ostale grickalice. al je očito i pvp u kombinaciji. zbog kojih planinari idu na vrhove planina.38 Miranda.mada je tu bilo svega i svacega do nedavno.te razni narodi imaju razne svete biljke.ali nije tu resenje.Ko za promene nije spreman.31 Uz ovaj sam divni članak se osjećala toliko dobro.ef ekat placebo lijeka.stres mozemo smanjiti.Aktivan sam po 16h dnevno..Ja sam sebi zadao zadatak.kakvo nase stablo?Detinjarija!Naravno da su mnoge biljke tumacene kroz istoriju kao magicne. milisav July 16.Ali lakse je piti tablete i drzati se starih navika. Nisu mi potrebni oni pogledi s visine na ponuđene pejzaže.Hemicar iz Bajera(f irma koja je pravila boje) je izdvojio sastojak iz vrbe(Acetil salicilnu kiselinu) patentiranu kao Aspirin!I Bajer je postao svetski magnat sa brendom.Sa 183cm i 78kg kojih sam imao kad sam bio u dvadesetim godinama. vjerojatno iz gore navedenih razloga.strucnjacima’’ skupe lekarije.zdravlje mozemo povratiti samo na jedan nacin:korenitim izmenama dosadasnjeg nacina zivota.cime i moze doci do poboljsanja naseg zdrastvenog problema. 2012 u 6. me f ascinira. Mislila sam da je tome razlog kisik.Tako su Rimljani pravili vence od verbene te njima kitili glave pobednika. 2012 u 9.kako sve živo na ovom svijetu trebamo čuvati. 2012 u 8.lekar mi nije potreban.July 16. skoro kao u šetnji šumom.Ali.ali danas potpuno zapostavljena i pala u zaborav. Šumske stazice me očaravaju i sva priroda koja se tu nađe. Pre toga sam nesvesno imala potrebu samo da jedem masline. jasna July 16. I dobila sam “maslinu” (kapi).Verbena je dragocena lekovita biljka.

Makedonka July 16.o laicima da i ne govorim.33 Z a SU.Iz dana u dan ogroman je priliv novih ispitivanja i ni osobe koje se bave istom problematikom ne stizu iscitati sve sto se sliva iz naucnih ispitivanja. 2012 u 11. Mnoge od ovih inf ormacija koje su mi bile dostupne i u mladosti.Ako zelis prosiriti svoje znanje o alternativnoj medicini.35 Prekrasno. ali kadu uđe u jesen života ili kada prekoraći 75 godina.Cemu pitanja nama amaterima? milisav July 16.po meni kompetetnih. 2012 u 10. onda tek počima shvačati da je stiglo vreme da se i sam mora pozabaviti raznim zdravstvenim problemima.Upravo iscitavam knjigu NAPITAK Z A BOLJITAK o alternativnoj medicini.21 Postovana Miranda. Vi blagodaram i pozdravuvam Ivan July 16. nisam imao većih problema.57 Ovo je jedan od boljih lepših tekstova koji sam pročitao na vašem sajtu i vrlo rado čitam tekstove sa sajta.sta je lakse?Guliti koru ili popiti tabletu? milisav July 16. Hvala vam na ovako predivnim tekstovima.bez poznavanja ove knjige si posve nekompetentna.Ivan Vinko Sunde ( Google ) July 16.jednostavno je analf abeta. 2012 u 10. Ja konkretno do 79 god. ali uvek kad sam u šumi osećam se mnogo bolje i opuštenije zdravije i jednostavno osećam nešto mnogo lepo gotovo magično što nemogu da opišem rečima i ma koliko da sam šetao tog dana po šumi kući se vratim prepun energije potvrđujem sve gore navedeno iz teksta. Poćelo je .Neko ko nije upucen u problematiku koju navode dvoje autora.mnogim inf ormacijama vezanim za očuvanje i poboljšanje zdravlja. gi citam site Vasi objavi i se voodusevuvam . se razbira se sto mozam primenuvam i prenesuvam na moi dragi osobi.ovo što ste napisali o lečenju drvećem sam uvek nekako znao od malena nisam znao možda da opišem šta je u pitanju.07 Z ahvalan sam Vam na ovim .cemu ti sluzi kompjuter?Ukucaj na gugl MASLINA i dobices odgovore na sve sto te zanima. 2012 u 9. 2012 u 9.bez obira na tvoje obrazovanje. čovjek tada propusti misleći da su sve te bolesti za nekog drugog.

Sadnice su mi poklonili dobri ljudi iz Z denaca. sto potvrdjuje i ovaj clanak… ne mogu da se ne osvrnem na komentare gdin Milisava.38 (Napisano 16. Obavio sam sve potrebne pretrage i snimanja. 2012 u 12.. U Vinodolskom kraju u kamenu i makiji spoznao sam moć lipe.40 Redovno citam vase clanke.58 Ksenija svaka čast imam isti dojam DŠ July 16. 2012. 2012 u 13.Sadite drveće. 2012 u 12. u 16:40) Prije dosta godina HT V je objavio reportažu o indijskom alternativcu pred čijom kućom redovito stoje deseci pacijenata.54 Mene f ascinira lipa.sa vidom. jedna kravica i nekoliko domaćih životinja. Ljepi pozdrav ! Ksenija July 16. mrena ( katarakt ). potom sam primio 5 injekcija za koje sam platio 60 Eura ( u Z agrebu ). Napokom sam preko interneta saznao za Magnezijev Klorid i sve je krenulo na bolje da sam u roku 3 mjeseca skoro i zaboravio na bolove. Kaže Indijac da je njemu dovoljan krov nad glavom. bas nam svima odrza bukvicu. On liječi od raka tako što skida koru drveća i potom prepisuje recepte za čajeve! Iznimno je uspješan. stoga je europske reportere zanimalo kako to da živi u trošnoj kućici i da za recepte ništa ne naplaćuje. prilicno prepotentno.. to sam veoma brzo i lako rješio. te oko 14 ili 15 puta na f izio-terapiju .bez ef ekta. no malo potom poćelo je sa bolovima u jednom koljenu i to samo kad hodam po jakoj uzbrdici ili nizbrdici ( kao i uz stepenice ili niz stepenice ). cesto sam na Fruskoj Gori i prilikom odmora obavezno se naslonim na najblize drvo…iskusni planinari su me tome savetovali. 2012 u 13. Došavši u područje aluvijalne ravni rijeke Drave posadio sam tri lipe kraj bunara. cak ih i cuvam. a bas nicim izazvan !!! jasna July 16. Iscjeljiteljska moć drveća je dar njihovog genoma koji je složeniji od našeg…. I potom je naglasio da je pohlepa korijen svih zala! Mato July 16. Redovito svaka šterna i izvor o daren je lipovim drvetom. tako se brze odmoris i brze povratis energiju. bez ef ekta. .da mogu da se potsetim kad mi nesto zatreba…kao pesak u prirodi. navala je golema. 7..

Ja sam sam imao vec dva puta presadjena jetra i sada se najvise zdravim naravnim ljekovima i uzivam prirodnu hranu.Kad osetite potrebu da se oglasite.48 . sem hladovine.John nena July 16. Milisav spominje psihu i tu je uloga drveta velika jer ako imaš jaku volju možeš sve pobijediti. i da primam poruke sa savjetima za razlicite vrste ljecenja. Moje zdravlje je do sada izvanredno i krv mi je odlicna. nekako ste dodirnuli onaj kanal energije koji kroz zajednistvo tece! Upravo. osmeha. ali ga u svojim setnjama grlim i prisvajam. Lepi pozdrav . i spoznala da sve sto srcem radim. Ne trudim se da zapamtim imena drveca. Obujmim rukama stablo. a onda doziram jacinu sve dotle. da sam se uclanio u vase drustvo. ja sam naprosto grlila i priljubljivala svoje telo uz ta gorostasna stabla. dok mi se brazdave staze kore ne utisnu na kozu! Tako mislima putujem kroz svaki unutrasnji kanal. zasadilo jedno drvo. nije važno kojem. Hvala na svim člancima koje nam šaljete.40 Oduševljana sam o ovom predivnom predstavljanju drveća (dendroterapiji). a mislim da je i autor članka u pravu. drhtaja.. kao i mnoga druga eterična ulja koja su uglavnom zdrava za čovjeka- Andi July 16. izaberite svoje drvo i zasadite ga i negujte ga. 2012 u 15. Naucilo me. i to samo zahvaljuci hrani koju uzivam. Blagosloveni bili… . cini me blize svom Jastvu.28 Vrlo sam veseo i zadovoljan. Odrasla sam do pola veka. pozeleh reci radosti podeliti sa Vama. Seco.04 Slažem se sa Milisavovim stavovima.Ono je moj ucitelj spokoja. Mnogo sam naučila.Autor je u pravu i mislim da drvo pomaže ako ni zbog čega drugog. Hvala vam za izvanredne savjete. priljubim prvo blago svoje telo i lice.. 2012 u 14. bez nekog znanja o isceliteljskim mocima drveca. Verovatno bi naša deca sva odgovorila da drvo služi da se sakrijemo od sunca. i drvo bude u meni i ja budem u njemu.Svakako pre toga da im se objani o svakom drvetu šta nam sve jedno drvo pruža. i da podizanjem glave prema krosnji dodirnem nebo! Odrvenim se i sva godisnja doba propustim kroz disanje… Prelepa su to putovanja. volite ga i dajte mu ime. 2012 u 17. To jes naravno voce i vse naravne proizvode bez ikakvih kemikalija.John Plut July 16.. 2012 u 17. spetljam prste. koje kupujem kod nasih seljaka AMISHA u Kanadi. koje spremim u poseban f ile pod imenom NARAVNA INT ERNAT IVA. da stopala s korenjem istresem u neke podzemne vode. onda zbog kiseonika koji ispušta. Tekst je izuzetan. Dragi prijatelji. ja. Hvala Vam sto me cinite istinski zivom u ovom svetu nespoznatog. oduševila sam se i volela bi kad bi svako dete na času. Z ar vam to nebi bilo zadovoljstvo??? Napred deco i srećno! :<3 izudinzivcic July 16.

Mozda delujem . ali ona replika Ž eljku nije baš djelovala kao prenošenje znanja.Osobu koja me upucuje u znanje dozivljavam kao dobrocinitelja te se ne osecam manjim zato sto on od mene vise zna.Nista nisam izmislio sve sam od drugih pokupio pa drugima prenosim kako su drugi meni preneli svoje znanje nestedimice kroz knjige naprimer.k. Bilo bi dobro da se nadovežete na to pa da napišete uticaj najzastupljenijih drveća na našem podneblju. 2012 u 4. 2012 u 5. 2012 u 20. gdje su oko mene većinom borovi i breze.. nešto vlastitim iskustvom. da ne pričam o duši.Milisav jasna July 17. a dozvolite da nas i ALT ERNAT IVA nešto za nas odabere i nečem pouči.Ja sam skoro svaki vikend u prirodi. Nešto učimo iz knjiga. nego ukor s prizvukom poruge oko vjerovanja u dendrologiju. ali ih nisam znala pravo koristiti niti se sa njima družiti na pravi način.S postovanjem.17 Z a Kseniju. no vjerovanje i osjeti su nevidljivi. proživimo i imamo neka iskustva iz tog ” vidljivog “.01 Hvala Vam za ovo objašnjenje sa drvećem . 2012 u 3.17 Vrlo zanimljiv članak.sve pohvale!!!!! milisav July 17.Odlični ste.ali ih nisam znala koristiti. sve je o. srdačan pozdrav Miro July 17. mi svi nešto doživimo. Pozdrav zluki .17 zanimljiv članak Elvira Rošival Handja July 17.milojka July 16. Mene pre svega zanima uticaj platana pošto sam okružena njima.I on je od nekoga usvojio znanje za pocetak te ga nadopunio kroz svoje iskustvo.. koja je također nevidljivi dio nas i čini nas kompletnim bićima.12 bok Milisave.ali ću to ispraviti već od idućeg vikenda. 2012 u 6. Hvala vam za sve ove korisne inf ormacije. koje su nam na dohvat ruke. a i njima stičemo iskustva.Vi ste me pogresno doziveli.prof esorski’’ ali se tako ne osecam..

piramida…. A on izvadi iz neke od svojih kosara odredjenu vrstu kore ili korijena i da vam naputak za pripremu. Mislim da je sva energija koja titra do 7. a nije naodmet pročitati i knjige Vladimira Megre-a. I ja sa svojih . ne gutam tablete i verujem u zdravlje kroz zdrav stil zivota. zivotinja. Nevjerovatno mi se onda cinilo da covjek jednostavno ljeci bolesti za koje je danasnja medicina sljepa. procitat cu napitak za boljitak. Pa proslo je mozda i 10g da sam ga pogledao. punjena raznim stereoidima. Od drveca pa do rijeka. Ksenija Antikapitalist July 17. utisak koji ste ostavili svojim komentarima.5hz dobra i icjeljujuca energija. Najveci problem naseg zdravlja je robovlasnicki nacin zivota. Misli da taj domorodac nije cak imao ni osnove skole. ljudi opraštaju. Sonja . dakle malo pogledati u djela Viktora Schaubregera i Rudolf a Steinera. 2012 u 10. ha ha ha. Pa sad ti zivi zdravo zato podrzavam ovakve stranice gdje si mosez pomoci na jef tin i bezbolan nacin Željko July 17. Ali nemogu izbjeci da radim 8-10h dnevno u prilicno nezdravim uvjetima punih stetnih plinova od zavarivanja i raznih kancerogenih prasina. Jednostavno to je grana znanosti o kojoj se da puno pricati i jos vise uciti. Da bi mogao prezivjeti pa onda opet moram piti vodu iz slavine koja je mrtva i puna klora.godina i 65 kilograma. konzervirana raznim iluminatorima. Hvala na preporuci. pa sad jos GMO….Š upravu si dobro se sjecam tog dokumentarca.July 17. nejedem bombone.42 D. pa i Z luki sa Vam lepo odgovorili i tu cema staviti tacku. Nepijem gazirane sokove. cjepljena raznim antibioticima..59 Milisave. 2012 u 7. A te energije mozemo naci na razlicitim mjestima. kristala. I to bez ikakvih pretraga jednostavno mu kazete u par recenica sta vas pati. mora. kad ste tako zdravi. ocito ne delim samo ja.42 za Mislava: stablo se izvija. Ksenija July 17. Jos na to sve dodati onecisceni zrak sa kiselim kisama. ali mislim da ima nesta i u drvecu svakako. po svemu sudeci bolje je stati pored vas nego pored drveta. i nije djetinjarija. 2012 u 9. Z asto svi “lete” na Z latibor kad se osecaju lose sa plucima i stitnjacom. da ne kvarimo dobre vibracije i osecanja koja provejavaju kroz ove komentare i razmenu misljenja. Z atim hrana koju nabavljam uglavnom po marketima i trgovackim centrima je uglavnom spricana raznim pesticidima. Jasna. u protivnom si drzavni neprijatelj. kekse. crveno meso. kad već govoriš o prikupljanju znanja.28 Dragi Milisave. 2012 u 10.. srdacan pozdrav svima. i mnogo toga sto nam zapad nudi. glazbe. Ja se recimo trudim zivjeti zdravo. to mi dodje kao vazdusna banja. Sto se tice ljecenja energijom.

nego nikakvu.Majka mi se bori so rak na koski i jetra.Negde sam procitao da je bolje pojesti i prskanu jabuku.Elem ni u jednoj knjizi o lekovitom bilju nisam naisao na podele lek.Jas sum sepak da go otkornam novo niknatoto rastenie.I toj osobi doticno drvo ne siri . ako nešto ne vidimo.A i vrabci znaju da cetinari ispustaju etericna ulja koja deluju pozitivno na disne bolesti.39 Z a ANT IKAPITALIST U.Koliko smo se u zivotu puta pokajali sto smo nekom izneli svoj dobronameran stav?A sad da se vratim na .15 Napisacu nesto sto nema nikakve veze sa ovdasnjim temama ali ima veze sa nasim mentalitetima. imazalil je sredstvo kojim se prskaju citrusi i gore je od otrova za miševe(toliko o prskanoj jabuci) milisav .dendroterapiju’‘.Reci kako odredjeno drvo siri pozitivnu energiju je detinjarija.Ovaa prolet vo isto vreme drvoto i majka mi pocnaa da pokazuvaat znaci na nemok i bolest. Do drvoto ima niknato i drugo rastenie so crni sitni plodovi koi gugutkite go obozavaat a i nie jademe po nekoi zrno. 2012 u 4. te da je moguće da biljke koje su rasle zajedno. da komadić drva zrači još neko vrijeme energijom isto tako možemo i sami provjerit ako ga nosimo sa sobom prislonjenog uz tijelo. 2012 u 5.otkrio autor Ameriku.22 Pozdrav na site koi se druzat na so vas! Okolu ovie mitovi. ne znam kako to rade..U potpunosti dijelim Vase misljenje..Sega se dvoumam dali da go iskornam zrnestoto rastenie da ne mu ja odzema energijata na borceto. ako jednu preselimo u udaljene krajeve nastave komunicirat.Nije nego..drvece.Poz svima milisav July 18.Sto je za mene lijepo drvo.Mi se u blizini osecamo.Elem. Taa otkako pocina tatko mi drvoto go neguvase i go obozava. Ako imate nekoja pretpostavka kako da postapam kazete mi. pozitivno..ona je dakle od mene vrednija.kao obicni ne mozemo ravnodusno prihvatiti savet ili misljenje obicne osobe. pored odredjenog drveta. da biljke općenito šire u prostor energiju te da čak međusobno komuniciraju.. 2012 u 21.33 da drveće širi pozitivnu energiju zna se iz brojnih pokusa.Z asto?Pa zato sto sebe u toj situaciji dozivljavamo kao manjom u usporedbi sa onom koja nam iznosi svoje misljenje.Nama na izbor.za nekog moze biti ruzno.pozitivnu energiju’‘.Meni to zvuci na novokomponovanu(ne smem se izraziti kako bih se izrazio u nekom licnom kontaktu)..vec naprotiv. no postoje dokazi da komuniciraju. to ne znači da to ne postoji. Blagodaram i mirni denovi na site! milisav July 18.July 17.bilja po morf ologiji:jednogodisnje. 2012 u 1.jer eto ona zna a ja ne znam. legendi ili realnost.Imam ozbiljan komentar na Vas tekst:nemam komentara.te slobodno me nadopunite po volji. bidejki e izniknato do samoto drvo.Poz Željko July 18.perene zbunovi. Pred mnogu godini tatko mi posadil zimzeleno drvo koe po nekolku vreme go presadile od drugata strana na ulicata so majka mi.

Z alosno je do koje mere vlada primitivizam u nasem narodu. Jel pravilan piramidalni oblik okrenut pravilno prema stranama svijeta prikuplja pozitivnu energiju.umesto da ispolje neznost koju je trebala njihova devojcica te je bila .Te me ni ne zanimaju.bajkama’‘. A najbogatiji grad na svjetu Hong Kong je sagradjen po f eng shui nacelima. unutra stavite jabuku i jednu jabuku stavite sa strane.nikad cuo. 2012 u 6. Nisu li danas u medicini laseri jedan oblik energije.ostaje ogoljena pojava koja je bila do juce nepoznata te i time podlozna raznim .Ali gde je on danas?Z a ostale navedene.Poz milisav . Sto se tice sanera i prevaranata njih ima u svim granama zivota.A kako otvoriti oci onima koji ne vide? Antikapitalist July 18.05 Z a Z eljka.One su uopste uskracene emocionalne zrelosti.July 18.pricao sam ih i ja svojoj deci.Kad smo bili deca bajke su nam bile omiljene pred spavanje.Posedujem njegovu knjigu TAO FIZ IKE.procitao sam da je imao izvesnih uspeha i sledbenika.Otuda ponekad budem grub prema takvom ispoljavanju.Skloni smo da verujemo u misticnost.Jedini Bog kojemu se ja klanjam je zdrav razum i trenutni stav nauke. Krave daju vise mljeka kad slusaju klasicnu glazbu.Prosle godine je uhapsen momak od 33g kpoji je zaradio 17ooo eu na oslobadjanju osoba od crne magije. Moze biti i casa mljeka ili bilo sta drugo.. Nisu li radio valovi jedan oblik energije….Nedavno sam procitao u Politici da su Srbi jedan od najsujevernij naroda u Evropi. 2012 u 6.vec emocionalno i intelektualno nezrele osobe. Osim oblika ima i raznih materijala koji prikupljaju pozitivnu energiju.Kada covek spozna prirodu neke pojave.bivajuci grub prema svojoj devocici od 4g angazuje babu vracaru za oslobadjanje opsednutosti svog deteta.koja cini svasta. Rezultat ce biti da ce jabuka sa strane uvjek puno prije struniti nego ova unutar piramide. Meni su poznata najmanje 3 dokumentarca o Hong Kong-u i f eng shui-u milisav July 18.mozda ce te zaintrigirati.Pa kakve su to osobe koje su ga placale?Totalni primitivci i emocionalno nezrele osobe!Nisu oni idioti.Nekompetentan sam za komentar.imam dve njegove knjige te mi je i poznat pojam antropozof ije koji je on uveo.rasprsi se nasa bajkovita masta. To rade sve vlade ovog svijeta pa i vecina religija. Nazalos najlakse je manipulirat sa bolesnim ljudima. U jednom clanku na alternativi vam je objasnjeno kako da napravite pravilnu piramidu. Kad ste napravili piramidu.47 Z a Z eljka.Stajner mi je poznat.nestaje mistike.36 Dozivio sam da mladi bracni par.zagonetnost pojava.Ukucaj na guglu Fitroj Karpa. Kod kuce svako od vas moze napraviti jedan eksperiment. Nije li to oblik povezivanja energije. 2012 u 6.dobices Wikipediju i podatke o njemu.47 Mislav znastveno dokazano je da biljke bolje rastu kada im se pusta klasicna glazba.problem’’ zbog emocionalne uskracenosti. milisav July 18.. 2012 u 6. Takvih oblika ima mnogo.

Moj deda je i pusio i pio pa doziveo 90g.s. Jednostavno sam podigla glavu i zastala i tako duboko udahnula.skloni smo iznaci opravdanje i zabasuriti svoje slabe sklonosti.kamen mudrosti’‘. A ustvari ostao je bez energije.Izuzetak ne krsi pravilo.Ne odbacujem nista a priori. Neki tvrde da je ostao bez duse. Nemozemo napraviti nesto od stakla i reci da je to kamen sandra July 18... Mnogi rade razna ciscenja i razne detoksikacije organizma a da to i neznaju. Z nas li da kad covjek umre da je laksi za 22g. ‘‘pozdravljam’’ ga u sebi iz zahvalnosti i jer mi je to bio poseban doživljaj. te i ne komentarisem. Osjećala sam kako mi to stablo daje kisik i snagu! Tih 20 sekundi ispod T OG stabla na putu ostalo mi je pod jakim dojmom u sjećanju. Antikapitalist July 18.Kako rece Dekart:Mislim. milisav July 18. Ali ostala sam paf ! Naime. Kao neki time out.kapitalista. A onda se pojavi druga osoba koja je umrla u 35g zivota a nije ni pila ni pusila.A kao obicni. Al se zaboravlja kakvu je ostalu hranu konzumirao.Fritjof Capra(nije mi za cudit kakvo mu je neobicno ime) milisav July 18.Nemam pojma o f .Kiri pokazala kako radioaktivnim raspadanjem nastaje novi element.Ovencana Nobelovom nagradom.50 Izvini za omasku.No kad se sagledaju stasticki podaci(jedino merodavni)onda duze zive oni koji ne piju i ne puse. ali ovakvu interakciju nisam očekivala i nikom nisam pričala o tome . 2012 u 7. jednom. kao da sam ostala bez snage (bila sam malo i deprimirana taj dan) i trebala sam proći ispod T OG stabla kao i svaki dan.July 18.da od obicnih elemenata dobiju zlato(eh nepresusna ljudska pohlepo).16 Mislav f eng shui je znanost o prikupljanju energije.eliksir zivota’’ te kao glavno. Al se opet zaboravlja ono drugo sta je unosila u sebe putem hrane. vraćajući se s posla kao i uvijek istim putem.Kao laik prosecne obrazovanosti.04 A.te pokazala da alhemicari nisu bili bez intuicije. I danas kad prođem. 2012 u 6.reci ce neko.kao sto i nista a priori ne prihvatam doli stav nauke u ovom trenutku. 2012 u 7. 2012 u 14.Mnogi su postali zrtve svojih eksperimenata plativsi zivotom da bi M. Z nam da su biljke žive.sve ostalo je za preispitivanje.16 Alhemicari su pokusavali da pronadju . 2012 u 7..22 Prvi put sad čujem o dendroterapiji. Kazu za coveka da je onakav sta jedes i pijes tako svaki majstor zna kad radi neku gradjevinu da od kakvog materijala radi da ce takva i biti.platila je svojom ozracenoscu svoje otkrice. Upravu si kad kazes da je neko dozivio 90g a pio i pusio.dakle postojim.ne mogu govoriti o pojavama za koje nisam kompetentam.

dok nisam ovo pročitala. Iznenađena sam i drago mi je da to nije neki moj umišljaj. Iako kažu da orah oduzima energiju ne uzimam to doslovno.O kolačima da i ne pričam…jer se baš ne može reći da su ljekoviti…ha ha ha Orahovici svaka čast i poštovanje i od moje strane Katarina July 20. Z nanje i nauka!? A gdje je ljubav kao najjača snaga.13 Poštovani alternativci. i u gradskom dvorištu gdje stanujemo i na ” ranču “. Rađe uzmem k srcu ovaj drugi pozitivni dio priče s njegovim ljekovitim plodovima. 2012 u 5. Bila je u stanju i ne ” vidjevši ” da čovjek dolazi kući.18 Toliko mi se svidio clanak o dendroterapiji. Tako da su se vrata bez ključa otvarala.zar ima ista ljepse nego zagrliti drvo i u tisini mu uputiti sve svoje skrivene misli. 2012 u 4. Vesele nas oba stabla. Od tad biljke promatram s puno većim respektom. Sa puno poštovanja se odnosim prema biljkama. rado vas čitam i cijenim savjete. pokrenuti električnu bravu na ulaznim vratima stana.bez kuhanja cijedjenja i raznoraznih pripravaka. Pročitala sam ( ili čak na tv-u vidjela prilog ) o slučaju. Odsanjana July 19. volim vjerovati da su istinite…pa nek me usprkos mojih 68 g na leđima nazivaju podjetinjelom ili pljesnivkom…. Djeca dok su mi bila mala stalno su bila na orahu. 2012 u 15. . cvijeće raste od moje ljubavi prema njemu. znanje i različitost.Katarina hortenzija July 21. ( bolje reći prijatelja-dobročinitelja ).svejedno mi je. Molim da mi kažete nešto o narodnom vjerovanju da nije dobro orah imati kod kuće. pri njegovom dolasku. kad je biljka bila toliko vezana i ” naučena ” na svog gazdu. jasna July 19. mislim da je zalutao među nas.Drvo je zivo i ono kao i mi boluje.Hvala Alternativi za pronalazanje svega sto nas nadahnjuje.46 I mi imamo orah. 2012 u 12. najveća moć. Otvorena sam za svaku pozitivnu priču . u univerzumu. 2012 u 6. Ne živim pod njim pa se time previše ne zamaram. a orahovica mi je najdraže alkoholno piće. volim ih čuti.raste i umire kao i svako bice..51 Ne zamjerite Milisavu. Ja imam krasno drvo oraha i žao mi ga posjeći.da je činila nevjerojatnu stvar. Hvala na članku! jasna July 18.21 U prilog temi dendroterapije i o korelaciji nas s biljkama ima puno krasnih primjera.

raste i upija suncevu toplotu pa kad mi onda drvo lozimo u sporetu. Jedna moja baka je jas kao dosta mlada spavala ispod oraha sa rukom savijenom ispod svoga tijela. 2012 u 5. Z amislite koliko u našoj zemlji ima praznih površina koje bi se mogle i trebale zasaditi drvećem (pošumiti). u vrijeme studija imao sam dva najbolja prijatelja… i često sam ih zvao da idemo na Trebević (Sarajevo)“slušati kako šuma priča” . To je samo zrnce dobrobiti. 2012 u 4. Z ato treba gde god se može saditi drveće. Šuma je život. No taj proces užasno dugo traje. ako je teren takav da kiše i vjetrovi odnesu zemlju. prerasti u šumu. zadovoljna sam da sam tako mala tako lepo mislila i shvatala prirodu.56 Z nate.51 branko Uopće nema sumje da je tako. Z a sada toliko.i smijali su mi se… Danas imam 72 godine. 2012 u 11. nakon toga zemlju zapustimo. Verujem da je sadnja šuma izuzetna mogućnost da se reše mnogi problemi. 2012 u 12. izlazi ta sunceva toplota i mi se tako grijemo. Kada se probudila ruka joj je ostala ukocena u tom . i to je korisno. I danas nakon gotovo 6o godina taj moj odgovor mi se jako svidja.zluki July 21. jasna July 23.31 Svako drvo je korisno. povratak šume je skoro zauvijek nemoguć.Naravno.54 U trećem razredu osnovne skole nesto smo ucili iz prirode o drvecu i lozenju drveta i kako to ono grije pa sam na upit uciteljice rekla da ja mislim da drvo raste. Izračunajte sada koliku bi količinu drvne mase dobili kada bi to uradili. a mi je siječemo za neki momentalni interes. zluki je dala veoma lep i pametan komentar. 2012 u 7. Drveće akumulira sunčevu energiju. nastaviću da o pomenutoj temi pišem i dalje. branko July 22. a oni su “otišli” ima već desetak godina… Ja. da i priroda u svojoj naravi ima tendenciju iz zapuštenog terena obraslog šikarom. Šikare i ova nesretna ambrozija koja muči tolike ljude nestale bi . jedino osvještavanje svih nas i poticanje da nešto lokalno poduzmemo odrazit će se i globalno. se i danas u šumi ponovno rađam i dobivam snagu… Vlado July 25.16 U mom kraju ne preporucuje se spavanje ispod oraha. a ako moje izloženo mišljenje bude prihvaćeno i ako se čitaocima dopadne. zvonimir July 23. Sreća je.

2012 u 7. u genima. Samo piši.Svi mi se polako.59 Drveće treba saditi koristeći svaku priliku. 2012 u 17. branko July 30. Ja sam čuo da u nekim zemljama postoje “šumska groblja” u kojima se umesto skupih kamenih spomenika. ne mogu to opisati… Ako sam u gradu šećem se po parku ili negdje gdje ima puno zelenila. Nandy July 30. gde umesto bilo kakvog spomenika imamo samo zemljanu humku obraslu zelenom travom. . I sad kad sam bila na moru tražila sam hlad ispod drveća.ali sigurno vraćamo prirodi i tražimo mir i sigurnost. živim podno šume.26 Super je članak. taj hlad je dan i noć prema hladu koji nam daje suncobran. i stalno me nešto vuće da idem u prirodu. grob pokojnika označava jednim posađenim drvetom. i to deluje veličanstveno. Setimo se samo groba velikog ruskog pisca Lava Tolstoja. Prelijepo mi se šetati po “mojoj” šumi. vrednije od svake piramide. a mnogi ljudi to ne rade. nataša July 28. zemlju je valjda u mojim venama. hortenzija July 26. samo to treba cijeniti.koje je jedino u gradu u kom živim sjedim svakog jutra i pijem kaf u…Stvarno ga obožavam!!Vaš članak mi je pomogao da malo bolje se pozabavim sobom…Možete li mi reći kakav je uticaj navedenog drveća na čovjeka?Hvala irena July 29.39 Ovo je stvarno lep i koristan clnak. obožavam plaže koje su uz šumice.40 Samo piši Branko. ali voleo bih čuti da li još neko zna nešto o tome i kako se ljudima sviđa takav postupak. Tako joj je ostala za cijeli zivot.polozaju. 2012 u 21. 2012 u 4. 2012 u 9.24 U zadnje vrijeme počela sam često ići u šetnje i primjetila sam da sto puta više volim šetnje po šumi nego u gradu.Ne znam da li je to istina. Samo piši!!! Mene nisu učili da volim drveće ali moja ljubav za drveće. Užasno mi je vidjeti kako krčiju te šumice i postavljaju suncobrane na to mjesto. biljke. Priroda nam je dala ono kaj nam je potrebno.U dvorištu zgrade u kojoj živim se nalazi drveće platana ginka i tise koje je staro oko 150 godina…Na korjenju tulipan drveta.

Milan August 11. najpre klekne i pomoli se Bogu za oproštaj.50 Hajdemo svi da sadimo šume! Neka “Bašta balkana” bude pokretač akcije masovnog sađenja šuma na celom Balkanu. Ту има камен. Ima i kod nas starog drveća .28 Бранку.hortenzija July 30.”. hrastova od 500g i slično za koje znaju stariji da je lekovito. т рава и један велики граст . a mnogo pre je inddijski naučnik pisao na tu temu… Vlasinsko jezero Vlasina je prelep kraj u južnoj Srbiji sa ogromnom šumom Breze koja tu prirodno raste u najvećem broju zajedno sa šumom Bora i Jele branko .koliko znam. ruši se zgrada da se sačuva drvo. Лав Толст ој је један али како би се хранила људска гордост кад не би писало ко почива испод т ог дрвет а. da pokažemo svetu kako se to radi za dobro celog čovečanstva. 2012 u 9. Šume su korisne iz više razloga: * dobijemo drvnu masu korištenjem sunčeve energije.Možda tako nešto postoji i u drugim delovima sveta? U Hrvatskoj.39 U Koreji kada drvo Ginko Bilobe staro 800g udari u zdradu. Кад су моји преци доселили у ово село гдје ја сада живим сви су се сахрањивали у једну раку. naročitolipu. 2012 u 12.možda jedinstven u svetu. 2012 u 5. Нисам чула ништ а о шумским гробљима али су свакако бољи од овог бет она данас како раде. кад је спушт ена последња нашли су 13 глава. не дају човјеку ни да ист руне. и мене ће спуст ит и т у кад дође вријеме. da u negde u Srbiji seljak kada hoće da poseče drvo. I to je određen znak poštovanja i tragova u narodnom pamćenju.. Svojevremeno sam u jednim novinama pročitao za običaj. branko July 30. *poboljava se životna sredina *sprečavaju su bujice i erozija tla *šume imaju povoljan uticaj na klimu i smanjenje količine ugljen dioksida u vazduhu. jedna novčana jedinica se naziva “Lipa”. Kod sađenja šuma potrebno je učešće stručnjaka sa ciljem da se izaberu najpovoljnije vrste drveća vodeći računa o mogućim šumskim požarima i delovanju štetočina. branko July 31. “гдегод нађеш згодно мест о т у дрво посади. Postoji i literatura na tu temu “Tajni život biljaka” objavljen pre više decenija na Z apadu .17 Stari Sloveni su na poseban način poštovali drveće. 2012 u 22..

iduće godine nećemo imati gdje ubrati badnjake. pa će se sve poboljšati i globalno ! hortenzija September 06. Treba na vreme. 2012 u 8. osim kod nas u Hercegovini.48 Ipak. jasna September 05. tad treba poslušati njegov glas. To nam ukazuja na potrebu da se više pažnje posveti zaštiti šuma. Ti mora da si mlad kad misliš da mi tu možemo nešto pozitivno intervenisati. 2012 u 11.Nešto upropastimo iz potrebe.Ni govora.30 a još kad čujem da to ljudi namjerno potpaljuju…strahota koji je to ljudski otpad. ne čekajući požar nešto učiniti. meni se čini da je u pravu. jasna September 05. pošumljuju se područja a čiste i podmlađuju stare šume. i to treba čuvati.Doduše nedovoljno je akcije.35 Duboko se izvinjavam svima koji su protumačili moj komentar kao da je Branko rekao nešto loše. Oko Trebinja gori svake godine i oni zaludu pošumljavaju. I tu je dobar čovjek nemoćan. nisu zaslužili da žive na ovoj planeti.Mnogo je jef tinije na vreme učiniti nešto da se požari spreče nego ih gasiti kad stihija uzme maha. palili i upropaštavali na sve moguće načine. nešto iz nemara . a sveukupno premalo dobra činimo da bi ih sačuvali za dolazeće generacije! Branko. O mom odnosu prema šumi rekla sam sve već u prijašnjem komentaru.16 Ma gdje se to šume sade.Kod sađenja šuma birati one vrste drveća koje su otpornije prema širenju požara. A požari. Pa jedan zločinac može toliko štete napraviti samo jednom žiškom da šuma ne može da se oporavi decenijama. a nastojim u tom smjeru lokalno i djelovati. Najveće je postignuće potaknuti sve oko sebe da misle i rade dobro lokalno. treba ih umnožiti i omasoviti. a posljedice njihovoh nedjela ispaštamo svi! Koliko sam god u mogućnosti o toj našoj zemlji mislim dobro i želim dobro njoj i svemu što je na njoj. Šume su naše bogastvo i veliki privredni potencijal. Otud i veliki broj šumskih požara. nešto iz zloće. Graditi puteve i prosecati barijere za sprečavanje širenja požara. Nedovoljno se promoviraju (zato hortenzija nije za njih čula osim za hercegovinu ) Sigurno pošumljavanje ne bi bilo potrebno kad šume ne bismo sjekli. ovo je samo dodatak s mojim razmišljanjima hortenzija September 05. ako je mlad ima snage za sve ili stariji. A . 2012 u 7.šume se sade. Branko.September 05. 2012 u 11. Šuma brine sama o sebi i najveću joj uslugu činiš da ništa ne diraš nego pustiš da se ona razvija sama. 2012 u 7. nije rekao ništa pogrešno.22 Ove godine leto je bilo jako toplo.

po onoj pravoj potpuno prirodnoj sumi. ali cu od danas drugacije koristiti njeno bogastvo za moje sveopste dobro. izbegavali smo staze. 2012 u 10. e to je ono sto meni cini zadovoljstvo setanja po sumi. bila sam ocarana novim saznanjem. Sad su to pustili kraju. tad bi devojcica bila tuzna. je znalo gde da nadje energiju i na koji nacin da se napuni. Onaj miris sume. po ceo dan radim u basti i vratim se puna svezine i radosti iako sam se bas umorila. ali to je onaj slatki umor. i cesto sam govorila da trebamo se vratiti prirodi i uciti od nje. vec da imam to zadovoljstvo setanja po sumi. i kad god ona to uradi vrati se kuci vesela i sa njom tad nemaju nekih briga. Mozda sam bila preopsirna. Najvise vremena provodim u sumi trazeci gljive. Mara Gligoric October 29. Imam jednu prijateljicu na FB.12 Uh ovo sam se setila. gde nam je kucica okruzena borovima.Pre 4 god smo kupili jedan deo u koloniji. al nije meni zbog gljiva.manje staze posute sljunkom. ponesemo hranu i vodu i ceo dan se pentramo preko kamenja.Branku moje poštovanje bio mlad ili star. Moja prijateljica ke bila veoma zabrinuta. Ali uvek se tako nadje neko ko na neki nacin iskace iz koloseka teme. Moram joj proslediti ovaj clanak da bi nasla odgovor. tad neznajuci koju snagu imaju borovi. obicno provedem po nekoliko sati hodanja po sumi. Prvo su se uplasili zbog toga i sprecavali je. vikendom je suma prepuna sveta koji se bave i sportskim aktivnostma. vratim se umorna. zubor potoka. Z adnjih 10god zivim u Sveskoj gde se dosta savetuje setnje po sumi. pa se tako lepo opustim. Eto to dete sa samo tada 3god. ali neki slatki umor. Jednog dana dodje joj jedna poznanica te joj poce pripovedati koliko je to opasno.05 Eto koliko je jak ef ekat ostavio Milisav da sam na kraju i ime mu pobrkala i napisala Miroslav. ja sednem u debelu hladovinu borova. 2012 u 10. Neko je gore pomenuo orah.a moja baka je zivela jos nekih 20. na sto se moja baka samo smeskala. Sve vas volim Mara Gligoric October 29.tak godina. Mara Gligoric October 29. ta njena poznanica je umrla bila je mladja od moje bak neki 10-15god. Posle nekih 4-5 god. nekad je bilo pa da i zadremam. ali ako ima nek mi oprosti na ovom lapsusu. Ali citajuci dalje…pa da i ja dodam koju rec.00 Kad sam procitala clanak. ali ovo sto sam danas procitala nisam znala. i dalje celo leto provodeci ispod oraha. Svima veliki pozdrav iz hladne Svedske. Ne mogu se setiti da li gore u komentarima ima koji Miroslav. Sume oko grada su veoma uredjene. moja baka je godinama sedela ispod oraha. 2012 u 10. a sad se stalno pita kakvo zadovoljstvo nalazi njena cerkica u tom grlenju drveca po parku. cela kolonija je okruzena borovima.Kad je neki praznik pa neradim nista po basti. .mozda mi ni stil pisanja nije bas knjizevni. pa cak i cesto spavala. obicno ih podelim prijateljima. zao mi krenuti kuci.Dok je suprug bio boljeg zdravlja mi smo svaki vikend bili u sumi i u vreme kad nije bilo gljiva. Naravno da sam i ja pozelela dodati neku rec.glavne staze su i asf altirane i cak osvetljne. cvrkut ptica. nije htela ni pricati sa njima niti jesti. Postujem i volim prirodu. Mnogo toga znam o prirodi. i ona prica kako njena mladja djrkica cesto po parku grli drvece. imaju i mape staza. mislim da cu se naci pod njegovom lupom. miris vlazne zemlje. bas smo isli po sumi. ma smutio me Miroslav. ali su me Milisavljevi komentari stuknuli. Z nam da mi je u sumi lepo.

lepo sto ste se javili i podelili sa nama vase misli i iskustva. te sam i njih uredila jer sam to znala iz iskustva u Argentini. Drugu godinu sam počela saditi vočke i to južno voče.18 Draga Maro. 2012 u 16. ja sad prolazeči kraj mojih drveča pjevam im i one osječaju da ih ja ljubim i cjeli sam život zdrava.Sad pred nekoliko godina sam se vratila u Hrvatsku jer ne želim moje kosti ostaviti tamo. pa smo se nastanili u Dubrovniku.tada su me stanari iste kuče molili da i njihove vrtove očistim od drača i tako sam i njihove vrtove uredila i sad mnogi dolaze i dive se mojoj ljubavi prema prirodi.Ja sam zamolila gazdaricu stana dali smijem ja malo urediti zemlju oko kuče to mi je odobrila. Zora Knezevic October 29. Stabla od limuna i naranđi Šljiva i jedan šipak je bio več samo jako zapušteni. posebno jabukama koje su bile pune roda. jer volim raditi u prirodi….To je jedna stara kuča sa jako velikom okučnicom ali strašno zapuštenom sve u draču obrasla. 2012 u 17. idem zatražiti tvoje prijateljstvo. a za Milisava cemo lako…topao pozdvavvama i svim alternativcima jasna October 29. 2012 u 15. sada me i stanari jako vole jer sad ja uređujem svu okučnicu da bude kao oko vile.srdačne pozdrave svim Alternativcima jasna October 29.samo oraha smo imali oko 60 stabala.svi se dive i zahvaljuju mi a eto mogli su to i oni samo treba ljubavi prema prirodi. Mango.22 Maro. “vidimo” se na f b-u. 2012 u 16. rado cu ga prihvatiti.Papaju i drugo.24 Hvala Jasna. pa čak i jabuke za koje su rekli da je to prevruča klima za njih. kad smo ja i moja obtelj živjeli u Argentini oko kuče smo posadili svakojakog voča. ja silno volim prirodu. 2012 u 10. i napravila divan vrt svakog povrča je bilo jako puno da sam hranila sve susjede i stanare koji su isto imali mjesta za vrt ali ih nisu koristili nego je na njihovom rastao drač i dalje.04 .čak sam i u njihovu pučku kuhinju donosila onim siromašnim povrča jer je puno rodilo.Ksenija Golik October 29. breskvi isto tako.Avokado. Nečete mi vjerovati ja sam počistila svu draču na mjestu koje je bilo za taj stan gdje smo mi iznajmili. naravno ako je ime isto Mara Gligoric October 29.Ali kad su vidjeli moj vrt. Mi ih nismo slušali ali smo ih dobro zaljevali i njegovali tako da su se svi Argentinci čudili i inspektori dolazili i divili se našem vočnjaku. dolazili su Agronomi iz konavala da vide vrt kojeg sam ja sama uredila i čestitali mi.58 Z ORA Vrlo dobra tema.

Taj dučan je bio jako zadovoljan i to ponudio šumarstvu.27 Svaka čast za teta Z oru jedan divni primjer kako uzgajivati biljke slično iskustvo imam sa mnogim kulturama biljaka i apsolutno je tačno kako one osjećaju dali im pristupamo sa ljubavlju ili sa negativnom energijom .Što se Breze tiče živim u kraju gdje se redovito upotrebljava posebno je ljekovita voda koju sakupljamo sa njenog korijena ali godišnje se smije samo 1. Ja svakog sam presadila dok je još mali u male čašice. ovo je priča koja mi je oči napunila suzama. svu ljubav koju im poklonimo nagradit će bez sumnje.Pozdrav svima koji su uključeni u ovaj predivni sajt i zelim da svi nesebično iznose svoja iskustva jer pomažući drugima pomažete i sebi na milion načina. Pozdrav Odsanjana November 17. da nas priroda itekako može zbližiti. 2012 u 12.Johnu Plutu da kod ovakvih problema sa jetrom dobro bi bilo da iz CrneGore nabavi korijen utrobice i 2 puta godišnje da konzumira njen čaj po 40 dana i mogu mu iz ličnog iskustva garantovati da ćemu jetra biti kao u djeteta a krv veoma snažna i čista ako zatreba pomoć neka se javi.draga zora. Srdačan pozdrav svima hortenzija October 30. tvoja me priča dotakla i opet potvrdila. 2012 u 17. svako poštovanje i divljenje tebi ! Zora Knezevic October 29.17 Z ora Još sam ovo zaboravila da kažem.Ija oko moje kuće imam mnoge kulture donešene sa raznih meridijana sa broda i mnogi vjerovati nemogu da su uspjele i da ih razmnožavam. i pošto nemam terena za sadnju odnijela sam nedavno oko 20 tako lijepih boriča u poljoprivrednu trgovinu gdje to prodaju i poklonila sam ih. ma savršeno. oplemeniti nas.u susjednoj okusnici ima jedan bor sa kojega sjemenke padaju u mjo vrt i niču mali boriči. Rade November 10. Rade November 10.36 . 2012 u 4.40 svi ste tako dobri i plemeniti. naučiti nas biti boljim ljudima. 2012 u 9.14 Pozdrav svima zelim da se obratim gsp. 2012 u 9.5 litar popiti ito jedna šoljica od crne kaf e dnevno jer veće konzumiranje moze veoma lako dovesti do šećera u krvi zato oprezno inače Breza je apsolutni lijek.Siguran sam da mi samo uzvraćaju ljubav koju im poklanjam .

30 odsanjana Potpisujem svaku riječ. su nas razbahatila. čini prvi korak k promjeni svijesti o životnim vrijednostima. da ljudski umor proistice od gubljenja mira. isto tako. A dostignuća. posle spajanja sa drvetom. dugovječnost. 2012 u 6. hercaza se umiruje. Dijeleći ih. dok nas turizam nije pokvario… jasna November 17. vraca se na normalu. s naglaskom na skromnost. jasenka April 09. tj. kada su kroz njihova lovista danima prolazila krda bizona.A što reći o masovnoj dendroterapiji nas koji smo u prilici biti sada u maslinicima? To plemenito staro drvo s tako korisnim plodovima nas sve oplemeni. to stoji. dok smo živili od zemlje. 2013 u 10. zamenjujuci samo konje. pa treba razmisliti. skromnost. gubljenja prirodne oscilacije.10 Predivno! Hvala Vam od srca:)) Tako se osjećam lijepo nakon pročitanog članka ) verica .Ostaje vjerovati i željeti. inace stara je prica o americkim indijancima. ali manje ef ikasno je lezanje na zemlji. da je ALT ERNAT IVA mjesto na kojem se spoznaje o tome pronalaze i šire po svijetu. promoviramo pozitivno razmišljanje i tako djelujemo da svijet bude bolji. potrebno je sto deblje. T ko od nas to uoči. nisam citao sve komentare ali potvrdjujem o bioenergiji zivog drveca. leonardo da vinci je spavao svakih 4 sata po 15 minuta. spadaju malo u domen misticizma. poniznost. nije u pitanju telesni zamor. lovila.37 PS Nije nikad na odmet dodati.5 sati. jasna November 17.01 vidim da je stalo na ovoj temi. ljudi. odatle jos naucnici nisu uspeli da shvate zasto je ljudima potrebno spavanje. povremeno su grlili drvece. jedni s drugima dijelimo dobra iskustva. ukupno 1. znaci. po ovakvoj teoriji zemlja. Stevan March 21. po nekoliko dana su indijanci bez prestanka. dotaknu nas i potaknu da pišemo ove komentare. bez odmora. napuni pozitivom. koje donosi civilizacija. razne daske itd. suosjećanje prema prirodi i svemu živom ( i što mi nazivamo neživom ) na ovoj našoj planeti. stim sto se moze i nazepsti. odmah čovjek ozdravi… Maslina karakterizira i određuje mentalitet čovjeka s Mediterana: upornost. jedna od teorija je. a dokaz je i intelektualni zamor. priroda imaju f rekvenciju izmedju 9-13 herca. 2012 u 6. udaljila od prirode. to isto su ispitivali ameri sa svojim zatvorenicima i dosli do rezultata da ti su bili u daleko boljoj kondiciji nego oni sa 8 sati spavanja. kad se to poremeti . 2013 u 16. da nas je svakim danom sve više.

Napišite nešto i o njima.April 16. 2013 u 21. Dodaj koment ar .Ja volim biljke.a od drveća su mi najdraži bazga i maslina.13 Predivan članak.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful