You are on page 1of 9

LEGEA Nr.

184 din 12 aprilie 2001*) privind organizarea si exercitarea profesiei de arhitect Republicare
CAPITOLUL I: Dispoziii generale
Art. 1

Prezenta lege reglementeaz modul de exercitare a profesiei de arhitect i constituirea Ordinului Arhitecilor din Romnia, ca form de organizare independent, nonprofit, autonom, apolitic i de interes public.
Art. 2

(1)Activitatea n domeniul arhitecturii este un act de cultur de interes public, cu implicaii urbanistice, economice, sociale i ecologice. (2)Creaia arhitectural este menit s organizeze funcional i estetic spaiul construit, avnd obligaia de a-l insera armonios n mediul nconjurtor, n respectul peisajelor naturale i al patrimoniului imobiliar.
Art. 3

Potrivit legii, construciile civile, industriale, agricole sau de orice alt natur se pot realiza numai cu respectarea autorizaiei de construire, n baza reglementrilor privind proiectarea i executarea construciilor.
Art. 4

Poart titlul de arhitect absolventul cu diplom de licen sau alt document similar eliberat de instituiile de nvmnt superior de arhitectur recunoscute de statul romn.
Art. 5

(1)Poart titlul de arhitect i cetenii statelor membre ale Uniunii Europene, cetenii statelor membre ale Spaiului Economic European i cetenii elveieni absolveni cu diplom de licen sau alt document similar eliberat de o instituie de nvmnt superior de arhitectur recunoscute n unul dintre statele de mai sus. (2)Poart titlul de arhitect i absolventul cu diplom de licen sau alt document similar obinut n cadrul unor programe sociale ori ca urmare a absolvirii unor cursuri superioare fr frecven n domeniul arhitecturii de ctre persoane care au dobndit nivelul minim necesar de cunotine, dei nu au fost respectate condiiile referitoare la durata minim a studiilor. Aceste persoane trebuie s aib o experien profesional de minimum 7 ani sub ndrumarea unui arhitect cu drept de semntur sau a unei firme de arhitectur i s promoveze un examen standard de absolvire de nivel universitar, echivalent cu examenul final pentru obinerea diplomei de licen sau a altui document similar, conform prevederilor alin. (1). (3)Cetenii statelor membre ale Uniunii Europene, cetenii statelor membre ale Spaiului Economic European i cetenii elveieni au dreptul la utilizarea titlului lor legal academic i, unde este cazul, la abrevierea folosit n statul de provenien, n limba acelui stat. (4)Cetenii unui stat membru al Uniunii Europene, cetenii statelor membre ale Spaiului Economic European i cetenii elveieni autorizai s poarte titlul de arhitect ca urmare a unui act normativ special al statului respectiv care abiliteaz autoritile competente s confere acest titlu personalitilor care s-au distins n mod deosebit prin realizri n domeniul arhitecturii vor putea utiliza acest titlu n Romnia.
Art. 6

Prin hotrre a Guvernului se stabilesc condiiile n care acordarea titlului de arhitect pentru cetenii statelor membre ale Uniunii Europene, cetenii statelor membre ale Spaiului Economic European i cetenii elveieni nu se realizeaz automat, precum i procedura necesar n aceste cazuri.
Art. 7

(1)Activitatea arhitectului n domeniile arhitecturii, urbanismului i amenajrii teritoriului const n: a)proiectarea, consilierea, asistena tehnic i supravegherea lucrrilor de construcii, restaurri de monumente, peisagistic, design, amenajri i decoraiuni interioare, scenografie i alte asemenea activiti; b)studiul, cercetarea, planificarea, consilierea i reglementarea specific n domeniile arhitecturii, urbanismului, amenajrii teritoriului, construciilor, utilizrii materialelor de construcie i tehnologiilor specifice; c)verificarea, avizarea, aprobarea, controlul i expertiza tehnic a proiectelor de arhitectur. (2)Practica arhitecturii este un act complex de creaie tehnic i estetic i de furnizare de servicii, care se realizeaz prin ntocmirea de proiecte, coordonarea studiilor i documentaiilor conexe ntocmite de ali specialiti, studii, teme i programe de cercetare, proiectare i concursuri, documentaii tehnice, machete, relevee i alte asemenea activiti. CAPITOLUL II: Exercitarea profesiei de arhitect SECIUNEA 1: Dobndirea i exercitarea dreptului de semntur 1

Art. 8

Exercitarea profesiei de arhitect se face att n sectorul privat, ct i n sectorul public, conform prevederilor legale.
Art. 9

(1)Dreptul de semntur implic asumarea de ctre persoana care l exercit a ntregii responsabiliti profesionale fa de client i autoritile publice cu privire la calitatea soluiilor propuse, cu respectarea legislaiei n domeniu. (2)Dreptul de semntur se exercit olograf, cu menionarea n clar a numelui, prenumelui i a numrului de nregistrare n Tabloul Naional al Arhitecilor. Lucrrile colective trebuie s poarte semntura tuturor arhitecilor care au contribuit la elaborarea lor. (3)Exercitarea dreptului de semntur implic independen n luarea deciziilor cu caracter profesional.
Art. 10

(1)Proiectele de arhitectur pentru materializarea crora legea impune obinerea autorizaiei de construire vor fi elaborate de un arhitect cu drept de semntur sau de un conductor arhitect cu drept de semntur. (2)Arhitectul i conductorul arhitect dobndesc drept de semntur, acordat de ctre Ordinul Arhitecilor din Romnia, dac ndeplinesc condiiile de onorabilitate i de stagiu profesional. Dobndirea dreptului de semntur atrage obligatoriu nscrierea acestora n Tabloul Naional al Arhitecilor. (3)Condiia de onorabilitate prevzut la alin. (2) se consider a fi ndeplinit: a)dac arhitectului solicitant al dreptului de semntur nu i-a fost interzis definitiv sau temporar exercitarea profesiei prin hotrre judectoreasc definitiv, ca pedeaps complementar pentru svrirea unei infraciuni n legtur cu exercitarea profesiei; b)dac arhitectul solicitant al dreptului de semntur nu a svrit abateri disciplinare care au fost sancionate de Ordinul Arhitecilor din Romnia cu retragerea definitiv a dreptului de semntur, potrivit prezentei legi. (4)Dreptul de semntur al conductorilor arhiteci se exercit pe teritoriul Romniei i este limitat la categoriile de lucrri pentru care legea recunoate acest drept. (5)Dobndirea dreptului de semntur se face n baza unei cereri adresate Ordinului Arhitecilor din Romnia, nsoit de copia diplomei la care se face referire la art. 4, respectiv la art. 5, cazierul judiciar i dovada efecturii stagiului profesional, mpreun cu portofoliul cuprinznd lucrrile la care solicitantul a colaborat n perioada de stagiu. (6)Procedura de acordare a dreptului de semntur trebuie finalizat n termen de maximum 3 luni de la data prezentrii documentaiei complete de ctre solicitant.
Art. 11

(1)Cetenii unui stat membru al Uniunii Europene, cetenii statelor membre ale Spaiului Economic European i cetenii elveieni care solicit stabilirea n Romnia i ndeplinesc condiiile prevzute la art. 5 sau art. 6 referitoare la deinerea titlului de arhitect vor dobndi drept de semntur n aceleai condiii cu cetenii romni, cu respectarea prevederilor art. 10! (2)Arhitecii ceteni ai unui stat membru al Uniunii Europene, cei ai statelor membre ale Spaiului Economic European i cetenii elveieni care au dreptul de a exercita profesia de arhitect n unul dintre aceste state i nu solicit stabilirea n Romnia, ci doar dreptul de a presta temporar servicii n domeniul arhitecturii pe teritoriul Romniei vor dobndi drept de semntur prin nregistrarea automat i temporar la Ordinul Arhitecilor din Romnia, cu aceleai drepturi i obligaii pe perioada prestrii de servicii. Documentele necesare nregistrrii n acest caz sunt: a)declaraie cu privire la serviciile ce urmeaz a fi prestate, dac acestea implic execuia unor proiecte pe teritoriul Romniei; b)certificat emis de autoritatea competent din statul de provenien, care s ateste dreptul solicitantului de a exercita profesia de arhitect pe teritoriul acestuia; acest certificat trebuie s fie prezentat la cel mult 12 luni de la data eliberrii sale de ctre autoritatea competent din statul de provenien; c)certificat emis de autoritatea competent din statul de provenien, care s ateste faptul c solicitantul deine acele diplome sau alte documente doveditoare ale calificrii profesionale care ndeplinesc criteriile legislaiei europene n domeniu. (3)Ordinul Arhitecilor din Romnia va accepta ca dovad de onorabilitate un document emis ceteanului unui stat membru al Uniunii Europene, al Spaiului Economic European sau al Confederaiei Elveiene de ctre autoritatea competent din statul de provenien a acestuia; acest document trebuie s fie prezentat la cel mult 3 luni de la data eliberrii sale de ctre autoritatea competent din statul de provenien. 2

(4)Pentru dobndirea dreptului de semntur, cetenii statelor membre ale Uniunii Europene, cetenii statelor membre ale Spaiului Economic European sau cetenii elveieni vor prezenta un certificat emis de autoritatea competent din statul de provenien, care atest efectuarea unei perioade corespunztoare de stagiu sau experien profesional adecvat cu o durat echivalent stagiului n statul respectiv i care confer acestora aceleai drepturi ca i cetenilor romni care au efectuat stagiul. (5)Ordinul Arhitecilor din Romnia va pune la dispoziia persoanelor interesate informaii privind legislaia naional specific i Codul deontologic al profesiei de arhitect.
Art. 12

Condiiile n care arhitecii ceteni ai altor state n afara celor la care se face referire la art. 5 pot dobndi drept de semntur n Romnia i pot cere nscrierea n Tabloul Naional al Arhitecilor vor fi stabilite, n condiii de reciprocitate, prin convenii ncheiate de statul romn cu statele respective.
Art. 13

(1)n vederea dobndirii dreptului de semntur arhitectul absolvent, potrivit prevederilor art. 4, i poate desfura activitatea profesional ca stagiar pe o perioad de 2 ani, n condiiile legii, sub ndrumarea unui arhitect cu drept de semntur. (2)Dup mplinirea perioadei de stagiu prevzute la alin. (1), arhitecii stagiari pot primi drept de semntur n condiiile art. 10 sau ale art. 11, dup caz. (3)Pentru absolvenii de arhitectur cu diplom de mater sau doctor n domeniu, durata stagiului se reduce la un an.
Art. 14

Arhitecii stagiari pot semna n perioada stagiaturii studii, planuri i proiecte proprii, care nu presupun eliberarea unei autorizaii de construire.
Art. 15

Exercitarea dreptului de semntur, potrivit prezentei legi, este incompatibil cu situaiile n care: a)arhitectul ndeplinete pentru acelai proiect funcia de verificator, de expert sau de consilier ales n cadrul administraiei publice implicate n procesul de avizare sau de autorizare; b)arhitectul este funcionar public n cadrul autoritii administraiei publice centrale sau locale care are n competen avizarea, autorizarea i controlul lucrrii n cauz.
Art. 16

Constituie infraciune i se sancioneaz, potrivit art. 281 din Codul penal, exercitarea dreptului de semntur fr ndeplinirea condiiilor prevzute de prezenta lege. SECIUNEA 2: Modaliti de exercitare a profesiei de arhitect
Art. 17

(1)Dreptul de semntur se poate exercita n cadrul birourilor individuale, birourilor asociate, societilor comerciale de proiectare sau altor forme de asociere constituite conform legii. (2)Indiferent de formele de exercitare a profesiei precizate la alin. (1), arhitecii cu drept de semntur pot dobndi calitatea de proiectant general. (3)Indiferent de modalitatea de exercitare a profesiei, arhitecii cu drept de semntur pot angaja salariai. (4)Persoanele juridice prevzute la alin. (1), care nu au n cadrul personalului un arhitect cu drept de semntur i care desfoar activiti de proiectare, au obligaia ca, pentru ntocmirea documentaiilor de urbanism i a proiectelor de arhitectur supuse aprobrii sau autorizrii, s foloseasc pe baze contractuale serviciile unui arhitect cu drept de semntur.
Art. 18

(1)Modalitatea de exercitare a profesiei se declar de ctre arhitect i se nregistreaz la Ordinul Arhitecilor din Romnia. (2)Birourile individuale se pot asocia prin contract. (3)Raporturile contractuale se stabilesc ntre biroul individual i client sau, n cazul birourilor asociate, aceste raporturi se stabilesc ntre unul dintre birourile individuale implicate i client. SECIUNEA 3: Drepturile i obligaiile arhitecilor cu drept de semntur
Art. 19

Arhitectul cu drept de semntur are urmtoarele drepturi: a)s elaboreze i s semneze documentele prevzute la art. 10 alin. (1)*); 3

b)s verifice n timpul execuiei lucrrii conformitatea acesteia cu autorizaia emis, chiar dac asistena tehnic nu ia fost ncredinat; c)s beneficieze, pentru serviciile prestate n relaiile contractuale ce se stabilesc cu clientul, de un onorariu negociat n mod liber cu acesta. Ordinul Arhitecilor din Romnia, cu avizul Ministerului Transporturilor, Construciilor i Turismului i al Ministerului Culturii i Cultelor, stabilete lista onorariilor de referin, care vor fi puse la dispoziia oricrui client; d)s introduc n contractul ncheiat cu clientul clauze privind protecia dreptului de autor.
Art. 20

Arhitectul cu drept de semntur are urmtoarele obligaii: a)s cunoasc i s respecte reglementrile legale n vigoare referitoare la exercitarea profesiei de arhitect; b)s respecte Codul deontologic al profesiei de arhitect i Regulamentul Ordinului Arhitecilor din Romnia; c)s fac cunoscut clientului obligaia de a obine i de a respecta avizele, acordurile i autorizaiile necesare, prevzute de lege; d)s se preocupe de perfecionarea calificrii profesionale; e)s i asume, prin exercitarea dreptului de semntur, ntreaga responsabilitate profesional fa de client i autoriti, manifestnd contiinciozitate i probitate profesional; f)s serveasc interesele clientului n acord cu interesul public i cu exigenele profesionale. SECIUNEA 4: Suspendarea i ncetarea dreptului de semntur. Radierea din Tabloul Naional al Arhitecilor
Art. 21

Dreptul de semntur se suspend: a)temporar, la cererea persoanei nscrise; b)dup 6 luni, n caz de neplat fr justificare a cotizaiilor anuale ctre Ordinul Arhitecilor din Romnia, pn la achitarea lor integral; c)pe perioada suspendrii dreptului de a profesa, dispus prin hotrre judectoreasc definitiv; d)cu titlu de sanciune disciplinar, pe toat durata sanciunii.
Art. 22

(1)Dreptul de semntur nceteaz: a)prin renunarea scris la exerciiul dreptului de semntur; b)dac persoana nscris a fost condamnat definitiv pentru o fapt prevzut de lege, n legtur direct cu exercitarea dreptului de semntur, sau dac i s-a aplicat pedeapsa complementar a interdiciei exercitrii profesiei, printr-o hotrre judectoreasc definitiv. (2)ncetarea dreptului de semntur atrage pierderea calitii de membru al Ordinului Arhitecilor din Romnia i radierea din Tabloul Naional al Arhitecilor. CAPITOLUL III: Ordinul Arhitecilor din Romnia SECIUNEA 1: Atribuiile i organizarea Ordinului Arhitecilor din Romnia
Art. 23

(1)Ordinul Arhitecilor din Romnia, denumit n continuare i Ordinul, se nfiineaz n condiiile legii ca organizaie profesional, nonprofit, cu personalitate juridic de drept privat, apolitic, de interes public, cu patrimoniu i buget proprii, autonom i independent. Ordinul are rolul de a reprezenta i ocroti, la nivel naional i internaional, interesele profesiei de arhitect. (2)Ordinul Arhitecilor din Romnia are sediul central n municipiul Bucureti i este organizat cu filiale n teritoriu. Activitatea lui se finaneaz din taxe de nscriere, cotizaii anuale ale membrilor, fonduri rezultate din manifestri culturale, tiinifice, economice i drepturi editoriale specifice pe care le desfoar, precum i din donaii legale, sponsorizri sau alte surse, n condiiile legii. (3)Din Ordin fac parte arhitecii i conductorii arhiteci cu sau fr drept de semntur, urbaniti fr drept de semntur sau crora Ie-a fost acordat, n condiiile legii, drept de semntur similar conductorilor arhiteci, stagiarii i orice deintor al titlului de arhitect, la cererea acestora. (4)Prezenta lege nu limiteaz dreptul de liber aderare a arhitecilor la alte forme de asociere profesional.

(5)Ordinul are obligaia de a publica anual, n Monitorul Oficial al Romniei, Partea I, Tabloul Naional al Arhitecilor, Regulamentul Ordinului Arhitecilor din Romnia, Codul deontologic al profesiei de arhitect i lista onorariilor de referin.
Art. 24

(1)Ordinul Arhitecilor din Romnia are urmtoarele atribuii: a)protejeaz i promoveaz calitatea produsului de arhitectur i urbanism; b)urmrete exercitarea competent i calificat a profesiei n respectul codului deontologic al acesteia; c)propune reglementri legislative i normative specifice, n vederea promovrii lor; d)reprezint interesele membrilor si n faa autoritilor publice i administrative, precum i n organismele profesionale internaionale; e)acord arhitecilor dreptul de semntur i gestioneaz Tabloul Naional al Arhitecilor. (2)Atribuia Ordinului Arhitecilor din Romnia privind acordarea dreptului de semntur nu poate fi exercitat de nici o alt instituie sau asociaie profesional.
Art. 25

Drepturile i obligaiile membrilor Ordinului Arhitecilor din Romnia se stabilesc prin regulamentul acestuia.
Art. 26

(1)Forurile de conducere ale Ordinului Arhitecilor din Romnia sunt: a)Conferina naional; b)Consiliul naional; c)Colegiul director; d)preedintele Ordinului. (2)Persoanele alese n Consiliul naional, n Colegiul director sau ca preedinte al Ordinului au un mandat de 4 ani. Ele nu pot exercita mai mult de dou mandate consecutiv.
Art. 27

Conferina naional a Ordinului este constituit din membri delegai, cu drept de reprezentare proporional, ai filialelor teritoriale. Filiala teritorial va asigura participarea la Conferina naional a Ordinului cel puin a unui reprezentant al fiecrui jude cuprins n filial.
Art. 28

(1)Conferina naional a Ordinului Arhitecilor din Romnia are urmtoarele atribuii: a)adopt i modific Regulamentul Ordinului, codul deontologic al profesiei i regulamentul-cadru pentru filialele teritoriale; b)adopt organizarea aparatului administrativ al Ordinului; c)alege i revoc preedintele Ordinului; d)alege i revoc membrii Consiliului naional al Ordinului; e)alege membrii comisiilor de cenzori i de disciplin la nivel naional, precum i membrii altor comisii de specialitate; f)adopt hotrri cu privire la toate problemele aflate pe ordinea de zi stabilit n convocare; g)aprob valoarea onorariilor de referin i a cotizaiilor anuale unice pentru categoriile de membri ai Ordinului, dup caz. (2)Conferina naional a Ordinului este legal constituit la prima convocare n prezena a cel puin dou treimi din numrul delegailor, iar hotrrile se adopt cu votul majoritii membrilor prezeni. Dac la prima convocare condiia de prezen nu este ndeplinit, la a doua convocare, dup cel puin dou sptmni, Conferina naional este legal constituit n prezena majoritii membrilor i adopt hotrri cu majoritatea membrilor prezeni.
Art. 29

(1)ntre reuniunile Conferinei naionale, activitatea Ordinului va fi coordonat de Consiliul naional, dou treimi din numrul membrilor acestuia trebuind s fie arhiteci cu drept de semntur. (2)Componena Consiliului naional va asigura reprezentativitatea proporional a membrilor filialelor teritoriale. (3)Fiecare filial teritorial stabilete prin hotrre proprie candidaii propui pentru Consiliul naional.
Art. 30

(1)Preedintele Ordinului Arhitecilor din Romnia, ales dintre arhitecii cu drept de semntur, reprezint Ordinul n relaiile sale cu alte persoane fizice i juridice sau cu autoriti din Romnia i din strintate, putnd s ncheie, n 5

numele Ordinului, convenii i contracte. De asemenea, preedintele conduce lucrrile Conferinei naionale i ordonaneaz cheltuielile bugetare ale Ordinului. (2)Vicepreedinii Ordinului Arhitecilor din Romnia sunt nlocuitori de drept ai preedintelui, n ordinea stabilit de Conferina naional.
Art. 31

(1)Activitatea curent a Ordinului Arhitecilor din Romnia este coordonat de Colegiul director. (2)Colegiul director este ales cu votul majoritii membrilor Consiliului naional. (3)Cel puin dou treimi din numrul membrilor Colegiului director trebuie s fie arhiteci cu drept de semntur.
Art. 32

Forurile de conducere, comisiile Ordinului Arhitecilor din Romnia i conducerea filialelor teritoriale sunt alese prin votul secret al majoritii participanilor cu drept de vot.
Art. 33

Organizarea i funcionarea Ordinului Arhitecilor din Romnia vor fi stabilite prin Regulamentul Ordinului, aprobat de Conferina naional. SECIUNEA 2: Filialele teritoriale ale Ordinului Arhitecilor din Romnia
Art. 34

(1)La nivelul judeelor cu cel puin 50 de membri, precum i n municipiul Bucureti se vor nfiina prin liber asociere filiale teritoriale ale Ordinului, reunindu-i pe arhitecii domiciliai n raza teritorial a judeului. (2)Dac ntr-un jude exist un numr mai mic de 50 de membri, se vor putea nfiina filiale teritoriale prin asocierea arhitecilor cu domiciliile n judee limitrofe, pn cnd numrul acestora va ajunge la minimum 50 de membri. (3)n cadrul unui jude sau ntr-o zon format din dou sau mai multe judee limitrofe, precum i n municipiul Bucureti se poate nfiina o singur filial a Ordinului. (4)Filialele teritoriale dobndesc personalitate juridic de drept privat de la data adunrii generale constitutive a membrilor, ocazie cu care se vor stabili: a)oraul de reedin a filialei teritoriale i sediul acesteia; b)forurile de conducere ale filialei.
Art. 35

La nfiinarea lor filialele teritoriale i vor elabora propriile regulamente n baza regulamentului-cadru la nivel naional, aprobat de Conferina naional a Ordinului Arhitecilor din Romnia. SECIUNEA 3: Tabloul Naional al Arhitecilor
Art. 36

(1)Pentru centralizarea evidenei arhitecilor din ntreaga ar se nfiineaz Tabloul Naional al Arhitecilor, document care se public anual n Monitorul Oficial al Romniei, Partea I. (2)Tabloul Naional al Arhitecilor va cuprinde arhiteci cu drept de semntur i conductori arhiteci cu drept de semntur i va fi organizat pe specializri. (3)nregistrarea n Tabloul Naional al Arhitecilor permite exercitarea profesiei n ntreaga ar.
Art. 37

(1)Ordinul Arhitecilor din Romnia, inclusiv filialele sale teritoriale, are obligaia s furnizeze terilor orice informaie legat de datele nregistrate n Tabloul Naional al Arhitecilor sau n tablourile arhitecilor. (2)Tablourile arhitecilor vor evidenia i modalitatea n care persoanele nscrise i exercit profesia. (3)Ordinul Arhitecilor din Romnia sau filialele acestuia vor elibera, la cererea celui nscris, un certificat, care va cuprinde toate datele care l privesc, nregistrate n tablourile arhitecilor. SECIUNEA 4: Rspunderea disciplinar
Art. 38

(1)Membrii Ordinului Arhitecilor din Romnia rspund disciplinar pentru nerespectarea prevederilor prezentei legi, a codului deontologic al profesiei, a hotrrilor proprii adoptate de forurile de conducere abilitate ale Ordinului, precum i pentru orice abateri svrite n legtur cu profesia sau n afara acesteia care aduc prejudicii prestigiului profesiei sau Ordinului. (2)Sanciunile disciplinare sunt: a)avertismentul; b)votul de blam; 6

c)suspendarea pe o perioad de 6-12 luni a dreptului de semntur; d)suspendarea pe o perioad de 6-12 luni a calitii de membru al Ordinului Arhitecilor din Romnia. (3)Sanciunile prevzute la alin. (2) lit. a) i b) se aplic de ctre colegiul director teritorial, la propunerea comisiei teritoriale de disciplin. (4)Sanciunile prevzute la alin. (2) lit. c) i d) se aplic de Consiliul naional al Ordinului, la propunerile comisiilor teritoriale de disciplin, n baza hotrrii comisiei de disciplin la nivel naional (5)mpotriva hotrrii comisiei teritoriale de disciplin, prin care s-a aplicat una dintre sanciunile disciplinare prevzute la alin. (2) lit. a) i b), se poate formula contestaie la Comisia naional de disciplin n termen de 30 de zile de la data comunicrii hotrrii. (6)mpotriva hotrrii Comisiei naionale de disciplin, prin care s-a aplicat o sanciune disciplinar prevzut la alin. (2), se poate formula contestaie la instana judectoreasc de contencios administrativ competent n termen de 30 de zile de la data comunicrii hotrrii. (7)n condiiile nenceperii procedurii de judecare a abaterilor, aplicarea sanciunilor se prescrie n termen de 2 ani de la svrirea lor.
Art. 39

(1)Comisiile de disciplin ale Ordinului Arhitecilor din Romnia sunt organe cu activitate jurisdicional i se organizeaz la nivel naional i teritorial pentru fiecare filial. (2)Comisia naional de disciplin este alctuit din 5 arhiteci cu minimum 10 ani vechime, din care n mod obligatoriu 3 arhiteci cu drept de semntur. (3)Comisia de disciplin alege un preedinte din rndul membrilor si. (4)Hotrrile comisiilor de disciplin se valideaz cu majoritate simpl de voturi. (5)Procedura judecrii abaterilor este prevzut n Regulamentul Ordinului Arhitecilor din Romnia i se completeaz cu prevederile Codului de procedur civil.
Art. 40

Dup un an de la aplicarea deciziei de retragere definitiv a dreptului de semntur sau a calitii de membru al Ordinului Arhitecilor din Romnia cel n cauz poate cere reexaminarea deciziei. n caz de respingere, o nou cerere nu poate fi fcut dect dup un an.
Art. 41

n cazul n care instanele judectoreti pronun hotrri definitive de condamnare a unui arhitect cu drept de semntur pentru fapte penale legate de exercitarea profesiei sau aplic sanciunea complementar a interdiciei de exercitare a acestei profesii, o copie de pe dispozitivul hotrrii va fi comunicat filialei Ordinului Arhitecilor din Romnia, organizat la nivel teritorial, pentru a opera radierea din tabloul arhitecilor n raza cruia i are domiciliul. CAPITOLUL IV: Dispoziii tranzitorii i finale
Art. 42

n termen de un an de la data intrrii n vigoare a prezentei legi toi arhitecii cu diplom de licen sau asimilat, eliberat de instituiile de nvmnt superior de arhitectur cu durata studiilor de minimum 5 ani, vor obine, n baza unor cereri, nscrierea n Ordinul Arhitecilor din Romnia i n tabloul arhitecilor din raza filialei unde i au domiciliul i vor putea exercita dreptul de semntur, indiferent de vechimea n profesie.
Art. 43

(1)Poart titlul de conductori arhiteci absolvenii cu diplom eliberat de instituii de nvmnt superior de arhitectur acreditate de statul romn, cu durata studiilor de minimum 3 ani. (2)Conductorii arhiteci, absolveni cu diplom ai instituiilor de nvmnt superior de arhitectur cii durata studiilor de minimum 3 ani, pot cere nscrierea n una dintre filialele teritoriale ale Ordinului Arhitecilor din Romnia, n a cror raz i au domiciliul. (3)Conductorii arhiteci, absolveni cu diplom pn la data intrrii n vigoare a prezentei legi, i absolvenii din urmtorii 3 ani de la data intrrii n vigoare a prezentei legi pot primi drept de semntur limitat la categoriile de lucrri pentru care legea recunoate acest drept. (4)tehnicienii arhiteci, absolveni al colii Tehnice de Arhitectur i Construcia Oraelor - STACO - pn n anul 1973 inclusiv, cu o practic profesional de cel puin 7 ani, care, prin completarea studiilor, dobndesc diploma de conductor arhitect, vor primi drept de semntur fr efectuarea unei alte perioade de practic profesional. 7

Art. 44

n vederea protejrii dreptului de autor membrii Ordinului Arhitecilor din Romnia pot cere nregistrarea studiilor, planurilor i proiectelor elaborate ntr-o eviden special la Ordin, primind astfel dat cert.
Art. 45

Dup 12 luni de la data intrrii n vigoare a prezentei legi, pentru toi cei care vor exercita profesia de arhitect fr s ndeplineasc prevederile acesteia vor fi propuse sanciuni disciplinare, administrative sau plngere penal, dup caz.
Art. 46

(1)n termen de 60 de zile de la data publicrii prezentei legi n Monitorul Oficial al Romniei, Partea I, un comitet de iniiativ format din reprezentani ai asociaiilor profesionale din domeniu asigur convocarea Conferinei naionale de constituire a Ordinului Arhitecilor din Romnia. (2)n termen de 90 de zile de la data publicrii prezentei legi n Monitorul Oficial al Romniei, Partea I, Conferina naional va adopta Regulamentul-cadru al Ordinului Arhitecilor din Romnia i Codul deontologic al profesiei de arhitect i va stabili onorariile minime potrivit art. 19.
Art. 47

Pentru constituirea filialelor teritoriale ale Ordinului, Uniunea Arhitecilor din Romnia, nfiinat prin Decretul-lege nr. 127/1990 privind unele msuri referitoare la activitatea Uniunii Arhitecilor din Romnia i a asociaiilor teritoriale ale arhitecilor, va purie la dispoziie acestuia banca sa de date, cuprinsa n Registrul Naional al Arhitecilor, evidena membrilor i ntreaga arhiv.
Art. 48

n cazul licitaiilor i al concursurilor de soluii n domeniul arhitecturii i urbanismului, cel puin o treime din numrul membrilor comisiei de evaluare sau ai juriului trebuie s fie arhiteci cu drept de semntur, dintre care un reprezentant al Ordinului i un reprezentant al unei instituii de nvmnt superior de arhitectur acreditate de statul romn.
Art. 49

n termen de 3 luni*) de la intrarea n vigoare a prevederilor prezentei legi, Guvernul va aproba normele metodologice de aplicare a acesteia, care vor cuprinde: a)metodologia de recunoatere automat a diplomelor de licen i a altor documente similare eliberate de instituiile de nvmnt superior de arhitectur, recunoscute de statul romn sau de statele membre ale Uniunii Europene, statele membre ale Spaiului Economic European i de Confederaia Elveian; b)metodologia i instituiile competente pentru eliberarea documentelor necesare obinerii dreptului de semntur n conformitate cu prevederile aii. 10 i 11; c)autoritatea abilitat s emit documentele necesare arhitecilor ceteni romni care doresc s exercite profesiunea n statele membre ale Uniunii Europene, n statele membre ale Spaiului Economic European sau n Confederaia Elveian.
Art. 50

(1)Prevederile art. 4, 5 i 11, precum i cele care fac trimitere la acestea se aplic cetenilor statelor membre ale Uniunii Europene, cetenilor statelor membre ale Spaiului Economic European i cetenilor elveieni de la data aderrii Romniei la Uniunea European. (2)Pn la data aderrii Romniei la Uniunea European, cetenilor statelor membre ale Uniunii Europene, cetenilor statelor membre ale Spaiului Economic European i cetenilor elveieni li se vor recunoate calificrile profesionale prin echivalarea studiilor, potrivit legii.
Art. 51

(1)Prezenta lege va intra n vigoare n termen de 60 de zile de la data publicrii ei n Monitorul Oficial al Romniei, Partea I. (2)Orice alte dispoziii contrare prezentei legi se abrog. -*****) Republicat n temeiul art. II din Legea nr. 43/2004 pentru modificarea i completarea Legii nr. 184/2001 privind organizarea i exercitarea profesiei de arhitect, publicat n Monitorul Oficial al Romniei, Partea I, nr. 252 din 23 martie 2004, dndu-se textelor o nou numerotare. Legea nr. 184/2001 a fost publicat n Monitorul Oficial al Romniei, Partea I, nr. 195 din 18 aprilie 2001 i ulterior a fost modificat prin: 8

- Legea nr. 493/2002 pentru aprobarea Ordonanei Guvernului nr. 7/2001 privind impozitul pe venit, publicat n Monitorul Oficial al Romniei, Partea I, nr. 543 din 25 iulie 2002; - Legea nr. 43/2004 pentru modificarea i completarea Legii nr. 184/2001 privind organizarea i exercitarea profesiei de arhitect, publicat n Monitorul Oficial al Romniei, Partea I, nr. 252 din 23 martie 2004. *) n Legea nr. 184/2001 documentele respective erau prevzute la alin. (2) al art. 3, alineat ce a fost abrogat prin Legea nr. 43/2004, fr a fi modificat i norma de trimitere. O parte din documentele respective sunt reglementate n Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului i urbanismul, iar restul sunt prevzute n art. 8 alin. (1), devenit n urma renumerotrii art. 10 alin. (1). *) Termenul de 3 luni curge de la data publicrii Legii nr. 43/2004 n Monitorul Oficial al Romniei, Partea I, nr. 252 din 23 martie 2004. Publicat n Monitorul Oficial cu numrul 771 din data de 23 august 2004