You are on page 1of 4

Boghian Otlia

Viața Sfântului Serghie de Radonej- Înțeleptul Epifanie

Autorul Vieții Sfântului Serghie de Radonej este Înțeleptul Epifanie, ieromonah și cărturar care a intrat în viața monahală în a doua jumătate a secolului al XIV-lea în cetatea Rostovului, în Mănăstirea Sfântul Grigore Teologul. Revenind în patrie după un pelerinaj la Ierusalim, Athos și Constantinopol, Epifanie se stabilește la Lavra Sfintei Treimi, unde venise sa il cunoască pe Cuviosul Serghie de Radonej care era vestit pentru virtuțile sale încă din timpul vieții. După moartea starețului, Epifanie mai traieste in manastire până in jurul anului 1420, cand moare la randul sau. Epifanie se documentează și intentioneaza sa consemneze viata Cuviosului Serghie dupa destul timp de la moartea acestuia in ideea ilustrarii unei vieti exemplare si folositoare din punct de vedere moral si crestinesc. Viața Cuviosului Serghie, in forma in care este accesibilă astazi, este autentică datorita cercetării ei amanunțite de către Înțeleptul Epifanie. În acest sens, monahul strânge material de la cei care l-au cunoscut pe stareț, sau care au auzit despre minunile săvîrșite de el, călătorește la Rostov, unde acesta copilărise, și in Radonej, unde s-au mutat familia Cuviosului. Acest studiu asupra vietii starețului se întinde pe parcursul a doua decenii, până în 1418, când Epifanie va începe să scrie efectiv Viața Sfântului Serghie de Radonej, pe care o finalizează într-un singur an. Hagiograful amână scrierea și șlefuirea materialului cules în speranța că ’’cineva mai de seamă și mai intelept decât mine să scrie acestea, iar eu sa ma duc si sa ma inchin aceluia, ca sa ma invete si pe mine si sa ma intelepteasca’’. Lucrarea redactată de Epifanie cunoaște modificari odată cu sosirea la Lavră a cărturarului sârb Pahomie Logofătul, care o prescurtează și o adapteaza stilistic, fără a opera asupra adevarului istoric. Personalitatea Cuviosului Serghie este importantă in cadrul culturii și civilizatiei creștine, așezământul întemeiat de acesta, Lavra Sfintei Treimi concentrand ateliere de copiști, traduceri și icoane, manufacturi de artizanat, etc. Mai mult decât o personalitate importanta din punct de vedere cultural și creștinesc, numele Sfântului a căpătat sonoritate politica si istorica. Aceasta datorita influenței pe care a avut-o asupra cneazului Dmitri Donskoi care a îndraznit sa adopte o pozitie curajoasa in fata Hoardei care zăbovise pe

ucenicii si impreuna vietuitorii ai tainelor vietii monahale. подобно оленям словесным. al carei hram a fost inspirat de o minune petrecuta in viata Sfantului inca de cand se afla in pantec. in opera lui Epifanie sunt surprinse momentele importante ale vietii si minunile savarsite de Cuvios. o constantă evlavie si veneratie preamaritoare. prin care s-a deprins cu cititul dupa intalnirea cu un calugar. supusii sai. mai bine.nu au nevoie de cuvintele noastre sarace. Sfantul Serghie a fost ce de-al doilea fiu al lui Chiril și al Mariei. trecerea la viata de obste. indrumator sincer. Inca din copilarie acesta a fost martor minunilor dumnezeiesti. Epifanie vadeste. fiind botezat Vartolomeu. un corabier de nadejde’’‚ ’’Pentru monahi el era ca o scara ce urca spre cerestile inaltimi’’. Succint. desi intampina mari greutati la invatatura. calauza duhovniceasca. vindecarea unui nobil demonizat. Victoria Rusiei in fața invaziei tătărești a insemnat propulsarea ideii de unitate nationala si dorinta centralizarii ca stat. ’’Cei ce au fost martorii și slujitorii acelui mare si sfant staret. mai ales metaforele. intemeierea manastirilor. Sfântul Serghie a fost principalul artizan al vieții contemplative în Rusia. Serghie devenind staret. care la rândul lor. unde construiesc o coliba si o bisericuta unde. Vartolomeu pleaca impreuna cu fratele sau Stefan in pustie. sau. In text abunda figurile de stil. actul istoric de pe campia de al Kulikovo contribuind la dobândirea conștiintei de sine a poporului rus. . Manăstirea Sfânta Treime. anii de tinerete. treptat a evoluat o adevarata viata de obste. sfarsitul Sfântului. Dupa moartea parintilor. învierea unui copil prin rugăciunile sale. inceputul egumeniei. жаждущим воды духовной. si anume: inceputul vietii. epitetele si comparatiile care de cele mai multe ori au ca scop accentuarea trasaturilor Sfantului Serghie: Ведь всегда к Сергию ученики приходили: обращались они к источнику благодатей — к его добродетельной душе. bland cu pedepsele. boieri din Rostov. in relatarea diverselor evenimente si intamplari. vedenia Maicii Domnului.’’ In ceea ce priveste stilul literar in care este redactat viata Sfantului. au dat nastere altor 40 de asezăminte monahale.pământul rusesc timp de două veacuri. un bun pastor. si anume strigatul intreit pe cand mama sa se afla la Sfanta Liturghie. tunderea in monahism. Laudele aduse acestuia de catre Epifanie îi descoperă trasaturile unui veritabil indrumator duhovnicesc: ’’Un adevarat conducator de obște și nu un dascal mincinos. a dat nastere la 50 de mănăstiri.

multe enumeratii si apozitii. necioplit si lipsit de intelepciune. ведь я немощен. 3). sarmanul. 2. Mai mult. fapt care atesta caracterul religios al scrierii si abundenta termenilor din aceasta sferă: «Кто из вас хочет быть первым. sa descriu. ma tem sa purced a scrie. însetați de apa duhovnicească)1. intrucat sunt neputicios.74 Epifanie cel Înțelept. боюсь приступить к написанию повести. in ordine. stilul inrudindu-se oarecum cu cel diaristic. cu multe subordonate.Viața Sfântului Serghie. бедный. de zicere al textului este atestat de prezenta procedeelor si a intrebarilor retorice. in Precuvântare. и груб. oare peste puterile mele?2 Mai cu seama aici.5. в нынешнее время все житие Сергия по порядку написать. p. и о многих делах его и бессчетных трудах его рассказать? Откуда начну. да будет из всех последним и слугой всем»\ Care dintre voi va vrea să fie mai mare. и неразумен. и пророчествовали о последнем поколении. трудно передаваемую повесть расскажу.Viața Sfântului Serghie. dat fiind motivul recurent al exprimarii neputintei sciitoricești : Dar ma indoiesc. toata viata Cuviosului Serghie si sa povestesc despre multele lui fapte si nenumaratele-i nevointe? De unde sa incep. nu cutez si nu ma pricep cum sa incep a asterne pe hartie.\ Но сомневаюсь. нужную для этого рассказа? Как такую. prezente mai ales in Precuvântare: Как могу я. что последнее поколение будет слабым»\ S-au strans Sfintii Parinti și au proorocit despre oamenii zilelor de pe urma si au spus ca acestia vor fi slabi ( I Petr. «Сошлись святые отцы. как начать писать. и сказали. 1 2 Epifanie cel Înțelept. frazele sunt lungi. caci este peste puterile mele lucrarea aceasta.(Întotdeauna veneau la Cuviosul ucenici: ei se îndreptau spre izvorâtorul binefacerilor. nu stiu-nu va fi. 26). не знаю. exista numeroase trimiteri la citate din Sfânta Scriptura. p. De asemenea. ведь свыше сил моих дело это. către sufletul său virtuos. не смею и недоумеваю. 10 . чтобы по достоинству обо всех деяниях его и подвигах рассказать слушателям? Или что подобает прежде всего вспомнить? Или какие слова нужны для похвалы ему? Где найду мудрость. asemenea unor cerbi cuvântatori. — не будет ли это свыше моих сил?\ Cum pot eu. să fie slujitorul vostru (Mat.20. caracterul oral. ca sa istorisesc cu vrednicie ascultatorilor toate faptele si nevointele lui? Sau ce se cuvine sa amintesc mai intai? Sau ce fel de cuvinte sunt potrivite pentru a-i aduce lauda? Unde voi gasi intelepciunea de trebuintă acestei povestiri? Cum voi reusi sa povestesc aceasta viata anevoie de povestit.

Arva Învierii. Marii mistici ruși. 1997 . С.: Наука. de către mitropoliții Moscovei. se scriu alte versiuni ale Vieții Sfântului Serghie. Galați. iar in secolul al XX-lea de catre Patriarhul Moscovei. de istoricul E. Н.Golubinski în secolul al XIX-lea. Понырко. Ed. Viața Sfântului Serghie de Radonej. Aleksii I. 2004 Tomáš Špidlík. Ed. – СПб. А.E. Bibliografie ЖИТИЕ СЕРГИЯ РАДОНЕЖСКОГО.Konțevici. Под ред. 1999. in alte cuvinte de la lucrarea intocmită de Înțeleptul Epifanie. Библиотека литературы Древней Руси / РАН. 6: XIV – середина XV века. Дмитриева. Galați. Platon și Filaret. 2000. Dobândirea Sfântului Duh în Vechea Rusie. – 583 с Epifanie. ИРЛИ. adaptare și note de Elena Dulgheru M. trad. Л.Pornind de la aceleași izvoare. de ieromonahul Nikon. А. В. Алексеева. Ed. – Т. Egumenița. А.. Лихачева. Episcopiei Dunării de Jos. Д.