P. 1
Útmutató a tartósan beteg gyermek után járó jutatásokhoz

Útmutató a tartósan beteg gyermek után járó jutatásokhoz

|Views: 295|Likes:
Published by Aniko Antal
Útmutató a tartósan beteg gyermek után járó jutatásokhoz
Útmutató a tartósan beteg gyermek után járó jutatásokhoz

More info:

Categories:Types, Presentations
Published by: Aniko Antal on Aug 10, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/12/2016

pdf

text

original

Anyagi juttatások a beteg gyermek után

Az ételallergiás gyermek a törvény értelmében a „tartósan beteg” kategóriába sorolandó, és a „tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos” kifejezést tartalmazó törvények, szabályozások érvényesek rá: 10 éves koráig jár a GYES (kb. 25 e Ft/hó) munka mellett is emelt családi pótlékot kap a szülő (kb. 11 e Ft-tal magasabbat gyermekenként) ingyenes utazási igazolvánnyal utazhat a gyermek + 1 felnőtt kísérő, távolsági buszon, vonaton pedig 90%-os kedvezménnyel 50% kedvezménnyel fizetheti elő az ebédet az oviban, bölcsiben nem kell gondozási díjat fizetni a bölcsiben

A tartós betegségnek minősülő nyavalyákat az 5/2003. (II. 19.) ESzCsM rendelet írja le, ebben szerepel a nutritív allergia is. Az állam nem tudja magától, hogy egy gyerek allergiás, tehát nem küldi automatikusan a pénzt, ezt az állapotot papírokkal, kérvényekkel kell igazolni. 1. Első lépés: meg kell szerezni az orvosi igazolást az allergiáról: 1.1. Kitöltöd a mellékelt „igazolás beteg fogyatékos gyermek stb” című doksit a gyerek adataival, kinyomtatod 2-3 példányban. 1.2. bejelentkeztek egy szakorvoshoz, és rászántok 2 délelőttöt a vizsgálatra. Az általam ismert szegedi gyermek-gasztoenterológusok:  dr. Vass Noémi, elérhetőség: Miniklinik (magánrendelés 5-6 e ft) illetve újszegedi gyermekkórház. Magánrendelés esetén a Minikliniken felveszi az adatokat, gépbe írja, és pár héten belüli időben berendeli a kórházba a vizsgálatra a gyereket. Nem magánrendelés esetén fél évre előre ad időpontot. A kórházban a vizsgálat várhatóan: bőrpróba, vérvétel, kézröntgen, egész délelőtt rámegy. Eredményért telefonálni kell. A fenti igazolást kb. egy hónapon belül készíti el. Morcos. dr. Vojnár Tímea, elérhetőség: 20/249-90-29. Magánrendelés a Korondi utcai rendelőben kb. 5-6 e Ft. Rövid időn belül berendeli a Tisza parti gyerekklinikára a gyereket. Vizsgálat várhatóan: bőrpróba mindenképpen, ha az pozitív, nincs további vizsgálat, ha negatív, vérvétel. Ha ez is negatív, BE KELL FEKÜDNI a kórházba terheléses vizsgálatra, addig kell bennmaradni, amíg a bőrtünetek jelentkeznek. A fenti igazolást hamar elkészíti, ha igazolódik az allergia. Kedves, türelmes.

1.3. A vizsgálat során átnyújtod a fenti igazolást gyerek adataival kitöltve. Az orvos beveszi, és ha igazolódik az allergia, beírja, aláírja, lepecsételi. Egyet megtart magának. Megvan tehát a kincset érő igazolás. Fénymásold le 1-2 példányban, archiváld. A következőkre lehet használni:

ovi olcsóbb étkezési díjának + speciális diétának igénylése: 5. hogy egy levélben küldik a kártyát és a csp-ról szóló határozatot. Magasabb összegű csp. ovis étkezési díj igénylése diétás étkezés igénylése oviban. 5. A levelet archiválni kell. egy hónapon belül megérkezik a levél. GYES igénylése 4.     magasabb összegű családi pótlék igénylése ingyenes utazási igazolvány igénylése gyes igénylése olcsóbb bölcsis. egy hónapon belül postán megérkezik a határozat. 4.) Amikor időd engedi. pontban említett levelek megérkeznek a lakásodra. a fénymásolatot leadod. 4. Kb. Diétás étkezés intézése: Amíg a csp. Fontos! Figyelemmel kell kísérni a szakorvosi igazolás lejártát. 3. hogy elfogadják és utalják/küldik a zsozsót.. A megfelelő bölcsis. Amikor a 2. mert kérik a bölcsiben. A mellékelt „Kerelem gyermekgondozasi segely megallapitasahoz stb”. Ingyenes utazási igazolvány igénylése (kis kártya) Ezt szerencsére újabban nem kell külön igényelni. gyes ügye a hivatalban dekkol. mentes diéta tartandó” (nyilván a valós allergéneket diktálod be. és megbeszélitek. a magasabb ö. Összeszeded a szakorvosi igazolás eredetijét és egy fénymásolatot. A szabványos GYES-igénylőlapon történik. bölcsiben 2. Beviszed a MÁK-hoz. hogy a gyerek allergiás. Bölcsi. hogy megítélték a GYES-t.2.1.. de nem biztos. Rászánt idő: egy délelőtt. hogy írjon egy igazolást a bölcsinek/ovinak arról. arról nem kell fénymásolat. és 4. igazgatónak bemutatod. 5. elmégy az igazolásért a rendelőbe. hogy „XY étkeztetésében tej-. kinyomtatod egy példányban. Célszerű a csp-kal együtt intézni. tojás – stb. oviban. és előtte időben megszervezni a következő vizsgálatot!!!!!! Különben a jutattások elmaradnak. felhívod a gyerekorvost. Kb. megítélésével egyidejűleg ezt is megítélik. archiválod. 6. az eredetit hazaviszed. csp. az orvosi igazolás másolatát plusz az orvos által adott lelet másolatát elviszed a házi gyermekorvoshoz. doksit kitöltöd az adataitokkal. –ról szóló határozat eredetijét és egy fénymásolatot + az 5. igénylése: A fenti orvosi igazolás eredetijét be kell vinni (vagy postán beküldeni) a MÁK-ba.1. egy hónap alatt megérkezik postán. . Kb.3. és kéred. ovis hivatalnoknak.2.pontban írt gyermekháziorvosi igazolást az allergénekről. illetve a magasabb összegű csp. 4. illetve a gyermekorvosi igazolás eredetijét adod be.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->