PAPER

G

e c i t c Pra stions Que

Inter national Competitions
and Assessments for Schools

DO NOT OPEN THIS BOOKLET UNTIL INSTRUCTED.

STUDENT’S NAME:

Read the instructions on the ANSWER SHEET and fill in your NAME, SCHOOL and OTHER INFORMATION. Use a 2B or B pencil. Do NOT use a pen. Rub out any mistakes completely. You MUST record your answers on the ANSWER SHEET.

SCIENCE

Mark only ONE answer for each question. Your score will be the number of correct answers. Marks are NOT deducted for incorrect answers. Use the information provided to choose the BEST answer from the four possible options. On your ANSWER SHEET fill in the oval that matches your answer. You may use a calculator and a ruler.

What class of star is Sirius? (A) (B) (C) (D) A Class B Class F Class O Class ICAS Science Practice Questions Paper G © EAA 2 . All stars yes Are strong metallic lines present in the spectrum? no Are titanium oxide lines present? yes M Class no Are strong hydrogen lines present? yes A Class no Is the surface temperature greater than 6 000 C? yes F Class no Is the surface temperature greater than 30 000 C? yes O Class no B Class Is the spectral colour yellow? yes G Class no K Class 1. For questions 1 and 2 use the information below. surface temperature greater than 6 000 °C strong metallic lines present. Sirius is a white star which has a surface temperature of 10 000 °C. surface temperature greater than 6 000 °C strong metallic lines present. The Sun is a G Class star. spectral colour yellow strong titanium oxide lines present. spectral colour yellow (A) (B) (C) (D) 2. The flow chart distinguishes between some classes of stars. What are some characteristics of the Sun? titanium oxide and strong hydrogen emission lines present. Its spectrum has hydrogen but no strong metallic lines.

7 Solubility in water (g/100 mL) 2.6 × 1017 9.5 2. Approximately how many times stronger is nylon thread than tendon? (A) (B) (C) (D) 0. Substance caesium carbonate iron(III) hydroxide barium sulfate magnesium sulfate Density (g/cm3) 4.5 × 10 3.0 3.3.08 13 82 1 050 In order to X-ray the digestive system. The table compares the tensile strength of some common materials.6 ×10 Which substance shown would be most suitable for use when X–raying the digestive system? (A) (B) (C) (D) caesium carbonate iron(III) hydroxide barium sulfate magnesium sulfate 3 ICAS Science Practice Questions Paper G © EAA . Information about some substances is given in the table.1 3 7 82 85 110 175 1 050 4. Material muscle cartilage house brick tendon bone (elderly) bone (young adult) glass nylon thread Tensile strength (MN/m2) 0. it is necessary to swallow a dense and very insoluble substance which will not react with the chemicals (mainly water and hydrochloric acid) in the stomach.9 × 10 –18 –4 1 Reaction to hydrochloric acid reacts to form carbon dioxide reacts to form iron (III) chloride does not react does not react 2.9 4.

Information about the preparation of the five dishes is shown in the table. A scientist wanted to investigate the effects of two types of antibiotics. He grew five cultures of the bacterium in a growth medium placed on separate Petri dishes like the one shown. X and Y. The procedure for diluting a solution of copper sulfate is shown. coli. 1 ml 1 ml 1 ml (10 mL) 6. How many dilutions would she have to perform to obtain a solution with approximately 100 particles of the dissolved substance? (A) 3 (B) 4 (C) 4 5 (D) 6 ICAS Science Practice Questions Paper G © EAA . Serial dilution is a procedure used to make a very dilute solution. How many times more concentrated is the initial solution than the solution in tube 4? (A) (B) (C) (D) 7. 101 000 times 11 000 times 100 times 10 times A student estimated that there were 11 0001 000 particles of the dissolved substance in the initial solution. on the growth of a bacterium. Petri Dish Experimental Condition Amount of growth medium in dish (mL) Type of antibiotic added to dish Amount of antibiotic added to dish (mL) Temperature at which dish is kept (°C) I 10 X 3 30 II 15 X 2 25 III 10 Y 2 30 IV 20 X 2 30 V 15 Y 2 25 Which two dishes should he use to compare the effects of X and Y on the growth of the bacteria? (A) I and III (B) II and V (C) III and IV (D) IV and V For questions 6 and 7 use the information below. E.5.

Which points are the student’s results? (A) (B) (C) (D) 4 and 5 5 and 6 6 and 7 7 and 8 Was the student’s conclusion correct? Why? Conclusion correct? (A) (B) (C) (D) no yes yes no Reason The marble went through the water the slowest. For questions 8 and 9 use the information below. 9. The marble went through the honey the slowest. The marble went through the honey the slowest. The marble went through the water the slowest. 8. Reports about science experiments often include: • a title • an introduction • an aim • a method of how the experiment was to be carried out • results (what was observed) • a discussion of the results • a conclusion A student wrote a report containing a number of points. 5 ICAS Science Practice Questions Paper G © EAA .

32 g/cm ) 3 and trichloromethane (density 1. Step 1 clip open Step 2 liquid 1 liquid 2 height 1 liquid 1 liquid 2 The height that the liquids rise can be calculated from: density (liquid 1) height (liquid 2) = density (liquid 2) height (liquid 1) 3 A student performed an experiment with Hare’s apparatus using dichloromethane Height of dichloromethane (mm) Height of trichloromethane (mm) (density 1.10.98 g/cm ). 40 (A) 60 Which of the following could be the height each liquid rose in the tube? 60 1 (B) 40 Step Step 2 (C) (A) (D) (B) (C) (D) 90 clip (mm) open Height of dichloromethane 110 40 60 90 vacuum pump 110 switched on 110 Height of trichloromethane (mm) 90 60 40 110 90 liquid 1 liquid 2 height 1 liquid 1 liquid 2 Height of dichloromethane (mm) (A) (B) (C) (D) 40 60 90 110 Height of trichloromethane (mm) 60 40 110 90 ICAS Science Practice Questions Paper G © EAA 6 height 2 clip closed after air is drawn out height 2 vacuum pump switched on clip closed after air is drawn out . Hare’s apparatus is used to compare the densities of two liquids.

This page may be used for working. ICAS Science Practice Questions Paper G © EAA 7 .

Every effort has been made to trace and acknowledge copyright.edu. The following year levels should sit THIS Paper: Australia Brunei Hong Kong Indonesia Malaysia New Zealand Pacific Singapore South Africa Year 9 Form 4 Form 3 Year 10 Form 3 Year 10 Year 9 Secondary 2 Grade 9 PAPER G THE UNIVERSITY OF NEW SOUTH WALES Educational Assessment Australia eaa. training and consulting services and a wholly owned enterprise of the University of New South Wales. Educational Assessment Australia apologises for any accidental infringement and welcomes information to redress the situation. a not-for-profit provider of education.au © 2010 Educational Assessment Australia. unless otherwise indicated. EAA is an education group of UNSW Global Pty Limited. ABN 62 086 418 582 . UNSW Global Pty Limited.unsw.Acknowledgment Copyright in this booklet is owned by Educational Assessment Australia.

• Print your details clearly in the boxes provided. A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D FIRST NAME to appear on certificate LAST NAME to appear on certificate A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T A B C D E F G H I J K L M N O P A B C D E F G H I J K L M N O P A B C D E F G H I J K L M N O P A B C D E F G H I J K L M N O P A B C D E F G H I J K L M N O P A B C D E F G H I J K L A B C D E F G H I J K L A B C D E F G H I J K L A B C D E F A B C D E F A B C D E F A B C D E F A B C D E F A B C D E F A B C D E F A B C D E F A B C D E F A B A B A B A B A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z G H I J K L M N ’ – / ’ – / ’ – / ’ – / ’ – / ’ – / P Y Z Y Z C A R U V U V U V U V U V U V W X W X W X W X W X W X Y Z Y Z Y Z Y Z Y Z Y Z TI U V W X Y Z U V W X Y Z Q R S T E C Q R S T Q R S T Q R S T U V W X Y Z U V W X Y Z U V W X Y Z O P U Q M N M N O P O P P Q R S T U V W X Y Z Q R S T U V W X Y Z R S T U V S T V X Y Z X Y Z M N O I T S E G H I G H I G H I G H I G H I G H I G H I G H I J J J J J J J J K L K L K L K L K L K L K L K L M N O P Q R S T U V W X Y Z M N O P Q R S T U V W X Y Z M N O P Q R S T U V W X Y Z M N O P Q R S T U V W X Y Z M N O P Q R S T U V W X Y Z M N O P Q R S T U V W X Y Z M N O P Q R S T U V W X Y Z M N O P Q R S T U V W X Y Z S N C D E F C D E F C D E F C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z O Q R S T Q Q R U V U V W X Y Z U W X Y Z W W ’ / ’ / ’ – / ’ – / ’ – / ’ – / ’ – / ’ – / ’ – / ’ – / ’ – / ’ – / ’ – / ’ – / ’ – / ’ – / ’ – / ’ – / ’ – / ’ – / ’ – / ’ – / ’ – / ’ – / ’ – / ’ – / ’ – / ’ – / ’ – / ’ – / ’ – / ’ – / ’ – / ’ – / ’ – / ’ – / ’ – / – – DATE OF BIRTH Are you male or female? Male Female Day Month Year 0 1 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 (optional) CLASS *045609* 0 1 0 1 2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T Does anyone in your home usually speak a language other than English? Yes No School name: Town / suburb: Today’s date: Postcode: 2 3 5 6 7 8 9 . • Make sure you fill in only one oval in each column.G Paper SC EXAMPLE 1: Debbie Bach FIRST NAME LAST NAME Inter national Competitions and Assessments for Schools THE UNIVERSITY OF NEW SOUTH WALES HOW TO FILL OUT THIS SHEET: EXAMPLE 2: Chan Ai Beng FIRST NAME LAST NAME EXAMPLE 3: Jamal bin Abas FIRST NAME LAST NAME • Rub out all mistakes completely.

Visit www. What will be the volume of the drink in the jug? (A) (B) (C) (D) 50 mL 150 mL 200 mL 250 mL D The answer is 250 mL. as shown.eaa. so you would fill in the oval . G Paper SC Inter national Competitions and Assessments for Schools .edu.TO ANSWER THE QUESTIONS Example: Ari added cordial to water to make a jug of drink. A B C D START 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D Your privacy is assured as EAA fully complies with appropriate Australian privacy legislation.au for more details.unsw.

at different positions the marbles 82 Note that which liquid is point 6 and point 7 of the report are observations. The temperature is irrelevant to this question.98 82 on the growth of 2 = bacterium. barium sulfate has the highest density and lowest solubility. the most or least viscous is an inference which is based on observations. it is the most viscous of Medium 10 B ρ1 1. therefore. LEVEL OF DIFFICULTY Easy 1 C 2 3 A B Easy Easy 1050 = 12. does not have titanium oxide lines (so A and D are wrong) but it does have strong metallic lines present in the spectrum. Medium 5 12. = 1.8 ≈ 13 82 4 In order to X-ray the digestive system. Tube 2 is 100 times more concentrated that tube 4 while tube 1 is 1000 times more concentrated than ρ1 1. the scientist needs to make sure that all other possible B ρ2 1 h 1kept 40 mm .5 =E.QUESTION KEY key reasoning Working backwards from G Class: the Sun is spectral colour yellow.8 ≈ 13 To compare h the effect of the two types of antibiotics= ρ1 1 60 mm .32 of 10.5 = 2 = ρ 2 1. has a surface temperature < 6000 °C (so A and B are wrong). Medium/Hard 8 C Results are ‘observations’ made using our five senses.5 = 2 = Medium/Hard 7 B ρ by 40 mm . it is necessary to swallow a dense and very insoluble substance. This only happens in petri dishes II and V.98 and hh 60 mm is height ρ 2 1. = = 1. 10 mL  Tube 3 is 10 times more concentrated than tube 4.32 h 1 40 mm where 1is=density = 1. 1 mL  C Only the last do not react with hydrochloric acid. So 82 in them at t = 1 s. After  more viscous the The  1 mL in 10 mL or liquid. so answers in 10 mL or two chemicals  1 mL 10 mLMagnesium   A and B are wrong. We 1050 can see the marbles above 0 s.32 h 1 40 mm Hard ICAS Science Practice Questions Paper G © EAA .5 = 2 = ρ 1.98 h 60 mm tube 4. Each test tube changes by a factor of 10 1 mL in 10 mL or 1050 Medium 6 B   1 mL  . Medium/Hard 9 D 1 mL  the slower the marble will pass though it. it also does not react with hydrochloric acid. particularly sight. honey. It itself is not an observation. and we can see the jars with = 12. so D is wrong. mL or This occurs in 1 s the slowest marble moved the smallest 1 mL  10 mL   these liquids. coli =. Sirius does not have strong metallic lines but has strong hydrogen lines.hTherefore 2 a1 1 Each dilution reduces the concentration factor to reduce 1 000 000 to 100 we have to divide 1 000 000 four times by 10. 1 mL   10 will mL have in 10 distance. sulfate is less dense and more soluble than barium sulfate.98 h 60 mm = = 1.32 variables were the same except for the antibiotic used.8 ≈ 13 the jars at time = 1050 =within 12.8 ≈the 13 liquids. From the table.

about 50–70% of candidates will choose the correct option.LEGEND Level of difficulty refers to the expected level of difficulty for the question. about 30–50% of candidates will choose the correct option. Easy Medium Medium/Hard Hard more than 70% of candidates will choose the correct option. ICAS Science Practice Questions Paper G © EAA . less than 30% of candidates will choose the correct option.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful