CAPITOLUL 12 RESURSELE ŞI PRINCIPALELE DESTINAŢII TURISTICE DIN EUROPA

12.1. Resursele şi principalele destinaţii turistice din Franţa

12.2. Resursele şi principalele destinaţii turistice din Italia
12.3. Resursele şi principalele destinaţii turistice din Spania 12.4. Resursele şi principalele destinaţii turistice din Marea Britanie 12.5. Resursele şi principalele destinaţii turistice din Germania 12.6. Resursele şi principalele destinaţii turistice din Ucraina 12.7. Resursele şi principalele destinaţii turistice din Federaţia Rusă 12.8. Resursele şi principalele destinaţii turistice din Austria 12.9. Resursele şi principalele destinaţii turistice din Turcia

12.10. Resursele şi principalele destinaţii turistice din Grecia

12.2. Resursele şi principalele destinaţii turistice din Italia .

.

Reşedinţele Casei Regale de Savoia din Torini şi împrejurimi. cuprinde un patrimoniu cultural de mare valoare. Sardinia. Situl arheologic din Agrigento (Valea Templelor). are 2 vulcani faimoşi: Vezuviu (Napoli) şi Etna (Sicilia). respectiv este ţara cu cele mai multe monumente aflate pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO (43) precum Veneţia. Mănăstirea Dominicană a lui Leonardo da Vinci din Milano. Genova etc. Insulele Eoliene. cuprinde 20 de regiuni din care 5 se bucură de o autonomie specială precum Sicilia.capitala ţării este Roma. Siracuza.. . Centrul Istoric vechi din Verona.

. Cortina d’Ampezzo. Catedrala Sfântului Petru din Vatican care împreună cu piaţa sa minunată reprezintă centrul lumii catolice. Scala din Milano. Milano-una dintre cele mai dezvoltate regiuni urbane ale Italiei. Domul din Milano adăposteşte cea mai mare colecţie de statui de marmură din lume. Veneţia cu Piaţa San Marco (una dintre cele mai frumoase din lume).Principalele destinaţii turistice sunt: Roma ce cuprinde Colosseumul şi Columna lui Traian plus enclava Vatican. locul ideal pemtru practicarea sporturilor de iarnă.

deoarece aici locuiesc şi oameni. Parcul Naţional Abruzzi înfiinţat în anul 1923. Legenda spune că sirenele care locuiau în grotă îi ademeneau pe marinari prin cântecul lor pentru ca apoi să-i ducă la pierzanie.cu Peştera Albastră. asemănat cu Monte Carlo. sălbatic şi original. .Verona: Casa Julietei. oraşul sicilian Taormina. şi aici grecii au întemeiat o colonie şi au construit un complex de temple care sunt aşezate unul lângă altul. insula Capri . Agrigento-la fel ca şi în alte părţi ale Siciliei. Este aşa numita “Valea Templelor” asemănată cu Valea Regilor din Egipt. ca un şirag de perle.

12.8. Resursele şi principalele destinaţii turistice din Austria .

.

Austria este locul de naştere al mai multor compozitori celebri precum Mozart. Strauss. Graz. Viena. Praterul este un parc de distracţii uriaş. Anton. oraşul a fost capitala muzicii clasice. operei şi valsului. Schoenberg. este compusă din 9 landuri. cele mai importante fiind Salzburg. linia ferată din Semmering. Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol. . Pentru multe secole. Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică. Palatul şi Grădinile Schönbrunn din Viena. Tirol. landul Tirol este recunoscut pentru universitatea sa dar şi pentru renumitele staţiuni de schi precum Kitzbühel şi St. Aici îşi au sediul organizaţii de primă mărime precum ONU. Viena.capitala Austriei este Viena. Austria se înscrie pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO cu 8 situri printre care amintim centrele istorice ale oraşelor Salzburg.

9. Resursele şi principalele destinaţii turistice din Turcia .12.

.

97% din suprafaţa ţării se află în Asia (Anatolia) şi 3% în Europa (Peninsula Balcanică). . capitala Turciei este oraşul Ankara. Turcia este pământul cu o mie de feţe. capitala istorică. fiind o ţară întinsă pe două continente. iar cel mai mare oraş este Istanbul. economic şi cultural al ţării.Turcia este împărţită din punct de vedere administrativ în 7 regiuni şi 81 de provincii. totodată centrul financiar. unde tradiţia este prezentă şi în prezent.

în cartierul vechi Kaleici .se găsesc nişte case interesante turceşti şi greceşti. Antalya. . Ankara-printre obiectivele sale turistice se numără şi Mausoleul Mustafa Kemal Atatürk. iar în Oraşul Vechi se deosebesc şi acum culturi şi construcţii vechi bizantine şi romane. Europa şi Asia. În centrul oraşului.care este şi cea mai vizitată parte a Antalyei .Istanbul este singurul oraş din lume ce se desfăşoară pe malurile a două continente. personalitatea cea mai importantă a Turciei secolului XX.

. ţărmurile cu faună bogată. plajele nisipoase şi superba privelişte a Muntelui Taurus care se înalţă în spatele staţiunii atrag aici anual un număr mare de turişti.Marmaris-golfurile stâncoase.