1. Asia este cel mai intins si cel mai populat continent ?!? 2.

Cele mai inalte varfuri din lume sunt in podisul Tibet, din Asia ?!? 2. 8. Cei mai frumosi munti din lume sunt Muntii Diamant din Coreea de Nord ?!? 9. Podisul Tibet este cel mai inalt podis din lume, fiind supranumit si Acoperisul lumii ?!? 3. 16. Cel mai lung fluviu din Asia este Yangtse (6.300km) ?!? 17. Cele mai mari orase din Asia sunt Tokio, Seul, Calcuta si Jakarta ?!? 18. Cel mai inalt varf din Asia este Everest (8.863m) ?!? 4. 24. China si India sunt tarile cu cea mai mare populatie de pe glob ?!? Impreuna au cam o treime din populatia lumii.

Superlativele Asiei 1. Arhipelagul Indonezian este cel mai mare arhipelag din lume. 2. Peninsula Arabia este cea mare din lume. 3. Asia este cel mai mare continent de pe glob-44 milioane km². 4. Muntii Himalaya sunt cei mai inalti munti de pe glob. 5. Varful Everest este cel mai inalt varf din lume. 6. Vulcanul Krakatu are cea mai puternica eruptie din lume. 7. Podisul Tibet este cea mai inalta regiune de pe glob. 8. În localitatea Cherpunji s-a inregistrat cea mai mare cantitate de de precipitatii de pe glob-peste 22000mm. 9. La Oinreacon s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob-71ºC. 10. Huang He este fluviul cu cele mai mari schimbari ale cursului de pe glob. 11. Huang He este fluviul cu cea mai rapida inaintare in ocean de pe glob. 12. Fluviile Gange si Brahmapurta formeaza cea mai mare delta de pe glob. 13. Lacul Baical este cel mai adanc de pe glob- 1620m. 14. Marea Caspica este cel mai mare lac de pe glob. 15. Marea Moarta este cea mai sarata de pe glob. 16. Taigaua Siberiana este cea mai mare din lume. 17. Vraganul urias este cea mai mare soparla din lume. 18. Asia este cel mai populat continent de pe glob-3,5 miliarde de locuitori. 19. Asia este continentul cel mai dens populat de pe glob-130 loc/km². 20. Mongolia are cea mai mica densitate de pe glob-1,6 loc pe km². 21. Campia Chinei de est este cea mai populata regiune de pe glob. 22. Asia are cea mai veche civilizatie urbana de pe glob. 23. Jerihon este cel mai vechi oras de pe glob. 24. Damasc este cea mai vechi capitala de pe glob. 25. Tokaido este cel mai populat megalopolis de pe glob. 26. China este cea mai populata tara de pe glob-1,25 miliarde de locuitori.

etc. etc. Asia este cel mai mare producator de cereale din lume: orez. Arabia Saudita este cel mai mare producator de petrol de pe glob. Chiha ocupa primul loc pe glob la productia de carne. 39. Arabia). Asia ocupa primul loc pe glob la productia de ciment. Asia este pe pirmul loc pe glob la industria textila: bumbac. Asia este pe primul loc pe glob la productia de staniu. India ocupa primul loc pe glob la productia de unt. 33. Asia este pe primul loc pe glob la rezerve si productia de petrol. Relieful . Seikan este cel mai lung tunel sbmarin din lume. China ocupa primul loc pe glob la numarul de bovine si porcine. India ocupa primul loc pe glob la numarul de caprine. iuta. 42. 32. 35. Asia este pe primul loc pe glob la produuctia de matase naturala. caprine. Iran. Japonia este cel mai mare constructor mondial de autovehicule si nave maritime. 36. 37. 30. bubaline. Japonia. 28. Mongolia ocuma primul loc pe glob la numarul de bovine pe cap de locuitor. 31. (Rusia este tratata la Europa si de aceea nu am inclus-o). Honsu de Hokaido Asia . China este cel mai mare producator mondial de fier. are sic ea mai mate inaltime medie a lumii (inafara de Antarctida care este incadrat in grupa continentelor nelocuite) de 960 m. leaga I. 34. China este cel mai mare producator mindial de carbuni. Asia este pe primul loc pe glob la exploatarea lemnului.continentul civilizatiilor Asia-continentul civilizatiilor I. prezentare generala Asia este primul continent ca intindere a lumii. Arabia Saudita (cu cele mai mari zacaminte de petrol din lume-in Pen. China este cel mai mare producator de minereu de fier de pe glob. porcine… 41. 38. Asia este formata din 47 state. 45. Fillipine (care in arhipelagul Fillipine are o densitate foarte mare de locuitori). 44. grau… 40. Asia este cel mai mare producator de plante tropicale si subtropicale din lume. 43. Asia ocupa primul loc pe glob la productia de aparate radio si televizoare. Irak. 29. Asia ocupa primul loc pe glob la numarul de bobaline. India. 46. Cele mai importante dintre le sunt: China.27. II. Deasemenea.

dupa cum se poate sustrage si din inaltimea medie a continentului. inaltimea medie cea mai mare (960 m). clima jc776z2425sccb Datorita pozitiei sale in emisfera N-E si intinderii sale foarte mari. Fillipine. Qatar. 2. in arh. Indonezia. foarte inalt. dupa resursele naturale: Arabia Saudita (petrol). IV. etc. Coreea de S. . Rusia (gaze naturale). in E se gaseste o clima temperat-umeda si continental-rece iar in pen. Ca alte recorduri ale reliefului din Asia sunt: cea mai mate peninsula din lume (pen. India. Clima este in proportie de 30% semi-arida sau arida. Arabia Saudita. in m-ti se gaseste o clima etajata. cel mai mate arhipelag al lumii (arh. Taiwan. etc. Singapore. Indonezian se gaseste o clima ecuatoriala. China (carbuni). Indonezian) si. 42776zjz25scb7m Alaturi de lanturile muntoase extrem de inalte. 5. Arabia). etc. aici se afla sic el mai inalt podis al lumii (pod Tibet-peste 5000m) alaturi de pod Pamir si pod. Everest sau Chomolungma cum este denumit de bastinasi-cel mai inalt vf de pe lume si vf K2-8610m). m-ti Karakorum si m-ti Caucaz in vestul extreme al Asiei (in Turcia). mai sus mentionat. India si in pen. in N Asiei. China. Astfel. din care amintim m-ti Himalaya. Kuweit. Indonezia (cauciuc natural). in pen. etc.Relieful din Asia este. III. Rusia. dupa dezvoltarea economica: Japonia. etc. Asia sintetizeaza toate zonele de clima ale globului. Gobi. dupa marime: China. Japonia. in centru se gaseste o clima semi-desertica si desertica. dupa marimea demografica: India. adica in Rusia se gaseste o clima polara si subpolara. Arabia se gaseste o clima desertica. 4. state liliput (mini-state): Brunei. Clasificare: 1. In centrul Asiei sunt lanturi muntoase foarte inalte. In m-ti Himalaya se afla unele dintre cele mai inalte varfuri ale lumii (vf. 3. Singapote. Mallaca se gaseste o clima tropicala. Harta politica Asia are in componenta 47 state. Indonezia.

Calcutta. Persanii au fost o mare civilizatie razboinica. turismul Fiind un continent al civilizatiilor stravechi. Jakarta. Seul. Shangai. Relieful fiind foarte inalt. hartia) si deasemenea tot aceasta civilizatie mongoloida stralucita a construit si singurul obiect artificial. unde inca se mai gasesc vestigii antice si cetati antice (Ur. In concluzie. cu 1. Singapore. ce erau pe teritoriul actualului Irak. Assur si deasemenea Ierichon in Israel. Chinezii au fost mari inventatori ai epocii premoderne (au descoperit praful de pusca. Ninive. facut de om ce se poate vedea din spatial cosmic: Marele Zid Chinezesc. Honk Kong. Persepolis. Madras. 38% din populatia totala. Mombay (Bombay). Taipei. emigrantii migreaza in tarile dezvoltate economic in care pot gasi un trai decent. VI. Bagdad.5 miliarde de locuitori pe o cincime din suprafata terestra: China si India reprezinta. Teheran. Karaki. VII.v. istoria continentului In Asia s-au dezvoltat unele dintre cele mai mari civilizatii de pe glob. etc. ele singure. Ar Ryadh. avand peste 5000 km lungime. Ierusalim reprezinta locul de pelerinaj pentru crestini iar Mecca pentru islamici.3 miliarde de chinezi si 1 miliard de . asia este un continent cel putin spus interesant ce este demn de importanta cu care este tratata. Delhi. S-au initiat sute de expeditii pe cei mai inalti munti in incercarea acelor oameni curajosi de a invinge natura. Beijing. Susa. Acesta are o arhitectura impresionanta. Babylon. Ca locuri de pelerinaj religios. deasemenea si muntii constituie un obiectiv turistic demn de luat in seama. Demografia mondiala este dominata de ponderea Asiei cu peste 3. deasemenea turismul este si el ridicat pentru majoritatea continentului. Deasemenea. Uruk. Cetatile mai sus mentionate se bucura de un turism variat. Tokio. Mannila. busola.Orase Cele mai mari orase sunt: Istanbul.

In tarile dezvoltate din Europa si din america de Nord in medie doar 26% din populatie locuieste in afara zonelor urbane. In 2025 aceste doua state vor avea impreuna 2 miliarde de locuitori (China a reusit mai bine decat India sa-si controleze cresterea demografica. oamenii din China au pretuit intiotdeauna si au construit pereti in jurul zonei i care locuiau. este acum majoritar asiatica. in anul 2025. cu putin mai slab populata (530 milioane) are in schimb o populatie care creste cu doar 0. In zilele noastre aproximativ jumatate di polpulatia globului locuieste in asezamintele rurale.22% pe an. 65% din populatia Americii Latine traia in zonele rurale. cu toate cladirile gospodariilor dand intr-o curte centrala. de origine britanica in mod traditional. provocand mii de pruncucideri in cazul nasterii fetelor). Structura etnica a imigratiei din S. De exemplu multe sate chinezezesti sunt construite pe gratare de fier. In 1965. In tarile sarace. fi crescand animale. In celalat grup de tari in curs de dezvoltare din America Latina situatia s-a schimbat drastic in ultimii 50 de ani. si China si continentul indian pe de alta parte.indieni. Imigratia australiana. populatiile de origine latino-americana reprezinta aici deja a doua minoritate rasiala. Cinci milioane de emigranti sunt factori esentiali pentru economia tarilor petroliere ale Golfului arabo-persan. asemenea comunitati rurale isi duc traiul fie pracrticand agricultura. Africa si Europa vor avea 1. Africa numara 600 milioane de locuitori iar populatia ei creste intr-un ritm de 30% pe an. frontiera dintre Japonia si dragonii asiatici de o parte. In Africa. Japonia si Coreea de Sud devin in mod progresiv tari care recruteaza forta de munca. in curs de dezvoltare. Spre deosebire de acestea. zonele rurale sunt populate cu aproximativ 70% din intreaga populatie si in Asia aproape 40%.5 miliarde respectiv 550 milioane).U. inclusiv prin metode autoritare cum ar fi: cresterea varstei de casatorie si limitarea fecunditatii la un singur copil per familie. ferme sau in tabere nomade. Europa. cunoaste o transformare radicala.A. o Geografia miscarilor migratoare pune in evidenta spatii de ruptura si de mari dezechilibre geopolitice si geostrategice.sate. .

De exemplu populatia nomada din deserturile si savanele Africii de nord. materiale necesare pentru îmbrăcăminte şi alte materii prime pentru industrii. toti oamenii apartinaand aceluiasi frup etnic. Ea asigură cea mai mare parte a alimentelor. sud-vestul si centrul Asiei. De exemplu 73% din populatia Indiei traieste in zone rurale. Bombay.000. mai ales sate cu mai putin de 1000 de locuitori. Ea asigură cea mai mare parte a alimentelor.Densitatea demografica a asezarilor rurale depinde de tipul de agricultura care se practica in zona. cultivarea pământului pentru a creşte plante a constituit ramura principală de la începuturile civilizaţiei. apa pt. bovine si alte animale. ei participa impreuna la activitai religioase sau de divertisment. traieste intabere organizate. cultivarea pământului pentru a creşte plante a constituit ramura principală de la începuturile civilizaţiei. Numarul acestor sate este de aproape 600. Una alt factor care afecteaza comunitatile rurale din tarile in curs de dezvoltare este urbanizarea. Oamenii din asemena comunitati rurale colaboreza economic si social. materiale necesare pentru îmbrăcăminte şi alte materii prime pentru industrii. .  Agricultura. Moduri de viata Nu intrega populatie rurala are locuinte permanente. oriunde exista suficient teren pentru pasunat. Agricultura. Delhi. In India exista cele mai dens populate orase ale lumii: Calcutta. Multe sate din Africa si parti din Asia sunt organizate in jurul unui grup extins de familii.