TARIKH TEMPAT

: 15 JANUARI 2011

: SMK PUTRAJAYA PRESINT 11(1)

SMK PUTRAJAYA PRESINT 11(1), JALAN P11 J1, PRESINT 11, 62300 PUTRAJAYA

KURSUS KEPEMIMPINAN KOKURIKULUM 2011

3. Dengan andaian bahawa pelajar-pelajar tidak mendapat pengalaman tertentu di bilik darjah maka aktiviti kokurikulum dapat menyediakan pelbagai pengetahuan dan pengalaman untuk perkembangan mental. OBJEKTIF 1. Aktiviti ini boleh dijalankan di dalam dan di luar bilik darjah.NAMA PROGRAM Kursus Kepemimpinan Kokurikulum 2011 PENGENALAN Aktiviti kokurikulum ialah sebahagian daripada kurikulum sekolah. perlu diberi latihan kepimpinan untuk mengurus organisasi mereka. rohani dan pembentukan nilai-nilai estetika yang positif.00 pagi hingga 2. TARIKH PELAKSANAAN: 15 Januari 2011 MASA/TENTATIF 8. minat. bakat. Menanam perasaan muhibbah antara semua peserta tanpa mengira bangsa. membuat keputusan dan komunikasi berkesan dalam sesebuah pasukan. 2. Memberi pendedahan khusus tentang kepimpinan. tanggungjawab dan bidang tugas. dan setiap pelajar harus melibatkan diri. Mendedahkan teknik dan kemahiran yang berkesan dalam penyelesaian masalah. Mengenalpasti kualiti kepimpinan dalam sesebuah pasukan yang berkesan.00 petang TEMPAT 2 . 4. mengikut kesesuaian sesuatu aktiviti. jasmani. Mengenalpasti ciri-ciri dan tingkah laku pemimpin pelajar yang cemerlang. 5. Untuk memastikan perjalanan aktiviti kokurikulum berjalan dengan lancar. pelajar-pelajar dipertanggungjawabkan sebagai pemimpin.

30 pagi 12. Naib Pengerusi. Setiausaha. Unit Beruniform dan Sukan/Permainan JADUAL PENGISIAN/ PELAKSANAAN PROGRAM 8.30 pagi : : : Peranan & Tanggungjawab AJK oleh Kaunselor Minum Pagi Pengurusan Mesyuarat & Minit Mesyuarat serta Pengurusan Fail & Surat Menyurat oleh Puan Siti Zamrah Binti Shahalun 11. SMK Putrajaya Presint 11(1) SASARAN Pengerusi.Dewan Utama.00 tgh : : Penyediaan Laporan oleh Puan Azzurina Binti Mohd Amin Perbincangan Kumpulan dan Persembahan Kumpulan oleh Puan Noormah Binti Mohamed Zain 1.00 pagi 8.00 pagi 10.30 pagi : : Pendaftaran peserta & Taklimat oleh Kem Komanden Penubuhan Kelab & Persatuan Di Sekolah serta Penggubalan Perlembagaan oleh PK Kokurikulum 9. Penolong Setiausaha dan Bendahari Kelab/Persatuan.00 ptg : ANGGARAN PERBELANJAAN PENDAPATAN Sumbangan Kokurikulum dan Sumbangan Luar PERBELANJAAN Makan Minum peserta/pelajar Saguhati penceramah JUMLAH RM 6 X 240 orang = RM 1440 RM 50 X 4 orang = RM 200 RM 1640 3 .30 pagi 10.00 ptg : : Rumusan oleh Kem Komanden Majlis Penutup dan Penyampaian Sijil Makan Tengahari & Bersurai 2.

4 . kokurikulum dan sahsiah.LAPORAN 1.Pencermah adalah terdiri daripada penyelaras-penyelaras Unit Kokurikulum dan dibantu terbaik telah dipilih.Unit Beruniform dan Sukan/Permainan. Kumpulan sasaran kursus ini adalah pengerusi.Kursus ini telah diadakan pada 15 Januari 2011 bertempat di SMK Putrajaya Presint 11(1). naib pengerusi.Pandu/Ranjer PBSM. Laporan Pelaksanaan Aktiviti Kursus Kepemimpinan ialah program yang dirancang bersama untuk memastikan pelajar mencapai tahap kecemerlangan terbaik dalam semua bidang samaada dalam bidang akademik. setiausaha.Kumpulan Puteri.Pelajar-pelajar telah menunjukkan komitmen yang tinggi dengan semangat untuk meningkatkan kecemerlangan dalam tanggungjawab dan menunjukkan ciriciri kepimpinan untuk memimpin dalam sesuatu organisasi.Beberapa kumpulan dan pengerusi Orkestra.Yousef Al Farouk Bin A’la.Teater. .Kadet yang polis dan oleh kaunselor dan terbaik ialah kem komanden-En Syafuan Bin Bakthiar.Nurul Shahirah Bt Shaharuddin dan Afiqah Bt Hudzari. Kehadiran/ Penyertaan 178 pelajar-Senarai kehadiran rujuk lampiran 2.manakala pengerusi terbaik ialah Muhamad Haikal B Hussin. penolong setiausaha dan bendahari dari Kelab/Persatuan.

1 pemenang) 5 .GAMBAR KENANGAN (1 Perasmian. 1 penutup. 3 aktiviti.

6 .

Menyediakan dulang dan meja hadiah. 2. Cenderamata dan Sijil Puan Nor Anida Hamzah (K) Puan Zalina Yusof Persiapan Tempat Dan Mengemas Semula Tempat Jurugambar Encik Hafidz Bin Mahmood(K) Pekerja Sekolah Puan Intan Asyikin Binti . Menyediakan jamuan untuk penceramah jemputan.AHLI JAWATANKUASA Pengerusi Naib Pengerusi I : : Puan Sri Halimah Binti Abdul Majid Puan Sharifah Zukhaireen Shahabudin Binti Syed Zulflida (PK Kokurikulum) Naib Pengerusi II Naib Pengerusi III Setiausaha : : : Datin Norani Mohamed (PK Akademik) Puan Mai Zatul Akmar Binti Zakaria (PK HEM) Puan Siti Zamrah Shahalun Jawatankuasa kecil : JAWATANKUASA Jemputan. 1. Menyediakan borang pendaftaran serta alatulis bagi peserta kursus. Menguruskansurat jemputan penceramah. 3. Menjadi juru acara rasmi pada hari tersebut. Memastikan kerusi dan meja disusun mengikut kehendak penceramah. Mengambil gambar semasa program 7 Juru Acara Majlis Jamuan Puan Noormah Binti Mohamed Zain Puan Norzuraini Zulkifli (K) Puan Saptuyah Binti Latip Pelajar-pelajar MPV Hadiah. Menyediakan sijil untuk penceramah dan fasilitator. guru dan peserta. 1. 1. 1. 2. Mengemas semula seperti asal 1. 2. Menyediakan sijil mengikut nama dan jawatan peserta kursus. 3. Menyedia dan mengemas semula tempat jamuan. 2. Pendaftaran & Alatulis (K) Puan Azzurina Mohd Amin AJK Puan Siti Zamrah Shahalun BIDANG TUGAS 1. Memperbanyakkan nota untuk peserta kursus.

Senarai Peserta VVIP Tiada PEMENANG (jika berkaitan) Kumpulan yang terbaik ialah Orkestra.Nurul Shahirah Bt Shaharuddin dan Afiqah Bt Hudzari. dijilid dalam 2 salinan untuk sekolah dan PK Kokurikulum selewatlewatnya 2 minggu dari tarikh program dijalankan. Mengawal system bunyi sepanjang program berlangsung. Menyerahkan gambar dalam bentuk CD kepada J/K Dokumentasi Membuat dokumentasi lengkap sepanjang program. Buku Program Puan Noormah Mohd Zain 1. Menyediakan peralatan PA system seperti microphone.Pandu/Ranjer Puteri. Pengerusi terbaik ialah Muhamad Haikal B Hussin.Kadet polis dan PBSM.Teater.Zulkarnain 2. dijalankan.Yousef Al Farouk Bin A’la. ISU DAN CABARAN 8 . 2. mic stand mengikut bilangan yang diperlukan. Dokumentasi Puan Siti Zamrah Shahalun (K) 1. PA Sistem/ LCD Encik Mohd Rashidan Bin Md Saad (K) Encik Abdullah Bin Muhamad 1. Menyediakan buku program yang mengandungi Aturcara. Senarai AJK.

Disediakan oleh : Siti Zamrah Binti Shahalun 9 .Pelajar yang hadir ialah 90 peratus.Guru penyelaras mesti memastikan pelajar dapat menghadiri semua slot yang diadakan.1. 2.Tidak semua pelajar menghadiri semua slot yang telah diadakan kerana terlibat dengan persediaan pertandingan robotik. CADANGAN PENAMBAHBAIKAN 1. 2.Pelajar yang tidak hadir perlu memaklumkan kepada penyelaras dan menulis surat tunjuk sebab kerana tidak hadir.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful