CONTAMINARE AER

contine permament microorganisme. conditionat patogene. patogene) . desi dispune de o micoflora proprie. biodegradare) .flora din natura – rol in procese biologice (fermentatii.flora de origine animala sau umana (saprofite. care sa creasca si sa se dezvolte in aer.Caracteristici generale   Atmosfera. Doua grupe de microorganisme : .

fungi. variolei. In 1980 s-a contactat hep. racelilor comune. varicelei. . Virusuri : contamineaza celulele vii. se transmit agentii etiologici ai gripei.Consideratii generale   Din punct de vedere al naturii lor sunt virusuri. rujeolei. in urma unui accident de laborator. bacterii. paraziti. B de catre 2 cercetatori expusi la o concentratie ridicata de aerosoli contaminanti.

Paraziti – cea mai mare parte sunt saprofiti. Pneumocystis carinii. . medicatie etc.Boli bacteriene cu transmitere aerogena : legioneloza.). bruceloza. cei conditionat patogeni produc boala la om cand apararea imunitara este compromisa (boli. Ex. antraxul. tuberculoza. Acanthamoeba.Consideratii generale   Bacterii – atasate de aerosoli lichizi si pe particule de praf organic.

Consideratii generale  Fungii – produc spori intr-o anumita etapa a ciclului lor de viata. Cladosporidium. Aspergilius. . miceliile si compusii organici eliberati de fungi. Ex. sunt daunatori sanatatii. Penicilium etc. Pe langa spori.

Conditii necesare pentru dezvoltarea microorganismelor     Prezenta suportului nutritiv – materiale din lemn. Aport de oxigen Temperatura si umiditate (igrasia sau condensul) Absenta oricarui element toxic. . piele. materiale textile sau plastice etc. produse adezive. carton. hartie.

varicela etc.legioneloza – Legionella pneumophila – rezervorul este apa stagnanta. precum si infectii nosocomiale.Efecte asupra sanatatii    Simptome iritative nespecifice – oculare si respiratorii Bolile copilariei – rujeola. nedezinfectata. . de la nivelul instalatiilor de aer conditionat sau din instalatiile sanitare. Infectii respiratorii – virusuri. bacterii .

la nivelul sinusurilor paranazale. . Suprainfecteaza plagile si poate produce chiar infectii uterine in cazul folosirii dispozitivelor anticonceptionale intrauterine.Actinomicoza – la nivel pulmonar. iar microorganismul se afla intr-o faza stationara de dezvoltare. . temperatura mai mare de 180C.Efecte asupra sanatatii Legionella isi mentine bine viabilitatea in aerosoli daca umiditatea relativa a aerului este >65%.

bumbac. fungi. Aspergiloza invaziva este rara la indivizii sanatosi.Efecte asupra sanatatii .Aspergiloza – bronhii. medicamente. animali si sintetici (coloranti. cosmetice. ricin. ierburi. Alergii – respiratorii si oculare. sinusuri paranazale. plagi postoperatorii. dar are caracterul unei infectii oportuniste la pacientii cu transplant de organ. la pacientii cu imunosupresie si la bolnavii HIV. resturi domestice).  . Sunt vegetali (polenuri. detergenti).

Simptomatologie: febra. lucratorii din sere. Este asociata frecvent cu expunerea profesionala – plamanul fermierului. dispnee. Rx> . fabrici de cherestea etc. este o reactie alergica mediata celular care determina cresterea numarului de Ly la nivel bronho-alveolar si leziuni tisulare pulmonare.Efecte asupra sanatatii  Pneumonia de hipersensibilizare (alveolita alergica) – data de fungi si de actinomicete termofile.zone cu densitate crescuta – pneumonie. . frisoane.

reprezinta totalitatea coloniilor microbiene care se dezvolta la temperatura de 370C (flora mezofila) pe mediu solid (geloza simpla 2%). de aceea se realizeaza o incubare diferentiata si paralela a placilor la 220 si 370C. .exista un numar de germeni psirofili care se dezvolta la acesta temperatura. Acest indicator permite aprecierea prezentei si densitatii microorganismelor de provenienta umana si animala. .Determinarea contaminarii microbiene a aerului si a suprafetelor  Numarul total de germeni .

mediu de cultura : geloza sange .mediu de cultura : geloza sange 5-7% Stafilococii – prezenta lor indica o contaminare de origine umana . . prezenta lor in aer semnifica existenta unei contaminari a aerului de catre persoane bolnave sau de catre purtatori sanatosi.Determinarea contaminarii microbiene a aerului si a suprafetelor   Streptococii – cei β-hemolitici au habitat nazofaringian.

mobilier. tegumente in general.  .izolarea se face pe geloza sange. . echipament de protectie etc. paviment. prezenta lor in aer indica un grad ridicat de insalubrizare a incaperii.) poate traduce un potential epidemiologic ridicat si este dovada unor conditii deficitare de curatenie in incaperea respectiva. iar confirmarea se face prin trecerea pe medii speciale (Levine )  Incarcarea microbiana a suprafetelor de orice fel (pereti. maini. plafon. lenjerie.Determinarea contaminarii microbiene a aerului si a suprafetelor Coliformii – germeni de origine intestinala.

prezenta E.Determinarea contaminarii microbiene a aerului si a suprafetelor  Controlul suprafetelor se face prin indicatori igienico-sanitari : Nr. prezenta B. Proteus. Coli. Total de germeni/cm2 de suprafata. prezenta streptococului β-hemolitic. . prezenta staficlocucului patogen etc.

Sali de nastere. saloane ATI Spatii controlate Limite maxime admise la 10-15’ dupa curatenie si dezinfectie NTG/mc S.Norme sanitare  Numarul de germeni admis in spitale I = laborator de solutii perfuzabile. Β-hem. depozit de materiale sterile. patogeni/ placa 0 0 0 Str. Sali de alaptare. patogeni/ placa 0 0 0 Str. salon de prematuri II = Sali de operatii. /placa 0 0 0 Limite maxime admise in timpul lucrului NTG/mc S. /placa 0 0 0 I II III 200 300 500 300 600 1000 . Β-hem. saloane nou-nascuti III = saloane de copii sub 1 an.

Suprafetele pot avea pana la 2 germeni/cm2 .Norme sanitare    Nu se admite prezenta in spatiile de spitalizare a florei patogene. cu lipsa stafilococului patogen si a E. . Coli enteropatogen. Mainile personalului sanitar – 40 germeni/suprafata unei maini. medicii chirurgi – 15 germeni/mana.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful