You are on page 1of 8

Charisma sau efectul charismatic este unul dintre cele mai importante calităţi pe care le poate avea un vorbitor

. Este cel mai greu, dar nu imposibil de format. De multe ori este şi greu de definit. Părerile sunt mereu împărţite în ceea ce priveşte charisma şi efectul charismatic pe care îl are sau nu un vorbitor, cu care se naşte sau nu un vorbitor. Charisma reprezintă o combinaţie de atitudine, inteligenţă, cunoaştere, temperament, cultură, preferinţe, gândire, energie, experienţă, cu alte cuvinte, întregul tău mod de a fi. Charisma mai este definită ca fiind o abilitate specială de a influenţa oamenii şi de a genera devotament. Un vorbitor charismatic are abilitatea, utilizându-şi toate calităţile pe care le deţine, să realizeze un impact puternic, memorabil şi de durată asupra celor cărora le vorbeşte. El îşi influenţează ascultătorii emoţional, fizic, intelectual şi comportamental. Influenţează gândurile şi modul de a gândi şi de a privi lucrurile, schimbă perspective şi atitudini. Există un mit care spune că a fi charismatic este un har cu care te naşti, har pe care îl au doar anumiţi oameni de excepţie. Acest lucru nu este adevărat în totalitate. Pot fi calităţi înnăscute, dar pot fi şi dobândite, este adevărat, puţin mai greu şi în timp, dar se pot dobândi. Efectul charismatic poate fi învăţat. Este vorba despre cum îţi poţi folosi abilitatea naturală de a face o impresie puternică. Impactul tău personal este efectul tău charismatic. De obicei, când vorbim de charismă ne ducem cu gândul la o figură istorică, o celebritate, un star, un lider puternic, politician de marcă, geniu militar, lider spiritual şi religios. Ne este comod să spunem “charisma este ceva imposibil de atins şi este rezervată doar anumitor oameni care sunt predestinaţi să fie admiraţi, să fie invidiaţi sau să inspire teamă”. Iar unii chiar ajung să creadă că efectul charismatic este ceva imposibil de atins şi astfel, renunţă să îşi construiască propria charismă. Între charismă şi bine nu putem pune semnul egal. Charisma şi binele nu coincid întotdeauna şi asta o putem vedea studiind liderii charismatici cum ar fi Ghandi, Nelson Mandela sau Maica Theresa, sau alţi lideri la fel de charismatici cum au fost Hitler, Stalin, Mao, care ar fi versiunea negativă a efectului charismatic. Charisma te ajută să ai impact asupra celorlalţi, să îi influenţezi. Îţi ofer şapte indicii care îţi arată că ar trebui să îţi reanalizezi efectul charismatic:
• • • • • •

Simţi că publicul tău nu te ascultă cu adevărat; Ţi-e teamă sau te simţi inconfortabil când urmează să faci o prezentare; Publicul tău este agitat, nu se uită la tine şi te întrerupe des atunci când vorbeşti; Simţi că ai impact asupra ascultătorilor, dar nu este cel pe care îl doreşti; Ţi-e greu să îi faci să coopereze; Nu te simţi confortabil să priveşti ascultătorii în ochi;

Scopul se află la baza construcţiei tale charismatice şi ar fi bine să începi cu conştientizarea de sine. să te analizezi cât mai obiectiv. tu ca persoană. mai bine zis. Să ştii ce vrei. să înveţi de la ei. Sporirea conştiinţei de sine. care este efectul pe care ceilalţi îl au asupra ta? Nu poţi avea un efect carismatic asupra celorlalţi până când tu nu reuşeşti să te vezi dinafară. cele negative. să îţi analizezi toate trăsăturile. atât de afaceri cât şi socială. Vorbitorii charismatici au tot timpul cuvintele la ei. mai ales. Când vrei să îţi verifici efectul charismatic. Acesta este adevăratul tău efect charismatic. Nu există un singur mod. atât cele pozitive cât. nu cel pe care crezi tu că îl ai. Un efect charismatic autentic provine din combinarea mai multor elemente de comportament. Nu te vei mai transforma în victimă şi nici în acuzator şi nu vei mai avea nevoie să porţi “masca”. dar să fii tu însuţi. să faci faţă unor observaţii negative în ceea ce priveşte persoana ta. nu numai ca vorbitor public ci şi în viaţa ta de zi cu zi. Sunt vorbitori care îşi pun o mască. atitudini. Cum să îţi dezvolţi charisma? 1. Charisma te ajută să ai succes în relaţiile cu ceilalţi oameni.• Ţi-e greu să iei decizii şi ai multe îndoieli. CLARITATE ȘI FLUENȚĂ O modalitate de a-ţi dezvolta charisma este claritatea. iar pe celelalte le voi prezenta în continuare. se exprimă cu claritate. o cale unică de a-ţi dezvolta efectul charismatic. influenţa orice fel de relaţie. ce crede publicul tău despre tine are o mare importanţă. ce reprezinţi. ea poartă o mască. Să poţi să accepţi evaluări pe care ţi le fac alte persoane fără să te deranjeze şi să te simţi jignit. ÎN PRIMUL RÂND TREBUIE SĂ AI UN SCOP. sunt pricepuţi . încearcă să nu dea voie publicului să vadă persoana reală din spatele ei. ci întreabă. le este frică de ceea ce ar putea oamenii să vadă la ei. investighează. a încrederii în tine te ajută să fii capabil să vorbeşti deschis şi natural despre emoţiile tale. ce efect ai tu asupra celorlalţi. 2. arată că nu este deloc aşa. Pe unele le-am prezentat deja. trăsături. ce doreşti. vezi cum eşti perceput de către ascultători. Să luăm un exemplu simplu: când cineva afirmă că are totul sub control. La ce ajută să ai charismă? Ce gândesc ceilalţi despre tine. să realizezi şi unde vrei să ajungi. Adică să ştii cine eşti tu. nu dau voie sau. o reţetă. nu te baza doar pe propriile percepţii despre tine. încrederea şi admiraţia. de ceilalţi. să ai succes în faţa ascultătorilor tăi cărora le poţi câştiga bunăvoinţa şi acordul. fluenţa şi congruenţa ta ca vorbitor. dar realitatea şi non-verbalul o trădează. Modul cum eşti privit îţi poate afecta. să fii interesat şi atras de interacţiunea cu ceilalţi.

o întrebare şi pot găsi o soluţie pe care toată lumea o înţelege. Este extrem de important să conştientizezi că faci asemenea greşeli de exprimare. Mai departe. ci să îţi dea un răspuns care să te ajute să îţi îmbunătăţeşti vocabularul şi dicţia. să nu asculţi politicieni. ci trebuie să apelezi la el tot timpul. îîî. citeşte cărţi bine scrise. Evită acele cuvinte de umplutură: „ăăă. Explorează domenii noi cum ar fi: filozofia. fluentă şi un vocabular vast. să îl foloseşti. ÎMBUNĂTĂȚEȘTE-ȚI VOCABULARUL Îmbunătăţeşte-ţi mereu vocabularul. muzica. psihologia. vei găsi o serie de metode la care poți apela pentru a-ți spori efectul charismatic. Acestea îţi pun mintea şi vocabularul la contribuţie. care îţi pot îmbogăţi vocabularul şi îți pot oferi noi perspective de exprimare a ideilor. ahah”. completează rebusuri. Dacă întâlneşti cuvinte pe care nu le cunoşti. Marii lideri ştiu să simplifice. FĂRĂ CUVINTE DE UMPLUTURĂ Încearcă să vorbeşti fără repetiţii şi ezitări. află ce înseamnă. Dacă acestea fac parte din repertoriul tău. dar nu folosesc decât o mică parte din cuvinte. ce vorbeşti asta exprimi. Să vorbeşti atât de clar încât să poţi fi auzit şi înţeles de către toţi. înlocuieşte-le cât mai repede. Învaţă cuvinte noi. Implică-te în conversaţii serioase. care nu fac decât să repete mereu aceleaşi fraze banale. de congruent şi competent eşti. A fi congruent înseamnă că ceea ce spui asta faci. Învaţă să explici ideile complicate într-un mod simplu. Și atunci cu ce folos? 3. să dai viaţă cuvintelor tale şi să fii convingător. Nu este suficient să ai un vocabular vast şi bogat. să poţi explica idei complicate într-un mod simplu. îhhh. Ascultă oratori şi vorbitori care se exprimă foarte bine. Nu ezita să te înregistrezi când faci repetiţii pentru o prezentare şi apoi analizează-te şi cere părerea altor persoane care nu se simt obligate să îţi dea un răspuns care să îţi facă plăcere. Încearcă. Este necesar să vorbeşti cu uşurinţă. 4. diferitele ştiinţe. aaa. pe cât posibil.în a mânui cuvintele. foloseşte dicţionarul de neologisme. teatrul. . Mulţi oameni au un vocabular vast. Modul în care foloseşti limbajul verbal şi non-verbal le oferă ascultătorilor indicii instantaneu despre cât de educat. un argument. Aş putea cita aici zeci de studii ce arată legătura directă dintre succes şi exprimarea clară. vedete sportive şi alte „celebrităţi”. ştiu să redefinească o teză. arta.

pronunţia corectă şi clară a cuvintelor şi propoziţiilor. cât este de înaltă sau de scăzută. Printr-o metaforă bine aleasă şi bine spusă poţi face ca prezentarea să fie memorabilă. să nu fie prea lung şi va fi înţeles mult mai uşor. Încrederea este importantă în comunicare. Când trebuie să transmiţi ceva în care nu crezi suficient de mult. Tăcerea este argumentul cel mai greu de respins şi îţi rafinează charisma. OFERĂ CONȚINUT DE CALITATE Prezintă fapte. Nu poţi convinge pe nimeni de nimic dacă tu nu eşti convins de acel lucru. convinge-te mai întâi pe tine. convingerile tale îşi pun amprenta asupra comportamentului tău şi asta vei transmite în exterior. Deşi cuvintele în sine au o contribuţie redusă în procesul de influenţare. bucurie etc). Ce crezi tu despre tine. Încrederea transmite putere. Puterea de a influenţa emoţiile şi comportamentul ascultătorilor. 8. Volumul vocii tale te face să fii auzit. 7. ea influenţând comportamentul tău verbal şi non-verbal. iar dacă nu crezi că ai încredere nu o vei avea nici atunci când o ai. Foloseşte metafore şi analogii pentru a da viaţă discursului tău. plăcere. te interesează. atunci încearcă să fragmentezi mesajul în părţi mai mici şi găseşte o parte care îţi place mai mult. înălţimea vocii tale. Este bine ca cea mai importantă informaţie să fie oferită la început. iar tonul transmite o anumită dispoziţie (furie. DICȚIE BUNĂ La consolidarea efectului charismatic mai contribuie şi dicţia. te entuziasmează. CÂT MAI SIMPLU ȘI MAI CONVINGĂTOR Pentru a-i convinge pe ceilalţi. exemple pentru a susţine discursul sau prezentarea. să fii convins că ai încredere. Este importantă şi ordinea în care îţi prezinţi conţinutul. 6. de persuasiune (vezi capitolul despre limbajul non-verbal). ÎNCREDERA ÎN TINE! Dacă tu nu ai încredere în tine. cu toate acestea cuvintele. cum ar fi un program de contabilitate. Ritmul arată cât de repede vorbeşti şi poate fi corelat cu momente de tăcere pentru un efect maxim. Este important ca tu însuţi să crezi. Vei reuşi mai uşor să convingi atunci când vorbeşti despre ceva care te pasionează. . o logică. de ce ar avea altcineva? Încrederea în tine înseamnă să te simţi sigur pe tine. Conţinutul ar fi bine să aibă un raţionament. conţinutul poate aduce credibilitate. informaţiile.5. îţi stârneşte interesul şi concentrează-te pe aceasta.

Hotărăşte-te. Priveşte-te ca o persoană agreabilă. prin microexpresii şi . Aşa ceva este posibil şi real şi nu este nimic paranormal în faptul că ascultătorii îţi citesc gândurile. micro-expresii şi alte semnale ale corpului. devin interesat de tine. nu simt cât de mult îţi pasă de mine”. pauze pentru a transmite încredere şi siguranţă ascultătorilor. te interesezi de mine. nu ai ceva important de spus. Refuză pur şi simplu să te mai gândeşti la eventuale temeri şi îndoieli. Arată că eşti pregătit pentru orice. Când eşti în faţa publicului concentrează-te pe ce se întâmplă în afara ta şi fi mai puţin preocupat de propria persoană. priveşte-i în ochi câteva secunde şi fii interesat de ei. încearcă să ai control asupra mişcărilor tale.te de inflexiuni. îmi pasă de tine. te ajută să transmiţi încredere şi totodată îţi consolidează încrederea în tine: • • • • • • • • • Când vorbeşti ascultătorilor. Dacă tu crezi că publicul tău va fi interesat de ceea ce urmează să prezinţi. prin postură. Se aplică principiul “nu îmi pasă de ce ştii sau cine eşti până nu văd. limbaj non verbal. Fii relaxat. Îţi pasă de mine. Nu te scuza şi evită să faci afirmaţii care arată lipsă de încredere. fi natural. Formează-ţi o voce cât mai plăcută şi foloseşte. De fiecare dată când apari în faţa publicului. inteligent şi valoros şi fii convins că oamenii sunt bucuroşi să te asculte şi exact asta se va întâmpla pentru că asta vei transmite. Transmite-le din priviri că ai încredere în tine şi că eşti interesat de ei. aşa va fi. Gândurile tale legate de modul în care se vor comporta ascultătorii tăi vor influenţa comportamentul lor. fii flexibil. ritm. vei reuşi să transmiţi asta inconştient. Câteva reguli şi metode simple care. Fără tremurături. Dacă tu crezi că nu eşti suficient de pregătit. ca şi cum ascultătorii ar fi fericiţi că te afli în faţa lor. ton. Ascultătorii vor avea tendinţa să îţi oglindească starea ta emoţională. gândind că nu o să fie interesaţi de ceea ce urmează să spui. stabileşte odată pentru totdeauna cum vrei să fii şi poartă-te ca atare. publicul nu va avea încredere în ceea ce spui. odată aplicate. Ascultătorii tăi vor crede despre tine ceea ce crezi tu despre tine. entuziast. Ţi le citesc deoarece tu. vei transmite diferite mesaje voluntar sau involuntar care se vor exprima prin intermediul limbajului non-verbal al ţinutei tale. Poartă-te întotdeauna ca şi cum ai avea încredere în tine. Dacă eşti încrezător. Foloseşte cuvinte puternice şi de impact. Adoptă o postură corporală deschisă. un vorbitor talentat. Dacă eşti cu adevărat interesat de ascultători şi ei vor fi interesaţi de tine. fii conştient de intenţia ta de a transmite încredere şi siguranţă. Gândeşte ca şi când ai fi ceea ce vrei să fii.Încrederea în sine se transmite prin atitudinea încrezătoare pe care o ai. vei transmite asta auditoriului şi el va avea tendinţa să fie la fel.

temerilor inutile.prin vocabularul tău. gândurile tale se află în altă parte. Se simte plin de energie. Fii precum un radar care interceptează şi citeşte stările. Este curios să afle ce idei au ascultătorii săi. şi prezenţa sufletului şi a minţii tale la ceea ce se întâmplă în acel moment. iar simţurile funcţionează la maxim. . Ai cu adevărat o stare de prezenţă atunci când te simţi bine în pielea ta. ai răbdare. pe lângă prezenţa fizica în faţa publicului. de activităţi care nu îţi aduc plăcere şi satisfacţie. vrând-nevrând. respiră adânc şi abdominal. întreaga activitate culturală a marilor corporaţii şi nu numai. când apare un conflict major între valorile tale şi valorile celor cu care. relaxează-l. te simţi confortabil cu tine însuţi. Cel mai mare duşman al acestei politici de uniformizare si standardizare generală este originalitatea. Un vorbitor aflat în stare de prezenţă observă întotdeauna detalii despre felul în care sunt şi se simt ascultătorii. nu porni ca o avalanşă. Îţi pierzi starea de prezenţă atunci când te laşi pradă grijilor. te învaţă să fii un roboţel exemplar. interacţionezi. Ca să îţi îmbunătăţeşti starea de prezenţă. Este important ca „radarul” să fie bine reglat pentru a nu citi şi interpreta eronat diverse comportamente şi date. care îţi spun ce trebuie să faci şi ce nu. mintea ta. Un vorbitor public. o poţi face reconectându-te cu lumea. 9. energizându-ţi sufletul şi mintea. FII TU ÎNSUȚI! În ziua de astăzi este tot mai greu şi câteodată parcă este mai comod să te pierzi în marea masă. ci publicul lui. Starea de prezenţă te ajută să observi tot ce te înconjoară. dă-ţi voie să trăieşti şi să îţi exprimi sentimentele. Opreşte-te pentru câteva clipe din vârtejul vieţii şi reflectează la viaţa ta. Dacă în timp ce vorbeşti ascultătorilor. FOCUS și STARE DE PREZENȚĂ – înseamnă. Societatea multilateral dezvoltată în care trăim ne spală creierul non stop prin mass-media cu industria publicităţii. când dai voie ca starea ta să fie influenţată de mediul uneori ostil. FII ORIGINAL. concentrează-te asupra corpului tău. Când eşti în faţa publicului. 10. intenţiile. ce se cade şi ce nu se cade. Fii plin de viaţă. eşti pe deplin conştient de ceea ce se întâmplă cu tine şi în jurul tău. este în permanenţă conectat cu sentimentele şi trăirile ascultătorilor săi. Este bine să gândeşti şi să te porţi ca şi cum ai fi obţinut. un orator de succes ştie că nu el este important. sporindu-ţi conştiinţa de sine. publicul va percepe acest lucru. percepi anumite tensiuni. te concentrezi asupra trecutului sau a viitorului. autenticitatea şi puterea de a fi tu însuţi. eşti conştient de atmosferă. întrebări şi chiar gândurile ascultătorilor. nu judecă şi nu etichetează persoana. comportamentul şi emoţiile publicului. ai avea deja rezultatul pozitiv pe care ţi-l doreşti. aşteptări. etc. de colaboratori şi colegi nesuferiţi. Observă dispoziţia sau indispoziţia lor. să nu ieşi din rând. FII AUTENTIC.

11. nu copia pe nimeni. 12. DETAȘARE ȘI CURAJ – fii detaşat în faţa publicului. nu folosi expresii de genul “mă gândeam eu că nu o să înţelegeţi. Să ai un set de valori care să fie ale tale şi să nu te abaţi de la ele. fii original şi autentic. simt că ceva nu este în regulă. să devii o marcă. şi-n căpuşă”. fii natural. te etichetează şi te branduiesc şi în funcţie de cât eşti de autentic. că se preface. fii expresiv. Dacă vrei să fii autentic doar că dă bine. Cu a fi tu însuţi. sugestiv. exprimă-ţi punctul de vedere şi susţine-l cu curaj. să crezi ceea ce spui şi să spui doar ceea ce crezi. în primul rând. foloseşte-te de limbajul corporal pentru a te impune în faţa lui. charismă şi stil. tu ai propria personalitate. Autenticitatea nu se obţine peste noapte. Un brand care spune totul despre tine. Pentru unii. Dacă ai ceva de spus (şi ar fi bine să ai). Decât să te chinui şi să cazi în ridicol mimând autenticitatea. Să arăţi şi să demonstrezi publicului că se poate baza pe tine şi că eşti de încredere. atunci nu mai eşti autentic. PUNE ACCENTUL PE EI . Ascultătorii. un brand ca şi vorbitor.Învaţă de la toţi şi toate. oamenii renunţă la autenticitate. încearcă să copieze. mai bine fii tu însuţi. Originalitatea mai este descrisă de către omul de rând cu sintagma “ce-i în guşă. din dorinţa de a deveni celebri. Dacă ai o credinţă. joacă teatru şi nu inspiră încredere. a şoca nu însemnă că eşti autentic şi original. Asta nu înseamnă că nu trebuie să spui lucrurilor pe nume. ci înseamnă că eşti prost-crescut şi incult. nu când afirmi tu că eşti autentic. un crez. PUNE-ȚI ASCULTĂTORII ÎNTR-O LUMINĂ FAVORABILĂ. Poţi fi sigur că ascultătorii tăi nu te iartă. În timp ce asculţi şi alte păreri care nu corespund cu ale tale. mai bine oferă-i o perspectivă nouă. Originalitatea te ajută să îţi formezi un stil propriu. Te ajută chiar să fii mai eficient. iar ascultătorii percep cu totul altceva. au un punct de vedere propriu şi ştiu ce vor. Să ai nişte principii clare şi să acţionezi conform cu acestea. a face toate acestea este un adevărat act de curaj. . Publicul vrea să asculte vorbitori care au opinie. nu duce lucrurile în cealaltă extremă. Uneori. despre felul tău de a fi. a fi grosolan sau chiar bădăran nu înseamnă că eşti original. când au în faţă un vorbitor care nu este autentic. Eşti original şi autentic atunci când publicul tău spune asta despre tine. apăr-o cu îndârjire. dar fii respectuos şi acceptă şi alte puncte de vedere. Nu căuta autenticitatea doar de dragul ei. fii detaşat. o altă alternativă sau o interpretare diferită. Evită să contrazici direct audienţa. dar atenţie. A fi autentic este un proces ce înseamnă. nu fi defensiv. dar fii tu însuţi. Autenticitatea începe cu descoperirea de sine. să fii sincer. să imite pe alţii.

Foloseşte expresii de genul: „Ce am învăţat din aceasta experienţă ?”. „Vă rog să mă lăsaţi să vă mai explic o dată !”. chiar dacă nu eşti de acord cu ele. Orice mesaj. Foloseşte-te de exprimarea corporală. ÎN FINAL …… Fii pasionat de ceea ce spui şi faci. Zâmbeşte cât mai mult. . Ascultătorilor le place să fie respectaţi şi preţuiţi. persoanele cu care interacţionează sunt întotdeauna cele mai importante. Poartă-te şi tratează-ţi ascultătorii ca pe cea mai importantă persoană. despre o problemă. Implică-i şi dialoghează cât mai mult cu ei. vezi ce păreri şi rezerve au cu privire la acestea. Pentru un vorbitor charismatic. luând în serios opiniile lor. „Contează ce aţi spus !”. Cere-le punctul lor de vedere despre subiectul în discuţie. toată atenţia ta. Le poţi transmite asta acordându-le tot interesul. zâmbetul şi buna dispoziţie sunt contagioase. de farmecul tău natural. pune energie în cuvintele tale şi în comportament. discurs în a căror prezentare nu se pune şi energie vor trece aproape neobservate. „Punctul vostru de vedere este important pentru mine !” etc. Fii plin de energie.nu o să pricepeţi ce spun etc”. Fă-ţi publicul să vibreze şi lasă-l cu zâmbetul pe buze. de impactul tău personal. fii plin de entuziasm şi vei avea un mare impact asupra publicului tău.