You are on page 1of 4

Parfumurile Def.

Parfumul este un preparat cu miros placut, obtinut prin amestecarea
unor substante odorante naturale sau sintetice, fixatori, solventi etc.este o solutie concentrata, continand 15-30% ulei de parfum. Uleiul de parfum este amestecul concentrat al substantelor odorante. Termenul se foloseste si pt definirea mirosurilor placute.

Fixatorii sunt substante odorante cu punct de fierbere ridicat si cu masa moleculara mare care intarzie evaporarea componentelor foarte volatile. Confera parfumurilor persistenta si ajuta la egalizarea vitezei de evaporare si a difuziei. Cei mai importanti fixatori sunt:extractele animalice, sinteticele cu nota animalica, ambra, balsamurile, extractele de licheni. Unii fixatori sunt inodori sau aproape inodori. Ex. benzofenona si difeniloxidul.

Pana nu demult, parfumurile noastre se datorau florilor, iar esentele, fructelor. Mirosurile florilor si fructelor se datoresc unor substante organice simple: eteri, esteri, alcooli nesaturati, etc., care se pot obtine si in laborator.Florile, frunzele, fructele si radacinile mirositoare isi datoresc parfumul lor caracteristic unor substante organice volatile, numite uleiuri volatile,uleiuri eterice (esente). La unele plante este parfumata radacina, la altele florile si frunzele. Din cauza mirosului lor placut, uleiurile eterice se folosesc in industria parfumurilor. Nu orice substanta mirositoare este parfum. Pentru ca o substanta sa fie un parfum, trebuie sa indeplineasca doua conditii: sa fie volatila la temperatura obisnuita si sa produca asupra simturilor o senzatie placuta.

Metode de obţinere a uleiurilor aromate
Metodele de obtinere şi extragere a uleiurilor aromate se bazează pe principiul macerării şi distilării. Infuzia şi macerarea. Această tehnică este foarte scumpă şi foarte rar întrebuinţată. Această procedură este folosită, în general, la flori foarte delicate, care nu păstrează aromele la temperatură ridicată. Exemple fiind: iasomie, violete, tuberoza şi trandafirii.

Extractia cu solventi grasi. Aceasta metoda este folosita pentru obtinerea esentelor de trandafir.Infuzia se bazează pe principiul absorbirii mirosului de către grăsimi. Metodele folosite pentru extragerea uleiurilor volatile din plante sunt: Presarea se foloseste la extragerea uleiurilor volatile din coji si fructe (exemple: lamaile si portocalele).Metoda obisnuita pentru extragerea uleiurilor eterice consta in distilarea plantelor sau partilor din planta cu vapori de apa. Prin aceasta metoda se obtin produsele cele mai fine si mai delicate. benzina (pentru obtinerea rasinilor ). Distilarea este principala metodă de extracţie a uleiurilor. flori de portocal etc. dar este inceata si costisitoare. Macerarea se foloseşte la extragerea uleiurilor din ingrediente animale. Extracţia cu solvenţi volatili. . Expression este o tehnică foarte simplă în care se folosesc fructe citrice. b) moscurile. care se obtin din plante sau prin sinteza. alcoolul etc. ciclopentadecanona) c) alti compusi cu rol in imbunatatirea proprietatilor parfumului. . Această metodă de extracţie a uleiurilor aromatice se foloseşte pentru plantele a căror aromă este deteriorată de temperaturi ridicate. de levantica. ciclopentanona. Macerarea este similară infuziei. Cei mai utilizati solventi sunt: eterul de petrol (pentru flori).Extractia cu solventi volatili se foloseste cand plantele au un continut mic de uleiuri volatile sau cand uleiurile isi schimba compozitia chimica. se foloseste pentru florile de iasomie si tuberoza (practicat de Grasse in Franta de Sud) . . vanilie sau iris. . Macerarea durează o perioadă destul de lungă. Procesul de distilare este bazat pe principiul fierberii materialului şi extragerea esenţei prin evaporare. cu rol in fixarea parfumurilor (ex. de iasomie. nevolatili (cu grasimi). Principalele componente ale parfumurilor sunt: a) uleiurile eterice sau esentiale.

autorul parfumului Chanel No 19 . .- Extractia cu adsorbanti solizi. Demachy este un celebru parfumier dar si un “super artistic director” al departamentului de dezvoltarea olfactoriala in cadrul LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) inca din 2006. a fost cosiderat un produs revolutionar al acelor vremuri datorita mixului inedit si curajos de note. Calandre. Francois Demachy s-a nascut in 1949 in “capitala parfumurilor”.Mentorul sau a fost Henri Robert. Sophie Labbe este membru parfumier la IFF inca din 1992. pe numele sau real Francisco Rabaneda Cuervo Rabanne si-a prezentat primul parfum in anul 1969. Paco Rabanne. un parfum citric dedicat femeilor active. Grasse si a studiat la “ Ecole de Parfumerie de la Societe Charabot“.

o reputatie de inalta valoare. membru al IFF [International Flavors and Fragrances] era cunoscut ca fiind un adevarat mentor pentru tinerii parfumieri. un renumit parfumier al vremurilor sale. .Ernest Shiftan [1903-1975].