EDU 3102 PERKEMBANGAN KANAKKANAK PISMP SEMESTER 1

KKkhas/KDCKEMAS/Pkt5

1

Samuel Kirk (1963) : “ Masalah pembelajaran sebagai kelewatan perkembangan dalam satu atau lebih daripada proses pertuturan, pembacaan, penulisan, pengiraan atau mata pelajaran sekolah lain. Ianya bukanlah kesan daripada kerencatan mental, halangan sensori (buta atau pekak) atau faktor budaya dan persekitaran. Pencapaian kemahiran membaca, menulis dan mengira adalah pada tahap dibawah purata kebangsaan. Masalah pembelajaran tidak dikaitkan dengan kurang upaya seperti kerencatan mental, bermasalah penglihatan atau bermasalah pendengaran.”
KKkhas/KDCKEMAS/Pkt5 2

Bermasalah pembelajaran bermakna masalah dalam satu atau lebih daripada proses asas psikologikal yang melibatkan pemahaman atau penggunaan bahasa sama ada pertuturan atau penulisan, dimana masalah-masalah yang dihadapi mengakibatkan :
◦ ◦ ◦ ◦ Kebolehan Kebolehan Kebolehan Kebolehan mendengar yang tidak sempurna, berfikir yang tidak sempurna bertutur yang tidak sempurna membaca yang tidak sempurna

KKkhas/KDCKEMAS/Pkt5

3

Mentakrifkan bermasalah pembelajaran sebagai pelajar yang telah dikenalpasti dan disahkan oleh pakar profesional sebagai mengalami kekurangan yang mengganggu proses pengajaran dan pembelajaran. Mereka terdiri daripada kanak-kanak yang mempunyai keupayaan mental yang rendah dan pengubahsuaian tingkahlaku yang rendah. Masalah yang dialami boleh dikategorikan mengikut tahap kefungsian : ◦ Kebolehan kognitif ◦ Tingkah laku sosial ◦ Penguasaan bahasa lisan dan pertuturan, ◦ Penguasaan membaca KKkhas/KDCKEMAS/Pkt5 ◦ Kemahiran matematik

4

Kurang Upaya Fizikal & Kesihatan Kurang Upaya Pendengaran Kurang Upaya Pembelajaran Gangguan emosi & Tingkah Laku KLASIFIKASI MM BERKEPERLUAN KHAS Kurang Upaya Penglihatan Pimtar Cerdas Kurang Upaya Pertuturan atau Bahasa Kurang Upaya Mental (kerencatan mental) KKkhas/KDCKEMAS/Pkt5 5 .

Masalah Mengawal Tingkah Laku Masalah membaca CIRI-CIRI MURID BERKEPERLUAN KHAS Masalah menulis Masalah Interaksi Sosial Masalah Mengira KKkhas/KDCKEMAS/Pkt5 6 .

Tidak upaya menguasai kemahiran berbahasa Ω Receptive Aphasia -masalah diskriminasi pendengaran.dan sukar mengaitkan makna perkataan Ω Expressive Aphasia. lemah daya ingatan. KKkhas/KDCKEMAS/Pkt5 7 .kesukaran mengingat dan menyebut perkataan/nama-nama objek. Kesukaran menghasilkan bunyi perkataan kerana gangguan saraf dan alat artikulasi.

Ω Masalah Bahasa Dalaman-tidak dapat mengasimilasikan pengalaman-pengalamannya Ω Masalah Pertuturan-kesukaran utk mengeluar/menyebut sesuatu perkataan KKkhas/KDCKEMAS/Pkt5 8 .

sukar memahami dan mengingat arahan serta sukar mengngat perkataan yg baru dipelajari KKkhas/KDCKEMAS/Pkt5 9 .g kk palsi serebal.Fonologi-masalah menyebut perkataan dgn jelas dan bunyi yg betul dan juga tidak dapat menggunakan intonasi dan ritma dgn kadar yg sesuai e. autisme Morfologi-kesukaran menggunakan bahasa yg betul dlm pertuturan seharian.

      Masalah pertuturan sebutan yg mana kebiasaanya huruf pertama atau syllable sesuatu perkataan diulang tanpa kawalan. Proses luar sedar yang membantutkan komunikasi biasa Bermula awal sedikit sebelum remaja dan kadang kala ia hilang selepas baligh Jika ia berterusan sehingga dewasa. ia biasanya akan kekal selama-lamanya Tiga kali lebih cenderung kepada kk lelaki berbanding kk perempuan Boleh dirawat melalui terapi pertuturan KKkhas/KDCKEMAS/Pkt5 10 .

Ada kemungkinan komponen genetik kpd gagap kerana ia boleh diwarisi  Pada masa lalu. masalah ini sering dikatakan masalah psikologikal seperti kk belajar bertutur dan merasa bimbang akibat gagal mencari perkataan yang khusus  Pandangan meluas masa kini menyatakan ia disebabkan oleh masalah penyelarasan neural dalam otak  KKkhas/KDCKEMAS/Pkt5 11 .

Ia juga boleh disebabkan oleh psychogenic yang berasal dalam pemikiran lebih lagi dikalangan mereka yang mempunyai masalah mental atau dalamkeadaan tertekan KKkhas/KDCKEMAS/Pkt5 12 . Gangguan ini boleh disebabkan kerosakkan otak awal atau kaitan genetik.   Penyelidikan terkini menunjukkan gagap berkait dengan gangguan fiber antara kawasan pertuturan dengan kawasan perancang pertuturan kedua-duanya di kiri serebral hemisphere otak.

Intervensi Bahasa: Fonologi Morfologi Sintaksis Semantik Pragmatik 2.Peranan Ibubapa KKkhas/KDCKEMAS/Pkt5 13 .1.

serta latihan pernafasan • Latihan menyebut sesuatu perkataan dlm permainan spt ‘fonetik bingo” • Skil pembinaan Komunikasi murid dgn perkataan kadang-kadang. esok & sekarang • Pembelajaran berkumpulan Morfologi • Reformulate perkataan-memperkenalkan SINTAKSIS • Penggunaan perkataan di dlm permainan bahasa • Penggunaan perbendaharaan kata • Menjalankan penilaian dan pemulihan khusus spt latihan komunikasi melalui main peranan spt puppet KKkhas/KDCKEMAS/Pkt5 • Latihan teknik penyoalan 14 SEMANTIK PRAGMATIK . semalam.FONOLOGI • Menjalan Terapi Pertuturan spt meniup belon. menjilat lolipop menggunakan lidah.

2. PERNAN IBU BAPA ♥ Mencipta suasana yg ♥ ♥ ♥ menyenangkan/kondusif Manfaatkan waktu makan bersama utk melatih kelancaran ketika anak bercakap Elak mengkritik anak sekiranya percakapan tidak lancar/gagap Tatap mata anak bila bercakap KKkhas/KDCKEMAS/Pkt5 15 .

jarak penglihatan yg terhad melibatkan beberapa kaki KKkhas/KDCKEMAS/Pkt5 16 .KONSEP BERMASALAH PENGLIHATAN MENGIKUT SUDUT PENDIDIKAN: Cacat separuh atau kurang nampak – mereka yg berkemampuan untuk membaca dan melihat huruf biasa Buta – mereka yang langsung tidak dapat melihat dan perlu menggunakan kod Braile untuk membaca Rabun.

1. HYPEROPIA (RABUN DEKAT) ◦ Keadaan mata lebih kecil berbanding normal. MYOPIA (RABUN JAUH) ◦ Masalah yang dihadapi oleh kebanyakan golongan muda ◦ Suatu keadaan yang mana mata lebih besar berbanding normal dari hadapan ke belakang menyebabkan imej yang terbentuk di atas retina adalah di luar titik fokus ◦ Seseorang yang mengalami masalah ini dapat melihat objek dekat dengan lebih jelas manakala objek yg jauh kelihatan kabur 2. yang menghalang sinar cahaya menumpu ke atas retina. ◦ Cahaya yg datang dari jauh difokuskan ke belakang retina ◦ Seseorang yang mengalami masalah ini tidak dapat melihat objek yg dekat ◦ Kesan dpd ini adalah juling KKkhas/KDCKEMAS/Pkt5 17 .

 Masalah ini terbentuk apabila bentuk kornea mata tidak berbentuk sfera sebaliknya berbentuk telur  Akibatnya mata tidak dapat bertumpu pada satu titik KKkhas/KDCKEMAS/Pkt5 18 .3. KEROSAKAN BIASAN (FEFRACTIVE ERRORS)  Saiz dan bentuk mata menghalang biasan cahaya yang sempurna maka sinar cahaya tersebut tidak difokuskan ke atas retina  Cermin mata atau kanta lekap boloeh membetulkan refractive errors dgn mengubah arah sinar cahaya utk menghasilkan fokus yg lebih jelas 4. ASTIGMATISMA  Penglihatanyang kabur atau berubah-ubah disebabkan masalah pada kornea atau pada bahagian lain pada mata  Objek yang jauh atau dekat terkeluar dari jarak fokus.

menentukan giliran dlm perbualan. dan masa Pragmatik-masalah kelancaran. kuantiti. ruang.   Sintaksis-kesukaran dlm pertuturan dan perbualan Semantik-kesukaran memahami makna perkataan mengikut kategori. masalah mengaplikasikan apa yg diperlajari eg gagap KKkhas/KDCKEMAS/Pkt5 19 .

KKkhas/KDCKEMAS/Pkt5 20 .

3: Image reflected by the lens onto the retina KKkhas/KDCKEMAS/Pkt5 21 .Figure 2.

Figure 2.4: Neural pathways from the eye to the brain KKkhas/KDCKEMAS/Pkt5 22 .

KKkhas/KDCKEMAS/Pkt5 23 .

KKkhas/KDCKEMAS/Pkt5 24 .

KKkhas/KDCKEMAS/Pkt5 25 .

KKkhas/KDCKEMAS/Pkt5 26 .

5. Ocular Motility   Kebolehan mata untuk bergerak terhalang Kerosakan ini memberi masalah pada penglihatan binokular yang mana kebolehan kedua-dua belah mata untuk memfokuskan ke atas satu objek dan menyatukan dua imej kepada satu imej yang lebih jelas KKkhas/KDCKEMAS/Pkt5 27 .

Sekiranya tidak dirawat. strabismus boleh mengakibatkan kehilangan penglihatan kekal KKkhas/KDCKEMAS/Pkt5 28 .6. Strabismus (Mata Juling)    Suatu keadaan di mana mata tidak searah danmemandang pada titik yg berbeza Masalah ini adalah ketidakbolehan untuk memfokuskan objek yg sama pada keduadua belah mata.

mata menjadi malas melakukan fungsinya Saraf mata yg seharusnya berkembangan. menjadi terhenti KKkhas/KDCKEMAS/Pkt5 29 .7. Amblyopia (Lazy Eye)     Suatu keadaan di mana satu mata tidak berfungsi dan perlu bergantung kpd sebelah mata yg sihat Mata malas merupakan gangguan yang terjadi pada masa perkembangan penglihatan Oleh kerana ketajaman penglihatan berkurang.

Nistagmus  Pergerakan bola mata yg kelihatan bergerakgerak secara teratur tapi pergerakan ini terjadinya sendirinya  Biasanya merupkan salah satu tanda adanya masalah pada mata itu sendiri atau adanya kelainan di otak 9.8.  Perlu memakai cermin mata yg berwarna KKkhas/KDCKEMAS/Pkt5 30 .Photophobia  Keadaan yg mana salah satu mata amat snsitif terhadap cahaya .

Glaukoma Sejenis kerosakan mata yg disebabkan oleh tekanan cecair yg terlalu tinggi di dlmbebola mata KKkhas/KDCKEMAS/Pkt5 31 .10. Katarak  Sejenis kerosakan mata yg menyebabkan kanta mata berselaput dan rabun  Kanta mata menjadi keruh dan cahaya tidak dapat menembusinya  Keadaan ini menjejaskan penglihatan seseorang dan akan menjadi buta sekiranya lewat atau tidak dirawat 11.

   Braille Komunikasi bertulis-VersaBraille 9Sistem telesensori)-komputar riba mudah alih ygmana murid yg buta boleh mengambil nota dan ujian dlm kelas dan menyiapkan tugasan dirumah Manipulatif dan Bantuan Rasa KKkhas/KDCKEMAS/Pkt5 32 .

Braille Calculator KKkhas/KDCKEMAS/Pkt5 33 .

in 1829. Each letter consists of a different combination of one to six raised dots within the Braille ce KKkhas/KDCKEMAS/Pkt5 34 .poration. d. All rights reserved. two dots wide and three dots high. The alphabet consists of six Braille cells.

KKkhas/KDCKEMAS/Pkt5 35 .

 KK yg dikenalpasti secara semulajadi mempunyai keupayaan luar biasa dan berkebolehan tinggi dalam melakukan sesuatu  Memerlukan program pendidikan yang berbeza daripada kk biasa KKkhas/KDCKEMAS/Pkt5 36 .

Keupayaan intelek umum  Sikap akademik yang spesifik  Pemikiran yang kreatif dan produktif  Keupayaan memimpin  Seni persembahan  Keupayaan psikomotor  KKkhas/KDCKEMAS/Pkt5 37 .

Berbakat (pintar cerdas) dari segi intelek 2.Berbakat (pintar cerdas) dari segi kreativiti KKkhas/KDCKEMAS/Pkt5 38 .1.Berbakat (pintar cerdas) yang tidak ketara 3.

Berbakat dari segi intelek   Kk yg cemerlang dalam peperiksaan. tetapi mereka tidak berfokus kpd satu bentuk pemikiran Menggunakan pemikiran berbentuk ◦ pemusatan (konverge)-berfikir secara berturutan ◦ pencapahan(diverge)-seorang yg kreatif dan inovatif dalammelahirkan idea ◦ Konkrit-mempamerkan kekayaan informasi atau maklumat tertentu ◦ Abstrak-pemikir mempunhyai kemampuan utk memahami idea yg kompleks dan boleh menghasilkan konsep struktur pemikiran yg tidak jjelas atau kabur pd apa yg mereka fahami KKkhas/KDCKEMAS/Pkt5 39 .1.

2. Berbakat (Pintar Cerdas) yang tidak ketara    Minoriti – kk yg berlainan budaya dan bahasa Ketidakmampuan-kk yg tidak mampu dari segi fizikal danmempunyai masalah pembelajaran Perempuan-terdapat jurang antara bilangan lelakin dan perempuan dalamprogram berbakat KK kategori ini tidak diasah bakat dan tidak dikembangkan kepintaran mereka sepenuhnya KKkhas/KDCKEMAS/Pkt5 40 .

Berbakat (Pintar Cerdas) dari Segi Kreativiti  Bakat Seni Keupayaan muzik  Bakat berdrama  Bakat mengarang  KKkhas/KDCKEMAS/Pkt5 41 .3.

Program di dalam kelas (In-cass Program) Model Pendidikan Murid Pintar Cerdas oleh Kitano dan Kriby (1989)-kandungan kurikulum atau topiktopik dalam sesuatu unit dipilih dan dibentuk oleh ahli pendidik berdasarkan pengalaman mereka berdasarkan kriteria berikut :  Bolehmenimbulkan minat murid  Boleh menyepadukan beberapa bidang  Menggalakkan pemikiran peringkat tinggi  Berorientasikan penyelesaian masalah  Mengembangkan pengetahuan umjum dan pengalaman  yg berkaitan  Menyokong matlamat fahaman kemanusiaan  Konsisten dengan keperluan masa kini dan  Masa hadapan mm  Boleh dicapai dgn menggunakan sumber-Sumber yg sedia ada KKkhas/KDCKEMAS/Pkt5 42 .

 Model Tarik Keluar (Pull-Out Models) Berpindah dari satu kelas ke kelas yg lain Memaklumkan kpd pakar tentang ketidakhadiran m Menyesuaikan diri dengan aktiviti baru Menyiapkan sesuatu aktiviti Mengambil tindakan terhadap murid yang tidak mengikut prosedur yang telah ditetapkan KKkhas/KDCKEMAS/Pkt5 43 .

      DALAM KUMPULAN KECIL ANDA CARI MAKLUMAT MENGENAI KONSEP. CIRI-CIRI DAN IMPLIKASI MASALAH & AKTIVITI PENGAJARAN-PEMBELAJARAN : KUMPULAN 1 : AUTISME KUMPULAN 2 : TERANCAT AKAL KUMPULAN 3: CEREBRAL PALSY KUMPULAN 4: SINDROM DOWN KUMPULAN 5: ADHA(Attention deficit hyperactive disorder) KKkhas/KDCKEMAS/Pkt5 44 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful