You are on page 1of 2

A GZOK CSEPPFOLYSTSA

Ha a gzok hmrsklett cskkentjk s a nyomst nveljk, akkor a gzrszecskk hmozgsnak intenzitsa cskken, a trfogati rszecskesrsg nvekszik. Ez mr nem tekinthet idelis gznak, mert a kohzis erket nem lehet elhanyagolni. Ha a gz nyomst tovbb nveljk, s a hmrsklett tovbb cskkentjk, akkor elrnk egy olyan Tk kritikus hmrskletet s pk kritikus nyomst, ahol a gz cseppfolysodik. Gz anyaga Hlium Hidrogn Nitrogn Oxign Szn-dioxid Tk -267,9 C = 4K -239,9 C = 33K -147,2 C = 126K -118,9 C = 154K 31,1 C pk 2,26105 Pa 0,0168105 Pa 33,5105 Pa 50105 Pa 73105 Pa

A kritikus hmrsklet felett a gz brmilyen nagy nyomssal sem cseppfolysthat. A kritikus hmrsklet alatt a gzokat inkbb gzknek nevezzk. A gzok cseppfolystsnak nagy a gyakorlati jelentsge. Folykony nitrognt alkalmaznak pldul a httechnikban a htkocsiknl, tartlyhajknl. A folykony gzok trolsa, szlltsa a termoszhoz hasonl hszigetelt ednyben trtnik. Az vegbl vagy fmbl kszlt ketts fal kztt lgritktott tr van. A hsugrzs cskkentsre az edny kls falt fnyes ezstbevonattal ltjk el. Folykony nitrognt alkalmaznak az orvosi gyakorlatban, kutatsoknl a klnbz emberi vagy llati szervek, rktanyagok tarts trolsra. A msik nagy gyakorlati jelentsge az, hogy a cseppfolys gz srsge nagy, gy szlltskor kisebb trfogatot foglal el. A bolygkzi rraktk zemanyaghoz folykony oxignt hasznlnak. A mszaki kutatsban folykony hliumot hasznlnak. A 4,2 K-es hmrskleten ugyanis megvltozik az anyagok viselkedse. A hlium cseppfolystsa Heike Kammerlingh-Onnes holland fizikus nevhez fzdik (1908) Ha a folykony hlium feletti gzt eltvoltjk, akkor 0,84 K-re is lehthet a hlium. A szuperfolykonysg, amit a folykony hliumnl figyeltek meg, azt jelenti, hogy a bels srlds elhanyagolhat. Ha egy ednybe folykony hliumot tesznk, akkor az felkszik az edny faln, kijut az ednybl s a kls falun is vgigkszik. Ennek a folyamatnak a fordtottja is lejtszdik. Ha folykony hliummal tlttt tartlyba res ednyt tesznk, akkor a tartlybl az edny kls falra kszik a hlium, majd a bels falon belekszik az ednybe. Ez a folyamat addig tart, amg a tartly s az edny hliumszintje meg nem egyezik.

Nagyon alacsony hmrskleten megvltoznak az anyag mechanikai tulajdonsgai is, pldul a virgszirom csontkemnny fagy s sszetrhet. 1911-ben fedezte fel a szupravezetst, mely abban nyilvnul meg, hogy egyes anyagok ellenllsa az abszolt zruspont kzelben ugrsszeren megsznik. A szupravezetben megindtott ram erssge nem cskken. Ezrt a fl helyezett mgnes lebeg. KammerlinghOnnes Nobel djat kapott felfedezsrt. (Egyszerre terjesztettk fel Etvs Lrnddal) A szupravezets kialakulshoz szksges hmrsklet minden fmnl ms s ms. Az lomnl 7,22 K, az alumniumnl 0,53 K. De azta mr sikerlt olyan kermit ellltani, ami 102 Knl szupravezetv vlik, ami folykony nitrognnel is megoldhat. Az orvosi diagnosztikban hasznlt MR-vizsglat (mgneses magrezonancia) sorn a vizsglt szemlyt nagyon ers mgneses trbe kell helyezni. Ennek ellltshoz szupravezet tekercset alkalmaznak, amelyet folykony hliummal htenek. Az MR-vizsglat klnsen a lgy rszekrl ad rszletgazdag felvteleket, s a vizsglat sorn a szervezet nem ri kros sugrzs sem.