You are on page 1of 2

A LGNYOMS

A leveg nyomst Torricelli (1608-1647) olasz fizikus hatrozta meg elszr 1643-ban. Torricelli Galilei tantvnya volt. Egyik vgn zrt, kb. 1 m hossz vegcsvet megtlttt higannyal, majd a csvet nyitott vgvel lefel, higanyt tartalmaz ednybe mertette. A fggleges csben a kls higanyszinthez viszonytva 76 cm magas higanyoszlop maradt. A csben a higany felett lgres tr, gynevezett Torricelli-r van A higanyoszlop slybl szrmaz nyomssal a kls lgnyoms tartott egyenslyt. Egy h magassg, A keresztmetszet, srsg folyadkoszlop slybl szrmaz nyomst F mg Vg Ah g hidrosztatikai nyomsnak nevezzk. p= = = = = gh A A A A
1m 76cm

p = higany g h = kg m 9 , 81 0,76 m = m3 s2 = 1,014 10 5 Pa = 13600

Ha tudjuk, hogy a leveg slybl szrmaz nyoms 100 000 Pa. Ebbl a leveg tmegt meghatrozhatjuk, ha kiszmtjuk a Fld sugarbl a Fld felsznnek nagysgt. A = 510 mill km 2 m = 5,1 1018 kg Ez a Fld tmegnek ( m = 6 10 24 kg ) mintegy 1 milliomod rsze. A fokozatosan ritkul lgkrnek nincs les fels hatra. A lgkr addig ritkul fokozatosan, mg el nem ri a Naprendszernk bolygkzi anyagsrsgt, amely nhny rszecskt jelent kbcentimterenknt. A lgkr fels hatra kb. 300-400 km. A becslt rtk helyessgt igazolja, hogy a mestersges holdak ilyen magassgban keringenek a Fld krl azrt, hogy a leveg okozta kzegellenlls mr ne akadlyozza mozgsukat. A leveg srsge s nyomsa nem lland. kb. 5,5 km-enknt a srsg s s nyoms is felezdik. Ezrt kell a Himalja 8000 mteres cscsainak meghdtshoz a hegymszknak oxignpalackot hasznlni, mert abban a magassgban a leveg srsge a norml rtk 35%a. 11 km magasan mr csak 75%-a, 38,5 km magassgban pedig csupn 99%-a. Mr Torricelli is megfigyelte, hogy a lgnyoms rtke fgg az idjrsi viszonyoktl (pratartalom) s a tengerszint feletti magassgtl. A meleg, szraz idben a lgnyoms nagyobb, a hideg, nedves idben a lgnyoms kisebb, mert a vzgz srsge kisebb, mint a kg kg leveg srsge. ( leveg = 1,293 ) vzg = 0,5977 m3 m3 Ha Torricelli ksrlett vzzel ismteljk meg, akkor 10 m magas csre lenne szksgnk.

A lgnyoms ltezst 1654-ben Otto von Guericke, Magdeburg polgrmestere ltvnyos ksrlettel igazolta. Kt tkletesen illeszked, 42 cm tmrj, csappal elltott flgmb, az gynevezett magdeburgi fltekk kzl kiszivattyzta a levegt. A kt flgmbt a lgnyoms olyan ervel szortotta ssze, hogy 16 ers l mindkt oldalrl nyolc-nyolc - sem tudta sztvlasztani. Fldnk lgkrt a Fld gravitcis vonzsa tartja a Fld krl fogva. Ha ez a vonzs megsznne, vagy nem lenne elg ers, akkor a lgkr atomi rszecskinek lland rendezetlen hmozgsa kvetkeztben a rszecskk a vilgrbe szknnek, azaz a lgkr elbb-utbb elillanna. A holdnak azrt nincs lgkre, mert a gravitcis vonzs nem elg ers ahhoz, hogy a nagy sebessggel mozg gzrszecskket a gravitcis vonzskrben tartsa. Ezrt szknek meg a Hold felsznrl a valamikor a Hold belsejbl vulkni tevkenysggel kiszabadult forr gzok. A Vnusz lgkre tlnyomrszt szn-dioxidbl ll. A bolyg tlagos hmrsklete 470 C, a lgkri nyoms a fldi lgnyoms 100-szorosa. A Mars lgkre is nagyrszt szn-dioxid, melynek hmrsklete -53C, nyomsa 640 Pa.