You are on page 1of 3

RAMVEZETS FMEKBEN

A fmek specilis kristlyrcst fmrcsnak nevezzk. Ebben a pozitv tlts fmionok a trbeli rcs pontjaiban helyezkednek el, illetve a rcspont krl rezegnek. A rezgs amplitdja annl nagyobb, minl magasabb a hmrsklet. A fmatomokrl levlt elektronokat vezetsi elektronoknak nevezzk, amelyek a fmrcson bell knnyen elmozdulhatnak. Mozgsuk sorn rugalmasan tkznek egymssal, illetve a fmrcs ionjaival. Ha a fmes vezet kt vgre feszltsget kapcsolunk, akkor az elektromos mez hatsra az elektronok felgyorsulnak. Az tkzsek kzben mozgsi energijukat tadjk a fmionoknak. Ennek kvetkeztben a vezet felmelegszik. Flvezetk Az olyan anyagokat, amelyeknek a fajlagos ellenllsa lnyegesen nagyobb, mint a vezetk, de nem tekinthetk szigetelknek sem, flvezetknek nevezzk. A legfontosabb flvezet a szilcium, a germnium, a szeln, a gallium-arzenid s a kadmium-szulfid. A flvezetk fajlagos ellenllsa a melegts hatsra cskken, htskor viszont nvekszik, 0 K kzelben szigetelkk vlnak. Ebben a tekintetben a fmekkel ppen ellenttesen viselkednek. A szilciumatomban a kls elektronhjon 4 elektron tallhat, ezek alkotjk a szilcium kristlyban az atomok kztti ktst. A ktst ltest elektronprok helyhez ktttek, nincs teht szabad tltshordoz, ami vezetn az ramot. A hmrsklet emelkedsekor a hmozgs kvetkeztben egyes elektronok kiszabadulnak a ktsbl s a trerssggel ellenttes irnyban mozognak (elektronvezets). A helykn lyuk keletkezik, ami pozitv, teht tugorhat oda egy msik elektron, s a trerssggel megegyez irnyban kezd el mozogni (lyukvezets). Ha a szilciumot olyan anyaggal szennyezik, aminek 5 vegyrtkelektronja van (arzn, foszfor, antimon), akkor a szennyez atom 1 elektronja nem vesz rszt a ktsben, knnyen leszakad s rszt vesz a vezetsben. gy tbb lesz az elektron, mint a lyuk. Az ilyen flvezett n tpus flvezetnek nevezzk. Ha a szilciumot olyan anyaggal szennyezzk, amelynek 3 vegyrtkelektronja van (indium, br, alumnium, gallium), akkor egy olyan kts is ltrejn, amelyet csak 1 elektron hoz ltre, teht lyuk keletkezik. gy a lyukak lesznek tbbsgben. Az ilyen flvezett p tpus flvezetnek nevezzk. A flvezet dida olyan elektronikai alkatrsz, amelyben a flvezet kristly egyik rsze p tpus, msik rsze n tpus. A dida csak az egyik irnyban vezeti az ramot. A vltakoz ram egyenirnytsra hasznljk. A tranzisztor olyan elektronikai alkatrsz, amelyben a flvezet kristly hrom rtegbl ll. A rtegek vagy p-n-p, vagy n-p-n sorrendben kapcsoldnak egymshoz. A kzps rteg a bzis, a kt szls a kollektor, illetve emitter. A tranzisztort m ramok illetve ramvltozsok erstsre, valamint vezrelhet kapcsolk mkdtetsre hasznljk. Tranzisztoros erstket tartalmaz a tv, rdi, magn, vide, CD-lejtsz. Kapcsol funkcit ltnak el a kvarcra, a zsebszmolgp, a mobiltelefon, a szmtgp s kiegszti esetn. Ma mr nem nll tranzisztorokat alkalmaznak, hanem egyetlen szilciumlapkn tranzisztorok, kondenztorok, ellenllsok megfelel kapcsolsban tallhatk. Ezeket nevezzk integrlt ramkrknek (IC). A mikroprocesszorok millinyi specilis tranzisztort tartalmaznak egy krmnyi szilciumkristlyon. (pl. CPU)

RAMVEZETS FOLYADKOKBAN
Az olyan folyadkot, amelyben az ramvezets kmiai vltozsokkal kapcsolatos, elektrolitnak nevezzk. A savak, lgok s a sk vizes oldatai, tovbb a sk olvadkai tbbnyire elektrolitok. Az ramforrs pozitv plushoz kapcsolt elektrdot andnak, a negatv plushoz csatlakozt katdnak nevezzk. Az elektrolzis sorn az elektrdkon kivlt anyag tmege arnyos az tramlott tlts mennyisgvel. Ez Faraday I. trvnye.

m = k Q
k az anyag elektrokmiai egyenrtke

N M m n M NA MN Q= = = = k k k k NA

Az elektrolzis segtsgvel fmeket ms fmekkel lehet bevonni. Ezt az eljrst galvanizlsnak nevezzk. Az alumnium ipari ellltsa is elektrolzissel trtnik.

RAMVEZETS GZOKBAN
Szikrakisls: A kznsges nyoms gzok ltalban j szigetelk. A kapcsolk szikrzskor, az elektromos gyjtkban vagy villmls alkalmval a levegn keresztl rvid ideig mgis folyik ram. Nagy trerssg hatsra nhny semleges gzrszecskbl egy-egy ionpr kpzdik, azaz a gz ionizldik. Mozgsuk sorn semleges rszecskkkel tkzve tovbbi ionok keletkeznek. Kislskor a felhalmozdott tlts mennyisge s gy a trerssg is cskken. A szikrakislsben a nagy sebessg rszecskk miatt a gz bels energija megn, a gz felmelegszik. A hirtelen hmrskletemelkedstl a gz kitgul, ez okozza a szikrzskor hallhat serceg hangot, de gy jn ltre a mennydrgs is, ami a villmlst ksri. A nagy energij rszecskk fnyt is kibocstanak. vkisls: Ha ramforrsra kapcsolt kt sznrudat sszerintnk, majd nhny millimterre eltvoltunk egymstl, akkor a levegn t folyamatos kisls jn ltre. Az rintkezsi pontban az tfoly ram hhatsa miatt felizzik a kt elektrda. Ennek kvetkeztben az elektronok egy rsze legyzve a kristlyrcs vonzst kilp a katdbl. tkzve a leveg rszecskivel ionizljk azokat. Ezt hasznljk pldul az vhegesztsnl. hegeszts kzben az v ers fnyt s ultraibolya sugrzst kelt. Kdfnykisls: Az ramvezetst a kis nyoms gzban (1000 Pa) jelenlv kozmikus vagy radioaktv sugrzs hatsra kpzdtt nhny ion indtja be. Mivel kevs az tkzs, gy ezek felgyorsulva ionizljk a gz rszecskket. Ezt hasznljk a fnycsvekben s a reklmcsvekben. A neontlts vrs, a hlium srga, a higany kk fnyt eredmnyez. A fnycsveket gyakran neoncsnek nevezik, pedig ezek nem neonnal vannak tltve.

VEZETS VKUUMBAN
A vkuum anyagmentes trrszt jelent, gyakorlatilag azonban egy olyan trrsz, melyben a nyoms 0,001 Pa alatt van. Ekkor 1 cm3 trrszbe 21011 db rszecske van. A rszecskk kt tkzs kztt tlagosan 10 m utat tesznek meg. Emiatt ionizcival nem jhet ltre tltshordoz, teht a vkuum j szigetel. Alkalmas mdszerrel azonban az elektrdokbl tltshordozk juthatnak a vkuumba, gy az vezetv vlhat. Ez trtnhet az elektrda felmelegtsvel (izzts). Az elektronok kilpve a fmrcsbl vezetik az ramot. Ilyen eszkz az elektroncs. A legegyszerbb elektroncs a vkuumdida. A dida katdjt az ramforrs negatv plushoz kell kapcsolni. Egyenirnytsra hasznltk a flvezet didk megjelensig. Ha a katd s az and kz rcsot helyeznk (ezt kapcsoljuk az ramforrs pozitv sarkhoz), akkor tridt kapunk, amit a tranzisztorok megjelensig erstknt hasznltk. A msik md az elektronok kilpsnek elidzsre, ha a katdot fnnyel vilgtjuk meg. Ez a fnyelektromos hats. Ennek alapjn mkdik a fotocella. Ha a csben a nyoms 0,001 Pa al cskken, akkor a kdfnykisls megsznik s a katddal szemkzti vegfal zld sznt bocst ki, fluoreszkl. Ezt a katdbl kilp katdsugrzs okozza. A katdsugrcsveket hasznljk a tv s a szmtgp monitorok kpcsveinl.