You are on page 1of 5

EGYENRAM

Ha kt klnbz potencil helyet vezetvel ktnk ssze, akkor a tltsek ramlsa megindul a nagyobb potencil hely fell a kisebb potencil hely fel. Az elektromos ram a tltshordozk rendezett egyirny mozgsa. A tltsek rendezett mozgsa elektromos mez hatsra jn ltre. A fmekben negatv tlts elektronok, az elektrolitokban pozitv s negatv tlts ionok vgeznek rendezett mozgst. Az elektromos ramot mrirnnyal szoks elltni. Az ram fizikai mrirnya a negatv tltsek tnyleges haladsi irnyval azonos. AZ ELEKTROMOS RAM HATSAI Hhats (fmszl melegszik, olvadbiztost) Fnyhats (izzlmpa vilgt) Vegyi hats (vzbonts, galvanizls, akkumultor feltltse, hanglemez sokszorosts, alumnium ellltsa) Mgneses hats (irnyt, elektromgnes, rel, automatabiztost, mrmszerek ) lettani hats (ramts) Az elektromos ram az emberi idegeket ingerli. Ez az inger az izmokat sszehzdsra knyszerti. A szvizom grcse miatt a vrkerings is lellhat De a megfelel ramtssel a megllt szv kb. 5 percen bell mg jraleszthet. Tjkoztat adatknt szerepel a klnbz szakknyvekben, hogy az ember normlis krlmnyek kztt 0,001 A-es ramerssget mr megrez, 0,01A mr jelents izomrngatzst okoz s a szabvny szerint 0,1A mr hallos ramtst jelent. Szintn jelents hatssal br az ingerl ram frekvencija. Kis frekvencia esetn (5 HZ alatti) a szervezet gy viselkedik, mint az egyenram ingerlskor, vagyis csak ki s bekapcsolskor lp fel ingerlet. Igen, nagy (ez 10 000Hz fltti frekvencit jelent) frekvencia esetn sem keletkezik ingerlet, mert a gyors vltozsokat a szervezet "nem brja kvetni". Hatsos ingerls kzepes frekvencia hasznlatval rhet el, ez a 20 s 1000 Hz kztti tartomnyt jelenti. Furcsa, de a nagyfeszltsg (5-10 ezer volt felett) balesetek sokszor nem jrnak azonnal hallesettel, hanem ekkor slyos gsi srlsek kvetkeznek be. A nagyfeszltsg ram a szven thaladva szinte grcsbe rtja azt, ha azonban megsznik az ram, a szv jraindulhat, ppen gy, mint egy defibrillls utn. A szv ellenllsa ugyanis kb. 50-100 ohm, ez pedig a fenti ramerssg hatsra nhny 100 W teljestmnyfelvtelt jelent. Ez jelents nagysg henergit jelent, gondoljunk csak arra, hogy a meleg vasalhoz hozzrve milyen rzs a pillanatnyi rintkezs! Technikailag ktflekppen oldjk meg a defibrilllst. Az egyik lehetsg az, hogy 50 Hz-es, nhny 100 (maximum 1000) V-os vltakozfeszltsget kapcsolnak a szvre 0,1-0,2 msodpercig. Az idztst megfelel elektronikval oldjk meg. A msik mdszer egy nagyfeszltsgre feltlttt kondenztor kistst jelenti. A kondenztor kezdeti feszltsge nhny ezer volt, s az nhny ezred msodperc alatt sl ki. gy 3-400 J energit lehet a szervezetbe juttani. Mivel ez igen nagy energia igen rvid id alatt, itt meglehetsen nagy cscsramrl (kb. 50 A!) s igen nagy cscsteljestmnyrl (100-200 kW!) van sz. Mr a szmadatok is dbbenetesek lehetnek, ltszik, hogy egy ilyen kezels sorn milyen krltekintssel, s vatossggal kell eljrni!

Az elektromos ram jellemzsre az ramerssget hasznljuk. ramerssg: A vezet teljes keresztmetszetn tramlott tlts s az tramlsi id hnyadosa. Q Jele: I I= t M.e.: A (amper) Az ramerssg skalr mennyisg. Az ramerssg I-vel trtn jellse a latin intenzits szbl ered, ennek jelentse erssg. Az ramerssg mrtkegysge Andr Marie Ampre (1775-1836) francia fizikus, matematikus nevt rzi. Ampre eredmnyeket rt el az ram mgneses hatsnak vizsglatban Ha az elektromos ram erssge az idtl fggetlen, akkor stacionrius, azaz egyenramrl beszlnk. ( I=lland) Az ramerssg mrse ampermrvel trtnik, amelyet a fogyasztval sorba kell kapcsolni, hogy tfolyjon rajta a mrend erssg ram. A feszltsg mrsre voltmrt hasznlunk, amit prhuzamosan ktnk a mrend fogyasztval Georg Ohm nmet fizikus (1789-1854) ismerte fel 1827-ben a feszltsg s az ramerssg kapcsolatt. Mrsei szerint homogn vezetben foly ram erssge - lland hmrskleten - egyenesen arnyos a vezet kt vge kztti feszltsggel. Az arnyossgi tnyez a vezet anyagi minsgre s geometriai mreteire jellemz fizikai mennyisg, a vezet ellenllsa. Jele: R U R= M.e.: (ohm) I Az ellenlls skalr mennyisg. - Tapasztalat szerint nvekv hmrsklettel a fmek s a legtbb fmtvzet ellenllsa n, a szn, a konstantn tvzet, a flvezetk s az elektrolitok ellenllsa viszont cskken. - Az anyagok elektromos ellenllsa fgg mg a mechanikai ignybevteltl s a mgneses meztl is. - Az ellenlls sz az elektromossgtanban tbbfle rtelemben is hasznlatos. Jelenti a fogyasztt, teht az alkatrszt, amelyben az elektromos mez energija fogy, s talakul U ms energiv. De ellenllsnak nevezzk az R = sszefggssel rtelmezett fizikai I mennyisget is, amely a vezet tltsramlst akadlyoz tulajdonsgnak mennyisgi jellemzsre szolgl.

A tapasztalat szerint elektromos ram csak zrt krben folyhat.


A ZRT RAMKR RSZEI: RAMFORRS FOGYASZT VEZETK

Az ramforrsok olyan berendezsek, amelyekben mechanikai, h, kmiai, vagy fnyenergia alakul t elektromos energiv. (dinam, helem, galvnelem (zsebtelep), napelem) Az ramforrs a tltshordozk rendezett egyirny ramlst huzamos ideig biztost berendezs. lettartama alatt a feszltsg lland. Az ramforrsnak is van ellenllsa. ramforrsokat is szoks sorba kapcsolni, ha nagyobb feszltsgre van szksgnk. Pldul a zsebtelep, akkumultor.

Az ramforrst gy modellezhetjk, hogy kivezetsei kztt van egy lland U 0 resjrsi feszltsget biztost feszltsgforrs s egy R b bels ellenlls, amely sorosan kapcsoldik az R k kls ellenllsokkal. U 0 = U k + U b Az ramkrben a fogyasztk ellenllsa mellett az ramforrs bels ellenllsa gyakran elhanyagolhat. A galvnelem elnevezs GALVANI olasz anatmus nevt rzi. 1780-tl vgezte hres bkacomb ksrleteit. A bkacombot vaslemezre helyezte, az idegeket rzhorgokkal megrintette s grcss sszerndulst tapasztalt. gy gondolta, hogy az elektromossg llati eredet. VOLTA (1745-1827) olasz fizikus megismtelte Galvani ksrlett s rjtt, hogy az elektromossg ltrejttben csak a ktfle fmnek s a folyadknak van szerepe. 1800-ban ksztette el az els ramforrst Volta-oszlop nven. Ha egy rz s egy cinklemezt hgtott knsavba mertnk, s a kt lemezhez egy zseblmpaizzt kapcsolunk, akkor az izz vilgt. A kt fmet elektrdnak az oldatot elektrolitnak nevezzk. Az elektrdknak mindig klnbz fmeknek kell lennik, az elektrolit pedig sk, savak, lgok vizes oldatai. A galvnelemek hasznlatakor a kmiai energia alakul t elektromos energiv. A galvnelemek nagy rszben az a folyamat megfordthatatlan. Az akkumultorok esetn a folyamat megfordthat. Feltlts kzben az thalad ram hatsra vgbemen kmiai folyamatok ellenttes irnyak az akkumultor hasznlata kzben lezajl folyamatokkal. Az lomakkumultorban kt lomlemez s knsav vizes oldata tallhat. Az lom felletn a knsavas vz hatsra lomszulft kpzdik. Feltltdskor ez a rteg az egyik lemezen lomm a msikon lom-oxidd alakul. Feltlts utn teht az elektrdk anyaga klnbz, gy a rendszer galvnelemknt mkdik. Kists kzben ezzel ellenttes folyamat jtszdik le. A lgos akkumultorban az elektrolit klium-hidroxid az elektrdk pedig nikkel s vas vagy ezst s cink. A klnfle elemek sok krnyezetkrost anyagot tartalmaznak, a hztartsi szemtbe dobva szennyezik a krnyezetet. A kmiai energit felhasznl ramforrsok resjrsi feszltsge a felhasznls sorn lland, a bels ellenlls viszont lnyegesen megn. Egy j zsebtelep esetn 0,1, az elregeds sorn ez 100-ra is megn. Ezzel magyarzhat, hogy a hasznlt elemek terheletlen llapotban elegend feszltsget mutatnak, az izzval val terhelskor azonban az izz mgsem vilgt.
Helemet OHM hasznlt elszr, a rla elnevezett trvny ksrleti vizsglathoz. Bizmut s rzdrtot csavart ssze mindkt vgn. Az egyik vge olvad jgben, a msik forrsban lv vzben volt. Mivel az rintkezsi pontok klnbz hmrskletek, gy kzttk feszltsg mrhet. A termoelemeket hmrskletmrknt hasznlhatjuk. Helemeket hasznlnak a gzkszlkekben hmrskletrzkelknt.

A dinamt JEDLIK NYOS (1800-1895) fedezte fel. A dinam tulajdonkppen egy egyenram genertor, amely mechanikai energit alakt t elektromos energiv. - Jedlik bencs szerzetes, Pannonhalmn tantott, eredmnyeit nem publiklta. - A szabadsgharc idejn nemzetrnek llt. - A pesti tudomnyegyetem fizika tanszknek a vezetje volt. Tle vette t ezt a tanszket Etvs Lrnd. - Foglalkozott mg a galvnelemek tkletestsvel. - Szdavzgyrt gpet szerkesztett. - Megszerkesztette az els villanymotort, mely az elektromos energit mechanikai energiv alaktotta. - A magyar nyelv neki ksznheti az albbi szavakat: dugatty, ered, sszetev, huzal, merleges, nyomatk. - Srjn kedvenc mondsa ll: "Az igazak rkk lnek." Az ramforrsok ltal termelt elektromos energia a fogyasztkban alakul t msfajta energiv. Fogyasztknak nevezzk azokat az eszkzket, amelyek a felvett elektromos energit mechanikai, h, kmiai vagy fnyenergiv alaktjk t. (habver, vasal, akkumultor, lmpa)
FOGYASZTK SOROS KAPCSOLSA Soros kapcsolst hasznlunk, ha egyszerre szeretnnk a fogyasztkat mkdtetni. Pldul karcsonyfaizz, frdszobai kapcsol s konnektor, ledek Mindegyik ellenllson ugyanakkora erssg ram folyik t.I1=I2=I3 Sorba kapcsolt ellenllsok eredje az egyes ellenllsok sszege. Re=R1+R2+R3 Soros kapcsols esetn a feszltsgek arnya megegyezik az ellenllsok arnyval. U=U1+U2+U3 Soros kapcsolsnl az ered ellenlls mindig nagyobb brmely rszellenllsnl. FOGYASZTK PRHUZAMOS KAPCSOLSA Prhuzamos kapcsolst hasznlunk, ha egymstl fggetlenl akarjuk a fogyasztkat mkdtetni. Pldul a laksban a klnbz lmpk s konnektorok, hosszabbt Prhuzamos kapcsols esetn mindegyik ellenllsra ugyanakkora feszltsg jut. U1=U2=U3 Prhuzamos kapcsols esetn az ered ellenlls reciproka az egyes ellenllsok reciprokainak az sszege. 1 1 1 1 = + + R e R1 R 2 R 3 Az egyes ellenllsokon tfoly ramok erssgei fordtottan arnyosak az ellenllsokkal. I=I1+I2+I3 Prhuzamos kapcsolsnl az ered ellenlls mindig kisebb brmely rszellenllsnl.

A fogyasztkat az ramforrsokkal vezetkek (huzalok, vezetszlak, lineris vezetk) ktik ssze. A vezetkek olyan vezetk, amelyeknek hossza a vezet keresztmetszetnek legnagyobb lineris mrethez kpest is nagy. Kzremkdskkel jut el az ramforrs ltal termelt elektromos energia a fogyaszthoz. Az lland keresztmetszet homogn vezetk ellenllsa egyenesen arnyos a vezetk hosszval, fordtottan arnyos a vezetk keresztmetszetvel. Az arnyossgi tnyez a vezetk anyagi minsgtl fgg lland, melynek neve : fajlagos ellenlls.
R = l A

Ha egy izzlmpa zemi ramerssge 0,2 A, akkor egy 20 cm hossz vezetkben a telep negatv plusn kilp elektronok 7,5 h alatt rik el az izzt. Az elektorok ramlsi sebessge mm . Ez gy rtelmezhet, mint ha egy gyors hegyi patakban a vzram erssge 7,4 10 3 s megegyezik egy lassan hmplyg folyval. Az elektronok mindentt jelen vannak, a ramforrsban, a vezetkben s az izzlmpban is. Nem az elektronoknak kell gyorsan ramolni, hanem az elektronokat elindt hatsnak, vagyis az elektromos meznek. Ez pedig fnysebessggel terjed.

Ha egy fogyasztt U feszltsg ramforrsra kapcsolunk, s azon t ideig I erssg ram halad t, akkor az ramforrs ltal vgzett munka: W = U I t Az elektromos ram ltal termelt ht Joule-hnek is nevezik, mert Joule skt szrmazs termszettuds mrte meg elszr nagy pontossggal az ram h hatst. Az elektromos mez munkja felhasznlva az ramerssg sszefggst illetve az Ohmtrvnyt: W = QU W = I2 R t W= Az elektromos teljestmny: U2 t R

P = UI P = I2 R P= U2 R

Az elektromos munknak elssorban az ramszolgltatk ltal hasznlt mrtkegysge a kWh. A villanyrk az elektromos fogyasztst kzvetlenl kWh-ban mutatjk. 1kWh = 3600000 J Az elektromossg felhasznlsa elszr a vilgtstechnikban hozott forradalmi vltozst. Az izzlmpt Thomas Edison amerikai kutat ksztette el 1879-ban. (Tbb elektronikai tallmnya volt: sznmikrofon, fonogrf, filmvett gp, lgos akkumultor, villamos erm) Az Egyeslt Izzlmpa s Villamossgi RT. jpesti telepn gyrtottk az els volfrmszlas izzlmpt 1905.ben. Brdy Imre alkalmazott elsknt kripton tlts izzt 1936-ban, ezzel cskkentette a volfrm prolgst, ami a lmpa hatsfokt s lettartamt megnvelte. Eurpban Temesvron valsult meg elszr a vrosi villanyvilgts 1884-ben.