You are on page 1of 2

AZ EGYENES VONAL EGYENLETES MOZGS

Az egyenes vonal egyenletes mozgs plyja egyenes. A test egyenl idk alatt egyenl utakat tesz meg, brmilyen kicsik is az adott idtartamok. A mozgst a sebessggel jellemezzk, a mozgs sorn a sebessg lland. Jele: v ( a latin velicitas szbl szrmazik, melynek jelentse frgesg, gyorsasg) M.e.:
m km ; h s
1 m km = 3,6 s h

v=

s t

A sebessg teht a megtett t s az t megttelhez szksges id hnyadosa. Annak a testnek nagyobb a sebessge, amelyik ugyanannyi id alatt hosszabb utat tesz meg, vagy ugyanannyi utat rvidebb id alatt tesz meg. Ha egy aut sebessge 90 km/h, akkor ez azt jelenti, hogy 1 ra alatt 90 km utat tesz meg egyenletesen mozogva. hang sebessge levegben fny sebessge lgres trben els kozmikus sebessg msodik kozmikus sebessg harmadik kozmikus sebessg
m km = 1202 s h km m 300000 = 3 10 8 s s m km 7800 = 28080 s h m km 11200 = 40320 s h m km 16000 = 57600 s h 334

A sebessg vektormennyisg, teht nagysga s irnya van. Irnya a mozgs irnyba mutat. A sebessget rajzban vektorokkal brzoljuk. A vektor nagysga a sebessg nagysgt, irnya a sebessg irnyt jelzi. Az egyenes vonal egyenletes mozgst a Mikola - csvel szemlltetjk. Ez egy 1 m hossz vegcs, melybe nem teljesen tele folyadkot tltnk. Ha a csvet megdltjk a bubork mindig felfel kezd mozogni. A Mikola csvet Mikola Sndor (1871-1945) magyar fizika tanr hasznlta elszr a mozgs szemlltetsre. A mindennapi letben ilyen elven mkdik a vzmrtk.

Egyenes vonal egyenletes mozgst vgez: A jrm, ha egyenes nylt plyn lland sebessggel halad. A fny (homogn kzegben A hang (homogn kzegben) A mozgst hrom grafikonnal jellemezhetjk. 1. t - id grafikon A mozgs t - id grafikonja egyenes, mert az t s az id kztt egyenes arnyossg van. A fggvny kpnek meredeksge megadja a sebessget. 2. Sebessg - id grafikon A mozgs sebessg - id grafikonja a t tengellyel prhuzamos egyenes, mert a mozgs sorn a sebessg lland. A fggvnygrbe alatti terlet megadja a megtett utat. 3. Gyorsuls - id grafikon A mozgs gyorsuls - id grafikonja a t tengely, mert a mozgs sorn a gyorsuls nulla. a=0
s (m)
v (m/s)
a (m/s2)

s = vt

t (s)

t (s)

t (s)

Az egyenes vonal egyenletes mozgs dinamikai felttele, hogy a testre hat erk eredje nulla legyen. F = 0 Ha vzszintes asztalon lland sebessggel hzunk egy testet, akkor a hzer nagysga ppen megegyezik a srldsi er nagysgval. A kt er irnya ellenttes. A kt er eredje teht nulla. a = 0 ;v = ll.
F

F = Fs

Fs

Ha lland sebessggel emelnk egy testet, akkor az emel er nagysga ppen megegyezik a gravitcis er nagysgval. A kt er eredje teht nulla.

a = 0 ; v = ll.

Fg

F=F g