You are on page 1of 2

AZ EGYENLETES KRMOZGS

Krmozgst vgez pldul: az ra mutatja, a biciklin a kllkre helyezett macskaszem, a kerkpros krverseny rsztvevi, a szlmalom laptjnak egy pontja, vagy Dvid parittyjban lv k, amikor feje fltt forgatva majd elhajtva legyzte Glitot. A mozgs plyja kr. A test a kr kerletn mozog. Egyenl idk alatt a test egyenl veket fut be, brmilyen kicsik is legyenek az adott idtartamok.
B i

A A mozgst a kerleti sebessggel jellemezhetjk. Kerleti sebessg: A krmozgs sorn befutott v, s az ahhoz szksges id hnyadosa. Jele: vk

M.e.:

m s

vk =

i t

vk

B i

A kerleti sebessg vektormennyisg, irnya minden pontban a kr rintjnek irnyba mutat. Az egyenletes krmozgs, vltoz mozgs, mert a kerleti sebessg irnya vltozik.
A

vk

A kerleti sebessg irnynak vltozsval kapcsolatos fizikai mennyisget centripetlis gyorsulsnak nevezzk. B Jele: acp M.e.: m s2
a cp =
2 vk r

acp

acp

A centripetlis gyorsuls vektormennyisg, irnya minden pontban a kr kzppontja fel mutat.

Az egyenletes krmozgs fenntartshoz er szksges. Ez az er a centripetlis er. Jele: Fcp M.e.:newton (N) F cp =m a cp
B Fcp i Fcp A

A centripetlis er irnya sugrirny. Az egyenletes krmozgs dinamikai felttele, hogy a testre hat erk eredje a kr kzppontja fel mutasson. A centripetlis er egy fiktv er, ami azt jelenti, hogy a mozgs lerst segti el. Pldul a kanyarod aut esets a srldsi er lesz a centripetlis er, a Fld krl kering mhold esets a gravitcis er lesz a centripetlis er.

Keringsi id: Az az idtartam, amely alatt a krmozgst vgz test egy teljes krt megtesz. Jele: T M.e.: msodperc (s) skalr mennyisg 1 1 T= f= f T Fordulatszm: idegysg alatt megtett krk szma. Jele: f (n) M.e.:
1 s

skalr mennyisg Az egyenletes krmozgst vgz test esetn a keringsi id s a fordulatszm is lland. Az egyenletes krmozgst nem csak a befutott vvel, hanem a mozgs sorn bekvetkez szgelfordulssal is tudjuk jellemezni. - szgelforduls (radinban adjuk meg) Egyenletes krmozgs esetn, a test egyenl idk alatt egyenl szgekkel fordul el, brmilyen kicsik is legyenek az adott idtartamok.

Szgsebessg: A bekvetkez szgelforduls vltozs s az ahhoz szksges id hnyadosa. Jele: = 1 t M.e.: s A szgsebessg vektormennyisg, irnya a krplya skjbl kifel mutat. Egyenletes krmozgs esetn a szgsebessg nagysga s irnya is lland.