You are on page 1of 5

ELEKTROSZTATIKA

I.e. 600-ban Thalsz (i.e. 624-547) felfedezte, hogy a megdrzslt borostynk apr testeket maghoz vonz, majd eltaszt. Pldul porszem, madrtoll, szraz fszl. Gilbert (1544-1603) 1600-ban azt rta, hogy nagyon sok anyag a borostynkhz hasonlan viselkedik. Az itt fellp ert borostynk ernek nevezte el (vis electrica). A testek drzslssel hozhatk elektromos llapotba. Pldul: - Amikor a szl nagy sebessggel sodorja a felhket, akkor ennek hatsra a felhk feltltdnek, Kzttk kislsi vek figyelhetk meg. Ha a felh s a Fld kztt jn ltre kisls, azt villmlsnak nevezzk. A felh megoszt hatst gyakorol a fld felsznn lv vezet testre, gy azok a felhvel ellenttes tltsv vlnak. Fleg zivatar idejn a felhk tbbsge pozitv tlts. A villmot fny s hangjelensg ksri. A fnyt az tkzstl magasabb energij llapotba jutott (gerjesztett) levegmolekulk bocstjk ki. A hang (mennydrgs) abbl szrmazik, hogy a villm okozta hirtelen felmelegeds, majd lehls miatt a leveg lksszeren kitgul, majd sszehzdik. A villmhrt magba gyjti a villmokat azrt, hogy a krnyezetet ne krostsk. Villmlskor ne lljunk kzvetlenl a fa al, hanem attl 5-10 m tvolsgban guggoljunk le. Zivataros idben ne rakjunk tzet, mert a tz vezet ioncsatornt hoz ltre, mely knnyen vlhat az elektromos kisls tvonalv. Tkletes a villmvdelmnk, ha fmkarosszris gpkocsiban lnk. A fldbe lefut villm kigeti ugyan a gumikpenyeket, s ez okozhat balesetet, de az ll gpkocsi teljes biztonsgot jelent. A motort le kell lltani, mert a kipufoggz is ioncsatornt hozhat ltre. - A frissen mosott s szrtott hajat manyag fsvel fslve, a fs s a hajunk is feltltdik. - A benzinkutakon nem szabad manyag kannba benzint krni, mert a kanna drzslssel feltltdhet, s egy csepp kifolyt benzin is elg a belobbanshoz. - Az aut is kpes sztatikusan feltltdni. - A fnymsolkban s a lzernyomtatkban a nyomhenger a megvilgts kvetkezmnyeknt egyes pontokon elektromosan tlttt vlik. Itt a festkport maghoz vonzza, amely azutn a hengerre nyomott paprlapra tapad. Ezt a festkport hkezelssel rgztik a papr rostjai kz. Az elektrosztatikus fnymsols kidolgozsban jelents szerepe volt Selnyi Pl (1884-1954) magyar fizikusnak, az eljrst azonban az amerikai Chester Carlson (1906-1968) szabadalmaztatta 1937-ben xerox nven. Az elektromos llapot oka az elektromos tlts. Franklin ezeket pozitvnak s negatvnak nevezte el. Benjamin Franklin - Ttelezte fel elszr, hogy a villm a lgkri elektromossg kvetkezmnye. A nevhez fzdik a villmhrt feltallsa. (srknyos ksrlet 1752) - ksztett elszr bifoklis lencst. Az egyiptomiak mr i.e. 1400 krnykn ismertk a fmek villmcsaps-elvezet tulajdonsgt, a templomokat rzzel vagy arannyal bortott cscs rbocokkal lttk el. III. Ramszesz fra parancsra az jonnan plt templomokat is ellttk aranyozott hegy rbocokkal.

Drzslssel a ktfle elektromos tlts sztvlaszthat, de zrt rendszerben a tltsek algebrai sszegre lland. Ez a tltsmegmarads trvnye. Az azonos nem tltsek tasztjk, a klnbz nemek vonzzk egymst. Kt pontszer, nyugv tlts kztt hat er egyenesen arnyos a tltsek nagysgval s fordtottan arnyos a kzttk lv tvolsg ngyzetvel. Ezt a trvnyt Coulomb fedezte fel.

F=k

Q1 Q 2 r2

k = 9 109

N m2 kg 2

Charles Coulomb (1736-1806) francia fizikus volt, aki az elektromossgon kvl az egyszer gpek elmletvel is foglalkozott. Kt 0,5 C tlts pontszer test 10 cm tvolsgbl akkora ervel tasztja egymst, amely megegyezik 2250 olyan vonat slyval, amelynek mindegyike 100 db egyenknt 100 tonns kocsibl ll. Az elektromos vezets szempontjbl az anyagokat kt csoportba oszthatjuk: Vezetk: Valamely helykn ltestett elektromos llapot sztterjed. Bennk szabad tltshordozk vannak. Pl.: fm, vz, emberi test. A tltsek mindig a vezet felletn helyezkednek el. Szigetelk: Valamely helykn ltestett elektromos llapot nem kpes sztterjedni. Bennk szabad tltshordozk nincsenek. Pl.: manyag, porceln, gumi Az esvz, a csapvz, a tengervz vezet, azonban a desztilllt vz szigetel. Ha a desztilllt vzbe konyhast oldunk, akkor vezetv vlik. Eszerint a vz vezetkpessgt a benne oldott anyagoknak ksznheti. A szigetelkben az elektromos mez trerssge kisebb, mint vkuumban. Az tmenet kztk folytonos. Vannak gynevezett flvezetk. Pl.: fa, papr, vszon, mrvny Az elektromos llapot kimutatsra elektroszkpot hasznlunk, mely az azonos tltsek tasztsnak elvn mkdik. Az elektroszkp grg eredet kifejezs. Az elektro- jelentse elektromossggal kapcsolatos, a szkp a szkopein szbl szrmazik, jelentse nzni, megfigyelni. Ha egy testben a pozitv s negatv tltsek szma megegyezik, s eloszlsuk egyenletes, akkor semleges testrl beszlnk. Ha egy semleges vezet kzelbe elektromosan tlttt testet visznk, de nem rintjk hozz, akkor a vezetben felborul a tltsek egyenletes eloszlsa. Ez a jelensg az elektromos megoszts. A vezetbl a megoszt tltssel egynem influencia tlts elvezethet. Az elektromosan tlttt testek krl elektromos mez alakul ki, amely kzvetti az elektromos klcsnhatst. Ezt Faraday (1791-1867) angol fizikus fedezte fel. A termszettudomnyok tanulmnyozst a szellem roppant iskoljnak tartom Faraday nevhez fzdik az elektromos rnykols jelensgnek felfedezse (Faradaykalitka): Az elektromos tlts mindig a vezet kls felletn helyezkedik el. Ha ezt a trrszt fmhlval vesszk krl, akkor a hl ltal hatrolt tr minden pontjban nulla lesz a trerssg. (aut karosszria, replgp utastere, mikrohullm st ajtaja, fmrccsal vdett gzpalackok, az elektromos tvvezetkek feszltsg alatti javtsnl a sr szvs fmhlba ltztetett munks)

Cscshats: Ha a feltlttt vezet cscsban vgzdik, akkor a cscsnl nagyobb lesz a tltssrsg. A cscs kzelben lv leveg s porszem molekulk dipluss vlnak, a cscs vonz hatsa miatt a cscs fel ramlanak, ott feltltdnek, majd a cscs eltasztja ket. Ez az elektromos szl kpes eloltani egy gyertyt. - Ezen az elven mkdik a villmhrt is, amely tulajdonkppen nem elhrtja, hanem a fldbe vezeti a villmlskor kiraml tltst gy, hogy a cscshatson alapulva vezetv vlik a leveg s kijelli a villm tjt. - A villm szeldebb vltozata a Szent Elmo tze. A zivatarfelhk tltsmegoszt hatsra a fldi trgyak lein s cscsain (tornyok, telefonvezetkek) olyan ers lehet a leveg ionizcija, hogy ksrjeknt klnfle fnyjelensgeket (tncol fnyek) tapasztalunk. Az elektromosan tlttt testek krl elektromos mez alakul ki, amely kzvetti az elektromos klcsnhatst. Ezt Faraday fedezte fel. Az elektromos mez alapveten klnbzik a gravitcis meztl, mert a gravitcinl csak vonzs lp fel s minden testre hat, mg az elektromos mez vonz s taszt hatst is kifejt, de csak a tltssel rendelkez testre. Az elektromosan tlttt testek kztt teht egy idben elektromos s gravitcis klcsnhats is fellp. AZ ELEKTROMOS MEZ JELLEMZSRE SZOLGL FIZIKAI MENNYISGEK: Trerssg: Az elektromos mezbe helyezett tltsre hat er s a tlts hnyadosa. Vektormennyisg, irnya a pozitv tltsre hat er irnyval egyezik meg.
Jele : M .e. : E N C
E= F Q

Pontszer tlts esetn:

E =k

Q r2

Az elektromos mez szemlltetsre ervonalakat hasznlunk (kimutatsuk: grz, olaj, plexilap). Az ervonalak rintje megadja a trerssg irnyt. Megllapods szerint a pozitv tltsbl mindig kifel, a negatv tltsbe mindig befel rajzoljuk. Ha az ervonalak prhuzamosak s egyenletes srsgek, akkor homogn elektromos mezrl beszlnk. Pl.: kondenztor kt fegyverzete kztti elektromos mez. Egy tetszleges, az ervonalakra merleges felleten thalad ervonalak szmt az elektromos fluxus adja meg.

Jele : M .e. :

N m2 C
= EA

Mivel az elektromos mez a benne lev tltsre ert gyakorol, ezrt kpes azt elmozdtani, teht munkt tud vgezni.

s E W =0

W = Q E s

W = Q E s cos

Zrt grbe mentn a mez munkavgzse nulla. Ez az energia-megmarads megnyilvnulsa.

Feszltsg : Az elektromos mezben mozgatott tltsen vgzett munka s a tlts hnyadosa. A feszltsg skalr mennyisg.

Jele : M.e. :

U
U =

W Q

Ponttlts esetn:

U=k

Q r

A nulla szinthez viszonytott feszltsget potencilnak nevezzk. Ez egy latin eredet sz, jelentse teljestkpessg. Nhny jellemz feszltsg: ceruzaelem zsebtelep gpkocsi-akkumultor hlzat TV, monitor kpcsve vasti felsvezetk tvvezetk villm

1,5 V 4,5 V 12 V 230 V 25000 V 25000 V 22 000 V 750 000 V 1 000 000 000 V

Ha kt pont kztt a feszltsg nulla, akkor ezeket ekvipotencilisnak mondjuk. A trerssg vonalakra mindentt merleges felleteket ekvipotencilisak. A trerssg s a feszltsg egyarnt az elektromos mezt jellemzi. Homogn elektromos mezben a kett kztti kapcsolatot megadhatjuk az albbi sszefggssel:
B

U = Ed

Az olyan kt vezetbl ll rendszert, melynek egyik tagjra + Q, msikra Q tltst visznk, kondenztornak nevezzk. A kondenztor sz, srtt jelent s Volta olasz fizikus nevhez fzdik. Az els kondenztorok leydeni palackok voltak, melyeket Jedlik nyos is tovbbfejlesztett. A kondenztor nagy mennyisg tltst kpes trolni. Jellemzsre a kapacits szolgl. A vakuban az elem nhny voltos feszltsgt egy elektronikus ramkrrel 200 V-ra nvelik s ezzel nhny msodperc alatt egy kondenztort tltenek fel. A fnykpezs pillanatban a kondenztor egy villancshz csatlakozva kisl. Az elektronikban sokfle kondenztort hasznlnak, melyeket alakjuk (sk, gmb, henger) s szigetelanyaguk (leveg, papr, csillm, olaj) szerint klnbztetnk meg. Az elektrolitikus kondenztorok klnlegessge, hogy a kt fegyverzet kztt elektrolzissel kialaktott molekulris vastagsg oxignrteg biztostja a szigetelst. Ezekre csak a feltntetett polaritssal szabad feszltsget kapcsolni, mert tnkremegy a szigetelrteg s a heves gzfejldstl a kondenztor felrobban. Elterjedt a vltoztathat kapacits forgkondenztor, pldul a rdiknl, mikor adllomst keresnk.
Kapacits: A vezetre vitt tlts s az ltala ltrehozott potencil hnyadosa.
Jele : M .e. : C F(farad )
C= Q U

A kapacits latin eredet sz, jelentse befogadkpessg, trolkpessg.