You are on page 1of 13

A FNY

A fny elektromgneses hullm, a teljes elektromgneses spektrum lthat rsze. Atomok, vagy atomokat alkot rszecskk bocstjk ki. Lthat fny: frekvencija ():41014 Hz 81014 Hz hullmhossza (): 410-7 m 7,810-7 m A fny terjedshez nincs szksg kzvett kzegre, lgres tren keresztl is eljut a Fldre. A fny transzverzlis hullm, mely egyenes vonalban terjed. A fny hatsra a ruha kifakul, a fotpapr megszrkl, teht a fny, vltozst okoz a testekben. Ekzben a fny is vltozik: gyengl, elnyeldik, megvltozik a szne s a haladsi irnya. A fny teht hat a testekre, s a testek is hatnak a fnyre, azaz a fny klcsnhatsra kpes. Az rhajk s a mestersges holdak mkdshez szksges elektromos ramot napelemekkel lltjk el. Vannak olyan zsebszmolgpek, amelyek szintn fnyelemmel mkdnek. A fnynek teht energija van. A fny terjedshez id szksges, terjedsi sebessge vkuumban, levegben 300 000 km/s A tapasztalat szerint a fnysebessg a vilgegyetemben a legnagyobb sebessg. A fny terjedsi sebessgt legelszr Galilei prblta meghatrozni, elg egyszer mdon. s tantvnya egy este Firenze krnykn kt tvoli dombon helyezkedett el, mindegyikk egy-egy lmpval, aminek fnyt ernyvel lehetett eltakarni. Galilei azt mondta tantvnynak, hogy lmpja ernyjt akkor nyissa ki, ha a tle rkez fny elrkezik hozz. Ha a fny vges sebessggel terjed, akkor a tantvny lmpjnak felvillanst Galileinek bizonyos ksssel kell ltnia. A ksrlet teljesen eredmnytelen volt. Az els sikeres fnysebessg mrst 1675-ben Rmer (1644-1710) dn csillagsz vgezte el, aki Galilei tantvnyt a Jupiter egyik holdjval helyettestette. A Jupiter holdjai nha eltnni ltszanak, mert a bolyg mg lpnek. A holdfogyatkozsok nha hosszabb, mskor rvidebb ideig tartanak. A fnynek klnbz utakat kell megtennie a Fld s a Jupiter kztt. Bay Zoltn magyar fizikus javaslatra 1983-ban a fnysebessgre alapozott mterdefincit fogadott el a Nemzetkzi Mrtkgyi konferencia. A csillagszok a nagy tvolsgokat fnyvben mrik. A fnyv az a tvolsg, amit a fny egy v alatt megtesz. Jele ly (light year) 1 ly = 9,46 10 12 km

Vannak olyan jelensgek, melyek megmagyarzhatk a fny egyenes vonal terjedsvel. (Mivel a fny frekvencija nagyon nagy, hullmhossza nagyon kicsi, ezrt feltehet, hogy a fnysugr egynem kzegben egyenes vonalban terjed s a fnysugr tja megfordthat.) Ezzel a geometriai optika foglalkozik. Ide tartozik a fnytrs s a fnyvisszaverds. Vannak olyan jelensgek, melyek a fny hullmtermszetvel magyarzhatk meg. Ezzel a hullmoptika foglalkozik. Ide tartozik az interferencia, a diffrakci s a polarizci. Az 1900-as vekben tapasztaltak olyan jelensgeket, amelyek nem magyarzhatk meg sem az egyenes vonal terjedssel, sem a hullmtermszettel, csak ha felttelezzk, hogy a fnynek rszecske termszete is van. A fnyrszecskt Einstein nevezte el fotonnak. A fotoeffektus jelensge abban ll, hogy a fmek felletbl bizonyos frekvencij fny hatsra elektronok lpnek ki. GEOMETRIAI OPTIKA FNYVISSZAVERDS A bees sugr, a beessi merleges, s a visszaver sugr egy skban vannak. A beessi szg s a visszaverdsi szg egyenl. ( = ) A merlegesen bees fnysugr nmagba verdik vissza. A fnyvisszaverdst tapasztaljuk pldul sk tkr, homor tkr vagy dombor tkr esetn. A fnyvisszaverdst latin eredet szval reflexinak is nevezik. A fnyvisszaverds trvnyt Eukleidsz (i.e.300) grg termszettuds llaptotta meg. FNYTRS A bees sugr, a beessi merleges, s a megtrt sugr egy skban vannak. A beessi s a trsi szg kapcsolatt a Snellius sin = n 2,1 Descartes trvny fejezi ki. sin n2,1 - trsmutat(a kzeg optikai srsgt fejezi ki) n 2 ,1 =

2 1

c1 1 = c2 2

A fnyfrekvencija, azaz szne nem vltozik. A merlegesen rkez fnysugr irnyvltozs nlkl halad tovbb. A fnytrst tapasztaljuk pldul a vzben, a prizmnl, a gyjt- illetve szrlencse vagy a szivrvnynl is. A fnytrst latin eredet kifejezssel refrakcinak nevezik. Willebrod Snell van Roijen, vagy latinosan Snellius (1591-1626) holland fizikus, Ren Descartes (1596-1650) francia matematikus.

Ha pldul a csillagokat nzzk, a fny a Fld felszne fel egyre srsd levegrtegen keresztl haladva jut a szemnkbe. Az optikailag is srbb levegrtegben a trsek sorn a fnysugr kzelt a beessi merlegeshez. Mivel mi mindig abban az irnyban ltjuk a fnyforrst, amely irnybl a fny a szemnkbe jutott, a csillagokat a valdi helyzetknl magasabban ltjuk. A kp eltrse a valdi helyzettl olyan jelents, hogy pontos helymeghatrozsnl a csillagszoknak ezzel a hibval, az gynevezett lgkri sugrtrssel szmolniuk is kell. Az eltrs szge termszetesen annl nagyobb, minl alacsonyabban van a csillag, a horizonton lv csillagok esetn 34 vperc, ami kb. a Nap tmrjvel egyezik meg. Ezrt amikor napkeltekor vagy naplementekor a Napot ppen a horizont fltt ltjuk, akkor valjban mg (vagy mr) teljes terjedelmvel a horizont alatt van. Ugyancsak ez a jelensg magyarzza azt is, hogy a horizonton lv napkorongot mr nem kr, hanem inkbb zsemle alaknak ltjuk. A Nap als peremre ugyanis a trs szge jval nagyobb, mint a fels peremnl, teht az als perem mintegy feljebb toldva ltszik. Tiszta viz tengerpartokon, csendes folys patakoknl gyakran tapasztalhatjuk, hogy a vz sokkal seklyebbnek ltszik, mint amilyen a valsgban. Ennek az az oka, hogy a vz alatti trgyakat illetve a meder aljt a fny trsekor a vzbl "laposabban" kilp fnysugr meghosszabbtsban, vagyis abban az irnyban ltjuk, amely irnybl a fny a szemnkbe jutott. Ezrt a vzbeli dolgok megemelkedni ltszanak. Fordtott irnyban" vadszik a lvhal (jhal), amely a felszn all a szjval vizet l a vz feletti leveleken ldgl rovarokra, s a leesett rovarokat kapja el. A hal lehetleg az ldozata al szik, s szinte a vzfelsznre merlegesen cloz. Eltte azonban kis elre-htra mozdulatokkal pontostja a clzst. A clzsban a kt szemmel val lts is fontos szerepet jtszik, az egyik szemre vak lvhal kptelen eltallni az ldozatt.

Teljes visszaverds Ha a fny optikailag srbb kzegbl optikailag ritkbb kzegbe rkezik, akkor egy adott beessi szg esetn a fnysugr nem kpes behatolni az j kzegbe, hanem a felletrl visszaverdik. Ezt az adott beessi szget a teljes visszaverds hatrszgnek nevezzk. Pldul a vzbl levegbe lp fnysugr esetn egy bizonyos szgnl (49) a megtrt fnysugr a felleten halad. Nagyobb beessi szg esetn a vzbl nem lp ki fny. sin h = n 2,1
(de itt az egyes kzeg a vz s a kettes a leveg. n 2,1 =

1 n 1, 2

A teljes visszaverdst kihasznlva mkdnek a klnfle fnyvezet szlak. Az optikai kbel tbb fnyvezet szlat tartalmaz egyetlen kzs vdburokban. A szloptika hajlkony ktegbe rendezett fnyvezet szlakbl ll. A ktegben 1 ngyzetmillimteren 400 szl is lehet. Az orvosok ltal hasznlt endoszkp olyan szloptika, amely bels szervek vizsglatra alkalmas. Az endo- grg eredet sz s jelentse: bels, a szp a szopein szbl szrmazik, jelentse nzni, megfigyelni. Az vegben a teljes visszaverds hatrszge 42, emiatt az egyenl szr derkszg hromszg alak prizma tkrknt hasznlhat. Ha a fnysugr az tfogra merlegesen rkezik, akkor ktszeres visszaverds utn a bees sugrral prhuzamosan lp ki. Ha a fnysugr a befogra merlegesen rkezik, akkor egyszeres trssel a prizma 90-kal trti el azokat.

A derkszg hromszglet egy olyan gla, melynek alapja szablyos hromszg, oldallapjai pedig egyenl szr derkszg hromszgek. Ha a fnysugr a gla alapjra merlegesen rkezik, akkor a gla belsejben mindhrom oldalrl visszaverdve a bees sugrral prhuzamosan lp ki az alaplapon. Ilyen hromszglet van a lzeres tvolsgmrben, a jrmveknl hasznlt macskaszemben. Az Apoll program keretben a Holdra teleptett 100 db ilyen prizma segtsgvel a Fldrl a Holdra kibocstott lzerfny visszaverdsnek segtsgvel hatroztk meg a Fld - Hold tvolsgt. Ha egy prizmra fehr fnyt bocstunk, akkor a fny vrs ktszeres trs utn jut ki a prizmbl. A fehr fny a fehr ibolya prizmval szneire bonthat. A sznek sorrendje: vrs, narancs, srga, zld, kk, ibolya. Az eredeti irnytl legjobban az ibolya, legkevsb a vrs tr el. Az anyagok erny trsmutatja teht fgg a fny szntl. A sznek ugrs nlkl, folyamatosan mennek t egymsba. A prizma grg eredet sz, jelentse hasb. A sznszrdst latin szval diszperzinak nevezik.

SZN
Vrs Narancs Srga Zld Kk Ibolya

HULLMHOSSZ (nm)
800-600 600-590 590-570 570-500 500-420 420-400

Szivrvnyt akkor figyelhetnk meg, ha az elttnk es vzcseppekre a Nap a htunk mgl rst. A fszivrvny kls szle vrs, s 42,5 alatt ltszik. Ritkbban megfigyelhet mellkszivrvny is, melyben a sznek sorrendje fordtott, s a bels v 51 alatt ltszik. Napbl rkez fehr fny komponenseinek klnbz a vzre vonatkoz trsmutatja, teht a trsi szg klnbz. gy a fehr fny szneire bomlik.
A fehr fnyt teht prizmval a szivrvny szneire bonthatjuk. Ha a felbontott fnynyalb tjba ernyt helyeznk, akkor az itt megjelen sznes foltot sznkpnek vagy latin szval spektrumnak neveznk. Az olyan sznkpet, ahol a sznrnyalat mindegyke megtallhat s a sznek folytonosan mennek t egymsba, folytonos sznkpnek nevezzk. Az izz szilrd testek s a folyadkok ltal kibocstott fny sznkpe folytonos. Egy fnycs fehr fnynek sznkpben nem fordul el valamennyi sznrnyalat s az egyes szneket szlesebb stt svok vlasztjk el egymstl. Az olyan sznkpet, amelyben csak vges sok sznrnyalat van, s az egyes sznek kztt stt svok tallhatk, vonalas sznkpnek nevezzk. A gzoknak teht vonalas sznkpk van.

Az gbolt kk szne a lgkri fnyszrdsnak ksznhet. Lgkr nlkl az gbolt fekete lenne, s csak a Nap s a csillagok ragyognnak lesen. A lgkr molekulin azonban a fny szrdik, s a szrdott fny mennyisge fordtottan arnyos a fny hullmhossznak negyedik hatvnyval s egyenesen arnyos a levegrteg vastagsgval. Ezrt a legrvidebb hullmhossz kk fny szrdik legjobban, mg a vrs legkevsb. A Fldn a fnyszrds miatt az rnykos helyekre is jut fny. Naplementekor s Napfelkeltekor azonban a vastagabb levegrtegen a kk sugarak teljesen sztszrdnak, nem jutnak t a lgkrn. gy a Nap irnybl csak a vrs sznt szleljk. Kds, poros idben a vrs fny kevsb szrdik, mint az ibolya, ezrt a jelzlmpknl a tilos jelzst a piros sznnel jellik.
Meleg nyri napokon kzvetlenl a talaj felett ersen felmelegszik a leveg. A meleg leveg kitgul, gy itt ritka levegrteg alakul ki. A ritka levegrteg felett van a kellen mg t nem melegedett srbb levegrteg. Ha egy trgy (plmafa) nylik a kt rteg hatrfellete fl, akkor a trgyrl rkez fnysugarak adott beessi szg esetn a hatrfelleten teljesen visszaverdnek, s ezeknek a sugaraknak az irnyban a fa tkrkpt ltjuk. Mintha ezstsen csillog vztkr bortan be a talajt, s benne tkrzdnek a vztkr fl emelked trgyak. A hatrfellet alatti trgyak gyengbb fnyessgk miatt nem ltszanak t a fnyes tkrz felleten. Hasonl lmnyrl szmoltak be a sivatagban eltvedt utasok, akik a szomjsgtl elcsigzva azrt trtek el eredeti tirnyuktl, mert azt hittk, hogy valdi vzfelletet ltnak. A dlibb jelensgt ltjuk forr nyri napokon, mikor az aszfalt olyan, mintha vizes lenne. Tegynk pohrba vizet. A vzbe kmcsvet, melybe elzleg aprbb trgyakat helyeztnk. Megfelel irnybl nzve a kmcsben lv trgyakat nem ltjuk.

Plnparalel lemez: tltsz anyagbl kszlt kt prhuzamos skfellettel hatrolt test. A belp s a kilp fnysugr prhuzamos, de eltoldnak.

A homor tkrk kpalkotsnak megszerkesztshez hasznlt nevezetes sugrmenetek: 1. Az optikai tengellyel prhuzamosan rkez fnysugarak a fkuszba verdnek vissza. 2. A fkuszon tmen fnysugarak az optikai tengellyel prhuzamosan verdnek vissza 3. Az optikai kzppontba rkez sugarak ugyanakkora szgben verdnek vissza. 4. A tkr grbleti kzppontjn tmen sugarak nmagukba verdnek vissza.

A trgy helye
F eltt F-ben F s G kztt G-ben G-n kvl

HOMOR TKR KPALKOTSA A kp helye nagysga llsa minsge


tkr mgtt nagytott azonos ltszlagos

Alkalmazs
fogorvosi tkr zseblmpa, reflektor, Grgorszgban az olimpiai lng meggyjtsa vettgp tkrs csillagszati tvcs

kpalkots nincs, a fnysugarak prhuzamosak G-n kvl G-ben F s G kztt nagytott egyenl kicsinytett

fordtott

valdi

A dombor tkrk kpalkotsnak megszerkesztshez hasznlt nevezetes sugrmenetek: 1. Az optikai tengellyel prhuzamosan rkez fnysugarak gy verdnek vissza, mintha a ltszlagos fkuszbl indult volna. 2. A ltszlagos fkusz irnyba indul fnysugarak az optikai tengellyel prhuzamosan verdnek vissza 3. Az optikai kzppontba rkez sugarak ugyanakkora szgben verdnek vissza. 4. A tkr grbleti kzppontjn tmen sugarak nmagukba verdnek vissza.

A trgy helye
a tkr eltt

DOMBOR TKR KPALKOTSA A kp helye nagysga llsa minsge


tkr mgtt kicsinytett azonos ltszlagos

Alkalmazs
visszapillant tkr, keresztezdsben

A gyjtlencse kpalkotsnak megszerkesztshez hasznlt nevezetes sugrmenetek: 1. Az optikai tengellyel prhuzamosan rkez fnysugarak a trs utn a fkuszon mennek t. 2. A fkuszon tmen fnysugarak az optikai tengellyel prhuzamosan trnek meg a msik oldalon. 3. Az optikai kzppontba rkez sugarak irnya nem vltozik meg. 4. A tkr grbleti kzppontjn tmen sugarak a lencse msik oldaln ugyancsak a ktszeres fkuszon mennek t.

A trgy helye
F eltt F-ben F s 2F kztt 2F-ben 2F-en kvl

GYJTLENCSE KPALKOTSA A kp helye nagysga llsa minsge


a lencse azonos nagytott azonos ltszlagos oldaln kpalkots nincs, a fnysugarak prhuzamosak 2F-en nagytott kvl 2F-ben egyenl fordtott valdi F s 2F kicsinytett kztt

Alkalmazs
nagyt, tvolltk szemvege nagytval getni vettgp fnykpezgp, tvcsvek, videkamera

A szrlencse kpalkotsnak megszerkesztshez hasznlt nevezetes sugrmenetek: 1. Az optikai tengellyel prhuzamosan rkez fnysugarak a trs utn a ltszlagos fkuszon mennek t. 2. A tloldali ltszlagos fkuszon tmen fnysugarak az optikai tengellyel prhuzamosan trnek meg a msik oldalon. 3. Az optikai kzppontba rkez sugarak irnya nem vltozik meg. 4. A tkr grbleti kzppontjn tmen sugarak a lencse msik oldaln ugyancsak a ktszeres fkuszon mennek t.

A trgy helye
a lencse eltt

SZRLENCSE KPALKOTSA A kp helye nagysga llsa minsge


a trggyal egyez oldalon kicsinytett azonos ltszlagos

Alkalmazs
rvidltk szemvege, tvcsvek

A tkrkre s lencskre rvnyes sszefggsek: 1 1 1 K = + N= f k t T

N=

k t

D=

1 f (mter )

Megllapods szerint a ltszlagos kpnl a kptvolsgot s a kp nagysgt negatvnak tekintjk. A ktlt emlsk, pldul a fkk szemnek mindkt kzegben megfelelen kell mkdnie. Mivel a vz jval nagyobb trsmutatj kzeg, ahhoz, hogy a szemlencsje megfelel trst biztostson, specilis trkkket kell alkalmaznia. (A vz alatti fnykpezskor hasznlt fnykpezgpek lencsjnek is kis fkusztvolsgnak, vagyis nagy ltszgnek kell lennie, mert a vzre vonatkozan akkor ad helyes kpet. Az ilyen lencse, a halszemoptika levegben ersen torzt.) A fka szemlencsje ezrt nagy trkpessg, szinte gmb alak, s a vz alatt ltalban a pupillja is kitgul, gy a retinjn les kp keletkezik. Az ilyen szem viszont a levegben ersen rvidltv vlik s jelents lekpezsi hibkat produkl. Az egyik ilyen hiba az asztigmatizmus, vagyis az, hogy a lencse a trgypontot nem egyetlen kppontba. hanem kt (egy vzszintes s egy fggleges) kpvonall kpezi le. A fka pupillja azonban a levegn az ers megvilgtsban fgglegesen sszeszkl, ezrt a retinjhoz kzelebb es vzszintes kpvonal szinte egy pontt zsugorodik. gy viszonylag jl kiegyenlti a lekpezs hibjt.

A szem olyan sszetett optikai rendszernek tekinthet, amelyben ngy trfellet kpzi le a kls trgyak valdi, kicsinytett, fordtott lls kpt a szemgoly hts falra, az ideghrtyra (retina)
vegtest szaruhrtya szemlencse pupilla csarnokvz szivrvnyhrtya ideghrtya vakfolt srgafolt

A szaruhrtya kvl dombor, bell homor. A szemlencse dombor. Az vegtesten nem trik meg a fny. A szem teljes trkpessge 40-50 dioptria krli rtk. Az les lts rdekben a szemlencse deformldik, vltozik a fkusztvolsg. Ezt a tvolsghoz val alkalmazkodst akkomodcinak nevezzk. Ha tvoli trgyat nznk, akkor a szemlencse laposabb, ha kzelit akkor domborbb lesz. gy kb. 10 dioptrival tud vltozni a trkpessg.

HULLMOPTIKA FNYINTERFERENCIA Ha fehr fnyt bocstunk mindkt tkrre, akkor az onnan visszaverd fny az ernyre tklnbsggel rkezik. Az ernyn sznes cskok sorozatt lthatjuk, ami a fehr fny interferencijra utal. Monokromatikus fny esetn az ernyn vilgos s stt cskok jelennek meg.
Az interferencia sz az angol interface szbl ered, jelentse magzavars, kzbeavatkozs. A Newtonfle sznes gyrk is az interferencia kvetkezmnyei. A fnyinterferencit hasznljk ki trhats, holografikus fnykpek ksztshez.

A fnyinterferencia bemutathat Fresnel-fle ketts tkrrel.

fnyforrs erny Pldul: olajfolt szappanbubork

FNYDIFFRAKCI Ha a fehr fnysugr s az erny kz rst helyeznk, akkor az ernyn egyetlen vilgos foltot ltunk (az egyenes vonal terjedssel sszhangban). Ha a rst kellen szktjk, akkor az ernyn sznes cskok sorozata jelenik meg. Monokromatikus fnysugr esetn vilgos s stt cskok sorozatt ltjuk az ernyn.
Jedlik nyos 1845-ben mr olyan optikai rcsot ksztett, amelynek 1 mm-n 1200 rs volt. A Cd tkrz rtegben koncentrikus krk ments apr mlyedsek vannak. A lemezre es fnyt a mlyedsek nem verik vissza, a lemez reflexis rcsknt viselkedik. Emiatt a lemez egyes rszei szivrvnysznnek ltszanak.

fnyforrs

rs

erny Pldul: optikai rcs

FNYPOLARIZCI A fehr fny a tr minden irnyban tartalmaz rezgseket. Ha ezt a fehr fnyt 56,6o-os szgben fekete tkrre ejtjk, akkor a tkrrl visszaverd fny mr csak egy bizonyos skban tartalmaz
rezgseket, teht skban polros lesz.

5 6 ,6 o 5 6 ,6 o

tg p = n 2,1
P ld u l:

A zsebszmolgpek, mobiltelefonok folyadkkristlyos kijelzje a polarizci felhasznlsval mkdik. A kristly a feszltsg hatsra polrszrknt mkdik. A kijelz feletti vdveg is valjban polrszr. A kt szr skja merleges egymsra.

p o l rsz r m h e c sk k t j k o z d s a k ira k a t v e g e m s z p t k ris t ly

Polarizlt fnyt n. polaroidszrkkel is el lehet lltani. Ezeket gy ksztik, hogy vegvagy celluloidlapra kettsen tr kristlyokbl ll vkony rteget visznek fel. Ezek a kristlyok a kettstrssel sztvlasztott kt fnysugr kzl az egyiket nagymrtkben elnyelik, ezrt csak a msik, meghatrozott skban polarizlt fnysugr halad t rajtuk. Ha kt ilyen szrt egymsra helyeznk, s egymson fokozatosan elforgatjuk, az tes fny erssge egy maximlis s egy minimlis rtk kztt vltozik.

Polrszrk prhuzamos s keresztezett llsban Polrszrket hasznlnak napszemvegekben s a fnykpezskor a vz- vagy vegfelletekrl visszaverd zavar csillogs kiszrsre, illetve az gbolt kontrasztossgnak nvelsre. Etolgiai ksrletek kimutattk, hogy - mivel az gboltrl jv fny a szrds miatt polros s a polarizci skja a Nap helyzettl fgg -, a rovarok ezt irny meghatrozsra kpesek hasznlni. A mhek tnca mindig a Nap s a polarizci skjnak irnyt figyelembe vve adja meg a nektrds virgok lelhelyt. A rovarok sszetett szeme a nagyobb tvolsgban lv trgyakat mr rosszul kpezi le, ezrt pldul a vzfelletet a fny polarizcija alapjn talljk meg. Olyan nagyobb kiterjeds vzszintes felletet keresnek, amelyrl horizontlisan polarizlt fny verdik vissza. Ezrt fordulhat el, hogy a szabadban trolt, vagy szennyezanyagknt a vzre kerl kolajszrmazkok (pldul a pakura), amelyek a fnyt a vznl ersebben polarizljk, vgzetes csapdt jelentenek a rovaroknak. A szomjukat oltani vgy, vagy nsztncot jr lepkk, szitaktk, bogarak az olajos felsznt vzfelletnek hiszik, leszllva r a ragads felszn foglyaiv vlnak. A lzer olyan specilis fnyforrs, amely csak egy irnyban bocst ki fnyt. A lzerfny egymssal prhuzamos sugarakbl ll keskeny nyalbot alkot, lencskkel jl fkuszlhat. A fnyerssg mg nagy tvolsg esetn sem cskken jelentsen, szembe jutva maradand krosodst okoz. A lzer sz angol eredet, eredetileg mozaiksz: laser (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation = fnyersts a sugrzs gerjesztett kibocstsval) A lzer mkdse az induklt emisszin alapul. Ez azt jelenti, hogy a gerjesztett elektron spontn emisszija ltal keltett foton tovbbi gerjesztett elektronok alapllapotba val visszatrst idzi el. Az gy kilp fotonok koherens (ugyanazokbl az atomokbl szrmaz, egymssal szinkronban lv) fnyhullmokat alkotnak. Az atomok fnykibocstst nevezzk fnyemisszinak. A gerjesztett elektronokat tartalmaz anyagot kt prhuzamos tkr kz helyezve a folyamat felersthet. A lzerfny gy jut ki a kt tkr kzl, hogy az egyik tkr visszaver rtege nagyon vkony, ezrt az a fny nhny szzalkt tengedi. A rubinlzerben egy mestersges rubinrd (Al2O3) van a kt tkr kztt. Az elektronokat egy xenon tlts kislsi csvel gerjesztik, ami ers fny villanlmpa. A kibocstott fny vrs 694 nm hullmhossz. A hlium-neon lzer egy olyan kislsi cs, amelyet hlium s neon keverkvel tltenek meg, s kt lapjra egy-eegy tkrt helyeznek. Az elektronokat a kislsi csre kapcsolt feszltsggel gerjesztik. A kibocstott fny hullmhossza 632 nm. A lzerdida gallium-arzenid alapanyag flvezet, 2-3V-al gerjesztett, kismret lzer.

A FNY KETTS TERMSZETE


Ha a folytonos sznkpet egy fekete-fehr fotpaprra vettjk, majd a paprt elhvjuk, akkor azt ltjuk, hogy az ibolya s a kk fny feketedst okozott, de a vrs s a narancs nem. Teht a fnyrzkeny rtegben a vrs fny nem okoz kmiai vltozst. A brnk barnulsa is fotokmiai folyamat. A br fels rtegben a napfny ultraibolya sugarai kmiai reakcit vltanak ki. Lnrd Flp magyar szrmazs fizikus 1902-ben fedezte fel, hogy a fny hatsra a fmek felletbl elektronok lpnek ki. Ez a fotoeffektus, azaz a fnyelektromos jelensg. Alkli fmek esetn (Na, K) mr lthat fny esetn is megtrtnik a folyamat. Az elektronok kilkdsnek bekvetkezse a fny frekvencijtl fgg. A fny intenzitsa a kilp elektronok szmval arnyos. A kilp elektronok sebessgt, energijt teht a fny frekvencija hatrozza meg. Megfigyeltk azt is, hogy egyes szigetelk fny hatsra vezetkk vlnak, a flvezetknek pedig nvekszik a vezetsi tulajdonsguk. Ha egy fotocellra feszltsget kapcsolunk, s klnbz szn fnynl mrjk az ramerssget, akkor azt tapasztaljuk, hogy a kk fny ramot indt meg, de a vrs fny nem. A kk fny teht elektronkilpst idz el. (Van olyan fotocella, ahol a vrs fny hatsra is megindul az elektronok kilpse.) A fny ltal elidzett vltozsokban a fny sznnek, azaz frekvencijnak van szerepe. A nagyobb frekvencij fny vlthat ki valamilyen hatst, pldul feketedst vagy elektronkilpst. A fnyt a fnyforrs nem folytonosan hanem adagokban, kis rszecskk formjban sugrozza ki, s a fnyelnyels is fnyrszecskk tjn trtnik. Az ilyen fnyrszecske grg eredet neve a foton. A foton energija egyenesen arnyos a fny frekvencijval. E = h f , ahol a h a Planck lland h = 6,63 10 34 Js Max Planck (1858-1947) nmet fizikus fedezte fel, hogy az elektromgneses sugrzs adagos Ennek alapjn rta le az izz testek ltal kibocstott sugrzs trvnyt, melyrt 1918-ban Nobel-djat kapott. Az ultraibolya, a rntgen s a gamma-sugrzs azrt veszlyes, mert az l sejtekben a nagy energij fotonok kis sugrzsi teljestmny mellett is olyan kmiai reakcikat, molekulabomlsokat okoznak, amelyek a sejtmkdsben vagy az rkt anyagban, a gnekben vltozsokat idznek el.

A ksrletekben akkor kvetkezik be elektronkilps, ha a foton ltal tadott energia nagyobb, mint az elektron kiszaktshoz szksges kilpsi munka.
hf = W + 1 m v2 2

Ezt az sszegfggst fnyelektromos egyenletnek nevezzk. A fnyelektromos jelensg magyarzatrt Albert Einstein (1879-1955) nmet fizikus 1921-ben Nobel-djat kapott.
1 m v 2 a kilp elektron mozgsi energija. 2 A fotonnak nyugalmi tmege nincs, E = hf

de

mozg

tmegt

meghatrozhatjuk.

m= E = m c2

hf c2

Ebbl a foton lendlete: I =

hf hf h = = c f A fnynek teht ketts termszete van: bizonyos krlmnyek kztt hullmtermszetet mutat, ms jelensgek viszont csak akkor rtelmezhetk, ha a fnyt rszecskk sszessgnek tekintjk.

Louis-Viktor de Broglie (1892-1987) francia fizikus szerint minden mozg testhez h hozzrendelhet egy hullm, melynek hullmhossza: = Munkssgrt 1929-ben m v Nobel-djat kapott. (Az elektronnak is van hullmtermszete.)