You are on page 1of 3

HALMAZLLAPOT-VLTOZSOK

A halmazllapot-vltozs olyan folyamat, melynek sorn a rendszert alkot rszecskk kapcsolatban minsgi vltozs kvetkezik be. Megvltoznak az anyagra jellemz llandk, pldul a srsg s a fajh. A halmazllapot-vltozst kt fizikai mennyisggel jellemezhetjk: Fajlagos h: Az anyagi minsgre jellemz Jele: L J M.e: kg Folyamat vagy talakulsh: Jele: Q Q = Lm M.e: J Olvads Az a halmazllapot vltozs melynek sorn az anyag szilrd fzisbl folykony fzisba megy t. Pldul a jg megolvad. Az a hmrsklet, amelynl a kristlyos szilrd anyag olvadni kezd, vagyis az els folyadkcseppek megjelennek az olvadspont. Jele: T0 Minden anyagnak ms s ms az olvadspontja. pldul a vznek 0 C, az aranynak 1063C. Az olvadsponton a szilrd s a cseppfolys fzis tartsan egyenslyban van. Ez azt jelenti, hogy a 0C-os jg-vz keverk mindaddig 0C-os marad, amg az sszes jg meg nem olvad. Az olvad test ht vesz fel a krnyezetbl, ez az olvadsh. Az olvadsh fgg az alvad test tmegtl s anyagi minsgtl. Q = L o m Ez a h nem nveli a test bels energijt, teht a hmrsklete nem vltozik. Ezt a ht ltens vagy rejtett hnek nevezzk, mely a kristlyszerkezet felbontsra fordtdik. Nagyobb nyoms alatt ltalban az olvadspont magasabb. Pldul a korcsolyzskor a nagy nyoms alatt megolvad a jg s az gy keletkez vz cskkenti a srldst. (regelci = jrafagys) A gleccserek aljn is a nagy nyoms megolvasztja a jg egy rszt s a srlds cskkense miatt a jgrtegek egymson elcssznak. Amorf testeknl az olvadspont nem hatrozhat meg, itt lgyuls kvetkezik be. Fagys Az a halmazllapot vltozs, amelynek sorn az anyag folykony fzisbl szilrd fzisba megy t. Pldul a vz megfagy. Az a hmrsklet, amelynl a folyadk fagyni kezd, vagyis az els kristlyok megjelennek, a fagyspont. Jele: T0 Ugyanannak az anyagnak az olvads s fagyspontja megegyezik. Fagyskor h szabadul fel, mely az olvadskor felvett hvel egyenl. Q = L o m Tlen a leesett h lasstja a lehlst, a befagyott Balaton partjn magasabb a hmrsklet, mint tle tvolabb. Fagyskor az anyagok trfogata ltalban cskken, kivve a vz s a vas.

A vznek 4 C-on a legkisebb a trfogata, s tovbbi hts hatsra kitgul. A tguls fagys kzben is folytatdik, a nvekv trfogat jg pedig rendkvl nagy er kpes kifejteni. Pldul a sziklk repedseiben megfagy vz sztrepeszti a legkemnyebb kzetet is, amely a magas hegysgek lepusztulsnak legfbb oka. A fagy ugyanezen okok miatt jelents krokat okozhat a hidakban, pletekben, utakban. Ha a keletkezett repedseket cementtel, aszfalttal, bitumennel, szilikonnal kitltik, a fagykrok megelzhetk. Mivel fagys kzben a trfogat nvekszik, a jg srsge kisebb lesz mint a vz, ezrt a jg szik a vzen. A jg nagyobbik rsze a vz alatt marad. A tengereken, cenokon sz jghegy ezrt nagyon veszlyes. A legismertebb ennek kvetkeztben bekvetkezett katasztrfa 1912-ben volt a Titanic elsllyedsekor. A klnfle sk jelentsen cskkentik a vz fagyspontjt. A jeges utakat, jrdkat ezrt lehet sval jgmentesteni. Sajnos a kiszrt s krostja a krnyezetet, jobb lenne pldul mtrgyt hasznlni (ptis).

Gzkpzds Olyan halmazllapot vltozs melynek sorn az anyag folykony fzisbl lgnem fzisba megy t. Kt fajtja van: a prolgs s a forrs Prolgs Brmely hmrskleten, de csak a folyadk felsznn megy vgbe. Pl.: a meleg tea prolog. De a nyri es utn is a vztcsk hamar eltnnek. A moss utn kitertett ruha is nhny ra alatt megszrad. A prolg test ht von el a krnyezettl, mikzben a prolg test hmrsklete cskken. Pldul: lidokain, forr tea. A prolg anyag hmrsklete csak akkor marad lland, ha ht tud felvenni a krnyezetbl. Ezrt fzunk nyron is a strandon, ha kijvnk a vzbl. Hideg idben a jrmvek ablaka beprsodik, apr vzcseppek jelennek meg rajtuk. A prolgs trtnhet zrt trben is. Ilyenkor a folyadk s sajt gze kztt dinamikus egyenslyi llapot alakul ki. Az llnyek nagy rsze melegben prologtatssal szablyozza testhmrsklett. A nvnyek a leveleiken keresztl vizet prologtatnak. Az llatok nagy rsze s az ember, izzadssal hti magt. A htgpekben lv folyadk a gyors prolgs miatt ht von el a betett lelmiszerektl. Az elprolgott htkzeget a villanymotorral hajtott kompresszorba kerl, ahol adiabatikus ton sszeprseldik, ekzben azonban felmelegszik. Innen a htszekrny htlapkn elhelyezett csrendszerbe jut, ahol a kls leveg lehti, gy az lecsapdik s ismt a httrbe kerl. Ezrt a htszekrnyt nem szabad teljesen a falhoz tolni s lehetsg szerint fttesttl tvol kell elhelyezni. A prolgs sebessge fgg: A hmrsklettl A prolg fellet nagysgtl A lgramlstl (akkor gyorsabb a prolgs, ha a alacsonyabb a pratartalom) A prolg test anyagi minsgtl A szilrd testek prolgsa a szublimci. Pl.: kmfor, naftalin, kn. A szublimci jelensgt figyelhetjk meg, akkor is, amikor a villanyg hasznlata sorn az vegbra az izzszl szublimlsa miatt befeketedik. A szublimcival ellenttes folyamat sorn a vulkni eredet gzkbl, gzokbl gyakran vlnak ki szilrd halmazllapot svnyok. Pldul az erdlyi Torja melletti Bdsbarlang regbl folyamatosan ramlik ki a knhidrogn, ami az reg falt s a sziklkat srga knrteggel vonja be.

Forrs A folyadk belsejben is keletkezik gz, amely bubork formjban a felsznre szll. Pl.: forr a leves. Meghatrozott hmrskleten megy vgbe. Ez a forrspont. Jele: Tf A forrspont fgg a nyomstl. Nagyobb nyomson a forrspont magasabb (kukta, izraeli Holt tenger 101C), kisebb nyomson a forrspont alacsonyabb (Kkes 96C, A francia Alpoki Mont Blanc 84C, himaljai Mont Everest 71C) A paksi atomerm reaktortartlyait zrt csrendszerben kering vzzel htik. A vz nyomsa 12,5 MPa (a norml nyoms 125-szrse), hmrsklete a reaktorban 295C. Ez a vz azonban nem forr. Ezt a vizet hti le 255C-ra s ez hajtja a gzturbinkat amelyek az ramfejleszt genertorokat mkdtetik. A forrshoz h szksges. Ez a forrsh, amely egyenesen arnyos az anyag tmegvel s fgg az anyagi minsgtl. Q = L f m Ez a h nem nveli a folyadk bels energijt, teht a hmrsklett sem, ezrt ezt ltens, vagy rejtett hnek nevezzk. Ez a h a kohzis er legyzsre fordtdik. Minden folyadkban szabad szemmel nem lthat gzbuborkok vannak. Melegtskor ezek trfogata nvekszik, fokozatosan lthatv vllnak. A bubork akkor szll fel, ha a felhajter legyzi a kohzis, illetve az adhzis ert. Ha a folyadkban nincs gzbubork, akkor nem indul meg a forrs, a folyadk tlhevl.(olaj) Lecsapds Olyan halmazllapot vltozs, amelynek sorn az anyag lgnem fzisbl cseppfolys fzisba megy t. Lehlskor ugyanis a lgnem anyag rszecskinek sebessge cskken, az tkzskor sszetapadnak. Lecsapdskor h szabadul fel. A fazk fedelt vatosan kell felemelni, mert a felszll vzgz a keznkn esetleg arcunkon lecsapdva gsi srlseket okozhat. A fttestbe vzgzt vezetnek, ez a fttesten lehl, cseppfolysodik s h szabadul fel. A folyamat csak akkor indul meg, ha a gz hidegebb testtel rintkezik, vagy a lgtrben szennyezds (kondenzcis mag) tallhat. A gzok nem kpesek lecsapdni, de a gzk igen.(kritikus hmrsklet) A vz mindhrom halmazllapotban megtallhat. A jg, a h szilrd halmazllapot. A vzgz lgnem halmazllapot. A levegben mindig van vzgz, de a meleg leveg tbb vzgzt kpes befogadni, mint a hideg A prads meleg levegbl lehlskor a felesleges gz kicsapdik, s kis cseppecskkben lthatv vlik. gy keletkezik a harmat, fagypont alatt a dr, a fld kzelben a kd, ami a magasban a felh. Ha az apr vzcseppek egymshoz tapadnak, megnagyobbodnak, akkor escsepp keletkezik, ami esknt a fldre hull. A kdkpzdshez szksges, hogy por-, fstrszecskk legyenek a levegben, ez az gynevezett kondenzcis mag. A klnbz megjelensi formjnak klnbz a srsge. A jg srsge pldul kisebb a vznl, hiszen szik a vzen. A vzgz srsge is kisebb a vznl. A leprls (desztillci) sorn a vizet felforraljuk, a keletkezett gzt csvn tvezetjk. A csben lehl vzgz lecsapdik, a cs vgn desztilllt vz csepeg ki. Leprlssal llthat el a plinka. A rothad anyagokban ugyanis vz s alkohol van. Az alkohol forrspontja 78C, a vz 100 C. Ha ezt az anyagot melegtjk, akkor elssorban alkoholgz tvozik bellk. Az alkoholgz a csben cseppfolysodik, s a cs vgn a plinka csorog ki.