You are on page 1of 5

IDBEN VLTOZ MGNESES MEZ

Az elektromos ram mgneses mezt kelt maga krl. A mgneses s az elektromos jelensgek teht kapcsolatban vannak egymssal. Szmos kutatt foglalkoztatott az a gondolat, hogy a jelensget megfordtsa, vagyis a mgneses mez segtsgvel elektromos ramot hozzunk ltre. A krdst FARADAY oldotta meg 1831-ben a mozgsi s a nyugalmi indukci felfedezsvel. Neki sikerlt elszr sajt szavai szerint a mgnessget talaktani elektromossgg. ttr munkssga nyomn jelentek meg a XIX. szzad msodik felben az elektromos genertorok s a transzformtorok, s indult gyors fejldsnek az elektromos ipar. A MOZGSI INDUKCI: Ha homogn mgneses mezben ha az indukcivonalakra merlegesen mozgatunk egy vezett, akkor a vezet kt vge kz kapcsolt mrmszer feszltsget jelez. Ezt a fezsltsget induklt feszltsgnek nevezzk. Ha egy tekercs belsejbe mgnesrudat tolunk, akkor a tekercsben feszltsg indukldik. A mgnes kihzsakor ezzel ellenttes feszltsg keletkezik. A keletkezett induklt feszltsg nagysga fgg: - A tekercs menetszmtl B - A mozgats sebessgtl v - A mgnes erssgtl A NYUGALMI INDUKCI: Kt egyms kzelben (esetleg kzs vasmagra) helyezett tekercseknl az egyikben foly ram erssgnek megvltozsa a msik tekercsben feszltsget indukl. Ilyenkor azonban nincs mechanikai mozgats, ezrt ezt a jelensget nyugalmi indukcinak nevezzk. A mozgsi s a nyugalmi indukcit kzs elnevezssel elektromgneses indukcinak nevezzk. A mgneses mez vltozsa teht elektromos mezt kelt. A vezetk kt vge kztt mrhet ram az induklt ram. Az induklt ramnak az irnya mindig olyan, hogy akadlyozni igyekszik az t ltrehoz hatst. (LENTZ-trvny 1834) AZ NINDUKCI: Az nindukci is nyugalmi indukci. Akkor lp fel, ha egy vezetkrben - egy vagy tbbmenet tekercsben az ramerssg idbeli vltozsa folytn magban a tekercsben indukldik elektromos mez. Az nindukci jelensgt Henry amerikai fizikus fedezte fel 1832-ben. Ha egy zrt vasmagos tekercsbl, egy ramforrsbl, egy izzlmpbl s egy kapcsolbl zrt ramkrt ksztnk, akkor a kapcsol zrsakor az izz nem kezd el azonnal vilgtani. Ha a vasmagot kivesszk a tekercsbl, akkor nem tapasztalunk ilyen jelensget. Az ram ki s bekapcsolsakor ugrsszeren megvltozik a tekercsben az ram erssge, gy a mgneses fluxus is. A Faraday-fle indukcis trvny alapjn a tekercsben feszltsg indukldik. Lentz trvnye miatt ez a feszltsg olyan ramot kelt, melynek irnya akadlyozza a fluxus vltozst. Bekapcsolskor ez az induklt ram gtolja a hirtelen ramnvekedst, ezrt az ram ksve s kevsb hirtelen indul meg. Kikapcsolskor ez az induklt ram a hirtelen ramcskkenst akadlyozza. Az ram gy ksve s kevsb hirtelen sznik meg.

A tekercs nindukcijra jellemz mennyisget nindukcis egytthatnak nevezzk. Jele: L M.e.: H (henry) Az nindukcis egytthat fgg a tekercset kitlt anyagtl, a tekercs hossztl, A N2 keresztmetszettl s menetszmtl. L = l A ksrletben a vasmag nlkli tekercsnl az nindukcis egytthat olyan kicsi, hogy az nindukci jelensge nem szlelhet. - Ha stt szobban a hsugrz dugjt kihzzuk a dugaszol ajzatbl, akkor a konnektornl villans ltszik. Kikapcsolskor ugyanis ramot szntetnk meg, ami hirtelen fluxuscskkenssel jr. Lentz trvnye miatt az induklt ram ppen ez ellen dolgozik. Az ramerssg ilyenkor egy pillanatra magasabb rtkre ugrik, ami egy kis vkislst hoz ltre. - Az nindukcibl szrmaz szikrzst ltunk azokon a villanymotorokon, amelyeknek forgrszhez sznkefk kzvettsvel vezetik az elektromos ramot. Ez a szikrzs kros, mivel elgeti az rintkezsi helyeket. A szikrzst gy szntetik meg, hogy a megszaktsi helyekhez kondenztort kapcsolnak. Ekkor az nindukcis feszltsg szikrakpzs helyett a kondenztort tlti fel. - Joseph Henry (1797-1878) amerikai fizikus. Ha egy vzszintes asztalon fekv mgnesrd kzelbe egy vasgolyt helyeznk, akkor a mgnes a nyugv golyt maghoz vonzza. A goly gyorsulst a mgneses mez okozza. A mgneses mez munkavgzsre kpes, vagyis energija van.

E=

1 L I2 2

Mgneses mezben nem csak egyenes vezet vagy tekercs mozoghat. Ha kiterjedt fmtest mozog mgneses mezben, akkor annak elektronjai a Lorentz er kvetkeztben krplyra knyszerlnek. gy picike krramok jnnek ltre, melyeknek sszessge adja az rvnyramot. Ezek az rvnyramok egyrszt nagy hhatssal jrnak egytt (krostja a transzformtort, a villanymotort), msrszt ersen fkezhetik az indukcit kivlt hatst. Pldul fkezik a test mozgst. A h hats ellen gy vdekeznek, hogy a vasmagokat vaslemezekbl alaktjk ki, melyeket szigetel lakkrteggel vonnak be. A mozgscskkent hatst kihasznljk pldul a mszerekben lengscsillaptsra. VLTAKOZ RAM: Az olyan elektromos ramot, ahol a vltozs az idnek szinuszos fggvnye, szinuszosan vltakoz ramnak nevezzk. Vltakoz ram effektv rtkn annak az egyenramnak az rtkt rtjk, amely ugyanazon a fogyasztn, ugyanannyi id alatt, ugyanannyi ht termel, mint a krdses vltakoz ram. Az 1990-es vek kzeptl Magyarorszgon 230 V a hlzati feszltsg. Ez effektv rtket jelent. A cscsrtk: 325V U I U eff = max I eff = max 2 2

A lezajlott peridusok szmnak s az ehhez szksges idnek a hnyadosa a frekvencia. Jele: f M.e. :Hz A frekvencia latin eredet sz, jelentse gyakorisg. Magyarorszgon a hlzati ram 50 Hzes. Az az idtartam, ami alatt egy peridus lezajlik a peridusid. Jele: T M.e. :s (szekundum) A frekvencia 2-szerese a krfrekvencia. Jele: 1 M.e. : = Hz s A hlzati ram krfrekvencija 314 Hz VLTAKOZ RAM ELLLTSA: Ha homogn mgneses mezben mrkeretet forgatunk a B vonalakra merleges tengely krl, akkor a mozgsi indukci alapjn a keret kt kivezetse kz kapcsolt mrmszer feszltsget jelez. Ennek a feszltsgnek egy krlforduls alatt az irnya s nagysga is llandan vltozik. A tengellyel prhuzamos vezetszakaszokban indukldik feszltsg, a merleges vezetszakaszokon nem. A gyakorlatban a vilgon mindentt a vltakoz ram hlzatok terjedtek el, mert a vltakoz ram ipari mret ellltsa s szlltsa egyszerbb s gazdasgosabb, mint az egyenram.
A VLTAKOZ RAM HATSAI Hhats (elektromos fzlap, hsugrz) A hhats alapjn rtelmezzk a vltakoz ram effektv rtkt. Fnyhats (fnycsvek, izzlmpa) lettani hats (ramts) A vltakoz ram a testnedveket nem elektrolizlja, de az idegrendszerre kifejtett hatsa miatt kedveztlenebb s veszlyesebb, mint ugyanakkora feszltsg egyenram.

A vltakoz ram ellenllson a teljestmny idbeli tlaga, a hatsos, vagy ms nven effektv teljestmny a feszltsg s az ramerssg kztti fziseltolds szgtl is fgg.

cos
Peff

Peff = U eff I eff cos


a teljestmnytnyez. = U eff I eff mennyisg a ltszlagos teljestmny

Vltakoz ram ramkrben az elektromos mez munkja, vagyis a vltakoz ram hhatsa: W = Peff t Ezt az energiafelhasznlst mri a laksunkban az elektromos fogyasztsmr, a villanyra.

A genertorok mkdse a mozgsi indukcin alapul: mechanikai munkavgzssel ramot fejlesztnk velk. A motorokban fordtott folyamat jtszdik le: az tfoly ram hatsra a villanymotorok mechanikai munkt vgeznek. A vltakoz ram genertoroknl a mgnes forog, a tekercs nyugalomban van. Az induklt feszltsget a V nyugv llrszbl kell elvezetni. Ha hrom ugyanolyan tekercset gy helyeznk el, hogy tengelyeik 120-os szget zrjanak be egymssal, s kztk egy lland V mgnest forgatunk, akkor a tekercsekhez kapcsolt kzplls mrmszer induklt feszltsget jelez. A mszerek mutatja nem mozog egytt, a feszltsgek fziseltrse 120, illetve 240. A hrom tekercs ltal szolgltatott feszltsg nem 6, hanem 4 vagy 3 vezetkkel jut el a fogyaszthoz. A dinam tulajdonkppen egy egyenram genertor. A dinamt JEDLIK NYOS (18001895) fedezte fel.
V

A villamost, a trolibuszt, a villanymozdonyt, a hztartsi gpek nagy rszt elektromos motor hajtja. Jedlik nyos ksztette az els elektromotort, de a tallmny Siemens nevhez fzdik, mert tette a gyakorlatban is alkalmazhatv. A forgrsz tengelyn kt rz flgyr van. A flgyrkkel sznkefk rintkeznek. Ezeket vezetkekkel csatlakoztatjuk az ramforrshoz. ram hatsra a forgrsz mgness vlik. Az ll s a forgrsz kztt mgneses klcsnhats jn ltre. Amikor klnnem plusok kerlnek egymssal szembe, akkor a sznkefk a msik flgyrhz rnek, a forgrszben megfordul a mgneses plus, gy tovbb fordul a forgrsz. A gyakorlatban hasznlt motoroknl az llrsz is elektromgnes. Mivel az elektromos energia szlltsa csak akkor gazdasgos, ha a feszltsg nagy (a magyarorszgi tvvezetkek feszltsge 120 kV s 750 kV kztt van), gy szksg van olyan berendezsre, amely a vltakoz ram feszltsgnek nvelsre s cskkentsre szolgl. Ezt nevezzk transzformtornak. A transzformtor kt tekercsbl s egy kzs vasmagbl ll. Ha az egyik tekercset vltakoz feszltsg ramforrshoz kapcsoljuk, akkor a vasmagban vltoz mgneses mez keletkezik, amely a msik tekercsben induklt feszltsg jn ltre. Az ramforrshoz kapcsolt tekercset primer tekercsnek, a msikat szekunder tekercsnek nevezzk. A zrt vasmag transzformtor megalkotsa s az elektromos energia elosztsnak korszer megvalstsa Dri Miksa, Blthy Ott s Zipernowsky Kroly magyar mrnkk nevhez fzdik. (1885)

Tesla tervei alapjn ptettk az els vltakoz ram ermvet, ahol transzformtort hasznltak. Tesla dolgozott a budapesti Ganz gyrban is. A transzformtorokon a feszltsgek arnya egyenl a menetszmok arnyval. A teljestmny mindkt tekercsen ugyanakkora.

U sz N sz = Up Np U sz I sz = U p I p Np I sz = Ip N sz
A nagy tvolsgok miatt jelents lehet a tvvezetk ellenllsn fellp I 2 R teljestmnyvesztesg, amely a vezetket melegti. Ezrt kis ramerssg, de nagy feszltsg tvvezetkeken vgzik a szlltst.