You are on page 1of 6

IDBEN LLAND MGNESES MEZ

A miltoszi THALSZ i.e. 600-ban a kiszsiai MAGNESIA vrosban, mely a mai Trkorszg terletn tallhat, olyan rcet tallt (magnetit nev vasrc Fe3O4, mely maghoz vonz apr vasdarabokat s fogva is tarja. Ezeket termszetes lland mgnesnek nevezzk. Vannak olyan anyagok, melyeket mgnes kzelbe helyezve, majd a mgnest elvve, tveszik annak tulajdonsgt s hossz idn t meg is tartjk. Ezeket az anyagokat ferromgneses anyagoknak, az gy ellltott mgnest mestersges lland mgnesnek nevezzk. Az els mestersges mgnest Giambattista della PORTA olasz fizikus lltotta el. Rjtt arra, hogy izztssal a mgnessg megsznik, de ha az izz aclrd szak-dl irnyba helyezve hl ki, akkor mgneses lesz, s ha a mgnest ketttrik, akkor a mgnesbl kt teljes mgnes keletkezik. A hajk s a kocsik naviglsra is alkalmas mgnestt Knban hasznltk elszr a II. szzadban. Npolyi hajsok rvn a mgnest a XII. szzad krl jutott el Eurpba, s alkalmaztk hajkon irnymeghatrozsra a XX. szzad elejig. A mgnest szak-dli irny bellst Gilbert 1600-ban a Fld mgneses hatsra vezette vissza. Mgneses tulajdonsgot mutat az rammal tjrt vezet is. Ezt Hans Cristian Oersted (1777-1851) dn fizikus mutatta ki 1820-ban. Ezt azzal magyarzta, hogy az elektromos ram mgneses mezt kelt maga krl. A mgneses s az elektromos jelensgek teht kapcsolatban vannak egymssal. Minden mgnesnek kt plusa van, szaki s dli, melyek nem vlaszthatk szt egymstl. Az elektrosztatikban a ktfle elektromos tlts drzslssel sztvlaszthat. A termszetben ugyanannyi pozitv s negatv tlts van, de egy test rendelkezhet negatv vagy pozitv tltstbblettel. A mgnes szaki s dli plusnak sztvlasztsa azonban nem lehetsges. Az azonos plusok tasztjk, az ellenttes plusok vonzzk egymst. A mgneses testek krl mgneses mez alakul ki. Ez kzvetti a mgneses klcsnhatst. A mgneses mez a plusoknl a legersebb, kzpen nulla. Ennek alapjn igen egyszeren eldnthet kt ltszlag egyforma vasdarabrl, hogy melyik a mgnes. Hiszen ha a mgnes kzephez rintem a vasdarabot, akkor nem tapasztalok vonzst. Mgnesrddal kzeltnk egy lgyvasrd fel, akkor a vasrd is mgness vlik: a mgnesrd s a lgyvasrd egymshoz kzelebb es vgei ellenttes nem mgneses plusok. Ezt a jelensget mgneses megosztsnak nevezzk. Tapasztalatbl tudjuk, hogy: a mgnes kzelbe helyezett irnyt elfordul, az ellenttes nem plusokkal egymshoz kzeltett mgnesek is elfordulnak. A mgneses mez teht forgat hatst gyakorol a mgnesre. Ezzel a forgathatssal jellemezhetnnk a mgneses mezt.

Ha rammal tjrt hossz egyenes vezet kzelbe rammal tjrt keretet visznk, akkor az egyenes vezet krl kialakul mgneses mez a keretet elforgatja, teht forgatnyomatkot gyakorol r. Ez a forgatnyomatk arnyos a keret keresztmetszetvel, a keretben foly ram erssgvel s az egyenes vezet mgneses trnek nagysgval. M = BIA

B - a mgneses mez jellemzsre szolgl fizikai mennyisg, a MGNESES INDUKCI. M.e.: T (tesla) Az indukci latin sz, jelentse gerjeszts, kelts, ltrehozs. A mgneses indukci vektormennyisg, irnyt az odahelyezett irnyt dl-szaki irnya adja meg. Nikola Tesla (1856-1943) Horvtorszgban szletett, Budapesten a Ganzban tanult s dolgozott. Feltallta a tbbfzis villamos motort. A Tesla transzformtorral nagyfrekvencis ramot hozott ltre, mely veszlytelen az emberre. A mgneses indukci kiszmtsra vonatkoz kpleteket klnbz alak vezetkre meg tudjuk hatrozni. Ha a klnfle anyagok viselkedst vizsgljuk gy, hogy tekercsbe helyezve ket megvltoztatjk-e a mgneses indukcit, akkor ennek alapjn az anyagokat hrom csoportba oszthatjuk. A ferromgneses anyagok jelentsen nvelik a mgneses indukci erssgt, pl. vas, nikkel. Bizonyos ferromgneses anyagok, mint az acl a mgneses tulajdonsgukat megtartjk. Ezekbl az anyagokat permanens, azaz lland mgnes kszthet. Az anyagok ferromgnessge a hmrsklet nvelsvel cskken, majd az gynevezett Curie-ponton eltnik. A vasnl ez 769 C. Nem deformlja a mgneses mezt. A ferromgneses anyagokat a mgnes mindkt plusa jl rzkelheten vonzza. A paramgneses anyagok nagyon kis mrtkbe nvelik a mgneses indukci erssgt, pl. alumnium, platina. Deformlja a mgneses mezt, nagyobb lesz az indukcivonalak srsge, magba szvja az indukcivonalakat. A paramgneses anyagokat a mgnes mindkt plusa alig rzkelheten vonzza. A diamgneses anyagok kis mrtkben cskkentik a mgneses indukci erssgt, pl. arany, rz. Deformlja a mgneses mezt, kisebb lesz az indukcivonalak srsge, kiszortjk magukbl az indukcivonalakat. A diamgneses anyagokat a mgnes mindkt plusa alig rzkelheten tasztja. Ha a mgneses indukci fggetlen az idtl akkor magnetosztatikus mezrl beszlnk. A mgneses mez szemlltetsre indukcivonalakat hasznlunk.(Kimutatsa vasreszelkkel trtnik.) Az indukcivonalak mindig zrt grbk, melyeknek rintje megadja a mgneses indukci irnyt. Az indukcivonalak irnya a mgneses kvl az szaki plustl a dli plus fel mutat.

Ha az indukcivonalak prhuzamosak s egyenletes srsgek akkor homogn mgneses mezrl beszlnk. Ilyen mez alakul ki pl. a patk mgnes kt plusa kztt. Tetszleges felleten thalad indukcivonalak szmt a mgneses fluxus adja meg. Jele: =BA M.e.: Wb (wber) A mgneses fluxus skalr mennyisg. A fluxus latin sz, jelentse ramls, folys, kerings. A fluxus mrtkegysgt Wilhelm Eduard Weber (1804-1891) nmet fizikusrl neveztk el, aki mrsi eljrst dolgozott ki az elektromos s mgneses mennyisgekhez. Ezzel Gaussal kzsen 1881-ben megalkottak egy mrtkegysgrendszert (CGS).

A Fld mgneses mezjnek eredete pontosan mg ma sem ismert, de minden bizonnyal sszefgg a Fld bels szerkezetvel. Felttelezsek szerint a Fld izz magjba lv elektromos ram kvetkezmnye. Etvs Lrnd is vgzett ksrleteket a Fld mgneses viselkedsvel kapcsolatban. A fldi mgneses mez nem stabil, idben vltozik. A vulknikus mkds sorn, a lvafolyam megszilrdulsakor keletkez kzetek az adott idben s helyen fennll fldmgneses indukci irnyval azonosan mgnesezdnek fel. Ez a mgneses tulajdonsg akr vmillikon t is fennmarad. Ez a jelensg a paleomgnessg. A 4,5 millird ves Fldnek 2,6 millird ve van mgneses mezje, de ez a mgneses mez idrl-idre elfordul. B = 2 10 5 T Az indukci az utbbi vszzadban 5-6%-kal cskkent, ami lehet egy plusvltsi folyamat eljele. Legutbb 800 000 ve volt plusvlts. A mgneses plusok s a fldrajzi sarkok nem esnek egybe. Az szaki fltekn dli, a dli fltekn szaki mgneses plus van.
A fldmgneses mez eloszlsa
KETTS SUGRZSI VEZET
Mgneses tengely 11,5o Fld forgstengelye
Elektronok Elektronok Protonok Protonok szaki sarki fny znja

FLD

FL

Dli sarki fny znja

A Fld mgneses mezje sok-sok fldsugrnyi tvolsgra terjed ki, de alakjt eltorztja a Nap protonokbl s elektronokbl ll sugrzsa a napszl. A napszl rszecski a Fld mgneses mezjnek Nap felli oldalt, sszenyomjk, a tls oldalt pedig ersen megnyjtjk. Az gy kialakult csepp alak torzult mez a magnetoszfra, A magnetoszfra a napszllel szemben vdpajzsknt mkdik. A fldi mgneses mez csavarvonalszer plykon eltrti ezeket a sugarakat a sarkok fel. Ennek ellenre a napszl klnsen nagy energij rszecskinek kis hnyada behatol a magnetoszfrba s ketts sugrzsi vezetet, hoz ltre. Ezeket a sugrzsi vezeteket VAN ALLEN fedezte fel 1958ban. A Fld mgneses mezje a protonokat s az elektronokat krplyra illetve csavarvonal plyra knyszerti. Elfordul, hogy a 60. Szlessgi fok feletti vkonyabb fldmgneses mez tengedi a napszl egyes rszecskit. Ily mdon ezek a rszecskk a lgkrbe jutnak, tkznek a leveg molekulival, ill. atomjaival, s lefkezdnek. Bejutott kisebb energij elektronok hamar elvesztik energijukat, mg a nagyobb energival rendelkez protonok mlyen behatolnak a lgkrbe, tbbnyire 100 km magassgig, ahol tkzssel gerjesztik s ionizljk a leveg rszecskit, fnyt bocstanak ki. Ez az un. Sarki fny. Szne a nitrogn s az oxign legnagyobb intenzits sznkpvonalnak megfelelen ibolya ill. zld. A kls sugrzsi v lnyeges szerepet jtszik a rdihullmok vteli viszonyaiban: a gyorsan mozg elektronok sugrozzk ki vagy verik vissza azokat az alacsony rezgsszm hullmokat, amelyeket a rdi s tv vevkszlkek zavar hangg alaktanak t. Ez a jelensg a lgkri zavar. A tbbi bolygnak is van kisebb-nagyobb mgneses tere, de pldul a Holdnak nincs. A holdkzetben viszont megtalltk a rgi mgneses mez nyomait.

AMPERE francia fizikus ismerte fel, hogy az ramjrta tekercs hasonl tulajdonsg, mint a rdmgnes. Felfedezte, hogy kt vezetk kztt mgneses klcsnhats tapasztalhat, ha azokon elektromos ram folyik t. Az ramjrta tekercs s az ramjrta vezetk teht mgneses tulajdonsgot mutat, de ez a hats megsznik, ha az ramot kikapcsoljuk. Az ramjrta vezetk mgneses mezje: Az ramjrta vezetk tengelyre merlegesen kartonlapot helyeznk, akkora kartonlapra szrt vasreszelk koncentrikus krkbe rendezdik. Az ramjrta vezetknek teht van mgneses mezje. A hossz egyenes vezet mgneses mezje a trben hengerszimmetrikus. ramjrta tekercs mgneses mezejnek jellemzi: - Ha egy tekercsbe ramot vezetnk, akkor a tekercs plusait az ram irnya hatrozza meg. - Ha az ramjrta tekercs vgeihez mgnesrudat kzeltnk, akkor ugyangy vonzst s tasztst tapasztalunk, mint kt rdmgnes esetn: az egynem plusok tasztjk, a klnnemek vonzzk egymst. - Ha az ramjrta tekercs menetei kz vasreszelket szrunk, akkor ahhoz hasonl rendezdst ltunk, mint a rdmgnes krnyezetben. - Az ramjrta tekercsnek teht van mgneses mezje. - Ha az ramjrta tekercs belsejbe lgyvasbl kszlt vasmagot tesznk, akkor a tekercs ersebb mgneses hatst mutat, mint a vasmag nlkli tekercs. A vasmaggal elltott tekercset elektromgnesnek nevezzk. Az elektromgnes erssge fgg: a tekercs menetszmtl, a tekercsben foly ram erssgtl

Elektromgnes gyakorlati alkalmazsai: - A vastmbk, vashulladkok felemelsre, szlltsra teheremel elektromgneseket hasznlnak. Az elektromos ram ki- s bekapcsolsval szablyozhat, hogy a daru a vastrgyat felemelje vagy elengedje. - Rel segtsgvel tvolrl nyithatunk vagy zrhatunk egy ramkrt. Ha az elektromgnes ramkrt zrjuk, akkor a rel elektromgnese maghoz vonzza a msik ramkrt zr rugs kapcsolkart vagy ppen, az elektromgnes megszaktja a msik ramkrt. Relvel mkdnek az nmkd vasti vltk, az elektromos csengk. - A rel mdostott tovbbfejlesztett vltozata a Morse-fle tvr, mellyel a betk pontokbl s vonalakbl ll jeleit lehetett tovbbtani. - A forgtekercses mszerben ers lland mgnes van, melynek plusai kztt tengelyre erstett tekercs fordulhat el. A tekerccsel egytt fordul a rerstett mutat is. Ha a tekercsen ram halad t, akkor az lland s az elektromgnes klcsnhatsa kvetkeztben tr ki a mutat. - A lgyvasas mszer tekercsn bell kt lgyvas tallhat, az egyik rgztett, a msik, amire a mutatt is erstik, elfordulhat. Ha ram folyik t a tekercsen, akkor a lgyvasak azonos mdon mgnesezdnek s tasztjk egymst, teht a mutat kitr. - Az automatabiztostt a laks framkrbe iktatjk. Ha az ramerssg a megengedettnl nagyobb, akkor az elektromgnes a lgyvasat maghoz vonzza, s ezltal az ramkr megszakad. - A fejhallgatban, hangszrkban, a telefonban, a magn felvevfejben egy elektromgnes, eltte pedig egy rugalmas fmlemez van. Az elektromgnesen tfoly ram erssge a mikrofonba beszlt hang rezgseinek megfelelen vltozik, ennek megfelelen vonzza maghoz az elektromgnes a fmlemezt. - A szmtgpekben is egy elektromgnes segtsgvel rgztik s trlik a mgneslemez adatait.

Erhats mgneses mezben: A mgneses mez csak mozg tltsre kpes ert gyakorolni. Ezt az ert LORENTZ-ernek
nevezzk. F = B Q v Irnyt jobbkz-szabllyal llapthatjuk meg.
B F v

Hendrik Antoon Lorentz (1853-1928) holland fizikus, aki a mgnesessg sugrzsi jelensgekre gyakorolt hatsnak vizsglatrt 1902-ben Nobel-djat kapott. A Lorentz-er a rszecske sebessgnek nagysgt nem vltoztatja meg, csak a sebessg irnyt. Ha a rszecske sebessge merleges az indukcivektorra, akkor a rszecske egyenletes krmozgst fog vgezni. Ha a rszecske sebessge prhuzamos az indukcivektorra, akkor a rszecske mozgst a mgneses mez nem befolysolja, a rszecske egyenes vonal egyenletes mozgst vgez. Ha a rszecske sebessge szget zr be az indukcivektorral, akkor spirlmozgs jn ltre, a rszecske feltekeredik az indukcivonalakra. A TV-kszlkben vzszintes s fggleges eltrt tekercsprok mgneses mezjvel biztostjk, hogy az elektronnyalb nagy sebessggel soronknt balrl jobbra s fellrl lefel vgigpsztzza a kpernyt. Az elektronsugr ramerssgt a gyorst elektromos mez befolysolja. A tmegspektoszkpban a rszecskk tmeg szerinti sztvlasztst az ionizlt rszecskk mgneses mezkkel trtn eltrlsvel vgzik. A fzis energiatermelshez a nagy sebessg elektromos tltssel rendelkez rszecskk (plazma) szmra kivl troledny a mgneses mez. A bankkrtya egy mgnesezhet bevonatot tartalmaz, amelyen adatokat rgztenek. A leolvasban egy apr tekercs eltt halad el a krtya, s az ebben induklt feszltsget rzkeli a leolvashoz csatlakoz szmtgp. Mivel az elektromos ram a tlts mozgssal kapcsolatos, ezrt a mgneses mez ert gyakorol az rammal tjrt vezetre is. F = B I l
I

Irnyt jobbkz-szabllyal llapthatjuk meg.

B F