You are on page 1of 3

MECHANIKAI HULLMOK

Ha egy gumiktl egyik vgt rezgsbe hozzuk, ez a mozgsllapot vgigterjed a ktlen. Ha llvzbe kavicsot dobunk, akkor is lthatjuk a hullm terjedst. Ha beszlnk, akkor a hang mint hullm tovbbterjed. A hullm teht a rezgsllapot tovbbterjedse valamilyen kzegben. A kzeg szerint a hullm lehet: Vonalmenti hullm (gumiktl) Felleti hullm (vz) Trhullm (hang) A terjeds mdja szerint lehet: Longitudinlis (hang) Transzverzlis (fny)

Longitudinlis (hosszanti) hullm: A terjedsi irny s a rezgsirny megegyezik. Srsdsek s ritkulsok formjban terjed. Kt srsdsi hely tvolsga a hullmhossz Folyadkban, gzokban s szilrd anyagban is lehetsges. Transzverzlis (keresztirny) hullm: A terjedsi irny s a rezgsirny merleges egymsra. Hullmhegyek s hullmvlgyek formjban terjed. Kt szomszdos hullmhegy tvolsga a hullmhossz. Szilrd anyagra jellemz, de a fny is ilyen. Hullmokat jellemz fizikai mennyisgek: c terjedsi sebessg f frekvencia (rezgsszm) t rezgsid - hullmhossz Az ezek kztti kapcsolatot az albbi sszefggsek hatrozzk meg:

c = f

c=

Ha egy hullm j kzeg hatrhoz rkezik, akkor egy rsze visszaverdik, msik rsze behatol az j kzegbe, azaz megtrik. Az j kzegben a hullm egy rsze elnyeldik. HULLMVISSZAVERDS A bees sugr, a beessi merleges, s a visszaver sugr egy skban vannak. A beessi szg s a visszaverdsi szg egyenl. ( = ) A hullm-visszaverdst tapasztaljuk pldul a visszhang, a zongora vagy a tengeri mlysgmrk esetn.
Bees sugr Visszavert sugr


Beessi merleges

HULLMTRS A bees sugr, a beessi merleges, s a megtrt sugr egy skban vannak. A beessi s a trsi szg kapcsolatt Snellius - Descartes trvnye rja le.
sin = n 2,1 sin

B ees sugr B eessi m e r le g e s

M e g t rt sugr

n2,1 - trsmutat (a kzeg srsgt fejezi ki) A merlegesen rkez sugr irnyvltozs nlkl halad tovbb. A hullmtrst tapasztaljuk pldul a trsashzaknl, amikor a szomszdbl beszrd zajokat halljuk.

HULLMJELENSGEK A hullmjelensgeket a Huygens-Fresnel elv magyarzza: Egy hullmfellet minden egyes pontja elemi hullmok kiindul pontjnak tekinthet. A hullmjelensg ott tapasztalhat, ahol ezek az elemi hullmok tallkoznak. INTERFERENCIA (tallkozs): Az elnevezs a latin interference szbl szrmazik, jelentse kzbeavatkozs, megzavars. Ha kt hullm tallkozik egy pontban, akkor a kt hullm keltette rezgsek sszeaddnak s a kt hullm frekvencijtl, amplitdjtl s fzisklnbsgtl fggen befolysoljk egyms hatst. Ha azonos fzisban egyenl frekvencij hullmok tallkoznak, akkor erstik egymst. Ha ellenttes fzisban azonos frekvencij hullmok tallkoznak, akkor gyengtik egymst. Azonos amplitd esetn kioltjk egymst. Ha kt tallkoz hullm fzisklnbsge idben lland, akkor koherens hullmrl beszlnk. Pldul a lzer. Egymssal szemben halad egyenl frekvencij s amplitdj hullmok tallkozsakor llhullm alakul ki, melyet csompontok s duzzadhelyek jellemeznek. Pldul: spok, hros hangszerek, dob, harang. Ha a kt harmonikus rezgs frekvencija kzel esik egymshoz, akkor olyan ered rezgs jn ltre, melynek amplitdja periodikusan vltozik. Ezt a jelensget lebegsnek nevezzk.

DIFFRAKCI (elhajls) Csak felleti s trhullmoknl figyelhet meg. Ha a hullmok tjba akadlyt helyeznk s a rs mrete nagyobb a hullmhossznl, akkor, akkor a hullmok a nylsnak megfelel szlessgben haladnak tovbb. Ha a hullmok tjba akadlyt helyeznk s a rst a hullmhossznl kisebbre szktjk, akkor az akadly mgtti rnyktrbe is behatolnak a hullmok. A pontszer rs hullmforrsknt viselkedik. Pldul: hangversenyteremben az ajt mgtt a mlyebb hangokat jobban halljuk. POLARIZCI (egysksg) A grg-latin plus szbl szrmazik az elnevezs, jelentse sarok, kt egymssal ellenttes helyzet, irny, tulajdonsg egyike. A polarizci jelentse sarkts, ellenttes helyzetek, irnyok, tulajdonsgok sztvlasztsa, kettvlsa. Csak transzverzlis hullmoknl figyelhet meg. Pl. a fny Az olyan transzverzlis hullmot, melynek egyetlen rezgsi skja van polros hullmnak neveznk. Az a jelensg, amelynek sorn a sokfle rezgsi skkal rendelkez hullmbl polros hullm jn ltre a polarizci.