You are on page 1of 2

MECHANIKAI REZGSEK

Ha egy felfggesztett rugra nehezket akasztunk, majd a rugt megnyjtva kitrtjk egyenslyi helyzetbl, akkor a rendszert magra hagyva a nehezk az egyenslyi helyzet krl, kt szls helyzet kztt periodikus mozgst vgez. A rezgmozgs a termszetben az egyik leggyakrabban elfordul mozgsforma: Rezegnek a fk levelei a szlben Rezgsbe jn a gpkocsi, ha bukkann halad t Kilengenek a magas pletek fels emeletei, tornyai Berezeg az ablakveg, ha mellette kamion halad el Rezegnek a heged, a gitr, a zongora, a cimbalom hrjai Rezgmozgst vgeznek a szilrd test rszecski Hasonlan mozog az ingara ingjn tallhat nehezk Rezeg a hullmz vzfelsznen sz fadarab Rezeg a satuba fogott frszlap vgre rgztett csavar. A szv periodikus sszehzdsai miatt a vr lktetve ramlik a vererekben, ezrt a csukltjkon a verr falnak rezgse tapintssal is rzkelhet. Ezt a lktetst rversnek, vagy latin eredet szval pulzusnak nevezik. Ha a pontszer test kt szls helyzet kztt periodikusan mozog, akkor mozgst rezgmozgsnak nevezzk. A rugn rezg test egyenes plyn, az ingara ingjn lv nehezk krplyn mozog. A harmonikus rezgmozgs egyenes vonal periodikus mozgs. A test kt szls helyzet kztt szablyosan ismtld mozgst vgez. A mozgst a rugra akasztott testtel szemlltethetjk. Harmonikus rezgmozgs akkor jhet ltre, ha a testre a kitrssel arnyos, de azzal ellenttes irny er hat. Ez az er a rugalmas er.
F = Dy D ruglland (a rug erssgt fejezi ki) y kitrs (megnyls)

Amplitd: Az egyenslyi helyzet s a szls helyzet tvolsga. (a latin eredet sz jelentse nagysg, terjedelem, tgassg) Jele: A M.e.: mter (m) Kitrs: A pillanatnyi helyzet s az egyenslyi helyzet eljeles tvolsga. Jele: y M.e.: mter (m) Rezgsid: Az az idtartam, amely alatt a test egy teljes rezgst megtesz. Jele: T M.e.: msodperc (s) Rezgsszm: Idegysg alatt megtett teljes rezgsek szma. Jele: f M.e.: hertz (Hz=1/s)

v=0

a=max.

Szls helyzet Egyenslyi helyzet

v=max.

a=0
amplitd

Fr Fg

v=0

a=max.

Szls helyzet

A harmonikus rezgmozgst jellemz grafikonjait trigonometrikus fggvnyek segtsgvel kszthetjk el, azon meggondols alapjn, hogy az egyenletes krmozgs vetlete harmonikus rezgmozgs. A rugra akasztott test rezgsideje:
T = 2 m D

A rug nyjtshoz er szksges, teht munkt kell vgezni.

Wr =

1 D y2 2

Ezek szerint a megnyjtott rugnak energija van, ezt az energit rugalmas energinak nevezzk.
Er = 1 D y2 2
Em = 0 E r = 1/2 D A 2

A harmonikus rezgmozgst vgz testre rvnyes az energia megmarads trvnye. A mozgs sorn a rugalmas s a mozgsi energia sszege lland. Em + Er = lland

E m =1/2 m v 2= 1/2 m A 2 2

Er = 0

Em= 0

E r = 1/2 D A 2

Egy rugra akasztott test szabad rezgst vgez, ha r egyetlen indter hat s utna magra hagyjuk. Ebben az esetben a rezgs amplitdja folyamatosan cskken, teht csillapod rezgs jn ltre. Ilyen mozgs jn ltre pldul akkor amikor a hintz gyereket egyszer meglkjk. Bizonyos esetekben szksg lehet arra, hogy a rendszerekben keletkez rezgseket minl gyorsabban csillaptsk. Pldul a gpkocsik kerekei rugs felfggesztsek, hogy az tfellet egyenetlensgeibl add rzkdst cskkentsk. Ilyenkor nem volna clszer, ha egy gdr vagy bucka okozta rezgsek sokig fennmaradnnak. Ezrt a lengsek amplitdjt lengscsillaptkkal cskkentik. Hasonl megoldst alkalmaznak a vasti kocsiknl is. A mrlegek s a klnbz mutats mszerek mutatinak lengst szintn csillaptjk, hogy ne kelljen sokig vrni, mg a mutat bell a mrt rtkre. Ahhoz, hogy a rezgmozgst azonos amplitdn tartsuk, adott pillanatban kvlrl befolysolni kell a mozgst. Pldul a hintz gyereket a szl htulrl jra s jra meglki. Ha a rugra akasztott testre periodikusan ismtld er hat, akkor knyszerrezgst vgez. Ilyen knyszerrezgst vgez, pldul a rugra fggesztett test fels vgt keznkkel fel-le mozgatjuk. Ha a knyszerrezgst vgz test sajt frekvencija ppen megegyezik a knyszerer frekvencijval, akkor rezonancia kvetkezik be. Ilyenkor a test egyre nagyobb tgassggal kezd rezegni. Pldul: Tacoma hd, katonk nem menetelhetnek a hdon, rdi s Tv ads vtele, emberi szervezet sajtrezgse 7-8 Hz, a szv sajtrezgse 5-6 Hz, hintzs