You are on page 1of 3

PERATURAN PERTANDINGAN FUTSAL

1.0

Untuk memulakan permainan, bilangan minimum pemain untuk 1 pasukan ialah 4 orang. Sekiranya dalam perkara di mana pemain diperintah keluar padang dan salah satu pasukan tinggal kurang dari 3 pemain, maka permainan hendaklah dibatalkan dan kemenangan akan diberikan kepada pasukan lawan dengan jaringan 3 – 0 atau jaringan yang terbesar.

2.0

Tiada had pertukaran semasa perlawanan. Seseorang pemain yang telah diganti boleh masuk semula ke gelanggang sebagai pengganti kepada pemain lain.

3.0

Syarat-syarat berikut hendaklah dipatuhi apabila gantian dibuat semasa bola dalam permainan: 3.1 3.2 Pemain yang meninggalkan gelanggang hendaklah keluar melintasi garisan tepi di kawasan zon penggantian. Pemain yang masuk ke gelanggang juga dikehendaki berbuat demikian dari kawasan zon penggantian, tetapi hendaklah menunggu pemain yang hendaklah keluar telah melintasi garisan tepi. Seseorang pengganti adalah tertakluk kepada kuasa dan kebijaksanaan pengadil sama ada memanggil atau tidak untuk bermain. 3.4 Penjaga gol boleh bertukar tempat dengan mana-mana pemain lain dengan syarat kebenaran dari salah seorang pengadil hendaklah terlebih dahulu.

sehingga 3.3

diminta

4.0

MASA BERMAIN 4.1 4.2 Masa perlawanan adalah 7 minit ,rehat 3 minit ,separuh masa kedua 7 minit pada pusingan awal peringkat kumpulan liga. Bagi pertandingan peringkat separuh akhir dan akhir. Masa pertandingan adalah 10 minit x 3 minit x 10 minit.

0 CARA MEMUTUSKAN KEPUTUSAN 8. Sekiranya mana-mana pasukan gagal bermain sesuatu perlawanan. Seri – 1.0 CARA PERTANDINGAN 5. jika dari jaringan . Kalah – 0 mata.2 Semua pasukan akan dibahagikan kepada beberapa kumpulan. Cara memberi mata adalah seperti berikut:Menang – 3 mata. padang (kad merah) tidak dibenarkan bermain pada 7.2 8. maka mata dan gol yang masuk dan kena hendaklah diambil kira.1 5. masa 8. pasukan lawan hendaklah diberi 3 (tiga) mata dengan jaringan 3 – terdapat mana-mana pasukan yang digantung atau menarik diri pertandingan atas apa-apa jua sebab sekalipun. Semua perlawanan di peringkat awal akan dijalankan secara liga.0 KESALAHAN DAN KELAKUKAN TIDAK SOPAN 6. 6.0 KELEWATAN 7.1 Mana-mana pemain yang didapati menyerang pengadil atau pemain yang diperintah keluar padang kerana bergaduh akan digantung bermain sepanjang tempoh kejohanan ini.1 Hanya 10 minit masa menunggu sahaja diberikan kepada pasukan yang lewat.5. Pemain yang menerima perintah keluar permainan tersebut. Jika sekiranya pasukan yang bertanding lewat tiba melebihi yang diberikan maka kemenangan percuma akan diberikan kepada pasukan lawannya dengan tiga (3) mata dan jaringan tiga 3 – 0. 0.3 Pusingan awal akan dijalankan secara liga.1 8.

9. Masa rehat hanya diberikan sebelum tambahan bermula.4. untuk .4 Jika masih seri juga.5 Perlawanan masa tambahan 6 minit iaitu 3 minit bagi setiap separuh masa tanpa rehat.4 Jika 2 (dua) atau lebih pasukan memperolehi mata yang sama. Jika keputusan masih seri. maka pemenang akan ditentukan seperti berikut:8.1 Semua pasukan dimestikan menghabiskan setiap perlawanan dan tidak boleh memberikan kemenangan percuma kepada pihak lawannya perlawanan yang akan atau sedang berlangsung.0 Penjaga gol boleh ditukar pada bila-bila masa sahaja semasa sepakan penalti dijalankan oleh pemain yang sedia ada di dalam MENARIK DIRI DAN MENYERAH KALAH 9. 8.8. tendangan penalti akan dijalankan untuk menentukan secara “SUDDEN DEATH” secara bergilir-gilir sehingga bertemu dengan pemenangnya.1 Pasukan yang memenangi lebih perbezaan gol akan dikira memang.8 gelanggang.4. 9. perlawanan masa gelanggang 8.4.2 Jika masih seri. Para pemain tidak dibenarkan keluar kecuali mendapat kebenaran referi perlawanan.3 Jika masih seri. SISTEM SEPAKAN PENALTI SUDDEN DEATH akan dijalankan untuk menentukan pemenangnya.2 Setiap pasukan dimestikan meneruskan permainan dalam semua perlawanan walaupun telah layak untuk ke pusingan kalah mati.4. 8. 8. pasukan yang menjaringkan lebih banyak gol dikira memang.7 8. pasukan yang telah mengalahkan pasukan lawannya dalam perlawanan awal dikira menang. 8.