You are on page 1of 3

De oorspronkelijke waterscheiding Donau/Rhein1

jwr47

In de loop der geschiedenis van de aarde is de waterscheiding Donau – Rijn nogal sterk verschoven. Oorspronkelijk verliep deze grens zelfs op slechts enkele kilometers van mijn huisdrempel en zo kan ik daar nogal eens vaker naar toe fietsen. De oorspronkelijke waterscheiding bevindt zich nog steeds op een bergrug, die iets meer dan 500 meter hoogte bereikt. Over deze bergrug loopt een smalle weg 2, die min of meer de waterscheiding markeert. Als er een regendruppel noordelijk van deze weg neervalt, moet dit water een twintigtal kilometers omweg maken via de Winterlauter en de Lauter3 om zich bij de andere, zuidelijker neergevallen druppels te voegen, om zich via de Klöpferbach in de Murr te verenigen voor een verder gemeenschappelijk transport via de Neckar en de Rijn naar de Noordzee. De rivier Lauter is nu een van de rivieren, die oorspronkelijk niet tot het stroomgebied van de Rijn, maar van de Donau behoren. Men kan dit nog steeds waarnemen omdat deze rivier in Sulzbach tegen de stroomrichting van de Murr daarin uitmondt. De Lauter en de bovenstroom van de Murr vormen min of meer een rechte lijn, zodat het oorspronkelijke rivierdal nog steeds parallel aan de L1066 zichtbaar is.

Fig. 1: De oorspronkelijke afwatering in het bereik van de Kocher
Op deze kaart kan men de oorspronkelijke zijrivieren van de Kocher aflezen. De scheiding tussen de rode en groene afwatering lag ongeveer bij de smalste doorgang in het bergdal bij Oppenweiler. Karte Kocher und Jagst, Version 3, von BerndH, GNU Free Documentation License

1 Bronvermelding: Lauter (Murr) – Wikipedia 2 De Höhenweg tussen Großbottwar en Sulzbach (Murr) 3 De Lauter werd oorspronkelijk Sommerlauter genoemd

naburige rivieren. De sterkere erosie van de Rijn leidde uiteindelijk tot de ompoling van de waterloop van de Murr. die destijds (nog tegen de huidige waterloop in) verderop naar het oosten in de Ur-Kocher uitmondde en daardoor tot het stroomgebied van de Donau behoorde. die zich min of meer op de oorspronkelijke waterscheiding bevinden en wellicht mogelijke vindplaatsen van git zijn geweest. Het informatiebord voor het rivierloopsysteem bevindt zich op de Höhenstraße in de buurt van de wegafslag naar de Warthof. de Lein en de Bibers. Op mijn fietstocht van 12 August 2009 heb ik aan de bovenloop van de Winterlauter een steengroeve met de merkwaardige “Keltensculptuur” van de beeldhouwer Teske gefotografeerd5. Zie de Google-Mapskarte met het rivierverloop en de Höhenstraße. rekent men de Rot. De steengroeve markeert echter niet het brongebied van de Winterlauter. Deze locaties zijn in de Google-Mapskarte gemarkeerd. Tot de andere. omdat dit gebied kennelijk nooit door rivieren is doorsneden.Zestien miljoen jaar geleden vormde de Lauter nog de bron voor de oer-Murr. die eveneens tot het stroombereik van de Donau behoorden. Vlak naast de Höhenweg liggen twee kleine meertjes. De ruïne uit de twaalfde eeuw of het jaar 1200 werd de Wirtembergern te leen gegeven en rond 1435 aan Konrad von Stammheim verpand. 4 Die Bernsteinstraße: Gagatfunde bei Backnang (ab 1425) 5 Zie de foto's in fietstocht van 12 August 2009 . Rond deze tijd werd er in de omgeving in een groeve git (zwarte barnsteen) gewonnen4 en tevergeefs naar goud en zilver gezocht.

Version 3. 2: Kaart van de Kocher en Jagst. GNU Free Documentation License . De scheiding tussen de rode en groene afwatering lag ongeveer bij de smalste doorgang in het bergdal bij Oppenweiler. Versie 3 Op deze kaart kan men de oorspronkelijke zijrivieren van de Kocher aflezen. Origineel: Karte Kocher und Jagst. bewerkt door BerndH.Appendix: Het gebied tussen de Neckar en de Donau Fig.