You are on page 1of 2

Cum alegem tencuiala decorativa pentru fatada casei?

Daca v-ati hotarat sa folositi tencuiala decorativa pentru fatada casei, trebuie sa cunoasteti variantele existente. In general, tencuiala decorativa este un amestec de rasini, ingrediente minerale, pigmenti, adaosuri si apa, cu rolul de a proteja fatada si de a-i da un aspect estetic placut.

Tipuri de tencuieli decorative in functie de compozitie si utilizare: - Tencuiala decorativa Organica, care are in compozitie rasini organice, ingrediente minerale (piatra de marmura) si pigmenti acrilici. Aceasta tencuiala este rezistenta la apa, permeabila la vaporii de apa si adera foarte bine la stratul suport. Aceasta este o tencuiala decorativa comuna, recomandata pentru aplicarea peste termosistem. - Tencuiala decorativa Silicata, care are in compozitie proportii mari de silicat de potasiu (sticla solubila de potasiu), la care se adauga ingrediente minerale, pigmenti acrilici, microfibre, adaosuri, apa etc. Este rezistenta la apa, nu arde, nu se murdareste, este foarte permeabila la vaporii de apa. Se recomanda pentru fatadele ,,care respira’’(de ex.: pentru cele cu vata bazaltica). - Tencuiala decorativa Siliconica, care care in compozitie proportii mari de rasini siliconice, la care se adauga ingrediente minerale(piatra de marmura), pigmenti acrilici, stabilizatori, adaosuri si apa. Se remarca prin rezistenta mare la apa, flexibilitate, permeabilitatea la vaporii de apa, capacitatea redusa de murdarire. Recomandata indeosebi pentru protectia monumentelor, restaurarea caselor vechi si pentru termosistemul caselor noi. Obligatorie in zonele cu umiditate crescuta (de ex.: case langa lacuri). - Tencuiala decorativa Mozaicata are in compozitie lianti acrilici puri, nisipuri de cuart colorate, adaosuri si apa. Se recomanda pentru zonele expuse la socuri si zgarieturi: socluri si garduri. In functie de granulatia tencuielii decorative, se pot obtine mai multe efecte de finisare: - Tencuiala fina, obtinuta la granulatii mici (0,5 - 1,5 mm), doar model periat;

Toate tencuielile decorative au paletare de culori. .. se recomanda ca tencuiala decorativa sa fie colorata cu pigmenti acrilici pe o baza alba.5 . precum si granulatii diferite. dar nu rezista la actiunea razelor UV. care influenteaza consumul. . De asemenea. granulatii 1. pigmentarea pe o baza incolora este mai ieftina. care ofera si garantie. granulatii de 2 si 3 mm.2 si 3 mm. aspect uniform. Grosimea tencuielii decorative este data de marimea granulatiei. Se recomanda cumpararea tencuielii decorative de la un producator recunoscut si cu experienta.Tencuiala zgariata/striata (coaja de copac).Tencuiala periata (bob de orez). ducand la o decolorare(patare) rapida.