You are on page 1of 11

2.

5 Probleme rezolvate
1. Se considera o urna care contine patru bile numerotate corespunzator experientei constând într-o extragere din aceasta urna. . Scrieti câmpul de evenimente

Solutie. Multimea tuturor evenimentelor legate de o experienta (inclusiv evenimentul sigur si evenimentul imposibil) formeaza un câmp de evenimente. Experienta constând într-o extragere din aceasta urna conduce la câmpul de evenimente: , , , , , . , , , , , , , , ,

2. Care sunt probele urmatoarei experiente: se scrie un numar de doua cifre distincte alese la întâmplare dintre cifrele . Solutie. Probele experientei sunt scrierea numerelor : este: . de bile numerotate de la la . Se extrage o bila si i se retine numarul. Se , , , , , . Numarul probelor

3. O urna contine cere :

a) Sa se scrie evenimentul sigur. b) Sa se scrie evenimentul corespunzator obtinerii unei bile cu numar par. c) Sa se scrie evenimentul corespunzator obtinerii unei bile cu un numar multiplu de d) Sa se scrie evenimentul corespunzator obtinerii unui numar e) Care dintre evenimentele anterioare sunt compatibile ? f) Scrieti evenimentele , , , . putere a lui . .

Solutie. a) b) c) d) . . cât si . În caz contrar, sunt compatibile . .

e) Doua evenimente sunt compatibile daca exista probe care realizeaza atât evenimentele sunt incompatibile. În general, un numar finit de evenimente

a) Sa se precizeze pentru fiecare eveniment daca este aleator. Se considera evenimentele : obtinerea a doua farfurii necorespunzatoare. adica daca exista cel putin o proba care realizeaza pe fiecare din aceste evenimente. . compatibile. imposibil. 4. sunt compatibile sunt compatibile sunt compatibile sunt compatibile sunt compatibile sunt incompatibile f) . Daca evenimentele sunt compatibile doua câte doua nu înseamna ca sunt compatibile în totalitatea lor. se extrag la întâmplare doua farfurii. Pe raftul unui magazin sunt farfurii. obtinerea a cel putin unei farfurii corespunzatoare. contrare. obtinerea unei singure farfurii necorespunzatoare. Solutie. incompatibile. sunt corespunzatoare calitativ si doua necorespunzatoare. b) Precizati perechile de evenimente egale. simplu sau compus. care se implica unul cu altul.daca se pot realiza simultan. sigur. obtinerea unei singure farfurii corespunzatoare.

adica realizarea lui daca analizam multimea probelor evenimentului Evenimente compatibile : Evenimente incompatibile : Evenimente contrare : si cu cu . pentru ca se pot realiza simultan. Evenimentul este eveniment elementar pentru ca se realizeaza într-o singura proba. . . . . Nici unul dintre evenimentele în cel putin o proba a experientei. . Evenimentele . sau . nu Nici unul dintre ele nu este evenimentul sigur pentru ca probele fiecarui eveniment acopera multimea tuturor probelor experientei. . . . cu cu si reciproc. . nu este imposibil. farfuriile experientei corespunzatoare sunt . b) Evenimentele . . iar numarul lor este Evenimentele sunt aleatoare deoarece la o efectuare a experientei. . pentru ca nu se pot realiza simultan. deoarece. deoarece fiecare dintre ele se realizeaza sunt egale. elementare . . . oricare din ele se poate sau nu se poatye realiza. . Observam ca sunt evenimente compuse pentru ca se realizeaza prin mai multe probe. si . ) atrage imposibilitatea obtinerii cel putin a unei farfurii corespunzatoare (realizarea lui Perechi de evenimente dintre care primul îl implica pe al doilea: . necorespunzatoare. cele . ) atrage dupa sine obtinerea unei singure farfurii necorespunzatoare. deoarece obtinerea a doua farfurii necorespunzatoare (realizarea lui ) si reciproc. . . obtinerea unei farfurii corespunzatoare (realizarea lui si respectiv ale lui . cu cu observam ca acestea coincid.a) Notam ale .

.evenimentul aparitiei unui numar fara sot . . deci rezultatul experientei consta în obtinerea unei fete cu puncte. Solutie. Evenimentul -toate bune -trei bune si unul defect -doua bune si doua defecte -unul bun si trei defecte -toate defecte. . . . .evenimentul aparitiei unui numar divizibil cu a) Scrieti sub forma de multimi evenimentele . Presupunem ca zarul este omogen si perfect regulat. . . . . . Evenimentul este defect. . . Precizati ce fel de evenimente sunt . .evenimentul sigur). . deci . Solutie. .5. . . . La un magazin se vând aparate electronice. . b) Scrieti si spuneti ce înseamna evenimentele: . . . . Alegem la întâmplare patru dintre ele si notam cu evenimentul ca toate cele patru aparate sa fie bune si evenimentul ca cel putin un aparat sa fie defect.evenimentul aparitiei unui numar patrat perfect . . . Se arunca un zar si se noteaza cu : . . adica cel putin unul din ele . . 6. . a) Un zar are fete marcate cu puncte. . ( . . . adica este este evenimentul sigur cele patru aparate alese pot fi în una din situatiile : înseamna ca cele patru aparate nu pot fi si simultan bune. . . b) . înseamna ca evenimentul imposibil. . Cum un aparat nu poate fi în acelasi timp bun si defect. . .

. . corespunzatoare tabelului: . . .. . si . . . .evenimentul ca suma sa fie un cub perfect. . . a) Sa se scrie evenimentele elementare corespunzatoare experimentului.evenimentul ca produsul sa fie divizibil cu . . . .evenimentul ca suma sa fie divizibila cu . . . b) Sa se scrie multimea valorilor lui c) Sa se scrie evenimentele corespunzatoare fiecaruia. . . . . .evenimentul ca produsul sa fie patrat perfect. . . . . 7. si respectiv suma si produsul specificând evenimentele elementare d) Scrieti si mentionati ce înseamna evenimentele : . . Solutie. . ca multimi.evenimentul ca suma sa fie numar impar. . . . . a) Deci . Se arunca doua zaruri identice si omogene si se noteaza cu numerelor de pe cele doua zaruri si cu : .

. vom folosi ca eveniment sigur si obtinem : . . evenimentul sigur este . . . . . .b) . . deci complementarele se scriu în raport cu acestea si . . . . . . c) . d) Pentru obtinem : . . . . în timp ce pentru . . . .

.evenimentul ca suma punctelor aparute sa fie . prezentate astfel : .. . . . Considerând experienta aruncarii unui zar de doua ori la rând. . sa se scrie evenimentele : a) b) c) d) . b) . Trebuie sa definim în primul rând probele experientei. iar . . ci printr-o pereche de numere . . Evenimentele elementare ale experientei nu vor fi reprezentate printr-un numar.evenimentul ca fata iesita la a doua aruncare sa fie numar impar mai mic decât numarul obtinut la fata iesita la prima aruncare. . . . . .evenimentul ca fata iesita la prima aruncare sa fie mai mica decât fata iesita la a doua aruncare. 8. . cu prima aruncare.evenimentul ca suma punctelor aparute sa fie multiplu de .evenimentul ca produsul punctelor aparute sa fie multiplu de . unde reprezinta nimarul de puncte situate pe fata zarului iesita la cele corespunzatoare fetei zarului iesita la a doua aruncare. . f) Scieti evenimentele elementare corespunzatoare evenimentelor: . unde . a) Probele pentru sunt exprimate prin perechi de forma . e) . Solutie..

deci evenimentele b) Partida terminându-se remiza. rezulta ca evenimentele si sunt incompatibile. iar sunt impare. Fie evenimentul ca primul student sa câstige partida si evenimentul ca al doilea student sa câstige partida. a) Remiza la sah înseamna egalitate. f) . deci . Evenimentele si sunt incompatibile deoarece la nici o proba a experimentului nu se realizeaza simultan. a) Care din evenimentele . Partida s-a terminat remiza. si . Doi studenti joaca o partida de sah. înseamna ca s-au realizat evenimentele 10. 9. sunt contrare. nu s-au realizat în acest caz. rezulta ca la o realizare a evenimentului nu se realizeaza si reciproc. s-au realizat? si . Un lot de piese contine si piese cu defect de fabricatie si piese cu defect de montaj. Ce fel de evenimente sunt si ? Solutie. . .. . 11. Alegem la întâmplare o piesa din lot. c) d) e) . . Sa se exprime evenimentele: . La aruncarea unui zar sa consideram evenimentul care consta în aparitia uneia din fetele si evenimentul care consta în aparitia uneia din fetele . . deci . b) Scrieti evenimentul realizat prin intermediul evenimentelor Solutie. Cum numerele sunt pare.

Consideram . b) o piesa sa fie acceptata la control . Solutie. Exprimati cu urmatoarele evenimente: . a) . . .evenimentul ca piesa aleasa sa contina un defect de montaj.evenimentul ca piesa aleasa la întâmplare din lot sa contina un defect de fabricatie si . . . c) o piesa sa aiba ambele defecte. .cel putin o piesa extrasa sa fie defecta. -m numai doua piese sunt defecte.a) o piesa luata la întâmplare sa fie respinsa la control. d) . . Se noteaza cu ajutorul evenimentelor a) b) c) d) .numai o piesa este defecta. b) c) . Într-un atelier de croitorie se supun controlului de calitate masini de cusut. . 12.toate piesele extrase sunt bune. a) b) c) . Solutie. evenimentul ca piesa piese extrase din productia unei extrasa sa fie defecta.

bile rosii. Care este probabilitatea evenimentului doua bile sI numai doua sa fie de aceeasi culoare? 6. O urna contine bile verzi si bile rosii. O urna contine evenimentelor : patru bile sunt albe . O urna contine bile albe. bile verzi si bile galbene. Care este probabilitatea evenimentului cel putin doua bile sa fie albe? 5. Se extrag cinci bile. 8. Se extrag simultan patru bile. Se extrag simultan sase bile. Se extrag simultan doua bile. O urna contine de bile : probabilitatea evenimentelor : cele trei bile sunt rosii. Care este probabilitatea evenimentului bilele sa fie de culori diferite ? 2. doua bile sunt verzi si una este galbena . trei bile sunt negre . bile galbene si bile verzi. galbene. Se extrag simultan trei bile. O urna contine bile albe.6 Probleme propuse 1. cel mult doua bile nu sunt verzi. O urna contine bile rosii. cel putin una dintre cele trei bile este galbena . bile verzi si bile rosii. Care este probabilitatea evenimentului trei bile sa fie albe sau rosii. printre bilele extrase exista cel putin patru bile de aceeasi culoare. doua bile sunt de aceeasi culoare . Sa se calculeze probabilitatea . printre cele cinci bile exista bile albe . Care este probabilitatea evenimentului printre bilele extrase sa existe doua bile verzi ? 4. verzi. Se extrag simultan trei bile. Se cere bile albe si bile negre. iar trei bile sa fie galbene sau verzi ? 7. Se extrag simultan cinci bile. Se extrag simultan cinci bile. O urna contine bile albe si bile negre. bile rosii. O urna contine bile albe.2. Care este probabilitatea evenimentului bilele extrase sa fie de culori diferite ? 3. bile galbene si bile verzi.

Se extrag simultan din urna bile. Care este probabilitatea ca printre bilele extrase sa existe cel putin trei bile de aceeasi culoare ? 10. nici un loz câstigator. 14. bile verzi si bile galbene. doua lozuri câstigatoare. 12. 11. cel putin un loz câstigator. O urna contine bile albe. juriul contine femei. Care este probabilitatea ca de trei ori sa obtinem un total de sapte puncte ? 13. Un tragator atinge o tinta dintr-un foc cu probabilitatea care este probabilitatea s-o atinga exact de ori ? . Se arunca o pereche de zaruri de sase ori. Biletele câstigatoare sunt cele numerotate cu multiplii de .9. O persoana poseda bilete. juriul nu contine femei. Se cere femei. Care este probabilitatea ca ea sa aiba: un loz câstigator. Un eveniment se poate realiza la o proba a unei experiente cu o probabilitate de . Daca trage focuri asupra tintei. Un juriu compus din probabilitatea evenimentelor : juriul contine barbati si membrii este ales dintr-un grup de barbati si femei. bile rosii. Care este probabilitatea ca în probe independente acel eveniment sa se realizeze de cel mult trei ori? Dar sa se realizeze cel putin o data? . O loterie contine de bilete numerotate de la la .