You are on page 1of 8

RELEVEUL In procesul de proiectare si executie a constructiilor. conceptia lucrarilor si, uneori, explicarea lor se realizeaza cu ajutorul schitelor.

Cand sunt intocmite din imaginatie si reprezinta un obiect inexistent sau un detaliu pentru executie, acestea se numesc schite de proiect, iar cand sunt intocmite dupa un obiect existent se numesc relevee. Dupa schitele de proiect se realizeaza planurile de arhitectura si detaliile pentru executie. Pentru elaborarea planurilor de arhitectura, proiectantul intocmeste, in prealabil, o serie de schite, tinand seama de suprafetele si volumele necesare scopului functional al constructiei din tema respectiva de proiectare (cladire de locuit, casa de vacante, constructie agricola, etc.) precum si de specificul activitatii stabilite, de natura uti1ajelor sau a mobilierului din fiecare incapere, de spatiile de productie si de circulatie. Dupa definitivarea schitelor se trece la elaborarea desenului la scara, urmarind ca pentru nivelurile identice si tronsoanele simetrice sa se intocmeasca un singur plan. Releveul este un desen ce reprezinta un obiect existent, in vederea cunoasterii lui cat mai amanuntite si se intocmeste cand: trebuie cunoscuta distributia in plan si in spatiu a constructiei constructia urmeaza sa fie transformata, consolidata sau sa fie extinsa; constructia a suferit modificari pe parcursu1 executiei si este necesara reactualizarea documentatiei pentru completarea cartii constructiei: constructia urmeaza sa fie demolata, fiind necesar un act oficial pentru stabilirea situatiei anterioare demolarii, in vederea verificarii manoperei si a materialelor rezultate

Masurarea se realizeaza cu ruleta sau metru1. balustradele. cosuri de fum sau de ventilatie. Aceste informatii se noteaza odata cu efectuarea masuratorilor. tipul tamplariei. parapetele. a finisajelor peretilor. dupa care se schiteaza conturul aproximativ al constructiei. Aceasta schita trebuie sa respecte pe cat posibil raporturile reale dintre dimensiuni. latimea si pozitia golurilor de usi si ferestre. pentru a nu rezulta citiri eronate. Se trece apoi la masurarea dimensiunilor mai importante din planul constructiei: Lungimea peretilor. Dupa terminarea operatiilor de masurare si cotare se noteaza pentru fiecare incapere datele caracteristice privind felul pardoselii. pilastri. alegandu-se pozitia cea mai convenabila fata de planurile de proiectie. precum si toate elementele in plan sau elevatie care contribuie la clarificarea lucrarii. In continuare se masoara scarile. care trebuie sa fie bine intinse. cu incaperile respective. . 1 RELEVAREA PLANURILOR Pentru relevarea planurilor se studiaza cu atentie constructia. Profilurile si diversele detalii se reprezinta in plan numai prin dimensiunile lor principale. 2 RELEVAREA SECTIUNILOR SI FATADELOR Tinand seama de dimensiunile inscrise in planurile relevate se schiteaza fatadele si sectiunile cele mai importante ale cladirii care se completeaza. apoi. prin inscrierea cotelor masurate in inaltime. etc. constructia trebuie sa fie echipata cu utilaje moderne fiind necesara verificare pe teren a cotelor din proiect. cu pozitia golurilor si a altor detalii necesare. . La scrierea cotelor pe planul schitat se tine seama de regulile respective de cotare.din demolare.

variatiile nivelului plafonului. dupa unul din procedeele mentionate. chepeng. etc. prin exterior. La masurare se porneste de la planul pardoselii parterului sau de la un plan ales ca reper. palierele si toate elementele care apar in elevatie sau sectiune. Variatiile nivelului solului se stabilesc fata de cota zero. Acoperisu1 este schitat in sectiune. masurandu-se cota terenului intr-un numar suficient de puncte. cu toate elementele lor se masoara la nivelul parteru1ui. tavane. Grosimea planseelor dintre etaje se masoara in dreptul unui gol (scara. inregistrandu-se prin masurare cotele necesare determinarii pozitiei si dimensiunilor elementelor componente. iar la nivelurile superioare fie prin golul ferestrelor fie cu ajutorul teodolitului. 3 RELEVAREA PLANURILOR DE SITUATIE Cu ajutorul acestor relevee se determina amplasamentul unei constructii pe un teren sau fata de alte constructii. trapa). Pentru cunoasterea sistemului de fundare al constructiei se executa sondaje in mai multe puncte. inaltimea parapetelor. a ferestrelor a usilor. structura peretilor. Elementele acoperisului (cosuri. Procedeul . Daca anumite elemente nu pot fi masurate acest fapt trebuie consemnat.00 se masoara. Dupa fixarea reperului ±0. tinandu-se cont de acesta. in dreptul a doua goluri suprapuse. mentionandu-se locurile exacte in care s-au efectuat sapaturi. Pe releveu1 sectiunilor se noteaza si indicatiile necesare cu privire la planseele intermediare. lucarne etc. iar in lipsa acestora. treptele.) se masoara de pe acoperis.necesare determinarii pe verticala a pozitiei fiecarui element reprezentat pe desen. Fatadele.

Cercurile se figureaza in exteriorul cladirii. 4 REPREZENTAREA USILOR SI A EXECUTAREA RELEVEELOR. in exteriorul cladirii.folosit este al triunghiurilor nedeformabile si al punctelor fixe de pe teren. se inscriu dimensiunile modulate ale golului ce trebuie lasat in pereti. masurata de la fata pardoselii finite a nivelului respectiv. iar dedesubt se inscrie inaltimea lui. la care se adauga jocul de montaj. Ferestrele se reprezinta prin golul din sectiunea peretelui. sau ridicarea topografica a portiunii respective pe teren. Pe axele ferestrelor. Pe axele usilor se inscriu dimensiunile modulate ale golului. releveul intocmit se transpune in desen la o scara convenabila. Usi1e se reprezinta prin goluri din sectiunea peretelui si figurarea usii deschise. ale caror dimensiuni rezulta din dimensiunile tamplariei proiectate. In cercul figurat la capatul axei se inscrie indicativul usii extras din tabela de tamplarie. Nisele lasate in parapet pentru montarea radiatoarelor se marcheaza cu linii intrerupte. In functie de scopul urmarit. . conturat cu doua linii subtiri. In cercul de pe linia axei se inscrie indicativul ferestrei din tabela de tamplarie. Ele se deseneaza totdeauna la scara desenului. care reprezinta muchiile vazute ale peretelui si una sau doua linii intermediare care reprezinta fereastra propriu-zisa. FERESTRELOR LA Usile si ferestrele sunt montate in goluri lasate in pereti.

.

61 .

62 .